Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Μαζικά φοιτητικά συλλαλητήρια ετοιμάζονται για αύριο, Πέμπτη 1η Νοέμβρη, σε πολλές πόλεις.
  • Αρθρογραφία μπροστά στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ.
  • Κυβέρνηση και ΝΔ για την Ανώτατη Εκπαίδευση: Αντεπιχειρήματα που κρύβουν τη συμφωνία στρατηγικής.
  • Ανταποκρίσεις από πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
  • Αγωνιστική πρωτοβουλία μαζικών φορέων στους Αγίους Αναργύρους για τα προβλήματα των σχολείων.
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Κινητοποίηση φορέων για την Παιδεία

Την Παρασκευή 2 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων

«Κάνουμε δική μας υπόθεση το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχουν τα παιδιά μας», δηλώνουν μια σειρά φορείς και σωματεία της περιοχής Αγίων Αναργύρων - Καματερού που προχωρούν σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης για τα προβλήματα της Παιδείας. Πρώτος σταθμός είναι η κινητοποίηση που διοργανώνεται την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίων Αναργύρων.

«Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας. Χρειάζεται κοινός αγώνας εκπαιδευτικών - γονιών - μαθητών, κάθε τίμιου ανθρώπου που δε δέχεται αυτήν την κατάσταση», τονίζουν οι φορείς που υπογράφουν το κάλεσμα. Πρόκειται για τον Πανδημοτικό Σύλλογο Γυναικών Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Α. Λιοσίων - Καματερού - Ζεφυρίου - Φυλής.

Μέσα από την κινητοποίηση ζητούν άμεση κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, επίλυση των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων της περιοχής, αντισεισμικό έλεγχο και αντιπλημμυρικά έργα, κάλυψη των αναγκών στην Προσχολική Αγωγή με ευθύνη του κράτους, να σταματήσει το σχολείο να είναι εξεταστικό κέντρο, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Οπως σημειώνει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Κατερίνα Σαμαρά, πρόεδρος του Πανδημοτικού Συλλόγου Γυναικών Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που από κοινού με άλλους φορείς πήρε την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη, τα προβλήματα στην Παιδεία τα βιώνουν όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τονίζει ότι και φέτος η σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε ειδικότητες, με ιδιαίτερα οξυμένη την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή όπου η παράλληλη στήριξη εξακολουθεί να είναι στον «αέρα». Αναφέρεται ιδιαίτερα στα προβλήματα στις σχολικές υποδομές, με παλιά κτίρια, που δε συντηρούνται και θυμίζει το πρόσφατο περιστατικό με την αποκόλληση της στέγης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού.

Ξεχωρίζει τα ζητήματα της Προσχολικής Αγωγής, με το Καματερό να μην έχει καν βρεφικό σταθμό, με ελλείψεις στους υπάρχοντες, με καθιέρωση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς υποδομές και λύσεις όπως τη στέγαση νηπίων σε κτίριο που λειτουργούσε ως καφέ μπαρ, όπως μας λέει χαρακτηριστικά.

«Ολα αυτά τα προβλήματα μας οδήγησαν στο να αποφασίσουμε να κάνουμε δική μας υπόθεση την Παιδεία, προχωρήσαμε σε σύσκεψη και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τη συγκέντρωση με πορεία στο δημαρχείο και ζητήσαμε ραντεβού με τον δήμαρχο. Υπάρχει αγανάκτηση και την αντιμετωπίζουμε καθημερινά», τονίζει. Οπως επισημαίνει, όλο αυτό το διάστημα, οι φορείς ανοίγουν τη συζήτηση με το κάλεσμά τους για την κινητοποίηση, με το οποίο απευθύνονται στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, και στην πρόσφατη παρέλαση.

ΚΡΗΤΗ
Εκδηλώσεις για την Προσχολική Αγωγή

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ «Για την Προσχολική Αγωγή των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνει νωρίτερα σήμερα η ΟΒ της ΚΝΕ στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα Β1 15 του Πανεπιστημίου, στο Ρέθυμνο, με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη.

Στους δρόμους αύριο οι φοιτητές

Συλλαλητήρια στην Αθήνα στις 11 π.μ. στα Προπύλαια και σε άλλες πόλεις

Από τη συγκέντρωση φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας στις 23 Οκτώβρη
Από τη συγκέντρωση φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας στις 23 Οκτώβρη
Στους δρόμους βγαίνουν αύριο οι φοιτητές στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας ενάντια στα νέα μέτρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, κόντρα στην υποχρηματοδότηση όπως εκφράζεται στις σχολές και τις σπουδές τους, προβάλλοντας τις ανάγκες τους και τα αιτήματα: Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών. Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν στέγαση - σίτιση - βιβλία - αναλώσιμα - μετακινήσεις για όλους. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Επίσης, στις 14 Νοέμβρη, μέρα απεργίας Ομοσπονδιών - Εργατικών Κέντρων και Σωματείων, οι φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν συλλαλητήρια που θα ενωθούν με τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο με τίτλο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», που αποτελεί από τα ζητήματα αιχμής, εστάλη στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης για επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβρη η ψήφισή του. Οι φοιτητικοί σύλλογοι από τη Θεσσαλία και γενικότερα, αντιπαλεύουν τις αλλαγές που φέρνει, καθώς στόχος του (όπως και γενικότερα στόχος των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση) είναι η μεγαλύτερη σύνδεση των σχολών με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρόκειται για αναδιαρθρώσεις που θα εντείνουν την υποβάθμιση της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων, την εμπορευματοποίηση των σπουδών, την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, κ.τ.λ.

Στο πλαίσιο των αυριανών κινητοποιήσεων, στην Αθήνα, συλλαλητήριο διοργανώνεται από φοιτητικούς συλλόγους στις 11 π.μ. στα Προπύλαια. Σε αυτό καλούν οι σύλλογοι: Φιλοσοφικής - Φυσικού - Δασκάλων - Νηπιαγωγών - Ιστορικού/Αρχαιολογικού - Τουρκικών Σπουδών - Οικονομικού - Πολιτικών Επιστημών - Νοσηλευτικής - Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Γεωγραφίας, Διαιτολογίας και Διατροφής Χαροκοπείου και Η/Υ Χαροκοπείου, Οικότροφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, Οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Σχολής Επιστήμης Τροφίμων - Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών - Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας και ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας.

Συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται επίσης:

Στη Θεσσαλονίκη, όπου στο φοιτητικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου καλούν οι σύλλογοι του ΑΠΘ: Γεωλογικού, ΜΜΕ, Ψυχολογίας, Αγγλικής, Φαρμακευτικής, Φυσικού, Χωροταξίας και Πολιτικού. Επίσης, καλούν η επιτροπή πρωτοετών οικότροφων και απορριφθέντων φοιτητών, οι επιτροπές μετεγγραφέντων από Πολυτεχνείο και Φιλοσοφικής και η Επιτροπή Αγώνα ΕΚΠ του ΠΑΜΑΚ.

Στην Πάτρα στο φοιτητικό συλλαλητήριο αύριο, 1 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Γεωργίου, καλούν οι Σύλλογοι Φαρμακευτικής, Πολιτικών Μηχανικών, Επιστήμης Υλικών, Αρχιτεκτονικής, Μηχανικών ΗΥ, Φυσικού, Μαθηματικού, Χημικού, Βιολογικού, Φιλοσοφίας, Οικότροφων Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών, ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας και το συντονιστικό επιτροπών μετεγγραφέντων.

Στα Γιάννενα, συλλαλητήριο θα γίνει την ίδια μέρα, στις 7.30 μ.μ., στην Ακαδημία, με τη συμμετοχή των Φοιτητικών Συλλόγων Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Πληροφορικής, Φυσικού, ΒΕΤ, Μαθηματικού.

Στο Ηράκλειο Κρήτης το φοιτητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Λιονταριών, με απόφαση των Συλλόγων Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικού και Φυσικού καθώς και της συνέλευσης του πρώτου έτους Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Ηρακλείου.

Κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Χανίων στις 11.30 π.μ. πραγματοποιούν ο Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης και η Επιτροπή Αγώνα πρώτου έτους Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.

Στην Κέρκυρα κινητοποίηση διοργανώνεται στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Σαρόκο, με πορεία προς το δημαρχείο, από τους Συλλόγους Πληροφορικής, Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας - Μουσειολογίας και Ιστορικού.

Στο Καρλόβασι της Σάμου συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και παράσταση διαμαρτυρίας στις τοπικές αρχές διοργανώνουν οι Σύλλογοι Μαθηματικού και Στατιστικής.

Αντίστοιχη κινητοποίηση διοργανώνει στη Ρόδο ο Φοιτητικός Σύλλογος ΤΕΑΠΕΣ.

Στη Μυτιλήνη, οι Επιτροπές Αγώνα του Πανεπιστημίου καλούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία.

Στην Ξάνθη σε κινητοποίηση καλεί ο σύλλογος Οικότροφων Εστίας Ξάνθης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντεπιχειρήματα που κρύβουν τη συμφωνία στρατηγικής

Κυβέρνηση και ΝΔ έχουν επιλέξει τον τελευταίο καιρό την Ανώτατη Εκπαίδευση, για να ξεδιπλώσουν μια στημένη αντιπαράθεση, βολική και για τους δυο, αφού στο πλαίσιό της εμφανίζονται δήθεν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, κρύβοντας επιμελώς την ταύτισή τους στη στρατηγική, κάτι που βολεύει και τους δυο.

Στον πίνακα επιχειρούμε να αναδείξουμε ακριβώς το κάλπικο στοιχείο αυτής της «αντιπαράθεσης», φωτίζοντας την τοποθέτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ, για μια σειρά από βασικές πλευρές της πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει ότι αν ξύσουμε λίγο κάτω από τους βερμπαλισμούς που επιλέγουν, στην πραγματικότητα οι τοποθετήσεις αλλά και οι πράξεις τους δεν είναι διαφορετικές, ενώ και οι μεν και οι δε κρύβουν την ουσία που πρέπει να αναδεικνύεται από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

Σε αυτό το πνεύμα, είναι πολύ χαρακτηριστική και η συζήτηση γύρω από το κεντρικό νομοθετικό πλέγμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η ΝΔ συχνά μιλάει για τον νόμο - πλαίσιο της Α. Διαμαντοπούλου, που είχε ψηφιστεί με «ευρεία πλειοψηφία», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τον έχει καταργήσει και υποσχόμενη ότι θα τον επαναφέρει. Πρόκειται όμως για έναν νόμο που τον είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, μεταξύ των οποίων βουλευτές που σήμερα βρίσκονται στην κυβέρνηση και έχουν ψηφίσει τους νόμους του υπουργού Κ. Γαβρόγλου (Μπόλαρης, Καμμένος, Τζάκρη κ.ά.).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, στην ουσία παραδέχεται ότι δεν κάνει κάτι διαφορετικό από τον νόμο Διαμαντοπούλου, αλλά διατηρεί τις σημαντικές πλευρές του και διορθώνει όσα δεν λειτούργησαν, κάτι εξάλλου που έκαναν και προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ. Τέτοια κίνηση ήταν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης των Ιδρυμάτων και η αντικατάστασή τους από τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας ανά Περιφέρεια. Ακόμα και η επιχειρηματολογία του υπουργείου Παιδείας για αυτήν την αλλαγή ήταν ότι τα προηγούμενα Συμβούλια δεν έπαιξαν το ρόλο τους, που ήταν η προσέλκυση χρηματοδότησης στα Ιδρύματα και η καλύτερη σύνδεσή τους με την αγορά και γι' αυτό τα αντικαθιστά, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικά σε αυτό.

Οταν όμως η συζήτηση περί του νόμου - πλαισίου μένει σε ένα επίπεδο του τύπου «τον ξηλώσατε» - «όχι δεν τον ξηλώσαμε», κρύβεται η πραγματική ουσία, που είναι η σύμπλευσή τους στις βασικές αρχές του νόμου Διαμαντοπούλου, που είναι και αρχές του νόμου Γαβρόγλου (όπως η επιχειρηματικότητα στη διοίκηση, στη δομή, στο περιεχόμενο των σπουδών, οι κύκλοι σπουδών, τα ακριβά μεταπτυχιακά, το κυνήγι προσόντων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος κ.λπ.). Σε όλα αυτά έχουν την ευρεία συναίνεση των διοικήσεων, όλων των δυνάμεων στα ΑΕΙ που είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας, της εξεύρεσης της πιο αποδοτικής λύσης ώστε τα πανεπιστήμια να δουλεύουν σαν καλοστημένες επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Τι εννοούμε στις Θέσεις του ΚΣ «πιο σταθερά στοιχεία της αστικής εξουσίας»;

-- Στη Θέση 4 αναφέρεται: «Η χαμηλή εκτίμηση και έλλειψη εμπιστοσύνης αρκετών νέων, ιδιαίτερα προς τα πολιτικά κόμματα που έχουν κυβερνήσει, είναι δικαιολογημένη. Το ζητούμενο είναι να μην εγκλωβίζεται σε εμπιστοσύνη στα πιο σταθερά στοιχεία της εκμεταλλευτικής αστικής εξουσίας (...)». Τι εννοούμε σε αυτό το σημείο;

Στη Θέση αυτή αναδεικνύεται η στάση μιας μεγάλης μερίδας νέων σήμερα που έχουν χαμηλή εκτίμηση και εμπιστοσύνη στα κόμματα, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν κυβερνήσει. Μάλιστα, στο κείμενο των Θέσεων αυτό χαρακτηρίζεται γενικά δικαιολογημένο, που αναδεικνύει και τη δυνατότητα παρέμβασής μας. Ομως, δεν πρέπει να χάνουμε από τη σκέψη μας ότι μια τέτοια στάση επεκτείνεται και στο ΚΚΕ, αλλά και στις δομές του κινήματος όπως τα συνδικάτα και τα σωματεία (με μεγάλη ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για αυτήν την απαξίωση), και άρα ότι απαιτείται η αντίστοιχη δουλειά αυτό να αναιρείται, από την ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση και δράση των κομμουνιστών.

Την ίδια στιγμή, όμως, αρκετοί νέοι δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη (φυσικά με διαφοροποιήσεις) σε κρατικούς θεσμούς και μηχανισμούς που υπάρχουν στην καπιταλιστική κοινωνία, όπως η αστυνομία, ο στρατός, η δικαιοσύνη, το αστικό Σύνταγμα κ.ά. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζονται στις Θέσεις του ΚΣ πιο «σταθερά στοιχεία της εκμεταλλευτικής αστικής εξουσίας», γιατί ακριβώς η σταθερή ύπαρξη και λειτουργία τους (με όλες τις αναγκαίες προσαρμογές και επιμέρους αλλαγές) είναι θεμελιακή, απαραίτητη στο πλαίσιο του συστήματος για την ανεμπόδιστη άσκηση της κυριαρχίας των εκμεταλλευτών. Με άλλα λόγια, οι αστοί πολιτικοί και τα αστικά κόμματα μπορούν σε ένα βαθμό να «έρχονται και να παρέρχονται», όμως οι παραπάνω κρατικοί θεσμοί και λειτουργίες, όπως και το βασικό νομοθετικό οπλοστάσιο των αφεντικών, πρέπει να παραμένουν σταθεροί και ισχυροί, για να επιβάλλεται η θέληση της αστικής τάξης σε βάρος των εκμεταλλευομένων. Ακόμη και το αστικό κοινοβούλιο, η αστική δημοκρατία δεν έχει γνωρίσει γενικευμένα την «απαξίωση», ως μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, που γνώρισαν για παράδειγμα αστοί βουλευτές και πολιτικοί και αστικά κόμματα, τα προηγούμενα χρόνια.

Πλευρά που συμβάλλει στη «σταθερότητα» των παραπάνω είναι ότι παρουσιάζονται σαν να στέκονται «μακριά και έξω» από ταξικά συμφέροντα και την ταξική πάλη, σαν να λειτουργούν γενικά για το «κοινωνικό σύνολο και το κοινό καλό όλων των πολιτών». Προβάλλονται ως παράγοντες «απαραίτητοι» για την «εύρυθμη, ομαλή λειτουργία της κοινωνίας», ως παράγοντες που «ακριβοδίκαια ρυθμίζουν» τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας. Αυτός είναι και ο λόγος που σε συνθήκες κυριαρχίας των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής εμφανίζεται μια σχετικά μεγάλη εμπιστοσύνη του λαού και της νεολαίας σε τέτοιους θεσμούς.

Ετσι, για παράδειγμα, η γενική αντίληψη είναι ότι η αστυνομία είναι απλά υπεύθυνη για την «ασφάλεια του κόσμου», ότι ο στρατός προστατεύει από τον «εξωτερικό εχθρό», ότι η αστική δικαιοσύνη «στέκεται δίκαια απέναντι σε κάθε πολίτη», ότι το αστικό Σύνταγμα «θα εξασφάλιζε την ισότητα όλων εάν πραγματικά εφαρμοζόταν σωστά» κ.τ.λ. Σίγουρα, μια πλευρά της λειτουργίας αυτών των θεσμών είναι το ότι όντως ρυθμίζουν ζητήματα της λειτουργίας της κοινωνίας στο πλαίσιο του καπιταλισμού, όμως αυτό δεν είναι καθόλου αποσπασμένο ούτε αναιρεί τον ταξικό τους χαρακτήρα.

Στην πραγματικότητα, το αληθινό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας είναι η δικτατορία του κεφαλαίου. Το αστικό κοινοβούλιο δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει ποτέ να εκφράσει τα συμφέροντα του λαού και των παιδιών του, γιατί είναι «ναός» της δημοκρατίας των λίγων, με «ιερό» το καπιταλιστικό κέρδος, «θρησκεία» την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Το αστικό Σύνταγμα είναι ο κορμός του νομικού συστήματος, που στον πυρήνα του έχει τη διασφάλιση των ταξικών συμφερόντων της αστικής τάξης, όπως και τις βασικές αρχές λειτουργίας του αστικού κράτους στο σύνολό του (Βουλή, κυβέρνηση, δικαστήρια κ.λπ.). Καλύτερη εφαρμογή του αστικού Συντάγματος σημαίνει πιο αποτελεσματική διασφάλιση της κυριαρχίας των εκμεταλλευτών του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα άρθρα του το ελληνικό Σύνταγμα, που είναι σε ισχύ, προβλέπει την αναστολή άρθρων για τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες όταν η αστική εξουσία αντιμετωπίζει αποσταθεροποίηση ή ρωγμές από την ανερχόμενη ταξική πάλη.

Η αστική δικαιοσύνη παίρνει κάθε απόφαση στη βάση αυτών των νόμων, έχοντας ιερό και όσιο την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εκμετάλλευση. Οι δεκάδες αποφάσεις της ενάντια σε αγωνιζόμενους μαθητές και φοιτητές, η απαγόρευση απεργιών και η δίωξη αγωνιζόμενων αγροτών είναι απόδειξη ότι η «δίκαιη πλάστιγγα» της αστικής δικαιοσύνης γέρνει πάντα προς το μέρος των κυρίαρχων. Η καταστολή των δυνάμεων των ΜΑΤ ενάντια στις μαθητικές, φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις, καθώς και οι συλλήψεις αγωνιστών, είναι συστατικά στοιχεία της «ασφάλειας» που παρέχεται στην κοινωνία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ενώ ο «εξωτερικός εχθρός» δεν είναι άλλος από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις άλλων αστικών τάξεων, που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή. Συμφέροντα που είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας της πατρίδας μας, για τους οποίους επιφυλάσσονται επικίνδυνες εξελίξεις από την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σε συνθήκες κυριαρχίας του καπιταλισμού είναι γεγονός ότι τέτοιοι θεσμοί δεν αμφισβητούνται με μαζικούς όρους από την εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία. Είναι τέτοια η λειτουργία τους και ο ρόλος τους για την καπιταλιστική κοινωνία, που η ουσιαστική αμφισβήτησή τους θα σήμαινε και αμφισβήτηση του ίδιου του καπιταλισμού. Γι' αυτό και η ίδια η αστική τάξη, προσπαθώντας κατά περιόδους να τους αναμορφώσει και να τους εκσυγχρονίσει (πάντα στα αστικά πλαίσια), φροντίζει η προπαγάνδα της να μην τους απαξιώνει, αλλά να στοχοποιεί για παράδειγμα πρόσωπα ή εκπροσώπους αυτών των θεσμών.

Η μαζική απαξίωση αυτών των θεσμών σε συνθήκες ευνοϊκές για την ανατροπή του καπιταλισμού προϋποθέτει σήμερα την οργάνωση της σύγκρουσης μαζί τους σε όλα τα επίπεδα. Οπως σημειώνεται και στις Θέσεις του ΚΣ, όλη μας η ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση και δράση αυτοτελώς και στο κίνημα συνιστά αναμέτρηση με το κράτος, τους θεσμούς και τους νόμους των εκμεταλλευτών.

Είναι ζήτημα κομβικής σημασίας σήμερα να αποδεικνύουμε πειστικά ότι ο δρόμος κάλυψης των αναγκών της νέας γενιάς δεν περνάει μέσα από τους αστικούς θεσμούς και τις διαδικασίες, αλλά σε σύγκρουση με το κράτος των αφεντικών ως όργανο επιβολής των συμφερόντων τους.

Σε διαρκή αντιπαράθεση με τους θεσμούς του αστικού κράτους, πιο αποφασιστικά και θαρραλέα χρειάζεται να προβάλλουμε την εργατική εξουσία ως ανώτερου τύπου δημοκρατία, που οδηγεί τη νέα γενιά και τον λαό στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Να φανερώνεται η δυνατότητα σήμερα οι εργαζόμενοι, η νέα βάρδιά τους να ασκούν οι ίδιοι την εξουσία, να διαμορφώνουν με τη γνώμη και τη δράση τους το μέλλον των ίδιων και της χώρας, με πυρήνα τη συνέλευση στο χώρο δουλειάς με εκλεγμένους αντιπροσώπους - βουλευτές που συνιστούν πρωτοπόρους εργαζόμενους της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Μπροστά στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ, που θα γίνει στην Αθήνα στις 15 - 17 Φλεβάρη 2019, ο «Ριζοσπάστης» εγκαινιάζει σήμερα μια νέα στήλη με ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω στις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το Συνέδριο, η οποία θα φιλοξενείται κάθε βδομάδα στο 4σέλιδο «Νεολαία».

Περιοδεία σε εκπαιδευτικούς χώρους στην Καρδίτσα

Από τη συζήτηση με εκπαιδευτικούς
Από τη συζήτηση με εκπαιδευτικούς
Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, κλιμάκιό της, με επικεφαλής τον Κώστα Στεργίου, βουλευτή του Κόμματος, επισκέφτηκε σχολικά συγκροτήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ - ΕΣΠΕΡΙΝΟ - ΕΙΔΙΚΟ) και συζήτησε με τους διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, από την πλευρά των διευθυντών αναδείχτηκαν τα έντονα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα στην περιοχή και τη λειτουργία των σχολείων. Με ιδιαίτερη έμφαση επισημάνθηκε η αδυναμία αποπληρωμής χρεών σε προμηθευτές υλικού εργαστηρίων, ΔΕΗ και κυρίως θέρμανσης, που έχει ως άμεση συνέπεια ότι η λειτουργία των καυστήρων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους «κουκουλωμένοι» και με θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών πολλές φορές, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Οξυμένο είναι το πρόβλημα στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σοφάδων που εξαιτίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα του (μαθητές με ειδικές ανάγκες) απαιτεί αυξημένες πιστώσεις, βοηθητικό προσωπικό κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν πως η υποχρηματοδότηση της Παιδείας εντάσσεται στη συνολική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε σε στράτευση σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να μην επιτρέψουν να μετατραπεί το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο, όπως προτείνεται από το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της περιοδείας δόθηκε και συνέντευξη Τύπου, όπου ο Κ. Στεργίου, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί την κατηγοριοποίηση πτυχίων μέσα στην ίδια σχολή και δημιουργεί ιδιωτικά ινστιτούτα που θα πιστοποιούν τα πτυχία που θα παίρνει αυτός που τελειώνει μία σχολή και μάλιστα με αδρή αμοιβή, ενώ δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για πρόσληψη προσωπικού και για φοιτητική μέριμνα.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομές σε μέρη σημαδεμένα από την Ιστορία του τόπου

Από την εκδήλωση στα Ανώγεια
Από την εκδήλωση στα Ανώγεια
Το όμορφο αλλά και ιστορικό χωριό των Ανωγείων επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο οι φοιτητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Κρήτης, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ηταν μια ημερήσια εκδρομή που έδωσε την ευκαιρία στους νέους να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία, αλλά και τα πολύτιμα συμπεράσματα που έχει βγάλει συλλογικά το ΚΚΕ από την περίοδο εκείνη.

Το πρωί οι φοιτητές αρχικά ξεναγήθηκαν στο ιστορικό χωριό και επισκέφτηκαν το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Αρμί, που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες Ανωγειανούς από τα 3 ολοκαυτώματα του χωριού, στους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αλλά και του εμφύλιου πολέμου. Εκεί παρουσιάστηκε ένα σύντομο χρονικό γύρω από τη δράση του ΕΛΑΣ στα Ανώγεια και το Ολοκαύτωμα του 1944. Στο μνημείο οι παρευρισκόμενοι μπόρεσαν να διαβάσουν τα ονόματα των πεσόντων, αλλά και τη διαταγή του Γερμανού στρατηγού φρουράρχου Κρήτης, X. Μίλερ, για την ισοπέδωση των Ανωγείων το 1944.

Επειτα τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έκαναν πορεία στον κεντρικό δρόμο του χωριού, με συνθήματα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και την ηρωική δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ενώ μοίρασαν ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου στους νέους του χωριού και στα καφενεία, με τους κατοίκους να ευχαριστούν τα μέλη της ΚΝΕ και να δείχνουν και τη στήριξή τους.

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο
Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο
Ακολούθησε εκδήλωση - συζήτηση πάνω στην έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον Ιταλοελληνικό Πόλεμο». Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της Κατοχής, τη δράση αντάρτικων ομάδων, το ολοκαύτωμα του χωριού από τους ναζί αλλά και διάφορα αποσπάσματα από σχετικές ποιητικές συλλογές και κείμενα.

Στη συνέχεια μίλησε ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε αναλυτικά στο χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις αιτίες που οδήγησαν σε αυτόν, στο συσχετισμό δυνάμεων της περιόδου, στη διαπάλη που υπήρχε στην Κομμουνιστική Διεθνή, στην ιδιαίτερη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και τον τιτάνιο αγώνα του Κόκκινου Στρατού ενάντια στους ναζί κατακτητές. Αντίστοιχα μίλησε για τη δράση του ΚΚΕ στη χώρα μας, την καθοριστική και αναντικατάστατη συμβολή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και κυρίως για την επεξεργασία και τα συμπεράσματα που έχει βγάλει από αυτήν την πολύ σημαντική δεκαετία το ΚΚΕ για τη στρατηγική του, για να γίνει πιο ικανό στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Μετά την εκδήλωση έγινε ξενάγηση σε ορεινά σημεία του Ψηλορείτη, στα λημέρια των ανταρτών στο βουνό, αλλά και στο οροπέδιο, σε τοπικά μιτάτα και βοσκοτόπια, όπου οι κάτοικοι του χωριού είχαν ετοιμάσει για τους εκδρομείς τραπέζι με παραδοσιακό φαΐ.

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο

Την ίδια μέρα, η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ επισκέφτηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο.

Η εκδήλωση άρχισε με ξενάγηση στα εκθέματα του μουσείου. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ήρθαν σε επαφή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μέσα από το οποίο αποτυπωνόταν η ηρωική δράση του λαού μας με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές ενάντια στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Παράλληλα, οι επισκέπτες είδαν εκθέματα που έχουν δωρίσει οικογένειες αγωνιστών από την Κρήτη και φιλοξενούνται στο μουσείο.

Αμέσως μετά την ξενάγηση ακολούθησε συζήτηση με τίτλο: «Λαέ, θυμήσου, το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ». Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν για το πώς οργανώθηκε η αντίσταση του λαού στην κατοχή, πώς ιδρύθηκε το ΕΑΜ και αναδείχθηκαν συμπεράσματα για τη δύναμη του λαού, η οποία φανερώνεται όταν οργανώνεται και παλεύει για το δίκιο του.

Ταυτόχρονα έγινε κουβέντα με τους μαθητές για το πώς διδάσκεται σήμερα η Ιστορία μέσα από τα σχολικά βιβλία και από την επίσημη ιστοριογραφία και ποιον εξυπηρετεί η αντιεπιστημονική εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού. Αναδείχτηκε το πώς ο φασισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε. Σε πείσμα όλων αυτών που κηρύττουν στη νεολαία το συμβιβασμό με την αδικία, που καλούν τους μαθητές να μην ασχολούνται με την πολιτική γιατί είναι μικροί, η Ιστορία διδάσκει το αντίθετο. Οι χιλιάδες μαθητές, τα νέα παιδιά σε όλη την Ελλάδα που οργανώθηκαν και μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ πολέμησαν τον φασισμό αποδεικνύουν ότι η πραγματική υπερδύναμη είναι ο οργανωμένος λαός.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο κέρασμα και κέφι σε τοπική ταβέρνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ