Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσια πολιτική δραστηριότητα με περιοδείες και συγκεντρώσεις

Σε συγκέντρωση στο Περιστέρι μίλησε η Λ. Ράζου
Σε συγκέντρωση στο Περιστέρι μίλησε η Λ. Ράζου
Συνεχίζεται η πλούσια πολιτική δραστηριότητα των ΚΟ του ΚΚΕ στην Αττική. Καθημερινά, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις, οι Οργανώσεις του Κόμματος απευθύνονται στους εργαζόμενους και τους καλούν να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να προσπεράσουν τις παγίδες που στήνει το κεφάλαιο, τα παραμύθια της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Για να γίνει πράξη το δίκιο τους χρειάζεται «ισχυρό ΚΚΕ, για να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία».

Μαζική συγκέντρωση στο Περιστέρι

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Φλεβάρη, σε μαζική συγκέντρωση στο Περιστέρι μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε αναλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις, στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορμή τα 3 χρόνια που έκλεισε πριν από μερικές μέρες. Ανέδειξε τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι από αυτήν την τριετία αλλά και την ανάγκη των αγώνων που πρέπει να οργανωθούν το επόμενο διάστημα, στους οποίους θα πρωτοστατήσουν οι κομμουνιστές μέσα από τα σωματεία, τους φορείς του κινήματος.

Με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ που συμπληρώνονται φέτος, η Λ. Ράζου στάθηκε στα καθήκοντα που έχουν οι κομμουνιστές για την ισχυροποίηση του Κόμματος, την οικοδόμησή του, τη διάδοση του Προγράμματός του. Αναλύοντας βασικά συμπεράσματα που βγάζει το Κόμμα από την 100χρονη ηρωική του Ιστορία, όπως αυτά αποτυπώνονται και στη Διακήρυξη της ΚΕ, ανέδειξε τι σημαίνει να κατακτιέται ο πρωτοπόρος επαναστατικός ρόλος του ΚΚΕ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.


Στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι από την περιοχή που είχαν πολύ καιρό να έρθουν σε τέτοια πολιτική δράση του Κόμματος, έγινε πλούσια συζήτηση, με τους συγκεντρωμένους να θέτουν τα δικά τους ερωτήματα. Αυτά τα ερωτήματα, που κινήθηκαν κατά κύριο λόγο γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, έδωσαν την αφορμή για να αναδειχθούν ιστορικά ζητήματα, αλλά και η θέση του Κόμματος. Η συζήτηση εστίασε στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια που οξύνουν τους ανταγωνισμούς αλλά και στην περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης, για την οποία η κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Η πολιτική εξόρμηση συνεχίζεται σήμερα και τις επόμενες μέρες:

Σήμερα, Τρίτη: Στις 6 π.μ., στην πορθμειακή γραμμή Πέραμα - Παλούκια. Στις 9 π.μ., στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στου Ρέντη. Στις 10.30 π.μ., στο εργοστάσιο του ΟΣΕ. Στις 10.30 π.μ. στην «Tasty».

Αύριο, Τετάρτη 7/2, στις 11.30 π.μ., στο εργοτάξιο του ξενοδοχείου «Metropolitan». Στις 11 π.μ., στην «Elbisco».

Την Πέμπτη 8/2, στις 11.30 π.μ., στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή.

Την Παρασκευή 9/2, στις 11.30 π.μ., στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής.

Την Τετάρτη 14/2, στις 9.30 π.μ., ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 15/2, στις 10.30 π.μ., στην αλλαντοβιομηχανία «Υφαντής».

Την Πέμπτη 22/2, στις 10 π.μ., στην αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ».

Η εργατική τάξη να αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμή της

Περιοδεία σε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά

Στιγμιότυπο της περιοδείας
Στιγμιότυπο της περιοδείας
«Τόσα χρόνια μπάρκο, το μισό μισθό κρατήσεις και ποια είναι η σύνταξη που θα πάρουμε; Και είναι δικά μας λεφτά, πληρωμένα με αίμα». «Μας παίρνουν το ένα δικαίωμα μετά το άλλο, σε λίγο θα φέρουν και το βούρδουλα σαν να είμαστε σκλάβοι». «Εχεις και τη ΠΝΟ και σου λέει "παιδιά φρόνιμα", λες και ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με το καπελάκι στραβά και όχι με αγώνα».

Αυτές ήταν ορισμένες από τις φράσεις που κυριαρχούσαν στα πληρώματα των πληρωμάτων «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ», «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» κ.α., στα οποία περιόδευσε χτες το πρωί ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αγανάκτηση των ναυτεργατών ήταν φανερή από τις συζητήσεις τόσο στα μηχανοστάσια όσο και στις κουβέρτες. Η επιθετικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών, για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, με την κυβερνητική πολιτική να τους φουσκώνει τα πανιά, έχει επιφέρει μείωση των οργανικών συνθέσεων (αριθμός και ειδικότητα ναυτεργατών), ακινητοποίηση του μισού ακτοπλοϊκού στόλου, ταξίδια - οδύσσειες, ωράρια εργασίας - λάστιχο, παραπέρα υποβάθμιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όσο και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο Γ. Τούσσας, συνομιλώντας με τους ναυτεργάτες, αναφέρθηκε στην ένταση της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης που είναι σε εξέλιξη, λέγοντας πως ο λαός φορτώθηκε την κρίση, θα φορτωθεί και την καπιταλιστική ανάπτυξη, ή τη «μεταμνημονιακή εποχή» όπως λέει η κυβέρνηση. «Οργανικό στοιχείο» της επίθεσης αυτής, επισήμανε, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, όπως η ονοματολογία της ΠΓΔΜ, είναι και η συμμετοχή της κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους στην περιοχή, προμηνύοντας επικίνδυνες καταστάσεις για το λαό, αλλά και συνολικότερα για τους λαούς της περιοχής. Ενώ πρόσθεσε ότι στον ίδιο άξονα, αυτόν που έχουν καθορίσει ΝΑΤΟ και ΕΕ, κινούνται και τα άλλα αστικά κόμματα.

Οπως είπε, αν δεν ήταν η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων, αν δεν ήταν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ να πρωτοστατούν, δεν θα είχαν αφήσει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματά μας. Γι' αυτό, οργάνωση παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, για να πατάμε γερά στα πόδια μας. Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ, δυναμώνουμε το εργατικό κίνημα και την Κοινωνική Συμμαχία, διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και προχωράμε μπροστά για την εξουσία».

Διαβάστε σήμερα στην ενότητα «Κομματική Ζωή & Δράση»
  • Με συγκεντρώσεις και περιοδείες συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση ΚΟ του ΚΚΕ στην Αττική
  • Επίκαιρες οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ με θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις θέσεις του Κόμματος
  • Πολύτιμα ντοκουμέντα στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ
ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια γεννούν τις βιασύνες για το όνομα των Σκοπίων

Εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις, οι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και η πρόταση του ΚΚΕ», διοργάνωσε η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ την Παρασκευή 2 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε ότι στην Κοζάνη, «δίπλα στο ενεργειακό κέντρο της χώρας, την Πτολεμαΐδα, αξίζει να αναφερθούμε στα ζητήματα της Ενέργειας συνδυασμένα με τις εσωτερικές και τις διεθνείς εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη γειτονιά των Βαλκανίων».

Εξηγώντας το παραπάνω υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οι πηγές - κάθε μορφής - Ενέργειας και οι δρόμοι μεταφοράς της, μαζί με τους δρόμους μεταφοράς άλλων εμπορευμάτων και την εκμετάλλευση νέων αγορών είναι στο επίκεντρο, πυροδοτούν ισχυρότατους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών μεγαθηρίων, που υπό τη σημαία των κρατών καταγωγής τους θέλουν να εκμεταλλευτούν όλα τα παραπάνω.(...)

Αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι που κινούν με ιδιαίτερη βιασύνη την υπόθεση του γειτονικού κράτους των Σκοπίων και της σχετικής ονοματολογίας (...) Οι λαοί επιδιώκεται να γίνουν είτε φορείς κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου είτε εθνικισμών και αλυτρωτισμών. Σε όλες τις περιπτώσεις, υποταγμένοι στα συμφέροντα του κεφαλαίου, των αστικών τάξεων, του ιμπεριαλισμού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γι' αυτό πίσω από την αντιπαράθεση περιορισμένα για την ονοματολογία, καμιά πλευρά δεν αποκαλύπτει ποιος πραγματικά ανακινεί με βιασύνη το θέμα του γειτονικού κράτους των Σκοπίων».


Αναφερόμενος στην παραπάνω αντιπαράθεση τόνισε:

«Δεν είπαν κουβέντα όταν ένα σημαντικό όπλο της χώρας και του λαού σ' αυτόν τον παγκόσμιο ενεργειακό ανταγωνισμό, το ενεργειακό κέντρο της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, παραδίδεται σε ιδιωτικά κεφάλαια είτε (μέρος του) απαξιώνεται και κλείνει με τη δικαιολογία ότι "ο λιγνίτης ρυπαίνει". Λες και ο ιδιωτικοποιημένος λιγνίτης δεν ρυπαίνει. Η ΕΕ και τα μονοπώλια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αυτή προωθεί εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητα για τη ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά ιδιαίτερα κυνικά και επιθετικά απέναντι στο κύριο στοιχείο του περιβάλλοντος, τον άνθρωπο, που τον θυσιάζουν σε πολέμους για τα συμφέροντά τους.

Η "αναπτυξιακή" προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για τον αγωγό ΤΑΡ και τα οφέλη του αποδείχθηκε άνθρακες. Και όσον αφορά τις θέσεις εργασίας (καθώς όσες δημιουργήθηκαν για την κατασκευή του σε λίγο θα καταργηθούν με την ολοκλήρωσή του) αλλά και σε ό,τι αφορά την παροχή φθηνού αερίου στις περιοχές διέλευσης του αγωγού. Η εταιρεία θεωρεί ότι μια τέτοια παροχή είναι ασύμφορη οικονομικά και την αποκλείει. Τελικά η Βόρεια Ελλάδα είναι απλά ο χώρος "διέλευσης" μονοπωλιακών, ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, περιοχή - στόχος αντιτιθέμενων συμφερόντων. Στα οποία επιδιώκουν να εμπλακούν και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα για να πάρουν μέρος από τη λεία. Αυτή είναι η περίφημη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της χώρας. Των μονοπωλίων και όχι του λαού. Αλλωστε, για να αποκτήσουν οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι "πρόσωπο", δηλαδή κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα για να εξορμήσουν και πάλι προς τα Βαλκάνια, έπρεπε να αποκτήσουν "ισχυρά πόδια" μέσα στην Ελλάδα και αυτό το πετυχαίνουν με τα μνημόνια, τη φτώχεια του λαού προς χάριν του δικού τους πλούτου. "Εθνικός στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης" και αντιλαϊκά μνημόνια είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Να γιατί οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει δίπλα στην ανάγκη για όξυνση της πάλης για τα καθημερινά ζητήματα, το μισθό, το μεροκάματο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία, τη σύνταξη, τη φορολεηλασία, τους πλειστηριασμούς για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν αυτές με τη σειρά τους τα μονοπώλια, πρέπει να προτάξουν το στόχο για απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους, θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για οικονομία στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, για εξουσία στα χέρια του λαού. Και αυτό προϋποθέτει απαραίτητα ταξική ανασύνταξη του κινήματος και λαϊκή συμμαχία. Που με τη σειρά τους προϋποθέτουν το βασικό: Ενίσχυση του ΚΚΕ».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι θέσεις του ΚΚΕ

Στο Ιλιον μίλησε ο Γ. Γκιόκας
Στο Ιλιον μίλησε ο Γ. Γκιόκας
Εξαιρετικά επίκαιρες ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 4/2 σε Πετρούπολη και Ιλιον από τις τοπικές ΚΟ του ΚΚΕ, με θέμα «Οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια στο έδαφος σκληρών ανταγωνισμών. Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Το ενδιαφέρον για το θέμα των εκδηλώσεων ήταν μεγάλο από εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν σε αυτές, την ίδια μέρα που κορυφωνόταν ο αποπροσανατολισμός με τη διοργάνωση, στην Αθήνα, του συλλαλητηρίου για το όνομα των Σκοπίων. Στην Πετρούπολη μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, ενώ στο Ιλιον μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ.

Τα στελέχη του Κόμματος ανέδειξαν ότι ζητούμενο από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM είναι να κλείσει μια συμφωνία για να επισπευσθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και αυτό είναι κάτι που μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύει, ενώ όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, είτε πρόκειται για δυνάμεις που διοργανώνουν και φιγουράρουν στα συλλαλητήρια επενδύοντας πολιτικά στον εθνικισμό, είτε πρόκειται για εκείνους που έχουν φορέσει σήμερα τη μάσκα του κοσμοπολίτη, αναγορεύουν σε κύριο ζήτημα το όνομα και κρύβουν όλες τις άλλες επικίνδυνες ουρές. Κρύβουν τη συμφωνία τους με τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, κάτω από την οποία επιδιώκεται να κλείσει το όλο ζήτημα.


Στις εκδηλώσεις οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σταθερή θέση του ΚΚΕ, που «πατά στην πραγματικότητα, η οποία διδάσκει πως για να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία των λαών δεν είναι αρκετό το όνομα. Μάλιστα, η ονοματολογία μπορεί να δράσει αποπροσανατολιστικά, να κρύψει τους πραγματικούς κινδύνους για τους λαούς, που βρίσκονται στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, στη σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων στην περιοχή». Ειδική αναφορά έγινε στο βρώμικο ρόλο που έχουν παίξει αυτές οι δυνάμεις στα Βαλκάνια, όπως στη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, στη δημιουργία κρατών προτεκτοράτων, στην αξιοποίηση υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων για να διαιρούν τους λαούς κ.λπ. Γι' αυτό, «όπως αγωνιζόμαστε για την έξοδο της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την ίδια συνέπεια τοποθετούμαστε και ενάντια στην είσοδο της ΠΓΔΜ και κάθε χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε όλα αυτά τα σχέδια που μόνο δεινά μπορούν να φέρουν στους λαούς...».

Εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ξεχωριστή αναφορά έκαναν στις «φαινομενικά διαφορετικές αφετηρίες» από τις οποίες εκκινούν τόσο αυτοί «που φοράνε το μανδύα του υπερπατριώτη - εθνικιστή, όσο και αυτοί που φοράνε το μανδύα του κοσμοπολίτη». Τελικά «καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, να βάζουν πλάτη για να περνάνε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Και στις δυο περιπτώσεις ο στόχος είναι κοινός, η κερδοφορία του κεφαλαίου. «Γι' αυτό και βλέπουμε ότι οι μεν δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συναντιούνται ή και να συνεργάζονται με τους δε (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ή να αλλάζουν με ευκολία στρατόπεδα και στάση, ανάλογα με το τι επιτάσσει κάθε φορά το κεφάλαιο και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός τους. Οπως κάνει, για παράδειγμα, η ΝΔ που προσπαθεί τώρα να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικισμού. Οπως κάνει ο Καμμένος, που από τη μια κοιμάται και ξυπνάει με το ΝΑΤΟ, που δεν υπάρχει ΝΑΤΟική απόφαση που να μην έχει στηρίξει και τώρα εμφανίζεται να αντιτίθεται σε μια επιλογή που εκπορεύεται από το ΝΑΤΟ».


Κάλεσαν το λαό να απομονώσει τις εθνικιστικές, φασιστικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τη δικαιολογημένη ανησυχία του, για να σπείρουν το δηλητήριο του εθνικισμού, της πατριδοκαπηλίας και επισήμαναν ότι τα συλλαλητήρια αυτά δίνουν την «πάσα» στην κυβέρνηση να παρουσιάζει τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια, στα οποία πρωτοστατεί για λογαριασμό της αστικής τάξης, με το μανδύα της «προοδευτικότητας». Ταυτόχρονα, πυροδοτούν και διάφορες ζυμώσεις και διεργασίες ανάμεσα σε ακροδεξιές και αντιδραστικές ομάδες και λοιπά μορφώματα, με στόχο τη διαμόρφωση νέων αντιδραστικών σχημάτων.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν αναλυτικά στους λόγους αναθέρμανσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με την καρδιά του θέματος να βρίσκεται «στο γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ιδιαίτερα τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν πεδίο κλιμάκωσης σκληρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αστικές τάξεις της περιοχής, για το ποιος θα αποκτήσει προβάδισμα και πλεονεκτική θέση στην προσέλκυση κεφαλαίων, ποιος θα εξασφαλίσει ότι οι ενεργειακοί διάδρομοι θα περάσουν από το δικό του έδαφος κ.λπ.».

Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζουν αυτήν την περίοδο είναι η ενίσχυση της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, υλοποιώντας σχεδιασμό που έρχεται σε αντιπαράθεση με ανταγωνιστικά σχέδια της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει την αναβάθμιση της θέσης της στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική «πυραμίδα».

Ο Θ.Παφίλης μιλώντας στην Πετρούπολη
Ο Θ.Παφίλης μιλώντας στην Πετρούπολη
Τα στελέχη του Κόμματος ανέδειξαν το ρόλο σημαιοφόρου στα ΝΑΤΟικά σχέδια που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, με κινήσεις όπως: Τη νομιμοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, την αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα και σχέδιο για δημιουργία νέων όπως είναι η βάση στην Αλεξανδρούπολη, την αγορά νέων οπλικών συστημάτων με δισεκατομμύρια ευρώ όχι για την άμυνα της χώρας κ.λπ.

«Μέσω αυτών των επιλογών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί τα στρατηγικά συμφέροντα σημαντικών τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου. Η γεωστρατηγική αναβάθμιση, που η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της, είναι ακριβώς αυτό: Η συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου στους ανταγωνισμούς, στα παζάρια που διεξάγονται στην περιοχή με επίκεντρο τις πρώτες ύλες, τους ενεργειακούς δρόμους, τα μερίδια των αγορών», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Ο λαός δεν θα ωφεληθεί από τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση»

Οπως είπαν οι ομιλητές, είναι μεγάλη απάτη ότι θα ωφεληθεί ο λαός από τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας, αφού οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Απάτη είναι επίσης ότι η ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα αποτρέψει κινδύνους απέναντι στη χώρα μας, αφού οι εμπρηστές των Βαλκανίων δεν μπορούν να εμφανίζονται τώρα ως πυροσβέστες και εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Ακόμη και αν για ένα διάστημα υπάρχει ένας κάποιος συμβιβασμός, αυτό που ονομάζουμε ιμπεριαλιστική ειρήνη, είναι μαθηματικά βέβαιο και ιστορικά επιβεβαιωμένο ουκ ολίγες φορές, ότι αυτός ο συμβιβασμός είναι προσωρινός και εύθραυστος, ότι όταν ο συσχετισμός αλλάξει, θα αναζητηθούν νέες συμφωνίες και γεωπολιτικές ισορροπίες, που επιτυγχάνονται είτε με πόλεμο είτε με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Στις εκδηλώσεις συζητήθηκε η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εξελίξεις, που προμηνύουν νέα δεινά για τους λαούς, με τα στελέχη του Κόμματος να καλούν σε μάχη για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα και για να ενωθούν σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες.

Τέλος, κάλεσαν σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει την ουσία των εξελίξεων και φωτίζει τη διέξοδο από αυτήν τη βαρβαρότητα. Κάλεσαν σε πάλη για να αποχωρήσει η Ελλάδα από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με την εργατική τάξη στην εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και τα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα.

ΚΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ

Η Οργάνωση Πολίχνης της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση στα γραφεία της από χρυσαυγίτες το Σάββατο 3/2/18.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η ομάδα των φασιστών, βάζοντας την κατάμαυρη υπογραφή τους στην πόρτα εισόδου, έδειξαν για άλλη μια φορά το τυφλό μίσος τους και το πραγματικό τους πρόσωπο.

Τους ενοχλεί η δράση του ΚΚΕ και των Οργανώσεών του. Τους εξοργίζει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, γιατί στοχεύει τον πυρήνα του συστήματος που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπερασπίζονται και υπηρετούν. Τους φοβίζει η επαφή του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και αυτή είναι που στοχεύουν. Είναι "βαθιά νυχτωμένοι" αν πιστεύουν ότι τέτοιες ενέργειες θα εμποδίσουν τη δράση των κομμουνιστών. Το ΚΚΕ σε όλη την εκατοντάχρονη πορεία του δεν έκανε βήμα πίσω από τον αγώνα για την υπεράσπιση της εργατικής τάξης και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Να είναι σίγουροι πως δεν θα κάνει ούτε και τώρα. Mε την πρωτοπόρα δράση του μαζί με τα λαϊκά στρώματα της περιοχής θα στείλει τους χρυσαυγίτες και άλλους ομοίους τους υμνητές του ναζισμού - φασισμού εκεί που τους αρμόζει: Στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας».

ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Σε συγκέντρωση καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων ενάντια σε μετανάστες εργάτες στην περιοχή του Ρέντη καλούν το λαό της πόλης οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη 6 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρέντη. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, και σύνθημα της συγκέντρωσης είναι «Ελληνες και ξένοι εργάτες κόντρα στο σύστημα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, ανεργία, φασισμό. Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία».

Κοζανίτικο ξεφάντωμα το Σάββατο

Κοζανίτικο ξεφάντωμα, με τον Μάκη Γκατζιούρα και την ορχήστρα του, διοργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, το Σάββατο 10 Φλεβάρη στις 9 μ.μ., στο χώρο του ΤΕΙ.

«Αξίζει να πολεμήσουμε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή»

Με αφορμή μια προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ

Σκίτσο του Δημήτρη Φωτιάδη από τον ποιητή, στη Μακρόνησο, το 1949
Σκίτσο του Δημήτρη Φωτιάδη από τον ποιητή, στη Μακρόνησο, το 1949
Βαδίζοντας στα 100 χρόνια του Κόμματός μας, μπορεί κάποιος με περηφάνια να αντικρίσει χιλιάδες ιστορικά τεκμήρια που φωτίζουν μικρές και μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας. Είναι στιγμές που μας γεμίζουν δύναμη κι αισιοδοξία στον δύσκολο, αλλά και συνάμα πιο όμορφο αγώνα που έχουμε να δώσουμε, αυτόν της κοινωνικής απελευθέρωσης, της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Με αφορμή τη δωρεά στο Αρχείο του ΚΚΕ από τον Γιώργο Λιάνη υλικών και ντοκουμέντων από το προσωπικό του αρχείο - ένα μέρος του είναι φωτογραφικές αναπαραγωγές σχεδίων του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου που φιλοτέχνησε, όσο βρισκόταν στην εξορία - θυμηθήκαμε τα λόγια του ποιητή, που σε διαφορετικές βέβαια συνθήκες με τις σημερινές, εξακολουθούν και μένουν επίκαιρα.

Σε απάντηση του ποιητή, γιατί δεν απεικονίζονται στα σχέδια της περιόδου εικόνες από αγγαρείες και βασανιστήρια, αναφέρει ότι αντιπαρέθετε «στη σκληρότητα, τη βία, την καταπίεση, την πίστη ότι υπάρχει ομορφιά, ότι υπάρχει ζωή... Δεν άφηνα τους ανθρώπους να απελπιστούν... Παρ' όλα αυτά η ζωή αξίζει. Και να τη ζήσουμε. Και αξίζει να πολεμήσουμε, να αγωνιστούμε να την κάνουμε καλύτερη. Και να τη χαίρεται όλος ο κόσμος... Αυτή ήταν πάντα η προσπάθεια. Είτε το 'ξερα είτε δεν το 'ξερα. Είτε το 'θελα είτε δεν το 'θελα. Αυτή ήταν η λειτουργία της τέχνης μου».

Οι χρονολογίες και οι τόποι, στην άκρη των σχεδίων, γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες της πορείας του ποιητή, αλλά και χιλιάδων άλλων κομμουνιστών και αγωνιστών. Στα σχέδια απεικονίζονται συγκρατούμενοι του ποιητή και σκηνές από τη ζωή στην εξορία. Ο Γιάννης Ρίτσος εξορίστηκε από το 1948 έως το 1952 στο Κοντοπούλι της Λήμνου, στη Μακρόνησο, στον Αϊ - Στράτη και από το 1967 έως το 1972 στη Γυάρο, στη Λέρο και κατ' οίκον περιορισμό στη Σάμο. Οπως έλεγε και ο ίδιος, αν μπορούσε να ξεχωρίσει κάτι στη μακρά ζωή του, οι μόνες του περγαμηνές ήταν τρεις λέξεις: Μακρόνησος, Γυάρος, Λέρος. Στην εξορία ο Γ. Ρίτσος συνεχίζει να γράφει ποίηση, να παίζει μουσική, να ζωγραφίζει. Και όταν τελειώνει το χαρτί, ζωγραφίζει τότε πάνω σε πέτρες και ρίζες...

Σχέδιο απ' το Κοντοπούλι Λήμνου
Σχέδιο απ' το Κοντοπούλι Λήμνου
Πολλές προσφορές μπορεί κανείς να δει και στην ιστοσελίδα arxeio.kke.gr. Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί όποιον διαθέτει ντοκουμέντα για τον εμπλουτισμό του Αρχείου να προχωρήσει στην προσφορά τους στο ΚΚΕ για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία από τη φθορά του χρόνου και την ανάδειξή τους.


Λέρος, 15/7/1968
Λέρος, 15/7/1968

Μακρόνησος, 6/3/1950
Μακρόνησος, 6/3/1950Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org