Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Συμβάσεις ορισμένου χρόνου - «ευελιξία»: Παρέμβαση του ΚΚΕ στη συζήτηση της πρόσφατης έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου
  • Εργαζόμενοι στο Εμπόριο - Αυτοαπασχολούμενοι - Σύλλογοι της ΟΓΕ: Εντείνονται οι προετοιμασίες για την απεργία και τις συγκεντρώσεις την Κυριακή 24/6 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Εργοτάξιο ΤΑΡ στους Κήπους Εβρου: Πλευρές της πείρας από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης
  • «Θριάσιο» Νοσοκομείο - «Ευαγγελισμός»: Ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τις ταξικές δυνάμεις στις πρόσφατες αρχαιρεσίες των εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιχείρηση ωραιοποίησης της αέναης ανακύκλωσης εργαζομένων χωρίς δικαιώματα

Η σταθερή δουλειά με δικαιώματα δεν χωράει στις Οδηγίες και τα ψηφίσματα της ΕΕ
Η σταθερή δουλειά με δικαιώματα δεν χωράει στις Οδηγίες και τα ψηφίσματα της ΕΕ
Να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την «επισφάλεια», όταν η γενίκευση της εργασιακής «ευελιξίας» βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ για τη στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, επιχειρεί ένα ακόμα ευρωενωσιακό κείμενο, αυτήν τη φορά με τη μορφή ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου «σχετικά με την αντιμετώπιση της επισφάλειας και της καταχρηστικής χρησιμοποίησης συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το κείμενο, καθώς παρά τις ανέξοδες διακηρύξεις περί δήθεν προστασίας των εργαζομένων, ουσιαστικά κατοχυρώνει και προωθεί την προσωρινή απασχόληση και όλες τις μορφές «επισφαλούς» εργασίας.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «η "ευελιξία" της εργασίας αποτελεί διακηρυγμένη πολιτική της ΕΕ. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι η "κανονικότητα" προς την οποία συγκλίνουν τα κράτη - μέλη. Ουσία του ψηφίσματος είναι η "κόκκινη γραμμή" του ότι τα όποια μέτρα δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους εργοδότες.

Οι "ευχές" του ψηφίσματος και της ευρωενωσιακής Οδηγίας 1999/70 για "περιορισμό κατάχρησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου" στην πραγματικότητα δεν συμβάλλουν στην προστασία των εργαζομένων αλλά αντίθετα τη χρησιμοποιούν σαν "οδηγό" στους εργοδότες έτσι ώστε πιο τακτικά να απολύουν συμβασιούχους, ανακυκλώνοντας περισσότερους ανέργους σε θέσεις ολιγόμηνης απασχόλησης χωρίς δικαιώματα, σε διαρκή εργασιακή περιπλάνηση και ομηρία από εργοδότες και κυβερνήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση διαφήμιζε την Οδηγία σαν "χάπι" για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, σήμερα, ως κυβέρνηση, τη χρησιμοποιεί για τις μαζικές απολύσεις τους.

Για μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ικανοποιητικές ΣΣΕ, ανάκτηση απωλειών και μισθούς, εργατικά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν: Ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, στην εξουσία τους».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος παρενέβη στη συζήτηση της έκθεσης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας τα εξής:

«Οταν η απαίτηση του κεφαλαίου για γενίκευση της ελαστικής - προσωρινής απασχόλησης είναι η ψυχή της πολιτικής της ΕΕ, είναι μύθος τα περί προστασίας των επισφαλών εργαζομένων. Οπως με την Οδηγία που, στο όνομα αποφυγής κατάχρησής τους, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώνονται και απολύονται οι συμβασιούχοι. Η Οδηγία δεν υπόσχεται μόνιμη δουλειά. Είναι μύθος. Αντίθετα, απειλεί και τιμωρεί με υποτιθέμενη υποχρέωση μονιμοποίησης όποιον δεν ανακυκλώνει τακτικά περισσότερους ανέργους. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων προσλήψεων είναι προσωρινής απασχόλησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση θεωρούσε "παράδεισο" μονιμοποίησης την Οδηγία. Ως κυβέρνηση τη χρησιμοποιεί απολύοντας χιλιάδες συμβασιούχους στους δήμους.

Η Κομισιόν απαντώντας σε Ερωτήσεις του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει: "Η Οδηγία δεν προβλέπει μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου". "Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ως δικαίωμα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά". Μάλιστα, το ίδιο το συζητούμενο ψήφισμα μιλά για μη επιβάρυνση των εργοδοτών, των οποίων ο ρόλος αναβαθμίζεται, και διατήρηση της προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας.

Τέλος λοιπόν οι μύθοι: Πανεργατικός αγώνας για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης».

Στήριξη των «ευέλικτων» μορφών εργασίας και «κουκούλωμα» με αυταπάτες

Το κείμενο του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου δημιουργεί πλαστούς διαχωρισμούς, προβάλλει και ωραιοποιεί την αντεργατική νομοθεσία που τάχα στόχο έχει την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή διευκρινίζει πως όποια μέτρα προτείνει δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους εργοδότες.

Την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο έχει πρωτοστατήσει στη στήριξη της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλη την ΕΕ, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, το ψήφισμα σημειώνει υποκριτικά ότι «ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης έχει αυξηθεί στην ΕΕ κατά τα τελευταία 15 έτη, ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και της περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων που εφαρμόστηκαν, κάτι που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη επισφάλεια και αστάθεια της εργασίας».

Την ίδια ώρα, καλλιεργεί την αυταπάτη ότι οι εργαζόμενοι με «ευέλικτες» μορφές εργασίας μπορούν να είναι ασφαλείς, αρκεί τα κράτη να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα... Προς ενίσχυση αυτής της αυταπάτης, προβάλλει πλαστούς διαχωρισμούς, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι είναι άλλο οι «άτυπες» μορφές εργασίας και άλλο η επισφαλής απασχόληση. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ της άτυπης εργασίας και της ύπαρξης επισφαλούς απασχόλησης (...) Οι όροι "άτυπη" και "επισφαλής" δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα».

Ομως, «άτυπες» είναι οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας οι οποίες είναι από τη φύση τους επισφαλείς λόγω της προσωρινότητας της εργασίας, των πολύ χαμηλών μισθών, της έντασης της εργοδοτικής ασυδοσίας, της ύπαρξης εργαζομένων πολλών ταχυτήτων και των εμποδίων που μπαίνουν στη συλλογική δράση, της δυσκολίας, ακόμα, που έχουν αυτές οι μορφές ακόμα και για ταξικά συνδικάτα να διαπιστώσουν τους όρους εργασίας, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι απασχολούνται με αυτόν τον τρόπο.

Η υποκρισία του Ευρωκοινοβουλίου αναδεικνύεται και από τον όρο που θέτει ότι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η επισφαλής απασχόληση, δεν πρέπει να... «επιβαρύνουν» τους κεφαλαιοκράτες: Το ψήφισμα «αναγνωρίζει τη νέα πρόταση Οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, που στοχεύει στη θέσπιση νέων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζομένους, ιδίως προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις νέες μορφές απασχόλησης και στις μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις επιβαρύνσεις στους εργοδότες και διατηρώντας την προσαρμοστικότητα της αγοράς εργασίας». Δηλαδή, θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι θα είναι ασφαλείς αρκεί... να ξέρουν με ποιους ακριβώς όρους τους εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο («προβλέψιμοι όροι εργασίας»). Ταυτόχρονα, όχι μόνο κατοχυρώνει τις «νέες» και «μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης», αλλά ξεκαθαρίζει ότι η όποια παρέμβαση δεν πρέπει να επιβαρύνει τα κέρδη της εργοδοσίας και τη δυνατότητά της να προσαρμόζει «ευέλικτα» την παραγωγή με βάση αυτό το κριτήριο.

Επίκληση των γνωστών αντεργατικών Οδηγιών της ΕΕ

Αντίστοιχα, οι ευρωενωσιακές Οδηγίες που επικαλείται το Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πλαίσιο προώθησης αυτών των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης.

Αναφέρεται, για παράδειγμα, στην Οδηγία 99/70 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η οποία στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τις κυβερνήσεις, τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση και διάφορα γνωστά δικηγορικά γραφεία για να καλλιεργήσουν αυταπάτες σε ολόκληρες στρατιές συμβασιούχων ότι τάχα θα τους μονιμοποιήσει. Η αλήθεια όμως είναι ότι η βάση της συγκεκριμένης Οδηγίας, όπως περιγράφεται στο προοίμιό της, ήταν «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Εσσεν, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για την αύξηση σε ένταση της απασχόλησης στα πλαίσια της ανάπτυξης, κυρίως μέσω ελαστικότερης οργάνωσης της εργασίας, η οποία να ικανοποιεί τόσο τις επιθυμίες των εργαζομένων όσο και τις απαιτήσεις του ανταγωνισμού».

Το δήθεν φιλεργατικό περιεχόμενο της Οδηγίας έχει διαψεύσει επανειλημμένως η ίδια η ΕΕ. Απαντώντας σε Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σημειώνει: «Εντούτοις, δεν υπάρχει, βάσει της Οδηγίας, συγκεκριμένη υποχρέωση των κρατών - μελών για τον καθορισμό κανόνων για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου» (2005). «Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν απαιτείται με βάση την Οδηγία η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου» (2006). «Επιπλέον, η Οδηγία δεν προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου» (2008).

Το ψήφισμα αναφέρεται ακόμα στην Οδηγία 2003/88 του Ευρωκοινοβουλίου που αφορά στο χρόνο εργασίας, με την οποία εισάγεται για πρώτη φορά ο όρος «opt out», που σε ελεύθερη μετάφραση δηλώνει τη (δήθεν) «εθελούσια» παράταση του μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, σε απευθείας διαπραγμάτευση (επιβολή) με τον εργαζόμενο. Με τη ρήτρα «opt out», ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να «ζητήσει» από τον εργαζόμενο για ορισμένο χρονικό διάστημα να εργαστεί κατά μέσον όρο περισσότερο από 48 ώρες. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί στην Ελλάδα ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και επιτρέπει οι νοσοκομειακοί γιατροί να δουλεύουν μέχρι και 60 ώρες τη βδομάδα.

Επίσης, μιλά για την Οδηγία 2008/104, που προωθεί τις εταιρείες «ενοικίασης» εργαζομένων, τα γνωστά δουλεμπορικά, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλουτίζει το 2016 το σχετικό αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, «απελευθερώνοντας» παραπέρα τη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ
Προετοιμάζουν την απεργιακή κινητοποίηση της Κυριακής

Στις 10.30 π.μ., στο Μοναστηράκι, η συγκέντρωση της Αθήνας - Στις 10 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους

Απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας προετοιμάζουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο, την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 24/6 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ενώ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στις 24/6 και στις 15/7 απευθύνουν επίσης οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ενώ στην Αττική κοινή δράση και πρωτοβουλίες σχεδιάζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της καθημερινής δράσης για την προετοιμασία της κινητοποίησης, έχουν σχεδιαστεί και οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

-- Σήμερα Πέμπτη, μαζική εξόρμηση σε εμπορικούς δρόμους της Κυψέλης θα κάνουν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι, ξεκινώντας στις 6 μ.μ. από την πλατεία.

-- Πικετοφορία θα κάνουν αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, με αφετηρία την πλατεία Μητροπόλεως.

-- Το Σάββατο 23/6, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει μέρα δράσης στα σούπερ μάρκετ, με εξορμήσεις και περιοδείες σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων.

-- Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Σήμερα Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., σε «Notos» και «Attica», και αύριο Παρασκευή στα καταστήματα του ομίλου ΙΝΤΙΤΕΞ. Το Σάββατο, από το πρωί προγραμματίζει πανεξόρμηση σε όλα τα καταστήματα στο κέντρο.

Στο επίκεντρο η οργάνωση στους χώρους δουλειάς

Δράση με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς και στόχο οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η οργάνωση και η επιτυχία τους, να γίνουν υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, αναπτύσσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας είναι κομμάτι του παζλ της αντεργατικής πολιτικής», τονίζει η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου, και υπενθυμίζει πως η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, τα ακανόνιστα ωράρια που τεντώνονται σαν λάστιχο, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου για ξεκούραση και οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν την καθημερινότητα των εμποροϋπαλλήλων. «Για αυτόν το λόγο, η μάχη που δίνουμε με επίκεντρο την κυριακάτικη αργία δεν είναι ξεκομμένη από τον αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης, με αυξήσεις μισθών, πλήρες ωράριο και σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Για Συμβάσεις δηλαδή με βάση τις δικές μας ανάγκες και όχι με κριτήριο την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων, κριτήριο που προτάσσουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στον κλάδο», υπογραμμίζει.

Ο Σύλλογος συγκάλεσε έγκαιρα ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, με τη συμμετοχή των παραρτημάτων του, κλαδικών σωματείων της Αττικής, αλλά και εργαζομένων. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η οργάνωση των δύο απεργιακών κινητοποιήσεων, στις 24/6 και στις 15/7, στους χώρους δουλειάς, στα πολυκαταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, στα εμπορικά κέντρα.

Οπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου, στις εξορμήσεις και στις παρεμβάσεις το σωματείο συνδέει το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας με τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους: «Σε μεγάλους εργασιακούς χώρους είναι έντονο το πρόβλημα της έλλειψης μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, που οδηγεί και σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά εργατικά "ατυχήματα". Αλλού υπάρχει πρόβλημα με τις καθημερινές απλήρωτες υπερωρίες. Σε άλλες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι τσακίζονται από την εντατικοποίηση, ενώ δεν τους χορηγούνται ούτε τα ρεπό που δικαιούνται. Ενα νέο φαινόμενο που παρατηρείται είναι η άρνηση των εργοδοτών να χορηγήσουν στους εργαζόμενους τις μέρες της προβλεπόμενης καλοκαιρινής τους άδειας». Για όλα τα παραπάνω, και για κάθε άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο σωματείο.

Μέσα από την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, ο Σύλλογος επιδιώκει να καταγράψει βήματα ενίσχυσης, νέες Επιτροπές Αγώνα σε χώρους δουλειάς, περισσότερες εστίες αντίστασης στον κλάδο. Θέτει ακόμα στόχο να δυναμώσει ο κοινός αγωνιστικός βηματισμός με τους αυτοαπασχολούμενους στο Εμπόριο και με τους συλλόγους της ΟΓΕ, όπως έχει ήδη εκφραστεί με μια σειρά από πρωτοβουλίες που οργανώνονται σε Αθήνα, Καλλιθέα, Περιστέρι και άλλες περιοχές.

Πάλη για το δικαίωμα των αυτοαπασχολούμενων στον ελεύθερο χρόνο

«Κυριακάτικη αργία - Ελεύθερος χρόνος - Ανάγκες της λαϊκής οικογένειας». Δράση και πρωτοβουλίες γύρω από το τρίπτυχο αυτό υλοποιούν ενώσεις και σωματεία αυτοαπασχολούμενων.

Οπως εξηγεί η Ανθή Πατσιώτη, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας, το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών συζητήθηκε στη σύσκεψη που οργάνωσε η ΠΑΣΕΒΕ στις αρχές του μήνα. Τη σκυτάλη πήραν οι συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων μέσα από τις οποίες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία σχεδιάζουν τη δράση τους και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στις 24/6 και στις 15/7, μαζί με τους εργαζόμενους στο Εμπόριο.

Η Αν. Πατσιώτη υπενθυμίζει ότι η Καλλιθέα συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές της Αττικής για τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το έτος. Δίπλα στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και αλυσίδες που δραστηριοποιούνται σε κεντρικούς δρόμους του δήμου, όπως επισημαίνει, υπάρχουν και εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, που καλούνται να δουλέψουν εξοντωτικά, εφτά μέρες τη βδομάδα, με την ελπίδα να πάρουν όσα ψίχουλα ξεφύγουν από τα πολυκαταστήματα.

«Η διεκδίκηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας δεν ξεκινά τώρα», σημειώνει και αναφέρει προηγούμενες πρωτοβουλίες της Ενωσης και της ΟΒΣΑ. Προσθέτει ακόμα ότι το ζήτημα δεν εξαντλείται στη δουλειά τις Κυριακές: «Η συζήτηση δηλαδή με τους συναδέλφους δεν φτάνει στο τέλος της όταν αυτοί λένε "εντάξει, εγώ δεν ανοίγω τις Κυριακές". Θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου, της ανάγκης για διακοπές, το πρόβλημα των ατελείωτων ωρών δουλειάς και του αντίκτυπου που έχουν στην προσωπική και την οικογενειακή ζωή».

Στο έδαφος αυτό, η δράση της Ενωσης «συναντιέται» με αυτήν του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και της ΟΓΕ. «Εχουν γίνει μια σειρά βήματα όσον αφορά την κοινή δράση της Ενωσης, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του τοπικού Συλλόγου Γυναικών», σημειώνει. Τα βήματα αυτά εκφράζονται στην προετοιμασία των κινητοποιήσεων με καθημερινές κοινές εξορμήσεις, αλλά και με τη σύσκεψη που οργάνωσαν χτες το απόγευμα οι τρεις φορείς.

«Το στοίχημα είναι να μετρήσουμε περισσότερους αυτοαπασχολούμενους στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες», τονίζει η Αν. Πατσιώτη, στις συσκέψεις, στην απεργιακή συγκέντρωση την προσεχή Κυριακή στο Μοναστηράκι αλλά και στην κινητοποίηση που ήδη προετοιμάζει η Ενωση, μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και τον Σύλλογο Γυναικών, για την Κυριακή 15/7 στην Καλλιθέα.

Κάλεσμα στις γυναίκες εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες στο Εμπόριο

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας βρίσκεται στο πλάι των γυναικών της λαϊκής οικογένειας που εργάζονται στο Εμπόριο, ως εμποροϋπάλληλοι, ως αυτοαπασχολούμενες, που βοηθούν στις οικογενειακές επιχειρήσεις», τονίζει η Εύη Κοντόρα, β' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Η ΟΓΕ δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτήν τη μάχη», επισημαίνει όσον αφορά τις κινητοποιήσεις με επίκεντρο την κυριακάτικη αργία, τις συνθήκες εργασίας και τον ελεύθερο χρόνο. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ζητήματα αυτά απασχολούν τη δράση της ΟΓΕ, η οποία τον προηγούμενο χρόνο οργάνωσε καμπάνια για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο και στη δημιουργική αξιοποίησή του.

Η δράση των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ, είτε αυτοτελής είτε κοινή με τα σωματεία των εργαζομένων και τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, εστιάζει σε ιδιαίτερες πλευρές που απασχολούν τις γυναίκες στον κλάδο.

«Απευθυνόμαστε στην εμποροϋπάλληλο που εργάζεται χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, με ολιγόμηνες συμβάσεις και ελαστικές εργασιακές σχέσεις που της στερούν την άδεια και το επίδομα μητρότητας. Απευθυνόμαστε στην αυτοαπασχολούμενη που μεγαλώνει τα παιδιά της μέσα στο μαγαζί, καθώς δεν υπάρχουν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες που να καλύπτουν την ανάγκη για τη δημιουργική τους απασχόληση», εξηγεί η Ε. Κοντόρα και συνεχίζει: «Τις καλούμε να πλαισιώσουν τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ. Να οργανωθούν στα σωματεία τους. Να πάρουν μέρος στην απεργία και στο συλλαλητήριο της Κυριακής, στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται στις γειτονιές. Τις καλούμε στο δρόμο της συλλογικής δράσης, της διεκδίκησης για όσα μας ανήκουν και μας στερούν κυβερνήσεις, ΕΕ, μονοπώλια. Η αγωνιστική στάση ζωής αποτελεί τη μόνη διέξοδο αν θέλουμε να δούμε την ανατολή μιας καινούργιας ζωής, με δικαιώματα στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Σημαντικά βήματα στην οργάνωση και στον αγώνα τους

Από την απεργία στις 30 Μάη
Από την απεργία στις 30 Μάη
Ελπιδοφόρα βήματα στην οργάνωση και την άνοδο των αγώνων τους μετρούν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στους Κήπους Εβρου, στην κατασκευή του Σταθμού Συμπίεσης Αερίου του αγωγού TAP. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην άνοδο της συσπείρωσής τους στο σωματείο τους, την Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, όπως και στη μαζική συμμετοχή τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με αιτήματα αιχμής την πάλη ενάντια στην απληρωσιά, αλλά και γενικότερα ενάντια στις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης που έχει επιβάλει η εργοδοσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την καθολική συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, οι εργαζόμενοι προχώρησαν την Τετάρτη 13/6 και σε στάση εργασίας στο εργοτάξιο. Με τη μαζική συμμετοχή τους, την αποφασιστικότητά τους και την παρέμβασή τους στην εργοδοσία, μαζί με το Σωματείο, απέσπασαν τη δέσμευσή της για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, τα οποία ξεπερνούν τους 2,5 μήνες.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης σημειώνει: «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η οργάνωση των εργαζομένων και η συμμετοχή τους φέρνουν αποτελέσματα. Είναι σημαντικό ότι η κινητοποίηση και οι αποφάσεις πάρθηκαν με συνέλευση από τους ίδιους τους εργαζόμενους, συσπειρωμένους στο Σωματείο. Σημαντική επίσης ήταν και η συμπαράσταση που εκφράστηκε από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του εργοταξίου. Δεν εφησυχάζουμε. Παραμένουμε σε ετοιμότητα για να διαπιστώσουμε την τήρηση των δεσμεύσεων και του χρονοδιαγράμματος. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους απλήρωτους συναδέλφους. Να είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο».

Οργάνωση της πάλης σε ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για τα σχέδια του κεφαλαίου

Τα θετικά βήματα που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα των συνεχών παρεμβάσεων της Ενωσης Οικοδόμων το προηγούμενο διάστημα, με τη στήριξη και άλλων εργατικών σωματείων.

Τα παραπάνω μάλιστα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογιστεί ότι πρόκειται για παρέμβαση σε ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής αστικής τάξης και των συμμάχων της.

Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP εισέρχεται από την Τουρκία στην Ελλάδα στην περιοχή της Γεμιστής Εβρου. Κοντά στο σημείο αυτό, σε μικρή απόσταση από το συνοριακό σταθμό των Κήπων, κατασκευάζεται ο Σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου με μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κ.μ. Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν 3 υπερσυμπιεστές, που κατασκευάστηκαν από τη «Siemens» στη Γερμανία, ισχύος 15 MW ο καθένας.

Το έργο της μελέτης, προμήθειας και κατασκευής του Σταθμού Συμπίεσης ανατέθηκε από τον TAP στην κοινοπραξία της ιταλικής «Renco S.p.A.» με την ελληνική ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν τέλος Φλεβάρη του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2018.

Η κοινοπραξία «Renco» - ΤΕΡΝΑ έχει δώσει το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευαστικών εργασιών (σωληνώσεις, κατασκευή εγκαταστάσεων, χωματουργικά, μηχανολογικά κ.λπ.) σε εργολάβους από Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο. Φυσικά εργολαβίες υπάρχουν και σε άλλες εργασίες, όπως η φύλαξη, η τροφοδοσία κ.ά.

Οι εργαζόμενοι στην παρούσα φάση υπολογίζονται περίπου σε 200 - 220. Απασχολούνται από τους εργολάβους και τους υπεργολάβους, ενώ μερικοί εργάζονται στην ΤΕΡΝΑ. Οι κύριες ειδικότητες είναι εργάτες - οικοδόμοι, χειριστές και μηχανικοί. Υπάρχουν επίσης οδηγοί, συγκολλητές, διοικητικό προσωπικό, υπάλληλοι φύλαξης και τεχνικό προσωπικό.

Πολλοί εργαζόμενοι, ειδικευμένο προσωπικό, έχουν έρθει από άλλα μέρη της Ελλάδας. Διαμένουν στα χωριά της γύρω περιοχής και πηγαινοέρχονται στη δουλειά με λεωφορεία και βανάκια. Οι εργαζόμενοι από τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη και τα γύρω χωριά είναι μειοψηφία και οι περισσότεροι μετακινούνται με δικά τους μέσα.

Οι μισθοί έχουν διακυμάνσεις, ανάλογα με την ειδικότητα και τον εργοδότη. Υπάρχουν εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, εργάτες γενικών καθηκόντων, που αμείβονται με τον βασικό μισθό. Οι ειδικευμένοι είναι συχνά ωρομίσθιοι, με το ωρομίσθιο να κυμαίνεται από 5 έως 7-8 ευρώ. Διαμορφώνονται έτσι μισθοί από 590 - 600 ευρώ έως και 1.400 - 1.500 ευρώ καθαρά, για 60ωρη εργασία τη βδομάδα!

Τυπικά η εργασία είναι 6ήμερη - 8ωρη, δηλαδή 48 ώρες τη βδομάδα, στην πράξη όμως αυτό καταστρατηγείται και φτάνουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα. Η μία και μοναδική φορά που σχόλασαν στις 3.30 μ.μ. ήταν σε πρόσφατο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας στο χώρο.

Το σημείο του έργου είναι σε δύσκολη κλιματικά περιοχή. Είναι σε ύψωμα, εκτεθειμένο στον αέρα. Το χειμώνα οι παγωνιές ήταν πολλές και συνεχείς. Το καλοκαίρι αντίστοιχα γίνεται αφόρητη η ζέστη. Ωστόσο η ένταση της δουλειάς δεν σταματάει, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του οργανισμού των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά ωράρια.

Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε κυβέρνηση και κατασκευαστικοί όμιλοι: Με τσακισμένα τα εργασιακά δικαιώματα, με καθυστερήσεις στις πληρωμές, με εντατικοποίηση της δουλειάς και εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Συστηματική παρέμβαση για να βγουν οι εργάτες μπροστά

Απέναντι στην τακτική της εργοδοσίας να διαχωρίζει τους εργαζόμενους, με διαφορετικές αμοιβές για διαφορετικές ειδικότητες και διάσπαση σε μικρότερους εργολάβους, απέναντι στην εντατικοποίηση της εργασίας, προβάλλει η αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να ακολουθήσουν την αντίθετη πορεία, βάζοντας κατά μέρος τα τεχνητά εμπόδια, διεκδικώντας και επιβάλλοντας κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με δικαιώματα και αυξήσεις στα μεροκάματα, μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Με αυτό το κάλεσμα, η Ενωση Οικοδόμων απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί να μην επιτρέψουν να κυριαρχήσουν η αυθαιρεσία, ο εκφοβισμός, η εργασιακή ζούγκλα. Τα βήματα που έκαναν με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους να έχουν συνέχεια, να μαζικοποιήσουν και να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο το κλαδικό Σωματείο.

Την πείρα από την παρέμβαση του Σωματείου στο συγκεκριμένο εργοτάξιο μας μεταφέρουν ο Αναστάσης Γεωργιάδης και ο Βαγγέλης Παλάζης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων, αντίστοιχα.

Το Σωματείο ξεκίνησε την παρέμβαση στο χώρο τον Οκτώβρη του 2017, με αφορμή τις αρχαιρεσίες του. Από την αρχή υπήρχε θετικό κλίμα στο εργοτάξιο, ενώ είναι σημαντικό ότι ο πρόεδρος του Σωματείου δουλεύει στο χώρο. Στις εκλογές γράφτηκαν στο Σωματείο και ψήφισαν αρκετοί εργαζόμενοι.

Οι παρεμβάσεις είναι συστηματικές, μεταξύ άλλων με εξορμήσεις το πρωί που μπαίνουν οι εργαζόμενοι για δουλειά. Οι ανακοινώσεις αφορούν τόσο τα ωράρια, τα μεροκάματα και τις συνθήκες στο συγκεκριμένο έργο όσο και γενικότερα ζητήματα, ενώ αξιοποιούνται κατάλληλα οι ανακοινώσεις της κλαδικής Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ. Κεντρικό ζήτημα της παρέμβασης είναι η ΣΣΕ. Εξορμήσεις γίνονταν πριν από κάθε απεργία αλλά και με άλλες αφορμές, όπως το θανατηφόρο ατύχημα σε εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στην Αττική.

Με την πανοικοδομική απεργία στις 14 Μάρτη η παρέμβαση εντάθηκε. Εγινε προσπάθεια για οργάνωση σύσκεψης των εργαζομένων εκτός του χώρου εργασίας, απέναντι σε σοβαρές δυσκολίες: Χαρακτηριστικά, τη μέρα που ορίστηκε η σύσκεψη το ωράριο παρατάθηκε επιπλέον του 10ώρου... Η μετακίνηση με τα μέσα των εταιρειών, οι αποστάσεις και η κούραση από την εξοντωτική δουλειά αποτελούν εμπόδιο στην προσπάθεια να μαζευτούν και να συζητήσουν οι εργαζόμενοι εκτός δουλειάς.

Η ΤΕΡΝΑ μάλιστα «φόρτωσε» το Μάη άλλη μία ώρα στους εργαζομένους της, με το σχόλασμα να πηγαίνει στις 18.30, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη. Με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σωματείου, μετά από πολλή συζήτηση και προετοιμασία, συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή των εργαζομένων που έβαλε το ζήτημα στην εργοδοσία. Τελικά, η εργοδοσία κάτω από την πίεση επανέφερε το παλιότερο ωράριο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, από την επόμενη μέρα στοχοποίησε τους δύο εργαζόμενους, που βγήκαν μπροστά μαζί με τον πρόεδρο του Σωματείου.

Η παρέμβαση εντάθηκε ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 30 Μάη, οπότε εμφανίστηκαν μάλιστα οι πρώτες καθυστερήσεις πληρωμών από δύο υπεργολάβους, γεγονός που πυροδότησε το κλίμα στους εργαζόμενους. Απέναντι στα όσα έλεγε η εργοδοσία ότι «θα έρθει το ΠΑΜΕ να κλείσει εργοτάξιο με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη», το Σωματείο μπήκε μπροστά, με προετοιμασία από τις προηγούμενες μέρες, με παρουσία στην ίδια την πύλη του εργοταξίου τη μέρα της απεργίας μαζί και με εκπροσώπους άλλων συνδικάτων της περιοχής, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συζητήσουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το τι θα κάνουν.

Με μια τέτοια προσπάθεια, που ακύρωσε στην πράξη τους ισχυρισμούς και τις άλλες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ανταποκρίθηκε θετικά και η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική (βλ. περισσότερα για την οργάνωση αυτής της απεργιακής μάχης στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 9 - 10/6/2018).

Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος ανοργάνωτος!

Μέσα από αυτήν την απεργία, τη στάση εργασίας που ακολούθησε ενισχύθηκε και η συζήτηση για το παραμύθι της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι μπορεί να υπάρξει «δίκαιη ανάπτυξη», «ανάπτυξη για όλους», και το κεφάλαιο και τους εργάτες. Τρανταχτό παράδειγμα άλλωστε που το βιώνουν οι εργαζόμενοι στην πράξη αποτελεί το ίδιο το έργο του TAP, μία επένδυση δισεκατομμυρίων, με εξαντλητικά ωράρια, χαμηλά μεροκάματα, πίεση, τρομοκρατία, απληρωσιά. Και όλα αυτά για λίγους μήνες δουλειά και μετά πάλι στην ανεργία και το ψάξιμο...

Με οδηγό αυτήν την πείρα, το Σωματείο συνεχίζει την προσπάθεια για να μην είναι κανένας εργαζόμενος ανοργάνωτος. Στην προσπάθεια αυτή μάλιστα αξιοποιεί το γεγονός ότι σε μια περιοχή όπου η οικοδομική δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια ήταν κυρίως οικιστική, χωρίς μεγάλα τεχνικά έργα, έχουν έρθει για τον ΤΑΡ εργαζόμενοι από άλλα μέρη, με εμπειρίες από μεγάλα εργοτάξια με σημαντική δράση της Ομοσπονδίας και των εκεί Σωματείων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΟΕΝΓΕ)
Κάτω τα χέρια από τους επικουρικούς - Καμία απόλυση!

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Με άμεση απόλυση, πολύ πριν και από τη λήξη της σύμβασής τους στις 31/12/2018, κινδυνεύουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που υπερβαίνουν το 24μηνο. Στην απόφαση του αρμόδιου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017 και πλέον εκδόθηκε, αναφέρεται ότι οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών που υπερβαίνουν το 24μηνο θεωρούνται μη νόμιμες.

Να μην γίνει καμιά απόλυση επικουρικού απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ενημέρωσή της για το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπογραμμίζοντας τον άμεσο κίνδυνο για απολύσεις, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι ήδη οι διοικήσεις των νοσοκομείων καλούν τους επικουρικούς εργαζόμενους για να τους ενημερώσουν για το σκεπτικό της απόφασης.

«Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ολο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης, λέγοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί πριν τη λήξη της σύμβασής του», τονίζει η ΟΕΝΓΕ, ενώ η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας έχει ήδη στείλει αίτημα για επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, καλεί τις Ενώσεις να απευθυνθούν άμεσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων για να τους ενημερώσουν για τον αριθμό των επικουρικών που η σύμβασή τους λήγει στις 31/12/2018. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να καθορίσει τη στάση της.

Στην αυριανή παναττική στάση εργασίας καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Σε παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, προχωρούν αύριο Παρασκευή, στις 11.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, με αιτήματα αιχμής να μην απολυθεί κανείς, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που αν και γνώριζε την εξέλιξη, από τη μια αρνούνταν το αίτημα για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και από την άλλη, με τη βοήθεια των κυβερνητικών συνδικαλιστών, καλλιεργούσε τον εφησυχασμό και τις ψεύτικες ελπίδες ότι δεν θα απολυθούν. Ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, που όχι μόνο τα προηγούμενα χρόνια στήριξε την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αλλά και στις 15 Γενάρη, όταν ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο που βάζει εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία, όπως επίμονα ζητούσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ».

  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση. Καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 25/6 και έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) την Πέμπτη 28/6, καλώντας τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής σε αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας, που θα συμμετάσχει σε φιέστα εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία η οποία θα πραγματοποιηθεί στο «Θριάσιο».
  • Σε σύσκεψη για τα προβλήματα στο «Ασκληπιείο» Βούλας καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του «Ασκληπιείου».
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Πρωτιά και σημαντική ενίσχυση για τις ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες

Σημαντικά ενισχυμένες βγήκαν οι ταξικές δυνάμεις από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα στα Σωματεία Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο» και στον «Ευαγγελισμό». Οι εργαζόμενοι και στα δύο νοσοκομεία ανέδειξαν πρώτο και ενισχυμένο τον συνδυασμό των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αναγνωρίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο τους και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στο να οργανωθεί από καλύτερες θέσεις το επόμενο διάστημα η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία και συνολικότερα.

Τριπλασιασμός ψήφων και αυτοδυναμία στο «Θριάσιο»

Στις 13 και 14 Ιούνη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με την ΕΣΑΚ να τριπλασιάζει τις ψήφους της σε σχέση με τις προηγούμενες αρχαιρεσίες και να καταλαμβάνει τις 6 από τις 11 έδρες του ΔΣ.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 624 εργαζόμενοι (το 2016 είχαν ψηφίσει 675). Τα έγκυρα ήταν 592 (627 το 2016), άκυρα - λευκά 32 (από 48).

Η ΕΣΑΚ πήρε 326 ψήφους, ποσοστό 55% και 6 έδρες (από 107 ψήφους και 2 έδρες).

Η «Ενωτική Κίνηση» (δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 119 ψήφους, ποσοστό 20,1% και 2 έδρες (από 173 ψήφους και 3 έδρες).

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 69 ψήφους, ποσοστό 11,6% και 1 έδρα (από 181 ψήφους και 3 έδρες).

Η ΑΚΙΔΑ πήρε 78 ψήφους, ποσοστό 13,1% και 2 έδρες (από 87 ψήφους και 2 έδρες).

Δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο η ΔΑΚΕ (στις προηγούμενες εκλογές έχει 79 ψήφους και 1 έδρα).

Μιλώντας για τους παράγοντες που οδήγησαν στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πλειοψηφών σύμβουλος με την ΕΣΑΚ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής παρέμβασης που πραγματοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Παρέμβαση που δεν περιορίστηκε μόνο στην ανάδειξη των μικρών και μεγάλων προβλημάτων, αλλά και των αιτιών και των ενόχων για την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Οι παρεμβάσεις μας επεκτείνονται στην οργάνωση της δράσης των εργαζομένων. Εχουμε συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο και οι ταξικές δυνάμεις αποτελούν πόλο συσπείρωσης των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι, αν και δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και μας εμπιστεύτηκαν την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, κόντρα στις μεθοδεύσεις του παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού που κυριαρχούσαν μέχρι χτες σε αυτό».

Νέα πρωτιά και σημαντική άνοδος στον «Ευαγγελισμό»

Ιδιαίτερα ενισχυμένο, πρώτο ξανά και με σημαντική άνοδο σε ψήφους βγήκε και το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων στον «Ευαγγελισμό», σε συνθήκες μάλιστα που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να στήσουν κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων, συκοφάντησης συνδικαλιστών και προκλητικής υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, ακόμα και ειδικό σποτάκι της περιβόητης προπαγανδιστικής σειράς «Ητανε δίκαιο, έγινε πράξη».

Αναλυτικά, στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 13 και 14 Ιούνη, ψήφισαν 1.656 εργαζόμενοι (από 1.606 το 2016), με 64 άκυρα/λευκά (από 102 το 2016).

Η ΕΣΑΚ πήρε 45% με 711 ψήφους και 6 έδρες (από 627 ψήφους και 6 έδρες).

Η ΔΑΚΕ πήρε 22%, 344 ψήφους και 3 έδρες (από 409 ψήφους και 4 έδρες).

Η «Κίνηση Συνεργασίας» (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 18%, 293 ψήφους και 3 έδρες (από 211 ψήφους και 2 έδρες)

Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» (δυνάμεις ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 9%, 144 ψήφους και 1 έδρα (από 154 ψήφους και 1 έδρα).

Η «Αγωνιστική Ενότητα» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 6%, 100 ψήφους και καμία έδρα (από 103 ψήφους και καμία έδρα).

«Πήραν την απάντηση που τους άξιζε από τους εργαζόμενους (...) Σπάμε το κλίμα φίμωσης και υποταγής! Αλλάζουμε τους συσχετισμούς κόντρα στις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού».

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών, ο Ηλίας Σιώρας, απερχόμενος πρόεδρος του Σωματείου και πλειοψηφών σύμβουλος, επισημαίνει:

«Η συνολική παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον "Ευαγγελισμό" είναι συνδεδεμένη με την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων των μαχόμενων υγειονομικών και τη διεκδίκηση δωρεάν υπηρεσιών Υγείας στον ελληνικό λαό. Αγωνιζόμαστε αταλάντευτα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, δεκαετίες τώρα. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε εργοδοσία, κρατική ή εργολαβική. Δεν σκύψαμε το κεφάλι, δεν "συνδιαλλαχτήκαμε" με την αστική εξουσία. Αντέξαμε με περηφάνια στη λάσπη, στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και διαρκώς βγαίνουμε νικητές. Από το 1992 μέχρι σήμερα οι ταξικές δυνάμεις σε όλες τις εκλογές του σωματείου έχουν συνεχή άνοδο! Οι συνάδελφοι αναγνωρίζουν το έργο μας, τη σταθερότητα και εντιμότητα, την αγωνιστικότητα. Ειδικά σ' αυτές τις εκλογές, οι δυνάμεις μας δέχτηκαν πρωτοφανή λάσπη και συκοφαντία από τη διοίκηση και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκαν μικροί και το ξαναλέμε μήπως και το "εμπεδώσουν": Σε ετούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει! Επιπλέον, ακόμα και τις μέρες των εκλογών δώσαμε αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στην αντιδραστική "αξιολόγηση". Πολύ μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων στάθηκε περήφανα, δεν συμμετείχε και εκτίμησε τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε πιο δυνατά, πιο συσπειρωμένοι. Μαζί μας έτσι νιώθει η πλειοψηφία των μαχόμενων υγειονομικών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ