Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Εκλογές στο Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής και πείρα από τις εκλογές του αντίστοιχου Συλλόγου της Πάτρας.
  • Εκδήλωση και έκδοση μπροσούρας από την ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ με θέμα «Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από τη ζωή της νεολαίας».
  • Αφιέρωμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία»: Το Πανεπιστήμιο της Μόσχας τα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
  • Αγωνιστικές πρωτοβουλίες των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας στη Μηχανιώνα.
  • Δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυναμώνει τη φωνή στις σχολές μέσα από τις εκλογές που γίνονται αυτές τις μέρες

Από τις 4 μέχρι τις 18 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής. Από αυτήν τη διαδικασία θα εκλεγεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καθώς και οι επιτροπές του Συλλόγου σε κάθε ΙΕΚ.

Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη του ΣΥΣΔΙΕΚ μπροστά στις εκλογές: «Παλεύουμε καθημερινά για τη ζωή μας, για να σπουδάζουμε, για το μεροκάματο, για να στηρίξουμε τις οικογένειές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τους δικούς μας. Μας ενώνει η ανάγκη να μάθουμε την ειδικότητα που επιλέξαμε. Να την μάθουμε σωστά έχοντας βιβλία και εργαστήρια. Να μπορούμε να σπουδάζουμε χωρίς να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Να κάνουμε πρακτική άσκηση με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό. Να μπορούμε να δουλέψουμε σε αυτό που σπουδάσαμε. Ελα να συμμετέχεις και εσύ! Ο Σύλλογος είναι η φωνή μας!».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκλογών, η κάλπη του ΣΥΣΔΙΕΚ θα πάει σήμερα Τετάρτη στα ΙΕΚ του «Ευαγγελισμού», Ν. Σμύρνης, Μεταμόρφωσης και Μεταξουργείου.

Αύριο Πέμπτη στα ΙΕΚ ΣΚΥΠ, ΟΑΕΔ Κηφισιάς, Ελληνικού και Ηλιούπολης.

Την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, η κάλπη πάει στα ΙΕΚ σε ΟΑΕΔ Αιγάλεω, ΚΑΤ, Γλυφάδας, Κόκκινου Μύλου και Ακαδημίας Πλάτωνος.

Τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη, οι εκλογές συνεχίζονται στα ΙΕΚ Γλυφάδας, Κηφισιάς, Κερατσινίου, Ζωγράφου και Χαϊδαρίου.

Την Τρίτη 12 Δεκέμβρη, στα ΙΕΚ ΓΝΑ Νίκαιας, Μπραχαμίου, Αιγάλεω, Περιστερίου και Αμπελοκήπων.

Την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, εκλογές γίνονται στα ΙΕΚ ΣΤΕ, Χαϊδαρίου, Αγ. Αναργύρων, Αμπελοκήπων και Αιγάλεω.

Την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, οι εκλογές συνεχίζονται στα ΙΕΚ Σιβιτανιδείου, Μπραχαμίου, Ρέντη και Ελευσίνας.

Τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη, εκλογές γίνονται στα ΙΕΚ ΣΚΥΠ, Σιβιτανίδειου, Κερατσινίου, Χαϊδαρίου και Γκράβας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Πείρα από τις εκλογές και τη δράση του

Το τριήμερο 20-22 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Σύλλογο Σπουδαστών Δημόσιου ΙΕΚ Πάτρας. Φέτος, είναι ο 6ος χρόνος λειτουργίας και δράσης του Συλλόγου, από την ίδρυσή του το 2013, με πρωτοβουλία που στήριξαν τα μέλη της ΚΝΕ που φοιτούσαν στο ΔΙΕΚ.

Η συμμετοχή στις εκλογές φέτος ήταν μαζικότερη από όλες τις προηγούμενες χρονιές, καθώς ψήφισαν 470 σπουδαστές - είχαμε βέβαια και αύξηση των τμημάτων. Η μαζικότητα αυτή φάνηκε και στη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Συλλόγου, το οποίο αποτελούνταν από 28 υποψηφίους, στην εκλογή πολλών νέων τριμελών επιτροπών στα τμήματα του ΙΕΚ.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια πρωτοστάτησαν και έδωσαν πνοή στο Σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που βρέθηκαν με αυξημένες δυνάμεις στην αρχή της φετινής χρονιάς. Σε ένα χώρο που η ΚΝΕ ιεραρχεί στην παρέμβασή της, όπου σπουδάζουν πολλά παιδιά λαϊκών οικογενειών και η ίδια η αστική τάξη εντάσσει στους σχεδιασμούς της για την ανάπτυξη, για φτηνό εργατικό δυναμικό.

Είναι παιδιά τα οποία έχουν πολλά όνειρα για το μέλλον, αγωνίες, προβληματισμούς, πολλά από αυτά έχουν ρίξει τις απαιτήσεις των προσδοκιών τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ανησυχία για το τι μπορεί να αλλάξει, τόσο στο διάστημα που σπουδάζουν όσο και στη δουλειά τους. Μέσα από τη σταθερή παρέμβαση της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια στο ΙΕΚ της Πάτρας, αναδείχθηκε η δυνατότητα να βγουν στην επιφάνεια διαθέσεις, προβληματισμοί, όρεξη για δράση και οργάνωση γύρω από τα προβλήματα, να κάνουν ένα βήμα μπροστά δυνάμεις και άνθρωποι που μέχρι τώρα παρακολουθούσαν ως θεατές τις εξελίξεις.

Ηταν καθοριστικό ότι με τη δράση δεκάδων σπουδαστών ο Σύλλογος Σπουδαστών ΔΙΕΚ μαζικοποιήθηκε, ανέπτυξε μια πολύμορφη δράση, με πυρήνα τη σταθερή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τη διαμόρφωση πλαισίου πάλης για το ΙΕΚ, με την εκλογή για πρώτη φορά τριμελών επιτροπών στα τμήματα, συμμετοχή στις απεργίες της 1ης Μάη και της 17ης Μάη, στην πρωτοβουλία του δήμου Πατρέων για την ανεργία στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, τη διοργάνωση αθλητικού τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, με συμμετοχή πάνω από 100 σπουδαστών. Επίσης, φέτος έγκαιρα συνεδρίασε, έβγαλε Διακήρυξη του Συλλόγου, όρισε ημερομηνία εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και εκλογών. Μπήκε στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων και έκανε ανακοίνωση, στην οποία εξηγούσε τι είναι ο Σύλλογος, τι είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί κάνει εκλογές, ενώ καλούσε σε κάθε τμήμα στη συγκρότηση επιτροπών του Συλλόγου ανά τμήμα. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια συγκροτήθηκαν 10 τριμελή, έγινε πετυχημένη εκλογοαπολογιστική συνέλευση με τη συμμετοχή πάνω από 50 σπουδαστών.

Αυτό που ξεχώρισε ωστόσο απ' όλη αυτήν την προσπάθεια, είναι ότι για πρώτη φορά πήραν πάνω τους την οργάνωση της πάλης περισσότεροι σπουδαστές. Νέοι και νέες με διαφορετικές αφετηρίες και απόψεις, οι οποίοι όμως στην πορεία αυτών των ενεργειών καταλάβαιναν τη σημασία της οργάνωσης, του αγώνα σε πρώτη φάση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σχολή τους. Προφανώς, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, στο οποίο πρέπει να στηριχτεί η συνέχεια της δικής μας παρέμβασης.

Είναι κρίσιμο για τη συνέχεια της παρέμβασης να μπει σε πρώτο πλάνο μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση, για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, τα σχέδια του κεφαλαίου για αυτήν και την πρόταση του ΚΚΕ. Δηλαδή, πρέπει να συζητήσουμε πιο πλατιά ποιους εξυπηρετεί σήμερα ο τεχνικός να στερείται ολόπλευρης μόρφωσης, να έχει μισές γνώσεις ακόμα και πάνω στο αντικείμενό του. Να αναδείξουμε την αντίθεση με τη δική μας πρόταση, για Τεχνική Εκπαίδευση ενταγμένη στο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα δίνει στον σπουδαστή ουσιαστική γνώση πάνω στην ειδικότητά του, ώστε να μπορεί να την παρακολουθεί στην εξέλιξή της και να μη χρειάζεται συνεχώς επανακατάρτιση. Εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα εξοβελίζει την τεχνική ως ενασχόληση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, όπως γίνεται σήμερα, και τα παιδιά αυτά πιστεύουν ότι η κατάσταση στα ΔΙΕΚ ίσως και να τους αξίζει.

Αλλωστε, η άποψη αυτή υποδαυλίζεται και από μερίδα καθηγητών στο ΔΙΕΚ της Πάτρας, που προπαγανδίζουν μέσα στις τάξεις τη χρησιμότητα της απλήρωτης πρακτικής, που είναι «μοναδική ευκαιρία» για τους σπουδαστές καθώς δημιουργεί προϋπηρεσία, σε αντίθεση με τη μη αναγκαιότητα βιβλίων (!), εργαστηρίων και εποπτικών μέσων, τη στιγμή που αναρωτιούνται γιατί το μάθημά τους δεν γίνεται κατανοητό. Τα μέλη της ΚΝΕ συγκρούονται καθημερινά μέσα στις τάξεις με αυτές τις αντιλήψεις.

Είναι σημαντικό επίσης να δυναμώσει η παρέμβαση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος στους χώρους Κατάρτισης, να συνδεθούν οι σπουδαστές με τα σωματεία τους. Στην Πάτρα είχε θετικό αντίκτυπο η παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας με προσαρμοσμένες ανακοινώσεις στα αντίστοιχα τμήματα του ΔΙΕΚ και με υλικό του Συνδικάτου που απευθυνόταν ειδικά στους σπουδαστές της Κατάρτισης και στα προβλήματά τους. Αυτά που αντιμετωπίζουν σήμερα στη σχολή και στην πρακτική και αυτά που θα αντιμετωπίσουν αύριο στο χώρο δουλειάς.

Συνολικά δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες, αλλά και νέα αυξημένα καθήκοντα, για την οργάνωση περισσότερων νέων σπουδαστών στην ΚΝΕ, την πιο συστηματική συζήτηση με περισσότερους, ώστε να πάρουν το μήνυμα της ΚΝΕ για τη ζωή και τις σπουδές που πραγματικά αξίζει η νεολαία και τον αγώνα που χρειάζεται για να τα κατακτήσουμε, για να δοθεί οριστική λύση στα σημερινά προβλήματα.


Αλεξάνδρα ΑΛΑΦΗ - ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από τη ζωή της νεολαίας

Η έκδοση της ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ με τη συλλογή άρθρων
Η έκδοση της ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ με τη συλλογή άρθρων
«Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από τη ζωή της νεολαίας» ήταν το θέμα της πετυχημένης εκδήλωσης της Τομεακής Οργάνωσης Περιστερίου της ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή, στην «Ξυλοτεχνία» στο Περιστέρι, όπου μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Στ. Λουκάς αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία που έδινε ο Λένιν και γενικότερα οι μπολσεβίκοι στη συμμετοχή της νεολαίας, των νέων εργατών στην επανάσταση, ξεκαθάρισε ότι η νεολαία συνυπάρχει μέσα στις δυνάμεις της επανάστασης, όντας από τα πιο μαχητικά της τμήματα, και μίλησε για την πείρα από τη συμμετοχή της νεολαίας στην επανάσταση του 1905. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις ηλικίες του ίδιου του Λένιν, του Στάλιν και άλλων στελεχών του Κόμματος το 1917, δείχνοντας ότι οι πρωτεργάτες της επανάστασης ήταν επίσης νέοι, ενώ μίλησε και για την ιδιαίτερη δουλειά που γινόταν στους νεοσύλλεκτους, τους στρατιώτες. Απάντησε στο ερώτημα που μπαίνει από τη νέα γενιά, αν μπορεί σήμερα που όλα μοιάζουν ανίκητα να γίνει επανάσταση, φωτίζοντας τον επαναστατικό μετασχηματισμό των κοινωνιών από τη δουλοκτητική κοινωνία έως σήμερα και μεταφέροντας την πείρα του Κόμματος των μπολσεβίκων από το 1905 έως το 1917. Μίλησε ακόμη πολύ αναλυτικά για τις κατακτήσεις της νεολαίας και γενικότερα του λαού στο σοσιαλισμό, κάνοντας συγκρίσεις με όσα βιώνουν σήμερα οι νέοι στη χώρα μας και τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο.

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία γεννήθηκε στην προετοιμασία της εκδήλωσης

Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης, τα μέλη της ΤΟ Περιστερίου έσκυψαν πάνω στο θέμα, μελέτησαν και αξιοποίησαν μια σειρά σοβιετικά άρθρα και βιβλία. Καρπός αυτής της μελετητικής δουλειάς είναι μια μπροσούρα με άρθρα του Λένιν και όχι μόνο, αποσπάσματα ομιλιών και αποσπάσματα από σοβιετικές μπροσούρες. Κάποια, μάλιστα, από τα κείμενα της έκδοσης προέρχονται από βιβλία που δεν κυκλοφορούν πια στα ελληνικά. Η μπροσούρα διατίθονταν στο χώρο της εκδήλωσης και συνεχίζει τώρα να διακινείται από την ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ.


Για αυτήν την πρωτοβουλία, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ανέστη Ιωαννίδη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΤΟ Περιστερίου, ο οποίος σημείωσε: «Μπροστά στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, θεωρήσαμε ότι θα βοηθούσε τους νέους να έρθουν σε επαφή με αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός αν "ακουμπούσαμε" και πλευρές για το πώς συμμετείχε η νεολαία στην επανάσταση και στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αφορμή επίσης αποτέλεσε και το γεγονός ότι νέοι που συζητάμε μαζί τους, που προσεγγίζουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, θέτουν προβληματισμούς για τη συμμετοχή της νεολαίας σήμερα στους αγώνες, για το πώς σκέφτεται, για το ότι έχει τον πήχη των απαιτήσεων χαμηλά».

Εξηγώντας για το πώς δούλεψαν στη συνέχεια, ο Αν. Ιωαννίδης εξηγεί ότι προμηθεύτηκαν από τον Στ. Λουκά, όταν συζήτησαν μαζί του για την εκδήλωση, ορισμένες εκδόσεις στις οποίες περιέχονταν τα κείμενα που επιλέχτηκαν να συμπεριληφθούν στην μπροσούρα. Συγκεκριμένα αναφέρει τις εκδόσεις: «Ο Λένιν για τη Νεολαία» Εκδόσεις «Οδηγητής», που ήταν μια μπροσούρα που δημοσιεύτηκε στο 3ο Συνέδριο της ΚΝΕ, το «Για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου» του Μ. Ι Καλίνιν εκδόσεις «Νέοι Ορίζοντες» και της Ν. Κρούπσκαγια το «Για τη διαπαιδαγώγηση και την αυτομόρφωση» εκδόσεις «Χρόνος».

Από την εκδήλωση της Κυριακής
Από την εκδήλωση της Κυριακής
«Οι εκδόσεις μοιράστηκαν σε μέλη της Οργάνωσης με βάση τις χρονολογικές περιόδους, συγκεντρώσαμε ό,τι ενδιαφέρον στοιχείο υπήρχε και επιλέξαμε τα πιο ολοκληρωμένα άρθρα να τα δημοσιεύσουμε σε μπροσούρα. Κυρίως άρθρα από εκδόσεις όπου ειδικά σήμερα δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να τις βρει», σημειώνει ο Αν. Ιωαννίδης.

Επτά κείμενα για τη συμβολή της νεολαίας στην Επανάσταση

Η έκδοση της ΤΟ Περιστερίου που γεννήθηκε από αυτήν τη δουλειά, είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση. Το περιεχόμενό της περιλαμβάνει επτά κείμενα που αφορούν τη συμβολή της νεολαίας στο επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης, τη συμμετοχή και συνεισφορά της την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, όπως επίσης και την αυτοθυσία που έδειξε η νεολαία της ΕΣΣΔ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την υπεράσπιση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού.

Το κείμενο «Ο Λένιν για τη συμμετοχή της προλεταριακής νεολαίας στο επαναστατικό κίνημα και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού» περιλαμβάνει άρθρα του Λένιν της περιόδου 1901-1920, με αναφορές στο επαναστατικό κίνημα της εργαζόμενης νεολαίας πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση και λίγο αργότερα. Ο Λένιν παραθέτει και ένα κείμενο του Ενγκελς: «Δεν είναι φυσικό στο κόμμα μας, το κόμμα της επανάστασης, να υπερέχει η Νεολαία; Είμαστε το κόμμα του μέλλοντος, γιατί το μέλλον ανήκει στη νεολαία. Είμαστε κόμμα των καινοτόμων κι η νεολαία δείχνει πάντα ενθουσιασμό να ακολουθεί τους καινοτόμους. Είμαστε το κόμμα που παλεύει με αυταπάρνηση κατά της παλιάς σήψης, γιατί η νεολαία πρώτη θα ορμήσει σε αυτήν την πάλη...».

Το κείμενο «Τα καθήκοντα των ενώσεων της νεολαίας» περιλαμβάνει ομιλία του Λένιν στο 3ο Πανρωσικό Συνέδριο της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ρωσίας στις 2 Οκτώβρη του 1920, που θέτει τα βασικά καθήκοντα της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και κάνει εκτενή αναφορά στο ζήτημα της ριζικής αναμόρφωσης που πρέπει να γίνει στον τομέα της εκπαίδευσης, που θα στηρίζεται στις νέες κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής.

Το επόμενο κείμενο είναι ένα άρθρο του 1922 από την μπροσούρα «Οργάνωση της Αυτομόρφωσης». Το άρθρο αυτό αναφέρεται στη δίψα των εργατών και των αγροτών να μορφωθούν, να κατακτήσουν την επιστήμη και τη συμβολή της σοβιετικής εξουσίας να ενθαρρύνει την προσπάθεια αυτή, ειδικά εκείνη την περίοδο που κυριαρχούσε ο αναλφαβητισμός, εξαιτίας της κληρονομιάς που άφησε το προηγούμενο καθεστώς. Τονίζεται πως η αυτομόρφωση θα παίξει τεράστιο ρόλο στην ικανοποίηση αυτής της δίψας.

Το κείμενο «Η εκλογή του επαγγέλματος» είναι ένα άρθρο της Ν. Κ. Κρούπσκαγια, που δημοσιεύτηκε στην «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» στις 26 Ιούνη 1936. Γίνεται λόγος για τη δυνατότητα που έδινε η ΕΣΣΔ ώστε κάθε νέος να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμά του, αφού είχε καθολική στήριξη από το εργατικό κράτος ώστε να αναπτύξει τις κλίσεις και τις ικανότητές του χωρίς κανέναν οικονομικό περιορισμό.

Το κείμενο «Με την ευκαιρία της εικοστής επετείου από την ίδρυση της Ομοσπονδίας της Κομμουνιστικής Λενινιστικής Νεολαίας της ΕΣΣΔ» είναι από το άρθρο «Ο δοξασμένος δρόμος της Κομσομόλ», που δημοσιεύτηκε το 1938. Αναφέρεται στο καθήκον της Κομσομόλ να αξιοποιήσει τη νεανική ενεργητικότητα, τον ενθουσιασμό και να τα κατευθύνει αυτά με δημιουργικό τρόπο στη διαπαιδαγώγηση νέων κομμουνιστών, χωρίς να παραλύει ταυτόχρονα τις ατομικές κλίσεις του καθενός. Να παίξει πρωτοπόρο ρόλο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τη δουλειά, τη μόρφωση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.λπ.

Το κείμενο «Μοναδική οικογένεια μαχητών» περιλαμβάνει ομιλία που έγινε το 1943 σε συγκέντρωση διαφωτιστών που δούλευαν στο μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσα σε άντρες των μη ρωσικών εθνοτήτων. Μέσα από το κείμενο αναδεικνύεται ο διεθνισμός της ΕΣΣΔ, ο σεβασμός που έδειχνε προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Τέλος, η έκδοση της ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ ολοκληρώνεται με το κείμενο «Η βοήθεια του Μπολσεβίκικου Κόμματος», που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 1943 με αφορμή την 25η επέτειο ίδρυσης της Πανενωσιακής Ομοσπονδίας της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Νεολαίας. Το περιεχόμενο του κειμένου αναφέρεται στην ηρωική συμβολή της Κομσομόλ στην πάλη για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναδεικνύονται η ενεργητικότητα της νεολαίας, ο νεανικός ενθουσιασμός, η αυτοθυσία, στοιχεία που έδιναν ορμή στον αγώνα ενάντια στους Γερμανούς ναζί και στον αγώνα για την ανοικοδόμηση του σοσιαλισμού από τις καταστροφές που υπέστη εξαιτίας του πολέμου.

ΟKΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
Το Πανεπιστήμιο της Μόσχας τα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου

Από τη Μάχη της Μόσχας
Από τη Μάχη της Μόσχας
Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία», αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω στο σύστημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ερευνας στην ΕΣΣΔ.

Καθώς στρέφουμε το βλέμμα στα πανεπιστήμια του σοσιαλισμού, παίρνουμε αφορμή από μια επέτειο: Σαν χτες, 5 Δεκέμβρη, πριν από 76 χρόνια, ο Κόκκινος Στρατός και ο ηρωικός λαός της Μόσχας ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους απέναντι στους ναζί κατακτητές, που είχαν φτάσει στις παρυφές της πρωτεύουσας. Τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσαν μια περίοδο στην οποία, πέραν της εποποιίας του Κόκκινου Στρατού που τσάκισε το ναζισμό, αλλά και των περίπου 20 εκατομμυρίων νεκρών της Σοβιετικής Ενωσης, η ανωτερότητα και οι τεράστιες δυνατότητες του σοσιαλισμού αποδείχθηκαν και από την παράλληλη εποποιία που έγραψε ο σοβιετικός λαός και στα μετόπισθεν, μεταξύ άλλων και στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με αφορμή λοιπόν την επέτειο έναρξης της σοβιετικής αντεπίθεσης στη γερμανική «Επιχείρηση Τυφώνας», που είχε στόχο την κατάληψη της Μόσχας, το αφιέρωμά μας σήμερα θα ασχοληθεί με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου της Μόσχας στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου για την ΕΣΣΔ, βάσει στοιχείων που το ίδιο παραθέτει. Προφανώς, ανάλογα ήταν και όσα συνέβησαν και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Συμβολή στο μέτωπο και λειτουργία στα μετόπισθεν

Εθελοντές εγγράφονται στη στρατολογική επιτροπή της συνοικίας «Οκτώβρης» της Μόσχας στις 23 Ιούνη 1941
Εθελοντές εγγράφονται στη στρατολογική επιτροπή της συνοικίας «Οκτώβρης» της Μόσχας στις 23 Ιούνη 1941
Ηδη στις 25 Ιούνη του 1941, οι πρώτες μονάδες που συγκροτήθηκαν από φοιτητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας έφυγαν για το μέτωπο, όπου και στελέχωσαν κυρίως τις γραμμές των αξιωματικών και των πολιτικών επιτρόπων του Κόκκινου Στρατού. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών συμμετείχαν μέχρι τέλους στην προέλαση του Κόκκινου Στρατού μέχρι το Βερολίνο, μέχρι να υψωθεί η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ. Παράλληλα, μονάδες εθελοντών από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας πολέμησαν ηρωικά στη Μάχη της Μόσχας από τον Οκτώβρη του 1941 (οπότε ξεκίνησε η «Επιχείρηση Τυφώνας» των ναζί), μέχρι τη νικηφόρο κατάληξή της το Γενάρη του 1942.

Από τον Οκτώβρη του 1941 ξεκίνησε η τεράστια επιχείρηση μεταφοράς του Πανεπιστημίου της Μόσχας στα μετόπισθεν, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του και να μην ανακοπούν οι πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα του σοσιαλισμού. Δεν επρόκειτο για μια διαδικασία που αφορούσε μόνο τα πανεπιστήμια, καθώς εν καιρώ πολέμου ένα μεγάλο μέρος των παραγωγικών υποδομών της χώρας μεταφέρθηκε στα ενδότερα της Σοβιετικής Ενωσης, πολλά μεγάλα εργοστάσια τροποποίησαν τη λειτουργία τους και μετατράπηκαν ώστε να υπηρετήσουν τις νέες ανάγκες που διαμόρφωσε ο πόλεμος, μουσεία και βιβλιοθήκες μεταφέρθηκαν για να σωθούν κ.ο.κ. Η σοβιετική εποποιία στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λοιπόν, γράφτηκε σε δυο μέτωπα: Το ένα ήταν το μέτωπο των μαχών, όπου ο Κόκκινος Στρατός κατόρθωσε να συντρίψει το ναζισμό, και το άλλο ήταν το μέτωπο της σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου ο σοβιετικός λαός μπόρεσε να στηρίξει τη νίκη και να βάλει τις βάσεις της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.


Σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο της Μόσχας μεταφέρθηκε αρχικά στο Ασκαμπάντ του Τουρκμενιστάν (απόσταση 2.512 χλμ.) και στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 1942, στο Σβερντλόβσκ (στα 2.113 χλμ. από το Ασκαμπάντ και στα 1.378 χλμ. από τη Μόσχα), μέχρις ότου επιστρέψει στη Μόσχα την άνοιξη του 1943. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μετά την ήττα των ναζί στη Μάχη της Μόσχας και την υποχώρησή τους, οι φοιτητές και οι διδάσκοντες που είχαν παραμείνει στην πόλη και έλαβαν μέρος στη μάχη συνέχισαν τα μαθήματά τους ήδη από το Φλεβάρη του 1942!

Η προσπάθεια που κατέβαλαν το σοβιετικό κράτος και ο σοβιετικός λαός, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των πανεπιστημίων στα χρόνια του πολέμου, αποδείχτηκε εξαιρετικά γόνιμη. Εκείνη την περίοδο, από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας αποφοίτησαν πάνω από 3.000 επιστήμονες, ενώ τα επιστημονικά και ερευνητικά επιτεύγματά του συνέβαλαν καθοριστικά στην άμυνα της χώρας και τη σοσιαλιστική οικονομία.

Σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέσσερα χρόνια του πολέμου ολοκληρώθηκαν πάνω από 3.000 πρότζεκτ έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της κατασκευής αεροσκαφών και τη βελτιστοποίηση συστημάτων ελέγχου στη ναυσιπλοΐα, την επεξεργασία μιας θεωρίας που διασφάλιζε την ακρίβεια και την εμβέλεια βολών πυροβολικού, την εισαγωγή ενός ακριβούς συστήματος χρονικών σημάτων για όλη τη χώρα (αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι η ΕΣΣΔ εκτεινόταν σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας για να καταλάβει τη σημασία αυτού!), την εφεύρεση νέων εκρηκτικών υλών κ.ά.

Επίσης, σημαντικά ήταν τα επιτεύγματα και στον ιατρο-βιολογικό τομέα, όπου, μεταξύ άλλων, παρασκευάστηκε η θρομβίνη για τη βελτίωση της πήξης του αίματος. Πέραν αυτών, προχώρησαν οι έρευνες για τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του ουρανίου, ανακαλύφθηκαν ένα τεράστιο κοίτασμα βολφραμίου στην Κεντρική Ασία καθώς και νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αναπτύχθηκε η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο λεγόμενο «δεύτερο Μπακού», στην περιοχή του Βόλγα και των Ουραλίων, αναπτύχθηκε η χαρτογράφηση των εδαφών που ενδιέφεραν τον Κόκκινο Στρατό κ.ά.

Η συμβολή της ανάπτυξης των κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας στα χρόνια του πολέμου ήταν πολύτιμη για την ενίσχυση του ηθικού του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού, την αποκάλυψη της εγκληματικής φύσης του ναζισμού, την εξύψωση του σοσιαλιστικού ιδεώδους. Χαρακτηριστικά, στα ντοκουμέντα των δικών της Νυρεμβέργης και του Τόκιο, όπου δικάστηκαν ναζί εγκληματίες πολέμου, συμπεριλήφθηκε μεγάλο μέρος των επεξεργασιών που προετοίμασε η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου, ιδίως στην ατομική ποινική ευθύνη ηγετικών στελεχών των ναζί.

Η συμβολή του ιδρύματος σε αριθμούς

Η σημαντική αυτή συμβολή του Πανεπιστημίου της Μόσχας στα χρόνια του πολέμου αποτυπώνεται και σε αριθμούς: Περισσότεροι από 5.000 φοιτητές, ερευνητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου πολέμησαν φορώντας τη στολή του Κόκκινου Στρατού, ενώ σχεδόν 3.000 ήταν τα θύματα που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Πάνω από 1.000 έλαβαν τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια από τη Σοβιετική Ενωση και τις συμμαχικές χώρες, ενώ 7 τιμήθηκαν αναγορευόμενοι ως Ηρωες της Σοβιετικής Ενωσης.

Μετά τη συντριβή του ναζισμού από τον Κόκκινο Στρατό και τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ανάγκες της Σοβιετικής Ενωσης απαιτούσαν την αποφασιστική ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προκειμένου η σοσιαλιστική οικονομία και κοινωνία γρήγορα να αποκαταστήσει τα επίπεδα που είχε κατακτήσει πριν τον πόλεμο και σχεδιασμένα να δουλέψει για την περαιτέρω σοσιαλιστική ανάπτυξη.

Ετσι, λίγα μόλις χρόνια μετά την επιστροφή του Πανεπιστημίου στη Μόσχα και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι υποδομές του Πανεπιστημίου αναπτύχθηκαν και βελτιώθηκαν σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο αυτή, ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου (δηλαδή η κρατική χρηματοδότηση, αφού όλα παρέχονταν από το σοσιαλιστικό κράτος) πενταπλασιάστηκε σε σχέση με τα προπολεμικά χρόνια...

Με ενθουσιασμό διακινείται ο «Οδηγητής» με την ειδική έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αισιοδοξία και ενθουσιασμό οι δυνάμεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε χώρο που ζει και συγκεντρώνεται η νεολαία, δίνουν τη μάχη της διακίνησης του «Οδηγητή» με την ειδική έκδοση του ΚΣ για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ με την οποία δημοσιεύεται μεταξύ άλλων και η «Διακήρυξη του Κεντρικού Συμβουλίου για την πορεία προς τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ».

Στο σύνολό τους οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν βάλει αυξημένα πλάνα για τη διακίνηση του φύλλου αυτού του μήνα με στόχο να φτάσουν σε χιλιάδες νέους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές των ΙΕΚ, εργαζόμενους και ανέργους, επιδιώκοντας παράλληλα να είναι χιλιάδες οι νέοι που θα προμηθευτούν τον «Οδηγητή» για πρώτη φορά. Μερικά από τα στοιχεία για τη διακίνηση των τριών πρώτων ημερών από διάφορες περιοχές της χώρας είναι εντυπωσιακά και ενδεικτικά του ενθουσιασμού με τον οποίο δίνουν αυτή τη μάχη οι Οργανώσεις.

Για παράδειγμα, οι Οργανώσεις της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας της ΚΝΕ με το σύνθημα «Τιμάμε στην πράξη την ηρωική πορεία της Οργάνωσης και του Κόμματός μας», οργάνωσαν την πλατιά διακίνηση του «Οδηγητή», πετυχαίνοντας τις τρεις πρώτες μέρες να δώσουν το 70% των φύλλων που χρεώθηκαν, σε εξορμήσεις σε πλατείες, σε δρόμους και γειτονιές, σε στέκια νεολαίας και χωριά των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, της Αρτας, της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας. Αντίστοιχα, η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη διακινήσει το 76% του πλάνου, ενώ οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Αιγαίο το 60%.

Στην Κρήτη, τα σχέδια της Οργάνωσης πήγαν από την πρώτη μέρα κόντρα... στον καιρό, καθώς λόγω του απαγορευτικού ο «Οδηγητής» άργησε να φτάσει στο νησί. Ωστόσο, αυτό δεν πτόησε τα μέλη της ΚΝΕ που αξιοποίησαν αυτόν τον χρόνο για τον επανασχεδιασμό του ανοίγματός τους, που πέτυχαν τελικά να είναι πολύ δυνατό, καθώς έδωσαν σχεδόν τα τριπλάσια φύλλα απ' όσα δίνουν συνήθως την 1η μέρα κυκλοφορίας του «Οδηγητή». Χαρακτηριστικό είναι ότι η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου σε μια μέρα διακίνησε 47% παραπάνω φύλλα απ' όσα είχε διακινήσει ολόκληρο το Νοέμβρη καλύπτοντας σχεδόν το πλάνο της, ενώ και η Τομεακή Οργάνωση Χανίων σε μια μέρα «έπιασε» τη διακίνηση του προηγούμενου μήνα!

Από τη Δευτέρα, ο «Οδηγητής» μπήκε για να διακινηθεί μέσα σε σχολεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τα μέλη της ΚΝΕ συνεχίζουν με τους ίδιους ρυθμούς, ώστε χιλιάδες νέοι και νέες να έρθουν σε επαφή με την 50χρονη Ιστορία της Οργάνωσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση σήμερα στον αγώνα ενάντια στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οι σπουδαστές εντείνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενόψει της πανελλαδικής απεργίας

Σε μαζική αποχή από το μάθημα και παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο της σχολής τους προχώρησαν την Τετάρτη 29 Νοέμβρη εκατοντάδες σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας στη Μηχανιώνα, απαιτώντας από τη διοίκηση της σχολής και το αρμόδιο υπουργείο να δώσουν άμεσα λύση στα αιτήματα του συλλόγου για δωρεάν σίτιση και μεταφορές για όλους τους σπουδαστές και απαιτώντας ακόμα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στις ΑΕΝ.

Οπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Μηχανιώνας:

«Την Τετάρτη στις 29/11/2017 κατά τη 2η ώρα των μαθημάτων πάνω από 200 σπουδαστές Μηχανικοί και Πλοίαρχοι σε κλίμα ενθουσιασμού και αγωνιστικής ανάτασης, υλοποιώντας απόφαση του ΔΣ, πραγματοποιήσαμε αποχή από το μάθημά μας και συγκεντρωθήκαμε στο προαύλιο των σχολών μας. Παράλληλα, με απόφαση του ΔΣ προχωρήσαμε σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής.

Οι σπουδαστές προχωρήσαμε σε αποχή διεκδικώντας δωρεάν σίτιση και έκδοση κάρτας πάσο. Η πραγματοποίηση της αποχής έχει ιδιαίτερη αξία, αφού είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που προβαίνουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η οικονομική μας κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς πέρα από την έλλειψη βασικών δομών σπουδαστικής μέριμνας σε στέγαση, σίτιση, μεταφορές, θέρμανση και αναλώσιμα, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές που λαμβάνουμε ως δόκιμοι κατά τα δυο εκπαιδευτικά μας ταξίδια έχουν υποστεί μειώσεις - περίπου 50% - τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αυτοσυντηρηθούμε.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κορυφή του πανό μας αναγραφόταν το σύνθημα "χωρίς εμάς προπέλα δε γυρνά", δηλώνοντας έτσι με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα που ξεκινήσαμε».

Η κινητοποίηση ήταν προϊόν πλούσιας δραστηριότητας και συζήτησης στο πλαίσιο του Συλλόγου από την έναρξη της χρονιάς. Με συλλογή υπογραφών αρχικά και επιστολές στους αρμόδιους φορείς, ψηφίσματα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, πλούσια συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου όπου πάρθηκε η απόφαση για την κινητοποίηση, ανακοινώσεις σε κάθε τμήμα ξεχωριστά, μέλη του ΔΣ και πρωτοπόροι σπουδαστές μπήκαν μπροστά με μαχητικό κλίμα στην ενημέρωση και την οργάνωση της κινητοποίησης.

Οπως επισήμανε στην ομιλία του στην κινητοποίηση, ο Κ. Ρασσιάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ Μακεδονίας, «τίποτα δε θα μας χαριστεί αν δεν το διεκδικήσουμε. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό γην και ύδωρ στους εφοπλιστές και τους μεγαλοβιομήχανους, καθένας από εμάς να προβληματιστεί, τι πραγματικά μένει για έναν σπουδαστή που έχει να αντιμετωπίσει ελλείψεις στη σχολή, αυξημένο κόστος σπουδών, μειώσεις στους μισθούς στα εκπαιδευτικά ταξίδια. Δε χωράει καμία απογοήτευση σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, που κινούν τα βαπόρια, δεν μας ταιριάζει η λογική ότι δεν μπορούμε να έχουμε τη ζωή που μας αξίζει. Με την οργάνωση και το δυνάμωμα της πάλης μας να οργανώσουμε το επόμενο βήμα των σπουδαστών, ούτε βήμα πίσω από την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Προετοιμάζουμε τον σχεδιασμό μας κλιμακώνοντας με τη συμμετοχή των σπουδαστών στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14/12, δίπλα στους εργαζόμενους, τους συναδέλφους μας».

Η οργάνωση των σπουδαστών και η μαχητικότητά τους είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση της διοίκησης, που ενώ είχε στα χέρια της εδώ και μήνες υπουργική απόφαση για χορήγηση πάσο στους σπουδαστές, την κρατούσε στα συρτάρια της, αγνοώντας τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών. Μάλιστα, στη συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αγώνα Σπουδαστών της ΑΕΝ με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ την Παρασκευή 1/12, δεσμεύτηκαν ότι αυτή κιόλας τη βδομάδα οι σπουδαστές θα έχουν πρόσβαση στις μειωμένες τιμές εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Το αγόρι με τη βαλίτσα»

Οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου της Αττικής πάνε θέατρο την Κυριακή!

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική καλούν την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 11.30, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Το αγόρι με τη βαλίτσα» που ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «Κάππα». Μια διαφορετική περιπέτεια που θα συναρπάσει, αλλά και θα ευαισθητοποιήσει, θα προβληματίσει σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Ενα νεαρό αγόρι, που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή, φαντάζεται ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Οταν ξεσπά πόλεμος, ο μικρός Ναζ ξεκινά το δικό του διαφορετικό ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει και αυτό τον ίδιο προορισμό, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο και να συναντήσει τον μεγαλύτερο αδελφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του.

Το έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία Μάικ Κένι, ανεβάζει ο γνωστός σκιοπαίκτης και σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς στην υπέροχη μετάφραση - διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγοριού ενσαρκώνει ο Δημήτρης Μακαλιάς, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή η Αρετή Κετιμέ. Τη μουσική διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού «Ξενιτεμένο μου πουλί» για το φινάλε της παράστασης χάρισαν οι String Demons. Τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια είναι της Αγγελικής Μπόζου και η κίνηση της Αντιγόνης Γύρα. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί και μουσικοί: Κατερίνα Αθανασιάδη, Τάσος Αντωνίου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Μαρία Ελευθεριάδη, Εκτορας Κυριάκου, Φάνης Παυλόπουλος.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 6973310913. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ