Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Αντίστροφη μέτρηση για το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στις 17 - 19 Ιούλη στο Στόμιο της Λάρισας.
 • Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ δουλεύει πάνω στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Παραμύθι χωρίς όνομα».
 • Αλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ.
 • Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ.
 • Εκπαιδευτική επικαιρότητα.
29ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Μένουμε δυνατοί - περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!»
 • Την Παρασκευή 17 Ιούλη αρχίζουν οι εκδηλώσεις στο Στόμιο
 • Το Σάββατο 18 Ιούλη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

«Μένουμε δυνατοί - περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!». Αυτό το μήνυμα μεταφέρει το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που δίνει ραντεβού στο Στόμιο της Λάρισας από την Παρασκευή 17 Ιούλη.

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα κορυφωθούν με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 18 Ιούλη, στις 20.30, στο χώρο της κατασκήνωσης, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Νέοι και νέες από όλη τη χώρα θα ενώσουν τις φωνές τους στο καθιερωμένο ραντεβού της ΚΝΕ, για να βροντοφωνάξουν ότι δεν θα πληρώσουν τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης και να καταδικάσουν την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην ευρύτερη περιοχή εξάλλου υπάρχουν βάσεις και στρατόπεδα ενταγμένα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που μετράνε εκατοντάδες εγκλήματα, πολέμους και επεμβάσεις.

Παράλληλα, αποτελεί ευκαιρία για να αναδειχθούν σημαντικές πλευρές από την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος του τόπου μας, αφού η ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου είναι ένα κομμάτι ζωντανής Ιστορίας της θρυλικής δεκαετίας του '40, με τη δράση εκεί της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης), αλλά και το Τυπογραφείο του ΕΑΜ στο χωριό Αμπελάκια.

Με όλα τα μέτρα προστασίας

Το φετινό Διήμερο είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες για την προστασία της δημόσιας υγείας, παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κατασκηνωτών και θα ισχύσει αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο:

 • Στο χώρο θα υπάρχει ιατρείο και ομάδα γιατρών για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει, με γνώση και εξειδίκευση σε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού.
 • Για προληπτικούς λόγους δεν θα συμμετάσχουν όσοι, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή συγκατοικούν με ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Προφανώς, όσοι εμφανίσουν τυχόν συμπτώματα του κορονοϊού (όπως πυρετό, βήχα κ.λπ.) δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν.
 • Στις μετακινήσεις που θα γίνουν με τα πούλμαν, θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και, ακολουθώντας τις οδηγίες, η πληρότητα δεν θα ξεπερνά τον επιτρεπόμενο αριθμό ανά λεωφορείο.
 • Σε όσες εκδηλώσεις πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Διημέρου, τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ με αίσθημα ευθύνης και πειθαρχίας θα φροντίσουν να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις.
 • Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εστίαση των κατασκηνωτών, θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού, ενώ οι σύντροφοι που θα έχουν ευθύνη στον συγκεκριμένο τομέα θα είναι εφοδιασμένοι με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
 • Ο χώρος της κατασκήνωσης θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων της ατομικής υγιεινής. Ενδεικτικά, έχει εξασφαλιστεί επιπλέον υποδομή για τουαλέτες που θα καθαρίζονται συχνά από ειδικό συνεργείο με τα κατάλληλα απολυμαντικά μέσα. Θα υπάρχουν σε πολλά σημεία της κατασκήνωσης χώροι με σαπούνι και απολυμαντικό. Θα υπάρχουν αυξημένες ομάδες καθαριότητας, με σκοπό τον σχολαστικό και τακτικό καθαρισμό όλων των χώρων, των επιφανειών κ.λπ.

Από τις εργασίες προετοιμασίας του χώρου της κατασκήνωσης
Από τις εργασίες προετοιμασίας του χώρου της κατασκήνωσης
Στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας, ο κάθε κατασκηνωτής, όπως συμβαίνει και σε κάθε Διήμερο, θα πρέπει σε από πριν συνεννόηση με τις κατά τόπους Οργανώσεις να έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα για την ατομική του προστασία και υγιεινή (π.χ. αντηλιακό, εντομοαπωθητικό, κατάλληλο ρουχισμό, προσωπική τυχόν φαρμακευτική αγωγή κ.λπ.).

Το πρόγραμμα του φετινού Διημέρου
 • Παρασκευή 17 Ιούλη

Πρωί: Αφιξη των κατασκηνωτών.

Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

17.30: Σεμινάριο για φοιτητές με θέμα: «Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν συζητάμε: Εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος ή στη δύναμη του λαού;». Θα εισηγηθεί ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

19.30: Εκδήλωση με θέμα: «Η πάλη της νεολαίας ενάντια στις πολεμικές ιαχές και στις συμμαχίες των καπιταλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

21.30: Χαιρετισμός από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

21.40: «...Εμείς που λες τα φτιάχνουμε όλα στο φως... Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα!». Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του, από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.


22.30: Συναυλία με τους «Sober on Tuxedos».

23.45: Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι.

 • Σάββατο 18 Ιούλη

Πρωί: Επίσκεψη μαθητών και νέων μελών της ΚΝΕ στα Αμπελάκια και ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - '49.

Συμβολικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

20.30: Πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της κατασκήνωσης. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30: Προβολή βίντεο για την αντιιμπεριαλιστική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

21.45: Συναυλία με τους «Υπεραστικούς».

22.45: Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

 • Την Κυριακή 19 Ιούλη, οι κατασκηνωτές θα αναχωρήσουν για τις περιοχές τους.

Και τις δύο μέρες θα διεξαχθούν τουρνουά ποδοσφαίρου 8x8 και μεικτό τουρνουά (ανδρών - γυναικών) beach volley 3x3, όπως επίσης το παιχνίδι της διελκυστίνδας. Δηλώσεις συμμετοχής για τα αθλήματα στο sportskne@gmail.com και στο χώρο του Διημέρου.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, τον ρόλο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων της περιοχής. Οι μαθητές θα διαθέτουν το δικό τους στέκι με πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ενώ θα λειτουργήσει και παιδική κατασκήνωση (βλέπε σελ. 12).

Στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργούν, επίσης, ταβέρνα και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».


Πλούσιο πρόγραμμα στο στέκι των μαθητών στο Διήμερο

Ενα πρόγραμμα με πλήθος δραστηριοτήτων έχει ετοιμάσει και για φέτος η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για το στέκι των μαθητών στο 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στο Στόμιο της Λάρισας. Οι ομάδες για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και οι συμμετέχοντες ετοιμάζονται να βγάλουν την Οργάνωσή τους ασπροπρόσωπη... Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι μαθητές να κερδίσουν χρήσιμες γνώσεις αλλά και να περάσουν όμορφες στιγμές διασκέδασης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα
 • Παρασκευή 17/7

14.00 - 19.00

Παιχνίδια της Μαθητικής Επιτροπής για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ!

...«Ο πιο αδύναμος κρίκος» με ερωτήσεις γύρω από τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις της περιόδου.

...Παιχνίδι γρίφων, αφιερωμένο στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν, του ηγέτη της Επανάστασης που νίκησε!

 • Σάββατο 18/7

16.00 - 19.00

Παιχνίδια της Μαθητικής Επιτροπής για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ!

...«Ο πιο αδύναμος κρίκος» με ερωτήσεις γύρω από τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις της περιόδου.

...Παιχνίδι γρίφων αφιερωμένο στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν, του ηγέτη της Επανάστασης που νίκησε!

Και τις δυο μέρες στο χώρο του μαθητικού στεκιού θα λειτουργεί έκθεση για την ιστορία της περιοχής που φέτος φιλοξενεί το Διήμερο της ΚΝΕ, όπως και βιβλίο εντυπώσεων, για να γράψει ο κάθε μαθητής τις δικές του!

Κεφάτη παιδική κατασκήνωση

Για άλλη μια χρονιά φέτος θα λειτουργήσει στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ παιδική κατασκήνωση. Για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα με διαφορετικούς «σταθμούς δραστηριοτήτων». Ανάμεσά τους θα είναι:

-- Ξεχωριστές στιγμές στην άμμο, με μουσική, χορό, zumba, ποδόσφαιρο, διαγωνισμό αμμοκατασκευών, μπάνιο στη θάλασσα και παιχνίδια στο νερό.

-- Βόλτα στο χώρο του Διημέρου, στις εκθέσεις, στο στέκι του «Οδηγητή» κ.λπ.

-- Συμμετοχή στα παιχνίδια και τις δραστηριότητες των μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ, στο escape room που θα στηθεί με θέμα - έκπληξη, γνωριμία και συζήτηση με μεγαλύτερους μαθητές, Γυμνασίων και Λυκείων.

-- Αθλητικές δραστηριότητες: Επίδειξη και συμμετοχή σε κινήσεις πολεμικών τεχνών, παιχνίδια «στίβου μάχης», με περίπλοκες διαδρομές ταχύτητας, ισορροπίας κ.λπ.

-- Παιχνίδια - δραστηριότητες - αποστολές στο χώρο των σκηνών: Γρίφοι, τραγούδια, σπαζοκεφαλιές, ρομπότ που ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές, παιχνίδια ρόλων, δημιουργία και δραματοποίηση ιστοριών, χειροτεχνίες, επιτραπέζια κ.ά.

Ακόμα, τα παιδιά θα βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες, θα κάνουν πάρτι, θα επιλέξουν το τραγούδι της φετινής παιδικής κατασκήνωσης, θα παρακολουθήσουν συναυλίες, ταινία, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πολιτική συγκέντρωση του Διημέρου.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ!
Θα μείνουν με την όρεξη όσοι προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες της νεολαίας

Κορυφώνονται οι ετοιμασίες για το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Στόμιο της Λάρισας. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και προστασίας, το Διήμερο θα αποτελέσει ένα μεγάλο αγωνιστικό αντάμωμα της νεολαίας, σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων και σε μια περιοχή όπου κάθε στρατόπεδο και υποδομή μετατρέπεται σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Φαίνεται όμως ότι το σύνθημα του φετινού Διημέρου, «Μένουμε δυνατοί - περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!», και η απήχησή του στη νεολαία ενοχλούν ορισμένους, που προσπαθούν με διάφορες προφάσεις να βάλουν εμπόδια και να συκοφαντήσουν τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συνάντηση των νέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Από τους πρώτους που ενοχλήθηκαν, δίνοντας τον τόνο, ήταν η εκπρόσωπος των φασιστών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκλεγμένη με τη Χρυσή Αυγή, πρόσφατη «μεταγραφή» στο κόμμα του υπόδικου Κασιδιάρη. Αυτή ήταν η μόνη που καταψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν συζητήθηκαν η παραχώρηση του χώρου στο Στόμιο και άλλα ζητήματα διευκόλυνσης της διοργάνωσης από την Περιφέρεια.

Κι ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος Αγιάς είχαν εγκρίνει την παραχώρηση του χώρου, και ενώ είναι γνωστή η φροντίδα που δείχνει διαχρονικά η ΚΝΕ για τους χώρους που φιλοξενούν την πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητά της, είτε πρόκειται για το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, είτε για το Φεστιβάλ, είτε για μικρότερες εκδηλώσεις, το Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας Στομίου του δήμου Αγιάς, χωρίς να έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, με ψήφους 4 προς 1, προσπάθησε να εμποδίσει τη διοργάνωση του Διημέρου.

Θέλουν, αλλά δεν μπορούν να κρυφτούν

Να σημειωθεί ότι στους τέσσερις που εναντιώνονται είναι και μια τοπική σύμβουλος, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, και ενώ στις 8 Ιούλη το ΔΣ του φορέα που διαχειρίζεται το κάμπινγκ Στομίου, έδωσε το «πράσινο φως» για να φιλοξενηθεί το Διήμερο της ΚΝΕ, οι «διαφωνούντες» από την τοπική κοινότητα εμφανίστηκαν το Σάββατο 11 Ιούλη στο χώρο της κατασκήνωσης και απαίτησαν προκλητικά να σταματήσουν οι εργασίες από τα συνεργεία της ΚΝΕ, χαρακτηρίζοντας το Διήμερο «υγειονομική βόμβα» για την περιοχή!

Η χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση που εξαπέλυσαν στα μέλη της ΚΝΕ προδίδει τα πραγματικά τους κίνητρα. Πόσο μάλλον που σε συνέντευξη Τύπου του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, την περασμένη βδομάδα, είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά όλα τα αυξημένα μέτρα που παίρνει η Οργάνωση για την ασφαλή διοργάνωση του Διημέρου, έχοντας για παρακαταθήκη και την πείρα του προηγούμενου διαστήματος, από τις μάχες που δόθηκαν μέσα στην κορύφωση της πανδημίας.

Τα μέτρα αυτά έχουν δημοσιευθεί πολλές φορές στον «Ριζοσπάστη» και δεν δικαιολογούν καμιά ανησυχία. Είναι επίσης γνωστό ότι όταν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μιλάνε για προστασία της δημόσιας υγείας, το εννοούν και το κάνουν πράξη με οργανωμένο, συλλογικό και σχεδιασμένο τρόπο. Δεν το αναθέτουν στην ατομική ευθύνη του καθενός.

Παρ' όλα αυτά, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Στομίου που αντιδρούν στο Διήμερο, έφτασαν να δημοσιεύσουν επιστολή, με την οποία εγκαλούν τον δήμο Αγιάς επειδή δέχτηκε να παραχωρήσει το χώρο στην ΚΝΕ. Το «τροπάρι» τους είναι τώρα ότι «ο χώρος φαντάζει πολύ μικρός» για να φιλοξενήσει το Διήμερο της ΚΝΕ, αποκαλύπτοντας την προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν την πανδημία για να συκοφαντήσουν και να βάλουν εμπόδια στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο.

Τα ίδια «επιχειρήματα», με αναφορές στους ...εμπνευστές τους, αναπαρήγαγαν και διάφορα τοπικά και πανελλαδικής κυκλοφορίας ΜΜΕ (βλ. «Ελεύθερος Τύπος»), χωρίς βέβαια να λένε κουβέντα για τα αυξημένα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΚΝΕ για την προστασία της υγείας των κατασκηνωτών.

Συμπληρώνουν το «καρέ»

Το «καρέ» ήρθαν να συμπληρώσουν το ΝΑΡ, η Νεολαία του και η παράταξη που στηρίζουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που με ανακοινώσεις τους στρέφονται ευθέως ενάντια σε μια κατάκτηση των πολιτικών οργανώσεων νεολαίας να τους παρέχεται διευκόλυνση σε υποδομές και χώρους για την πολιτική δραστηριότητά τους από τα Περιφερειακά Συμβούλια και τους τοπικούς δήμους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για υγειονομικούς λόγους.

Πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα, για να κρύψουν και τα πολιτικά τους αδιέξοδα, κουνάνε το δάχτυλο στην ΚΝΕ ότι συνδιοργανώνει τάχα το Διήμερο «με το τοπικό κράτος του Αγοραστού και της ΝΔ» και ότι αυτό «αποτελεί προϊόν μιας διαχειριστικής αντίληψης από το ΚΚΕ για τον ρόλο του τοπικού κράτους»!

Μόνο ερωτήματα προκαλεί η στάση τους αυτή, ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει και να χτυπήσει τη συλλογική οργάνωση και δράση, φτάνοντας να ψηφίζει νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Είναι βέβαιο ότι ο Τζήμερος και διάφοροι όμοιοί του θα εκτιμήσουν πολύ τα «επιχειρήματα» της Νεολαίας και των άλλων εκπροσώπων του ΝΑΡ...

Σε απάντηση όλων αυτών, το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί και φέτος, έχοντας το λαό και τη νεολαία στο πλευρό του, να στηρίζει για άλλη μια χρονιά αυτήν την πρωτοβουλία με τη μαζική συμμετοχή του. Είναι βέβαιο ότι το Διήμερο θα αφήσει το αποτύπωμά του στην περιοχή, στους αγώνες του θεσσαλικού λαού να μη γίνουν οι πόλεις και τα χωριά του ορμητήρια της αμερικανοΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής, να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αποδέσμευση από τις συμμαχίες του κεφαλαίου. Ραντεβού λοιπόν από την Παρασκευή στο Στόμιο!

Ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην κατάργηση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης

Το αίτημα για ανάκληση της απόφασης για τα νέα ωρολόγια προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που εξοβελίζει τα καλλιτεχνικά μαθήματα από τα λύκεια, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από την Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, με τη συμμετοχή μιας σειράς φορέων, που ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων Τέχνης ευρύτερα, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της ΟΛΜΕ, της ΑΣΓΜΕ και άλλων φορέων, που καταδίκασαν τον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών αλλά και άλλων μαθημάτων και κλάδων από τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Μέσα από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η σημασία της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και της Αισθητικής Αγωγής στην ολόπλευρη καλλιέργεια της προσωπικότητας των παιδιών, κόντρα στο μονοδιάστατο πρόγραμμα του σχολείου που οικοδομείται, η σύνδεση του περιεχομένου του σχολείου με τον άνθρωπο που αυτό διαμορφώνει. Για μια ακόμα φορά κατήγγειλαν την κατάργηση ακόμα και του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος του Σχεδίου, το οποίο απαιτείται για την εισαγωγή σε 17 Τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι των οποίων καλούνται να προσφύγουν υποχρεωτικά στην ιδιωτική Εκπαίδευση.

Οπως επισημάνθηκε από διάφορους φορείς, και μέχρι σήμερα η ύπαρξη των καλλιτεχνικών μαθημάτων ήταν ενδεικτική και ήταν υποτιμημένα στο σχολικό πρόγραμμα, τη στιγμή που θα έπρεπε η τέχνη να αποτελεί εργαστηριακό μάθημα, οργανικά ενταγμένο στο σχολείο από το νηπιαγωγείο μέχρι και το τέλος του λυκείου, με βάση τη συμβολή της τέχνης στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, της σκέψης, ανεξάρτητα από την επαγγελματική διαδρομή που θα ακολουθήσει ο καθένας.

Τονίστηκε παράλληλα πως η απόφαση του υπουργείου αφήνει εκτός σχολείου εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν ως αναπληρωτές στα καταργούμενα αντικείμενα, ενώ έχει επιπτώσεις και στα αντίστοιχα Τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Κατά την εκδήλωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα ωρολόγια προγράμματα, και τονίστηκε πως αυτές θα συνεχιστούν, παράλληλα με μια πολύμορφη δραστηριότητα ανάδειξης του ζητήματος στην κοινωνία αλλά και με δικαστικές προσφυγές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συνάντηση με τον ΣΕΒ στο φόντο του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Προετοιμάζοντας το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης (ΕΕΚ) και Διά Βίου Μάθησης (ΔΒΜ), το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τις συναντήσεις του με φορείς και χτες σειρά είχε να συναντηθεί με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ μόλις πριν λίγες μέρες είχε αναρτήσει ειδική αναφορά με μια σειρά προτάσεις για την ΕΕΚ, που σαν νήμα τις διαπερνά η επιδίωξη να εμπλακούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και λειτουργίας της ΕΕΚ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, αφού η υπουργός Ν. Κεραμέως είπε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την αγορά εργασίας» και έκανε λόγο για συντονισμένες «παρεμβάσεις στον τομέα της ΕΕΚ και της ΔΒΜ, ώστε να συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης».

Πιο συγκεκριμένα για το νομοσχέδιο, η υπουργός είτε ότι με αυτό «καθιερώνεται το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΣΕΕΚ), το οποίο αναπτύσσεται στα επίπεδα 3, 4 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων», ενώ ανέφερε ότι θα θεσμοθετηθούν «Πρότυπα ΕΠΑΛ που θα λειτουργήσουν ως ζεύγη με Πειραματικά ΙΕΚ».

«Παραμύθι χωρίς όνομα» με το μεράκι της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ

Με μεγάλη χαρά, και φέτος, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ προετοιμάζει το επόμενο έργο που θα παρουσιαστεί στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Το «Παραμύθι χωρίς όνομα», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το οποίο γράφτηκε το 1958-'59, ως θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα (1910), που ο Καμπανέλλης αγαπούσε από παιδί.

Με ενθουσιασμό, όλα τα μέλη της ομάδας αφιερώνουν κόπο και χρόνο, ώστε να επιμεληθούν κάθε λεπτομέρεια της παράστασης και το αποτέλεσμα, για άλλη μία χρονιά, να τραβήξει το ενδιαφέρον των θεατών. Οι πρόβες βρίσκουν στέγη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα, ενώ ο χώρος βοηθάει επίσης για να φτιαχτούν τα απαραίτητα κουστούμια και σκηνικά.

Το έργο που θα ανεβάσει φέτος η θεατρική ομάδα είναι το άκρως συμβολικό συμβολικό και επίκαιρο. Οπως σημειώνει και ο ίδιος ο θεατρικός συγγραφέας: «Η ποίηση, η σάτιρα, η αδρή - αλλά ποτέ καταθλιπτική - δραματικότητα, όλ' αυτά σ' έναν κόσμο παραμυθιού, που όμως έχει αντίκρυσμα σε αλήθεια, δίνουν στο "Παραμύθι" ομορφιά και ζωντάνια που δε θα πάψουν ποτέ να συγκινούν».

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά από τον θίασο «Νέο Θέατρο» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου με σκηνικά του Γ. Βακαλό και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, για να κατέβει γρήγορα από τη λογοκρισία. Πρόκειται για μία διδακτική αλληγορία, με στοιχεία από το «επικό θέατρο» του Μπ. Μπρεχτ.


Τα γεγονότα της ιστορίας εκτυλίσσονται σε μια φανταστική χώρα, όπου ο Βασιλιάς, φροντίζοντας μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή του, αδειάζει το θησαυροφυλάκιό της, κάνοντας τους κατοίκους να υποφέρουν και αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ομως ο Πρίγκιπας, ο γιος του βασιλιά, αποφασίζει να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο λαός, που παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, ενώ ψυχή και νους του αγώνα είναι η Φτωχομάνα και ο Δάσκαλος, που με τη σοφία τους και την αγάπη τους καθοδηγούν το λαό. Ως καταλύτης στην πλοκή λειτουργούν ο πόλεμος και ο πόθος για ειρήνη, καθώς και η ελπίδα, η ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο.

Στο έργο αυτό ο Καμπανέλλης κάνει μία έμμεση αναφορά στη νεότερη ελληνική Ιστορία, μέσα από έντονα κοινωνικά σχόλια που στηλιτεύουν την εξουσία. Αναδεικνύει την ανάγκη ο λαός να παλέψει για την ευτυχία του, παρά τις στερήσεις, τις αγωνίες και τα δεινά του. Να διεκδικήσει μία καλύτερη ζωή, να ξεσηκωθεί για το δίκιο του.

Συζήτηση με τον Κώστα Καζάκο

Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ εκδήλωση για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Τα μέλη της θεατρικής ομάδας και οι συντελεστές της παράστασης αντάλλαξαν γνώμες και γέμισαν αισιοδοξία και όρεξη για να δουλέψουν την προετοιμασία του φετινού θεατρικού τους έργου.

Από παλιότερες πρόβες και παραστάσεις της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ
Από παλιότερες πρόβες και παραστάσεις της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ
Την αρχική εισήγηση έκανε ο Ντ. Τζαβάρας, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μίλησε για τις καινοτομίες που εισήγαγε στο ελληνικό θέατρο ο Ι. Καμπανέλλης. Ανέδειξε πλευρές για τη βιογραφία του θεατρικού συγγραφέα και στοιχεία για τα υπόλοιπα κείμενά του.

Μεγάλη χαρά και ξεχωριστή στιγμή ήταν το γεγονός ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απάντησε σε ερωτήματα της θεατρικής ομάδας ο Κώστας Καζάκος.

Ηταν μεγάλος ο ενθουσιασμός των μελών και φίλων της ΚΝΕ να παρακολουθήσουν τον Κ. Καζάκο, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Ι. Καμπανέλλη σε έργα όπως «Η αυλή των θαυμάτων» και φυσικά στο έργο που έγραψε ιστορία, «Το μεγάλο μας τσίρκο» με τον θίασο Καζάκου - Καρέζη, που ανέβηκε στη δικτατορία, το 1973, σε μουσική του Ξαρχάκου. Οπως ανέφερε, ο Ι. Καμπανέλλης έκανε πολύ προχωρημένα έργα, τόσο για την εποχή του, όσο και για σήμερα ακόμα.

Ο Κ. Καζάκος μοιράστηκε τις πολύτιμες σκέψεις του με τα μέλη της θεατρικής ομάδας για τη θεατρική γραφή του Ι. Καμπανέλλη, την αλληγορία που περιέχεται σε αυτά, αλλά και ευρύτερους προβληματισμούς γύρω από τον ρόλο της τέχνης σήμερα, ως όπλου που μπορεί να διεγείρει διαθέσεις για την αλλαγή της κοινωνίας. Δεν παρέλειψε να τονίσει στα μέλη της θεατρικής ομάδας πως από την θεατρική τέχνη, ιδίως την ερασιτεχνική, δεν πρέπει να απουσιάζουν ποτέ η όρεξη, το μεράκι και ο ενθουσιασμός. Κατά τον Κ. Καζάκο, αυτά γίνονται αντιληπτά στο κοινό και του τραβάν το ενδιαφέρον, το οποίο χρειάζεται να διατηρείται αμείωτο...

Τέλος, ο Κ. Καζάκος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη θεατρική της ΚΝΕ και συνολικά στην ΚΝΕ για τις προετοιμασίες του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Δυο Επίκαιρες Ερωτήσεις που αφορούν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας.

Για τους εργαζόμενους των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Νέα Γενιά Ζηρίδη»

Η πρώτη από τις Επίκαιρες Ερωτήσεις αφορά την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Νέα Γενιά Ζηρίδη» και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, που ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας. Αναλυτικά, στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και διαρροές από τη Διεύθυνση των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων "Νέα Γενιά Ζηρίδη", επίκειται η διακοπή της λειτουργίας του σχολείου. Πρόκειται για σχολική μονάδα που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες, ενώ βιώνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν υποστεί επί μακρόν την πρακτική των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών τους. Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόσει μία απαράδεκτη πρακτική έναντι των εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Οπως και σε πολλά άλλα ιδιωτικά σχολεία, οι εργαζόμενοι υπέμεναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα στωικά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους, αποδεχόμενοι το επιχείρημα περί "αναγκαίας συνεισφοράς τους στην προσπάθεια της επιχείρησης να ορθοποδήσει", την "ανάγκη να βάλουν πλάτη στα δύσκολα" κ.ο.κ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την επιβολή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η επιχείρηση παρανόμως αποπειράθηκε να υπαγάγει τους εργαζόμενους στο σύνολό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, ενώ παρεχόταν εντατική τηλεκπαίδευση από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, η οποία μάλιστα ξεκίνησε αμέσως μετά τη διακοπή των διά ζώσης μαθημάτων. Οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν με διήμερη αποχή από την τηλεκπαίδευση και επανήλθαν στην εργασία τους ευθύς μόλις το υπουργείο Παιδείας αποσαφήνισε, έστω και με καθυστέρηση, τον παράνομο χαρακτήρα της εργοδοτικής ενέργειας.

Ακολούθησε η εξόφληση των μισθών του Μαρτίου μόλις στις 15 Μαΐου του τρέχοντος έτους και λίγες μέρες πριν τη λήξη του διδακτικού έτους η διοίκηση ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι αδυνατεί να δεσμευτεί για το χρόνο καταβολής των αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι, προχώρησαν σε 48ωρη απεργία, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, τα οποία σήμερα αφορούν τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο).

Ακολούθησε η διασπορά φημών και δημοσιεύματα στον Τύπο περί διακοπής λειτουργίας του σχολείου, για τα οποία εμφανώς έδωσε τροφή η διοίκηση της επιχείρησης με προτροπές της προς πολλούς γονείς να βρουν άλλο σχολείο για τη νέα σχολική χρονιά και με την επιστροφή προκαταβολών που είχαν δοθεί για το νέο σχολικό έτος.

Τις τελευταίες μέρες, οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης και το δικό τους, παραμένοντας, όπως αναφέρθηκε, πάνω από τρεις μήνες απλήρωτοι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δυνατότητά τους να καλύψουν βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ζητά από την υπουργό μέτρα για να καταβληθούν άμεσα οι νόμιμες αποδοχές των εργαζομένων στα Εκπαιδευτήρια, να αποσαφηνίσει η εργοδοσία τις προθέσεις της και να διασφαλιστούν στο ακέραιο τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη».

Για το δικαίωμα των γυναικών εκπαιδευτικών στην προστασία της μητρότητας

Με αφορμή την αφαίρεση διδακτικής υπηρεσίας από εκπαιδευτικό λόγω επαπειλούμενης κύησης, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, στην οποία σημειώνει αναλυτικά:

«Το δικαίωμα των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων και δη των εκπαιδευτικών στη μητρότητα υποσκάφθηκε με απαράδεκτο τρόπο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Υποψήφιων Συντονιστών/τριών Εκπαιδευτικού Εργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών για το 1ο και 2ο ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων της ΠΔΕ Ιονίων Νήσων.

Το εν λόγω συμβούλιο, μέσα από μια διαδικασία που δημιουργεί πολλά ερωτήματα, προχώρησε στις 4/6/2020 στην ανάκληση του πίνακα ΣΕΕ κλάδου ΠΕ60 του 2018 και στην κατάρτιση νέου προσωρινού αξιολογικού πίνακα κλάδου ΠΕ60 με βάση τα αντικειμενικά μόρια. Συγκεκριμένα, αφαίρεσε τα μόρια που αντιστοιχούν στη διδακτική υπηρεσία της Μαρίας Βλάχου, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Εργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών στο 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Ιονίων Νήσων (έδρα Αργοστόλι), διαρκούσης της θητείας της και 21 μήνες μετά την τοποθέτησή της.

Ο λόγος ήταν πως η άδεια επαπειλούμενης κύησης, που πήρε η Συντονίστρια κατά το παρελθόν, θεωρήθηκε ως μια συνηθισμένη αναρρωτική άδεια και δεν θεωρήθηκε από το Συμβούλιο Επιλογής ότι εμπίπτει στην άδεια κύησης και λοχείας, για τις οποίες κατοχυρώνεται η υπηρεσία ως διδακτική.

Το υπουργείο Παιδείας, αντί να πάρει καθαρή θέση για το γεγονός και να αναγνωρίσει την επαπειλούμενη κύηση ως άδεια που αφορά την προστασία της μητρότητας, αντί να βάλει φραγμό στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, έδωσε το "πράσινο φως" στο Συμβούλιο να αποφασίσει κατά το δοκούν. Οι συνταγματικές επιταγές περί προστασίας της μητρότητας αγνοούνται, όπως και μια σειρά εγκύκλιοι που αναφέρονται στην επαπειλούμενη κύηση (ΔΙΔΑΔ/Φ.35.31/1606/οικ.7575 26/03/2012 του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αρ. 52, παρ.3 του Ν.3528/2007, σχετική διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών κ.ο.κ).

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αφού μπορεί στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση του Συμβουλίου να αφορά μία συγκεκριμένη εκπαιδευτικό, ανοίγει όμως επικίνδυνους δρόμους, συνολικά, για το χτύπημα των δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη μητρότητα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ζητά από την υπουργό μέτρα ώστε:

 • Να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η κύηση και η μητρότητα ως ασθένεια και να μην τιμωρούνται εκπαιδευτικοί με περικοπή διδακτικής υπηρεσίας.
 • Να μπει τέλος στις διακρίσεις σε βάρος των εγκύων γυναικών.
 • Να τροποποιήσει άμεσα την απόφασή του το Συμβούλιο Επιλογής, αποκαθιστώντας τη μοριοδότηση της Μαρίας Βλάχου.
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Θλιβερή «πρωτιά» η εξαίρεση από τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Για θλιβερή «πρωτιά» καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου Νεάπολης - Συκεών η «Λαϊκή Συσπείρωση», μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τον περιλάβει στους πέντε δήμους πανελλαδικά όπου για άλλη μια χρονιά δεν θα λειτουργήσει η δίχρονη Προσχολική Αγωγή.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική διαχρονικά, όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της διοίκησης του δήμου στερεί από τα παιδιά το δικαίωμα στη δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Σημειώνει τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που τη θεσμοθέτησε χωρίς τους αναγκαίους όρους ουσιαστικής εφαρμογής της (χωρίς χρηματοδότηση, υποδομές, διορισμούς κ.ά.) και της σημερινής κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει στην ίδια ρότα.

Οπως καταγγέλλει, ο λόγος που δεν θα εφαρμοστεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή στο δήμο Νεάπολης - Συκεών είναι «οι μεγάλες ελλείψεις σχολικών αιθουσών». Επίσης τονίζει ότι «και από αυτές που υπάρχουν πολλές λειτουργούν με τεράστια προβλήματα, αφού στην ουσία δεν είναι σχολικές αίθουσες αλλά νοικιασμένα μαγαζιά, χωρίς αυλή και εντελώς ακατάλληλες».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί μεταξύ άλλων:

Να παρθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο δήμο.

Σύγχρονη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, που να εξασφαλίζει τους αναγκαίους χώρους - αίθουσες και αυλές - για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Δέσμευση χώρων και χρηματοδότηση για την ανέγερση νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκόμων. 15 παιδιά ανά τμήμα.

Αύξηση των κονδυλίων που θα δοθούν στις Σχολικές Επιτροπές ώστε να υλοποιηθεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους.

Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των σχολείων και Παιδικών - Βρεφικών Σταθμών και να εκπονηθεί ταχύτατα πρόγραμμα επισκευών και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων.

Καταγγελία από την ΟΓΕ

Την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε πέντε μεγάλους δήμους της χώρας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σημειώνοντας ότι είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων, τόσο της σημερινής της ΝΔ όσο και της χτεσινής του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη χρηματοδότηση για τις αναγκαίες υποδομές.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει επίσης την πολιτική δημοτικών αρχών που «όχι μόνο δεν διεκδικούν την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά στοιβάζουν τα παιδιά μας σε προκάτ και κοντέινερ μέσα στα σχολικά προαύλια (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων). Κλείνουν βιβλιοθήκες, εργαστήρια πληροφορικής, αίθουσες εκδηλώσεων των Δημοτικών για να βρουν μια σπιθαμή γης και να λειτουργήσουν όπως - όπως τα νηπιαγωγεία σε τμήματα των 25 παιδιών, χωρίς τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις. Μετακινούν παιδιά από σχολείο σε σχολείο μακριά από τη γειτονιά τους».

Και η ΟΓΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας! Η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη για τη σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του κάθε παιδιού. Γι' αυτό και πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται ποιοτικά, δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ