Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση»
  • Συνεχίζεται το πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος
  • Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με θέμα: «Δύο δρόμοι ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία»
  • ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ: Τίμησε τον αλύγιστο κομμουνιστή Βαγγέλη Κτιστάκη
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Καθημερινή και πλούσια δράση σε όλη τη χώρα

Με δεκάδες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα συνεχίζονται οι «100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις» για τα 100χρονα του ΚΚΕ. Με συγκεντρώσεις, εκθέσεις, συναυλίες, προβολές βίντεο και άλλες δραστηριότητες τιμάται η μεγάλη επέτειος του Κόμματος, και φτάνει παντού το μήνυμα της ισχυροποίησής του σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο και συνοικία.

Αντλώντας έμπνευση από τους ηρωικούς ταξικούς αγώνες

«Τα καθήκοντα της εργατικής τάξης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, στην πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Με τον τίτλο αυτό πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη εκδήλωση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής την Κυριακή 3 Ιούνη. Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που ανέλυσε τις εξελίξεις στον κλάδο και γενικότερα. Στάθηκε στη συμβολή κομμουνιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών σε σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, όπως οι μάχες των Τριατατικών, αλλά και η συμβολή των διαβιβαστών στην εποποιία του ΔΣΕ. Αναλύοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ανέδειξε το ρόλο που θα παίξει ο στρατηγικός κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην εργατική εξουσία. Με αυξημένο ενδιαφέρον οι συγκεντρωμένοι ξεναγούνταν από νωρίς στην πλούσια έκθεση αρχειακού υλικού, που είχε επιμεληθεί η Οργάνωση. Σημαντικά ντοκουμέντα, «ψηφίδες» από τις αγωνιστικές παραδόσεις του κλάδου, όπως δημοσιεύματα, προκηρύξεις, φωτογραφίες από σημαντικές μάχες, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και συζήτησης ανάμεσα στους εργαζόμενους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Η Οργάνωση του Κόμματος είχε προετοιμάσει και βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση, αναδεικνύοντας το ρόλο του κλάδου στον καπιταλισμό αλλά και τα καθήκοντα που προκύπτουν για τη δράση των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οδοιπορικό στην Ιστορία της δράσης του Κόμματος στο 5ο - 6ο Διαμέρισμα της Αθήνας


Εξαιρετική ήταν η εκδήλωση που παρουσίασαν το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιούνη οι ΚΟΒ του 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ, στο Θεατράκι της Γκράβας. Ομιλητής ήταν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκτεταμένα στη δράση του Κόμματος στην περιοχή από τα πρώτα βήματά του, στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Παρουσίασε μάλιστα αρκετά στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή και τη συγκέντρωση της εργατικής τάξης, αλλά και σχετικά με τις μάχες που έδωσε η εργατική τάξη, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ, με τραγούδια, οπτικό υλικό και απαγγελίες κειμένων και ποιημάτων μεγάλων μας λογοτεχνών. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι έλαβαν ως αναμνηστικό μια κάρτα που απεικόνιζε το έργο του Βάλια Σεμερτζίδη «Διαδήλωση».

Ντύθηκε στα κόκκινα το άλσος της Νέας Σμύρνης

Κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης επικράτησε στην εκδήλωση των Οργανώσεων Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Κυριακή 3 Ιούνη. Εκατοντάδες μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, μικροί και μεγάλοι, έδωσαν το αγωνιστικό «παρών», συζήτησαν και τραγούδησαν μέχρι αργά το βράδυ.

Στην Γκράβα μίλησε ο Κ. Παπαδάκης
Στην Γκράβα μίλησε ο Κ. Παπαδάκης
Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Χρήστου Κατσώτη, μέλους της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, ο οποίος σημείωσε ότι 100 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΚΚΕ παραμένει το πιο νέο κόμμα, η πρότασή του η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Κάλεσε σε συστράτευση με το ΚΚΕ το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη φτωχή αγροτιά. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που λέει στο λαό την αλήθεια, που δεν δίνει ψεύτικες υποσχέσεις.

Ακολούθησε συναυλία με πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Τα τραγούδια ήταν διανθισμένα με αποσπάσματα από την Ιστορία του ΚΚΕ. Οι νεότεροι έμαθαν και οι μεγαλύτεροι θυμήθηκαν για τον Μπεζεντάκο, για τα στρατόπεδα του Χαϊδαρίου και της Ακροναυπλίας, για τον Νίκο Πλουμπίδη, την Ηλέκτρα Αποστόλου και άλλα ηρωικά παραδείγματα αλύγιστων της ταξικής πάλης.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

Το Σάββατο 9 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας, η ΤΟ Ημαθίας διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση του Κόμματος στην περιοχή της Ημαθίας, καθώς και έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων από την περιοχή, ενώ θα κυκλοφορήσει έκδοση της ΤΟ με θέμα τη δράση του Κόμματος στην περιοχή της Νάουσας.


Την Κυριακή 10 Ιούνη, στις 11 π.μ., στο Παλιό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση των ΤΟ Πειραιά και Μεταφορών Αττικής, με θέμα «Οι εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους - Η πρόταση του ΚΚΕ η μόνη απάντηση προς όφελος του λαού». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 16 Ιούνη, στις 8 μ.μ., η ΤΟ Περιστερίου καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Επίσης:

Αύριο Τετάρτη:

-- Η ΤΕ Καβάλας καλεί σε εκδήλωση, στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ωκεανίς», με θέμα «Η πάλη με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό από τον Μεσοπόλεμο έως τις μέρες μας». Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνει προβολή βίντεο. Θα ακολουθήσουν συζήτηση και παρεμβάσεις προέδρων σωματείων και άλλων συνδικαλιστών.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων ΣΕΤΑΠ (Αμερικής 10, 3ος όροφος), με θέμα «Οι εξελίξεις στις τράπεζες και ο ρόλος τους στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους του κλάδου και το λαό. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Χρύσα Κακουλίδου, μέλος της ΚΕΟΕ και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Από την εκδήλωση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής
Από την εκδήλωση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής
Την Πέμπτη 7 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Βριλησσίων καλεί σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων (αίθουσα Μουσών, Κισσάβου 11). Θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ.


Ο Θ. Χιώνης
Ο Θ. Χιώνης

Από την εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη
Από την εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη
Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση σε Παιδεία και Υγεία

Την τραγική κατάσταση με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση που επικρατεί στις δομές Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας ανέδειξε ο Γιάννης Βήττας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οπως είπε, «είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία (μέχρι το τέλος του 2016) από το Νοσοκομείο Κοζάνης: Από 84 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, υπηρετούν μόνο 41 μόνιμοι ειδικοί γιατροί.

Για όλο το υπόλοιπο προσωπικό, από 410 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόνο 267 μόνιμοι εργαζόμενοι. Για το διάστημα της τελευταίας τετραετίας (τέλος 2012 - τέλος 2016) παρουσιάζεται μείωση 50 μόνιμων εργαζομένων (317 τέλος του 2012).

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Κοζάνης από 7.877.506,91 ευρώ το 2011 μειώθηκε στα 3.280.574,34 ευρώ το 2016. Δηλαδή είναι μειωμένος πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.

Από όλες τις δομές Υγείας απουσιάζουν εξειδικευμένες ειδικότητες γιατρών και κλινικών από τα νοσοκομεία, όπως ενδοκρινολογίας, ρευματολογίας, αυτοάνοσων νοσημάτων, κλινικής αιματολογίας κ.λπ. Υπηρεσίες για καρκινοπαθείς παρέχονται μόνο στο τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, που είναι ανεπαρκείς και πρέπει να αναβαθμιστούν, να αναπτυχθεί ογκολογική κλινική. Οι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες παρεμβαίνουν πυροσβεστικά όταν κλείνουν ή απειλούνται με κλείσιμο βασικές κλινικές των νοσοκομείων. Ολοι τους ωστόσο θέλουν τη λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. Θέλουν να απαλλαγεί όσο γίνεται περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός από τις δαπάνες Υγείας.

Το ΚΚΕ επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας δεν είναι κυρίως οικονομικά, αλλά βαθιά πολιτικά - ταξικά. Η πάλη του λαού, των εργαζομένων στην Υγεία, είναι καθήκον να μαζικοποιηθεί, να ενταθεί. Να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, να αποσπάσει όσο γίνεται λύσεις στις σημερινές συνθήκες. Πρέπει συγχρόνως να διαμορφώνει όρους ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας με προοπτική την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής, που θα ενισχύει τον αγώνα σήμερα, θα ανοίγει δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, για την οριστική λύση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Για αποκλειστικά δημόσια Υγεία για όλους, για Υγεία κοινωνικό δικαίωμα».

Για την Παιδεία σημείωσε: «Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στον τομέα της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες. Προβλήματα που έχουν σχέση με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση και προβλήματα που έχουν σχέση με το περιεχόμενο και το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης σε κάθε βαθμίδα, το αντίκρισμα που έχουν οι τίτλοι της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συζήτηση που γίνεται για την ενδεχόμενη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ, η φημολογία για το άνοιγμα ή κλείσιμο τμημάτων, η τοποθέτηση των αστικών κομμάτων και των τοπικών παραγόντων τους σε αυτά τα σχέδια, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την άβυσσο που χωρίζει τις θέσεις του ΚΚΕ από τις θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων, αναδεικνύουν το γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν αντιμετωπίζει τους φοιτητές - σπουδαστές ως πελάτες, ότι σταθερά παλεύει με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών».

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δύο δρόμοι συγκρούονται στο ζήτημα της ανάπτυξης

Οι εξελίξεις στην Ενέργεια, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, στην αγροτική παραγωγή, στον κλάδο της Γούνας και στην Παιδεία - Υγεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στις 23/5.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Δύο δρόμοι ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία» και ήταν ενταγμένη στις «100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις» για τα 100χρονα του Κόμματος. Το περιεχόμενο των ομιλιών ανέδειξε με πλήθος από στοιχεία το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αφού γίνεται με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων. Επίσης, οι ομιλητές, αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ανέδειξαν τη δυνατότητα που υπάρχει για ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, με προϋπόθεση την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Επίσης στάθηκαν στην ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος για να περάσει στην αντεπίθεση, με πλαίσιο πάλης και σύγκρουσης με τη σημερινή βαρβαρότητα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ακολούθησαν θεματικές παρεμβάσεις.

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια παρουσίασε ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Τις εξελίξεις στον κλάδο της Γούνας και τις θέσεις του Κόμματος παρουσίασε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Το θέμα «Αγροτική παραγωγή προς όφελος του λαού» παρουσίασε ο Αβραάμ Εγρές, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μίλησε ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Τέλος, η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών στην Υγεία και την Παιδεία ήταν το θέμα της παρέμβασης του Γιάννη Βήττα, μέλους του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα αποσπάσματα από τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην ημερίδα.

Πάλη για Ενέργεια στην υπηρεσία των εργαζομένων και της εξουσίας τους

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια, ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, στάθηκε στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και υπενθύμισε ότι το Κόμμα από την πρώτη στιγμή είπε την αλήθεια, αποκαλύπτοντας το αντιλαϊκό της περιεχόμενο. Σημείωσε ότι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» δημιούργησε την ανάγκη περιορισμού της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, «για να δημιουργηθεί αγορά για τα εναλλακτικά καύσιμα, τις ΑΠΕ».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις που βίωσαν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Δυτικής Μακεδονίας ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής στην Ενέργεια και ανέδειξε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κάνει «όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου».

Στάθηκε επίσης στη λεγόμενη «μεταλιγνιτική περίοδο» που σχεδιάζουν κυβέρνηση, αστικά κόμματα, τοπικοί παράγοντες και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, σημειώνοντας ότι προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» των δεκάδων χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας. «Βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης το μόνο που μπορεί να δώσει στην περιοχή μας είναι φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους», ανέφερε το στέλεχος του ΚΚΕ.

Και αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, σημείωσε ότι στη Δυτική Μακεδονία τα λιγνιτικά αποθέματα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τονίζοντας πως «ούτε η επιστροφή στο κρατικό μονοπώλιο, ούτε οι κυβερνητικές ρυθμίσεις "απελευθέρωσης", ενιαίας αγοράς, μπορούν να υπηρετήσουν μια ολόπλευρη ανάπτυξη της αξιοποίησης του λιγνίτη, που θα υπηρετεί την ανάπτυξη της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

«Για να λυθεί ριζικά» το πρόβλημα, πρόσθεσε, «απαιτείται γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία.

Απαιτείται εντελώς διαφορετικό - εναλλακτικό σχέδιο στην κοινωνική οργάνωση, στην οικονομία: Ο σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, η γη, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία».

Οπως είπε, «αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός θα διασφαλίζει: Τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και των υποδομών για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιαζόμενης βιομηχανίας, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών, όπως της Δυτικής Μακεδονίας, και κλάδων της οικονομίας, με ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Πάνω απ' όλα, θα κατοχυρώσει ότι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Εντείνεται η εκμετάλλευση των γουνεργατών

Στις εξελίξεις στον κλάδο της Γούνας αναφέρθηκε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι η ανεργία στον κλάδο αγγίζει το 50%, ενώ τα τελευταία χρόνια χάθηκαν πάνω από τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αναδεικνύοντας ότι η πορεία συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγα χέρια συνεχίζεται, τόνισε ότι «σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί την "ανάπτυξη" του κλάδου με πλήρη έλεγχο από ελάχιστους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι θησαυρίζουν με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, μόνο το 25% είναι ασφαλισμένοι. Κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο κύριος όγκος των εργαζομένων αμείβεται με 20-30 ευρώ για 8ωρη και 12ωρη εργασία. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατεργασία και τη βαφή των γουνοδερμάτων στα βαφεία - βυρσοδεψεία της περιοχής. Η γειτνίαση των μονάδων εκτροφής και βυρσοδεψείων με οικισμούς, λόγω και της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, δεν παίρνουν μέτρα για να αποφευχθεί η ρίψη λυμάτων στον Αλιάκμονα, που τα νερά του χρησιμοποιούνται για την άρδευση. (...)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι τοπικοί παράγοντες έχουν ευθύνη για τις απόψεις κάποιων, δήθεν, οικολόγων, "λαγών" στην ουσία, που με πρόσχημα το περιβάλλον, τα ζώα, θέτουν θέμα κατάργησης του κλάδου της Γούνας και ενασχόλησης του εργατικού δυναμικού με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Τέτοιες απόψεις ακούσαμε ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμβούλους υπουργών και στελεχών διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Επικεντρώνουν στο θέμα ποιότητα ζωής των ζώων (π.χ. εγκλεισμός σε κλουβιά, βία - άγχος, τρόπος θανάτωσης των ζώων κ.τ.λ.).

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως τίποτα θετικό δεν προκύπτει για τη ζωή των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, από την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ότι το Κόμμα πρωτοστατεί για την ανακούφιση των εργαζομένων, καλώντας ταυτόχρονα σε πάλη για βαθύτερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Οπως είπε, «σήμερα, χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την προώθηση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας. (...) Με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό, θα διαμορφώνει συνολικά πολιτική για τον κλάδο της Γούνας, ενταγμένο στην ενιαία οργάνωση της παραγωγής, στους κλάδους ένδυσης, δέρματος και άλλων ανάλογων προϊόντων ατομικής κατανάλωσης που αφορούν βασικές λαϊκές ανάγκες, με πλήρη καθετοποίηση σε παραγωγή πρώτης ύλης, μεταποίηση και διάθεση του προϊόντος».

Διέξοδος και για τους φτωχούς αγρότες η πρόταση του ΚΚΕ

Για τις εξελίξεις στην Αγροτική Οικονομία μίλησε ο Αβραάμ Εγρές, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τις καταστροφικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ - ΕΕ και από την πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων.

Οπως είπε, «ο μηχανισμός της ΚΑΠ και των αγροτικών επιδοτήσεων δίνει κίνητρα σε καλλιέργειες που θέλει η ΕΕ, που απαιτούν γενικότερα οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου, και όχι σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, την ισορροπημένη ανάπτυξη αγροτικής - βιομηχανικής παραγωγής και ανάπτυξης κλάδων της βιομηχανίας της χώρας». Οι ασφαλιστικές και φορολογικές «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνέχισε, αποτελούν «ακόμη μια θηλιά στο λαιμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα ξεκληρίσουν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά και θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, υλοποιώντας έτσι τις κατευθύνσεις για συγκέντρωση της γης σε μεγαλοαγρότες και αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, παρουσίασε στοιχεία από την κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία τα οποία τεκμηριώνουν την τάση της συγκέντρωσης της γης. «Ωστόσο», υπογράμμισε, «στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν δυνατότητες να αναπτυχθεί η γεωργοκτηνοτροφία, να παράγονται φθηνά και ποιοτικά προϊόντα που θα καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες της χώρας και κυρίως τους τομείς όπου είμαστε ελλειμματικοί, δηλαδή σε κτηνοτροφία, όσπρια, μαλακό σιτάρι».

Ο Α. Εγρές ανέλυσε την πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό, σημειώνοντας ότι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός μπορούν να λύσουν το διατροφικό πρόβλημα του λαού, δημιουργώντας κρατικές παραγωγικές επιχειρήσεις για την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, είτε ως πρώτων υλών για τη μεταποίηση, είτε ως προϊόντων κατανάλωσης. Στάθηκε επίσης στην προώθηση του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού, που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα του Κόμματος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΣΤΑΣ
Το ΚΚΕ ανοίγει πόλεμο στο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»

Ο Θ. Χαστάς
Ο Θ. Χαστάς
Εκ μέρους της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Οργάνωσης, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Στο ζήτημα της ανάπτυξης συγκρούονται δύο δρόμοι: Ο σημερινός καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που οξύνει τα αδιέξοδα στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, τον οποίο υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα και η Τοπική Διοίκηση.

Και ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, ο σοσιαλιστικός - κομμουνιστικός, που έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των ολοένα και διευρυνόμενων κοινωνικών - λαϊκών αναγκών.

Επομένως, τίθεται το ερώτημα: "Ανάπτυξη για ποιον;" Για τα μονοπώλια ή για το λαό; Το ΚΚΕ αποφασιστικά απαντάει για το λαό και ανοίγει πόλεμο με το παραμύθι ότι μπορεί να συνυπάρξουν αυτά τα δύο, δηλαδή και το κεφάλαιο να αυξάνει τα κέρδη του και η εργατική τάξη, ο λαός να ζει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του.

Ο δρόμος ανάπτυξης της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος από το δρόμο ανάπτυξης της υπόλοιπης Ελλάδας. Τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης (...)

Η Δυτική Μακεδονία σε αυτόν το δρόμο ανάπτυξης βίωσε και βιώνει:

  • Την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, που ξεπερνά το 30%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με την πραγματική να είναι πολύ μεγαλύτερη.
  • Το τσάκισμα μισθών και συντάξεων.
  • Τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλιστη και απλήρωτη ή κακοπληρωμένη δουλειά.
  • Τη συρρίκνωση και απαξίωση των κοινωνικών υποδομών και την αντίστοιχη μείωση δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.
  • Τη μείωση των επιχορηγήσεων για την Τοπική Διοίκηση.
  • Τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με κυρίαρχη αυτήν της ΔΕΗ.
  • Το μαρασμό κλάδων της οικονομίας και τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής.

Υπεύθυνες γι' αυτήν την κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι όλες οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Και των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων παλιότερα και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. (...)

Συνυπεύθυνες είναι και οι τοπικές διοικήσεις (δημοτικές, νομαρχιακές, περιφερειακές), που όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως ΝΔ είτε ως ΠΑΣΟΚ είτε ως συνεργασίες ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ/ΣΥΡΙΖΑ είτε με τον μανδύα του δήθεν "ανεξάρτητου", αλλά πλήρως εξαρτημένου από τη στρατηγική του κεφαλαίου, προωθούσαν την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. (...)

Ευθύνες υπάρχουν στους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους δουλειάς και κυρίως στο χώρο της ΔΕΗ, που έβαλαν πλάτη στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, καθησυχάζοντας και εκτονώνοντας τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις ανέκυπταν τα προηγούμενα χρόνια. (...)

Δικαιολογημένα ο λαός ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα Βαλκάνια, για το πού πάνε τα πράγματα.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της χώρας, διέρχεται από αυτήν ο αγωγός ΤΑΡ, υπάρχουν σχεδιασμοί για δημιουργία διαμετακομιστικών - εμπορευματικών κέντρων. Κατά καιρούς διέρχονται ΝΑΤΟικά στρατεύματα, όπως πέρυσι το καλοκαίρι που συνάντησαν την αντίδραση των κομμουνιστών και του λαού της περιοχής και αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση. (...)

Σήμερα μπορούμε όλοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη πείρα μας.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, πρώτα απ' όλα μέσα στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις στρατηγικής σημασίας υποδομές είναι εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων.

Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων παλεύουμε με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης.

Το ΚΚΕ σήμερα λέει καθαρά, κατηγορηματικά στο λαό μας ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα κι αυτός και τα παιδιά του.

Η Ελλάδα και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μονοπώλια, γιγαντιαίες επιχειρήσεις σε μια σειρά από κλάδους, έχει έμπειρο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο.

Εχει δηλαδή όλες τις δυνατότητες, όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και παραγωγή με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Οσο κυριαρχούν τα μονοπώλια, ο καπιταλισμός, αυτές οι δυνατότητες καταστρέφονται.

Ο σοσιαλισμός μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, μπορεί να δώσει σε όλους και σε όλες σταθερή δουλειά με πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα.

Γιατί ο νέος τρόπος παραγωγής δεν πραγματοποιείται με βασικό στόχο το κέρδος, αλλά τη σχεδιασμένη παραγωγή για τη διευρυμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. (...)

Αυτός ο μεγάλος κοινωνικός σκοπός, ο σκοπός του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, καθορίζει την καθημερινή ακούραστη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα πολύ πιο μαζικό, οργανωμένο, ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, που θα αμφισβητεί το σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Θα έρχεται σε σύγκρουση με τις αυταπάτες του παρελθόντος, με τις λογικές του "μικρότερου κακού".

Οσο δυναμώνει ο αγώνας με την προοπτική της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, τόσο στριμώχνονται και σήμερα οι εκμεταλλευτές και οι κυβερνήσεις τους.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να εμποδίζουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικούμε την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών και των ανέργων.

Γι' αυτό χρειάζεται πιο ισχυρό ΚΚΕ. (...)

Δίνουμε τις δυνάμεις μας για να δυναμώσει η λαϊκή κοινωνική συμμαχία ρήξης και ανατροπής, η δύναμη που ενώνει την πλειοψηφία του λαού ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία των μονοπωλίων, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

Η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι αυτή που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το πραγματικά νέο και διαφορετικό».

Ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο λαό

Για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μίλησε ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της Οργάνωσης, και αναφερόμενος στην περιοχή σημείωσε ότι τέτοιος υπάρχει άφθονος και ποικίλος στη Δυτ. Μακεδονία. Εκτός από λιγνίτη, στο υπέδαφος της περιοχής υπάρχουν χρωμίτης, νικέλιο, χουντίτης - υδρομαγνησίτης, άργιλος, κοιτάσματα βωξίτη, μάρμαρα. Ο ομιλητής ανέδειξε ότι για καθένα από τα παραπάνω ορυκτά η επιχειρηματική δράση του κεφαλαίου έχει υπονομεύσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών προς όφελος του καπιταλιστικού κέρδους. Είτε κρίνεται ασύμφορη η λειτουργία των ορυχείων, π.χ. χρωμίτη, είτε κινδυνεύουν με απαξίωση, όπως με την περίπτωση της εξόρυξης νικελίου από τη ΛΑΡΚΟ που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Είτε παραμένουν ανεκμετάλλευτα, όπως τα κοιτάσματα βωξίτη στις Πρέσπες, είτε ανήκουν σε επιχειρηματικούς κολοσσούς που τα εκμεταλλεύονται ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και στερώντας από το λαό τον πλούτο που του ανήκει.

Αναλύοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της εργατικής εξουσίας, όπου ο ορυκτός πλούτος θα αποτελεί κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, μπορεί να πραγματοποιείται η αξιοποίησή του με γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελος του λαού. Οπως είπε, «η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο πλαίσιο του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, μπορεί να διασφαλίσει:

Τον εντοπισμό, τις ποσότητες και την ποιότητα των μεταλλευμάτων και διάφορων άλλων ορυκτών, που έχουν εφαρμογή στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης, ανάλογα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τη χρησιμοποίηση βέλτιστων τεχνολογιών και πρακτικών εξόρυξης, που θα αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας, θα αξιοποιεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας.

Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων Περιφερειών, ανάλογα με τα ορυκτά που διαθέτουν, όπως της Δυτικής Μακεδονίας και διάφορων κλάδων της οικονομίας.

Την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, των οικιστικών ζωνών, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Παίρνοντας υπόψη τη βαριά δουλειά των εργαζομένων στην εξόρυξη, θα παίρνει μέτρα για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, περισσότερο χρόνο ημερών ανάπαυσης και διακοπών, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θα αντιστοιχούν στον κοινωνικό ρόλο της εργασίας του συγκεκριμένου κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτύσσονται οι διεθνείς σχέσεις, θα προωθούνται η Ερευνα, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, το εξωτερικό εμπόριο, με διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εργατικής εξουσίας της χώρας μας.

Μόνο αυτός ο πραγματικά νέος και καινοτόμος τρόπος παραγωγής, της εργατικής εξουσίας, που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των ευρύτερων κοινωνικών αναγκών, μπορεί να αξιοποιεί την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Μόνο έτσι μπορούν να αναπτυχθούν ραγδαία οι παραγωγικές δυνατότητες της εξορυκτικής βιομηχανίας και της αντίστοιχης βιομηχανίας κατεργασίας και μεταποίησης μεταλλευμάτων και ορυκτών υλικών στη Δυτική Μακεδονία. Να συμβάλει αποφασιστικά στη λαϊκή ευημερία για τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας και ολόκληρης της χώρας (...)».

ΤΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τον ήρωα Χανιώτη κομμουνιστή Βαγγέλη Κτιστάκη

Με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση από κόσμο, η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ τίμησε το Σάββατο 26/5 τον ήρωα κομμουνιστή Βαγγέλη Κτιστάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Κρήτης, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για την υπόθεση της εργατικής τάξης.

Ηταν μια εκδήλωση ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ΚΚΕ, τιμώντας ταυτόχρονα την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Ο Βαγγέλης Κτιστάκης γεννήθηκε το 1908 στα Χανιά και εκτελέστηκε στις 16 Ιούνη 1944 κατά τη μεταφορά του από τις φυλακές της Αγυιάς στον τόπο εκτέλεσής του, τον Γολγοθά Αγυιάς, όπου έγινε η εκδήλωση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Γραμματέα της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, Αλέκο Μαρινάκη. Απονεμήθηκαν έπαινοι ως φόρος τιμής στους συγγενείς του Βαγγέλη Κτιστάκη και ολοκληρώθηκε με θεατρικό δρώμενο - αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ στα Χανιά.

Η ομιλία και το θεατρικό δρώμενο έδωσαν ιδιαίτερη βάση στη ζωή του Βαγγέλη Κτιστάκη, στον προσωπικό του αγώνα για την ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος στο νομό Χανίων, δεμένο με τους αγώνες που έδινε το ΚΚΕ πανελλαδικά εκείνη την περίοδο για να στήσει γερές Κομματικές Οργανώσεις και παράλληλα να παλέψει ενάντια στο φασισμό.

Ο Β. Κτιστάκης πέρασε τα παιδικά του χρόνια μέσα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και δολοφονήθηκε μέσα στη δίνη του Β'. Η οικογένειά του ήταν τυπικά αστική, μέρος της δραστήριας οικονομικής και ταυτόχρονα πνευματικής και πολιτικής ελίτ της πόλης. Επομένως, η κοινωνική θέση και οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς του, του εξασφάλισαν άνετη παιδική και εφηβική ηλικία, σπουδές και διακρίσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 σπουδάζει στο Βερολίνο Νομικά και Οικονομικές Επιχειρήσεις και το Δεκέμβρη του 1930 ανακηρύχθηκε διδάκτορας από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Friedrich Wilhelm. Τα χρόνια που ήταν στη Γερμανία, αποφάσισε να στρατευθεί στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος και να μελετήσει βαθιά τη μαρξιστική θεωρία, το διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό.


Το 1931, ο Βαγγέλης Κτιστάκης επέστρεψε στην Ελλάδα και τα Χανιά, χρονιά που ξεσπούσε και εδώ η μεγάλη καπιταλιστική κρίση υπό την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος είχε ξεκινήσει εκστρατεία ενάντια στον κομμουνισμό, που επισφραγίστηκε με το γνωστό «Ιδιώνυμο». Στα Χανιά ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με τους Γιώργη Τσιτήλο, Παναγιώτη Κορνάρο και Νίκο Μαριακάκη (οι 2 τελευταίοι εκτελεσμένοι το 1944, ανάμεσα στους 200 της Καισαριανής) και συγκροτούν την Κομματική Οργάνωση Χανίων, με δεκαπέντε κομμουνιστικούς πυρήνες.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη

Αυτό που ξεχώριζε στη δράση του Βαγγέλη Κτιστάκη ήταν ο τρόπος με τον οποίο συνδύαζε πάντα τη θεωρία με την πράξη, τονίζοντας το πόσο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι αυτό για έναν κομμουνιστή. Αυτό δίδασκε και στους υπόλοιπους συντρόφους του, αυτό καλούσε όλους τους αγωνιστές να πράξουν. Οργάνωνε διαλέξεις γύρω από φλέγοντα ζητήματα του μαρξισμού φωτίζοντας τη σημασία της επαναστατικής θεωρίας για τη δράση των λαϊκών μαζών. Επίσης, σταθερός άξονας στη δράση του ήταν και η σύνδεση των εργατών της πόλης με τους αγρότες του χωριού, η μεταξύ τους συσπείρωση και η ανάδειξη της κοινής τους πάλης και των κοινών συμφερόντων που έχουν από τον επαναστατικό αγώνα. Σημαντική η επιρροή του στην οργάνωση των αγροτών στο νομό Χανίων, από την Κυδωνία και τον Αποκόρωνα, μέχρι την Κίσσαμο, το Σέλινο και τα Σφακιά.


Μεγάλο ήταν το αρθρογραφικό του έργο σε τοπικές εφημερίδες όπως η «Νέα Εποχή», «Βήμα του Λαού», «Ηχώ της Κρήτης» και το Μάη του 1934 ιδρύει το μαχητικό όργανο της Αντιφασιστικής Κίνησης της Κρήτης, τη «Λευτεριά».

Το 1936, με τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, αναπτύχθηκαν λαϊκές κινητοποιήσεις που προστάτευσαν τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης των Χανίων και του Βαγγέλη Κτιστάκη, ο οποίος διωκόταν με μια σειρά από κατηγορίες και έτσι βγήκε στην παρανομία και οδηγήθηκε στην Αθήνα το 1938.

Την άνοιξη του 1944 επέστρεψε στα Χανιά ως μέλος της ΚΕ, Γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Χανίων του ΚΚΕ και αντιπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, της ΠΕΕΑ, της Κυβέρνησης του Βουνού. Κρυβόταν στην εβραϊκή συνοικία των Χανίων, όπου στις 13 Ιούνη, μετά από υπόδειξη του ενωμοτάρχη Τζεϊράνη, Ελληνες χωροφύλακες και Γερμανοί ασφαλίτες περικύκλωσαν το σπίτι όπου κρυβόταν και τον συνέλαβαν. Λέγεται ότι κάποιοι από τους χωροφύλακες που συνόδευαν τον Τζεϊράνη, του ζήτησαν να προσποιηθεί πως δεν αναγνωρίζει τον καταζητούμενο Κτιστάκη, αλλά αυτός απάντησε: «Οχτώ χρόνια τον εκυνηγώ, κι εδά θα τον αφήσω;».

Ο Βαγγέλης Κτιστάκης παραδόθηκε στους Γερμανούς και στάλθηκε στις φυλακές της Αγυιάς. Η φυλάκισή του δεν κράτησε πολύ αφού μετά από μια σύντομη δίκη οδηγήθηκε στις 16 Ιούνη για εκτέλεση μαζί με έναν Γερμανό και δύο Ιταλούς αντιφασίστες. Στη διάρκεια της μεταφοράς του στον τόπο της εκτέλεσης ζήτησε από τους Γερμανούς στρατιώτες που τον συνόδευαν να επαναστατήσουν ενάντια στο ναζιστικό καθεστώς, κίνηση που εξόργισε τους δημίους, οι οποίοι ρίχτηκαν πάνω του και τον κατακρεούργησαν με τσεκούρι πριν ακόμα φτάσει στον τόπο της εκτέλεσης. Τραγικό παραμένει το γεγονός πως ίσως ο Κτιστάκης σωζόταν, αν έφτανε στον τόπο της εκτέλεσης καθώς ομάδα του ΕΛΑΣ είχε ετοιμάσει επιχείρηση απελευθέρωσής του.

Ο αλύγιστος Β. Κτιστάκης
Ο αλύγιστος Β. Κτιστάκης
Η εκτέλεση του Βαγγέλη συγκλόνισε τα Χανιά και οδήγησε στην απόλυτη απομόνωση από το λαό της Κρήτης εκείνους που συνεργάζονταν με τον κατακτητή και εκείνους που έβρισκαν τρόπους να συνδιαλέγονται μαζί του. Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του η Κομματική Οργάνωση των Χανίων έβγαλε ανακοίνωση, όπου, ανάμεσα σε άλλα, καλούσε σε τιμωρία των προδοτών που τον παρέδωσαν στους ναζί δολοφόνους και έτσι λίγες μέρες αργότερα ο ενωμοτάρχης Τζεϊράνης βρέθηκε νεκρός.

«Διδασκόμαστε από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, παίρνουμε παράδειγμα και συνεχίζουμε τον αγώνα στις μάχες του σήμερα, για τη λαϊκή - εργατική εξουσία, όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αλ. Μαρινάκης καλώντας σε ένταση της πάλης για να «διεκδικήσουμε τη ζωή που μας ανήκει και μας αξίζει».

***
Στρατιώτης που δεν γνώριζε κανένα δισταγμό

Στις 16 Ιούνη του 1945, ο Νίκος Ζαχαριάδης γράφει στον «Ριζοσπάστη», τιμώντας τη ζωή και το έργο του Βαγγέλη Κτιστάκη και αναφέρει γι' αυτόν:

«Ενα σεμνό παλικάρι. Τόνε γνώρισα σε δύσκολες στιγμές του Κινήματός μας, όταν το Κόμμα μας προσπαθούσε ν' ανοίξει το δρόμο προς μια μαζική δράση και δημιουργία. Στην προσπάθεια αυτή ο Κτιστάκης πρόσφερε όσα μπορούσε άγνωστος στους πολλούς, χωρίς επίδειξη, με μια θέληση επίμονη και με μια μετριοφροσύνη που ξεχωρίζουν τον πραγματικό αγωνιστή. Μα δίπλα σ' αυτά ο Βαγγέλης είχε και μυαλό και έβλεπε καθαρά και μακρυά. Και είχε μια πίστη βουνό. Δεν τον τράνταζε τίποτε. Στρατιώτης στο μεγάλο στρατό των αγωνιστών δεν γνώριζε επιφύλαξη και δινότανε ολόκληρος, δίχως κανένα δισταγμό στον αγώνα μας. Αναλάμβανε τομείς στη δουλειά μας που και στα χρόνια ακόμα εκείνα της μισονομιμότητας πριν από το 1936 ήθελαν καρδιά γερή, ψυχραιμία, πραγματικό θάρρος, ωριμότητα. Μα δίπλα στον πραχτικό αγωνιστή ο διανοητής μελετούσε τα βασικά προβλήματα της χώρας και του αγώνα. Ξεχωριστά τον απασχολούσε το αγροτικό μας πρόβλημα, τα οικονομικά και πριν απόλα τα ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του που τόσο αγαπούσε. Στην "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" συνεργαζόταν και βοηθούσε σοβαρά.

Ετσι ο Κτιστάκης συνδυάζει αυτά που χρειάζεται ο λαϊκός αγωνιστής. Θεωρία και πράξη. Εβλεπε καθαρά το δρόμο και το σκοπό μα την ίδια στιγμή καταχτούσε με τον αγώνα το δρόμο αυτόν, που τον έφερνε στο σκοπό.

Μα ο Βαγγέλης είχε και κάτι άλλο ακόμα: Ηταν και ένα μεγάλο παιδί, αγνό και με φλογερό ενθουσιασμό που τον έκαιγε μα που δεν ήθελε να τόνε δείχνει. Η παραμικρή επιτυχία μας τόνε συνάρπαζε και τον ενθουσίαζε. Μα και την πιο μεγάλη καταδρομή την τοποθετούσε σωστά, την αντιμετώπιζε ψύχραιμα και αποφασιστικά.

Μα τόνε πήραν η προδοσία και ο χιτλερισμός. Μα δεν τον έσβησαν. Αντίθετα, η θυσία του τον ξεσήκωσε ακόμα πολύ. Και τη στιγμή που οι προδότες δωσίλογοι γυρνάν λεύτεροι και γλεντούν την προδοσία τους, ο Λαός της χώρας μας και ιδιαίτερα οι συμπατριώτες και συναγωνιστές του έχουν σήμερα τη σκέψη στον αγωνιστή Κτιστάκη που δίπλα σε όσους άλλους μάς έχουν γίνει σύμβολο και παράδειγμα».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ