Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Σωματεία της Βιομηχανίας: Ρεπορτάζ από τη χτεσινή συγκέντρωση ενάντια στην «ευελιξία» και τα «δουλεμπορικά»
  • Γενικές Συνελεύσεις σωματείων: Σε θέση μάχης τα ταξικά συνδικάτα για την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων
  • ΔΕΗ - Δυτική Μακεδονία: Απέναντι στο νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και όλο το λαό της περιοχής
  • Δημόσιες μονάδες Υγείας στα Βόρεια Δωδεκάνησα: Εκρηκτικά προβλήματα από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στην «ευελιξία» και τα «δουλεμπορικά»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
«Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε»: Το μήνυμα αυτό έστειλαν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία της Βιομηχανίας με τη χτεσινή τους συγκέντρωση ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και τα σύγχρονα «δουλεμπορικά» γραφεία.

Η προγραμματισμένη συγκέντρωση μεταφέρθηκε λόγω της αδιάκοπης βροχόπτωσης στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ τα σωματεία θα προγραμματίσουν σε νέα ημερομηνία την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης μαζικά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Τα 13 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που ανέλαβαν από κοινού την πρωτοβουλία οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα δεκάδες εξορμήσεις, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην εργολαβική εργασία, στην «ενοικίαση» εργαζομένων, στη μερική απασχόληση, στην εκ περιτροπής εργασία. Προχώρησαν σε δύο παρεμβάσεις σε εταιρείες που παρέχουν «υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού», δηλαδή «νοικιάζουν» εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις.

Το επόμενο διάστημα θα δώσουν συνέχεια στη συζήτηση με τους εργαζόμενους και στη διεκδίκηση με νέες πρωτοβουλίες.

Πάλη ενάντια στο σύγχρονο «δουλεμπόριο»

«Οι "ευέλικτες" σχέσεις εργασίας είναι η γάγγραινα των εργατών τον 21ο αιώνα και δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτές αν δεν στοχεύσουμε σωστά», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δαμασκηνός (Μάης) Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και μέλος της εργοστασιακής επιτροπής του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου».

«Για να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε μια για πάντα απ' όλη αυτήν τη βαρβαρότητα που ζούμε, που αντικατοπτρίζεται και στις σχέσεις "δουλεμπορίου", είναι αναγκαίο η εργατική τάξη να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλό της, το ίδιο το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του», σημείωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκαθάρισε ότι τα συνδικάτα της Βιομηχανίας ανοίγουν «πιο οργανωμένα έναν αγώνα μακρύ και δύσκολο, έναν αγώνα απέναντι σε ένα σύστημα που ζει από τη δική μας εκμετάλλευση και φτώχεια, έναν αγώνα σκληρό απέναντι στο "δουλεμπόριο" του 21ου αιώνα, και το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε στην εργατική τάξη είναι ότι θα τον φτάσουμε μέχρι τέλους».

Χαμένοι οι εργαζόμενοι...

Τα μέλη των σωματείων που έκαναν την πρωτοβουλία δική τους υπόθεση και υλοποίησαν πλατύ άνοιγμα σε εργοστάσια και γραφεία χαιρέτισε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

«Παίρνοντας την ανακοίνωση στα χέρια τους, πολλοί ήταν αυτοί που κοντοστάθηκαν το πρωινό στην πύλη και ρίχνοντάς της μια ματιά απάντησαν, "πείτε τα", "έχετε δίκιο"», ανέφερε, συνοψίζοντας την πείρα από αυτό το άνοιγμα, η οποία επιβεβαιώνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με το «βραχνά» της «ευελιξίας».

«Αλλος περιμένει στο τηλέφωνο αν θα χτυπήσει για να πάει την επόμενη μέρα στη δουλειά, άλλος ζει με την ανασφάλεια αν θα ανανεωθεί η σύμβασή του και άλλος ξέρει ότι τελειώνει το έργο και τον περιμένει η ανεργία», σημείωσε, αναφερόμενος στις απαράδεκτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Από τις συνθήκες αυτές κερδίζουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και «τα λεγόμενα γραφεία ενοικίασης εργασίας, αυτά που ο κόσμος έχει βαφτίσει "δουλεμπορικά". Εργολάβοι που δεν νοικιάζουν μηχανήματα, αλλά ανθρώπινη εργασία. Νοικιάζουν εργάτες και εργάτριες, υπαλλήλους, ακόμα και επιστήμονες». Η δραστηριότητα αυτή όχι μόνο προβλέπεται αλλά και προωθείται από τις Οδηγίες της ΕΕ και τους νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων, που φροντίζουν για τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών.

...κερδισμένοι «άμεσοι» και «έμμεσοι» εργοδότες

Διπλά και τριπλά κερδισμένοι από τις εργασιακές αυτές σχέσεις είναι οι εργοδότες, αφού «αντικαθιστούν εργαζόμενους με σταθερές εργασιακές σχέσεις και ωράριο με ελαστικά απασχολούμενους, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς, με χαμηλότερες αποδοχές, χωρίς υποχρεώσεις Δώρων, αποζημιώσεων και άλλων παροχών». Αξιοποιούν την «ενοικιαζόμενη» και εργολαβική εργασία ως «δούρειο ίππο» για να παρακάμπτουν και να καταργούν εργασιακά δικαιώματα και ΣΣΕ.

«Η εργοδοσία έχει ιδιαίτερο συμφέρον να ξεφορτώνεται υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους. Τους πληρώνει λοιπόν για τη δουλειά τους, έμμεσα, μέσω του εργολάβου, καλύπτοντας το μισθό του εργαζόμενου και ταυτόχρονα και το κέρδος του μεσάζοντα, του σύγχρονου "δουλέμπορου". Ακόμα και σε περιπτώσεις που βγαίνει σχετικά ακριβά αυτή η ανάθεση έργου σε εργολάβο (υπάρχουν περιπτώσεις που ο εργαζόμενος παίρνει 6 ευρώ ωρομίσθιο μεικτά και ο εργολάβος 36 ευρώ), μακροπρόθεσμα ο πραγματικός εργοδότης έχει κέρδος, και αυτοί κοιτάνε σε βάθος χρόνου», επισήμανε ο Χρ. Ματαράγκας.

Εξηγώντας τα οφέλη που αποκομίζουν οι εργοδότες, σημείωσε ακόμα τα εξής: «Αναθέτουν λοιπόν αυτήν τη βρώμικη δουλειά σε μεσάζοντες, βγαίνοντας οι ίδιοι από το κάδρο του κακοπληρωτή, αυτού που επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα. Το κάνει ο "δουλέμπορος" γι' αυτούς. Ετσι, όλη η αλυσίδα των εργοδοτών είναι πιο ικανοποιημένη. Αυτός που χρησιμοποιεί την εργολαβική εργασία ξεφορτώνεται από περιττά βαρίδια στον αγώνα του για την ενίσχυση της θέσης του στον ανταγωνισμό με τους άλλους εργοδότες και ο εργολάβος βάζει στην τσέπη χρήμα με τα κεφάλια των εργαζομένων που έχουν γίνει λάστιχο, οι οποίοι είναι σίγουρα κακοπληρωμένοι και συχνά - πυκνά ανασφάλιστοι ή ακόμα και απλήρωτοι».

Ανοίγουμε το δρόμο για την ανατροπή της σημερινής αθλιότητας

«Πολλές φωνές σαν σειρήνες ηχούν στα αυτιά μας να κάνουμε υπομονή, να συμβιβαστούμε. Στο όνομα του ότι από την οικονομική ανάπτυξη θα πέσουν χάμω κάποια ψίχουλα, μας καλούν να ζήσουμε με αυτά», τόνισε ο Χρ. Ματαράγκας. «Αυτό που δεν μας λένε, όμως, είναι ότι ο ολοένα παραγόμενος πλούτος αυξάνεται δραματικά. Οτι το κομμάτι που απολαμβάνει ο εργαζόμενος λαός, ολοένα και μικραίνει», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τα βήματα που έχουν γίνει στην τεχνολογία και στην επιστήμη, στην ίδια την παραγωγική διαδικασία και τις δυνατότητες που αυτά διαμορφώνουν: «Θα μπορούσαμε να δουλεύουμε λιγότερο, να απολαμβάνουμε περισσότερα. Αντί όμως η ζωή του εργαζόμενου να καλυτερεύει από κάθε σκοπιά, χτυπιέται από παντού. Αντί να μειώνεται, για παράδειγμα, ο εργάσιμος χρόνος, αυξάνεται η ανεργία και παράλληλα εντατικοποιείται η δουλειά. Αντί να αυξάνονται οι μισθοί, παίρνονται ολοένα μέτρα για να χτυπιούνται τα μεροκάματα και οι συντάξεις. Αντί να έχουμε υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας και συνθήκες ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, οι επαγγελματικές ασθένειες αυξάνονται, το ίδιο και τα εργατικά "ατυχήματα", ακόμα και τα θανατηφόρα».

Στο έδαφος αυτό, κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών τους και έδειξε την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να αναζητήσουν την απάντηση: «Αυτό που μπαίνει τροχοπέδη στην ικανοποίηση των αναγκών μας είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής οικονομίας, που είναι η ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών για κέρδη. Αυτή καταδικάζει τις μάζες στην πάλη για επιβίωση. Αυτή, μαζί με τη στήριξη των κυβερνήσεων, το πολιτικό τους προσωπικό, που φροντίζουν να οικοδομούν και να ανανεώνουν το ατελείωτο αντεργατικό οπλοστάσιο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Η σημερινή πάλη των σωματείων πρέπει να υπηρετεί και να ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης», κατέληξε και έδωσε το στίγμα για τα επόμενα βήματα στον αγώνα ενάντια στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα: «Ολοι οργανωμένοι στα συνδικάτα μας. Εχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε. Το έχει αποδείξει η ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης. Με δυνατό ταξικό εργατικό κίνημα και συνεχή αγώνα που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!».

Τα αιτήματα των συνδικάτων
  • Κατάργηση όλων των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη, σύγχρονα δικαιώματα.
  • Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Ανάκτηση των απωλειών. Κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Κανένας εργάτης στα «δουλεμπορικά». Κλείσιμο όλων των «δουλεμπορικών» γραφείων.
  • Αμεση απορρόφηση των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις που εργάζονται.
  • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ συνοψίζονται στη στόχευση για ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους, τονίζει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καλώντας το λαό σε αγωνιστική απάντηση.

Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ολα συνιστούν μεγάλη απόδειξη ότι η "ιερή αγελάδα" της καπιταλιστικής ανάπτυξης τρέφεται με "ανταγωνιστικό", "ευέλικτο", δηλαδή φθηνό εργατικό δυναμικό.

Η "βιώσιμη ανάπτυξη" της ΝΔ σήμερα και η "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, δεν είναι ανάπτυξη για όλους. Είναι παραλλαγές της ίδιας καπιταλιστικής ανάπτυξης που χτίζεται πάνω στο τσάκισμα των αναγκών των εργαζομένων.

Επιβεβαιώνεται πως η πολιτική της "απελευθέρωσης" και της "πράσινης Ενέργειας", που επεξεργάζονται από κοινού κεφάλαιο, ΕΕ, κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση, πάει χέρι χέρι με το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Στη βάση αυτή έχουν βαλθεί να κάνουν τη Δυτική Μακεδονία "ειδική οικονομική ζώνη", δηλαδή "γκέτο" φθηνής εργατικής δύναμης».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί:

«Να δυναμώσει η διεκδίκηση στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα. Να δυναμώσει ο αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε, αλλά και για να έχουν όλοι και όλες εργασία ικανή να εξασφαλίσει ζωή με ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών (...)

Να δυναμώσει η πάλη για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, όπου ο εργαζόμενος δεν θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά θα έχει καθοριστικό, κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση της παραγωγής, στην κατανομή του πλούτου, ώστε να ανεβαίνει συνολικά η ποιότητα ζωής για όλους και όλες. Αυτό είναι το πραγματικά σύγχρονο τον 21ο αιώνα».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η μαχητική απάντηση στο νέο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ αφορά συνολικά το λαό της περιοχής

Συλλαλητήριο αύριο στις 7 μ.μ. στην Πτολεμαΐδα

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση του ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση του ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας
Σε μαχητική απάντηση στο νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» καλεί το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι η απάντηση αυτή αφορά συνολικά το λαό της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας οργανώνει αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας.

Παράλληλα προετοιμάζεται για τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, που ξεκινά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 17/11 για τους σταθμούς και στις 7 το πρωί της Δευτέρας 18/11 για τα ορυχεία.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που προωθεί και αυτό το νομοσχέδιο, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων παρεμβάσεων από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τα βιώνουν ήδη με οδυνηρό τρόπο τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που είδαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτοξεύεται πάνω από 150% στη διάρκεια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, με πιο πρόσφατες τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια και τη μείωση της «έκπτωσης συνέπειας» από την κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την «εξυγίανση» και τη «διάσωση» της επιχείρησης.

Για το λαό της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο, οι συνέπειες, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία της «απελευθέρωσης» και της «απολιγνιτοποίησης», είναι ήδη καταστροφικές.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αντιμετώπισαν μειώσεις που έφτασαν το 55% στους μισθούς τους, με ταυτόχρονη επέκταση του «δουλεμπορίου» των εργολαβιών, με 12ωρη και 16ωρη εργασία, με έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, καθώς και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τους.

Συνολική επίθεση στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ με τα «10 σημεία» του νομοσχεδίου, που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης.

Αξιοποιώντας το πρόσχημα της «πιο ανταγωνιστικής» και «πιο ευέλικτης» ΔΕΗ ΑΕ, η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη κατάργηση της μόνιμης εργασίας. Αυτό αποπειράται με την κατάργησή της για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, καθώς και το άνοιγμα της κερκόπορτας για τις προγραμματισμένες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στη ΔΕΗ (με «εθελούσιες» αποχωρήσεις, μη ανανέωση των συμβάσεων με έκτακτους εργαζόμενους κ.ο.κ.).

Το σχέδιο απολύσεων πατά φυσικά και στο γνωστό «business plan», το οποίο πρότεινε μείωση του προσωπικού κατά 4.414 στην 5ετία 2018 - 2022. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, με βάση και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ΝΔ για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων τους έως το 2028, αναμένεται να αυξηθεί.

Ταυτόχρονα, για όσους εργαζόμενους απομείνουν και για όσους προσληφθούν με το νέο καθεστώς, ισοπεδώνεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την κατάργηση του μέτρου για μειωμένο τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενώ το ύψος του μισθού πλέον θα καθορίζεται από μια «επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων».

Ακόμα, τα κίνητρα που δίνονται σε στελέχη επιχειρήσεων για να ενταχθούν στη ΔΕΗ ΑΕ έχουν στόχο να διαμορφώσουν έναν καλοκουρδισμένο μηχανισμό εντός της επιχείρησης, ο οποίος θα επιδιώκει ακόμα περισσότερο τη μέγιστη κερδοφορία της επιχείρησης μέσα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Πέρα από το σχεδιασμό πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών και άλλων θυγατρικών της ΔΕΗ ΑΕ, η κυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, σε μία διόλου τυχαία χρονική περίοδο. Το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί πανελλαδικά το μοναδικό έτοιμο προς αξιοποίηση για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), γεγονός που το καθιστά «φιλέτο» ειδικά για τα μονοπώλια των τηλεπικοινωνιών. Επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί στα τελευταία ταξίδια του Κυρ. Μητσοτάκη από γερμανικά και ιταλικά μονοπώλια του κλάδου, όπως η ΕΟΝ και η ENEL. Αλλά και από την Κίνα, κατά τις επαφές που είχε στη Σαγκάη ο επικεφαλής της ΔΕΗ, μεταξύ αυτών και από τη ΖΤΕ, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών.

Οργάνωση και αγώνας, απέναντι στην υπονόμευση και τον αποπροσανατολισμό

Το νέο βήμα στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, με δεδομένη την αντιμετώπιση της ηλεκτρικής ενέργειας ως πανάκριβου εμπορεύματος για το λαό, αναμένεται να εκτινάξει την ανεργία στη Δυτική Μακεδονία, στέλνοντας ταυτόχρονα και άλλα τμήματα του λαού στην ενεργειακή φτώχεια.

Το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας, από κοινού με τις ταξικές δυνάμεις και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, συνεχίζει την οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Σε πρόσφατη σύσκεψη για το σχεδιασμό της μάχης μπροστά στο αυριανό συλλαλητήριο και στη 48ωρη απεργία συμμετείχαν επίσης το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Εορδαίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ και ο Σύλλογος Γυναικών Εορδαίας.

Στη σύσκεψη σχεδιάστηκαν μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς για την ενημέρωση των εργαζομένων και την προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ηδη, κλιμάκια με επικεφαλής μέλη της διοίκησης του ΣΕΕΕΝ έχουν βρεθεί στα Γεωτρύπανα, στο Ορυχείο Βόρειου Πεδίου, στο Ορυχείο Καρδιάς, στο κεντρικό μηχανουργείο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου.

Οι ταξικές δυνάμεις, στη διαδικασία αυτή κινητοποίησης τόσο των εργαζομένων της επιχείρησης όσο και συνολικά του λαού της περιοχής, βρίσκονται απέναντι σε ένα διπλό μέτωπο.

Από τη μία οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καλλιεργούν τη συντεχνιακή λογική στους εργαζόμενους τις επιχείρησης, ενώ από την άλλη, κυβέρνηση και δυνάμεις των αστικών κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση αξιοποιούν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» για να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ και προωθούν ως υποτιθέμενη λύση για τα αποτελέσματα της μεταλιγνιτικής εποχής το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης». Καλλιεργούν την αντίληψη ότι για την κατάσταση στη ΔΕΗ φταίνε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε να αποπροσανατολίσουν από την πραγματική αιτία της κατάστασης.

Στην πραγματικότητα, το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» θα αποτελέσει ουσιαστικά μηχανισμό παροχής ζεστού χρήματος για τα μονοπώλια και δεν πρόκειται να αναιρέσει τις τραγικές συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης» για την περιοχή.

Με τη δημιουργία του Ταμείου «κουμπώνουν» τα σχέδια για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή, για τη δημιουργία μιας «στεγανής» από εργασιακά δικαιώματα ζώνης για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επενδύσεων.

Ενδεικτικά για το χαρακτήρα των επενδύσεων αυτών και για τα κριτήριά τους, όπως προειδοποιεί το ΣΕΕΕΝ, είναι τα σχέδια για την καρκινογόνα για το λαό και «χρυσή» για το κεφάλαιο καύση απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, και πιο συγκεκριμένα στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Εντατικοποίηση, επικίνδυνες συνθήκες και πλήγμα στην τηλεθέρμανση για τα λαϊκά νοικοκυριά

Απέναντι στην υπονόμευση και τον αποπροσανατολισμό, τα ταξικά σωματεία και οι φορείς που συντονίζονται αγωνιστικά, ξεκαθαρίζουν πως για τη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής ευθύνεται η πολιτική της «απελευθέρωσης», η οποία «δεν είναι τέκνο ούτε της κρίσης, ούτε των μνημονίων. Είναι η στρατηγική επιλογή της ΕΕ, που προωθήθηκε από τη δεκαετία του '90».

Πέρα από τις παραπάνω συνολικότερες συνέπειες, επισημαίνουν πως το κλείσιμο των ατμοηλεκτρικών μονάδων θα βάλει σε κίνδυνο για άγνωστο χρονικό διάστημα την ικανοποίηση αναγκών θέρμανσης στις περιοχές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο τηλεθέρμανσης, όπως η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο.

Ειδικά για τη μονάδα που τροφοδοτεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης του Αμύνταιου, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για αλλαγή του καυσίμου από λιγνίτη σε βιοκαύσιμα, αναμένεται μεγάλη αύξηση του κόστους θέρμανσης, που θα επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τα προβλήματα ωστόσο δεν αφορούν μονάχα τη «μεταλιγνιτική εποχή». Κατά τις περιοδείες διαπιστώθηκαν τα τεράστια προβλήματα εντατικοποίησης της δουλειάς στα συνεργεία των μονάδων και των ορυχείων, από τη μείωση του προσωπικού και τη συγχώνευση συνεργείων, πολλές φορές με διαφορετικά αντικείμενα εργασίας. Ο αριθμός των μόνιμα και σταθερά εργαζόμενων στην επιχείρηση, από 38.000, έχει καταλήξει σήμερα στους 17.000...

Η υποστελέχωση, μαζί με την επικίνδυνη έλλειψη μέτρων ασφαλείας στην εργασία και συντήρησης του εξοπλισμού, ειδικά στους σταθμούς που έχει ήδη δρομολογηθεί το κλείσιμό τους και έχουν απαξιωθεί σημαντικά, ανεβάζει κατακόρυφα τους κινδύνους «ατυχημάτων» στους χώρους εργασίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με ενισχυμένες δυνάμεις στις μάχες του επόμενου διαστήματος

Την οργάνωση της δράσης του μπροστά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου για τα κέρδη του κεφαλαίου συζήτησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη Γενική Συνέλευσή του, την περασμένη Κυριακή.

«Η ΝΔ κάνει λόγο για "ανάπτυξη" και "επιστροφή στην κανονικότητα", οι εργαζόμενοι όμως στο Εμπόριο αυτήν την "ανάπτυξη" και την "κανονικότητα" την γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Χιλιάδες συνάδελφοι δουλεύουν 10ωρα - 12ωρα, σπαστά ωράρια, Κυριακές, 6ήμερα, χωρίς ρεπό, απλήρωτοι, με συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εργοδοτών», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη.

Τόσο η εισήγηση όσο και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν αποτύπωσαν την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων, τα βήματα που μετρά ο Σύλλογος, ενώ μέσα από τη συζήτηση εμπλουτίστηκε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Το λόγο στη συνέλευση πήραν πολλοί εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, επιχειρήσεις στο χώρο του Βιβλίου.

Συνεχίζοντας το πλατύ άνοιγμά του, ο Σύλλογος θέτει στόχους να ενισχύσει την παρουσία του στους χώρους δουλειάς, να μετρήσει νέες Επιτροπές Αγώνα. Με δεδομένο ότι στις γραμμές του έχει έναν σημαντικό αριθμό νέων μελών, σχεδιάζει εκδήλωση την Κυριακή 1/12 για το καλωσόρισμά τους.

Η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι «λύση» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση είχε η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση, απέναντι στον νέο γύρο επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ ο Σύλλογος αποφάσισε τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν και τα απατηλά «επιχειρήματα» που στρώνουν το δρόμο στη νέα κλιμάκωση της επίθεσης. Νέοι εργαζόμενοι, εμποροϋπάλληλοι που δουλεύουν με μερική απασχόληση, εργαζόμενοι που οι μισθοί τους είναι συρρικνωμένοι, δέχονται «συμβουλές» να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη ή αν πάρουν αυτή θα περιορίζεται σε ένα ξεροκόμματο, προκειμένου να αναζητήσουν τη λύση στην ιδιωτική ασφάλιση. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν εργοδότες, κυρίως στα σούπερ μάρκετ, που παρουσιάζουν ως «παροχή» στους εργαζόμενους τα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης, όπως και τα εργοδοτικά επιχειρησιακά σωματεία που διαφημίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

«Η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι "λύση" μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα βάλουν στο χέρι τα δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για το τι θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς», ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Συλλόγου και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση με «μαχητική αγωνιστική υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης».

Καθημερινή δράση ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα

Σε μια σειρά τοποθετήσεων αναδείχθηκαν πλευρές της δράσης του σωματείου: Με παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ μπήκε «φρένο» στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει 6ήμερη εργασία. Σε άλλο κατάστημα οι ταμίες διεκδίκησαν και πέτυχαν τη χορήγηση κυλιόμενου ρεπό. Αντίστοιχα, σε άλλες περιπτώσεις η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για το χώρο των παραλαβών, καθώς η ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών, το ξεφόρτωμα και οι παραλαβές στο πεζοδρόμιο έχουν κοστίσει ακόμα και τη ζωή εργαζομένων, ενώ προκαλούν πολύ συχνά «ατυχήματα».

Σε συνέχεια της δράσης αυτής, ο Σύλλογος προγραμματίζει παρεμβάσεις ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς απειλούνται με απόλυση επειδή ζήτησαν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους στη γονική άδεια ή επειδή τους καταλογίστηκε κάποιο λάθος.

Για την προσπάθεια του επιχειρησιακού Σωματείου στα «Praktiker» να οργανώσει τον αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης μίλησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στην επιχείρηση, υπογραμμίζοντας πως το Σωματείο προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 1/12.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέχεια στη δράση για την υπογραφή ΣΣΕ

Το στόχο της μαζικοποίησης του σωματείου και της δημιουργίας νέων σωματείων ή παραρτημάτων σε επιχειρησιακό και τοπικό επίπεδο έθεσε η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής στη Γενική Συνέλευσή της, το απόγευμα της Τρίτης.

Το σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, ενώ υιοθέτησε μια σειρά από ψηφίσματα καταδικάζοντας την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και διεκδικώντας αιτήματα για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

Μπροστά στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), κάλεσε τους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ενωσης, Κώστας Δράκος, συνόψισε ορισμένα βασικά συμπεράσματα από τη μάχη που έδωσε και συνεχίζει να δίνει το σωματείο με το Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης. Οι πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν από το σωματείο και την Ομοσπονδία αγκαλιάστηκαν από αρκετούς εργαζόμενους, συνέβαλαν σε ένα πιο πλατύ άνοιγμα, ανέβασαν το κύρος του σωματείου ενώ είχαν αποτέλεσμα να μετρήσει νέα μέλη. Η δράση αυτή οδήγησε και σε ορισμένες μικρές νίκες για τους εργαζόμενους, όπως στη ΣΟΛ, που πέτυχαν αυξήσεις μετά από 8 χρόνια «παγωμένων» μισθών, ή σε λογιστικό γραφείο όπου εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις διεκδίκησαν και πέτυχαν την πρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

«Οι εργοδότες δεν παραχωρούν τίποτα "από την καλή τους την καρδιά", αν δεν νιώθουν την πίεση των εργαζομένων με κάθε τρόπο. Πρέπει να εντείνουμε την από τη βάση πίεση με όποιον τρόπο βοηθάει κάθε φορά - απεργίες, στάσεις εργασίας, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, συλλογές υπογραφών», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, το σωματείο σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της δράσης του με παρεμβάσεις για τις συνθήκες εργασίας, το ωράριο, τη μητρότητα, την προστασία προσωπικών δεδομένων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σε θέση μάχης απέναντι στη νέα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης βρίσκονται τα ταξικά σωματεία σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Στο επίκεντρο των Γενικών Συνελεύσεων που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο βρίσκεται η οργάνωση της πάλης ενάντια στο νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, με βασικό σταθμό τα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη, ενώ παράλληλα τα συνδικάτα σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους όσον αφορά τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τις παρεμβάσεις τους για τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει την παρουσίαση τέτοιων βασικών πτυχών από Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και συγκεκριμένα από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και την Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προγραμματισμός δράσης με αιχμή τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση

Τη δράση του με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και τη συμμετοχή του στο μέτωπο πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση συζήτησε στη Γενική Συνέλευσή του τη Δευτέρα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να μπουν στο επίκεντρο οι πραγματικές σύγχρονες ανάγκες μας, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα της δικής μας δουλειάς, της δουλειάς όλης της εργατικής τάξης», τόνισε εισηγητικά ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου. Ξεκαθάρισε ότι το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τη λογική «που σήμερα προβάλλεται από όλους όσοι στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι "ρεαλιστικό", "εφικτό" είναι πάντα αυτό που συμφέρει την εργοδοσία, τα κέρδη τους. Οτι από δω και πέρα θα ζούμε και θα δουλεύουμε με όλο και χειρότερους όρους».

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην κινητοποίηση στις 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση. Μέσα από μια σειρά τοποθετήσεις ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους νέους, στους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις που είναι κυρίαρχες στον κλάδο, στις γυναίκες που δουλεύουν σε βαριές δουλειές και κατέχουν τα πρωτεία στην «ευελιξία».

Η συνέλευση υιοθέτησε πλαίσιο αιτημάτων για τις ΣΣΕ των εργαζομένων στον κλάδο, με διεκδικήσεις που αφορούν τους μισθούς, τον εργάσιμο χρόνο, τις άδειες και τα επιδόματα, την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου κάλεσε εργαζόμενους, επιχειρησιακά σωματεία και σωματειακές επιτροπές σε πάλη για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδίκηση κλαδικών ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της χώρας, αλλά και στον Επισιτισμό, με βάση το πλαίσιο των αιτημάτων που έχουν αποφασίσει.

Στην προσπάθεια αυτή, ξεκαθάρισε πως απέναντί τους οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, αλλά και τους ανθρώπους τους στην Ομοσπονδία του κλάδου. Τα «έργα και οι ημέρες» των δυνάμεων αυτών αποτυπώθηκαν μέσα από τα παραδείγματα ορισμένων επιχειρησιακών σωματείων στα οποία πλειοψηφούν: Τα σωματεία αυτά δεν καλούν ποτέ σε Γενικές Συνελεύσεις, δεν προχωρούν καν σε συνεδριάσεις οργάνων, έχουν στις γραμμές τους στελέχη της εργοδοσίας, δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους για τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά λειτουργούν ως «γραφείο προσωπικού» της εκάστοτε επιχείρησης. Μάλιστα, σε ένα από αυτά τα σωματεία έχουν συζητήσει με την εταιρεία τη συμμετοχή του προέδρου του σωματείου στις συνεδριάσεις του ΔΣ της επιχείρησης!

Την επίθεση της εργοδοσίας στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με μηνύσεις ενάντια σε συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και με την προσπάθεια δημιουργίας «αντισωματείου» - παραμάγαζού της, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Royal Olympic» και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, Σπύρος Πετρολέκας.

Τέλος, στη συνέλευση τέθηκαν τα ζητήματα της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ υιοθετήθηκε ψήφισμα καταδίκης της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, όπως και των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που θέλουν τον λαό να «ξαναματώσει» στο πλευρό των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, καταγγέλθηκε η ένταση της καταστολής, που πάει «πακέτο» με την κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων, με αφορμή τις διατάξεις του «αναπτυξιακού» νόμου ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, τα σχέδια για περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από δυνάμεις της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.

ΒΟΡΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Επικίνδυνη κατάσταση από τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ενωσης Ιατρών των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής

Χρόνιο το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΚΥ Πάτμου, όπως και στις υπόλοιπες μονάδες στα Βόρεια Δωδεκάνησα
Χρόνιο το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΚΥ Πάτμου, όπως και στις υπόλοιπες μονάδες στα Βόρεια Δωδεκάνησα
Τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες μονάδες Υγείας σε Λέρο, Πάτμο, Λειψούς και Αγαθονήσια αναδεικνύει σταθερά η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, ΚΥ Πάτμου, ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ), με σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων στο υπουργείο Υγείας.

Η Ενωση απαιτεί τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, υπογραμμίζοντας τον επικίνδυνο χαρακτήρα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ωστόσο «βρίσκει τοίχο» σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία που δίνει η ΕΙΘΕΛ για την κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας στα Βόρεια Δωδεκάνησα.

Στη Λέρο

Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού είναι 8.000 κάτοικοι, ενώ έχουν προστεθεί και 2.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot του νησιού. Κατά την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.

Στο Κρατικό Θεραπευτήριο - Νοσοκομείο Λέρου προσέρχονται καθημερινά δεκάδες περιστατικά από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης), λόγω των άθλιων συνθηκών υγιεινής για όσους πρόσφυγες και μετανάστες ζουν εκεί, με πλήθους νόσων, σωματικής αλλά και ψυχιατρικής φύσεως, καθιστώντας αδύνατη την επαρκή αντιμετώπισή τους.

Η πληρότητα του Κρατικού Θεραπευτηρίου - Νοσοκομείου Λέρου σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό φτάνει μόλις στο 48% των προβλεπόμενων θέσεων, ακόμα και με βάση και το ανεπαρκές οργανόγραμμα: 28 ειδικευμένοι γιατροί εκ των οποίων 3 επικουρικοί, σε σύνολο 59 οργανικών θέσεων. Αλλοι 2 - ένας ψυχίατρος και ένας χειρουργός - έως το τέλος του έτους συνταξιοδοτούνται. Εκπαιδεύονται μόλις 2 ειδικευόμενοι σε σύνολο 14 θέσεων. Επίσης σήμερα υπηρετούν 10 γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, έχοντας καλύψει τις διαθέσιμες θέσεις.

Ειδικότητες ΩΡΛ, ουρολόγου, οφθαλμίατρου, δερματολόγου, Γενικής Ιατρικής δεν υπάρχουν, ενώ οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν εξαιτίας ελλείψεως γιατρών (1 παθολόγος, 1 νεφρολόγος, 2 καρδιολόγοι, 2 παιδίατροι).

Στις δομές Ψυχικής Υγείας, σημαντικότατο κομμάτι της λειτουργίας του Κρατικού Θεραπευτηρίου, νοσηλεύονται 230 ασθενείς, με 48 ασθενείς στο τμήμα ΑμεΑ, ενώ δέχονται περιστατικά από όλα τα Δωδεκάνησα στις πολλαπλές δομές (12 διαμερίσματα διάσπαρτα σε όλη την πόλη, μικρές μονάδες 12 ατόμων, μονάδα οξέων περιστατικών ΑμεΑ, εργαστήριο κοινωνικού συνεταιρισμού, κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας με επισκέψεις στα γύρω νησιά, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε αδράνεια λόγω έλλειψης προσωπικού). Οι γιατροί που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή είναι 3 μόνιμοι ειδικευμένοι ψυχίατροι αντί για 11 (ο ένας εκ των οποίων συνταξιοδοτείται εντός του έτους) και 2 ειδικευόμενοι αντί για 10, ενώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.

Για το Κέντρο Υγείας Λέρου προβλέπονται 5 θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ωστόσο καμία από αυτές δεν είναι καλυμμένη.

Η ΕΙΘΕΛ, παράλληλα με τα υπόλοιπα αιτήματά της για πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων με μόνιμο προσωπικό, απαιτεί να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία κρίσεων για τις θέσεις ιατρικού προσωπικού που έχουν προκηρυχτεί κι έχουν ήδη κριθεί.

Απάνθρωπες συνθήκες στο ΚΥΤ Λέρου - Καραδοκεί κίνδυνος επιδημίας

Τραγική είναι και η κατάσταση στο ΚΥΤ Λέρου, εξαιτίας της οποίας, όπως προειδοποιεί η ΕΙΘΕΛ, καραδοκεί κίνδυνος επιδημίας. Ανθρωποι παρέα με ποντίκια, υπερπληρότητα του hot spot που έχει οδηγήσει στην έγερση σκηνών παραθαλάσσια, λίγα μέτρα από την Ψυχιατρική Κλινική. Αρκετοί κοιμούνται κάτω από τα δέντρα, προφανώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες, κάδους απορριμμάτων και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. To ιατρείο της δομής υπολειτουργεί, με έναν γιατρό του Ναυτικού για λίγες ώρες το πρωί.

Αυτήν τη στιγμή «φιλοξενούνται» 2.500 πρόσφυγες - μετανάστες, σε μια δομή με χωρητικότητα μόλις 860 ατόμων.

«Ολοι καταλαβαίνουμε πως είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν λοιμώδεις ασθένειες», σημειώνει η ΕΙΘΕΛ και παράλληλα επισημαίνει την έλλειψη μεταφραστών, που δυσχεραίνει περαιτέρω το ιατρικό έργο, ενώ πολλά παιδιά δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Στην Πάτμο

Η Πάτμος κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο πληθυσμός του νησιού (3.500 περίπου οι μόνιμοι κάτοικοι) πολλαπλασιάζεται από το Πάσχα έως τα μέσα Οκτώβρη (φτάνοντας περίπου τους 10.000).

Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας βασίζεται σε μετακινήσεις από άλλες μονάδες, ιατρικού κυρίως αλλά και άλλου προσωπικού, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη έστω λειτουργία ασφαλείας. Προφανώς, με τέτοια «μπαλώματα», το ΚΥ Πάτμου απέχει κατά πολύ από τα κριτήρια που θα έπρεπε να υπάρχουν στις παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το πρόβλημα υποστελέχωσης του ΚΥ Πάτμου είναι χρόνιο. Υπηρετούν 6 ειδικευμένοι γιατροί (2 παθολόγοι, ο ένας εκ των οποίων αιτήθηκε απόσπαση στο ΚΥ Βάρης, 1 γενικός γιατρός, 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος επικουρικός, 1 οδοντίατρος). Η οδοντίατρος που υπηρετεί στο ΚΥ Πάτμου, κατέχει προσωποπαγή θέση και με τη συνταξιοδότησή της σε ένα έτος περίπου καταργείται η θέση της. Οι δύο γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου που υπηρετούν, λήγει η θητεία τους τον επόμενο μήνα. Από τις 7 νοσηλεύτριες με προϋπηρεσία δεκαετίας στο ΚΥ, οι 4 είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου (η μία εκ των οποίων λήγει τον επόμενο μήνα) και 3 είναι μόνιμες, η μία εκ των οποίων έχει αιτηθεί απόσπαση σε άλλη μονάδα.

Υπηρετούν μόνο δύο οδηγοί ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να μένουν κενές βάρδιες και να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ οι τρεις κενές οργανικές θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί εδώ και χρόνια.

Στους Λειψούς

Σε ό,τι αφορά το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών, η ΕΙΘΕΛ επισημαίνει ότι «είναι άξιο απορίας γιατί αυτά τα ιατρεία φέρουν τον τίτλο του πολυδύναμου»...

Στο νησί με πληθυσμό 750 κατοίκων και πολλά παιδιά, οι κάτοικοι υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι. H κατάσταση όσον αφορά τη λειτουργία του ιατρείου κρίνεται επικίνδυνη, καθώς συνήθως υπηρετεί μόνο ένας γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου στο πλαίσιο της στρατιωτικής του θητείας...

Παιδίατρος ούτε για δείγμα...

Σε Αγαθονήσι και Αρκιούς

Μία από τα ίδια, γύμνια σε ανθρώπινο δυναμικό και όχι μόνο, σε Αγαθονήσι και Αρκιούς.

150 κάτοικοι στο Αγαθονήσι, που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, ενώ το νησί δέχεται κατά περιόδους μεγάλες ροές προσφύγων και μεταναστών. Και εδώ όμως υπηρετούν μόλις ένας γιατρός και ένας τραπεζοκόμος στο «πολυδύναμο ιατρείο».

Στους Αρκιούς, νησάκι με πληθυσμό περίπου 40 κατοίκων και με εκατοντάδες επισκέπτες το καλοκαίρι, το Περιφερειακό Ιατρείο είναι «φάντασμα», καθώς δεν υπηρετεί κανένας υγειονομικός, γιατρός ή νοσηλευτής. Επισκέπτονται το Ιατρείο ανά 15ήμερο γιατροί από το ΚΥ Πάτμου...

Εγκληματική κατάσταση και στο ΕΚΑΒ

Κοινή, καθημερινή πραγματικότητα για όλα τα νησιά των Βορείων Δωδεκανήσων είναι η υποστελέχωση και στο ΕΚΑΒ, καθώς και η έλλειψη κατάλληλων μέσων για διακομιδές ασθενών.

Συχνά το ΕΚΑΒ δηλώνει αδυναμία διακομιδής ασθενών σε βαριά κατάσταση με πτητικό μέσο σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται με πλωτά μέσα, προφανώς ακατάλληλα, από τα Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες αντιμετώπισης του αρρώστου.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό εξειδικευμένο στο ΕΚΑΒ.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας διακομίζουν εθελοντικά τα περιστατικά, εγκαταλείποντας αναγκαστικά την εφημερία τους, προκειμένου να παραδώσουν τον ασθενή, αφού έχουν ταξιδέψει στο Αιγαίο, να επιστρέψουν και να συνεχίσουν την εφημερία τους ταλαιπωρημένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το διάστημα της απουσίας τους πρέπει να το καλύψει συνάδελφος (εάν υπάρχει), που έχει βγει ήδη από εφημερία κ.ο.κ.

Η Ενωση διεκδικεί κεντρικό, σύγχρονο σχεδιασμό με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (διασώστες, γιατρούς) που θα υπηρετεί σε αποκεντρωμένες μονάδες, διάσπαρτες στο Αιγαίο, με στρατηγική τοποθέτηση και σύγχρονα μέσα μεταφοράς, στη βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακομιδών των ασθενών που θα συνδέει τις μονάδες Υγείας.

Οργανωμένος αγώνας απέναντι στην πολιτική που μας γυρνά μισό αιώνα πίσω

Ο Γιώργος Τσουκαλάς, πρόεδρος της ΕΙΘΕΛ, σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» υπογραμμίζει τα εξής:

«Σε μια εποχή με τεράστια πρόοδο της επιστήμης, των τεχνικών μέσων, με σύγχρονα φάρμακα, με πολυπληθές εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, αντί ο λαός στα νησιά να απολαμβάνει καθολική πρόσβαση στη σύγχρονη πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, καλείται να συμβιβαστεί με την οπισθοδρόμηση μισό αιώνα πίσω, όταν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν γνώριζαν γιατρό, αλλά ο "θεός" του χωριού ήταν ο φαρμακοποιός και "η κυρά μας η μαμή", ελλείψει επιστημονικής γνώσης, υποδομών και εξειδικευμένου προσωπικού...

Ολα όσα ζούμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ, της πολιτικής στην Υγεία που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μόνο αν δούμε αυτήν τη ρίζα του προβλήματος, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι δημόσιες μονάδες Υγείας συνεχώς υποβαθμίζονται.

Ο ενιαίος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των άμεσα συνεργαζόμενων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του δημόσιου κρατικού Κέντρου Υγείας, είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Επιπλέον είναι προϋπόθεση για να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα.

Το περιεχόμενο και η αποστολή της ΠΦΥ χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήρια για τη διαμόρφωση στόχων πάλης στο κίνημα της περιοχής. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, κατορθώσαμε με τον οργανωμένο αγώνα να πετύχουμε μια μικρή ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων στην Υγεία στα νησιά μας. Παράλληλα με την προσπάθεια ενίσχυσης αυτού του αγώνα, αναδεικνύουμε καθημερινά με παρεμβάσεις μας τις αντικειμενικές αιτίες των προβλημάτων και στον τομέα της Υγείας, τον χαρακτήρα της ανάπτυξης για τα καπιταλιστικά κέρδη που συμπιέζει όλες τις κοινωνικές ανάγκες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ