Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στις σελίδες «Κομματική Ζωή & Δράση»
  • Καβάλα και Ξάνθη: Ρεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στα Ελληνοτουρκικά, στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή
  • Βόλος: Ανταπόκριση από την εκδήλωση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, για την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ - LAFARGE
Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη 6/3, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), η ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ. Ενας αιώνας αγώνων και θυσιών, αταλάντευτα στον επαναστατικό δρόμο για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων Αρτας του ΚΚΕ και η ΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αρτας της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση την Τετάρτη 7 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ στον κλάδο του Εμπορίου. Συνεχίζουμε αταλάντευτα!». Θα μιλήσει ο Βασίλης Παπαρούνης, μέλος της ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 10/3, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ στον κλάδο του Φαρμάκου Αττικής διοργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ. Ενας αιώνας αγώνων και θυσιών, αταλάντευτα στον επαναστατικό δρόμο για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης των ΚΟ του ΚΚΕ, για σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες:

-- Στις 12 μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί την εταιρεία «First Data».

-- Στις 10.30 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τη βιομηχανία «Tasty» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις

Την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Μάνδρας (Χατζημήτρου), οι ΚΟΒ Μάνδρας - Ειδυλλίας - Ερυθρών Αττικής καλούν σε συγκέντρωση με θέμα «Η "ανάπτυξή" τους θυσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες μας. Οργάνωση - αγώνας - συμπόρευση με το ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110), η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τη μάχη του Φαρδύκαμπου

Εκδήλωση με θέμα «Η καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ στη συγκρότηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περιοχή του Βοΐου και η νικηφόρα μάχη του Φαρδύκαμπου» διοργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ.

Τιμούν τη Μάχη της Κοκκινιάς

Σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ιστορική Μάχη της Κοκκινιάς (6 - 8 Μάρτη 1944). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Δαβάκη (περιβολάκι) και θα μιλήσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και στέλεχος της Οργάνωσης Κοκκινιάς της ΚΝΕ.

ΚΑΒΑΛΑ
Οι εργαζόμενοι να βάλουν εμπόδια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Σε εκδήλωση της ΚΟ Καβάλας για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης

Περιοδεία σε Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο της ΚΟ Καβάλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, βάζοντας στο επίκεντρο της συζήτησης τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και συνολικά τα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού.

Το απόγευμα, ο Κ. Παπαδάκης μίλησε σε πολιτική εκδήλωση της ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομαρχίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Και τι δεν ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα; Για τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα; Ομως η ΕΕ, πέραν ορισμένων χλιαρών φραστικών παραινέσεων, καταπίνει αμάσητη διαχρονικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, που εκφράστηκε και με εμβολισμό πλοίου που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ, ενώ η ίδια, με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή, υποτίθεται φυλά τα σύνορα, που δέχονται καθημερινά παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, από κάθε είδους προκλήσεις και γκριζάρισμα συνόρων.

Αραγε η κρίση στα Ιμια, με τους 3 Ελληνες στρατιωτικούς ως ανθρώπινη απώλεια, δεν έγινε όταν ήμασταν μέλη της ΕΕ, όπως και του ΝΑΤΟ; Αλλωστε, με τη βούλα της ΕΕ από τη συμφωνία του Ελσίνκι κιόλας, από το '99, δεν αναγνωρίστηκαν "εκκρεμείς συνοριακές διαφορές" στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία; Ποιον άλλωστε κοροϊδεύουν οι "εταίροι" μας στην ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, και η Βρετανία, αφού η Τουρκία είναι ο 6ος καλύτερος πελάτης τους παγκοσμίως σε εξοπλισμούς. Με τα δικά τους όπλα η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της».

Καμιά «εθνική γραμμή» με τα αστικά κόμματα


«Και τι δεν ακούγαμε για το ΝΑΤΟ, που "εγγυάται την ειρήνη μεταξύ συμμάχων";

Για μια ακόμα φορά η αντίδραση του ΝΑΤΟ στην τουρκική προκλητικότητα ήταν εκκλήσεις ίσων αποστάσεων. Καθόλου τυχαία βέβαια. Αφού το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στους "συμμάχους" Ελλάδα - Τουρκία. Προφανώς η εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, προϊόν του ΝΑΤΟ, αποτελεί εδώ και 44 χρόνια αδιάψευστη μαρτυρία για το βρώμικο ρόλο του, που δεν μπορεί πιο εμφατικά να προειδοποιήσει ότι δεν βάζεις ποτέ το λύκο να φυλάξει πρόβατα...

Και τι δεν ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για τους ισχυρούς "συμμάχους", τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία. "Εταίροι" μας, λένε, οι δύο τελευταίες στην ΕΕ, και τι "ευτυχής συγκυρία" να έχουν κι αυτές συμφέροντα και μπίζνες στην περιοχή μας, τόσο στο Αιγαίο και το Ιόνιο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, έτσι ώστε να είναι ασπίδα μας σε κάθε προκλητικότητα της Τουρκίας. "Πριν αλέκτωρ λαλήσει", οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποστομώνουν. Οι Αμερικάνοι καλούν να τα βρουν Ελλάδα και Τουρκία... Η δε στάση της Ιταλίας και της Γαλλίας υπαγορεύεται από τα δικά τους συμφέροντα, που περιλαμβάνουν π.χ., απ' ό,τι φαίνεται, ακόμα και συνεννοήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με το ψευδοκράτος. Μιλάμε για τέτοια "ασπίδα".

Το ΚΚΕ ευθέως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία "εθνική γραμμή" με όλα εκείνα τα αστικά κόμματα που στηρίζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που στηρίζουν τον ευρωατλαντικό δρόμο ή άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό πως δεν κινδυνεύει δήθεν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον καλούν την ίδια ώρα να υπομείνει τα σκληρά αντεργατικά μέτρα διαρκείας, μεταξύ άλλων και στο όνομα των ΝΑΤΟικων εξοπλισμών, που κι αυτά υπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της κερδοφορίας της ελληνικής αστικής τάξης».

Μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή

Από την πρωινή περιοδεία αναδείχθηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και ατομικά μέσα προστασίας, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, έγινε συνάντηση με το Σωματείο Πενταετών και Συμβασιούχων Πυροσβεστών. Αναδείχθηκε ότι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, οχήματα, στολές και άλλα μέσα ατομικής προστασίας δεν αντιμετωπίζονται και κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη κατάργησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις του ΠΣ και να στελεχωθούν επαρκώς οι Υπηρεσίες του. Στη συνάντηση με το Σωματείο των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα, έγινε αναφορά στις εξελίξεις στο Αιγαίο, στα διάφορα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο της έντασης που διατηρείται στην περιοχή. Επίσης στον απαρχαιωμένο στόλο σκαφών και οχημάτων, στο ελάχιστο προσωπικό, που οδηγεί και σε νυχτερινές βάρδιες με ένα άτομο, κ.λπ.

ΒΟΛΟΣ
Και η υγεία του λαού θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους

Εκδήλωση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ με θέμα την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ - LAFARGE

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ - LAFARGE, που οργάνωσε, την Κυριακή το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο Αποστόλης Ριζόπουλος, μέλος του ΤΓ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Την εισήγηση παρουσίασε η Εύη Γεωργιάδου, Δρ. Χημικός Μηχανικός, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους.

Η εισηγήτρια επισήμανε τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων από την ανεξέλεγκτη λειτουργία της ΑΓΕΤ και κάθε καπιταλιστικής επιχείρησης στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης που λειτουργεί με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Σημείωσε ότι η αξιοποίηση των «εναλλακτικών» καυσίμων γίνεται με επίκληση στην προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο η καύση απορριμματικών καυσίμων ή/και απορριμμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την επαγγελματική και δημόσια υγεία. Από τις επικίνδυνες χημικές ενώσεις που απελευθερώνονται κατά την καύση «εναλλακτικών» καυσίμων (υδράργυρος, θάλιο κ.ά.), το σημαντικότερο πρόβλημα εστιάζεται στην εκπομπή διοξινών και φουρανίων. Οι διοξίνες είναι πολύ επικίνδυνες ενώσεις, μη αποικοδομήσιμες, στις οποίες ο άνθρωπος εκτίθεται και μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η διεθνής εμπειρία από σχετικές επιστημονικές μελέτες αναδεικνύει τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας από έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες που παράγονται κατά την καύση, και ειδικότερα από την έκθεση σε διοξίνες, ιδιαίτερα τον κίνδυνο καρκινογένεσης στους κατοίκους και σε παιδιά.


Η ύπαρξη νομοθεσίας και κανονισμών, η πρόοδος της τεχνολογίας - τόνισε - δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την προστασία εργαζομένων και κατοίκων, όπως φαίνεται από πλήθος παραδείγματα (ενδεικτικά: κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ατύχημα στο Σαρωνικό, στο ΣΑΜΙΝΑ, ρύπανση Ασωπού κ.ά.).

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης η λειτουργία κάθε εργοστασίου (χωροταξικός σχεδιασμός, επιλογή καυσίμου, όροι λειτουργίας αντιρρυπαντική τεχνολογία, προληπτική συντήρηση, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, διαχείριση αποβλήτων, συνθήκες εργασίας κ.λπ.) καθορίζεται με κριτήριο τη διασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων και γενικότερα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Οχι στο ψευτοδίλημμα «θέσεις εργασίας ή προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος»

Το αστικό κράτος - είπε - συγκαλύπτει την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας μέσα από τους ελλιπείς ελέγχους και την ύπαρξη κενών στη νομοθεσία (π.χ. θεσμικό πλαίσιο για καταγραφή εκπομπών από την ίδια την επιχείρηση, συχνότητα ελέγχων, οριακές τιμές, κατεύθυνση του ευωρενωσιακού πλαισίου «ο ρυπαίνων πληρώνει και συνεχίζει να ρυπαίνει»). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην ΑΓΕΤ, όπως π.χ. η αδειοδότηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τη μετατραπεί σε μια τεράστια μονάδα αξιοποίησης 1.480.000 τον/έτος αποβλήτων και τον αυθαίρετο τετραπλασιασμό των επιτρεπόμενων ορίων του ολικού οργανικού άνθρακα στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων από 10 mg/m3 σε 40 mg/m3.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση - συνέχισε - το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να αντιτάξουν την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών των λαϊκών οικογενειών. Να μην εγκλωβιστούν σε ψευτοδιλήμματα για το ποια ανάγκη τους θα θυσιάσουν προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου, να μην εγκλωβιστούν στο ψευτοδίλημμα «θέσεις εργασίας ή προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος».

Να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε δραστηριότητα επικίνδυνη για την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, κάθε δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον, να απαιτήσουν να υπάρξει ουσιαστικός κρατικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης, να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες για την υγεία του πληθυσμού, ουσιαστική καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων, να πληρώσει το κεφάλαιο για τον επαγγελματικό κίνδυνο και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στον ρυπαίνοντα να πληρώνει και να συνεχίζει να ρυπαίνει.

Ο αγώνας αυτός - κατέληξε η Εύη Γεωργιάδου - για να είναι αναποτελεσματικός, θα πρέπει να ενταθεί στο συνολικό αγώνα για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την προοπτική της εργατικής εξουσίας όπου θα κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής, θα υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας και εργατικός έλεγχος με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών.

ΞΑΝΘΗ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Κόμματος

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Σε εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ μίλησε την περασμένη Πέμπτη, στην Ξάνθη, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σημείωσε ότι τόσο τα εσωτερικά, όσο και τα διεθνή ζητήματα προσφέρονται για την άντληση συμπερασμάτων σχετικά με τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την ανάγκη ανατροπής του και την οικοδόμηση μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία και πολέμους.

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις που έχουν οι αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, σημείωσε: «Η φιλοδοξία που έχει η αστική τάξη της Ελλάδας είναι να αναβαθμίσει τις θέσεις της στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επωφελούμενη και από τη δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι σχέσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Η αστική τάξη της Τουρκίας επιδιώκει να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στις εξελίξεις, όχι μόνον περιφερειακό, αλλά ακόμη και παγκόσμιο. Στη βάση αυτή η αστική τάξη της Τουρκίας όχι μόνον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, επιδιώκοντας να βάλει στο χέρι τμήμα του ενεργειακού πλούτου που υπάρχει, όχι μόνον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επιδιώκοντας και την "ντε γιούρε" διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά σήμερα έχει εισβάλει και διατηρεί στρατούς κατοχής σε 3 χώρες, εκτός της Κύπρου, στο Ιράκ και πρόσφατα στη Συρία. Στέλνει στρατεύματα και φτιάχνει στρατιωτικές βάσεις εκτός της Τουρκίας, όπως στο Κατάρ, στη Σομαλία, στην Αλβανία. Από την άλλη, επιδιώκει να αξιοποιήσει για τα σχέδιά της τα ζητήματα του θρησκεύματος και των μειονοτήτων».

Το όφελος των λαών είναι στην κοινή πάλη άσχετα από γλώσσα, θρησκεία, προέλευση

Μιλώντας για τα ζητήματα των μειονοτήτων τόνισε «πως οι μειονότητες στα Βαλκάνια, αλλά και γενικότερα, πρέπει να αποτελούν γέφυρα συνεννόησης και ανάπτυξης της φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το ΚΚΕ ανέδειξε το γεγονός πως από τα αστικά κράτη, τα κόμματά τους, αλλά και ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διεξάγονται προσπάθειες να μετατρέψουν τις μειονότητες σε "εύφλεκτη ύλη", για να ανάψουν την "μπαρουταποθήκη" της περιοχής μας, όποτε το κρίνουν αναγκαίο. Να γιατί το ΚΚΕ πρώτα απ' όλα στέκεται και τονίζει τα κοινά συμφέροντα που έχουν η πλειοψηφία της μειονότητας και η πλειοψηφία της πλειονότητας. Γιατί τόσο μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως και συνολικά στον ελληνικό πληθυσμό, υπάρχει μια κάθετη διαίρεση! Από τη μια, έχουμε μια χούφτα εκμεταλλευτές, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγαλοαγρότες, κι από την άλλη έχουμε την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών κι επαγγελματιών, του εργαζόμενου λαού. Κι αυτή η διαίρεση, που υπάρχει και στη μειονότητα, φάνηκε και πρόσφατα στα πρόσωπα όλων αυτών που περιέβαλαν τον Ερντογάν στην περιοδεία του. Τι όφελος, όμως, μπορεί να έχει ο απλός λαός από τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων; Κανένα. Το όφελός του είναι στην κοινή πάλη των εργαζομένων! Ασχετα από γλώσσα, θρησκεία, προέλευση».

Υπογράμμισε πως «η λύση για τους δύο λαούς βρίσκεται στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του, ενάντια στον εθνικισμό, στις στρατιωτικές δαπάνες, για το σεβασμό των συνόρων των δύο χωρών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, καθώς και ενάντια στην αιτία που τις προκαλεί: τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό».

Τέλος, ο Ελ. Βαγενάς κάλεσε τους εργαζόμενους της Ξάνθης και τη νεολαία να παλέψουν ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Ενάντια στον εθνικισμό, που θέλει να κρύψει πως οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα έχουμε σήμερα τον ίδιο αντίπαλο: τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ