Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Αρχαιρεσίες συνδικάτων: Θετικά αποτελέσματα που φανερώνουν σημαντικές δυνατότητες
  • Προϋπολογισμός ΟΑΕΔ: Εργαλείο και «καθρέφτης» της εντεινόμενης επίθεσης σε άνεργους και μισθωτούς
  • Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων: Ρεπορτάζ από την επιτυχημένη πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λάρισα
Θετικά αποτελέσματα που φανερώνουν σημαντικές δυνατότητες

Ενθαρρυντικές διεργασίες και προοπτικές φανερώνει η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στις αρχαιρεσίες μια σειράς σωματείων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Ξεχωριστή σημασία έχουν η αύξηση της συμμετοχής και το αποτέλεσμα των εκλογών σε συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τα οποία έχουν πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη αγώνων, εστιών αντίστασης σε κλάδους και μεγάλους χώρους δουλειάς, ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας, ενάντια στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης προς όφελος του κεφαλαίου.

Μεταξύ αυτών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα και Ποτά Εύβοιας - Βοιωτίας, τα οποία στις πρόσφατες αρχαιρεσίες τους μέτρησαν εκατοντάδες νέες ψήφους εργαζομένων.

Το πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, το κάλεσμα οργάνωσης και συσπείρωσης συνδυάστηκαν από τα συνδικάτα με την ανάπτυξη πλούσιας αγωνιστικής δράσης σε χώρους δουλειάς, με την προετοιμασία της πρόσφατης απεργιακής μάχης, η οποία δόθηκε με σημαντική επιτυχία στους χώρους ευθύνης τους.

Καθεμιά από τις ψήφους που καταγράφηκαν στο αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών είναι αποτέλεσμα της επίμονης και ακούραστης δράσης των Συνδικάτων. Της προσπάθειας οργάνωσης των εργαζομένων, κόντρα στα μεροκάματα - ψίχουλα, στα ωράρια - λάστιχο, στις ατομικές συμβάσεις. Της παρέμβασης στους ανέργους, με αιτήματα και διεκδικήσεις για την προστασία και την ανακούφισή τους. Του ανοίγματος στους μετανάστες εργάτες που δουλεύουν κάτω από συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας.

Με παρακαταθήκη το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, τα δύο Συνδικάτα πλέον σχεδιάζουν και υλοποιούν τα επόμενα βήματα της δράσης τους, για να ανέβει η συσπείρωση των εργαζομένων, για την άνοδο των αγώνων και το πέρασμα στην αντεπίθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνουν ετοιμότητα για νέΘετικά αποα απεργιακή κινητοποίηση μπροστά στα αναμενόμενα αντιλαϊκά μέτρα και το νέο χτύπημα στην απεργία που φέρνει η κυβέρνηση, ενώ δίνουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες τους με αίτημα την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις.

Πλευρές αυτής της θετικής πείρας, που φανερώνει συνολικότερα σημαντικές δυνατότητες για να μετρηθούν βήματα στην υπόθεση της ανασύνταξης και της αλλαγής συσχετισμών, παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σημαντική ενίσχυση μέσα σε συνθήκες πάλης στα εργοτάξια του κλάδου

Καθολική ήταν η συμμετοχή από όλα τα εργοτάξια στις εκλογές
Καθολική ήταν η συμμετοχή από όλα τα εργοτάξια στις εκλογές
Σημαντικά ενισχυμένο και σε ετοιμότητα να δώσει από καλύτερες θέσεις τις μάχες του επόμενου διαστήματος βγήκε από τις αρχαιρεσίες του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες αυξήθηκαν κατά 32%. Ψήφισαν 3.790 οικοδόμοι, από 2.880 που ήταν το 2014. Εκλέχθηκαν 38 αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία Οικοδόμων (από 29 το 2014) και 51 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (από 38 το 2014). Στις εκλογές κατέβηκε μόνο το ψηφοδέλτιο του «Πανοικοδομικού Ενωτικού Ταξικού Συνδυασμού», που πήρε και όλες τις έδρες στη διοίκηση του Συνδικάτου.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σταύρος Λίτσας, το θετικό αποτέλεσμα προέκυψε μέσα σε συνθήκες πάλης στα εργοτάξια του κλάδου με αίτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις.

Η άνοδος της συμμετοχής δεν αντικατοπτρίζει τη δουλειά λίγων βδομάδων ή μηνών, αλλά αντανακλά τη δράση του Συνδικάτου τα τελευταία χρόνια.

«Στην ενίσχυση του Συνδικάτου αντανακλάται η δουλειά που κάναμε από το 2005 και το 2006 με τους ανέργους», υπογραμμίζει ο Στ. Λίτσας και συνεχίζει: «Στις συνθήκες εκείνες, προβάλλαμε τα αιτήματα του ταξικού κινήματος για την προστασία και ανακούφιση των ανέργων, οργανώσαμε παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ και στο ΙΚΑ, αναπτύξαμε δράση με επίκεντρο την οργάνωση της αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους, με πρωτοβουλίες όπως η συγκέντρωση και διανομή τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών σε οικογένειες άνεργων οικοδόμων. Ολες αυτές οι προσπάθειες συντέλεσαν ώστε να μη χαθεί η επαφή του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους που βρέθηκαν στην ανεργία, να διατηρηθούν οι δεσμοί. Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης προσπάθειας δεν ήταν εύκολο να εκφραστούν στο σύνολό τους στις συνθήκες εκείνες, δεν ήταν εύκολο να εκφραστούν με εγγραφές στο σωματείο, με συμμετοχή στη δράση και στις καθημερινές πρωτοβουλίες. Τα αποτελέσματα όμως εκφράστηκαν τώρα, που έχουν ξεκινήσει κάποια έργα, υπάρχουν ορισμένα μεγάλα εργοτάξια. Απευθυνόμενο το Συνδικάτο στους εργαζόμενους σε αυτά, συνάντησε κόσμο ο οποίος είχε επαφή μαζί του, δεν είχε ξεκοπεί τελείως τα χρόνια της ανεργίας».

Βήματα στην οργάνωση και τη δράση των εργαζομένων

Το πανό του Συνδικάτου στην απεργιακή συγκέντρωση
Το πανό του Συνδικάτου στην απεργιακή συγκέντρωση
Στη μεγάλη άνοδο της συμμετοχής αποτυπώθηκε ο αγώνας που δίνει το Συνδικάτο για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

«Η μάχη των αρχαιρεσιών συνδυάστηκε και δόθηκε παράλληλα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που συνεχίζονται με επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. Η μάχη για τις Συμβάσεις δόθηκε και συνεχίζει να δίνεται με μαζικούς όρους, με Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και ζωντανές διαδικασίες. Παίρνοντας μέρος σε αυτές, οι ίδιοι οι συνάδελφοι εμπλούτισαν τις διεκδικήσεις με ιδιαίτερα αιτήματα σε κάθε χώρο. Πέρα από το γενικό αίτημα, που είναι να αυξηθούν τα μεροκάματα, προστέθηκαν αιτήματα όπως η τήρηση μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, η κατασκευή αποδυτηρίων, η χορήγηση υποδημάτων και ρουχισμού», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Στη διαδικασία αυτή μετρήθηκαν βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων: «Με τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών μέσα σε χώρους δουλειάς και εργοτάξια, οι εργαζόμενοι μπήκαν σε κίνηση, ανέλαβαν ευθύνες, οργάνωσαν στάσεις εργασίας και απεργίες στα εργοτάξια. Ολα αυτά βοήθησαν τους εργαζόμενους να αντιληφθούν καλύτερα ότι ο δρόμος για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση είναι να παλέψουμε όλοι μαζί, συλλογικά, οργανωμένα, προτάσσοντας τα δικά μας συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του κάθε εργολάβου. Οτι πρέπει να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, για να ζήσουμε την οικογένειά μας και να μην ανεχθούμε τη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ για να κονομάνε μια χούφτα παράσιτα. Ζητήματα όπως τα παραπάνω συζητιούνται στους χώρους δουλειάς και σιγά - σιγά γίνονται συνείδηση σε κάποιους εργαζόμενους». Στη διαδικασία των κινητοποιήσεων το Συνδικάτο μέτρησε και ορισμένες νίκες, όπως την τακτική πληρωμή των εργαζομένων εκεί που υπήρχαν καθυστερήσεις, έβαλε «φρένο» στη δουλειά ήλιο με ήλιο, πέτυχε να σταματήσουν οι υπερωρίες, η δουλειά το Σάββατο και την Κυριακή.

Ολα αυτά ήταν επόμενο να έχουν ανάλογο αντίκτυπο και στις εκλογές.

«Από τους χώρους που οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται, όπως είναι ενδεικτικά το εργοτάξιο ανακαίνισης του "Αστέρα" στη Βουλιαγμένη, τα έργα στο Φάληρο, το εργοτάξιο του μουσείου Γουλανδρή, τα οχτάμηνα σε μια σειρά δήμους, είχαμε και πολλούς υποψήφιους που εντάχθηκαν στο ταξικό ψηφοδέλτιο. Οι εργαζόμενοι αυτοί όχι μόνο καταλαβαίνουν το ρόλο του Συνδικάτου και την ανάγκη ενίσχυσής του, αλλά μπήκαν μπροστά στην προσπάθεια αυτή, συνέβαλαν ως υποψήφιοι. Εκαναν ένα βήμα παραπέρα να οργανώσουν τον αγώνα, να αναλάβουν ευθύνες», σημειώνει ο Στ. Λίτσας.

Με ανάλογο τρόπο εκφράστηκε η αυξημένη συμμετοχή στην ψηφοφορία. «Ηταν καθολική η συμμετοχή από όλα τα εργοτάξια στις εκλογές. Δεν υπήρχε συνάδελφους που να μην ψήφισε στους χώρους όπου πήγε η κάλπη. Με τον τρόπο αυτό προέκυψε και το θετικό αποτέλεσμα, η σημαντική άνοδος του αριθμού των ψηφισάντων», σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου και επισημαίνει: «Υπάρχει αναγνώριση του Συνδικάτου και του ηγετικού του ρόλου στον κλάδο. Δηλαδή σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν ότι το Συνδικάτο οργανώνει τον αγώνα, μπαίνει μπροστά, είναι απαραίτητο, ανεξάρτητα από το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν πιο δραστήρια και οι ίδιοι».

Μέσα από τη διαδικασία των αρχαιρεσιών, το Συνδικάτο ενίσχυσε και τους δεσμούς του με μετανάστες που εργάζονται στον κλάδο, εκλέγοντας δύο στην κεντρική του διοίκηση και αρκετούς στις διοικήσεις των παραρτημάτων.

Στη μάχη από καλύτερες θέσεις

Με την ενίσχυσή του το Συνδικάτο σχεδιάζει τις μάχες του επόμενου διαστήματος από καλύτερες θέσεις. Ηδη οι εργαζόμενοι του κλάδου έδωσαν μαζικό «παρών» στην πρόσφατη πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, μέσα στο μπλοκ του Συνδικάτου τους. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην έκτακτη κινητοποίηση ενάντια στην τροπολογία της κυβέρνησης για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανέχεια, τα χαμηλά μεροκάματα, την ανεργία, τα μεροκάματα - ξεφτίλα των προγραμμάτων για τους ανέργους. Απορρίπτουμε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι "τελειώνουν τα δύσκολα", ότι διαφαίνεται "φως στο τούνελ" στο πλαίσιο μιας "δίκαιης ανάπτυξης". Συνεχίζουμε και εντείνουμε τη μάχη με στόχο να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής. Παλεύουμε για να σπάσει η προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία να ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους, να εκβιάζει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μεροκάματα πείνας. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως έχουμε αποφασίσει από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, προετοιμάζουμε παναττική απεργία ώστε να γίνει πράξη η θέληση των εργαζομένων για υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Υπερδιπλάσια συμμετοχή, επιστέγασμα της πλούσιας αγωνιστικής δράσης

Παρεμβάσεις για κάθε πρόβλημα στους χώρους δουλειάς οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο...
Παρεμβάσεις για κάθε πρόβλημα στους χώρους δουλειάς οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο...
Με υπερδιπλάσιο αριθμό ψηφισάντων ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές πήραν μέρος 679 εργαζόμενοι, από 267 που είχαν ψηφίσει τον Δεκέμβρη του 2014, ανεβάζοντας τη συμμετοχή κατά 154%!

«Η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Τζαβάρας. Το Συνδικάτο, που ιδρύθηκε το 2002, μετρά σημαντικά βήματα ενίσχυσης. «Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν το επιστέγασμα της δράσης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων του κλάδου και τη διεύρυνσή τους», εξηγεί ο Γ. Τζαβάρας.

Ανάμεσα στη δράση του Συνδικάτου, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για να ανακληθούν απολύσεις, για να καταβληθούν δεδουλευμένα, μισθοί, υπερωρίες, δώρα και επιδόματα, για να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να χορηγηθούν μέσα ατομικής προστασίας. Το Συνδικάτο έχει σταθερά μέτωπο ενάντια στο αίσχος της εργολαβικής - «δουλεμπορικής» εργασίας, παλεύει για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Επιδιώκει, επίσης, σταθερά τη συνεργασία με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην περιοχή.

Βήματα στη συσπείρωση των εργαζομένων

...μαζί με επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής
...μαζί με επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής
Ανάμεσα στις πλευρές που ξεχωρίζουν όσον αφορά στις πρόσφατες αρχαιρεσίες είναι η συμμετοχή εργαζομένων από μια σειρά χώρων δουλειάς, όπου το Συνδικάτο δεν είχε μέχρι πρόσφατα δυνάμεις. Οπως εξηγεί ο Γ. Τζαβάρας, η συμμετοχή αυτή ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει το Συνδικάτο το τελευταίο διάστημα να απευθυνθεί συστηματικά στους εργαζόμενους σε περισσότερες επιχειρήσεις, με κάλεσμα να γραφτούν στο κλαδικό τους Συνδικάτο, να συσπειρωθούν στις πρωτοβουλίες και τη δράση του. Τα θετικά βήματα που καταγράφηκαν «μας γεμίζουν νέες ευθύνες στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί να ανταποκριθούμε», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Αντίστοιχα, αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη συμμετοχή μεταναστών εργατών στις επιχειρήσεις του κλάδου. Οι μετανάστες εργάτες συμμετείχαν μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους στο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», το μόνο που κατέβαινε στις εκλογές. Εδωσαν μαζικά το «παρών» όπου στήθηκε η κάλπη. Εκλέχθηκαν σε όλα τα όργανα του σωματείου, στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή, αλλά και ως αντιπρόσωποι στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και στην Ομοσπονδία του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνδικάτο είχε φροντίσει οι ανακοινώσεις του να μεταφραστούν σε γλώσσες όπως τα Ινδικά και τα Πακιστανικά, με δεδομένο ότι εκατοντάδες εργάτες των αντίστοιχων εθνικοτήτων δουλεύουν σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Για το Συνδικάτο, η μάχη των αρχαιρεσιών δόθηκε μαζί με την προετοιμασία της συμμετοχής στην πανεργατική απεργία. Την κάλπη των εκλογών συνόδευαν παντού οι ανακοινώσεις για την απεργία και τη συγκέντρωση των σωματείων στη Χαλκίδα, ενώ στα «πηγαδάκια» η ανάγκη ενίσχυσης του σωματείου «δενόταν» με το απεργιακό κάλεσμα. Ο Γ. Τζαβάρας υπενθυμίζει στο σημείο αυτό τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία σε μια σειρά από χώρους, όπως στις ιχθυοκαλλιέργειες «Νηρέας», όπου επιχειρησιακό και κλαδικό σωματείο οργάνωσαν από κοινού την κινητοποίηση.

Ενισχυμένο πλέον με νέες δυνάμεις, το Συνδικάτο συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων, μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου. Συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την οργάνωση και την αντεπίθεση των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Αυτό το θετικό αποτέλεσμα είναι ανάγκη να αντιστοιχηθεί στην απεργιακή απάντηση τη μέρα που θα φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης για ψήφιση στη Βουλή, που περιλαμβάνουν και το χτύπημα στο δικαίωμα της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης, στην ίδια την απεργία. Με την αισιοδοξία που μας γεμίζει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα συνεχίζουμε τον αγώνα για την ενότητα όλου του κλάδου απέναντι στην εργοδοσία, το κράτος της και τους μηχανισμούς τους. Δίνουμε αυτήν τη μάχη μαζί με την Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».

Υποβιβάζεται σταθερά και με πολιτική κατεύθυνση η προστασία των ανέργων

Δήλωση του Θ. Γκώγκου, μέλους του ΔΣ του ΟΑΕΔ, εκπροσώπου των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Σε δήλωσή του στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης του ΟΑΕΔ, με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2018, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ, εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε τα εξής:

«Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ δεν αποτελεί μια απλή λογιστική απεικόνιση ενός Οργανισμού, αλλά αποτυπώνει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και κατευθύνσεις. Ο ΟΑΕΔ δεν διεξάγει αυτοτελώς κοινωνική πολιτική, ούτε υπάρχει ουδετερότητα. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ουσιαστικό ρόλο το ΔΣ και δεν θα επικύρωνε απλά τις αποφάσεις της κυβέρνησης ή τις υπουργικές αποφάσεις.

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2018 αναδεικνύει προτεραιότητες και στόχους. Τα τελευταία χρόνια και ανεξαρτήτως κυβέρνησης, το πλέγμα προστασίας των ανέργων υποβιβάζεται σταθερά υπέρ των ολιγόμηνων και κακοπληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης.

Στον φετινό προϋπολογισμό, το 63,21% των εσόδων του ΟΑΕΔ προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή, μόλις το 40,96% επιστρέφει σε επιδόματα ανεργίας και σε μέτρα προστασίας των ανέργων. Παράλληλα, ενώ διατηρούνται οι κρατήσεις προς τους δύο καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ - ΟΕΚ, οι κοινωνικές παροχές αυτών, ανάμεσά τους το κατασκευαστικό έργο, οι παροχές σε βιβλία, θέατρα κ.λπ. έχουν εξανεμιστεί.

Δεν επιτρέπεται ο ΟΑΕΔ να παρουσιάζει πλεόνασμα όταν επιδοτείται μόλις το 1/10 των ανέργων!

Το μεγάλο πλεόνασμα του ΟΑΕΔ, που με πανηγυρισμούς διατυμπανίζει η κυβέρνηση, μόνο πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους ανέργους μπορεί να αποτελεί. Ο οργανισμός προστασίας των ανέργων δεν είναι επιχείρηση για να μοιράζει κέρδη σε μετόχους. Ο ΟΑΕΔ δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει πλεόνασμα όταν επιδοτείται μόλις των 1/10 των ανέργων της χώρας, όταν το επίδομα ανεργίας βρίσκεται σταθερά στα 360 ευρώ. Το πλεόνασμα που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός είναι στην ουσία τα 2/3 του ποσού που προϋπολογίζεται συνολικά για τα επιδόματα ανεργίας το 2018 δηλαδή των 986 εκατ. ευρώ. Το ποσό που παρουσιάζεται ως πλεόνασμα θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην επιδότηση όλων των ανέργων, στην επάνοδο προγραμμάτων που έχουν καταργηθεί, επιδομάτων που εξαφανίστηκαν, στην αύξηση του χρόνου επιδότησης.

Αντιθέτως, το σκεπτικό της κυβέρνησης, όπως άλλωστε και των εργοδοτικών φορέων, είναι το όποιο πλεόνασμα υπάρχει αλλά και η συνολική αναλογία στα κονδύλια να κατευθύνεται σε προγράμματα απασχόλησης, ολιγόμηνα και κακοπληρωμένα, με ενίσχυση των προνομίων προς τις επιχειρήσεις. Η όποια, δηλαδή, "ευελιξία" και υπέρβαση για την αξιοποίηση του πλεονάσματος, να κατευθύνεται σε προγράμματα. Ο ΟΑΕΔ με τον κυκλώνα των προγραμμάτων απασχόλησης, εξελίσσεται στον μεγαλύτερο dealer των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, προς όφελος του πορτοφολιού των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην απέναντι όχθη από τους εργαζόμενους και τους ανέργους

Την ίδια στιγμή, με τα χρήματα των εργαζομένων κάνει δήθεν κοινωνική πολιτική. Προσπαθεί να βάλει τους εργαζόμενους και τους ανέργους να συνηθίζουν στην ελεημοσύνη και στο έκτακτο, όπως π.χ. το τωρινό επίδομα της "νεανικής αλληλεγγύης".

Η κυβέρνηση καταργεί, από τη μια, επιδόματα που ήταν έως σήμερα σταθερά και, από την άλλη, εμφανίζεται σαν νέος Αη Βασίλης να μοιράζει τάχα χρήματα και δώρα στο παρά πέντε των εορτών από αυτά που έχει ήδη κόψει.

Το συγκεκριμένο επίδομα, όπως και κάθε έκτακτο επίδομα, δεν είναι δικαίωμα, δεν ριζώνει, καθώς εξαρτάται κάθε φορά από τον υπουργό, την εκάστοτε κυβέρνηση. Γι' αυτό έχουν καταργηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μια σειρά από επιδόματα που ήταν πάγια και αδιαπραγμάτευτα. Ενα εξ αυτών αφορούσε τους νέους 20 έως 29 ετών και καταργήθηκε μόλις πριν από 6 μήνες.

Η υπουργός Εργασίας μέσα σε 2 - 3 μέρες κατάφερε να βγάλει ανακοίνωση για το έκτακτο επίδομα, να γίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση, να έρθει ως θέμα στο ΔΣ και στο προσχέδιο του κεντρικού προϋπολογισμού. Δεν θέλουμε να κρίνουμε τη σκοπιμότητα, καθώς εμάς μας ενδιαφέρει όλοι οι άνεργοι να έχουν επιδότηση, σταθερή, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τα παραπάνω βρίσκονται ως αιχμή στο διεκδικητικό μας πλαίσιο, όμως οφείλουμε να τονίσουμε το εξής: Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς και κλάδους που τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών και βρίσκονται στον αέρα, αφού έχει τελειώσει το επίδομα επίσχεσης και δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα, αναγκάζονται να κάνουν επί μήνες το δρομολόγιο υπουργείο - ΟΑΕΔ - Βουλή και ξανά από την αρχή μήπως και καταφέρουν να αποσπάσουν έκτακτο επίδομα βοήθειας. Μέσα από έναν ατελείωτο μαραθώνιο χαρτούρας και ενστάσεων, ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνεργοι καθημερινά που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους. Αποδεικνύεται στην πράξη πως η λύση των παραπάνω ζητημάτων και η ουσιαστική θωράκιση του πλέγματος προστασίας των ανέργων, η δημιουργία θέσεων σταθερής και μόνιμης εργασίας αποτελούν καθαρά θέμα πολιτικής κατεύθυνσης. Και η σημερινή κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αυτήν την όχθη. Αντιθέτως, με τη συνολική πολιτική της, βρίσκεται απέναντι.

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2018, είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί έκπληξη η συνολική υπερψήφιση του σχεδίου προϋπολογισμού από τους εργοδοτικούς φορείς αλλά και τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ παρά τις όποιες αποχρώσεις στις τοποθετήσεις.

Με βάση τα παραπάνω ως εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, καταψηφίζω τον προϋπολογισμό».

Στοιχεία για την ανεργία

Στους 1.043.482 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι το Νοέμβρη του 2017. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 95.575 άτομα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβρης 2017). Το επίδομα ανεργίας έλαβαν 123.132 άτομα, δηλαδή μόνο το 11,8% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων.

Το 57,26% των ανέργων που καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία» από τον Οργανισμό είναι μακροχρόνια άνεργοι. Το 37,14% είναι άνδρες και το 62,86% γυναίκες.

Οσον αφορά τη μεταβολή από τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβρης), τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της ανεργίας καταγράφονται σε Νότιο Αιγαίο (+32,98%), Ιόνιο (+15,33%), και Κρήτη (+14,29%), καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που συγκεντρώνονται στις περιοχές αυτές, έχουν πλέον βρεθεί στην ανεργία με τη λήξη της τουριστικής σεζόν.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Εργαλείο και «καθρέφτης» της εντεινόμενης επίθεσης σε ανέργους και μισθωτούς

Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων ενάντια στην ανεργία και την αντιλαϊκή πολιτική

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων ενάντια στην ανεργία και την αντιλαϊκή πολιτική
Η πρόσφατη κίνηση του υπουργείου Εργασίας να ανακοινώσει παραμονή Χριστουγέννων μια εφάπαξ ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε περίπου 50.000 νέους ανέργους δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της έχει φέρει την προστασία των ανέργων στο ναδίρ.

Χαρακτηριστικά, 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν ούτε αυτό το γλίσχρο επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, ενισχύεται ο χαρακτήρας του ΟΑΕΔ ως μηχανισμού ενίσχυσης των επιχειρήσεων, μέσα από τα γνωστά ολιγόμηνα και κακοπληρωμένα «προγράμματα απασχόλησης», προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και πολύμορφης στήριξης του κεφαλαίου.

Παράλληλα, περικόπτονται και οι υπόλοιπες παροχές του ΟΑΕΔ προς τους εργαζόμενους, παρότι αυτοί είναι που συνεχίζουν να τον τροφοδοτούν με τις εισφορές τους και να συμβάλλουν κατά 80% στα έσοδά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περικοπές στις παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας (ΟΕΚ, ΟΕΕ), που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.

Εργαλείο και «καθρέφτη» της πολιτικής αυτής, η οποία εντείνεται σε βάρος των ανέργων και των μισθωτών, αποτελεί ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2018, ο οποίος εγκρίθηκε προχτές από το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή κατεύθυνση του προϋπολογισμού και την παραπέρα υποβάθμιση της προστασίας των ανέργων, ο Θανάσης Γκώγκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, τον καταψήφισε(βλ. δίπλα αναλυτικά τη δήλωσή του).

Μόνο το 33% των εσόδων του ΟΑΕΔ πάει σε επιδόματα ανεργίας

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, υπέρ του κεφαλαίου. Τα βασικά του μεγέθη, το ύψος των εσόδων και των εξόδων του καθορίζονται με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, «με βάση τους δεσμευτικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου 2018 - 2021 (ν. 4472/17)».

Δύο μόνο στοιχεία του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το 2018 είναι αρκετά να αποδείξουν τον βαθιά ταξικό αντεργατικό του χαρακτήρα. Το ύψος του κονδυλίου που προορίζεται για τα επιδόματα ανεργίας και τα βοηθήματα μητρότητας περιορίζεται μόλις στα 983 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,993 δισ. ευρώ! Αντίστοιχο ήταν το ποσό που δόθηκε φέτος (975 εκατ. ευρώ). Διαχρονικά, το κονδύλι για τους ανέργους βαίνει μειούμενο: Το 2012 ήταν στα 1,737 δισ. ευρώ, γεγονός που διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ενίσχυσης της «κοινωνικής πολιτικής».

Δηλαδή, ενώ υποτίθεται βασική αποστολή του Οργανισμού είναι η στοιχειώδης έστω κάλυψη των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, για τον σκοπό αυτό το 2018 θα διατεθεί μόνο το 33% των εσόδων του (από 48,16% των εσόδων το 2012). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας υπολείπεται κατά πολύ και από τα έσοδα που προϋπολογίζει ο ΟΑΕΔ γι' αυτόν τον σκοπό. Ετσι, ενώ προϋπολογίζει να δώσει σε επιδόματα ανεργίας μόνο 983 εκατ. ευρώ, τα έσοδα του Κλάδου Ανεργίας θα ανέλθουν στο ποσό των 1,378 δισ. ευρώ! Που σημαίνει ότι από το λογαριασμό του Κλάδου Ανεργίας θα παρακρατηθούν και δεν θα αποδοθούν στους ανέργους τουλάχιστον 395 εκατ. ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται στον ΟΑΕΔ και το 2018 ένα πλεόνασμα πραγματικά αιματοβαμμένο, αφού εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ανέργων, δεν θα λάβουν την παραμικρή στήριξη. Και αυτό είναι το δεύτερο άκρως αντιδραστικό χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους ανέργους. Αντί δηλαδή ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ να είναι ισοσκελισμένος και να γίνεται προσπάθεια όσο γίνεται περισσότερα κονδύλια να κατευθύνονται για την προστασία του 1 εκατομμυρίου ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ο Οργανισμός θα παρουσιάσει ένα πρωτόγνωρο στην ιστορία του πλεόνασμα, ύψους 586 εκατ. ευρώ! Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και κάποια έσοδα από χρεολύσια, το πλεόνασμα αυτό αυξάνεται στα 641 εκατ. ευρώ, από 288 εκατ. ευρώ φέτος.

Κόντρα στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «καλύτερης διαχείρισης», «νοικοκυρέματος» κ.ο.κ., επιβεβαιώνεται ότι και αυτό το ματωμένο πλεόνασμα προέρχεται από τον ιδρώτα και τις εισφορές των εργαζομένων, από την παραπέρα υποβάθμιση της προστασίας των ανέργων.

«Προγράμματα απασχόλησης» για τη στήριξη του κεφαλαίου

Στον αντίποδα, για άλλη μια χρονιά, τα «προγράμματα απασχόλησης», δηλαδή η ενίσχυση επιχειρήσεων που μέσω του ΟΑΕΔ εξασφαλίζουν φθηνό και ευέλικτο προσωπικό με πρόσχημα την «κατάρτιση» και την «εκπαίδευση», θα «απορροφήσουν» τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι υπερ-τριπλάσιο από τα έσοδα του συγκεκριμένου κλάδου.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ), στα οποία εκτός από τους εργοδότες συνεισφέρουν και οι εργαζόμενοι, για το 2018 προϋπολογίζονται στα 126,8 εκατομμύρια ευρώ, όμως οι επιχειρήσεις θα λάβουν υπερ-τριπλάσιο ποσό. Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο η σταδιακή μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων. Γίνεται φανερό ότι το κονδύλι των 505 εκατ. ευρώ από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, που υποτίθεται πως δίνεται στον ΟΑΕΔ, κατευθύνεται εκεί όχι για τη στήριξη των ανέργων, αλλά, μαζί και με τις εισφορές των εργαζομένων, ξεκοκαλίζεται από τις επιχειρήσεις και τους πάσης φύσεως μεσάζοντες που εμπλέκονται στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Ενα ακόμα ποσό από τα έσοδα του ΟΑΕΔ, ύψους 464 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μνημονιακούς νόμους, θα κατευθυνθεί προς τον ΕΦΚΑ. Μέσα και απ' αυτήν την ανακατανομή κονδυλίων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, την ώρα που συνεχώς περικόπτει τις συντάξεις και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΦΚΑ, «καταφέρνει» να εμφανίζει και σε αυτόν τα γνωστά «πλεονάσματα»...

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ΟΕΚ και ΟΕΕ

Εξίσου χαρακτηριστική είναι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και για τις περιπτώσεις των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Οι δύο αυτοί Οργανισμοί από το 2012 μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ και η τότε κυβέρνηση απάλλαξε τους εργοδότες από τις εισφορές τους σε αυτούς, εξασφαλίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια όφελος για το κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, οι εισφορές των μισθωτών σε ΟΕΚ και ΟΕΕ συνέχισαν και συνεχίζουν να καταβάλλονται, παρότι ουσιαστικά οι παροχές των δύο Οργανισμών έχουν διακοπεί.

Ετσι, ενώ οι μισθωτοί μέσω των εισφορών από το μισθό τους θα καταβάλουν το 2018 το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ, ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ, που πλέον υπάγονται στον ΟΑΕΔ, θα αποδώσουν σε παροχές μόνο 60 εκατ. ευρώ. Αποτυπώνεται έτσι άλλη μια πτυχή από το αντιλαϊκό πλεόνασμα του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, ο ΟΕΚ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αναμένεται να έχει το 2018 έσοδα 273 εκατ. ευρώ, αλλά οι παροχές του, δηλαδή η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου, θα είναι μόλις 35 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα του ΟΕΕ θα είναι 127 εκατ. ευρώ, όταν οι παροχές του σε προνοιακά επιδόματα περιορίζονται μόλις στα 25 εκατ. ευρώ!

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Πρόγραμμα συντονισμένων κινητοποιήσεων και πλούσια συζήτηση για την επιτυχία τους

Από τις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα
Από τις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα
Με την οργάνωση ενιαίων, συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη, αρχές Φλεβάρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα απαντήσουν αγωνιστικά στην εντεινόμενη επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την οργάνωση της νέας πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, θα ξεκινήσουν περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, καθώς και κατά τόπους πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, με πρωτοβουλίες που θα πάρουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες.

Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε η μαζική πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες και δεκάδες Αγροτικούς Συλλόγους, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Στα μέσα Γενάρη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα εξετάσει την μέχρι τότε πορεία των προετοιμασιών και θα αποφασίσει για τις μορφές που θα πάρει η κλιμάκωση της συντονισμένης πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς.


Στη σύσκεψη της Κυριακής έγινε επίσης ανοιχτή, διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για το πώς θα οργανωθούν καλύτερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που δημιουργεί το κλίμα απογοήτευσης και μοιρολατρίας το οποίο «σπέρνουν» στην ύπαιθρο η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τα μνημόνια και την ΚΑΠ της ΕΕ, καθώς και οι πολύμορφες επιθέσεις σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που θα εντείνονται όσο πλησιάζουν οι μέρες που οι αγρότες θα βγουν στους δρόμους του αγώνα.

Τονίστηκε ότι οι νέες συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις έρχονται ως συνέχεια και κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων τις οποίες οργάνωσαν κατά τόπους οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εδράζονται στη βάση του συνολικού και ενιαίου για όλη την Ελλάδα πλαισίου αιτημάτων, που έχει καθοριστεί στα μπλόκα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις επικαιροποιήσεις και συμπληρώσεις που χρειάζονται λόγω των εξελίξεων.

Ιδιαίτερα απασχόλησε τη σύσκεψη η ανάγκη να προχωρήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με τη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.

Πολλαπλασιασμός και ένταση των προσπαθειών για μαζική συμμετοχή

Την εισήγηση στη σύσκεψη παρουσίασε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

Υπογράμμισε ότι αποδεικνύεται στην πράξη πως η συγκρότηση και λειτουργία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων αποτελεί μεγάλη κατάκτηση, καθώς παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την ενιαία οργάνωση και το συντονισμό της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και για την αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Επεσήμανε επίσης ότι οι περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε όλη τη χώρα έδειξαν πως το οργανωμένο αγροτικό κίνημα απλώνεται και δυναμώνει, και ήδη σήμερα λειτουργούν 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 150 Αγροτικοί Σύλλογοι.

Σε ό,τι αφορά τις νέες κινητοποιήσεις, ο Β. Μπούτας τόνισε ότι απαιτούν ένταση και πολλαπλασιασμό των προσπαθειών από όλους για την επιτυχία τους. «Μας λένε κάποιοι», είπε χαρακτηριστικά, «ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί, κάθεται στον καναπέ και δεν πρόκειται να βγει στους δρόμους. Ε, λοιπόν, αν συμβαίνει αυτό, τότε όλοι εμείς και άλλοι που δεν βρίσκονται εδώ σήμερα έχουμε χρέος να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και να τον σηκώσουμε. Αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιος θα το κάνει;».

Αναφερόμενος σε όσους κατηγορούν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα γιατί στρέφεται κατά της ΚΑΠ της ΕΕ, σημείωσε: «Εμείς λέμε κάτι που αποτελεί μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει: Η εφαρμογή της ΚΑΠ ωφελεί μια χούφτα μεγαλοαγρότες που τσεπώνουν μεγάλες επιδοτήσεις και ενισχύσεις και τους εμποροβιομήχανους που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας για ν' αυγαταίνουν τα κέρδη τους, και βλάπτει το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών. Λειτουργεί σαν εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Αφού λοιπόν αυτή είναι η ΚΑΠ, γιατί να μην την πολεμήσουμε;».

Αναλύοντας τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ο Β. Μπούτας επεσήμανε ότι η απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς θα πρέπει να δοθεί σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα, η οποία όπως αποδείχθηκε δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.

Ειδική αναφορά έκανε στα αγροτοδικεία, που παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα καταργηθούν, ξαναλειτουργούν και μάλιστα «μοιράζουν» βαριές ποινές, όπως έγινε στον Εβρο, την Ημαθία και τη Λάρισα, ενώ ακολουθούν πολλά ακόμα. «Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν, αλλά δεν θα τους περάσει. Παπάς να μην μας πάρει, ο χωροφύλακας δεν μας τρομάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απάντηση με καθημερινή παρέμβαση και δράση

Οι παρεμβάσεις από εκπροσώπους Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Μπλόκων από διάφορες περιοχές της χώρας που ακολούθησαν, στάθηκαν σε πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες και το αγροτικό κίνημα, με κοινό γνώμονα τη μεταφορά πείρας και απόψεων για την καλύτερη οργάνωση της πάλης.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, απαντώντας στα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» που προβάλλουν οι κάθε λογής «άσπονδοι φίλοι» της μικρομεσαίας αγροτιάς, σημείωσε πως όλες οι κινητοποιήσεις που έγιναν έφεραν κάποιο κέρδος, ενώ είναι σημαντικό ότι καθυστέρησαν αποφάσεις και μέτρα που θα οδηγούσαν σε γρηγορότερο και πιο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο Κ. Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, τόνισε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων παλεύουν για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι δουλεύουν σκληρά για να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή στην οικογένειά τους, και αντιμάχεται τα συμφέροντα των λίγων μεγαλοαγροτών, που έχουν μεγάλα εισοδήματα, κέρδη και επενδύσεις. «Οι μικροί αγρότες έχουν ήδη αναγκαστεί να φύγουν από την παραγωγή και σήμερα είναι η σειρά των λεγόμενων μεσαίων να φύγουν», είπε, τονίζοντας ότι «αυτό που ενώνει όσους μετέχουμε στους αγώνες είναι το πλαίσιο των αιτημάτων».

Ο Σπ. Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Αιτωλοακαρνανίας, αφού επεσήμανε ότι σήμερα το αγροτικό κίνημα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από παλιότερα, υπογράμμισε ότι «το κλειδί για την οργάνωση μαζικής και αποτελεσματικής αγωνιστικής δράσης είναι η καλή λειτουργία και συνεχής παρέμβαση του Αγροτικού Συλλόγου στα χωριά».

Ο Β. Τσολίσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Φθιώτιδας, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρχουν συνεχείς αγώνες, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού.

Ορισμένα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες έχουν να κάνουν με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, το αίσχος των ανοιχτών τιμών και την απληρωσιά για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής, τις περικοπές στις επιδοτήσεις, την τακτική του ΟΓΑ να μην αποζημιώνει για τις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από κακές καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, την άδικη φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ στα σπίτια και στα χωράφια και τα άλλα χαράτσια, τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη. Σ' αυτά και σε άλλα προβλήματα, καθώς και στην ανάγκη να δοθεί οργανωμένη αγωνιστική απάντηση, αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι Βασίλης Αρμενιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Κέρκυρας, Μανώλης Καρκαβάτσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων (Ηράκλειο Κρήτης), Τάσος Χαλκίδης και Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων - Μαλγάρων, Θύμιος Φωτεινός, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αδένδρου, Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Χρήστος Κάμτσης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Η Ενότητα», και Τάκης Τσουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ