Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη σημερινή ενότητα «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Αποχώρηση από την ΕΕ και έναρξη νέων παζαριών
  • ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»: Αντίθετος στις λαϊκές ανάγκες ο ενεργειακός σχεδιασμός με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Συμφωνία αστικών τάξεων εν μέσω ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού

Ο βρετανικός λαός το ίδιο χαμένος όσο το κεφάλαιο έχει την εξουσία

Από παλιότερες απεργίες γιατρών και νοσηλευτών στη Βρετανία, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας
Από παλιότερες απεργίες γιατρών και νοσηλευτών στη Βρετανία, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας
Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) γίνεται σήμερα η πρώτη χώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου ήταν για 47 χρόνια. Η συμφωνία για το Brexit είναι ένας συμβιβασμός των συμφερόντων μερίδων του βρετανικού κεφαλαίου με εκείνα των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ. Δεν έχει καμία σχέση με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, που στην ΕΕ και όλον τον καπιταλιστικό κόσμο αντιμετωπίζουν τη συντονισμένη επίθεση των κεφαλαιοκρατών και των αστικών κυβερνήσεων που τους εκπροσωπούν. Οι δε Βρετανοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βιώνουν την ίδια επίθεση και από τις συνέπειες εφαρμογής της συμφωνίας και με την όποια μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, ή με τις συμφωνίες που θα κλείσει το αστικό κράτος με άλλα, όπως η πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Το ότι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα της αποχώρησης μετά από χρόνια παζαριών καταμαρτυρά τις αντιπαραθέσεις στην ίδια τη Βρετανία και το εσωτερικό της ΕΕ. Το δημοψήφισμα για το Βrexit που έγινε στις 23 Ιούνη 2016 (με 51,9% υπέρ της αποχώρησης και 48,1% υπέρ της παραμονής) δίχασε την αστική τάξη της χώρας και τα κόμματά της, με τμήματά τους να τίθενται υπέρ και κατά, και φυσικά εγκλώβισε και λαϊκές δυνάμεις στα ψευτοδιλήμματα των αστών.

Επίσης, η όλη διαδικασία απέδειξε περίτρανα ότι η ΕΕ δεν είναι ακλόνητη και σταθερή, ότι οι συμφωνίες στο εσωτερικό λυκοσυμμαχιών μπορούν να αλλάζουν σε μια περίοδο σφοδρών ανταγωνισμών και με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Ευρωκοινοβούλιο, που επικύρωσε την αποχώρηση της Βρετανίας με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι θα επιχειρηθεί η επίτευξη συμφωνίας «με όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα». Από την πλευρά του, ο Μισέλ Μπαρνιέ, που θα είναι ο διαπραγματευτής, έσπευσε να προειδοποιήσει πως θα υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες γιατί όποια κι αν είναι η συμφωνία που θα συνάψουμε για τη μελλοντική σχέση μας, το Brexit θα είναι πάντα μια επιχείρηση με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ακριβώς γιατί η συμφωνία αποχώρησης είναι συμφωνία του κεφαλαίου που δεν αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσής του και θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται και με τη μελλοντική νέα σχέση ή τις αναδιατάξεις των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, τοποθετήθηκε στη σχετική συζήτηση για το Brexit με «παρών».

Η επόμενη μέρα το ίδιο επώδυνη για τον βρετανικό λαό

Η «επόμενη μέρα» και το σχέδιο με τις κεντρικές θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη νέα διαπραγμάτευση με την ΕΕ, που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρχές της βδομάδας, δεν διαφοροποιούν σε τίποτε τη ζωή των Βρετανών εργαζομένων. Εκατομμύρια φτωχών νοικοκυριών θα εξακολουθήσουν να δίνουν αγώνα επιβίωσης, αναζητώντας τρόφιμα στις Τράπεζες Τροφίμων, παλεύοντας για στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας ή και στέγης που είναι πανάκριβη ειδικά στο Λονδίνο και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το ίδιο διάστημα, θα δοκιμαστεί η ιδιότυπη λύση που βρήκε προ μερικών μηνών ο πρωθυπουργός Τζόνσον σχετικά με τη διέλευση προϊόντων μεταξύ Ιρλανδίας (μέλος ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (μέλος ΗΒ), με την οποία παρέκαμψε την προηγούμενη «πατέντα» περί backstop που είχε εξασφαλίσει η προκάτοχός του Τερέζα Μέι για να μη διακυβευτούν το εμπόριο και η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Η λύση του πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον, προβλέπει την επιβολή προληπτικών δασμών σε προϊόντα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία (από την υπόλοιπη Βρετανία), οι οποίοι εφόσον αυτά δεν εξάγονται στην Ιρλανδία θα αίρονται.

Από την άλλη, αρκετά μένει να κριθούν κατά τους επόμενους 10 μήνες διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσουν, και οι οποίοι δεν θεωρούνται αρκετοί για να ολοκληρωθεί μια σκληρή αντιπαράθεση μονοπωλιακών συμφερόντων σε τομείς όπως το εμπόριο, η φορολόγηση - δασμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών, τα δικαιώματα αλιείας (αναμέτρηση γνωστή και σαν ο «πόλεμος του μπακαλιάρου»...), οι τελωνειακές σχέσεις, θέματα που αφορούν την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, τις τηλεπικοινωνίες, άδεια και έλεγχο φαρμάκων, συνεργασία σε εκπαίδευση, τεχνολογία αιχμής, επιστημονική έρευνα. Είναι, βέβαια, χαρακτηριστικό πως δηλώνεται ότι θα επιδιωχθεί συνεργασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των δύο πλευρών και «αξιοποίηση» των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, ενώ και η συμμαχία στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως και η συμμετοχή σε σημερινές και μελλοντικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά άλλων χωρών και λαών, όπου βέβαια και εκεί η κάθε αστική τάξη διεκδικεί ένα καλύτερο μερίδιο.

«Προθέρμανση» παζαριών με τις ΗΠΑ

Παράλληλα με την αποχώρηση, ο Τζόνσον προβάλλει τις νέες «ευκαιρίες» που ανοίγονται με διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών με χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ως «ατού» εμφανίζεται η «καλή χημεία» μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Τζόνσον, αλλά και η σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ - Βρετανίας, κυρίως σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο (Μέση Ανατολή, Αφρική κ.ά.), ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχουν σημαντικά σημεία αντιπαράθεσης. Μεγάλες τριβές αναμένεται να προκαλέσουν στις διμερείς σχέσεις ζητήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό γιγαντιαίων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων και των διαδικτυακών αγορών αλλά και σε ανταγωνιστικούς τομείς της βιομηχανικής παραγωγής (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία, οπλικά συστήματα).

Η εμφάνιση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Λονδίνο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (δηλαδή μια μέρα μετά «το πράσινο φως» του βρετανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «Huawei» για μερική εγκατάσταση του νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς, 5G), είναι χαρακτηριστική. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν πως οι εμπιστευτικές πληροφορίες που δίνουν στη Βρετανία «θα περνάνε από ένα έμπιστο δίκτυο». Επίσης, «τριβές» δημιουργεί πιθανή επιβολή ψηφιακού φόρου σε αμερικανικά μονοπώλια τύπου «Google» και «Facebook» όπως και η (έστω και οριακή) «διατήρηση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σε συνεννόηση της Βρετανίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία, παρά τις προτροπές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την κατάργηση και την αντικατάστασή της με άλλη. Το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα παζάρια μένει να φανεί. Το βέβαιο είναι ότι οι λαοί δεν έχουν και σε αυτήν την περίπτωση να περιμένουν τίποτε το θετικό.


Δ. Ο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»
Αντίθετος στις λαϊκές ανάγκες ο ενεργειακός σχεδιασμός με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων

Η προώθηση της στρατηγικής της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο και τα οφέλη που προσδοκά η εγχώρια αστική τάξη από αυτούς τους ανταγωνισμούς που «τρέχουν» για την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς και έχουν βάλει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή, είναι τα στοιχεία που διαπερνούν το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ), το οποίο έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να της έχει παραδώσει τη σκυτάλη.

Μέρος του ΕΣΕΚ παρουσίασε την περασμένη Τρίτη στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναδεικνύοντας επί της ουσίας πως το διακύβευμα της «πράσινης ανάπτυξης» βρίσκεται στο κυνήγι για νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ, που ανταγωνίζονται για την ενεργειακή «πίτα», με αυτά των ΗΠΑ, της Ρωσίας κ.λπ.

Οπως ανέφερε η ίδια, η ΕΕ «έχει δεσμευτεί ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο το 25% του προϋπολογισμού, ένα ποσό περίπου 500 δισ. ευρώ, θα απευθυνθούν συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ενώ το «εθνικό σχέδιο» της κυβέρνησης αναμένεται να «ενεργοποιήσει γενικότερα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 44 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη δεκαετία», και άμεσα το 25% του νέου ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ, οι οποίοι σε πρώτη φάση αναμένεται να εισπράξουν 3,5 δισ.

Από εκεί και πέρα, αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, αναφέρθηκε στα υποτιθέμενα «οφέλη» του εθνικού σχεδίου, αλλά και του «νέου μοντέλου ηλεκτρικής ενέργειας» που θα αντικαταστήσει τη λιγνιτική παραγωγή, μιλώντας για τάχα 37.000 θέσεις «μόνιμης απασχόλησης», οφέλη - ανταλλάγματα για τις τοπικές κοινωνίες κ.λπ.

«Στο επίκεντρο αυτής της επενδυτικής δραστηριότητας», σημείωσε, «αναμένεται να βρεθούν τα νέα έργα ΑΠΕ. Οχι μόνο τα γνωστά φωτοβολταϊκά και αιολικά, αλλά και νέες τεχνολογίες, όπως είναι η γεωθερμία ή τα offshore, τα πλωτά αιολικά, η ψηφιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές φυσικού αερίου, (...) τα εγχώρια δίκτυα, η διασυνοριακή αγωγή, οι υποδομές αποθήκευσης, οι τερματικοί σταθμοί».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα συμπαρατάχθηκαν με την προσπάθεια της κυβέρνησης και κατέθεσαν «εποικοδομητικές» προτάσεις για το πώς θα προωθηθεί πιο γρήγορα το όλο «project», πάντα στο όνομα της «προστασίας του περιβάλλοντος» και της «ανάκαμψης» των κερδών του κεφαλαίου.

Σχέδια εχθρικά απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και το περιβάλλον

Στον αντίποδα όλου αυτού του μπλοκ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε τα εξής: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή - όχι ότι δεν υπάρχει - αποτυπώνεται ένας σφοδρότατος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μερίδια του κεφαλαίου, ανάμεσα στους ομίλους της "μαύρης" Ενέργειας και σε αυτούς της "καθαρής" Ενέργειας.

Η αιτία αυτού του σφοδρού ανταγωνισμού είναι η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου. Για να καταστραφεί αυτό το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο, θα πρέπει να καταστραφούν όλες οι υποδομές της "μαύρης" Ενέργειας, άρα μιλάμε λοιπόν για έναν τεράστιο τζίρο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και γι' αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοστατούν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι σε παγκόσμιο επίπεδο, κολοσσοί, στο να χρηματοδοτήσουν τη στροφή στην "πράσινη ενέργεια". Δεν είναι το πρόβλημά τους, λοιπόν, η προστασία του περιβάλλοντος, το πρόβλημά τους είναι να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια τα οποία λιμνάζουν.

Και από εδώ υπάρχουν όχι μόνο η σφοδρότητα και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα τμήματα αυτά του κεφαλαίου, αλλά ανάμεσα και σε μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και στο εσωτερικό τους, όπως στις ΗΠΑ (...).

Από την άποψη αυτή, η ΕΕ πρωταγωνιστεί σε αυτό το "Green Deal" για πολύ συγκεκριμένους λόγους, γιατί ακριβώς είναι ενεργειακά εξαρτημένη. Εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και άλλων περιοχών, αλλά κατά κύριο λόγο από αυτήν. Αρα, λοιπόν, είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ να απεξαρτηθεί ενεργειακά.

Εχει ένα προβάδισμα στην πράσινη τεχνολογία, αλλά αυτό το προβάδισμα θα πρέπει να το αξιοποιήσει και να βάλει φραγμούς επί της ουσίας στην εισαγωγή προϊόντων από άλλες ανταγωνίστριες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα, στο όνομα των πράσινων εμπορευμάτων. Επομένως, λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι τεράστιων οικονομικών συμφερόντων.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτήν την κατεύθυνση, από τη μια μεριά, μιλώντας για πράσινη ενέργεια και πράσινη οικονομία και, από την άλλη μεριά, στηρίζοντας όλους αυτούς τους σχεδιασμούς του αμερικανοΝΑΤΟικού και ευρωπαϊκού μπλοκ για τη δημιουργία των δικτύων των αγωγών, του ΤΑΠ, του "East Med" και όλων των υπολοίπων, τα οποία έρχονται σε αντιπαράθεση με τα ρωσικά δίκτυα αγωγών. Αρα, δηλαδή, εμπλέκετε όλο και περισσότερο στο κουβάρι των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων και στον κίνδυνο πολέμων. Αλλωστε, η περιοχή μας είναι πολύ ευαίσθητη και σε τέτοια ζητήματα (...)».

Αρνητική η εμπειρία της «απελευθέρωσης» για το λαό

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη εμπειρία 30 χρόνων στην προσπάθεια "απελευθέρωσης" στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όπως και και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα από την πολιτική αυτή, ανέφερε ότι είναι:

«Πρώτον, ενεργειακή εξάρτηση, βάθεμα της ενεργειακής εξάρτησης με ένα καύσιμο ορυκτό, το φυσικό αέριο, και το οποίο με βάση και τους δικούς σας σχεδιασμούς, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το μεταβατικό καύσιμο την εποχή της απολιγνιτοποίησης. Αρα, δηλαδή, η ενεργειακή ευστάθεια της χώρας μας στηρίζεται σε ένα εισαγόμενο καύσιμο, με τους πολύ συγκεκριμένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Δεύτερον, τα προβλήματα της ευστάθειας του συστήματος και της ανανέωσης των δικτύων.

Τρίτον, ότι το ρεύμα έγινε πάρα πολύ ακριβό και αυτό για να ενταχθούν οι ΑΠΕ. Είναι πανάκριβο το ρεύμα για τα λαϊκά εισοδήματα και τα λαϊκά στρώματα και ακριβώς επειδή είναι πανάκριβο το ρεύμα, ενώ η Ελλάδα είναι πλούσια σε πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε περίπου το 30% των ελληνικών νοικοκυριών που ζουν υπό συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, πράγμα παράδοξο και παράλογο.

Παράλληλα, εξελίσσεται μία ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας. Να λέμε, λοιπόν, τώρα ότι θα δημιουργηθούν 37.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης τη στιγμή που η αγορά εργασίας όλο και περισσότερο ελαστικοποιείται, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ μικρή απασχόληση εργατοϋπαλληλικού δυναμικού, είναι, λοιπόν, σαν να προσπαθούμε ένα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος με συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε απάντηση στη κυβέρνηση όσον αφορά την τιμή του ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ και αυτή που παράγεται από ορυκτό καύσιμο. Οπως επισήμανε, παρουσιάζεται μια πλαστή εικόνα από την κυβέρνηση ότι το ρεύμα είναι φτηνότερο από τις ΑΠΕ. «Οταν αναφέρετε ότι η τιμή της κιλοβατώρας του ρεύματος που παράγεται από ορυκτό καύσιμο, δηλαδή, από τον λιγνίτη, είναι μεγαλύτερη από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, πρέπει να πείτε, ταυτόχρονα, ότι σε αυτή την τιμή υπολογίζετε και τα διάφορα πρόστιμα για την εμπορία των ρύπων που αυξάνουν τεράστια την τιμή. Που αυτό όμως το πρόστιμο, η εμπορία των ρύπων, είναι ακριβώς η πολιτική της ΕΕ.

Αρα, λοιπόν, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Πόσο κοστίζει πραγματικά μία κιλοβατώρα από λιγνίτη και πόσο κοστίζει μία κιλοβατώρα από Ανανεώσιμες Πηγές, βγάζοντας έξω τα διάφορα τέλη, πρόστιμα, που διαμορφώνουν ένα τελείως διαφορετικό κόστος. Και ενώ ο λιγνίτης πραγματικά θα μπορούσε να είναι το καύσιμο το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας, όταν υπάρχουν τεχνολογίες αξιοποίησης του λιγνίτη, χωρίς επίπτωση στο περιβάλλον, δαπανάτε 44 δισεκατομμύρια, λέτε, για να πάτε στην πράσινη οικονομία, καταστρέφοντας την κατεξοχήν ενεργειακή πηγή της χώρας μας, που και την ευστάθεια του συστήματος θα μπορούσε να βοηθήσει και την απεξάρτηση από εισαγόμενο καύσιμο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει. Και βεβαίως, ταυτόχρονα με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών, να διαμορφώσει ένα διαφορετικό μείγμα ενεργειακό. Ομως, το διαφορετικό ενεργειακό μείγμα δεν προωθείται, γιατί ακριβώς πάει ενάντια στα συμφέροντα και στις προτεραιότητες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας και στις προτεραιότητες που έχουν δοθεί».

Αλλοίωση ορεινών όγκων και μεγάλες επιπτώσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ακόμα: «Η γενίκευση και η επέκταση των ΑΠΕ, μιλώντας για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη στις μελέτες σας. Αρνητικές επιπτώσεις έχει από την αλλοίωση των ορεινών όγκων. Αλλοιώνεται ο ορεινός όγκος, χτυπιούνται η φυσική ποικιλότητα και η βιοποικιλότητα, καταστρέφονται άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, δημιουργούνται σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρώπινες και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως της αναψυχής, της ξεκούρασης, όταν καταστρέφονται οι ορεινοί όγκοι, όταν υπάρχει τεράστια συγκέντρωση σε συγκεκριμένους ορεινούς όγκους, γιατί εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο φορτίο ανέμων. Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των υδάτινων και της απορροής των υδάτινων ρευμάτων στις περιοχές εκείνες. Εχουν κατηγορηθεί τα πάρκα των ανεμογεννητριών σε μία σειρά περιοχές για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως της Ναυπάκτου, όπως του Αργοστολίου, που δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τέτοιου είδους ζητήματα.

Φανταστείτε τώρα, δημοσιεύματα λένε ότι στην περιοχή του Ασπροποτάμου του νομού Τρικάλων, νότια ορεινή Πίνδος, θα εγκατασταθούν 300 ανεμογεννήτριες. Τι πάρκο θα δημιουργηθεί εκεί, τι ξεχέρσωση θα υπάρξει για να μπούνε οι 300 ανεμογεννήτριες, για να γίνουν τα γήπεδα για τις ανεμογεννήτριες, να γίνουν οι δρόμοι για την πρόσβαση, τα δίκτυα τα οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν για να μπορέσουν να πάρουν το ρεύμα και τις φοβερές επιπτώσεις τις οποίες θα έχει στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. `Η όταν εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάρκα σε γη με υψηλή παραγωγικότητα, τις επιπτώσεις στην παραγωγή των αγροτοδιατροφικών εμπορευμάτων, που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του λαού και την υποκατάσταση της παραγωγής από εισαγόμενα αγροτικά εμπορεύματα.

Επιπτώσεις που ήδη εξελίσσονται σε περιοχές όπως η Εύβοια, η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία και αλλού, όπου ήδη παρατηρείται πολύ μεγάλη συγκέντρωση από αιολικά πάρκα».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος σημείωσε ότι παράλληλα «για την προώθηση των ΑΠΕ, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, η άρδευση και ύδρευση, τα υδροηλεκτρικά φράγματα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες ή έρχονται απλά και μόνο ως μαϊντανός στο περιτύλιγμα αυτό της τεράστιας επίθεσης, η οποία θα γίνει, ΑΠΕ, αιολικών και φωτοβολταϊκών, με τις σημαντικές επιπτώσεις στην ευστάθεια του συστήματος, στο πανάκριβο ρεύμα που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ