Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο «κάδρο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προβλέπουν τα μέτρα για την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ, που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ στις 21 Ιούνη

INTIME NEWS

Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προβλέπουν τα μέτρα για την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ, που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ στις 21 Ιούνη
«Υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη μείωση της εξάρτησης από ένα μόνο κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα. Το ευρώ είναι το μόνο νόμισμα που διαθέτει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά τα οποία επιζητούν οι συμμετέχοντες στην αγορά ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση έναντι του αμερικανικού δολαρίου».

Τα παραπάνω επισημαίνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε προχτές Τετάρτη ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στις 21 Ιούνη στις Βρυξέλλες. Σε αυτήν καταγράφονται η «σημαντική πρόοδος» καθώς και τα επόμενα «σημαντικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν» στην πορεία για την «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). Πρόκειται για ένα μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και παρεμβάσεων με άξονα την αναβάθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης και βέβαια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στο πλαίσιο των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε σχέση με το στόχο για την αναβάθμιση του ευρώ στις διεθνείς εμπορευματικές συναλλαγές η Κομισιόν πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες διαβουλεύσεις με συμμετέχοντες στην αγορά σε διάφορους τομείς, συγκεκριμένα στην αγορά συναλλάγματος, στην Ενέργεια, στις πρώτες ύλες, στα γεωργικά προϊόντα και τις μεταφορές.

Οπως διαπιστώνουν, «ο τομέας της Ενέργειας θα είναι στο μέλλον βασικός μοχλός για τη χρήση του ευρώ, ενώ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης της χρήσης του, όπως π.χ. στον τομέα του φυσικού αερίου». Σε αυτό το φόντο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη - μέλη, τα μονοπώλια της Ενέργειας και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Μνημόνια διαρκείας στους λαούς

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στις 21 Ιούνη η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ:

  • Να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά του «δημοσιονομικού μέσου» για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα ώστε να διευκολύνουν την ταχεία έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης για τη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με προϋπόθεση την τήρηση των «μνημονίων διαρκείας» της ΕΕ και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Η Κομισιόν καλεί τα κράτη - μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με το μέγεθος του νέου χρηματοδοτικού «εργαλείου ανταγωνιστικότητας», που με τη σειρά του θα διασυνδέεται με το «πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δηλαδή με τους μεσοπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις σχετικά με το μελλοντικό δημοσιονομικό μέσο (...), με βάση την πρόταση της Επιτροπής για πρόγραμμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων». Οπως εκτιμά, «μια συμβιβαστική λύση είναι πλέον εφικτή και πρέπει να προωθηθεί με αποφασιστικότητα».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, υπάρχουν κράτη - μέλη που επιθυμούν να υπάρξουν παραπάνω κονδύλια εκτός πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ωστόσο το θέμα προσκρούει σε αντιρρήσεις. «Θα ξεκινήσει μικρό και θα μπορεί να μεγαλώσει», δήλωσε ο ίδιος, αποτυπώνοντας την προσπάθεια να βρεθούν οι «συμβιβαστικές» όσο και προσωρινές λύσεις για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027 ενσωματώνει το «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων», για τη χρηματοδότηση των «μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σε αυτό το φόντο, η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα αξιοποιηθεί στη «μεταμνημονιακή εποχή» ως ένας επιπλέον μηχανισμός παρακολούθησης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και στην Ελλάδα, που βρίσκονται στον πυρήνα των κατευθύνσεων της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι μεταρρυθμίσεις στις «αγορές εργασίας και προϊόντων», η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», οι «μεταρρυθμίσεις» στη δημόσια διοίκηση κ.ο.κ.

  • Να ολοκληρώσουν τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με σκοπό την ταχεία επικύρωσή της από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ.

Πρόκειται για την αναβάθμιση του ESM στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, ο αναβαθμισμένος ΕSM σχεδιάζεται να αναλάβει και το ρόλο «διασώστη» «ύστατης καταφυγής» για τράπεζες της Ευρωζώνης που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κινδύνους κατάρρευσης, και αφού βέβαια προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί τα άλλα διαθέσιμα μέσα (π.χ. ανακεφαλαιοποιήσεις, «κουρέματα» κ.ά.).

  • Να καταβάλουν νέες προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης, αρχής γενομένης από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης των Καταθέσεων.

Η Τραπεζική Ενωση, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα πρέπει να ολοκληρωθεί με παράλληλη επίτευξη της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων», με φόντο και το σχέδιο για τη διαμόρφωση «κοινού ταμείου» τραπεζικών διασώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η διαμόρφωση του «κοινού ταμείου» διασώσεων επίσης προϋποθέτει τη ραγδαία συρρίκνωση της μάζας με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, ειδικά στους σχετικά αδύναμους κρίκους, όπως είναι η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιμεριστούν οι κίνδυνοι, στο πλαίσιο της «αναλογικότητας» και των μέσων όρων που επικρατούν κάθε φορά στην ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του «ενιαίου ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών» αλλά και αυτά για την «εγγύηση των καταθέσεων» θα προέλθουν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με σταδιακές εκταμιεύσεις σε ορίζοντα ετών. Η προοπτική αυτή αποτελεί ένα ακόμη πεδίο ενδοαστικής διαπάλης γύρω από τον επιμερισμό των κινδύνων.

  • Να επιταχύνουν την πρόοδο στον τομέα της Ενωσης Κεφαλαιαγορών και να εντείνουν τις εργασίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Ενωση Κεφαλαιαγορών διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση της ΟΝΕ καθώς και του ευρώ. Πιο ολοκληρωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούν να απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς προτού αυτοί φτάσουν στους φορολογουμένους», δηλαδή να αφήσουν σε δεύτερο επίπεδο και μόνο ως «εναλλακτικό» πλάνο τη δυνατότητα κρατικών ή και διακρατικών πακέτων στήριξης σε οικονομίες και τράπεζες της ΕΕ που θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο νέων κλυδωνισμών.

Βέβαια, το δίπολο της Τραπεζικής Ενωσης και της Ενωσης Κεφαλαιαγορών είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την αναβάθμιση της ΕΕ στο πλαίσιο των οικονομικών - γεωπολιτικών ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και αγορές και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές με μεγαλύτερη εμβάθυνση και ρευστότητα θα οδηγήσουν επίσης σε ευρύτερη χρήση του ευρώ από τους συμμετέχοντες στην αγορά, στις καθημερινές τους πράξεις».


Α. Σ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο «κάδρο» των γεωπολιτικών ανταγωνισμών

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: Οι κατευθύνσεις του ΣΕΒ το κοινό τους πρόγραμμα και στον χωροταξικό σχεδιασμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Διεθνείς συγκρούσεις, αντιθέσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες με τον «φερετζέ» της «βιώσιμης ανάπτυξης»

ΙΤΑΛΙΑ: Αντιθέσεις αλλά και σύνθετα παζάρια για λογαριασμό του ιταλικού κεφαλαίου αναδεικνύουν οι νέες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αξιώσεις του κεφαλαίου, το κοινό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Eurokinissi

Με κοινό «μπούσουλα» τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας κινούνται χέρι χέρι και στο ζήτημα της χωροταξίας και των χρήσεων γης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Ο συγκεκριμένος τομέας, κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη επενδύσεων, όπως πολλές φορές έχει επισημάνει σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, είναι από τους πλέον χαρακτηριστικούς για να διαπιστώσει κανείς την πολιτική σύμπλευση των δύο βασικών αστικών κομμάτων εξουσίας.

Βεβαίως, οι «επιδόσεις» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πεδίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεπέρασαν εκείνες των προκατόχων της, αφού κατάφερε να εκπληρώσει χρόνιες αξιώσεις των μονοπωλιακών ομίλων στον εγχώριο χωροταξικό σχεδιασμό. Αυτές ακριβώς τις «επιδόσεις» εξέθεσε ενώπιον του... κατάλληλου κοινού, πριν από λίγες μέρες, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο «InvestGR», κατά τη διάρκεια του οποίου χαρακτήρισε μία από τις «βασικές παρεμβάσεις» της κυβέρνησης το θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε στον τομέα της χωροταξίας, το οποίο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πολιτικές παρεμβάσεις δημιουργεί «ασφάλεια δικαίου και απλοποίηση διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε τις αξιώσεις που προέβαλλε όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΕΒ, τις οποίες στον μεγαλύτερο βαθμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε, στρώνοντας έτσι το έδαφος στην όποια επόμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα «φιλοεπενδυτικό» πρόγραμμα, δίχως εμπόδια που έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα των εκτάσεων ή το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Ο ΣΕΒ έχει αναγάγει το ζήτημα της χερσαίας και θαλάσσιας χωροταξίας σε πρώτης τάξης ζήτημα, προτάσσοντας το ζήτημα της «ασφάλειας δικαίου» των επενδυτών. Σε ειδική μελέτη που δημοσίευσε στο πρόσφατο παρελθόν ο ΣΕΒ (6 Μάρτη 2017), σημείωνε ότι «χωροταξικοί και πολεοδομικοί κανόνες, παρότι θα έπρεπε να αποτελούν προϋπόθεση ασφάλειας δικαίου τόσο για τον επενδυτή όσο και για τον πολίτη, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πραγματοποίηση επενδύσεων και μια από τις μεγαλύτερες αιτίες διάρρηξης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής της ΝΔ και σε αυτόν τον τομέα, αφού, όπως αναφέρεται πολύ χαρακτηριστικά στην παραπάνω έκθεση, ο νόμος 4269/2014 περί «Χωροταξικής και Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης» που ψήφισε η ΝΔ, αποτέλεσε την έναρξη της «προσπάθειας μεταρρύθμισης του συστήματος χωρικού σχεδιασμού», ενώ στη συνέχεια ο νέος νόμος 4447/2016 με τίτλο «Χωρικός Σχεδιασμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη», που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «διατήρησε τις βασικές του αρχές» του προηγούμενου «και επανεκκίνησε τις προσπάθειες για τη χωροταξική μεταρρύθμιση».

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε σχέση με την «ασφάλεια δικαίου», που αξιώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία - λάστιχο και απολύτως προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, που στην πράξη σημαίνει άρση των όποιων περιβαλλοντικών και χωροταξικών περιορισμών έχουν απομείνει, αλλά και περιορισμό ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου σε εκτάσεις και «χώρους» με την ευρύτερη έννοια, που έχουν μπει στο στόχαστρο της επενδυτικής δραστηριότητας.

Κοπιώδεις προσπάθειες για λογαριασμό του κεφαλαίου

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «InvestGr», ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι «στον τομέα της χωροταξίας η Ελλάδα βίωνε έναν πρωτόγνωρο αναχρονισμό», καθώς στον χάρτη της χώρας δεν είχαν αποτυπωθεί οι χρήσεις γης, τα δάση, οι παραλίες. «Αυτό για έναν επενδυτή φαντάζει ως το πρώτιστο και υπέρμετρο στοιχείο παρεμπόδισης, διότι δεν είναι σαφές πού μπορεί κανείς να επενδύσει τι», τόνισε και εξέθεσε όλες τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, διασφαλίζοντας, όπως είπε, «την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου». Μεταξύ των κυριότερων μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος ήταν η προώθηση σύνταξης των δασικών χαρτών, που πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, ήταν στο 1% της χώρας και σήμερα βρίσκονται στο 49% και μέχρι το τέλος του 2020 θα είναι στο 95%. Αντίστοιχα, συνέχισε, το Κτηματολόγιο ήταν στο 25% το 2015, ενώ σήμερα έχει προκηρυχθεί το υπόλοιπο 75% και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, ενώ οι χρήσεις γης και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια κινούνται πλέον σε ένα σαφές πλαίσιο.

Καθόλου τυχαία, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελούσε εκτός από αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων και μία από τις «δεσμεύσεις» που είχαν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο των μνημονίων. Η πλήρης καταγραφή δηλαδή των εκτάσεων της χώρας, η διάκριση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, όπως επίσης και ο χαρακτήρας των εκτάσεων αυτών αποτέλεσαν και αποτελούν μια από τις πιο κρίσιμες «μεταρρυθμίσεις» που έπρεπε να ολοκληρωθούν.

Στην πραγματικότητα, κάτω από την «προβιά» ενός απαραίτητου εδώ και δεκαετίες αστικού εκσυγχρονισμού, δρομολογήθηκαν με μεγαλύτερη ένταση η αλλαγή χρήσεων γης, η παραπέρα εμπορευματοποίησή της, ώστε αυτή να προσαρμόζεται στις σύγχρονες «ανάγκες» και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με τον χαρακτήρα των «φρυγανικών εκτάσεων», οι οποίες θα χαρακτηρίζονται στο εξής «χορτολιβαδικές» και όχι «δάση» ή «δασικές». Η απόφαση αυτή λήφθηκε, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για να μειωθεί ο χρόνος κατάρτισης των δασικών χαρτών, ενώ παράλληλα «...δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη μεταβίβαση ή χρήση αυτών των εκτάσεων και υποστήριξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη νησιωτική Ελλάδα...», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος.

Εξίσου αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι με βάση το χωροταξικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι ορεινοί όγκοι της χώρας μετατρέπονται τάχιστα σε χώρους υποδοχής ανεμογεννητριών και οι εγκαταστάσεις τους αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό ήδη λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με χρήση βιοαερίου ή επεξεργασμένων απορριμμάτων, με όλες τις επιβλαβείς συνέπειες που προκαλούν στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Ετοιμη να αναλάβει τη σκυτάλη η ΝΔ

Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω η ΝΔ έχει εκφράσει την πλήρη συμφωνία της σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων και υπερψηφίζοντας τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «καλωσορίζοντας» κάθε φορά τον ΣΥΡΙΖΑ στη «δική της λογική». Ενώ, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που ανήκουν στο χώρο της μπήκαν μπροστά για να «εξειδικευτούν» τα μέτρα αυτά στους δήμους και τις Περιφέρειες ευθύνης τους, όπως και για να υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια που βασίζονταν σε ρυθμίσεις χωροταξικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Στο μόνο σημείο που προσπαθεί να «αντιπολιτευθεί» τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ίσως η ταχύτητα υλοποίησης ορισμένων μέτρων. Γενικά η ΝΔ υπόσχεται «σύγχρονο πλαίσιο για τη χωροταξία και τις χρήσεις γης», ενώ ειδικότερα για τον χωροταξικό σχεδιασμό που αφορά τον τουρισμό, εκεί δηλαδή που ασκούνται πολύ έντονες πιέσεις για «ελαστικοποίηση» του καθεστώτος υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, η ΝΔ υπόσχεται «αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης» και «αύξηση της αρτιότητας» οικοδόμησης, μέτρα που αφορούν σαφώς τα πολύ μεγάλα επενδυτικά σχέδια, αλλά και «δημιουργία κινήτρων» για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, με σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.ά.

Γίνεται φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντιμετωπίζουν τον χωροταξικό σχεδιασμό ως «εργαλείο» κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο και οι παρεμβάσεις τους είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των αναγκών της κερδοφορίας του, επιφυλάσσοντας για το λαό ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον. Η κύρια έγνοια τους αφορούσε και αφορά το πώς θα ρυθμιστούν ξεχωριστές επενδυτικές δραστηριότητες, πολλές φορές και ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους, όταν προέρχονται από ομίλους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς - τουρισμός, εξορυκτικές δραστηριότητες, χημική βιομηχανία κ.ά. - αναλαμβάνοντας έτσι έναν ρόλο... «τροχονόμου», ανάμεσα στα επιχειρηματικά σχέδια που στη μία ή την άλλη μορφή τους είναι εχθρικά για τις λαϊκές ανάγκες.


Φ. Κ.

ΝΕΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΙΤΑΛΙΑΣ - ΕΕ
Δεν αφορούν απλά τους «δημοσιονομικούς κανόνες»
  • Φουντώνουν μετά τις ευρωεκλογές, ενώ διευρύνεται η συζήτηση για τους όρους «ανοικοδόμησης» της ΕΕ
  • Η ιταλική πλουτοκρατία διεκδικεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία ενεργότερο ρόλο στην Ευρωένωση

Συνάντηση του Μ. Σαλβίνι το 2018 με την ηγεσία της Ενωσης Ιταλών Βιομηχάνων (Confindustria), που τον στηρίζει
Συνάντηση του Μ. Σαλβίνι το 2018 με την ηγεσία της Ενωσης Ιταλών Βιομηχάνων (Confindustria), που τον στηρίζει
Για νέο γύρο διαπραγματεύσεων ετοιμάζονται η ιταλική κυβέρνηση και η Κομισιόν, μετά και την επίσημη τοποθέτηση της τελευταίας ότι «δεν γίνονται σεβαστά τα κριτήρια για το δημόσιο χρέος» και ότι «η Ιταλία καλείται να λάβει μέτρα απαραίτητα για να διασφαλιστεί ο σεβασμός στις συστάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας».

Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν όλες οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται προκειμένου να συμμορφωθεί η Ιταλία» αλλά και ότι αυτό που οι Βρυξέλλες περιμένουν από τη Ρώμη είναι «σαφήνεια, ότι οι στόχοι στους οποίους δεσμεύτηκε η ιταλική κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους επιτυγχάνονται». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ιταλία θα πιάσει το χέρι που της τείνει η Επιτροπή και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα», διαμηνύοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν κανόνες στην Ευρωζώνη, όλοι προσπαθούμε να τους τηρήσουμε». «Στο κάτω κάτω, οι κανόνες δεν είναι μόνο κάτι γραμμένο σε ένα χαρτί, έχουν σκοπό», επέμεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν, το ιταλικό χρέος ενδέχεται φέτος να καταγράψει νέα ρεκόρ, πιθανώς ξεπερνώντας ακόμα και το 135% το 2020, πολύ πάνω από το όριο του 60% που προβλέπεται. Πάντως, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία επανέλαβε και χτες ότι «δεν έχουμε ανάγκη από διορθωτικά μέτρα, αν όχι θα το κάναμε (...) Διαπραγματευόμαστε τους στόχους του ελλείμματος και θα αποδείξουμε πως θα τους φτάσουμε, γιατί οι στόχοι αυτοί μας τοποθετούν σε θέση ασφάλειας».

Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πριν από μερικές μέρες επισήμανε ότι η χώρα του «μπορεί να δώσει απαντήσεις» που προσδοκά η Κομισιόν και εξέφρασε την ικανοποίησή του που «η πόρτα της ΕΕ είναι ανοιχτή» για συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίσει τις συνομιλίες με τη λογική ότι πρόκειται για «τεστ ισχύος».

Αλλά το παζάρι που δυναμώνει δεν αφορά στενά την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Φουντώνει» αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (βέβαια τα στοιχεία για την ιταλική οικονομία δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία στους αστούς), στις οποίες αναδείχθηκε πόσο γοργά διευρύνεται η συζήτηση για την «ανάγκη αλλαγών», με πολύπλευρες διαφωνίες ως προς τις προτεραιότητες και τις συμμαχίες που θα αναβαθμίσουν τη θέση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Οι εδώ και καιρό «προσαρμοσμένες» θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης, όπου πρώτη η «Λέγκα» ξεκαθάρισε ότι στόχος της είναι «να αλλάξει την Ευρώπη από τα μέσα», αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα αλλά και την ευελιξία με την οποία το ιταλικό κεφάλαιο θα παζαρέψει τη θέση του στη λυκοσυμμαχία, για την οποία άλλωστε τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος του (βλ. τοποθετήσεις της Ενωσης Βιομηχάνων - Confindustria) δηλώνει καθαρά ότι ακόμα το ωφελεί.

«Μακροπρόθεσμη πορεία» και «ανοικοδόμηση» της ΕΕ

Αναδεικνύοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις, ο Κόντε πρόσθεσε με νόημα: «Μας ενδιαφέρει να χαραχτεί μια πιο μακροπρόθεσμη πορεία». Γίνεται φανερό ότι όποια κι αν είναι η κατάληξη των συνομιλιών, σίγουρα αυτές θα θέσουν συνολικά νέα δεδομένα στα παζάρια για τους όρους συμμόρφωσης ή παρέκκλισης από τους δημοσιονομικούς και άλλους κανόνες της ΕΕ. Αυτή άλλωστε η «διελκυστίνδα» απλώνεται εδώ και πολύ καιρό σε όλη την ΕΕ, αναζωπυρώθηκε την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές και ήδη διαπερνά τα παζάρια για το διορισμό των επικεφαλής στα κρίσιμα πόστα (πρόεδρο και μέλη Κομισιόν, επικεφαλής Γιούρογκρουπ, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ο.κ.).

Καθόλου τυχαία, ο Ματέο Σαλβίνι, ένας από τους δύο αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της «Λέγκας», δήλωσε χτες ότι «μια απερχόμενη Κομισιόν, που είναι παλιά και την απονομιμοποίησαν εκατομμύρια Ευρωπαίοι την περασμένη βδομάδα, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις ή να επιβάλλει αποφάσεις ή κυρώσεις σε κυβερνήσεις και λαούς».

Χαρακτηριστικές είναι και άλλες συναντήσεις Ευρωενωσιακών - Ιταλών που γίνονται παράλληλα με τα παζάρια για τη «συμμόρφωση» της Ιταλίας στους δημοσιονομικούς κανόνες: Στις αρχές της βδομάδας, ο Κόντε συναντήθηκε με τον Γερμανό επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζητώντας έναν «ισορροπημένο» διορισμό επικεφαλής στα όργανα της ΕΕ, εξεύρεση «ισορροπημένης λύσης, με συνδυασμό διαφόρων κριτηρίων, ξεκινώντας από το γεωγραφικό».

Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της «Λέγκας», ο 32χρονος Μάρκο Τσάνι, θα είναι επικεφαλής της ευρωομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», όπως μετονομάζεται η ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών». Στις πρώτες του δηλώσεις ο Τσάνι σημείωσε ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη από μία ριζική αλλαγή, που θα εγκαταλείπει τις λογικές που της επιβλήθηκαν έως σήμερα και που εμπαίζουν τους πολίτες. Εκείνοι που έχουν βλάψει αυτήν την Ενωση δεν μπορούν να υποστηρίζουν ότι θα την ανοικοδομήσουν. Απεναντίας, αυτός είναι ο σκοπός που πρέπει εμείς να επωμιστούμε».

Φαίνεται δηλαδή ότι η «Λέγκα» αναλαμβάνει πιο καθοριστικό ρόλο συνολικά στο ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο, που ενεργοποιείται στην κατεύθυνση «ανοικοδόμησης» της ΕΕ, και υπό αυτό το πρίσμα θα παρέμβει και στις διαπραγματεύσεις της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, ενθαρρυμένη και από τη μεγάλη αύξηση που κατέγραψε στα ποσοστά της τόσο στις ευρωεκλογές (υπερπενταπλασιασμός) όσο και στις δημοτικές εκλογές, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό της εταίρο, «Κίνημα 5 Αστέρων», που «ξεφούσκωσε».

«Φασαρία για το τίποτα η συζήτηση για ένα Italexit...»

Στις αρχές του μήνα το αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» φιλοξένησε μια κατατοπιστική συνέντευξη με τον Αλμπέρτο Μπανιάι, γερουσιαστή της «Λέγκας» και επικεφαλής της Επιτροπής Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ιταλικής Γερουσίας.

Ο Μπανιάι σημείωσε ότι «η Ιταλία δεν θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ ή την ΕΕ, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας δεν θέλουν να φύγουν» και συνέχισε: «Η έξοδος από το ευρώ ή την ΕΕ δεν περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, τέτοια πρόταση ή μελέτη γι' αυτό το σενάριο». Πρόσθεσε δε ότι η «Λέγκα» παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και σχολίασε πως «η εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου μάς δείχνει πόσο περίπλοκη είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα μέλος διαχωρίζει το πεπρωμένο του από αυτό της ΕΕ».

Ερωτηθείς αν θα μεγάλωνε η πιθανότητα ενός Italexit εφόσον «Λέγκα» - M5S σταματούσαν να συγκυβερνούν και η πρώτη έβρισκε άλλον εταίρο, απάντησε και πάλι: «Μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει κανείς μια τόσο ριζική αλλαγή, χρειάζεται την πίστη όλης της κρατικής γραφειοκρατίας και μια εποικοδομητική συμπεριφορά από άλλες χώρες». Για να καταλήξει ότι προς το παρόν «κάθε συζήτηση για ένα Italexit είναι πολλή φασαρία για το τίποτα».

Ο Μπανιάι είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και στενός οικονομικός σύμβουλος του Σαλβίνι. Στο παρελθόν έγραψε δύο βιβλία υπέρ της διάλυσης της νομισματικής ένωσης της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι μια αποχώρηση από το ευρώ θα συνέβαλλε καθοριστικά στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος της Ιταλίας. Τον τελευταίο καιρό πιθανολογείται ότι σύντομα θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς η ιταλική κυβέρνηση αναζητεί μια πιο καλομελετημένη στρατηγική στις συνομιλίες της με τις Βρυξέλλες.

Με φόντο και ενδοαστικές διεργασίες

Η πορεία των εξελίξεων θα καθοριστεί και από τις ενδοαστικές διεργασίες στην Ιταλία, που εντείνονται, όπως φαίνεται και στην ίδια την κυβέρνηση, όσο κι αν πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι ξαναβρέθηκε ένα «καλό κλίμα, σεβασμού και διαλόγου».

Το Μ5S εξακολουθεί να προβάλλει περισσότερο την ανάγκη συνεννόησης με τις Βρυξέλλες, ενώ η «Λέγκα» επαναφέρει κατά διαστήματα και πιο υψηλούς τόνους.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του υπεύθυνου Οικονομικών της «Λέγκας», Κλαούντιο Μπόργκι. Μιλώντας στο «Ρόιτερς» επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα οικονομικά και πρόσθεσε: «Τον περασμένο χρόνο ήμασταν ο μικρότερος εταίρος στην κυβέρνηση και έπρεπε να αποδεχτούμε ένα συμβιβασμό» στα αντίστοιχα παζάρια Ρώμης - Βρυξελλών για την πορεία του ιταλικού χρέους και ελλείμματος. Και συνέχισε: «Η οικονομία μας είναι ήδη στάσιμη, αν περικόψουμε δαπάνες ή αυξήσουμε τους φόρους είναι βέβαιο ότι θα περάσουμε σε ύφεση. Αυτό θέλει η Κομισιόν;».

Ακόμα, επανέφερε τις «αμφιβολίες» της «Λέγκας» για στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Κόντε και ο Τρία, για το «αν είναι πραγματικά πεπεισμένοι ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρειάζεται να αλλάξουν» και «αν δεν έχουμε αποτέλεσμα, τι προτίθενται να κάνουν γι' αυτό». Αναρωτήθηκε ακόμα για το αν τελικά η ηγεσία του M5S επιθυμεί «να αντισταθεί στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων ο Μπόργκι αρνήθηκε να απαντήσει στο αν η «Λέγκα» θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της...


Α. Μ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Αντιθέσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες με τον «φερετζέ» της «βιώσιμης ανάπτυξης»

Συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων στο φόρουμ που φιλοδοξεί να γίνει το «Νταβός της Ανατολής»

Ο Βλ. Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ

TASS

Ο Βλ. Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ
Με την υπογραφή εκατοντάδων επιχειρηματικών συμφωνιών και τη συμμετοχή χιλιάδων ηγετών, υπουργών, αξιωματούχων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, διεξήχθη την περασμένη βδομάδα (6-8 Ιούνη) το 23ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης, το οποίο η Ρωσία φιλοδοξεί να αναδειχτεί ως το «δεύτερο Νταβός».

Ο αριθμός - ρεκόρ των 650 επιχειρηματικών και διακρατικών συμφωνιών αξίας 47,81 δισ. δολαρίων - χωρίς να υπολογίζονται αυτές που δεν ανακοινώνονται - αντανακλά την ανερχόμενη οικονομική και γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας, αλλά και την ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών, στρατιωτικών, πολιτικών σχέσεων με την Κίνα. Στο φετινό φόρουμ η Κίνα εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρό της, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφηκαν πολλές και σημαντικές συμφωνίες, με φόντο και τον «εμπορικό πόλεμο» και τις ευρύτερες αντιθέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία. Ανάμεσα στις σινορωσικές συμφωνίες ξεχώρισε η ανάθεση της δημιουργίας του ρωσικού δικτύου 5G από τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «Huawei», τον οποίο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκλείσουν από μια σειρά χώρες, συμφωνίες στον τομέα της Ενέργειας κ.ά.

Το φετινό φόρουμ ήταν το μεγαλύτερο, με τη συμμετοχή άνω των 19.000 εκπροσώπων από 145 χώρες, από τους οποίους οι 1.300 ήταν εκπρόσωποι και ηγέτες κρατών. Οι μεγαλύτερες αντιπροσωπείες ήταν αυτές της Κίνας με 1.072 και των ΗΠΑ με 520 συμμετέχοντες. Επίσης, εκπροσωπήθηκαν 1.300 επιχειρηματικοί όμιλοι από όλο τον κόσμο και 2.500 ρωσικές επιχειρήσεις.


Copyright 2019 The Associated

Οσο για το μότο του 23ου φόρουμ, «Δημιουργώντας μια ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης», επισκιάζεται από την ίδια την πραγματικότητα: Φτώχεια, ανισότητες, κλιματική αλλαγή, πολεμικές συγκρούσεις συνοδεύουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής από την εμφάνισή του και για πολλούς αιώνες. Σε μια περίοδο όπως η σημερινή, που ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για οικονομική, στρατιωτική, γεωπολιτική επιρροή έχει «χτυπήσει κόκκινο», οι συζητήσεις για «βιώσιμη ανάπτυξη» μόνο ως «φερετζές» της εκμετάλλευσης, της βαρβαρότητας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων επιχειρείται να αξιοποιηθεί και για να παραμυθιάζονται οι λαοί με έναν δήθεν πιο «ανθρώπινο καπιταλισμό».

Αυτές οι αντιθέσεις και οι «λυκοσυμμαχίες», ο ανταγωνισμός «όλων με όλους», οι εστίες ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων που υπάρχουν και εξαπλώνονται σε όλο το χάρτη, δεν μπόρεσαν να κρυφτούν και κατά τη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ.

Γιατί ο κόσμος δεν γίνεται ασφαλέστερος;

Με το «απλό» ερώτημα «γιατί ο κόσμος δεν γίνεται ασφαλέστερος;», αντίθετα ολόκληρες περιοχές «φλέγονται», όλοι υπογραμμίζουν ότι ο κόσμος διανύει την πιο επικίνδυνη περίοδο αντιπαράθεσης, οξύνονται οι εμπορικοί πόλεμοι κ.λπ., ο εκπρόσωπος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΤASS σήμανε την έναρξη της καθιερωμένης συνομιλίας διεθνών ΜΜΕ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν, αφού διαπίστωσε πως ...«δυστυχώς πάντα έτσι συνέβαινε στην ανθρωπότητα», βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στις ΗΠΑ, που αποχώρησαν από τις Συνθήκες μείωσης των εξοπλισμών (Συνθήκες ABM και INF) και υπονομεύουν τις «βάσεις των διεθνών σχέσεων και της παγκόσμιας ασφάλειας». Μάλιστα, κατηγόρησε τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πως δεν ύψωσαν καμιά διαμαρτυρία απέναντι στις ΗΠΑ, αντίθετα κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης INF για την απαγόρευση των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τέτοια πυραυλικά συστήματα σε Ρουμανία και Πολωνία «με το βλέμμα» στη Ρωσία.

Πάντως, πρόσθεσε, τα πιο προηγμένα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα, ακόμη και αν τερματιστεί και η Συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων («new START»). Ωστόσο, θεωρεί πως η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανικό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές Μάη, «ενέπνευσε κάποια αισιοδοξία»...

Τη συζήτηση με τα διεθνή πρακτορεία απασχόλησαν ιδιαίτερα η Βενεζουέλα και το Ιράν, δυο περιοχές όπου «σιγοβράζουν» οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, ΕΕ. Σχετικά με τη Βενεζουέλα, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη κάθε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και κατήγγειλε τις κυρώσεις που στραγγαλίζουν τον βενεζουελάνικο λαό, επισημαίνοντας ότι ακόμη και εκείνοι που δεν υποστηρίζουν τον Μαδούρο, τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις στη Βενεζουέλα, αλλά απλώς «τηρεί τις συμφωνίες στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας». Για το χρέος της Βενεζουέλας προς τη Ρωσία, δήλωσε ότι ανέρχεται στα 3,5 δισ. δολάρια και το Καράκας το αποπληρώνει.

Οσο για το Ιράν, ο Πούτιν εκτίμησε πως οι μέθοδοι της Ουάσιγκτον ίσως οδηγήσουν «στα άκρα». Κάλεσε τις ΗΠΑ «να επιστρέψουν στον διάλογο με το Ιράν», καθώς όλες οι αξιώσεις της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να συζητηθούν, χωρίς να καταστραφούν οι συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί, δηλαδή η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, που εξακολουθούν να την υποστηρίζουν οι Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ρωσία και Κίνα.

Χρειάζεται «μια στρατηγική συζήτηση» με τη Ρωσία

Η στάση απέναντι στη Ρωσία αποτελεί σημαντικό σημείο «τριβής» μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο ευρύτερων αντιθέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Τουρκία κ.ά., αλλά και αντιθέσεων μεταξύ τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Η σχετική συζήτηση και το παζάρι που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στην ΕΕ, εκφράστηκαν και στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, σημαντικοί εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κρατών που συμμετείχαν στο φόρουμ, δήλωσαν την αντίθεσή τους στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν επιβληθεί για την ενσωμάτωση της Κριμαίας το 2014, άσχετα αν αυτό δεν παίρνει πολλές φορές επίσημη μορφή. Εντονη είναι π.χ. η συζήτηση στη Γερμανία - με σημαντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία που επιδιώκει να τις επεκτείνει, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, στην Αγία Πετρούπολη - αλλά και στην Ιταλία, στην Αυστρία κ.α. Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, ζήτησε στο Φόρουμ να τερματιστούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πυροδοτώντας νέες συζητήσεις στη Γερμανία.

Προσεκτικός αλλά σαφής ήταν και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, δηλώνοντας στην ελβετική τηλεόραση RTS πως «χρειαζόμαστε μια στρατηγική συζήτηση, γι' αυτό και θα διεξαγάγουμε νέες περιεκτικές και ουσιαστικές συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο εγγύς μέλλον». «Η Ευρώπη χρειάζεται νέο διάλογο για θέματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και η Ρωσία θα πρέπει να μετακινηθεί». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να επιστρέψει στο G8. Τα λεγόμενα του Μακρόν επιβεβαιώνουν αυτό που συζητείται εδώ και καιρό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι δηλαδή η πολιτική των κυρώσεων δεν έχει «αποδώσει», αντίθετα κινδυνεύει να απομονώσει την Ευρώπη από τη Ρωσία και να τη ρίξει στην «αγκαλιά» της Κίνας.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που αναμένεται να επεκταθούν για άλλους έξι μήνες τον Ιούνη, ο Βλ. Πούτιν σχολίασε πως «τίποτα δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες εκλογές», υπονοώντας πως τα κόμματα που αντιτίθενται στις κυρώσεις αύξησαν τα ποσοστά τους.

Ο ίδιος φρόντισε να στείλει και ένα μήνυμα στη Μ. Βρετανία, που κρατά σκληρή στάση στις σχέσεις με τη Ρωσία. Χαρακτηρίζοντας «πολύ καλή» την πρόσφατη συνάντηση που είχε με Βρετανούς επιχειρηματίες και υπενθυμίζοντας ότι οι βρετανικές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται στα 22 δισ. δολάρια, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη του τα συμφέροντα των 600 βρετανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ