Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Εντείνουν τις πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη - Κάλεσμα σήμερα στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, ενάντια στην υπονόμευση του απεργιακού μετώπου

-- Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία: Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν, ένα μήνα μετά τα πανηγύρια για την «επέκταση» της κλαδικής ΣΣΕ

-- Αυτοαπασχολούμενοι: Ρεπορτάζ από τις χτεσινές κινητοποιήσεις, με τις οποίες κορυφώθηκε το αγωνιστικό 10ήμερο δράσης

Χωρίς τέλος οι εργοδοτικές αξιώσεις

Το ρόλο του «λαγού» στο παζάρι ξενοδόχων - κυβέρνησης για τα «ανταλλάγματα» για τη μεγαλοεργοδοσία, που θα συνοδεύσουν την «επέκταση» της κλαδικής Σύμβασης, ανέλαβε να παίξει η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Η Ενωση εμφανίζεται να «καταγγέλλει» την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ότι παραδόθηκε «αμαχητί» και «άνευ όρων», δίνοντας τα μητρώα των μελών της στο υπουργείο «χωρίς ανταλλάγματα» από τη διαπραγμάτευση. «Η παράδοση των μητρώων από την ΠΟΞ σήμανε αυτόματα και την εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης σε όλο τον κλάδο, με καταστροφικές συνέπειες για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ορισμένων περιοχών της χώρας», αναφέρει σε δελτίο Τύπου. Ωστόσο, ο πρόεδρός της σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως η αντίδραση «δεν θα ήταν η ίδια αν μαζί με την υποβολή των μητρώων η ΠΟΞ συμφωνούσε με την κυβέρνηση για αντισταθμιστικά οφέλη που θα ελάφρυναν το βαρύτατο πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας» και καλεί την ΠΟΞ «να απαιτήσει άμεσα τα οφέλη αυτά για τον κλάδο».

Τα νέα προνόμια που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση ως «αντιπαροχή» στους ξενοδόχους σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τα «δώρα» της κυβέρνησης και των εργοδοτικών συνδικαλιστών στους επιχειρηματίες του κλάδου όλο το προηγούμενο διάστημα: Μειώσεις μισθών πάνω από 40%, κατάργηση των ΒΑΕ, αύξηση του εργάσιμου χρόνου μέχρι και 10 ώρες τη μέρα, μέχρι και 7 μέρες τη βδομάδα, χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και επέκταση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε περιπτώσεις ξενοδοχειακών ομίλων με τεράστια κέρδη, οι εργοδότες αξιοποιούν τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μεικτά, το αίσχος του "υποκατώτατου" μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, την απλήρωτη μαθητεία, ενώ παρουσιάζουν μαζί με την κυβέρνηση ως "παθογένεια" την όποια διεκδίκηση για αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης», τονίζει η Γραμματεία. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως υπογραμμίζει, εντάσσεται και το έκτακτο συνέδριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Ξενοδόχων για το θέμα της επέκτασης της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Οι αποφάσεις τους είναι εκ των προτέρων γνωστές, θέλουν να διασφαλίσουν όσο μπορούν πιο φτηνούς εργαζόμενους και νέες αξιώσεις για φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, χωροταξικές ρυθμίσεις και άλλα προνόμια που θα αυγατίζουν παραπέρα την κερδοφορία τους. Απαιτούν τα πάντα. Μας θέλουν δούλους», σημειώνει.

Οσο περισσότερο έρχονται στο φως πλευρές των νέων προνομίων που διαπραγματεύονται κυβέρνηση και ξενοδόχοι, τόσο αποκαλύπτονται και οι ευθύνες του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Στους πανηγυρισμούς της για την «επέκταση» της Σύμβασης, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ), την οποία αποτελούν από κοινού ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, εξύμνησε τη συνεννόηση ανάμεσα στους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» και τον «κοινωνικό διάλογο»... Μόνο που η πραγματικότητα και οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως οι «κοινωνικοί διάλογοι» οδηγούν σε περιορισμένα δικαιώματα τους εργαζόμενους και σε διευρυμένα προνόμια τους εργοδότες.

Η πραγματικότητα πίσω από τα κυβερνητικά «πανηγύρια» για την επέκταση της ΣΣΕ στα ξενοδοχεία

Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Μια ολόκληρη «βεντάλια» από «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, που καθηλώνουν τους μισθούς και μετατρέπουν τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο», αλλά και ένα φουσκωμένο «πακέτο» εργοδοτικών αξιώσεων για «αντισταθμίσματα», κρύβεται πίσω από τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης για την πρόσφατη «επέκταση» της Συλλογικής Σύμβασης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Σχεδόν έναν μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης, με την οποία το υπουργείο Εργασίας κήρυξε υποχρεωτική την κλαδική Σύμβαση (ΦΕΚ 4419 /4 Οκτώβρη 2018), οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους άθλιους όρους αμοιβής και εργασίας, ενώ η όρεξη των ξενοδόχων για πρόσθετα προνόμια έχει για τα καλά ανοίξει.

Πλευρές της εργασιακής «ζούγκλας», που αποτυπώνονται στους ελέγχους που έγιναν από κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας με τη συμμετοχή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μεταφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.

Μέτωπο ανοιχτό η πάλη για την υπογραφή και την εφαρμογή ΣΣΕ

Η διεκδίκηση υπογραφής και εφαρμογής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με δικαιώματα και πραγματικές αυξήσεις μισθών είναι ένα μέτωπο ανοιχτό για το κλαδικό Συνδικάτο και για επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων στην Αθήνα
Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων στην Αθήνα
Το αίτημα για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συμβάσεων δεν έλειψε από τις παρεμβάσεις των προηγούμενων μηνών. Παράλληλα, το κλαδικό Συνδικάτο ανέδειξε τα παζάρια των ξενοδόχων και της εργοδοτικής πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, τα οποία κατέληξαν να ενσωματώσουν στη ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτη, αξιώσεις των επιχειρήσεων όπως η διατήρηση των μειώσεων της τάξης του 15% που είχαν γίνει το 2012, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και η εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Η υπουργική απόφαση που επέκτεινε την κλαδική ΣΣΕ βρήκε το Συνδικάτο σε θέση μάχης να διεκδικήσει την εφαρμογή της για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου που δουλεύουν με ακόμα χειρότερους όρους.

«Μετά τη δημοσίευση της απόφασης για την επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης, προχωρήσαμε σε παρέμβαση στον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, απαιτώντας η εφαρμογή της να γίνει αντικείμενο ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές», σημειώνει ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου.

Οι όποιοι έλεγχοι, βέβαια, είτε με την παρουσία του Συνδικάτου είτε χωρίς αυτή, δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της εργασιακής «ζούγκλας». Για το κλαδικό Συνδικάτο είναι ξεκάθαρο πως η πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις είναι υπόθεση που πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους. Η εικόνα, όμως, που αποτυπώθηκε μέσα από την πρωτοβουλία για τους ελέγχους, ενισχύει τη δράση του κλαδικού Συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων: Γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις, στις συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί μπροστά στην απεργία στις 14 Νοέμβρη. Τροφοδοτεί τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Δίνει ώθηση στη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακών Συμβάσεων και τοπικής κλαδικής Σύμβασης στην Αττική, στην κατεύθυνση της ανάκτησης των μεγάλων απωλειών των εργαζομένων. Φωτίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν ώστε η κλαδική τους Σύμβαση να διαμορφώνεται με κριτήριο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και όχι την «ανταγωνιστικότητα» των ξενοδόχων.

Αντιμέτωποι με τους ίδιους άθλιους όρους εργασίας

Μετά τους σχετικούς ελέγχους σε δέκα μεγάλους χώρους δουλειάς, η εικόνα που αποτυπώνεται είναι αποκαλυπτική.

Το πρώτο που επισημαίνει ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου είναι ότι στα ξενοδοχεία αυξάνονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, όπως και οι διαφορετικές μορφές της «ευελιξίας» που επιβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Τα πρωτεία κατέχει η εργολαβική εργασία. Οπως εξηγεί ο Γ. Στεφανάκης, τα ξενοδοχεία «νοικιάζουν» εργαζόμενους μέσα από Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), είτε μέσα από άλλες επιχειρήσεις όπως οι λεγόμενες «Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες». Μόνο στην πρώτη περίπτωση έχουν την υποχρέωση να αμείβουν τους «ενοικιαζόμενους» με τους ίδιους όρους που αμείβουν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, δηλαδή με την κλαδική Σύμβαση. Ετσι, οι ξενοδόχοι αξιοποιούν τις «Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές», οι οποίες «μπορούν να στηθούν ακόμα και με κεφάλαιο 1 ευρώ», ενώ συχνά πίσω από τη σύστασή τους βρίσκονται οι ίδιοι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ξενοδοχείων «Athenaum Grand» και «Athenaum Palace». Οπως περιγράφει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, σε αυτά η εργολαβική εταιρεία προσλαμβάνει το προσωπικό που εργάζεται στην κουζίνα, τη ρεσεψιόν, το μπαρ, τους ορόφους, ενώ μόνο διευθυντές και κάποιοι λιγοστοί υπάλληλοι προσλαμβάνονται από ξενοδοχείο. «Στη μια ξενοδοχειακή μονάδα υπάρχουν 7 εργαζόμενοι με πρόσληψη από το ξενοδοχείο και 45 με εργολαβία, ενώ στην άλλη 24 που έχουν ως εργοδότη το ξενοδοχείο και 77 εργολαβικοί», αναφέρει.

Αντίστοιχα, στο ξενοδοχείο «Hyatt» καταγράφονται 40 εργολαβικοί σε σύνολο 150 εργαζομένων. «Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει διαφοροποίηση στους μισθούς: Το προσωπικό που έχει πρόσληψη στο ξενοδοχείο αμείβεται με την κλαδική Σύμβαση και το εργολαβικό προσωπικό αμείβεται με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ», εξηγεί ο Γ. Στεφανάκης.

Στην ξενοδοχειακή μονάδα της «Wyndham» σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Για να αποφύγει τη μετατροπή των Συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, η εταιρεία επιβάλλει ένα «διάλειμμα» στις ανανεώσεις των Συμβάσεων ή αλλάζει τους εργοδότες μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι διοχετεύονται στο ξενοδοχείο.

Πέρα από την «εξτρά» απασχόληση, δηλαδή τη «σύμβαση της μιας μέρας», και τη διαλείπουσα εργασία, δηλαδή τη δουλειά μέχρι 16 μεροκάματα το μήνα, που είναι γνωστές και διαδεδομένες στον κλάδο, το Συνδικάτο εντόπισε και νέες μορφές «ευελιξίας».

«Εχουμε πλέον την "ατομική σύμβαση ετοιμότητας"», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου. Σύμφωνα με αυτή, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος κάθε μέρα από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα να είναι σε ετοιμότητα να κληθεί να εργαστεί. «Να περιμένει δηλαδή πάνω από το τηλέφωνο σε περίπτωση που η εργοδοσία χρειαστεί να τον καλέσει στη δουλειά», ενώ το διάστημα της ετοιμότητας δεν αποζημιώνεται με κανέναν τρόπο... «Τέτοιου είδους συμβάσεις έκαναν σε εργαζόμενους που δούλευαν ως "εξτρά" στο ξενοδοχείο της "Wyndham"», σημειώνει ο Γ. Στεφανάκης, σχολιάζοντας πως είναι πιθανό οι εργοδότες να επιδιώξουν να γενικεύσουν την εργασιακή αυτή σχέση σε άλλους εργαζόμενους και μονάδες. Υπογραμμίζει τις συνέπειες για τους εργαζόμενους που βρίσκονται «σε πλήρη ομηρία», βλέπουν κάθε προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό να καταρρέει και τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο να θολώνουν.

Πλήθος εργαλείων για να εξασφαλίζει τα κέρδη της η εργοδοσία

Στο παραπάνω φόντο, η κλαδική Σύμβαση, που δεν εφαρμοζόταν πριν την επέκτασή της ούτε από τους εργοδότες που την είχαν υπογράψει, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μεταβάλει θετικά τις μισθοδοσίες που θα πάρουν στα χέρια τους σε λίγες μέρες οι εργαζόμενοι.

«Μπορεί η Σύμβαση να εφαρμοστεί, αλλά να βρει τους εργαζόμενους με τους ίδιους μισθούς και χειρότερες εργασιακές σχέσεις», σημειώνει ο Γ. Στεφανάκης και εξηγεί πώς οι ξενοδόχοι αλλάζουν τους όρους δουλειάς και τις εργασιακές σχέσεις ώστε να εξασφαλίζουν το «ισοζύγιο» των κερδών τους. Ετσι, ακόμα κι αν υπολογίσουν το μισθό με βάση την κλαδική Σύμβαση, μπορούν να αλλάξουν τη σχέση εργασίας και να δίνουν τόσα μεροκάματα το μήνα ώστε το άθροισμα να περιορίζεται πάλι στο ύψος των προηγούμενων πενιχρών αποδοχών και παράλληλα να συμπληρώσουν τις μέρες δουλειάς με εργολαβικούς, «έξτρα» ή εργαζόμενους σε «ετοιμότητα».

Εξάλλου, εκτός από την εργασιακή «ζούγκλα», αποκαλυπτική ήταν και η στάση των εκπροσώπων της εργοδοσίας, που δεν περιορίστηκαν στο να υπερασπιστούν τη «νομιμότητα» των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλουν, αλλά με προκλητικό τρόπο συνέστησαν πως «η νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς».

Μέτωπο διεκδίκησης και στον Επισιτισμό

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήρε το Συνδικάτο, συμπεριέλαβε και επιχειρήσεις του Επισιτισμού, όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική Συλλογική Σύμβαση.

«Στις περιοδείες που έγιναν σε επιχειρήσεις όπως "Goody's" και "Everest", όπου ο διευθύνων σύμβουλος είναι ο πρόεδρος του εργοδοτικού φορέα (ΣΕΠΟΑ), διαπιστώσαμε ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται με τα ψίχουλα της ΕΓΣΣΕ», συνοψίζει ο Γ. Στεφανάκης. Ακόμα και όταν κάποιοι εργαζόμενοι αμείβονται με έναν καλύτερο μισθό, αυτός θεωρείται «οικειοθελής παροχή» του εργοδότη.

Σε επιχειρήσεις του Επισιτισμού οι εργαζόμενοι έχουν ανοίξει μέτωπο διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης. Για παράδειγμα, σε κατάστημα επισιτιστικής αλυσίδας («Goody's») οι εργαζόμενοι έκαναν παρέμβαση στην εργοδοσία ζητώντας την εφαρμογή της Σύμβασης.

«Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν νέες παρεμβάσεις από τη Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου σε "Goody's" και "Everest"», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Πλευρά της μάχης για τις ΣΣΕ η απεργία στις 14 Νοέμβρη

«Μετά τα αρχικά πανηγύρια της κυβέρνησης και των ανθρώπων της εργοδοσίας μέσα στην Ομοσπονδία και σε ορισμένα σωματεία του κλάδου, οι εργαζόμενοι ήρθαν ξανά αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Σε δεκάδες ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής, επιβεβαιώθηκε ότι η "επόμενη μέρα" για την οποία μιλάνε όλα τα επιτελεία του συστήματος, προϋποθέτει τη μονιμοποίηση και συνεχή εμβάθυνση όλων των αντεργατικών ανατροπών που προωθήθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και πριν από αυτήν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

«Η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμη πιο πολύ αν δεν κατανοηθεί ότι η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις αφορά κάθε εργαζόμενο, συνολικά τις εργασιακές σχέσεις: Τους μισθούς, τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, αλλά και την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Και συνεχίζει:

«Χωρίς γερά, μαζικά, αγωνιστικά εργατικά συνδικάτα, χωρίς τη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων, θα είμαστε όλο και μεγαλύτερα θύματα της εργοδοσίας και του πολιτικού της προσωπικού. Το πλαίσιο αιτημάτων χρειάζεται να εξειδικεύεται ανά χώρο, να συζητιέται και να γίνεται υπόθεση των εργαζομένων, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Ο αγώνας μας να αξιοποιεί όλες τις μορφές για να έχει διάρκεια και αντοχή, να συσπειρώνει ολοένα και περισσότερους.

Με τέτοιους όρους χρειάζεται να οργανωθεί η μάχη για την υπογραφή και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, δεμένη με την πραγματοποίηση απεργιακής απάντησης στις 14 Νοέμβρη, ώστε μέσα κι από αυτό το μέτωπο να γίνονται αποφασιστικά βήματα στο στόχο της ανασύνταξης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τη βιομηχανία νόθων αντιπροσώπων ενόψει του συνεδρίου του ΕΚΘ

Τη βιομηχανία νόθων αντιπροσώπων που έχουν στήσει ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ μπροστά στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 11 Νοέμβρη, κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και οι εκπρόσωποι της «Εργατικής Ενότητας».

Οπως επισήμανε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, οι «πλειοψηφίες» που διαμορφώνονται αναπαράγονται σε κλειστά δωμάτια, εκτός ελέγχου, σε εκφυλιστικές διαδικασίες, χωρίς τη συμμετοχή πραγματικών εργαζομένων, με διαδικασίες μαζικής νοθείας στις εκλογές σωματείων. Στόχος είναι να κρατήσουν το εργατικό κίνημα δέσμιο, πολιτικά και οργανωτικά, χειραγωγημένο και ελεγχόμενο από την εργοδοσία και τα κόμματα που την υπηρετούν.

Αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει, τόνισε, είναι «τα σωματεία να μαζικοποιηθούν (από πραγματικούς εργαζόμενους και όχι φαντάσματα), να αποκτήσουν σταθερή, συλλογική λειτουργία με συνελεύσεις, συσκέψεις, επαφή με τους χώρους δουλειάς, δράση για όλα όσα απασχολούν και βασανίζουν κάθε εργατική οικογένεια. Να δυναμώσει, να κυριαρχήσει η φωνή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, να ενισχυθεί η κοινωνική τους συμμαχία».

«Το ΠΑΜΕ, μαζί με το κάλεσμα για την επόμενη απεργιακή μάχη της 14ης Νοέμβρη», υπογράμμισε, «καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή, που μπορεί να έχει διαφοροποιήσεις από το ΠΑΜΕ, να σκεφτεί τη "μεγάλη εικόνα". Να συστρατευθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης των νοθειών, των πλαστών συσχετισμών, της φωνής της εργοδοσίας μέσα από το Εργατικό Κέντρο. Να στηρίξει στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου το ΠΑΜΕ» και τον συνδυασμό των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται σε αυτό, την «Εργατική Ενότητα».

Σε νέα επίπεδα η νοθεία και ο εκφυλισμός...

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Τσιαούσης, εκπρόσωπος της «Εργατικής Ενότητας» στη διαπαραταξιακή οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου του ΕΚΘ, παρέθεσε ορισμένα στοιχεία της επιχείρησης εκφυλισμού της καταστατικής διαδικασίας και της προετοιμασίας συμμετοχής των συνδικάτων στο συνέδριο.

Οπως τόνισε, «εντείνεται, ακόμη περισσότερο από το προηγούμενο συνέδριο, το φαινόμενο της απαξίωσης της διαδικασίας νομιμοποίησης των αντιπροσώπων. Δεκάδες είναι τα σωματεία τα οποία δεν έχουν να καταθέσουν ούτε τα βασικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έγιναν αρχαιρεσίες, όπως η εκλογή εφορευτικής επιτροπής που διεξάγει τις εκλογές. Τα περισσότερα σωματεία δεν καταθέτουν τις αποφάσεις για το από πού θα εκπροσωπηθούν στη ΓΣΕΕ (από ΕΚΘ ή Ομοσπονδία), με αποτέλεσμα έως και την τελευταία στιγμή να μπορούν να διαλέξουν την εκπροσώπηση σύμφωνα με το πώς βολεύει την κάθε παράταξη και τους συσχετισμούς.

Οι μέθοδοι της νοθείας έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και όλες τις δυνατές μορφές. Στον μέχρι τώρα έλεγχο από τις ταξικές δυνάμεις προκύπτουν διπλοψηφίες που μπορεί να ξεπερνούν και τις 2.000, οι οποίες, άσχετα αν επηρεάζουν την εκλογή και τον αριθμό των εκλεγμένων αντιπροσώπων, επηρεάζουν και αλλοιώνουν την αντιπροσώπευση σε πολλές Ομοσπονδίες αλλά και συνολικά στη ΓΣΕΕ. Οι περισσότερες από τις διπλοψηφίες είναι όμορες επαγγελματικά και αφορούν σε πολλές περιπτώσεις σύνολο σωματείων όπου την πλειοψηφία έχει η ίδια παράταξη».

Σχετικά με τα παραπάνω, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Π.χ. 5 σωματεία διατηρούν υπόσταση με βάση χουντικό νόμο και βγάζουν αντιπρόσωπο με μόλις 12 ψηφίσαντες. Το Σωματείο Προπονητών Ποδοσφαίρου (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ), με εκατοντάδες ψηφίσαντες που δεν έχουν μισθωτή σχέση με το συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά είναι δεύτερή τους απασχόληση, μιας και άλλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, άλλοι τραπεζικοί, αυτοαπασχολούμενοι κ.ο.κ. Οι Οδηγοί Φορτηγών (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ), που αλλοίωναν τον αριθμό των ψηφισάντων και έβγαζαν αντιπροσώπους «αέρα», η Παμμηχανική (πλειοψηφία ΔΑΚΕ), κλαδικό σωματείο με δεκάδες διπλοψηφίσαντες, οι οποίοι ψήφισαν και σε διάφορα επιχειρησιακά της δύναμης της ΔΑΚΕ, που επηρεάζουν την αντιπροσώπευση. Επίσης, θύμισε τον αποκλεισμό του ψηφοδελτίου των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τις εκλογές στον Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που ελέγχεται από το ΜΕΤΑ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Διευρύνεται συνεχώς με νέες αποφάσεις το απεργιακό μέτωπο της 14ης Νοέμβρη

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στην υπονόμευση των αγώνων από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Από τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μέσα σε εργοτάξια μπροστά στην απεργία στις 14 Νοέμβρη
Από τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μέσα σε εργοτάξια μπροστά στην απεργία στις 14 Νοέμβρη
Διευρύνεται κάθε μέρα με νέες αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων το μέτωπο για την απεργία στις 14 Νοέμβρη που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, δίνοντας απάντηση στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Προτάσσοντας την πάλη για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους με δικαιώματα και αυξήσεις μισθών, εντείνουν τη δραστηριότητά τους, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, προκειμένου η επιτυχία της απεργίας να γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Συνέντευξη Τύπου από το ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ

Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εκπροσωπώντας δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που δίνουν τη μάχη της απεργίας, θα παραχωρήσει σήμερα στις 11.45 π.μ. συνέντευξη Τύπου έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, κάνοντας καθαρό ότι δεν θα ανεχτεί την υπονόμευση των αγώνων από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η διοίκηση της οποίας θα συνεδριάζει την ίδια ώρα.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «18 Εργατικά Κέντρα (όπως το ΕΚΑ, το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας), 12 Ομοσπονδίες και 212 Σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν πάρει μέχρι τώρα απόφαση για απεργία στις 14 Νοέμβρη, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή του άθλιου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να ανεχτεί από την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ την υπονόμευση και το μπλοκάρισμα των αγώνων, την προσπάθεια νοθείας που είναι σε εξέλιξη μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ το Μάρτη του 2019 σε τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τους εργοδότες μέσα στα σωματεία και στην ίδια τη ΓΣΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ έχει απαιτήσει να είναι ανοιχτή η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ και έχει καλέσει τους εκλεγμένους συνδικαλιστές σε Διοικητικά Συμβούλια Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων να πάρουν μέρος, διατρανώνοντας την απόφαση των συνδικάτων για απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Νοέμβρη, απέναντι στη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για κήρυξη πανεργατικής απεργίας τον Νοέμβρη.

Ομοσπονδίες και Συνδικάτα απαιτούν την κήρυξη πανεργατικής απεργίας

Κάλεσμα ενάντια στην υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ απευθύνουν και μια σειρά Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, καλώντας σε συμμετοχή στη σημερινή Ολομέλεια της Συνομοσπονδίας και απαιτώντας την προκήρυξη πανεργατικής απεργίας για τις 14 Νοέμβρη.

Μεταξύ αυτών, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καλεί τα σωματεία «να ενισχύσουν το απεργιακό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί» και υπογραμμίζει πως «ο αγώνας μας μπορεί να δυσκολέψει την κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική. Μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Να δώσουν το «παρών» στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ και στη συνέντευξη Τύπου έξω από τα γραφεία της καλεί τους εκλεγμένους συνδικαλιστές του κλάδου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), απαιτώντας από την ΓΣΕΕ «να σταματήσει την υπονόμευση των αγώνων» και υπογραμμίζοντας πως «οι διαδικασίες του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου δεν μπορεί να είναι κρυφές και μακριά από τους εργαζόμενους».

Να κηρύξει η ΓΣΕΕ πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 Νοέμβρη απαιτεί με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η οποία, όπως σημειώνει, ήδη δραστηριοποιείται για τη διεκδίκηση της υπογραφής ΣΣΕ και χαιρετίζει τα σωματεία - μέλη της που παίρνουν απεργιακές αποφάσεις.

«Να παρθεί απόφαση για απεργία στις 14 Νοέμβρη» και να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ καλεί και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής. Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να καταδικάσουν την πλειοψηφία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), που στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης απέρριψαν την πρόταση για προκήρυξη απεργίας στις 14 Νοέμβρη.

Νέες απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα

Στο μεταξύ, δυναμώνει συνεχώς το απεργιακό μέτωπο με νέες αποφάσεις Εργατικών Κέντρων για κήρυξη απεργίας στις 14 Νοέμβρη.

Ομόφωνη απόφαση για 24ωρη απεργία στις 14/11 πήρε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, μετά από πρόταση της «Ταξικής Ενότητας». Στη συνεδρίαση, οι συνδικαλιστές της «Ταξικής Ενότητας» υπογράμμισαν την ανάγκη «να μην περάσει η απεργία ως μια τυπική διαδικασία, αλλά να οργανωθεί μέσα στους χώρους δουλειάς, με συλλογικές διαδικασίες. Να εκφραστεί η απεργία απέναντι στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία και την υποταγή. Να μην περάσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς». Στο πνεύμα αυτό, καλεί «όλα τα σωματεία του νομού να οργανώσουν την προκηρυγμένη και από το δευτεροβάθμιο όργανο απεργία στο χώρο ευθύνης του το καθένα».

Αντίστοιχη απόφαση για απεργία στις 14 Νοέμβρη πήρε και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΣ και κάτω από την αγωνιστική πίεση σωματείων του Εργατικού Κέντρου, που ζητούσαν την προκήρυξη απεργίας. Η επιτυχία της απεργίας βέβαια είναι υπόθεση των εργαζομένων και των ταξικών σωματείων, καθώς, όπως καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, παρά την απόφαση που πάρθηκε, δεν έχει βγάλει ούτε ανακοίνωση για την απεργία και ουσιαστικά επιχειρεί να την «θάψει». Απέναντι σε αυτήν την υπονόμευση, συνδικάτα του νησιού εντείνουν τις προσπάθειες για την επιτυχία της απεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνει την Κυριακή 4/11 έκτακτη Γενική Συνέλευση, στο Εργατικό Κέντρο.

Καθημερινή δράση για την επιτυχία της απεργίας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται καθημερινά οι πρωτοβουλίες με τις οποίες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και άλλοι μαζικοί φορείς που ανταποκρίνονται στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, προετοιμάζουν την απεργία.

Στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής προχωρά σε κινητοποίηση διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και καταγγέλλοντας την καταπάτηση του ωραρίου, σήμερα Πέμπτη, στις 5 μ.μ., με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, σήμερα Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων οργανώνει συσκέψεις, αύριο Παρασκευή, στον Αγιο Κήρυκο (8 μ.μ., Κατσούλειο) και το Σάββατο 3/11 στο Καραβόσταμο (8 μ.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Φθιώτιδας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τραγάνας.

-- Οι φορείς και τα ταξικά σωματεία της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση την Κυριακή 4/11 (Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά), στις 11 π.μ., στην πλατεία Δαβάκη.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας οργανώνει εκδήλωση για την Υγεία την Κυριακή 4/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 5/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Αποφάσεις για την απεργία

Απόφαση για απεργία έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

-- Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Αρτας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Σάμου.

-- Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων ιδιωτικού τομέα: Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Φαρμάκου, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος.

-- Η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων δημόσιου τομέα: Υπουργείου Γεωργίας, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Αιρετών Περιφερειών, υπουργείου Ανάπτυξης - τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αττική

Στην Αττική, έχουν ήδη οριστεί τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις από τις ταξικές δυνάμεις:

-- Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

-- Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί την ίδια ώρα στην είσοδο του ΣΕΜΠΟ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στο Κορωπί, στις 10.30 π.μ.

-- Στην Ελευσίνα, σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση την ίδια ώρα, στην πλατεία Ηρώων.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στο δρόμο του αγώνα ενάντια στις πολιτικές που τους εξοντώνουν

Με κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις κορυφώθηκε το αγωνιστικό 10ήμερο δράσης

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Μαζική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες βράδυ αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, στην κινητοποίηση με την οποία κορυφώθηκε το αγωνιστικό 10ήμερο δράσης που οργάνωσαν 4 Ομοσπονδίες και 30 κλαδικά σωματεία, τοπικές ενώσεις και σύλλογοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, τα σωματεία και οι ενώσεις που συμμετείχαν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, πραγματοποίησαν μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως ενημερωτικές εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, πικετοφορίες και συσκέψεις σε γειτονιές της Αθήνας (Κέντρο, Καλλιθέα, Περιστέρι, Καισαριανή, Μενίδι κ.α.), κόντρα στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, προβάλλοντας ταυτόχρονα το αγωνιστικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις άμεσες πιεστικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων.

Σε όλους αυτούς τους φορείς, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που προσπέρασαν την αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.ο.κ., απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Θανάσης Καλαμπαλίκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

Σύντομους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας, Θ. Τσίνος, η πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας, Αν. Πατσιώτη, και ο πρόεδρος της Συντεχνίας Επιπλοξυλουργών Αθήνας, Γρ. Χαραλαμπίδης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θυροκόλλησαν υπόμνημα αιτημάτων, ενώ ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 14 Νοέμβρη.

Κάτω οι φόροι - κάτω οι κατασχέσεις!

«Είμαστε και σήμερα εδώ», υπογράμμισε στην κεντρική ομιλία ο Θ. Καλαμπαλίκης, «συνεχίζουμε. Προερχόμαστε από ένα καλοκαίρι που αναπτύξαμε πλούσια δράση με αιχμές τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την πάλη για το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο».

Αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του αγωνιστικού 10ήμερου δράσης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο μεγάλος βραχνάς για τους αυτοαπασχολούμενους παραμένουν τα χρέη σε Εφορία, Ταμείο, προμηθευτές, τράπεζες. Μεγάλο κομμάτι δεν μπορεί να πληρώσει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, που είναι "στο θεό", και ταυτόχρονα να πληρώνει και τα προηγούμενα χρέη. Οι ρυθμίσεις που λέει η κυβέρνηση και η ΝΔ, σε όσες δόσεις και αν γίνουν, και σε 200 και σε 300, δεν βοηθάνε ουσιαστικά, αφού από τη μια οι δόσεις από προηγούμενες οφειλές μαζί με την τρέχουσα παραμένουν ψηλά, ενώ από την άλλη τα χρέη είναι τόσα πολλά, που δεν φτάνει η δική μας ζωή για να τα αποπληρώσουμε, με το πιο πιθανό σενάριο να λέει ότι θα τα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας».

Μίλησε ακόμη για την απειλή κατασχέσεων ακόμη και πρώτης κατοικίας, αλλά και τις πάνω από 5 εκατομμύρια κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2015 μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «χιλιάδες συνάδελφοι δεν μπορούν να δουλέψουν, πέφτουν σε αργό θάνατο γιατί οι λογαριασμοί τους μπλοκάρονται καθημερινά. Τα στοιχεία λένε ότι 68% των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, που οι οφειλές τους έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ, δείχνουν ότι είμαστε προ των πυλών ενός πολέμου που τα θύματα για ακόμα μια φορά θα είναι οι μικροί. (...) Η κυβέρνηση έχει φροντίσει για το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι έχουν "οφειλές" πάνω από 500 ευρώ να κινδυνεύουν από κατασχέσεις».

Στηλιτεύοντας την υπονομευτική στάση που κρατούν εν μέσω αυτών των εξελίξεων οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, τόνισε ότι αυτές «θέλουν τους μικρούς - αυτοαπασχολούμενους ανοργάνωτους, για να μπορούν ανενόχλητοι στους κοινωνικούς διαλόγους με τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και τους λοιπούς να προβάλλουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μιας χούφτας μεσαίων και πιο μεγάλων επιχειρήσεων που κερδοφορούν και αυτές στο πλευρό των μονοπωλίων και που τους αφορούν τα κάθε λογής χρηματοδοτικά προγράμματα. Γιατί για αυτούς παζαρεύουν αυτές οι ηγεσίες, ποιοι κλάδοι και πώς θα πάρουν ζεστό χρήμα. Αυτούς αφορά η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η βιώσιμη επιχειρηματικότητα, που έχουν χρόνια τώρα γραμμένο στη σημαία τους ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. (...) Αν η ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπούσε στα έργα, όχι στα λόγια όπως κάνει, τους αυτοαπασχολούμενους και τους πολύ μικρούς, τότε αντί να ξημεροβραδιάζονται στα υπουργεία, θα έπρεπε να παλεύουν για τη μαζικοποίηση των σωματείων, για να ξαναποκτήσουν αφορολόγητο όριο οι αυτοαπασχολούμενοι, για ανάκτηση των απωλειών την περίοδο της κρίσης, για ζωή με δικαιώματα».

Μπορούμε να τους εμποδίσουμε, να βάλουμε βάσεις στην πάλη για τις ανάγκες μας

Καταλήγοντας, ο Θ. Καλαμπαλίκης τόνισε: «Οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία, οι ενώσεις, οι σύλλογοι που δίνουμε το "παρών" εδώ σήμερα, δείχνουμε ποιο δύσκολο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε. Δρόμος που είναι μακριά από τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις στα διάφορα υπουργεία. Είναι ο δρόμος του αγώνα όλων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών, ανεξαρτήτως κλάδου, μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις γυναίκες και τα παιδιά μας, ο δρόμος της ρήξης και της σύγκρουσης με τις πολιτικές που μας εξοντώνουν. Μπορούμε με αγώνα συλλογικό, μέσα από τα σωματεία μας, όχι μόνο να σταματήσουμε την επίθεση της κυβέρνησης, αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας».

Τα αιτήματα

Στο υπόμνημα που θυροκολλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών καταγράφονται τα αιτήματα των 29 Ενώσεων και κλαδικών Σωματείων ΕΒΕ και των τεσσάρων Ομοσπονδιών που το προσυπογράφουν:

-- Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους, με ατομικό αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.

-- Κατάργηση των νόμων που «απελευθερώνουν» κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.

-- Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

-- Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο Ταμείο.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Από την κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Από την κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη από σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ της πόλης, που οργάνωσαν συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Δερμάτινων Γουναρικών, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και η Επιτροπή Αγώνα Ταξί. Συμμετείχαν επίσης αυτοαπασχολούμενοι από τους κλάδους των Ηλεκτρολόγων, των Υδραυλικών, των Αργυροχρυσοχόων, των Εστιατόρων, των Επαγγελματιών και Εμπόρων.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης κατατέθηκε στο υπουργείο το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις των συγκεντρωμένων.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες στη Λάρισα, μπροστά από το Επιμελητήριο της πόλης και στα Γιάννενα, στο δικαστικό μέγαρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ