Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γλέντι αλληλεγγύης στα Γιάννενα

Γλέντι αλληλεγγύης οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 9 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ), σωματεία και Επιτροπές Αγώνα, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η εκδήλωση οργανώνεται για τέταρτη χρονιά φέτος, συμβάλλοντας στην οικονομική ενίσχυση των μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας που γίνονται κάθε σχολική χρονιά για παιδιά λαϊκών οικογενειών, καθώς και συνολικά στην ενίσχυση της δράσης των σωματείων. Στο κάλεσμά τους, οι διοργανωτές της σημειώνουν: «Η δική μας αλληλεγγύη δεν επιδιώκει να φτιάξει το "κοινωνικό προφίλ" των εκμεταλλευτών μας, ούτε να συμβάλει στη "σωτηρία της ψυχής". Η δική μας αλληλεγγύη είναι ο οργανωμένος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών για ζωή με αξιοπρέπεια, δουλειά με δικαιώματα. Η δική μας αλληλεγγύη δεν στοχεύει απλά να επιβιώσουμε, μα να νικήσουμε τους δυνάστες μας και το σύστημα που τους γεννά».

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Λάρισα

Συγκέντρωση και πικετοφορία οργανώνει αύριο, Παρασκευή, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εργατικού Κέντρου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πάλης των συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το φασισμό, που έχει καθιερωθεί, καθώς αυτήν τη μέρα, το 1939, η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σημαντικές πρωτοβουλίες μπροστά στο συλλαλητήριο στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις για τα εργατικά ατυχήματα και για το δικαίωμα στην απεργία

Τις προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εντείνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Με σύνθημα «Η "ανάπτυξή" τους τσακίζει τη ζωή μας - αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας», με συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν καθημερινά μάχη για να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους το αγωνιστικό κάλεσμα, για να αποτελέσει το συλλαλητήριο σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη προγραμματίζονται σειρά από συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς με την παρουσία στελεχών Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων.

Το ΠΑΜΕ επίσης προγραμματίζει:

  • Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη στις 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
  • Εκδήλωση - συζήτηση, την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., σε αίθουσα του ΕΚΘ, με θέμα: «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη, τη δράση και την οργάνωση των εργαζομένων».
Παρεμβάσεις για τα εργατικά ατυχήματα και τον ΟΑΣΘ

Παράλληλα με τις κεντρικές πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν δύο ακόμα σημαντικές παρεμβάσεις, για τα εργατικά ατυχήματα και για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, προγραμματίζεται πανεξόρμηση - κινητοποίηση στη ΒΙΠΕ Σίνδου και στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, τη Δευτέρα 4/9 στις 5.30 π.μ., από τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργαζομένων ΟΤΑ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας και την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν και θα διακινήσουν πλατιά, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν τους εργάτες να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να οργανωθούν και να παλέψουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, για να σταματήσουν να θυσιάζονται ζωές εργατών στο βωμό του κέρδους.

Θυμίζουν τα τελευταία εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα εργάτες που έγιναν στη βιομηχανία ανελκυστήρων DOPPLER στο Πολύκαστρο, στη βιομηχανία μετάλλου ELVIAL στον Παντελεήμονα Κιλκίς, στην εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλου «Αφοί Κωνσταντινίδη» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και τα δεκάδες άλλα σε όλη τη χώρα και τονίζουν: «Οι συνάδελφοί μας δεν είναι αδικοχαμένοι, αλλά εν ψυχρώ εκτελεσμένοι. Τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι αποκαλυπτικά και δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα. Κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας δεν υπήρχε. Εστειλαν τους εργάτες στο θάνατο. Δεν υπολόγισαν τίποτα παρά μόνο να βγει η δουλειά με όποιο κόστος, για τα κέρδη τους».

Καλούν τους εργαζόμενους, κόντρα στην ασυδοσία των εργοδοτών που σπέρνει το θάνατο, να παλέψουν για:

-- Να στηριχτούν οικονομικά και με κάθε άλλον πρόσφορο τρόπο τώρα οι οικογένειες των θυμάτων της εργοδοτικής ασυδοσίας και εγκληματικότητας. Να πληρώσουν τώρα το κεφάλαιο και το κράτος του.

-- Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.

-- Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη, για την ολόπλευρη εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

-- Ιδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.

-- Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

-- Αμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, «μαύρη» εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.).

Για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ προγραμματίζονται μαζικές εξορμήσεις αύριο Παρασκευή στις 7 π.μ. στο Σταθμό ΙΚΕΑ και στο ΚΤΕΛ Μακεδονία και την Τρίτη 5/9 στις 13.00 στην πλατεία Ελευθερίας και στη στάση Αριστοτέλους.

Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και πικετοφορίες

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, μια σειρά Σωματεία πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις.

Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει:

-- Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης την Κυριακή 3/9 στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων τη Δευτέρα 4/9.

-- Ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας προγραμματίζει συνέλευση των εργαζομένων στον «Κυανό Σταυρό» στις 4/9.

Σήμερα, Πέμπτη, ο Σύλλογος ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σύσκεψη με συμβασιούχους.

Επίσης, αύριο και το Σάββατο προγραμματίζονται πικετοφορίες και εξορμήσεις στις γειτονιές της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης:

  • Αύριο Παρασκευή θα γίνουν πικετοφορίες από τον Αγιο Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα και από την πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη.
  • Το Σάββατο 2/9 στις 10 π.μ., θα γίνει εξόρμηση στη Λαϊκή της Ξηροκρήνης και στις 11 π.μ., στη Λαϊκή Μακεδονίας στο Ντεπώ.

Τέλος, η Γραμματεία Ξάνθης ΠΑΜΕ, για την προετοιμασία της συμμετοχής των εργαζομένων του νομού στο συλλαλητήριο, διοργανώνει σύσκεψη σωματείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ: Εντείνονται οι προετοιμασίες και οι πρωτοβουλίες των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων - Κάλεσμα συμμετοχής από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

-- Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι: Αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα για μια ακόμη χρονιά

-- Εργαζόμενοι στο Αεροδρόμιο Αθηνών: «Απογειώνεται» η εκμετάλλευση σε βάρος τους - Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΠΑΜ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6.30 μ.μ., στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απευθύνει στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, «για να διατρανώσουμε», όπως τονίζει, «μαζί με τους συμμάχους μας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την αγωνιστική μας αντίσταση στη νέα λεηλασία σε βάρος μας που προωθούν η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων υπογραμμίζει τα εξής:

«Κανένας μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος δεν πρέπει να "τσιμπήσει" στην κυβερνητική προπαγάνδα περί "εξόδου από τα μνημόνια" και "δίκαιης ανάπτυξης". Αυτή η "δίκαιη ανάπτυξη" στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε ό,τι αφορά ειδικότερα στον αγροτικό χώρο, στην εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αυτή η "δίκαιη ανάπτυξη" θα είναι "μια από τα ίδια και χειρότερα". Θα φέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα μας και λιγότερες επιδοτήσεις - ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια. Θα φέρει παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα λίγα χέρια μεγάλων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων, που συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Αγρότες - κτηνοτρόφοι,

Με τους μαζικούς και σκληρούς αγώνες μας, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στόχο έχουμε να βάλουμε κάποιο φρένο στην ΚΑΠ της ΕΕ και στη γενικότερη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η προοπτική των αγώνων μας βρίσκεται σ' ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό από τον σημερινό τρόπο ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα εγγυάται σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα για τους αγροτοκτηνοτρόφους, παραγωγή επαρκών, φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού, καθώς και πρώτων υλών για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Σε αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο και με αυτήν την προοπτική θα συνεχίσει να βαδίζει το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγρότες - κτηνοτρόφοι,

Ολοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, που μπορεί ν' αποτελέσει την αφετηρία νέων, ακόμα πιο αποφασιστικών και μαζικών, λαϊκών αγώνων, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα για μια ακόμα χρονιά

Αιτία η καπιταλιστική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ προς όφελος των μονοπωλίων και των μεγαλοαγροτών

Eurokinissi

Προς το τέλος της πάει η φετινή καλλιεργητική περίοδος και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν ότι για μια ακόμα χρονιά οι κόποι τους πάνε χαμένοι.

Παρά τη σκληρή δουλειά, μέσα σε αντίξοες καιρικές και άλλες συνθήκες, διαπιστώνουν κάνοντας τον τελικό λογαριασμό ότι το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά τους υπόκειται σε νέα δραστική και δραματική μείωση...

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν σ' αυτήν την καλλιεργητική περίοδο μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

1. Μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή

Από το περσινό φθινόπωρο και μέχρι τώρα, πολλές και διάφορες μορφές κακοκαιρίας (έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες, παγετοί, ανομβρία, ξηρασία, καύσωνας κ.ά.), μαζί με φυτικές και ζωικές αρρώστιες (δάκος στις ελιές, μικροκαρπία στα δένδρα, πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, καταρροϊκός πυρετός στα ζώα κ.ά.) έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν σχεδόν ολικές, αφήνοντας τους παραγωγούς χωρίς εισόδημα. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν θερίστηκε μέρος της σιτοπαραγωγής στη Θεσσαλία, αφού, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, η παραγωγή ήταν και μικρή και υποβαθμισμένη ποιοτικά, που δεν θα κάλυπτε ούτε τα έξοδα της συλλογής της. Πολύ μεγάλες ήταν, επίσης, οι ζημιές από τους παγετούς στα εσπεριδοειδή, στα μήλα, στα αχλάδια, στα ροδάκινα, στα κεράσια και άλλα φρούτα, ενώ λόγω του ψύχους είχαμε μεγάλη μείωση της παραγωγής στο γάλα, καθώς και απώλειες νεογέννητων ζώων.


Ο ΕΛΓΑ συνέχισε την τακτική να μην αποζημιώνει κανονικά τους πληγέντες παραγωγούς, ή να τους δίνει μερικά ψίχουλα μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, παρότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν πάρα πολλά για την ασφάλιση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου τους.

Συγκεκριμένα, μέχρι το 2011 πλήρωναν το 3% των τιμολογίων τους ως ασφάλιστρα, ένα ποσό που έφτανε περίπου 70 - 75 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο δε κρατικός προϋπολογισμός κάλυπτε τα υπόλοιπα, που κατ' έτος έφταναν περίπου τα 450 εκατ. ευρώ, χωρίς να καλύπτονται και τότε όλες οι αιτίες και το 100% των ζημιών. Με πρόσχημα τα ελλείμματα του οργανισμού, το 2011 άλλαξε προς το χειρότερο από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Μειώθηκαν δραματικά οι αποζημιώσεις, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν τα ασφάλιστρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάποιες δενδροκαλλιέργειες τα ασφάλιστρα φτάνουν μέχρι και 120 ευρώ το στρέμμα.

Συνολικά οι εισφορές φτάνουν τα 170 - 175 εκατομμύρια το χρόνο, καλύπτοντας τις αποζημιώσεις και τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ. Μάλιστα, με τον νέο κανονισμό οι αγροτοκτηνοτρόφοι ζουν τον παραλογισμό να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα στρέμματα καλλιέργειας, χωρίς να ξέρουν αν θα έχουν παραγωγή, αν θα την πουλήσουν και σε ποια τιμή, αν θα πληρωθούν από εμπόρους και βιομηχανίες. Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων και ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτή την απώλεια. Ετσι μένει ο αγροτοκτηνοτρόφος χωρίς εισόδημα και αποζημίωση...

Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, έχει επισημάνει ότι αποκτά προτεραιότητα η πάλη για εξασφάλιση από το κράτος της συνολικής προστασίας και 100% αποζημίωσης της παραγωγής, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και των υποδομών των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες.

2. Χαμηλές τιμές και απλήρωτοι παραγωγοί

Ως γνωστόν, οι τιμές με τις οποίες πωλούνται από τους παραγωγούς τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα διαμορφώνονται «ελεύθερα» στην καπιταλιστική αγορά. Αυτή η διαμόρφωση γίνεται πάντα προς όφελος των εμποροβιομηχάνων και σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών. Οι εμποροβιομήχανοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι πολυεθνικές ελέγχουν τις υποδομές εμπορίας, μεταποίησης και διάθεσης των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, κυριαρχούν στην αγορά. Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργούν και οι συνεταιρισμοί. Γι' αυτό εκβιάζουν τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές, πολλές φορές κάτω από το κόστος παραγωγής και μάλιστα με έναντι, «ανοιχτές τιμές». Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο της απληρωσιάς, όπως π.χ. στην «Καπνική Μιχαηλίδης». Ετσι οι παραγωγοί αντί για καθαρό εισόδημα έχουν ζημιά, ενώ οι όμιλοι τα πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές, εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.

Ενδεικτικά ν' αναφέρουμε μερικά παραδείγματα που δείχνουν την κατρακύλα που έχουν υποστεί οι τιμές παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων: Τα ροδάκινα πουλιούνται από τους παραγωγούς στα 15 - 20 λεπτά το κιλό και η τιμή τους στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ φτάνει τα 1,50 - 2 ευρώ το κιλό. Η πτώση στα νεκταρίνια σε σχέση με πέρσι αγγίζει το 35%. Το σκληρό σιτάρι πουλήθηκε γύρω στα 18 λεπτά το κιλό και το μαλακό ακόμα φθηνότερα, ενώ ένα κιλό ψωμί κοστίζει γύρω στα 2 ευρώ. Στο πρόβειο γάλα η μείωση φτάνει, κατά μέσο όρο, τα 7 λεπτά το κιλό, ενώ το αγελαδινό πουλιέται από τους παραγωγούς γύρω στα 38 λεπτά το λίτρο και φτάνει στην κατανάλωση στα 1 έως 1,40 ευρώ.

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει φέτος το πρόβλημα των «ανοιχτών τιμών», η τακτική δηλαδή της ανακοίνωσης από εμποροβιομήχανους και συνεταιρισμούς μιας «ενδεικτικής τιμής» τώρα που είναι πολύ χαμηλή και εντελώς ασύμφορη για τους παραγωγούς, η οποία, μερικές φορές, δίνεται ως «προκαταβολή», χωρίς να υπάρχει, όμως, καμιά εξασφάλιση για τον αγρότη ότι δεν θα είναι αυτή και η τελική τιμή πώλησης. Αυτή η τακτική επεκτείνεται, πλέον, στη διάθεση όλων, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, διαμορφώνοντας, μ' αυτό τον τρόπο, ένα κλίμα και μια κατάσταση «μαζικής απληρωσιάς» των αγροτών, οι οποίοι μετατρέπονται σε «ομήρους» των όποιων «καλών διαθέσεων» των εμποροβιομηχάνων. Οι παραγωγοί αναγκάζονται να υποκύψουν στον εκβιασμό, καθώς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους όπου θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη σοδειά τους για να την πουλήσουν αργότερα, ενώ πολλά από τα προϊόντα που παράγουν - όπως π.χ. κηπευτικά - χρειάζεται να παραδοθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, γιατί χαλάνε και δεν μπορούν να πουληθούν μετά. Αναγκάζονται να παραδώσουν τη σοδειά τους χωρίς να γνωρίζουν την τιμή πώλησης και δίχως να ξέρουν πότε και πόσο θα πληρωθούν.

Καμιά εξασφάλιση για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στη διάθεση της παραγωγής και της τιμής δεν υπάρχει από την επέκταση της πολυδιαφημιζόμενης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το τραπεζικό κεφάλαιο «συμβολαιακής γεωργίας». Αλλωστε, το ίδιο το τραπεζικό κεφάλαιο με τις ευλογίες της κυβέρνησης ετοιμάζεται, προειδοποιεί και εκβιάζει για κατασχέσεις έναντι χρεών.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τη σημασία των αιτημάτων του οργανωμένου αγωνιστικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς για την προστασία από τις κατασχέσεις και τον καθορισμό κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, στην προοπτική, βεβαίως, μιας εντελώς διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης με κρατική παρέμβαση και προστασία.

3. Περικοπές στις επιδοτήσεις / ενισχύσεις

Οι επιδοτήσεις, που δίνονται, μέσω της ΚΑΠ, για κάποια προϊόντα, καθώς και οι ετήσιες ενισχύσεις κόπηκαν κι άλλο φέτος. Στα τρία τελευταία χρόνια εφαρμογής της ΚΑΠ 2014 - 2020 οι περικοπές ξεπέρασαν το 30% και, συνολικά μέχρι το τέλος του 2019, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 60%. Από τις επιδοτήσεις / ενισχύσεις τσεκουρώνονται πλέον όσοι, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, δεν θεωρούνται «κατ' επάγγελμα» αγρότες, ενώ έχουν, ήδη, αποκλειστεί περίπου 250.000 μικροί αγρότες που καλλιεργούν κάτω από 5 στρέμματα και δικαιούνταν κάτω από 250 ευρώ.

Το αγροτικό κίνημα παλεύει για την άρση όλων των αποκλεισμών, τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και τη σύνδεση των ενισχύσεών τους με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

4. Αύξηση του κόστους παραγωγής

Το κόστος παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό, κυρίως για να τροφοδοτείται η υψηλή κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και των πολυεθνικών, που προμηθεύουν τους αγροτοκτηνοτρόφους με εφόδια και μέσα, αλλά και λόγω των μεγάλων ελλείψεων και των προβλημάτων στις αγροτικές υποδομές.

Οι εμπορικές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά.) είναι πολύ υψηλές, ενώ στα ύψη βρίσκεται και ο ΦΠΑ.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι αυξήσεις στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου, του αγροτικού ρεύματος και του νερού άρδευσης, που πλήττουν άγρια τα μικρομεσαία αγροτοκτηνοτροφικά νοικοκυριά.

Οι αγρότες με την πάλη τους στα μπλόκα και τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως δίνεται στους εφοπλιστές και άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, όπως για τους βιομήχανους, καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

5. Φορολογική - ασφαλιστική αφαίμαξη

Με την εφαρμογή του νόμου για το Φορολογικό - Ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση, οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώνουν, μόνο στην Εφορία για τους φόρους και στον ΕΦΚΑ για την Ασφάλισή τους, ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ το 50% του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος το οποίο μπορούν να εξασφαλίσουν από την πώληση των προϊόντων που παράγουν και από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις τις οποίες εισπράττουν.

Ο φορολογικός συντελεστής ανέβηκε από το 13% στο 22% και μαζί με το «τσεκούρι» της φορολόγησης με τεκμήρια διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος κι άλλα φορομπηχτικά μέτρα το χέρι της Εφορίας μπαίνει βαθιά στην τσέπη των αγροτών. Στην πράξη καταργούν την έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) που κερδήθηκε με τα μπλόκα πρόπερσι.

Ταυτόχρονα, εκτοξεύονται στα ύψη οι ασφαλιστικές εισφορές για τη σύνταξη και μαζί με τη μεγάλη αύξηση στην εισφορά για την Υγεία και την εισφορά για την Αγροτική Εστία, το συνολικό ποσοστό θα ξεπεράσει, το 2022, το 27% του αγροτικού εισοδήματος.

Το αγροτικό κίνημα συνεχίζει να διεκδικεί:

-- Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες με συντελεστή έως 45%.

-- Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

6. Πολλαπλά «ειδικά» χαράτσια

Εκτός των υψηλών φόρων και των βαριών ασφαλιστικών εισφορών, στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους επιβάλλονται και πολλά άλλα, «ειδικά», χαράτσια, όπως: ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, στάβλους και αποθήκες, «περιβαλλοντικό» τέλος για το νερό άρδευσης, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταβλικών εγκαταστάσεων, για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, για τις πιστοποιήσεις των ψεκαστικών, χαράτσια για τα προβλήματα που αναδεικνύονται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών κ.ά.

Το κίνημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων παλεύει για την κατάργηση των χαρατσιών αυτών και τη δωρεάν εξυπηρέτησή τους από τις κρατικές υπηρεσίες.

Υπάρχει διέξοδος και προοπτική, με την πρόταση του ΚΚΕ

Ολα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν είναι ούτε τυχαία ούτε συγκυριακά. Η αιτία τους βρίσκεται στην καπιταλιστική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, ενώ η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν, με συνέπεια, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, λειτουργεί ως εργαλείο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και μονοπωλιακών ομίλων, που έχει ως αποτέλεσμα το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Το οργανωμένο αγωνιστικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, εδώ και χρόνια, παλεύει σκληρά στους δρόμους του αγώνα ενάντια σ' αυτή την πολιτική ξεκληρίσματος που εφαρμόζουν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι αγώνες αυτοί έχουν μεγαλύτερη μαζικότητα, αλλά και καλύτερη προοπτική, τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη συμμαχία του αγροτικού κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ομως, μετά από πολλά χρόνια σκληρών αγώνων, γίνεται πλέον κατανοητό από περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες ότι αν δε λυθεί το κύριο πρόβλημα, που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, δεν υπάρχει σωτηρία γι' αυτούς.

Το ΚΚΕ στέκεται πάντα στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους και δίνει προοπτική για το μέλλον τους με την πρότασή του για μια συνολικά και ριζικά διαφορετική οργάνωση της παραγωγής.

Απέναντι στον αφανισμό τους από τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους βιομήχανους, τις τράπεζες, το κράτος τους, υπάρχει μία διέξοδος: Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος ώστε να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση στην οικονομία. Ο δρόμος για την εργατική εξουσία. Μόνο τότε δεν θα είναι αποκλειστικά ατομική υπόθεση η δουλειά του σημερινού αγροτοπαραγωγού, ο οποίος, συνεταιρισμένος, μπορεί να επωφελείται από την κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανική παραγωγή, το κρατικό εμπόριο, τις κρατικές υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Τότε μόνο μπορεί να γίνουν κατορθωτά η ρήξη με την ΚΑΠ και η αποδέσμευση από την ΕΕ προς όφελος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, η οργάνωση της παραγωγής με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες. Αλλωστε, η Ελλάδα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να καλύπτουν όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων καθώς και πρώτων υλών για την ανάπτυξη στη βιομηχανία.


Π. Ρ.

«Απογειώνεται» η εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Σε αγώνα για τα δικαιώματά τους καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ ΟΠΑΜ

Eurokinissi

Συνθήκες εντατικοποίησης, ωράρια που επιμηκύνονται, μισθοί που δεν φτάνουν ούτε μέχρι τα μισά του κάθε μήνα. Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σκιαγραφούν οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΔΑΣ ΟΠΑΜ).

Στα... εγκώμια που πλέκονται στην ανάπτυξη, η ΔΑΣ αντιπαραθέτει τις συνθήκες δουλειάς που πάνω στις οποίες αυτή θεμελιώνεται, όπως τις βιώνουν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο.

«Καθημερινά ακούμε από τα ΜΜΕ στελέχη των επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης, για τα εκατομμύρια τουριστών που φτάνουν στα αεροδρόμια, για τη δήθεν "ευεργετική" επίδραση που έχει αυτό στη συνολική ανάπτυξη της χώρας... Καθημερινά ακούμε για τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που αποφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους... Αυτό που δεν ακούμε όμως, είναι για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε, μισθοί 380 ευρώ για πεντάωρη δουλειά τη μέρα που επεκτείνεται σε 10ωρα και 11ωρα, για τα κομμένα ρεπό, για τις ελλείψεις και τον ελαττωματικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό στο διαχωρισμό, τον έλεγχο, τη μεταφορά αποσκευών και εμπορευμάτων. (...) Δεν ακούμε να λέγεται τίποτα για τα ελλειπή μέτρα προστασίας, τους πετσοκομμένους μισθούς, που πολλές φορές δίνονται με τη μορφή κουπονιών. Για τις απολύσεις εργαζομένων με το πέρας της αιχμής της τουριστικής περιόδου και το γεγονός ότι σε όλα τα τμήματα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι καινούργιοι στη δουλειά, με αποτέλεσμα η δουλειά να βγαίνει πιο δύσκολα, τα λάθη να είναι συχνότερα και περισσότερα».

Η εντατικοποίηση φέρνει αύξηση των εργατικών ατυχημάτων


Ενδεικτικό για το φόρτο της δουλειάς, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, είναι το γεγονός πως «για κάθε αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μόνο της φόρτωσης ή της εκφόρτωσης αποσκευών, πάνω από δυο τόνοι αποσκευών περνούν από τα χέρια του εργάτη!», ενώ οι μέρες της άδειας μέσα στο καλοκαίρι είναι μετρημένες στα δάκτυλα. Στο φόντο αυτό, η ΔΑΣ εξηγεί πως είναι συχνά φαινόμενα «τα σπασμένα χέρια, τα ανοιγμένα κεφάλια, οι λιποθυμίες, οι σακατεμένες μέσες και γόνατα».

Καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν και στο αεροδρόμιο της Αθήνας, η ΔΑΣ τονίζει πως η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη. «Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με οδυνηρές συνέπειες για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες», υπογραμμίζει και απαιτεί να σταματήσουν «τα ξεδιάντροπα λόγια προϊσταμένων και στελεχών των εταιρειών για την "κακή στιγμή" και το ιατρικό ιστορικό των εργαζομένων», που επιδιώκουν να κρύψουν τον πραγματικά υπεύθυνο για τα «ατυχήματα» που σημειώνονται.

«Οι εργαζόμενοι σακατευόμαστε γιατί δουλεύουμε σε σκληρές απάνθρωπες συνθήκες, 10ωρα και 11ωρα, με 50 βαθμούς Κελσίου, από αεροπλάνο σε αεροπλάνο, από "gate" σε "gate", πολλές φορές χωρίς ανάσα. Γνωρίζουμε ότι τα αεροπλάνα φεύγουν με τον ιδρώτα και το αίμα μας, από το φιλότιμο και τη συνεργασία όλων των εργαζομένων των τμημάτων στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και στα άλλα αεροδρόμια της χώρας», εξηγεί η ΔΑΣ. «Η πάση θυσία αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων είναι ακόρεστη επιλογή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, επιλογή που περιλαμβάνει και "ανθρωποθυσίες". Αυτό προστάζει η "ανάπτυξή" τους, γι' αυτό είναι συνυπεύθυνοι όλοι όσοι τη στηρίζουν!», καταλήγει.

Ιδιο σκηνικό σε όλα τα αεροδρόμια

Αντίστοιχες συνθήκες και προβλήματα, όπως εξηγεί η ΔΑΣ, αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας: «Η εντατικοποίηση της εργασίας, η κατάφωρη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας (ΔΑΑ), γενικότερα στα αεροδρόμια της χώρας, συνδέονται με τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που κυριαρχούν στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών, με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο. Είναι το τίμημα της περιβόητης καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΕΕ, ΔΝΤ, που ένα σκοπό έχει, το ξεζούμισμα των εργαζομένων για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους σε συμπόρευση με τις δυνάμεις της, με το ταξικό εργατικό κίνημα, σε αγώνα για τα δικαιώματά τους: «Να παλέψουμε για τα συμφέροντα των εργατών, για σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές αεροπορικές μεταφορές, που να υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, για τη μεταφορά αγαθών, την ανάπτυξη του λαϊκού τουρισμού κ.λπ. Για να αποφασίζουν οι εργάτες με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα - τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτήν την προοπτική παλεύουμε, για οικονομία και εξουσία που εξασφαλίζει την εργατική ευημερία, χωρίς ανεργία και φτώχεια, και την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΔΑΣ
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Να σταματήσει η αθλιότητα της εργοδοσίας να καλύπτει μισθούς και υπερωρίες εργαζομένων με κουπόνια για σούπερ μάρκετ τροφίμων.
  • Αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.
  • Οχι στις απολύσεις, να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Περιοδεία από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου

Περιοδεία στους εργαζόμενους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ) πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Βάλσαμο Συρίγο. Η περιοδεία έγινε με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στο χώρο, ως αποτέλεσμα των συνθηκών εντατικοποίησης κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 17/8 αλλά η διοίκηση του ΔΑΑ δεν είχε επιτρέψει την πραγματοποίησή της.

Το κλιμάκιο συζήτησε με τους εργαζόμενους που δουλεύουν στη φορτοεκφόρτωση αποσκευών και εμπορευμάτων, ενώ μοίρασε την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τα εργατικά ατυχήματα, καθώς και την ανακοίνωση της ΔΑΣ. Στον τομέα της φορτοεκφόρτωσης συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, που δουλεύουν σε μια βαριά δουλειά, κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης. Οι λειψοί μισθοί, που «ροκανίζονται» ακόμα περισσότερο από τα έξοδα της καθημερινής μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο, αλλά και οι άσχημες συνθήκες δουλειάς τέθηκαν στη συζήτηση από τους εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν άντεξαν και παραιτήθηκαν στα μέσα της σεζόν. Οι προσλήψεις συμβασιούχων συνεχίστηκαν ακόμα και τον Αύγουστο, για να «μπαλώσουν» τα κενά που προέκυπταν, με τους εργαζόμενους να βγαίνουν στην πίστα του αεροδρομίου και μάλιστα το διάστημα με το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, μετά από στοιχειώδη μόνο εκπαίδευση.

Ενα μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι που δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις κατά τους μήνες της αυξημένης τουριστικής κίνησης, που πολλαπλασιάζει τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις. Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις τους λήγουν το επόμενο διάστημα, από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως τα μέσα Οκτώβρη, εξέφρασαν την αγωνία τους μπροστά στην προοπτική να επιστρέψουν στην ανεργία.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου επισήμανε πως οι ταξικές δυνάμεις στο πλαίσιο πάλης τους περιλαμβάνουν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, εναντιώνονται στις απολύσεις και διεκδικούν να μη χαθεί καμία θέση δουλειάς. Απαντώντας στον προβληματισμό των εργαζομένων για το πώς μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, τους κάλεσε να συμμετέχουν δραστήρια στην οργάνωση της πάλης, στις συλλογικές διαδικασίες, στις πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ