Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη συνδικάτων για την κλιμάκωση της πάλης

Σύσκεψη συνδικάτων, με αντικείμενο την κλιμάκωση της πάλης, διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 29/11, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio New Star Cinema» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΠΑΜΕ: Οι εργαζόμενοι να δώσουμε αγωνιστική απάντηση, προτάσσοντας τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις

-- Πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών: Σε θέση μάχης τα συνδικάτα, απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου και την ένταση της καταστολής

-- Εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: Αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση και τη γενίκευση της «ευελιξίας»

-- Μικρομεσαίοι αγρότες: Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η απληρωσιά

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική συνεχίζουν σωματεία και φορείς:

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καθημερινά, στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ (από τις 1.30 μ.μ. έως τις 2.30 μ.μ.).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας, αύριο Παρασκευή (6 - 9 μ.μ.), στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας της ΟΓΕ (Μαγνησίας 50).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου καθημερινά, στην έδρα της, (5 - 9 μ.μ.)

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου στα γραφεία του, σήμερα και αύριο (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.).

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), από 9 π.μ. έως 4.30 μ.μ. και από 6 έως 8.30 μ.μ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι εργαζόμενοι να δώσουμε αγωνιστική απάντηση προτάσσοντας τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις

Παρέμβαση χτες στο υπουργείο Εργασίας από αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και συνάντηση με την υπουργό

Η απαίτηση για άμεση λήψη μέτρων για την προστασία και την ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και η πλήρης αντίθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις αντεργατικές νομοθετικές ανατροπές στο δικαίωμα της απεργίας, που προωθούν κυβέρνηση - κουαρτέτο - κεφάλαιο, ήταν τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης που πραγματοποίησε χτες το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τους προέδρους των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου και Φαρμάκου - Καλλυντικού, συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, παρουσία και του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ, θέτοντας τα παραπάνω ζητήματα, όπως και τις διεκδικήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος για άμεση υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Επιβεβαιώθηκαν οι κυβερνητικές «πλάτες» στις αντεργατικές μεθοδεύσεις μετά τις πλημμύρες

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του για το περιεχόμενο της συνάντησης το ΠΑΜΕ σημειώνει:

Από τη χτεσινή παρέμβαση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παρέμβαση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
«Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα της στήριξης των εργαζομένων που πλήγηκαν από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας, με βασικό στοιχείο τη διασφάλιση των μισθών και των μεροκάματών τους, της δουλειάς και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, απέναντι σε αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας που ενθαρρύνονται από τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου, καθώς και την αποζημίωση των λαϊκών οικογενειών για τις τεράστιες ζημιές που έπαθαν.

Εθεσε, επίσης, το ζήτημα των χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή και μέχρι τώρα - κατά περίεργο τρόπο - δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο στοιχείο για την τύχη τους, αν έχουν πάθει και τι ζημιές, αν υπάρχουν θύματα ανάμεσά τους. Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, η απάντηση της υπουργού ήταν ότι δεν "γνωρίζει" και ότι περιμένει να ολοκληρωθεί το έργο της Πυροσβεστικής. Οσο για το ζήτημα της διασφάλισης των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, επέμεινε στη διατύπωση του αστικού κώδικα περί "αμοιβαίας απαλλαγής" εργαζομένου και εργοδότη σε περιπτώσεις που η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται λόγω ανωτέρας βίας. Μάλιστα, μαζί με τον Γραμματέα του ΣΕΠΕ, προσπάθησε να "χρυσώσει το χάπι" λέγοντας ότι το υπουργείο εξέδωσε τις συγκεκριμένες οδηγίες στη βάση του αστικού δικαίου, για να αποτρέψει τυχόν απολύσεις!».

Η στάση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και συνολικά της κυβέρνησης επιβεβαιώνει την ανάγκη για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια σε κάθε απόπειρα της εργοδοσίας να φορτώσει τις συνέπειες των πλημμυρών στις πλάτες τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται ήδη τα ταξικά συνδικάτα, παίρνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως το σχετικό κάλεσμα που απευθύνουν σε κάθε συνδικάτο που δραστηριοποιείται στο Θριάσιο, η σύσκεψη που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στην Ελευσίνα και το πλαίσιο αιτημάτων στο οποίο αυτή κατέληξε, η παράσταση διαμαρτυρίας προχτές Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης στους πληγέντες, τη Δευτέρα πραγματοποίησαν διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στη Μάνδρα, ενώ η συλλογή τους συνεχίζεται από μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα νέα αντεργατικά νομοσχέδια

Σχετικά με το ζήτημα των σχεδιαζόμενων νομοθετικών ανατροπών στο δικαίωμα στην απεργία και στην οργάνωση των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «η υπουργός υπερθεμάτισε για τη "σκληρή" διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα που "απέτρεψε" τις περισσότερες απαιτήσεις της και κατέληξε στο να υπάρξει τροποποίηση στο ν. 1264/82 που αφορά αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για απόφαση απεργίας στα επιχειρησιακά σωματεία από το 1/3 στο 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».

«Είναι προφανής», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «η προσπάθεια που καταβάλλει η υπουργός Εργασίας να πείσει τους εργαζόμενους για τις φιλεργατικές προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ομως, "έχουν γνώση οι φύλακες". Τα μέτρα της κυβέρνησης μετά τις δολοφονικές πλημμύρες στοχεύουν καθαρά στη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων και λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για να υλοποιήσουν διάφορα αντεργατικά σχέδια.

Οσο για το αποτέλεσμα των "διαπραγματευτικών μαχών" της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, είναι η παγίωση όλων των προηγούμενων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων με τον νέο "κώδικα εργατικού δικαίου" και η ψήφιση νέων, σκληρότερων μέτρων και μάλιστα με την προσφιλή για την κυβέρνηση τακτική της κατάτμησης και του αιφνιδιασμού.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει και από τη σημερινή τοποθέτηση της υπουργού.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και έχει έτοιμα τα αντεργατικά νομοσχέδια».

Πρόταση αγωνιστικής κλιμάκωσης με γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη

Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου, το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα «να δώσουμε αγωνιστική απάντηση, να προτάξουμε τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό:

  • Εδώ και τώρα υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα, από το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Να παλέψουμε το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσαν τα ταξικά συνδικάτα για τους εργαζόμενους που πλήγηκαν από τις πλημμύρες.

Να πάρουν οι δρομολογημένες από κυβέρνηση, ΕΕ, τρόικα, ανατροπές στο δικαίωμα στην απεργία και την οργάνωση των εργαζομένων, αλλά και αυτές που είναι στο συρτάρι και περιμένουν τη σειρά τους την απάντηση που αρμόζει.

Καταθέτουμε πρόταση στη ΓΣΕΕ και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για πανεργατική γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη».

Υπενθυμίζουμε ότι, ήδη, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα έχουν προσυπογράψει το κάλεσμα 9 Ομοσπονδιών Εργαζομένων και Συνταξιούχων για την προκήρυξη απεργίας ενάντια στις ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ την πρόταση για απεργία στις 14 Δεκέμβρη θα καταθέσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Σε θέση μάχης απέναντι στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και την ένταση της καταστολής

Σε ετοιμότητα να δώσουν απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου, που σφίγγουν τη θηλιά στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και βγάζουν «στο σφυρί» τη λαϊκή κατοικία, βρίσκονται τα ταξικά συνδικάτα, μαζικοί φορείς και Λαϊκές Επιτροπές.

Με γνώμονα τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να στηρίξουν συνολικά την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, την ερχόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να ανοίξει την «αυλαία» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Παράλληλα, έχει ανακοινώσει ήδη την απόφασή της για νομοθετικές παρεμβάσεις έντασης της καταστολής σε βάρος των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. Σε αυτό το φόντο, με τον τερματισμό της αποχής που αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι συμβολαιογράφοι, ξεκινούν ξανά και οι διαδικασίες πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, που είχαν «παγώσει» στις αρχές του μήνα.

Ετσι, η Τετάρτη 29/11 θα είναι μέρα κινητοποιήσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών με τα συνθήματα που ήδη έχουν ακουστεί στις κινητοποιήσεις έξω από τα ειρηνοδικεία, σε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!», «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος!», «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς!».

Το κάλεσμα σωματείων και φορέων στους εργαζόμενους και το λαό για οργάνωση και δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς δεν σταμάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων περιλαμβάνονται στις «εκκρεμότητες» της 3ης «αξιολόγησης», ανάμεσα στα δεκάδες προαπαιτούμενα με τα οποία κυβέρνηση, κουαρτέτο και εργοδοσία επιτίθενται στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στο δικαίωμα στην απεργία, στα προνοιακά επιδόματα.


MotionTeam

Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα για απαγόρευση των κατασχέσεων σπιτιών και καταθέσεων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών πήρε τη θέση του ανάμεσα στις διεκδικήσεις που πρόβαλαν τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν στις 9 Νοέμβρη.

Παράλληλα, οι Επιτροπές ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς που έχουν συσταθεί από τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε διάφορες περιοχές, συνεχίζουν τη λειτουργία τους, παρέχοντας βοήθεια σε εργαζομένους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους, συμβάλλοντας στην οργάνωση της πάλης και το συντονισμό του αγώνα ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Απάντηση στην ένταση της καταστολής...

Με τις πρωτοβουλίες που οργανώνουν τα σωματεία θα δώσουν απάντηση και στα μέτρα έντασης της καταστολής που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ενάντια στις κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, με πρόσχημα την προστασία των συμβολαιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη, και όχι δίωξη κατ' έγκληση, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, για αδικήματα όπως «απειλή» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς. Επιπλέον, προχωρά σε ενίσχυση των «μέτρων ασφαλείας» στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, ώστε να διενεργούνται οι πλειστηριασμοί με «ασφάλεια», δηλαδή με καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Τα μέτρα - πρόκληση έχει ήδη καταγγείλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι έχουν σκοπό «να "βοηθήσουν" τους "υγιείς επιχειρηματίες" που θέλουν να "επενδύσουν" στη χώρα κάνοντας πλιάτσικο στο βιος του λαού», με ευρύτερες προεκτάσεις που αφορούν την καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων, παράλληλα με το ξεδίπλωμα των μέτρων της «αξιολόγησης».

...στον εμπαιγμό και τη συκοφάντηση της πάλης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Δίπλα στο «μαστίγιο» της καταστολής, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει μια ολόκληρη εκστρατεία κοροϊδίας σε βάρος του λαού, παραποίησης της πραγματικότητας και συκοφάντησης των κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, ανακοινώνοντας την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υπουργοί της κυβέρνησης ισχυρίζονταν ότι αυτοί θα αφορούν ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, παρουσιάζοντας αυτό το ποσό ως ένα συμφωνημένο με τις τράπεζες όριο, βάσει μιας «άτυπης συμφωνίας». Την ίδια στιγμή, παρουσίασαν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος ως πρωτοβουλίες που προστατεύουν «με βία και προπηλακισμούς» μεγαλοοφειλέτες, «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και μπαταχτσήδες που χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η υποτιθέμενη «συμφωνία» να μη βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ αποδείχθηκε φιάσκο και κοροϊδία, όταν ο ίδιος ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζης, διευκρίνισε με δηλώσεις του ότι καμία τέτοια συμφωνία δεν υφίσταται. Αντιθέτως, έκανε λόγο για την «επιλογή» των τραπεζών, ξεκινώντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούν και να δώσουν προτεραιότητα στις μεγάλες υποθέσεις. «Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα, υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς», ξεκαθάρισε «αδειάζοντας» την κυβέρνηση και την προπαγάνδα της. Είναι σαφές δηλαδή ότι η πρώτη κατοικία, η λαϊκή στέγη βρίσκονται στο στόχαστρο, χωρίς καμιά ουσιαστική προστασία, εκτεθειμένες στα «νύχια» των τραπεζών αλλά και των «επενδυτικών funds», αφού από την αρχή του νέου έτους «απελευθερώνεται» πλήρως η δυνατότητα πώλησης στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία στα διάφορα «funds».

Πολύτιμη πείρα από τη λειτουργία των Επιτροπών

Το προηγούμενο διάστημα η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ συγκρότησε Επιτροπή για την πάλη ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Στην Επιτροπή μπορεί να απευθύνεται κάθε σωματείο και εργαζόμενος, που αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα, προκειμένου να αναζητήσει τις απαραίτητες συμβουλές αλλά και να οργανώσει τον αγώνα του. Η Επιτροπή έχει δώσει τηλέφωνα επικοινωνίας, ενώ λειτουργεί σταθερά κάθε Δευτέρα στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Η ύπαρξη και η λειτουργία της έχει ήδη αποδειχθεί αναγκαία και απαραίτητη. Σε αυτή έχουν απευθυνθεί αρκετοί βιοπαλαιστές, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι, που βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο» και αντιμετωπίζουν την απειλή να μείνουν χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

Πέρα από τη νομική βοήθεια που επιδιώκει να δώσει, η Επιτροπή έχει το καθήκον να φέρει σε επαφή τον κάθε εργαζόμενο με το σωματείο του κλάδου ή της επιχείρησης που εργάζεται, με τους μαζικούς φορείς και τις Λαϊκές Επιτροπές στη γειτονιά που κατοικεί. Η οργάνωση και ο συντονισμός της πάλης είναι ο βασικός στόχος και ευθύνη της Επιτροπής.

Η χρησιμότητά της θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη, καθώς όσο θα προχωρούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και θα βγαίνουν μέσα από αυτούς «στο σφυρί» λαϊκές κατοικίες, τόσο θα αυξάνεται η σημασία της μάχης που θα οργανώνεται στην κάθε γειτονιά, ενάντια σε όποιον τολμήσει να απλώσει τα χέρια και τα νύχια του στη λαϊκή στέγη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση και τη γενίκευση της «ευελιξίας»

Την ίδια ώρα που μεγαλώνει η εντατικοποίηση της εργασίας και γενικεύονται διαρκώς οι ελαστικές εργασιακές μορφές στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ίδια ώρα που η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και μεγαλοστελέχη των «συστημικών τραπεζών» προαναγγέλλουν την πρόθεσή τους για παραπέρα μείωση του προσωπικού, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προετοιμάζει τον κλάδο για νέες θυσίες των εργαζομένων, με γνώμονα τα συμφέροντα και τη «σωτηρία» των τραπεζών.

Χαρακτηριστικά, στα τελευταία Γενικά Συμβούλια της ΟΤΟΕ, οι πλειοψηφίες αυτές (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) πρότειναν τη δημιουργία ενός Ταμείου το οποίο θα συγχρηματοδοτούν εργοδότες και εργαζόμενοι, για τη στήριξη των μελλοντικών απολυμένων του κλάδου! Ανάλογες «λύσεις» πρότειναν σε συναντήσεις που είχαν μαζί τους αντίστοιχα συνδικάτα της Ιταλίας (UNI).

Στην αντίπερα όχθη, το ΠΑΜΕ, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και συγκροτούν ψηφοδέλτια στα επιχειρησιακά σωματεία και στην Ομοσπονδία, ανοίγουν τα ζητήματα της αντεργατικής επίθεσης και αναδεικνύουν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, την κάλυψη των δικών τους αναγκών.

«Ενοικίαση» εργαζομένων, ανάθεση εργασιών και πολλές «ταχύτητες»

Η χρήση ελαστικών σχέσεων εργασίας στον κλάδο γενικεύεται μέσω της «ενοικίασης» εργαζομένων, της ανάθεσης εργασιών σε άλλες επιχειρήσεις, εισπρακτικές και δικηγορικά γραφεία. Λόγω του είδους των εργασιακών σχέσεων, του προσωρινού χαρακτήρα της απασχόλησης και της ανακύκλωσης του προσωπικού, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με τέτοιες μορφές. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους απασχολείται με ελαστικές και «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Εθνική Τράπεζα απασχολεί μόνο στην Αττική περίπου 1.500 εργαζόμενους με αυτές τις σχέσεις...

Σε αυτές τις εταιρείες (εισπρακτικές και δικηγορικά γραφεία που δουλεύουν για λογαριασμό των τραπεζών), υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Συμβασιούχοι ενός μήνα, νοικιασμένοι, ατομικές συμβάσεις των 586 και 511 ευρώ, 4ωροι και 6ωροι με ελαστικά ωράρια, που καλούνται να ρυθμίζουν δάνεια ή να πουλάνε τραπεζικά προϊόντα, δουλεύοντας μπροστά στον υπολογιστή και με ακουστικά ακόμη και για 10 ώρες συνεχόμενα, πολλές φορές με απλήρωτες υπερωρίες και με φοβερή πίεση για να καλύψουν τους ατομικούς στόχους που τους βάζει η εργοδοσία. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε εργαζόμενους δικηγορικών γραφείων ανατέθηκε η δουλειά να πιέζουν τους δανειολήπτες για ρύθμιση ακόμη και εκτός ωραρίου, παίρνοντας από τα προσωπικά τους τηλέφωνα.

Το κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες και τις εισπρακτικές να μην υποκύψουν σε αυτές τις πιέσεις. Να μην δεχτούν να ταχθούν απέναντι από τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Αντίθετα, να οργανωθούν στο κλαδικό συνδικάτο και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να ενισχύσουν τον αγώνα ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Μείωση προσωπικού και εντατικοποίηση της εργασίας

Μια από τις βασικές εξελίξεις στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, είναι η μεγάλη μείωση του προσωπικού, κυρίως ύστερα από το κύμα «εθελούσιων αποχωρήσεων» που έγιναν σε όλες τις τράπεζες. Πριν την οικονομική κρίση, ο αριθμός των εργαζομένων στις τράπεζες ξεπερνούσε τις 60.000. Σήμερα, περίπου οκτώ χρόνια μετά, το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 36%, σε απόλυτους αριθμούς σχεδόν κατά 20.000 άτομα.

Δημοσιεύματα του αστικού Τύπου τον τελευταίο καιρό κάνουν λόγο για νέες μειώσεις, που θα φτάσουν μέχρι και τους 10.000 εργαζόμενους τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή τη φορά όμως εκτιμάται πως η μείωση δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω προγραμμάτων «εθελούσιων εξόδων». Γι' αυτό οι τραπεζίτες, προκειμένου να διευκολύνουν αυτούς τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, αναφέρεται ότι προγραμματίζουν την απόσπαση τμημάτων από τις τράπεζες μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτά. Οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζονται ως «εξωτερικοί συνεργάτες» για τα επόμενα δύο χρόνια και μετά θα οδηγούνται στην ανεργία...

Αυτή η πραγματικότητα - παρότι για την προώθησή της προβάλλονται οι εξελίξεις με την ηλεκτρονική τραπεζική - μεταφράζεται σε τεράστια κενά, κυρίως στα καταστήματα των τραπεζών, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να καλούνται να βγάλουν τη δουλειά με ένταση της πίεσης.

Σε έναν κλάδο όπου το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα «ζει και βασιλεύει», οι εργαζόμενοι καλούνται να ξεχάσουν στοιχειώδη δικαιώματα, όπως το ωράριο εργασίας και η αμοιβή. Με το γνωστό παραμύθι ότι το συμφέρον της τράπεζας είναι το συμφέρον τους, εξαναγκάζονται ακόμα και σε απλήρωτη μαύρη εργασία, ή πιο «κομψά» σε υπερωρίες, απλήρωτες και ανασφάλιστες. Πρόκειται για κάτι σύνηθες στα καταστήματα, το λεγόμενο δίκτυο των τραπεζών. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις κεντρικές υπηρεσίες. Σε αυτές παρατηρείται το φαινόμενο οι εργαζόμενοι να καλούνται να δουλέψουν Σαββατοκύριακα και μάλιστα χωρίς να τα πληρωθούν! Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ήδη, σε εισπρακτικές κατά κύριο λόγο εταιρείες, εφαρμόζεται το σπάσιμο του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό». Τα λίγα λεπτά που ένας εργαζόμενος θα χρειαστεί να κατεβάσει το ακουστικό και να διακόψει αφαιρούνται από το χρόνο εργασίας του!

Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στους υπόλοιπους κλάδους, η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερεύσει. Ηδη η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο, αναμένεται να συμπαρασύρει και τον τραπεζικό κλάδο. Οι κεφαλαιοκράτες, επικαλούμενοι την εξυπηρέτηση των αναγκών της δράσης του κεφαλαίου στο εμπόριο, θα θέσουν στο τραπέζι και το ζήτημα της λειτουργίας τουλάχιστον ενός μέρους του δικτύου των τραπεζών σε μέρες όπως το Σάββατο και η Κυριακή. Και αυτό για άλλη μια φορά με τη στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΟΤΟΕ και επιχειρησιακά σωματεία. Θυμίζουμε ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν βάλει την υπογραφή τους σε όρο της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που επιτρέπει τη λειτουργία μέχρι 10 καταστημάτων ανά τράπεζα, πρωί - βράδυ τις καθημερινές και πρωί Σαββάτου.

Με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης η αντεργατική επίθεση

Την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στηρίζει και συγκαλύπτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία προωθεί συνολικά τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων. Είναι πολύ πρόσφατη για παράδειγμα η δήλωση - «ξέπλυμα» του γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη, για την αδήλωτη εργασία, ότι τάχα «συνήθως οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα παραβατικότητας, σε αντίθεση με τις πιο μικρές επιχειρήσεις, που έχουν πάρα πολλά».

Ωστόσο, η στήριξη επεκτείνεται και πέρα από το επίπεδο της προπαγάνδας. Παρά τις κατά καιρούς λεκτικές φιοριτούρες περί «ελέγχων» κ.λπ., η πράξη δείχνει άλλα: Πριν λίγες μέρες το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής κατήγγειλε την κυβέρνηση και το Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς «την ημέρα που αντιπροσωπεία του Σωματείου μας μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας επισκέφτηκε το κατάστημα της Eurobank στο Μοσχάτο, όπου η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας έχει γίνει καθημερινότητα, το κατάστημα είχε αδειάσει νωρίτερα από ό,τι γίνεται τις υπόλοιπες μέρες! Καταγγέλλουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας, που κάνουν πλάτες στους τραπεζίτες για να καταπατούν καθημερινά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ακόμα και τα όποια πρόστιμα που κατά καιρούς επιβάλλονται στους τραπεζίτες (π.χ. για την καταστρατήγηση του ωραρίου) είναι "για τα μάτια του κόσμου", καθώς αποτελούν ψίχουλα μπροστά στα εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίζουν από την απλήρωτη υπερωριακή εργασία μας».

Πάλη με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αναδεικνύουν την ανάγκη οργάνωσης και πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, ενιαία, με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Διεκδικούν: Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Μία Σύμβαση που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Στην οργάνωση του αγώνα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο εντάσσονται και τα ζητήματα του ωραρίου και της αξιοποίησης της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων του κλάδου, συνολικά του λαού. Το αίτημα η χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής αντί για απολύσεις να οδηγήσει σε μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς μείωση των αποδοχών, σε θέσεις εργασίας με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, πρέπει να αποτελέσει κομμάτι του αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων, μπροστά στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν σε βάρος τους.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 28/11, το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού Αττικής οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 4.30 μ.μ., για τα ζητήματα της εντατικοποίησης και της «μαύρης» εργασίας. Η επιτυχία αυτής της κινητοποίησης θα κριθεί καταρχήν από τη δουλειά που προηγείται μέσα στα καταστήματα και τις υπηρεσίες των τραπεζών, μέσα στις εισπρακτικές και τα δικηγορικά γραφεία. Από το πόσες Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις θα γίνουν, πόσες συζητήσεις με συναδέλφους που βιώνουν αυτά τα προβλήματα, πόσοι περισσότεροι εργαζόμενοι θα οργανωθούν στο κλαδικό σωματείο και θα στηρίξουν τη γραμμή του, που εναντιώνεται στα σχέδια των τραπεζιτών και της κυβέρνησης, ξεσκεπάζει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Την Κυριακή η περιφερειακή σύσκεψη

Οι περιφερειακές συσκέψεις αγροτών και κτηνοτρόφων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συνεχίζονται την Κυριακή 26/11 με την περιφερειακή σύσκεψη Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, στην Ανθήλη, στις 11 π.μ.

Στη σύσκεψη καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και Αγροτικοί Σύλλογοι της Βοιωτίας, της Φωκίδας και της Εύβοιας.

Εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων θα πάρει μέρος ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Φουντώνει το πρόβλημα της απληρωσιάς και των «ανοιχτών» τιμών

Ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με παραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τη σημασία της πάλης για κατώτερες εγγυημένες τιμές και πληρωμή των παραγωγών με την παράδοση

Eurokinissi

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τη σημασία της πάλης για κατώτερες εγγυημένες τιμές και πληρωμή των παραγωγών με την παράδοση
Πέρα από το πάγιο πρόβλημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, τις χαμηλές τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή τους στους μεγαλέμπορους και τους βιομήχανους (την ίδια ώρα που η παραγωγή αυτή φτάνει πανάκριβη στο τραπέζι και τα σπίτια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών...), τα τελευταία χρόνια οι αγροτοκτηνοτρόφοι έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με την απληρωσιά.

Οι μεγαλέμποροι, αλλά και οι Συνεταιριστικές Ενώσεις που λειτουργούν με καθαρά επιχειρηματικά - κερδοσκοπικά κριτήρια, συγκεντρώνουν την παραγωγή κι αντί να εξοφλήσουν τους παραγωγούς, είτε τους δίνουν μια μικρή προκαταβολή, είτε δεν τους πληρώνουν καθόλου και τους «έχουν στο περίμενε». Στις περισσότερες των περιπτώσεων η τιμή που συμφωνείται είναι «ανοιχτή», με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν.

Αυτό συμβαίνει, πια, με όλα τα προϊόντα: Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες, με το λάδι. Οπως λένε στον «Ριζοσπάστη» ελαιοπαραγωγοί από το χωριό Πεύκες του νομού Ηλείας, πριν λίγες μέρες, οι επιχειρηματίες στα ελαιοτριβεία έδιναν τιμή 4,20 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια, η προσφερόμενη τιμή έπεσε στα 3,90, μετά στα 3,80 και κατέληξε στα 3,40 ευρώ, χωρίς κανείς να ξέρει πού θα σταματήσει η κατηφόρα.

Αλλά και όταν υπάρχει καθορισμένη τιμή, ακόμα και υπογραμμένη σε συμβόλαια, καθώς και συγκεκριμένη ημερομηνία αποπληρωμής, οι μεγαλέμποροι δεν τηρούν τις συμφωνίες, κατεβάζοντας από μόνοι τους τις τιμές και επιμηκύνοντας, κατά το δοκούν, το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής.

Και, βεβαίως, υπάρχουν και τα λεγόμενα «κανόνια», όταν επιχειρηματίες - μεγαλέμποροι παίρνουν την παραγωγή και εξαφανίζονται, αφήνοντας πίσω τους ακάλυπτες επιταγές στους παραγωγούς και απλήρωτους τους εργαζόμενους που απασχολούν!

Δυο τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα «κανονιών» με θύματα χιλιάδες παραγωγούς είναι αυτά της εταιρείας «Καπνική Μιχαηλίδης» και της «Αφοι Κανάκας ΕΠΕ», που εμπορεύεται ρύζι, αλλά και άλλα προϊόντα.

Η πρώτη εταιρεία, που θεωρείται μια από τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές παγκοσμίως, έχει αφήσει απλήρωτους για ένα σχεδόν χρόνο πάνω από 1.100 καπνοπαραγωγούς σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ελασσόνα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Ξάνθη κ.α.), από τους οποίους συγκέντρωσε πάνω από 1.400 τόνους καπνά και τους χρωστάει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, δεν έχει πληρώσει τα δεδουλευμένα πολλών μηνών των εργαζομένων στην επιχείρηση, που συνολικά φτάνουν τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα και κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των καπνοπαραγωγών, υπήρξε δικαστική απόφαση με βάση την οποία προβλέπεται η μεταπώληση των καπνών που είχε στις αποθήκες της η «Καπνική» σε άλλη εταιρεία, ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί. Ομως, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική εγγύηση ότι, τελικά, τα χρήματα θα φτάσουν στις τσέπες των καπνοπαραγωγών, ενώ είναι σίγουρο πως, σε κάθε περίπτωση, θα έχουν οικονομική ζημιά και μάλιστα πολύ μεγάλη.

«Καμία εγγύηση για το πότε, πόσο και αν θα πληρωθούμε για το μόχθο μας...»

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» γι' αυτό το θέμα, ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, καπνοπαραγωγός από το Αρδάνι Τρικάλων, πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, αναφέρει ότι στο χωριό του, όπως και στα γειτονικά καπνοχώρια Ρίζωμα, Πλάτανος, Κρηνίτσα, Παλαιόπυργος, η «κανονιά» της «Καπνικής» έχει πολλά θύματα. Υπολογίζει ότι το σύνολο των οφειλομένων ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ.

«Πήγαμε στην καπνοκαλλιέργεια», λέει, «ελπίζοντας να εξασφαλίζουμε ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι οικογένειές μας να ζουν με αξιοπρέπεια. Τα έξοδα της καλλιέργειας είναι πολλά και η δουλειά σκληρή, αλλά, αν πληρωνόμαστε όσο και όταν πρέπει, κάτι θα μας μένει. Ομως, δυστυχώς, δεν έχουμε καμιά εγγύηση για το πότε, πόσο και αν θα πληρωθούμε για το μόχθο μας. Οι έμποροι, αν και υπογράφουν συμβόλαια μαζί μας, κάνουν ό,τι τους γουστάρει. Τιμές σταθερές δεν υπάρχουν και τις ανεβοκατεβάζουν όπως τους βολεύει. Πότε μας δίνουν 2 ευρώ το κιλό και πότε 1,20. Κι έρχονται και τα "κανόνια" να μας αποτελειώσουν».

«Με τις πολιτικές τους μας αφανίζουν και "αλωνίζουν" οι μεγαλέμποροι...»

Μεγάλο χτύπημα κατάφερε το «κανόνι» της «Καπνικής» και στους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, καθώς τα συνολικά οφειλόμενα ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ.

«Οι καπνοπαραγωγοί στην περιοχή μας είναι, πλέον, πολύ λιγότεροι», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Μίλτος Τάκας, από τον Αγροτικό Σύλλογο του χωριού Αραβοσίδια, και υπογραμμίζει:

«Με τις πολιτικές που εφάρμοσαν μας αφάνισαν. Βρισκόμαστε στο έλεος των μεγαλεμπόρων που "αλωνίζουν" χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Κι αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στον καπνό και με την "Καπνική". Τα "κανόνια" πέφτουν παντού και δεν έχουμε πού να κρυφτούμε.

Με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο συμπεριφέρονται οι μεγαλογαλατάδες. Στην περιοχή μας μια εταιρεία πήρε το γάλα από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό προβατοτρόφων και δεν μας πλήρωσε. Χρωστάει συνολικά σε 140 κτηνοτρόφους πάνω από 750.000 ευρώ κι έφυγε αφήνοντάς μας ακάλυπτες επιταγές. Μας λένε να στηριχτούμε στις διεπαγγελματικές και στις ομάδες παραγωγών. Βλέπουμε, όμως, τι γίνεται με τη διεπαγγελματική καπνού. Τσακώνονται ποιος θα πάρει τη διοίκησή της κι αδιαφορούν για τα προβλήματα του κοσμάκη».

«Επιχειρηματική εξωστρέφεια» και ανταγωνισμοί με μόνιμα χαμένους παραγωγούς και εργαζόμενους

Ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σημειώνει:

«Η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας, που ήταν από τις πιο δυναμικές και προσοδοφόρες, φθίνει λόγω των κανονισμών της ΚΑΠ και των πολιτικών των κυβερνήσεων, των μονοπωλίων της καπνοβιομηχανίας που έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να εισάγουν καπνά από αλλού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάνουν πλάτες στους μεγαλέμπορους που συνεχίζουν να λυμαίνονται τον ιδρώτα των παραγωγών. Το παράδειγμα της "Καπνικής" και άλλων δείχνει ότι η περιβόητη "επιχειρηματική εξωστρέφεια" που θέλουν να προωθήσουν η κυβέρνηση και η ΝΔ, καθώς και τα παιχνίδια των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, έχουν μόνιμα θύματα τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς καλεί τους καπνοπαραγωγούς, μαζί με τους εργαζόμενους της "Καπνικής", να συνεχίσουν τον αγώνα διεκδικώντας άμεση εξόφληση του συνόλου των οφειλομένων και, ταυτόχρονα, ν' αγωνιστούν, μαζί με όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα και πληρωμή των παραγωγών αμέσως μετά την παράδοσή τους».

«Η σωτηρία βρίσκεται στον αγώνα»!

Από το «κανόνι» της εταιρείας «Αφοί Κανάκας ΕΠΕ» έχουν πληγεί εκατοντάδες ρυζοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λαμία κ.α.). Η συνολική ποσότητα ρυζιού που έχει παραδοθεί ξεπερνάει τους 60.000 τόνους και τα χρήματα που οφείλονται στους παραγωγούς ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Οπως σημειώνει, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γιάννης Πλιάτσικας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης Φθιώτιδας, στην ομάδα παραγωγών της Ανθήλης, η οποία καλλιεργεί με ρύζι γύρω στα 7.000 στρέμματα, η εταιρεία χρωστάει πάνω από 300.000 ευρώ.

«Από τη στιγμή που η συγκέντρωση της παραγωγής έχει περάσει, σχεδόν, ολοκληρωτικά στα χέρια των μεγαλεμπόρων, στους οποίους το κράτος έδωσε, επιπλέον, την ευχέρεια να πληρώνουν τους παραγωγούς όσο, όποτε κι αν θέλουν, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο μικρομεσαίος αγρότης θα αμειφθεί για την παραγωγή του», λέει και συνεχίζει: «Οταν κάποιοι παρουσίαζαν της Ομάδες Παραγωγών σαν "εγγυητές και σωτήρες", εμείς τους λέγαμε ότι δεν υπάρχει εγγύηση και σωτηρία για τον αγρότη, όσο υπάρχουν οι μεγαλέμποροι κι όσο δεν στηρίζεται και δεν στηρίζει το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα στις σκληρές μάχες που δίνει ενάντια στις πολιτικές που μας αφανίζουν».


Π. Ρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ