Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση»

-- Ανταπόκριση από την περιοδεία του Κόμματος στη Λήμνο με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

-- Ρεπορτάζ από τη μεγάλη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου για τα 100χρονα του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη

-- Συνεχίζεται η καθημερινή πολύμορφη δράση των ΚΟ του ΚΚΕ

Συναντήσεις με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος

Στο πλαίσιο της περιοδείας στο νησί της Λήμνου, το Σάββατο 31 Μάρτη, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης και ο Νίκος Παπαναστάσης πραγματοποίησαν προγραμματισμένη συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου (ΕΣΠΕΕΛΗΜ), που ανήκει στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Η συνάντηση έγινε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Από πλευράς του ΚΚΕ έγινε ενημέρωση για τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με τις Ενοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις. Απ' τη συζήτηση αναδείχτηκαν και προβλήματα που απασχολούν το στρατιωτικό προσωπικό της περιοχής, όπως θέματα οικονομικά, ιεραρχικής εξέλιξης, συνυπηρέτησης συζύγων, κάλυψης εξόδων μετακινήσεων, ασφαλιστικά προβλήματα και κατατέθηκαν σχετικές προτάσεις για την επίλυσή τους.

Στη συνέχεια, αντίστοιχη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Μύρινας (Λήμνος), με το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που καθημερινά βιώνουν εντός και εκτός υπηρεσιακού περιβάλλοντος λόγω και της ακριτικής υπηρέτησης. Απ' τη συζήτηση με τους λιμενικούς αναδείχτηκαν προβλήματα που σχετίζονται με τις μεταθέσεις τους και τη μη ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων του προσωπικού, τη μη ουσιαστική υλοποίηση της συνυπηρέτησης συζύγων, αλλά και τα θέματα της σοβαρής έλλειψης προσωπικού εκπαιδευμένου σε κρίσιμες ειδικότητες όπως μηχανικών σκαφών κ.ά.

Στις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι θα προσπαθήσει για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Επίσης, θα βρίσκεται στο πλάι του προσωπικού των ΕΔ και του Λιμενικού για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ιδιαίτερα τόνισε τη στήριξή του στις προσπάθειες των Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό των ΕΔ. Καταδικάζει επίσης κάθε διασπαστική πρακτική και κάθε προσπάθεια χειραγώγησης ή μεταφορά του διεκδικητικού πλαισίου αγώνα του προσωπικού των ΕΔ στις δικαστικές αίθουσες.

Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

Σε συγκέντρωση στη Λήμνο μίλησε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης
Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης
Μετά τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Χίο και την Ικαρία, συγκέντρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε και στη Λήμνο, με σύνθημα «Καμία αμφισβήτηση - καμία αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο. Οχι στο δηλητήριο του εθνικισμού. Τώρα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Το περασμένο Σάββατο, 31 Μάρτη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, επισκέφτηκε το νησί, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας το στέλεχος του Κόμματος μίλησε σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Μαρούλα».

Ακολούθησε συζήτηση με τους συγκεντρωμένους, όπου ο Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης ε.α., και μέλος της Επιτροπής για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ, απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και τις αιτίες των προσφυγικών ροών στα νησιά.

Ο Δ. Αρβανιτάκης, μιλώντας για τις εξελίξεις που «μυρίζουν μπαρούτι», επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ συζητά με τους κατοίκους των νησιών για το «ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της εργατικής τάξης, του λαού, από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων».

Αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία κλιμακώνεται «όπως απέδειξαν και τα τελευταία γεγονότα τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, όσο και στη Θράκη και στο Αιγαίο», προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές στη γειτονιά μας, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.


«Ολες αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις φέρνουν πολύ κοντά τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, τον κίνδυνο άμεσης πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας.

Τώρα χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα της εργατικής τάξης, του λαού και εδώ στη Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο και σε όλη την Ελλάδα», τόνισε και αναδεικνύοντας τη «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών, είπε: «Την επιθετικότητα της Τουρκίας, δηλαδή της τουρκικής αστικής τάξης, δεν μπορούμε να τη δούμε ξεκομμένη από τις επικίνδυνες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές μεγαλώνουν για το ποιος, ποια ιμπεριαλιστική δύναμη, ποια καπιταλιστική χώρα θα έχει τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής, των αγορών».

Οσο για την ελληνική άρχουσα τάξη, υπογράμμισε ότι αυτή «εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά, διεκδικεί για λογαριασμό των ελληνικών μονοπωλίων μερίδιο από τη μοιρασιά που είναι σε εξέλιξη. Στο έδαφος αυτό εκδηλώνεται ο ανταγωνισμός της με την τουρκική αστική τάξη. Και απ' αυτόν τον ανταγωνισμό δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αντίθετα, έχουν να χάσουν.

Γι' αυτό η εργατική τάξη, ο λαός, δεν πρέπει να εφησυχάζει όταν ακούει τα παραμύθια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι με δήθεν επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς θα αποκλιμακωθεί η ένταση, ότι η Τουρκία θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα. Εννοούν βέβαια την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αυτές τις λυκοσυμμαχίες».

Ανέδειξε τις ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που «αναγορεύουν τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε εγγυητές της ασφάλειας στο Αιγαίο, αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί από τη διαχρονική πείρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ότι αποτελούν παράγοντες αστάθειας».

Αναδεικνύοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια για τα σύνορα της χώρας, υπενθύμισε ότι από τη δεκαετία του 1980 ο γγ του ΝΑΤΟ, Λουνς, αποδεχόμενος την τουρκική απαίτηση για «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών», έχει εξαιρέσει τη Λήμνο ακόμη και από τις λεγόμενες συμμαχικές ασκήσεις.

Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αναδεικνύει το χαρακτήρα του πολέμου ως σφαγής των λαών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για το μοίρασμα των αγορών και των ζωνών επιρροής και ότι μόνο το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι οι ίδιοι που ματώνουν το λαό και του κλέβουν τον ιδρώτα, της εργατικής τάξης σε καιρό ειρήνης, είναι οι ίδιοι που τη στέλνουν στον πόλεμο για να σκοτωθεί για τα συμφέροντά τους. Σημείωσε ότι οι κομμουνιστές, όπως πάντα στην ηρωική 100χρονη Ιστορία του Κόμματος, θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να αποκρουστεί ο όποιος εισβολέας, εάν και όποτε τολμήσει να επιτεθεί στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι «όπως τώρα δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που ματώνει το λαό με τα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική, δεν δείχνουμε και καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που κάνει τον πόλεμο, που ματώνει το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Καμιά ανοχή στην αστική τάξη που υποκινεί ή συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων, βάζοντας το λαό μας να χύνει το αίμα του. Θα επιδιώξουμε να τη βάλουμε με την πάλη μας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με την ανατροπή της, για την οριστική νίκη του λαού, έτσι ώστε επιστέγασμα και έπαθλο αυτής της πάλης να είναι η εργατική εξουσία».

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Συγκλονιστική η τρίτη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στη Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη επέτειο

Με τη μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη, μια συγκλονιστική παράσταση, την Κυριακή 1η Απρίλη, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναυλιών που αφιέρωσε ο μεγάλος δημιουργός Θάνος Μικρούτσικος στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Είχαν προηγηθεί συναυλίες σε Αθήνα και Πάτρα. Συνολικά, στις 3 συναυλίες παρευρέθηκαν πάνω από 20.000 θεατές!

Το «Παλαί Ντε Σπορ» πλημμύρισε από χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, που έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο του ΚΚΕ και μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, μέσα από αυτήν τη μεγαλειώδη συνάντηση, με την επαναστατική μουσική της «Καντάτας για τη Μακρόνησο» και της «Σπουδής σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σηματοδότησαν την επίσημη έναρξη του εορτασμού της εκατοντάχρονης αδιάκοπης πορείας αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας.

Το «παρών» έδωσαν και δεκάδες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, άνθρωποι του Αθλητισμού, συνδικαλιστές που συναντιούνται καθημερινά με το ΚΚΕ στα διάφορα μέτωπα πάλης. Συγκινητική ήταν η στιγμή που μπήκε στο χώρο ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Γιώργος Φαρσακίδης. Αλλωστε, αξίζει να θυμίσουμε ότι το συμβολικό δώρο που έδωσε στον Θ. Μικρούτσικο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη συναυλία της Αθήνας, εκ μέρους της ΚΕ, ήταν ένα πρωτότυπο χαρακτικό έργο από το Αρχείο του ΚΚΕ, που έφτιαξε ο Γ. Φαρσακίδης την περίοδο 1949 - 1950, όταν ήταν εξόριστος στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Ο Γ. Φαρσακίδης
Ο Γ. Φαρσακίδης
Ο χώρος «στολίστηκε» διακριτικά με μεγάλα πανό και κόκκινες σημαίες. Το κεντρικό σύνθημα αναδείκνυε το ζωντανό παρελθόν που μαζί με το παρόν οδηγούν στο νικηφόρο μέλλον, «100 χρόνια ΚΚΕ. Γράψαμε Ιστορία. Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε», ενώ το γήπεδο κυριολεκτικά σείστηκε από το σύνθημα: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Εδώ βρίσκεται η δύναμη και ο κόσμος...

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία από την Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ευχαρίστησε τον Θάνο Μικρούτσικο για τη συμβολή του στην πραγματοποίησή της αλλά και για τη συνολικότερη κοινωνική προσφορά του μέσα από την τέχνη του. Επίσης, ευχαρίστησε και όλους τους συντελεστές της συναυλίας, τους σπουδαίους ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη, Μίλτο Πασχαλίδη, όλους τους μουσικούς και τους τεχνικούς, όλους όσοι στήριξαν την εκδήλωση.

Στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εδώ βρίσκεται η δύναμη εκείνη και ο κόσμος εκείνος που πιστεύει ότι "το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο" είναι ο άνθρωπος "που τον μποδίζουν να βαδίσει", ο άνθρωπος "που τον αλυσοδένουνε", γι' αυτό και δουλεύει για την ενημέρωση και την οργάνωση του λαού μας, αξιοποιώντας κάθε βήμα και κάθε μετερίζι. Ο κόσμος που δεν κουράζεται να μπαίνει μπροστά για τη διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων μέσα στους τόπους δουλειάς και παντού, όπου ζει και κινείται ο λαός και η νεολαία, που μοχθεί για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα και ας είμαστε στην εποχή που "ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε" και ας μας λένε ότι "οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος". Εδώ είναι όλοι όσοι ορθώνουν τ' ανάστημα και αποκαλύπτουν καθημερινά ότι η περιβόητη ανάπτυξη που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ έξω από το γήπεδο
Οι νεολαίοι της ΚΝΕ έξω από το γήπεδο
Εδώ βρίσκεται ο κόσμος και η δύναμη που απειθαρχεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που, όπως και πριν από περίπου 20 χρόνια, βρέθηκε μπροστά στις ΝΑΤΟικές φάλαγγες, στα τρένα και τα τανκς που πήγαιναν να ισοπεδώσουν το γιουγκοσλαβικό λαό, έτσι και τώρα είναι στην πρώτη γραμμή, αποκαλύπτει τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, περιοχή που είναι μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Είμαστε εδώ όλοι όσοι συνειδητοποιούμε - και γι' αυτό επαγρυπνούμε - γιατί τέτοιος καβγάς ανάμεσα στα αμερικανικά, στα ρωσικά και άλλα συμφέροντα για τη Βόρεια Ελλάδα. Γιατί εδώ η περιοχή μετατρέπεται σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο, αλλά και κρίσιμο σημείο μεταφοράς εμπορευμάτων, γι' αυτό και η Θεσσαλονίκη λανσάρεται ως το οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο, με το Γ' Σώμα να έχει το δικό του ξεχωριστό ρόλο, όχι μόνο για τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και γι' αυτές του ΝΑΤΟ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, καλωσόρισε τον Θάνο Μικρούτσικο και του πρόσφερε δύο συμβολικά δώρα εκ μέρους των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ενα έργο σε ξηρό παστέλ του ζωγράφου Τάκη Βαρελά και ένα γνήσιο αντίγραφο του τελευταίου γράμματος που έστειλε στους δικούς της η Κούλα Ελευθεριάδου.


Παρουσιάζοντας τα δώρα η Θεανώ Καπέτη ανέφερε: «Το πρώτο δώρο είναι ένα έργο σε ξηρό παστέλ του ζωγράφου Τάκη Βαρελά, που όπως σημειώνει στην επιστολή του προς την Κομματική μας Οργάνωση, είναι εμπνευσμένο από "τους ηρωικούς ταξικούς αγώνες των κομμουνιστών, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες και τις εκτελέσεις, στην εργατομάνα και προσφυγούπολη Θεσσαλονίκη. Ελάχιστη τιμή στα μέλη του ΚΚΕ, τους συντρόφους και συναγωνιστές που αψήφησαν το θάνατο και εκτελέστηκαν στις φυλακές του Επταπυργίου, δίνοντας τη ζωή τους για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Εμειναν για πάντα εκεί πάνω στο Γεντί, ως κόκκινοι πύργοι, σηματοδοτώντας τους ταξικούς αγώνες για ένα και μοναδικό στόχο, την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο".

Μαζί μ' αυτό, σου προσφέρουμε ένα γνήσιο αντίγραφο από το Αρχείο του ΚΚΕ, του τελευταίου γράμματος που έστειλε στους δικούς της, μέσα από το Γεντί Κουλέ, η Κούλα Ελευθεριάδου, το στέλεχος του Κόμματος, Γραμματέας της Αχτίδας Καλαμαριάς, που το 1947, στα 23 της, εκτελέστηκε στον τόπο εκτελέσεων πίσω από το Επταπύργιο.

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει σ' αυτό: "Ο τέτοιος θάνατός μου ίσως να σας φανεί σαν ένα γερό χτύπημα. Ομως, αν καλοσκεφτείτε, θα βρείτε ότι καλύτερα που πεθαίνω για τα ιδανικά μου, τίμια, που είναι και ιδανικά όλων των εργαζομένων, παρά να ζήσω άτιμη, προδίνοντας το Κόμμα μου (...) Είμαι περήφανη, γιατί πεθαίνω σαν λαϊκή αγωνίστρια και μέσα από τις γραμμές του ηρωικού ΚΚΕ"».

Η Θ. Καπέτη επιδίδει στον Θ. Μικρούτσικο γνήσιο αντίγραφο, από το Αρχείο του ΚΚΕ, του τελευταίου γράμματος που έστειλε στους δικούς της, μέσα από το Γεντί Κουλέ, η Κούλα Ελευθεριάδου

Eurokinissi

Η Θ. Καπέτη επιδίδει στον Θ. Μικρούτσικο γνήσιο αντίγραφο, από το Αρχείο του ΚΚΕ, του τελευταίου γράμματος που έστειλε στους δικούς της, μέσα από το Γεντί Κουλέ, η Κούλα Ελευθεριάδου
Συγκινημένος, ο Θάνος Μικρούτσικος παρέλαβε τα συμβολικά δώρα και σημείωσε ότι η σειρά των τριών παραστάσεων αποτελεί τη μέγιστη τιμή που του έχει γίνει ποτέ. Πρόσθεσε πως «το ΚΚΕ είναι το πιο ιστορικό κόμμα στην Ελλάδα και ένα από τα ιστορικότερα του κόσμου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών, πράγμα που παραδέχονται και οι αντίπαλοι, τουλάχιστον οι καλοπροαίρετοι, σε έναν ολοένα και πιο βάρβαρο καπιταλισμό.

Οσο τουλάχιστον ζω εγώ, μάλλον αυτή είναι η μεγαλύτερη βαρβαρότητα, το ότι αυτήν τη στιγμή 1.000 άτομα στον πλανήτη έχουν όσα χρήματα έχουν 4 δισ. κόσμος.

Ολα όσα πέρασαν οι προηγούμενες γενιές, που πάλεψαν στις γραμμές του ΚΚΕ, ειδικότερα αυτή η περίφημη γενιά της δεκαετίας του '40 και με το ΕΑΜ αλλά και η γενιά του εμφυλίου πολέμου, που τα μέλη του ΚΚΕ και οι γύρω από τις γραμμές του ΚΚΕ, κυριολεκτικά, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν, έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα, για να αλλάξει αυτός ο τόπος, και μόνο αυτό θα αρκούσε για να πούμε ότι το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά. Και με εσάς, κυρίως με τους νέους και κυρίως με τους πιο νέους που ίσως δεν έχουν γεννηθεί ακόμα, θα πάει ακόμα πιο μακριά».

Πρωτοποριακά έργα σε μορφή και περιεχόμενο

Κατάμεστο το «Παλαί Ντε Σπορ»
Κατάμεστο το «Παλαί Ντε Σπορ»
Αμέσως μετά την ομιλία, ο Θ. Μικρούτσικος διηύθυνε το Α' Μέρος της συναυλίας, παρουσιάζοντας δύο πρωτοποριακά σε μορφή και περιεχόμενο έργα, γραμμένα το 1967. «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη» και «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Ο Κώστας Θωμαΐδης με την εξαίσια λυρική μα και στιβαρή φωνή του μετέφερε το κοινό στην ποίηση του ποιητή της Επανάστασης, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι. «Μεις με τη δόξα θα λογαριαστούμε αλλιώς - δική μας δα κι αυτή έχει λάχει - ας γίνει για όλους μας ένα μνημείο κοινό ο σοσιαλισμός που εδραιώσαμε στη μάχη».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της συναυλίας, η «Καντάτα για τη Μακρόνησο». Ενα έργο που έχει να παρουσιαστεί ολόκληρο 42 χρόνια στην Ελλάδα. Και επέλεξε ο συνθέτης να το παρουσιάσει ολόκληρο στις συγκεκριμένες συναυλίες, που αφιέρωσε στο ΚΚΕ. Οχι τυχαία, μιας και θεωρεί ότι η «Καντάτα» ανήκει και στο ΚΚΕ και σε όλους όσοι πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του και πλάι του στη Μακρόνησο και σε άλλους τόπους εξορίας. Ετσι, οι θεατές είχαν την τύχη να ακούσουν την εξαιρετική και συγκινητική Ρίτα Αντωνοπούλου μαζί με τον Κ. Θωμαΐδη να ερμηνεύουν τον «Ντικ», τον «Αλέξη», τους «Γερόντους», το «Φεγγάρι», το «Χρέος» και τον «Χρόνο». Παράλληλα, μέσα από τα σύγχρονα ατονικά μέρη, καθώς και το οπτικοακουστικό υλικό που δημιούργησαν οι Κώστας Σταματόπουλος και Σωτήρης Γκέκας, οι θεατές «εισήχθηκαν» στον κόσμο της μαρτυρικής Μακρονήσου, αλλά και στο ηθικό μεγαλείο των κομμουνιστών. Το χειροκρότημα θερμό και όλοι βέβαιοι για τη «μεγάλη απόφαση στην καρδιά», για τις «μεγάλες μέρες» που «μας περιμένουν»...


Χρειάζεται να αναφέρουμε και την προσθήκη που έκανε ο Θ. Μικρούτσικος στην «Καντάτα» με άλλο ένα ποίημα ειδικά για τις συγκεκριμένες συναυλίες: «Τα χέρια των συντρόφων».

Στο Β' Μέρος ο Μίλτος Πασχαλίδης απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τραγούδια που έχουν σημαδέψει με τις ερμηνείες τους οι Δημήτρης Μητροπάνος και Μαρία Δημητριάδη. Ο Μ. Πασχαλίδης και ο Θ. Μικρούτσικος στο πιάνο με πολύ κέφι και ζωντάνια, αλλά και με άψογη χημεία μεταξύ τους, παρουσίασαν μια αναδρομή στα πολιτικά τραγούδια που έχει γράψει ο συνθέτης τα τελευταία 50 χρόνια, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη και Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Μαζί τους και οι Ρ. Αντωνοπούλου και Κ. Θωμαΐδης.

Η επταμελής ορχήστρα αποτελούνταν από εξαίρετους μουσικούς και συγκεκριμένα τους: Θύμιο Παπαδόπουλο (φλάουτο, κλαρινέτο, σοπράνο και άλτο σαξόφωνο), Γιάννη Παπαζαχαριάκη (κιθάρες), Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο), Δημήτρη Ντουτσούλη (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργο Κατσίκα (ντραμς), Νίκο Σακελλαράκη (τρομπέτα) και Τζίμη Σταρίδα (τρομπόνι).

Τεχνικοί ήχου: Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης. Φωτιστής: Ανδρέας Κούρτης.

Μην κλείσετε το παράθυρο στο όνειρο

Δύο ώρες μετά, κλείνοντας την όμορφη αυτή βραδιά, με τη χορωδία των χιλιάδων όρθια να τραγουδά, ο Θάνος Μικρούτσικος επανήλθε ακόμη πιο συγκινημένος για να ευχαριστήσει το ΚΚΕ, τους συντελεστές και προπάντων τον κόσμο. «Πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω εσάς. Χωρίς εσάς τι; Χωρίς εσάς τίποτα. Εσείς είστε που δίνετε ζωή στα πράγματα, δίνετε ελπίδα. Και η μόνη συμβουλή, αν και περιττή: Μην κλείσετε το παράθυρο στο όνειρο. Μόνο αυτό θα μας επιτρέψει να ακουμπήσουμε την ουτοπία. Και η ουτοπία η δικιά μας φτάνει σ' εκείνη την κοινωνία που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει. Αυτό είπε ο Κάρολος Μαρξ και είναι μια μεγάλη αλήθεια. Και γι' αυτήν την αλήθεια αξίζει να ζούμε και να μην παραδινόμαστε ποτέ».

Εκδηλώσεις τιμής στον ήρωα κομμουνιστή Ν. Μπελογιάννη

66 χρόνια συμπληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή (30 Μάρτη) από τη δολοφονία του ηρωικού μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη, και όπως κάθε χρόνο, οι Οργανώσεις του Κόμματος τον τίμησαν με εκδηλώσεις αφιερωμένες στη ζωή και τη δράση του, στη μνήμη και στο παράδειγμά του.

Στην Αθήνα, οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μεγάλη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», με ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Στο χώρο της εκδήλωσης στήθηκε επίσης έκθεση με αρχειακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη. Επίσης στους συγκεντρωμένους διακινήθηκε ο καλαίσθητος φάκελος με τις κάρτες που αποτελούν αντίγραφα εικαστικών έργων, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από κομμουνιστές στις εξορίες και τις φυλακές. Πρόκειται για το αναμνηστικό που διατίθεται από τις ΚΟ του ΚΚΕ και τη «Σύγχρονη Εποχή», και κυκλοφόρησε την περασμένη βδομάδα κατά την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης αρχειακού υλικού για τα 100χρονα του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Ο Δ. Γόντικας, μιλώντας στους δεκάδες συγκεντρωμένους, ανέλυσε μεταξύ άλλων τη σημασία που έχει για το Κομμουνιστικό Κόμμα να αναπτύσσει την ικανότητά του να δουλεύει μαχητικά και ανυποχώρητα κάτω από όλες τις συνθήκες. Στάθηκε επίσης στις τρέχουσες εξελίξεις, στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, αλλά και στα καθήκοντα που προκύπτουν για τους κομμουνιστές, για το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Από την εκδήλωση στην Αθήνα
Από την εκδήλωση στην Αθήνα
Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό αφιέρωμα από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, την Παρασκευή 30 Μάρτη, στο ιστορικό χωριό της Ουγγαρίας που φέρει το όνομα του εκτελεσμένου στελέχους του ΚΚΕ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το δήμο του χωριού, με τη συμμετοχή της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ Ουγγαρίας και κατοίκων του χωριού. Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος του χωριού, Κώστας Παπαλέξης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Μπελογιάννης και η ιδεολογία του συνδέονται άμεσα με τις ρίζες και την ιστορία του χωριού και των κατοίκων του, τους γονείς και τις καταβολές τους.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και μετέφερε τον θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό της ΚΕ του Κόμματος. Οπως είπε, «σάρκα από τη σάρκα του ΚΚΕ ο Μπελογιάννης, και η αλύγιστη στάση του αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της αιματοβαμμένης εκατόχρονης Ιστορίας του. (...) Το ΚΚΕ ήταν εκείνο που προσέδωσε στον Μπελογιάννη - όπως και σε χιλιάδες άλλους κομμουνιστές που θυσιάστηκαν - τα υψηλά ιδανικά, και τους διαπαιδαγώγησε στην ανιδιοτελή και αποφασιστική στάση. (...) Ο Μπελογιάννης ζει, γιατί ζει, αναπτύσσεται και αταλάντευτα παλεύει το κόμμα και το κίνημα που τον έθρεψε. Από εδώ, το χωριό Μπελογιάννη, το δηλώνουμε με πίστη ότι η αλήθεια θα λάμψει. Η υπεροχή του σοσιαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να αποκρυφτεί, όσους τόνους λάσπης κι αν ρίξουν. Οι λαοί με την πάλη τους θα βρουν το δρόμο για μια κοινωνία όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Η εκδήλωση έκλεισε με αφιέρωμα στην απολογία του Ν. Μπελογιάννη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του, στην κεντρική πλατεία του χωριού «Μπελογιάννης», που πήρε το όνομά του το 1952 με πρωτοβουλία των πολιτικών προσφύγων.


Στο χωριό «Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας
Στο χωριό «Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας
Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη, στις 5.30 μ.μ., η ΚΟΒ Εθνικής Τράπεζας Αττικής καλεί στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 1-3) σε εκδήλωση με θέμα «Διδασκόμαστε από την Ιστορία μας - μελετάμε τις εξελίξεις - δυναμώνουμε το ΚΚΕ σε κάθε χώρο δουλειάς». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα «Οι σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας και οι προϋποθέσεις ικανοποίησής τους» διοργανώνει η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, την Τετάρτη 18 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς (Βυζαντίου 3). Θα μιλήσουν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Σταυρούλα Νικολαΐδου, μέλος της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Εκδήλωση για μετανάστες εργάτες στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Στην «Αλκυονίδα» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Στην «Αλκυονίδα» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
«100 χρόνια ΚΚΕ. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!». Αυτό ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/4 για μετανάστες εργάτες. Μιας εκδήλωσης - καλέσματος στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα να μάθουν για την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ, να ακούσουν και να διαδώσουν την επαναστατική του στρατηγική.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100χρονα του Κόμματος και το «παρών» έδωσαν μετανάστες εργάτες με τις οικογένειές τους, καθώς και πρόσφυγες που ζουν στην Αττική. Για την προετοιμασία της εκδήλωσης, μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες και διακινήθηκε σε τόπους δουλειάς και συνοικίες η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ενώ η ομιλία του μοιράστηκε επίσης μεταφρασμένη στις γλώσσες των συγκεντρωμένων. Μετά την ομιλία ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με εργατικά τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, το οποίο ολοκληρώθηκε με τους δεκάδες συγκεντρωμένους να τραγουδούν με υψωμένη γροθιά τη «Διεθνή».

Φεύγοντας, οι εργαζόμενοι πήραν ο καθένας τους μια αναμνηστική κάρτα με το σύνθημα της εκδήλωσης και με το λογότυπο των 100χρονων του Κόμματος, μεταφρασμένα στις γλώσσες τους.


Ο Γ. Μερεντίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πλούσια Ιστορία του Κόμματος, τη γεμάτη με αγώνες και θυσίες για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, αλλά και στο διεθνισμό του ΚΚΕ, που πάντα αντιμετωπιζόταν από το Κόμμα ως καθήκον πρώτης γραμμής.

Οπως είπε, «τους μετανάστες που βρίσκονταν στη χώρα μας τους θεωρούμε κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, ποτέ δεν τους αντιμετωπίζαμε ως κατώτερους, που απλά έχουν ανάγκη τη φιλανθρωπία μας. Δεν διεκδικούμε γι' αυτούς, όπως κάνουν ορισμένες άλλες πολιτικές δυνάμεις, ισότητα στην εκμετάλλευση. Πάντα καταπολεμούσαμε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια που ήταν διαδεδομένη στους κόλπους της προσφυγιάς και πάντα θεωρούσαμε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μπορούν να αποτελούν σοβαρό αιμοδότη του εργατικού κινήματος».

Το στέλεχος του Κόμματος έκανε εκτενή αναφορά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που αποτελεί την κύρια αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, ενώ ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος γύρω από τις εξελίξεις με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τις συμμαχίες τους. Οπως είπε, οι εργάτες όλων των χωρών είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, γι' αυτό πρέπει να παλεύουν ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε τους μετανάστες εργάτες να πυκνώσουν τις γραμμές του εργατικού κινήματος, να παλέψουν ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενάντια σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλισμό.

«Οι Ελληνες και οι μετανάστες εργάτες έχουν στο πλευρό τους το δικό τους Κόμμα, το ΚΚΕ, που είναι "σάρκα από τη σάρκα τους", η συνειδητή πρωτοπορία τους, που πιστεύει στην εργατική τάξη, στον πρωτοπόρο ρόλο της, στην ιστορική της αποστολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καμιά θυσία από τους εργάτες για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Περιοδεία στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης πραγματοποίησε ο Γ. Πρωτούλης, στο πλαίσιο της πολιτικής δράσης των ΚΟ του ΚΚΕ

Ο Γ. Πρωτούλης μίλησε στους εργάτες του «Αστέρα»
Ο Γ. Πρωτούλης μίλησε στους εργάτες του «Αστέρα»
«Κανένα συμφέρον δεν έχουν οι εργάτες από την επαναχάραξη των συνόρων, για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου ανάμεσα στις αστικές τάξεις, που καθεμιά διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο. Γι' αυτό πρέπει, μαζί με τους αγώνες για το μεροκάματο, για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να παλέψουν για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κλείσουν οι βάσεις, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο»: Τα παραπάνω είπε ανάμεσα σε άλλα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενος σε εργάτες οικοδόμους στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς και συνοικίες. Μιλώντας ειδικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης, που μπλέκει τη χώρα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, σημείωσε ότι κάθε χρόνο δίνει 4 δισ. για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία κ.α. «Το ίδιο κάνουν και οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Αλβανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό λέμε ότι κανένας λαός δεν έχει συμφέρον από το να είναι η χώρα του στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Οι εργάτες του εργοταξίου ανακαίνισης του «Αστέρα» έχουν πείρα από αγώνες, όπως αυτόν που δίνουν εδώ και πολλούς μήνες μαζί με το Συνδικάτο τους, για την υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Ο Γ. Πρωτούλης τούς κάλεσε να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Να θυμηθούν ότι την περίοδο της ανάπτυξης και των μεγάλων έργων που προηγήθηκε της κρίσης, έπαιρναν ένα μεροκάματο λειψό και είχαν χιλιάδες θύματα από εργατικά «ατυχήματα». Σήμερα, που φαίνεται να υπάρχει αναιμική ανάκαμψη, τους κάλεσε να μη δεχθούν να δουλεύουν για μεροκάματα πείνας, ανασφάλιστοι, χωρίς μέτρα ασφαλείας. «Φτιάχνετε ένα παλάτι, που θα το απολαμβάνουν οι μεγιστάνες του πλούτου. Αυτοί που στην ανάπτυξη ξεζουμίζουν τους εργάτες και στην κρίση τούς πετούν σαν στυμμένες λεμονόκουπες», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τους να μπουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην πάλη. Να οργανώσουν τον αγώνα τους μαζί με τους κομμουνιστές και να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν.

Συνεχίζεται η πολιτική δράση

Η καθημερινή πολιτική δράση των ΚΟ του ΚΚΕ συνεχίζεται σήμερα και τις επόμενες μέρες. Με περιοδείες και συγκεντρώσεις απευθύνονται στους εργαζόμενους, καλώντας τους «να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία». Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζονται:

Σήμερα Τρίτη:

-- Κλιμάκιο της ΤΟ Ημαθίας με επικεφαλής τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του κόμματος, θα περιοδεύσει στην περιοχή. Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της «Venus Growers» στη Βέροια. Στις 11.30 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στον πολυχώρο «Ελιά» στη Βέροια, και στη 1.30 μ.μ. θα επισκεφθεί τον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας

-- Η ΚΟ Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας καλεί σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της Ανω Πόλης, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

-- Οι ΚΟ Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών Κ. Μακεδονίας καλούν σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ, με ομιλητή τον Μιχάλη Μπέλλα, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας.

Αύριο Τετάρτη:

-- Οι ΚΟ Μετάλλου Κ. Μακεδονίας καλούν σε σύσκεψη στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Αμπελοκήπων, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη.

-- Οι ΚΟ Μεταφορών καλούν σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, με ομιλητή τον Στράτο Κουρτζανίδη, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Τροφίμων Κ. Μακεδονίας καλεί σε σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στον 3ο όροφο του ΕΚΘ, με ομιλητή τον Χάρη Κυριαζίδη, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ