Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΔΡΑΣΗ»:
  • ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ: Ρεπορτάζ από την προετοιμασία της μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 18/11
  • Αρθρο με θέμα τη διακίνηση και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη»
  • Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενους
  • Εκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση: Ανεξίτηλες οι εντυπώσεις που άφησε σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες
  • ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ: Ανταπόκριση από την εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Μεζούρλο το 1946-49
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Στο ΣΕΦ στις 26 Νοέμβρη η μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ, και θα ακολουθήσει μεγάλη θεατρική παράσταση

Στις 26 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΣΕΦ, για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει μεγάλη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε».

Η εκδήλωση, που θα αποτελέσει την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτικής δραστηριότητας, με δεκάδες εκδηλώσεις στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό. Οι εξορμήσεις με την πρόσκληση και το κάλεσμα της ΚΕ για μαζική συμμετοχή είναι καθημερινές στους τόπους δουλειάς και τις συνοικίες, ενώ διαρκείς είναι και οι πρόβες για το μεγάλο πολυθέαμα που θα απολαύσουν οι συγκεντρωμένοι. Στην αρένα του ΣΕΦ οι δεκάδες συντελεστές θα ζωντανέψουν τις συγκλονιστικές στιγμές της Επανάστασης, αλλά και πλευρές της μαχητικής προετοιμασίας των μπολσεβίκων τα χρόνια πριν το '17. Επίσης, οι δεκάδες συντελεστές θα ξεδιπλώσουν τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε όλους τους τομείς, αλλά και τις ανεπάρκειες και τις αντιφάσεις που έκαναν δυνατή την επικράτηση της αντεπανάστασης.

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας το ρεπορτάζ για την προετοιμασία της παράστασης, θα παρουσιάσει δηλώσεις από τους ηθοποιούς που «δάνεισαν» τη φωνή τους στην παράσταση.

Πούλμαν για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) θα αναχωρήσουν από συνοικίες της Αττικής την Κυριακή 26 Νοέμβρη, προς διευκόλυνση της συμμετοχής στην εκδήλωση.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, στις 7 μ.μ.

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τις πρόβες για το μουσικοθεατρικό δρώμενο «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», που θα παρουσιαστεί στην αυριανή εκδήλωση
Από τις πρόβες για το μουσικοθεατρικό δρώμενο «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», που θα παρουσιαστεί στην αυριανή εκδήλωση
Με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 18 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, κορυφώνεται η πολύμηνη δραστηριότητα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Μιλώντας για την πολύμηνη δραστηριότητα της Οργάνωσης, με επίκεντρο τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη έχουν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιήθηκαν όλες οι μορφές, όπως εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συσκέψεις, προβολές, με σκοπό να αναδειχτούν πιο ολοκληρωμένα το περιεχόμενο του εορτασμού και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν τη μεγάλη επέτειο, έτσι όπως αποτυπώνονται και στη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής.

Αξιοποιώντας την πείρα από όλη αυτήν τη δουλειά, οι Οργανώσεις είναι στην "τελική ευθεία" για την επιτυχία της μεγάλης εκδήλωσης στις 18/11 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Μέσα από τη δουλειά για την προπαγάνδιση της εκδήλωσης ιεραρχήσαμε το άνοιγμα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, σε σχολές και σχολεία. Συνολικά, έγινε προσπάθεια ώστε το κάλεσμα της εκδήλωσης να φτάσει παντού, να γίνει ουσιαστική συζήτηση με λαϊκό κόσμο στον άξονα γιατί ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που η επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο, είναι ακόμα πιο απαραίτητη και επιτακτική η μελέτη και αξιοποίηση της πείρας από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο. Οι στόχοι που έχουμε θέσει για την επιτυχία της εκδήλωσης είναι υψηλοί».

Οι «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο»

Δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ δούλεψαν άοκνα, αφιερώνοντας καθημερινά πολλές ώρες για την προετοιμασία της παράστασης. Στην πλειοψηφία τους, φοιτητές, μαζί με σπουδαστές, μαθητές και ανέργους, χωρίς να λογαριάζουν κόπο και χρόνο, πρόσφεραν τη δύναμη και την ενεργητικότητά τους, ώστε το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσουν να είναι αντάξιο του μεγάλου έργου του Τζ. Ριντ, ενός εξαιρετικού λογοτεχνικού κειμένου, που ταυτόχρονα αποτελεί πολιτικό και ιστορικό ντοκουμέντο. Ενός αριστουργηματικού έργου για τη νίκη της προλεταριακής επανάστασης, το κοσμοϊστορικό γεγονός που σημάδεψε ολόκληρο τον 20ό αιώνα και τη μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας μέχρι τις μέρες μας.

Εργάστηκαν έχοντας βαθιά την πίστη ότι οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο θα ξανάρθουν και θα τις ζήσουμε.

Αυτό που ξεχωρίζει, πέρα από την εθελοντική προσφορά και το μεράκι, είναι η συλλογικότητα, πολύτιμα υλικά με τα οποία στήνεται και προχωρά κάθε στάδιο αυτού του ερασιτεχνικού εγχειρήματος. Ατέλειωτες ώρες διάβασμα για να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα, συζήτηση και πρόβες, πολλές πρόβες. Κάθε συνάντηση αποτέλεσε ένα πολύτιμο ζωντανό, ιστορικό, πολιτικό, ιδεολογικό και καλλιτεχνικό εργαστήρι.

Αρχικά, δούλεψαν το κείμενο, με στόχο να αποφύγουν την αφηγηματική παρουσίαση και έστησαν μια θεατρική διασκευή με διαλόγους. Μέσα από το έργο παρουσιάζονται τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Οκτωβριανής Επανάστασης, από το 1914: Την πτώση του τσάρου, τις κυβερνήσεις που συγκροτήθηκαν στη συνέχεια, τα γεγονότα του Φλεβάρη του 1917, του Ιούλη και φυσικά τις «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Εντάσσονται αρμονικά στη μουσικοθεατρική παράσταση βίντεο με στιγμιότυπα από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης και ρώσικα τραγούδια, που θα ερμηνεύσει η Ανθή Τατσιούλη.

Ο Γιώργος Σαραντόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής, και η Ρίτα Χατζή, άνεργη αρχαιολόγος, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» για τη συμμετοχή τους σε αυτήν την προσπάθεια.

«Για μας, η αναβίωση των 10 ημερών που συγκλόνισαν τον κόσμο έχει μια ευρύτερη σημασία κυρίως διότι 100 χρόνια μετά τη δεύτερη έφοδο στον ουρανό, η προοπτική μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν έχει ξεθωριάσει ούτε έχει εκμετρήσει το ζην, αντιθέτως, συνεχίζει να εμπνέει την πάλη μας για μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος θα εξανθρωπίζεται, πιο επίκαιρα, πιο αναγκαία», είπε ο Γιώργος Σαραντόπουλος, που ενσαρκώνει τον μπολσεβίκο. Και πρόσθεσε: «Μέσα από τα μάτια του μπολσεβίκου βλέπει κανείς τις ένδοξες αυτές σελίδες της Ιστορίας να αναβιώνουν, βλέπει όλους εκείνους τους λόγους που μέσα στη φωτιά γέννησαν την πρωτοπόρα δράση, την αυτοθυσία και σελίδες ηρωισμού. Φυσικά, μπορεί η δικιά μας η γενιά να στερείται αυτών των ιστορικών βιωμάτων, ωστόσο οι όροι που γεννούν αυτές τις νέες σελίδες ηρωισμού είναι ακόμα επί σκηνής και ο καπιταλισμός βρίσκεται στην τελευταία του πράξη.

Μέσα και από αυτήν την παράσταση που θα παρουσιάσουμε, θέλουμε να φέρουμε ένα κομμάτι της Ιστορίας σε επαφή με νεότερες ηλικίες ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι αυτό το κόκκινο νήμα που μας συνδέει με αυτά τα ιστορικά γεγονότα, φτάνει και στα δικά μας χέρια αναδεικνύοντας την ανάγκη σήμερα ο καθένας να παλεύει για το σοσιαλισμό.

Αποτελεί ένα μάθημα Ιστορίας που δεν θα το διάβαζα μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου Ιστορίας, όσο μέσα από τη ζωή ενός μπολσεβίκου, όπως αυτή αποδίδεται μέσα από το συγκεκριμένο έργο».

Η Ρίτα Χατζή ανέφερε: «Σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όλοι εμείς που συμμετέχουμε, αφιερώνουμε από τον προσωπικό μας χρόνο, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να αναδείξουμε την αξία της συλλογικής ερασιτεχνικής δουλειάς. Μέσα από τη διαδικασία της μελέτης και των δοκιμών γι' αυτήν την παράσταση, μαθαίνουμε την Ιστορία και εμπνεόμαστε. Παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε 100 χρόνια πριν, να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα, που αν και είναι διαφορετικά έχουν ωστόσο την ίδια ρίζα. Διδασκόμαστε από τους νικητές του 1917 και την πείρα που μας άφησαν παρακαταθήκη. Ο Οκτώβρης φωτίζει κάθε μας βήμα».

ΚΟ του ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την Οκτωβριανή

Την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., η ΤΕ Φλώρινας οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Φλώρινας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας, η ΚΟΒ Αργους διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία. Οι θέσεις του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Σπύρο Μαρίνη, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη:

Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Σερρών καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Σερρών. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΟΒ Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής καλεί στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ (Μπουμπουλίνας 20-22), σε εκδήλωση με θέμα «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην Τέχνη και τον Πολιτισμό». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

«Ριζοσπάστης»: Κρίσιμος δείκτης για τη δουλειά μας στην εργατική τάξη

Μπροστά στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση που αυτές τις μέρες γιορτάζουμε, είναι καλό να επαναφέρουμε στη μνήμη μας και στο προσκήνιο της καθημερινότητάς μας τις φράσεις του Λένιν για την αξία του κομματικού Τύπου, της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αξία που δεν περιορίζεται μόνο στο ρόλο της εφημερίδας, απλά ως συλλογικού διαφωτιστή και προπαγανδιστή του Κομμουνιστικού Κόμματος αλλά πολύ περισσότερο στο ρόλο του συλλογικού καθημερινού καθοδηγητή και οργανωτή της πάλης.

Η Ιστορία του Κόμματός μας μας διδάσκει ότι ποτέ δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, κάτω από όλες τις συνθήκες, νόμιμες, παράνομες, ημιπαράνομες, να βγάζουμε τον «Ριζοσπάστη», να τον διακινούμε. Ακόμα και τότε που το τίμημα ήταν η ίδια η ζωή του κομμουνιστή που τύπωνε, έγραφε ή διακινούσε την εφημερίδα, δεν κάναμε πίσω μπροστά στο ιερό καθήκον να φτάσει η εφημερίδα στον εργάτη, να μπει στο σπίτι της λαϊκής οικογένειας.

Ο «Ριζοσπάστης», λοιπόν, η μελέτη του, η αξιοποίησή του και η διακίνησή του, αποτελούσαν και αποτελούν έναν πολύ σημαντικό και κρίσιμο δείκτη για την επαφή του Κόμματος, της κάθε ΚΟΒ με τον περίγυρο, είναι πολύτιμο εργαλείο για την ιδεολογική και πολιτική δουλειά με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ολα μας τα καθήκοντα συνδέονται με τη διακίνηση και αξιοποίηση της εφημερίδας μας

Προχωρώντας προς τους εορτασμούς για τα 100χρονα του Κόμματος, αναδεικνύεται περίτρανα ότι όλα τα μεγάλα και σπουδαία καθήκοντα που έχουμε είναι άμεσα συνδεδεμένα, περνάνε μέσα από την προσπάθεια της καλύτερης και ποιοτικότερης δουλειάς με τον «Ριζοσπάστη». Χρειάζεται να γίνει συνείδηση ότι για να σταθεί ένα μέλος του Κόμματος ή της ΚΝΕ, ένας φίλος του Κόμματος στην πλούσια και σύνθετη αντιπαράθεση στο χώρο δουλειάς, στο σχολείο ή τη σχολή του, στη γειτονιά, είναι απαραίτητος όρος η μελέτη της εφημερίδας. Αν δεν γίνεται στοιχείο της καθημερινότητάς μας το διάβασμά της, η παρέμβασή μας δεν θα είναι ολοκληρωμένη, θα έχει έντονα στοιχεία μονομέρειας και πολλές φορές θα βασίζεται στην εμπειρία του καθενός, αφήνοντας στην άκρη τη συλλογική και επεξεργασμένη, όπως αυτή βγαίνει μέσα από το όργανο της Κεντρικής Επιτροπής.

Για παράδειγμα, στο πρόσφατο αντικομμουνιστικό παραλήρημα με αφορμή το συνέδριο της ΕΕ στο Ταλίν και την προσπάθεια ταύτισης κομμουνισμού και φασισμού, η μελέτη της εφημερίδας ήταν πολύτιμη για να αποκρούσεις με επιχειρήματα τη χυδαία επίθεση, αλλά και πολύ περισσότερο να πείσεις για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού και να μη μένεις ότι στην ΕΣΣΔ είχαν γενικά και αόριστα δουλειά, Υγεία, Παιδεία. Χωρίς τη μελέτη και αξιοποίηση της εφημερίδας, σίγουρα δεν μπορεί μία ΚΟΒ να αποκαλύψει και να ξεσκεπάσει στο χώρο της την όλη προπαγάνδα και προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πείσει για τα δύσκολα που τελειώσαν και το φως της «δίκαιης ανάπτυξης» που «αχνοφαίνεται» στο τούνελ.

Πολύτιμο εργαλείο για να δεθούμε με νέους εργαζόμενους

Στην Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε κάνει βήματα στην κατεύθυνση της όλο και καλύτερης αξιοποίησης, μελέτης και διάδοσης της εφημερίδας. Προφανώς αυτά τα βήματα είναι μικρά σε μία περιοχή που συγκεντρώνει έναν πολύ μεγάλο όγκο εργατών, που είτε μένουν στην περιοχή των Μεσογείων είτε εργάζονται σε κάποια από τις εκατοντάδες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, στο αεροδρόμιο. Παρ' όλα αυτά, είναι βήματα που εμπεριέχουν το στοιχείο της σταθερότητας και αποδεικνύουν περίτρανα ότι είναι όρος για μία ΚΟΒ στην πιο ολοκληρωμένη παρέμβασή της στο χώρο ευθύνης της, στο πώς καλύτερα θα βάζει το λιθαράκι της στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της κομματικής οικοδόμησης, της δημιουργίας της κοινωνικής συμμαχίας. Είναι όρος για μία ΚΟΒ ώστε να δημιουργεί έναν κομματικό περίγυρο μαχητικό, εξοπλισμένο, δουλεμένο πολιτικά και ιδεολογικά, έτσι ώστε να μην ταλαντεύεται στην πρώτη στροφή, στην πρώτη μπανανόφλουδα που μπορεί να πετάει ο αντίπαλος.

Υπάρχουν παραδείγματα από μία σειρά ΚΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης που η εφημερίδα αποδεικνύεται πολύτιμο όπλο στο να μπεις σε νέα σπίτια, σε νέες εργατογειτονιές, να γνωριστούν και να δεθούν με νέους εργαζόμενους από αυτούς που κατά χιλιάδες έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Είναι όρος για κάθε ΚΟΒ μια τέτοια δουλειά ώστε να γνωριστεί με νέο κόσμο, να αποκτήσει συστηματική επαφή με νέους, τόσο ηλικιακά όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την επαφή τους με το Κόμμα μας. Μια τέτοια δουλειά είναι απαραίτητη τόσο για το σήμερα της κάθε ΚΟΒ όσο και πολύ περισσότερο για το αύριο που προσδοκά από τη δουλειά της.

Πολύτιμη η συμβολή φίλων του Κόμματος και το δίκτυο συνδρομητών του «Ριζοσπάστη»

Σε αυτήν την προσπάθεια, από την πράξη αποδεικνύεται ότι δίνεται έδαφος και περιεχόμενο σε μία σειρά από φίλους και οπαδούς να κάνουν και δική τους υπόθεση την αύξηση της διακίνησης της εφημερίδας στη γειτονιά τους, στο χώρο τους. Υπάρχουν παραδείγματα στην Τομεακή Οργάνωση από φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ που βοήθησαν και βοηθούν να ανοίξουν νέες πόρτες, να γνωριστούμε με νέο κόσμο, να έρθουν σε επαφή με το Κόμμα μας νέες λαϊκές οικογένειες.

Προφανώς, το όποιο βήμα γίνεται χρειάζεται να συνοδεύεται και από οργανωτικά μέτρα που το προηγούμενο διάστημα πάρθηκαν και συνέβαλαν στο να μετρήσουμε βήματα. Μέτρα που από τη μία βοηθούσαν στην καλύτερη οργάνωση της δουλειάς και από την άλλη βοηθούσαν τις ΚΟΒ να ανεβάσουν τη διακίνηση και την αξιοποίηση της εφημερίδας.

Σήμερα, έχει κατακτηθεί να είναι ένα σταθερό εβδομαδιαίο ραντεβού για τις περισσότερες ΚΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης η Κυριακάτικη Εξόρμηση του «Ριζοσπάστη». Από το Σάββατο το απόγευμα μαζεύονται οι κομματικές δυνάμεις, τα μέλη της ΚΝΕ, πολλοί φίλοι και οπαδοί και κάνουν υπόθεση δική τους μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ τη διακίνηση της εφημερίδας. Με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε και η διακίνηση, αλλά και μεγάλωσε ο αριθμός των φίλων και οπαδών που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.

Παράλληλα, σήμερα έχουμε καταφέρει να υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων της περιοχής που διαβάζουν την εφημερίδα, που έχουν έρθει πιο κοντά στο Κόμμα, που το παρακολουθούν και το εμπιστεύονται. Το αποτέλεσμα αυτό έχει να κάνει και με την προσπάθεια σταθεροποίησης της εξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη» σε μία σειρά από χώρους δουλειάς, σε διάφορα σημεία γύρω από τις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής.

Σημαντικό της όλης προσπάθειας για την αξιοποίηση και καλύτερη δουλειά με την εφημερίδα, είναι να υπάρχει σήμερα δίκτυο σταθερών συνδρομητών της εφημερίδας στην περιοχή, πράγμα που δεν ήταν δεδομένο.

Φυσικά, η υπόθεση της καλύτερης αξιοποίησης, διάδοσης και μελέτης, παρά τα όποια θετικά βήματα που μπορεί να έχουμε κάνει, δεν χωράει καμία επανάπαυση. Μπροστά μας έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, ώστε να γίνει συνείδηση η καθημερινή μελέτη και διάδοση της εφημερίδας, να γίνει τρόπος δουλειάς και ζωής κάθε μέλους του ΚΚΕ, κάθε μέλους της ΚΝΕ, κάθε φίλου και οπαδού ότι ο «Ριζοσπάστης» είναι όρος για τη συνολική βελτίωση της δουλειάς μας, για τους στόχους μας.


Βαγγέλης ΡΕΜΠΑΜΠΗΣ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - ώθηση στην κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Μετανάστες εργάτες και πρόσφυγες που μένουν στις εργατογειτονιές του Πειραιά παραβρέθηκαν την Κυριακή 12/11 στην εκδήλωση της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ στη Νίκαια. Σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά».

Νίκαια, Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, Ρέντη... Ολος ο λαός του Πειραιά ξέρει καλά από προσφυγιά και μετανάστευση, αφού στις γειτονιές του εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ η καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών.

Σήμερα, στις ίδιες γειτονιές μένουν μαζί με τους Ελληνες, εργαζόμενοι και από Ινδία, Πακιστάν, Αλβανία κ.α, ενώ αρκετοί είναι οι πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ κ.α., που κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους μένουν σε διαμερίσματα της περιοχής και έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.

Η προσπάθεια της ΤΕ Πειραιά για να συμμετάσχουν μετανάστες και πρόσφυγες στην εκδήλωση περιλάμβανε εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς αλλά και σπίτι το σπίτι στις συνοικίες.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλία από τον Γιώργο Καλαμαρά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και συναυλία από ένα ελληνικό και ένα ινδικό συγκρότημα.

Τόσο από την ομιλία όσο και από τα ταμπλό της έκθεσης που στήθηκε στο χώρο αναδείχθηκε η κοινή ρίζα της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, της άγριας εκμετάλλευσης της φτώχειας και της εξαθλίωσης: Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που φέρνει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις κρίσεις, την ανεργία.

Το ινδικό συγκρότημα
Το ινδικό συγκρότημα
Στους μετανάστες μοιράστηκε το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, όπως και η Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, που είχαν ανατυπωθεί σε διάφορες γλώσσες.

Παράλληλα, τα παιδιά που ήρθαν στην εκδήλωση με τις οικογένειές τους απόλαυσαν το παιχνίδι και τη ζωγραφική, μαζί Ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα.

Κοινή αιτία ο καπιταλισμός

Στην ομιλία του, ο Γ. Καλαμαράς ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Τι είναι αυτό, το κοινό χαρακτηριστικό, που όλα τα χρόνια, ιδιαίτερα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, εξαναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς; Ποια είναι η αιτία που κάνει έναν εργάτη να αφήσει πίσω την πατρίδα του, την οικογένειά του, τους φίλους του, να θαλασσοπνίγεται ή να περπατάει για μέρες μέσα στα βουνά και ερήμους για να φτάσει σε ένα καλύτερο μέρος; Ποια είναι η αιτία που τόσες και τόσες χιλιάδες, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι ψάχνουν όπου Γης μια καλύτερη ζωή μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν; Ποια είναι η αιτία που σε όλες τις χώρες, αλλά και εδώ στην Ελλάδα, κυριαρχεί η ανασφάλεια για το αύριο, η εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς, ο φόβος του εργοδότη ότι μπορεί να σε διώξει αύριο και να μην έχεις ένα κομμάτι ψωμί να πας στο σπίτι σου;

Ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα στον παιδότοπο
Ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα στον παιδότοπο
Για όλα αυτά υπάρχει κοινή αιτία. Είναι ο καπιταλισμός. Το σύστημα, δηλαδή, εκείνο στο οποίο κυριαρχούν τα συμφέροντα των λίγων, συνθλίβοντας εκείνα των πολλών. Είναι το σύστημα αυτών που έχουν στα χέρια τους τα εργοστάσια, τη βιομηχανία, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις τράπεζες, τη γη, είναι τα μεγάλα μονοπώλια. Είναι εκείνοι που καθορίζουν τι θα παραχθεί, πόσο θα παραχθεί, πόσο θα πουληθεί με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος τους, χωρίς να νοιάζονται για τις ανάγκες που έχει σήμερα ο λαός. Το κέρδος των μονοπωλίων αυξάνεται όσο μικραίνει το κόστος παραγωγής. Και το κόστος παραγωγής, πέρα από την αγορά και συντήρηση των μηχανών, γι' αυτούς είναι οι μισθοί που παίρνουν οι εργάτες για να δουλεύουν τις μηχανές. Γι' αυτό το σύστημα αυτό συμφέρει τα αφεντικά που πιέζουν συνεχώς για μικρότερους μισθούς, δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα. Με τον φόβο της απόλυσης, τρομοκρατώντας μας για να μη σηκώσουμε κεφάλι.

Και όταν πλέον ο καπιταλισμός δεν μπορεί να ξεπεράσει τις κρίσεις που ο ίδιος ο δημιουργεί, όταν δεν μπορεί να συνεχίζει να βγάζει όσο κέρδος έβγαζε, και μπουκώνει η οικονομία, δεν διστάζει να μακελέψει τους λαούς. Με θύματα πάλι τους εργάτες που γίνονται κιμάς στα κανόνια του.

Δίνουμε αγώνα για να ανατραπεί το σάπιο σύστημα

Ο Γ. Καλαμαράς
Ο Γ. Καλαμαράς
Το ΚΚΕ, πιστό στον προλεταριακό διεθνισμό, δίνει διαρκώς αγώνα, ώστε η εργατική τάξη, ενωμένη, να δώσει τη μάχη ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες. Τη μάχη αυτή έως την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος πρέπει και θα τη δώσουμε όλοι μαζί οι εργάτες ενωμένοι. Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία. Ενωμένοι γιατί τους εργάτες δεν τους χωρίζει τίποτα. Ισα - ίσα, μόνο πράγματα που μας ενώνουν υπάρχουν.

Σήμερα χρειάζεται μαζί να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση που θα γίνεται όλο και πιο σκληρή. Την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς από τα αφεντικά που στο βωμό του κέρδους ζητάνε διαρκώς περισσότερες θυσίες από όλους τους εργάτες. Χρειάζεται να δυναμώσει η αμφισβήτηση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που έχει ανάγκη τους εργάτες γι' αυτό και είναι μια με το καρότο μια με το μαστίγιο. Σήμερα που η επίθεση του κεφαλαίου μεγαλώνει, χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων. Να μην είναι κανένας μόνος του. Χρειάζεται να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης στα Συνδικάτα και να γίνουμε όλοι μέλη τους. Μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Το ΚΚΕ προτείνει μια άλλη εξουσία. Μια εξουσία όπου οι μηχανές, συνολικά τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα, δηλαδή θα ανήκουν στο λαό. Τότε και η παραγωγή θα είναι κοινωνική. Θα σχεδιάζεται κεντρικά, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Θα ελέγχεται από τους ίδιους τους εργάτες. Γι' αυτήν την κοινωνία παλεύει το ΚΚΕ και καλεί και όλη την εργατική τάξη να συμπαραταχθεί μαζί του. (...)

Η αστική τάξη της Ελλάδας με μπροστάρη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαθαίνει ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και σχεδιασμούς, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, τον Ευρωστρατό. Συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις αποστολές σε ξένες χώρες, θέλοντας να πάρει μέρος από τη λεία που θα μοιραστεί την επόμενη μέρα σε βάρος των λαών της κάθε περιοχής. Είναι η πρώτη χώρα που κάθε χρόνο ανελλιπώς χρηματοδοτεί σταθερά το ΝΑΤΟ με 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να αιματοκυλά τους λαούς όπου Γης, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αλλά και εδώ στην ίδια τη χώρα, θέλοντας να παίξει το ρόλο σταθερότητας στην περιοχή αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας που χρησιμοποιείται ως ορμητήριο και ετοιμάζεται να δεχτεί, όπως όλα δείχνουν, πυρηνικά στον Αραξο και να φτιάξει νέα βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. (...)

Το κεφάλαιο, αυτήν την περίοδο, κλιμακώνει την επίθεσή του. Στην Ελλάδα, πάνω στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήρθε να πατήσει η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι η κυβέρνηση που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα κόμμα από τους αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους που βρήκε. Αντίθετα, έχει φορτώσει το λαό με δύο νέα μνημόνια, που όλοι μαζί πλην ΚΚΕ ψήφισαν και συνεχίζει. (...)

Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη

Χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ιδιαίτερα οι πρόσφυγες, για να φτάσετε έως εδώ από τις χώρες σας λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, έχετε περάσει από χίλιες δυο κακουχίες. Πολλοί από σας θέλετε να πάτε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εκεί που μπορεί να είναι ήδη συγγενείς σας. Ομως η ίδια πολιτική που σας ξερίζωσε, η ίδια πολιτική σας εγκλωβίζει εδώ. Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, που συμφώνησε και η ελληνική κυβέρνηση, κάνει λόγο για 60.000 πρόσφυγες που θα παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Σας αφήνει έρμαια των ΜΚΟ, που πληρώνονται με το κεφάλι, χωρίς να σας παρέχουν ούτε τα αυτονόητα. Μην τους εμπιστεύεστε. Μόνο τα ταξικά σας αδέρφια, τους Ελληνες εργάτες μπορείτε να εμπιστευτείτε. Αυτούς που βρέθηκαν κοντά σας από την πρώτη στιγμή στα νησιά αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά. (...)

Η κυβέρνηση επικαλείται την "υγιή ανάπτυξη" και τους "εθνικούς στόχους", όπως τους λέει, για να παρασύρει τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, να τους στοιχίσει πίσω από τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου. Που καμία σχέση δεν έχουν με την καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς και ζωής των εργαζομένων στην Ελλάδα. Αντίθετα, αυτοί οι στόχοι προκύπτουν πάντα μέσα από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτών που παράγουν τα πάντα, όλο τον πλούτο που υπάρχει σήμερα. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, των εργοστασίων, των καραβιών, των τραπεζών, οι μέτοχοι των εταιρειών, δεν προσφέρουν τίποτα, δεν παράγουν τίποτα. Είναι περιττοί. Το μόνο που επιδιώκουν είναι το κέρδος και η μεγιστοποίησή του. Αυτό καθορίζει τι θα παραχθεί, πόσο θα παραχθεί, με ποιους όρους, σε αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων, τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό είναι το βασικό πολιτικό πρόβλημα. Αλλοι παράγουν και άλλοι καθορίζουν τους στόχους και την οργάνωση της παραγωγής. Γι' αυτό χρειάζεται να απαλλαγεί η κοινωνία από αυτά τα βαρίδια, από την αστική τάξη. (...)

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με την ίδια συνέπεια που παλεύει για το δίκιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων, με την ίδια συνέπεια υπερασπίζεται τη θέση και τα συμφέροντα των μεταναστών που ζουν και δουλεύουν εδώ. Με την ίδια συνέπεια υπερασπίζεται και διεκδικεί για τις ανάγκες των προσφύγων. (...)

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του αγώνα, πρέπει να παλέψουμε μαζί για ίσα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες.

Ως ΚΚΕ απαιτούμε να υπάρχουν ανθρώπινοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, υγιεινής, νομικής βοήθειας για όσον καιρό παραμένουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Να καταργηθούν οι συνθήκες της ΕΕ που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας και να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν. Με απλές και δωρεάν διαδικασίες, χωρίς καθυστερήσεις να παρέχεται άσυλο και να αποσυνδεθεί από τα ένσημα η άδεια παραμονής για όσους ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, δίνουμε μάχη ώστε όλα να έχουν φροντίδα, υγειονομική περίθαλψη, δικαίωμα στη μόρφωση. Να δοθούν λεφτά για την Παιδεία συνολικά χωρίς να ξεχωρίζουμε τα Ελληνόπουλα από τα μεταναστόπουλα και τα προσφυγόπουλα.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ
Ανεξίτηλες οι εντυπώσεις που άφησε σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες

Μπορεί η Εκθεση Γραμματοσήμων και Ντοκουμέντων που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και φιλοξενήθηκε από τη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά να ολοκληρώθηκε, άφησε ωστόσο ανεξίτηλες, εξαιρετικές εντυπώσεις στους επισκέπτες της, για τους οποίους αποτέλεσε μια «πυξίδα» περιήγησης στους χρόνους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση.

Θυμίζουμε ότι εκτέθηκαν ανεκτίμητα ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος, αλλά και από προσφορές φίλων και συλλεκτών, όπως περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, χιλιάδες γραμματόσημα, αλλά και στολές, καπέλα, ξιφολόγχες του Κόκκινου Στρατού, μετάλλια ανδρείας για τον κόκκινο στρατιώτη, προσφοράς και άμιλλας για τον εργάτη και τον αγρότη της Σοβιετικής Ρωσίας, που όλα μαζί συνέθεταν μια ζωντανή αφήγηση των σημαντικότερων γεγονότων, αποτυπωμένη σε κολάζ, σε καμβάδες κ.ο.κ.

Δέσποζε φυσικά το εκμαγείο του Λένιν, κάτω από το λάβαρο του ΚΚΣΕ, με το κρατικό έμβλημα της ΕΣΣΔ.

Στο βιβλίο των επισκεπτών, ανάμεσα στα πολλά «συγχαρητήρια» και «μπράβο», τα σχόλια είναι χαρακτηριστικά: «Υπέροχη έκθεση», «Εντυπωσιακή δουλειά», μια «δουλειά που μας γέμισε έμπνευση και αισιοδοξία για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό» ή «μια έκθεση για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι».

Αλλοι εξήραν το «εξαιρετικό υλικό», την «άρτια ταξινομημένη παρουσίασή του», το «ολοκληρωμένο περιεχόμενο» της έκθεσης, τα «σπάνια εκθέματα».

«Περισσότερες εκθέσεις» ζητούν άλλοι επισκέπτες, εκφράζοντας το θαυμασμό τους για τη συγκεκριμένη, αλλά και τη συγκίνησή τους για τις μνήμες που ξύπνησαν, για το «ζωντάνεμα» της ΕΣΣΔ ή την ευγνωμοσύνη τους κάποιοι για τα συμπεράσματα που βγαίνουν μέσα απ' την ιστορική αναδρομή. «Μια διδακτική ξενάγηση στα μονοπάτια του σοσιαλισμού - κομμουνισμού! Να μας εμπνεύσει, να μας διδάξει και να μας καθοδηγήσει σε αυτό το δύσκολο δρόμο για τη μοναδική κοινωνία από μας, για μας!», γράφει κάποιος, ενώ δίπλα κάποιος άλλος επισκέπτης σημειώνει πως «η έκθεση είναι καταπληκτική, δίνει ανάγλυφα την εικόνα της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης και τη δύναμη του λαού με την καθοδήγηση του μπολσεβίκικου κόμματος. Το μεγάλο ιστορικό παράδειγμα μας δίνει τη δύναμη για να φτάσουμε στην τελική νίκη...».

Ορισμένοι προτείνουν την έκδοση του υλικού σε λεύκωμα ή την επανάληψή της καθώς ο πλούτος των εκθεμάτων απαιτούσε πραγματικά πολύ χρόνο. Αλλοι ήθελαν να υπήρχε η δυνατότητα περιφοράς της - έστω μέρους της - σε χώρους δουλειάς.

Στους μικρούς επισκέπτες, όπως η 7χρονη Κατερίνα, άρεσαν οι στολές και τα βραβεία. «Σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα», έγραψε ο οκτάχρονος Παναγιώτης, και δίχως να το ξέρει εξέφρασε μάλλον όλους όσοι επισκέφτηκαν την Εκθεση και έφυγαν με μεγαλύτερο το «μπόι» τους.

Τίμησαν τους εκτελεσθέντες στο Μεζούρλο

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές (450 οι καταγραμμένοι) που εκτελέστηκαν εκεί την περίοδο 1946 - 1949 οργάνωσαν στον αιματοβαμμένο λόφο του Μεζούρλου, την Κυριακή 12/11, η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, τα Τομεακά Συμβούλια Λάρισας της ΚΝΕ και το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Από τον Σεπτέμβρη του '46 στήνονται και λειτουργούν έκτακτα στρατοδικεία στη Λάρισα, όπως και σε όλη τη χώρα. Ξεπερνούν τους 60 οι εκτελεσμένοι από το Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος του '46. Το '47 κλιμακώνεται η τρομοκρατία. Τα στρατοδικεία και οι ομαδικές εκτελέσεις γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Χρονιά με τη χρονιά οι καταδίκες και οι εκτελέσεις γίνονται όλο και περισσότερες, ενώ το πιο αιματοβαμμένο διάστημα ήταν από τις αρχές του '48 και μέχρι το καλοκαίρι του '49.

Για τους αξιωματικούς του ΔΣΕ οι καταδίκες ήταν μεγαλύτερες. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου (Βύρων) και ο Νίκος Μπάλαλας (Μπαντέκος), ταξίαρχοι του ΔΣΕ, καταδικάστηκαν δις εις θάνατον. Ο Γιάννης Παπαγαρυφάλλου, ο Κλεάνθης Σταματόπουλος, ο Αποστόλης Σαριγγούλης, ο Βλαδίμηρος Κωστίμπας, ο Θανάσης Κωστίμπας, ο Τάκης Γαργαλιάνος, ο Γιώργος Παπαϊωάννου, ο Παπαφλέσσας - Ταμουρίδης, είναι μερικοί μόνο από τους εκατοντάδες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Μεζούρλο.

Μιλώντας στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο μνημείο που έχει στηθεί, ο Αγγελος Σίμος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, επεσήμανε ότι οι εκατοντάδες εκτελεσμένοι στο Μεζούρλο «καταγράφηκαν στην ιστορία σαν ήρωες, σαν μάρτυρες μιας εποχής που σημάδεψε την ιστορία του λαού και του τόπου». Και τόνισε: «Ηταν το τίμημα που πλήρωσαν λαϊκοί αγωνιστές που πάλεψαν για την ανεξαρτησία της χώρας μας από τον ξένο κατακτητή, αλλά που δεν σταμάτησαν εκεί. Προχώρησαν ακόμα παραπέρα. Αγωνίστηκαν για να αποτινάξουν από το σβέρκο και τους ντόπιους δυνάστες. Αμφισβήτησαν την εξουσία και κυριαρχία της αστικής τάξης. Στάθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, διεκδικώντας να χτίσουν μια άλλη κοινωνία».

Αναφερόμενος στην προ ημερών επίσκεψη υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακρόνησο, στο χώρο όπου «σώπαιναν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι», ο ομιλητής αναρωτήθηκε: «Τι σχέση έχει όμως αυτό το μεγαλείο των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών με τους υπουργούς, τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τα έχουν δώσει όλα στην αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις; Τι σχέση έχουν τα χιλιάδες παραδείγματα περήφανης στάσης των Μακρονησιωτών και άλλων αγωνιστών με τη μοιρολατρία, το "ρεαλισμό" της υποταγής που κηρύττει η κυβέρνηση της "πρώτη φορά αριστεράς"; Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί οι ήρωες, όπως οι 200 της Καισαριανής, ο Ναπολέων Σουκατζίδης και η στάση τους μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, που αυτές τις μέρες αποτυπώνεται στην ταινία, το "Τελευταίο Σημείωμα", που παίζεται στους κινηματογράφους, με τις "αξίες" του σάπιου και βάρβαρου καπιταλισμού που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Καταλήγοντας ο Α. Σίμος, υπογράμμισε πως «αποτίνουμε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες συντρόφους μας εδώ στο Μεζούρλο, όχι γιατί δολοφονήθηκαν, όχι γιατί ήταν Ελληνες, όχι γιατί ήταν συγγενείς μας, αλλά γιατί πάνω απ' όλα αυτά ήταν αταλάντευτοι αγωνιστές στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Γιατί πάνω απ' όλα επέλεξαν να αποτελέσουν προσωπικό παράδειγμα αδιαλλαξίας, ανυποχωρησίας μπροστά στην κοινωνική αδικία, την ταξική εκμετάλλευση. Γιατί η υπόθεση για την οποία έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν, υπερβαίνει προσωπικά και ατομικά συμφέροντα. Υποτάχθηκαν στο συμφέρον, στα καθήκοντα του συλλογικού αγώνα και δεν λύγισαν. Δεν πρόδωσαν αυτή την υπόθεση ούτε μπροστά στο απόσπασμα.

Δίνουμε την υπόσχεση ότι ως ΚΚΕ καθημερινά θα κρατάμε ζωντανό στη μνήμη τον αγώνα τους. Θα αναδεικνύουμε το πόσο σκληρός και δύσκολος είναι αυτός ο αγώνας, μα ταυτόχρονα και την ομορφιά του».

Μετά την ομιλία ακολούθησε θεατρικό αναλόγιο από την ΚΝΕ και έγινε προσκλητήριο νεκρών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και την Επιτροπή Ειρήνης, και ενός λεπτού σιγή.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ