Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε:
  • Ολα έτοιμα για την εκδήλωση της ΚΕ για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο, το Σάββατο
  • Αμεση κινητοποίηση των ΚΟ του ΚΚΕ στα πύρινα μέτωπα
  • «Ικαρία: Ο Κόκκινος Βράχος»: Η επανέκδοση του βιβλίου του Αντ. Καλαμπόγια παρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
  • ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ: Εκδήλωση στην έδρα του Τάγματος Πηλίου του ΔΣΕ
  • Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Στ. Τάσσου, σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο
Πλούτος υλικού

Αποψη από το εσωτερικό του Μουσείου
Αποψη από το εσωτερικό του Μουσείου
Το νέο αυτό Μουσείο - Μνημείο στη Θεοτόκο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το Κόμμα μας, τιμώντας την 100χρονη πορεία του και τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, τη δράση του ΔΣΕ, τους χιλιάδες νεκρούς του.

Στο εσωτερικό του Μουσείου, χωρισμένο ανά ενότητες, θα εκτίθεται φωτογραφικό και άλλο υλικό, σπάνια ντοκουμέντα που αφορούν άμεσα την ευρύτερη περιοχή, όπου αποτυπώνονται εικόνες από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, όπως αυτή καταγράφηκε σ' αυτά τα βουνά (στον Γράμμο, στον Σμόλικα και στο Βόιο).

Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του Σαββάτου, βρίσκεται ήδη στημένη υπαίθρια έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για τον τρίχρονο ηρωικό και δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ.

Πούλμαν για τον Γράμμο

Λεωφορεία για τη μετάβαση στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου δρομολογούν μια σειρά από Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

-- Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση θα γίνει αύριο το πρωί 19/8, στις 7.15 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2310.286.546.

-- Η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν με αναχώρηση το πρωί του Σαββάτου 19 Αυγούστου από Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Για συμμετοχές και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2410.254.174 μέχρι σήμερα Παρασκευή, 9 π.μ. - 1 μ.μ. Από τη Λάρισα το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 6 π.μ., από την πλατεία Λαού (Ωδείο).

-- Η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν από τα Γιάννενα. Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις και στα τηλέφωνα 2651.033.501 και 2651.034.994.

-- Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν τα οποία θα αναχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου από: Κοζάνη στις 7.30 π.μ. από την Κεντρική Πλατεία (τηλ. 6943.969.145). Πτολεμαΐδα στις 7.30 π.μ. από το Δημαρχείο (τηλ. 6988.772.489). Γρεβενά στις 9 π.μ. από την πλατεία Λαχαναγοράς (Ρολόι) (τηλ. 6947.423.402). Καστοριά στις 8.30 π.μ. από τον παλιό Μασούτη (τηλ. 6936.189.983).

Υπενθυμίζουμε πως συμμετοχή στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ, καθώς και διήμερη εκδρομή στην περιοχή πραγματοποιεί από σήμερα και η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με τον κατάλογο των συμμετοχών να έχει ήδη κλείσει. Τα πούλμαν της ΚΟ Αττικής αναχωρούν σήμερα και ώρα 9.30 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη.

ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΥ
Ολα έτοιμα για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ

Αύριο, Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 11 π.μ.

Και οι τελευταίες πινελιές έχουν μπει πλέον
Και οι τελευταίες πινελιές έχουν μπει πλέον
Ενα χρέος εκπληρώνεται αύριο, Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 11 π.μ., με τα εγκαίνια που πραγματοποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ στο Μουσείο - Μνημείο του ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνεται, εξάλλου, στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ: «Οφείλουμε στις γενιές που έρχονται τη γνώση πως οι χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη, έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σ' αυτόν τον τόπο. Και είναι στοιχείο περηφάνιας για τους κατοίκους αυτής της περιοχής το γεγονός ότι ακριβώς εδώ, τα ένοπλα τμήματα του λαού μας, πλάι πλάι με την ασίγαστη δουλειά των κατοίκων, έδωσαν τα πρώτα δείγματα μιας εξουσίας που πήγαζε πράγματι από το λαό».

Στο χώρο, που βρέθηκε όταν τα παιδιά του αείμνηστου σ. Χρήστου Ζούνη, αντάρτη του ΔΣΕ, δώρισαν, στη μνήμη του πατέρα τους, την κατοικία του με το κτήμα στο ΚΚΕ, με την ακούραστη εθελοντική δουλειά συντρόφων και φίλων, όλα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους εκατοντάδες που αναμένεται να παρευρεθούν στη σημαντική αυτή στιγμή.

Οι καθημερινές εξορμήσεις στα γύρω χωριά με το κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος αποτυπώνουν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλωστε, τα πάνω από 400 ονόματα, ταξινομημένα ανά χωριό, που βρίσκονται αναρτημένα στις πλάκες που περιβάλλουν το Μνημείο, δείχνουν τους δεσμούς αίματος με το Κόμμα, την προσφορά των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.


Από τις εργασίες για τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου
Από τις εργασίες για τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου

«Ικαρία - Ο "Κόκκινος Βράχος"»

Το βιβλίο του Αντώνη Καλαμπόγια που επανεκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή», παρουσιάστηκε σε προφεστιβαλική εκδήλωση στην Ικαρία

Στα τέλη του 2016, μετά από πρόταση της Κομματικής Οργάνωσης Ικαρίας του ΚΚΕ, επανεκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή» το, εξαντλημένο εδώ και πολύ καιρό, βιβλίο «Ικαρία - Ο "Κόκκινος Βράχος"», του συντρόφου Αντώνη Καλαμπόγια, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του, ενός από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Αυτό το βιβλίο παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έγινε στις 11 Αυγούστου στο χωριό Μονοκάμπι της Ικαρίας και η προφεστιβαλική συνδυάστηκε με την παρουσίαση της επανέκδοσης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του αγωνιστή, κομμουνιστή. Στην εκδήλωση παρόντες ήταν η σύζυγος του Αντ. Καλαμπόγια και τα παιδιά του.

Πλήθος κόσμου κατέφτασε από κάθε γωνιά του «Κόκκινου Βράχου» - με τον πρώτο λόγο να έχει η νεολαία - κατακλύζοντας τον όμορφο χώρο που είχε διαμορφωθεί κάτω από τα πλατάνια. «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο: "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)» έγραφε το πανό που δέσποζε στο χώρο, μεταφέροντας το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ. Στο χώρο επίσης λειτουργούσαν τρεις εκθέσεις: Η μία με ντοκουμέντα - έγγραφα από το φάκελο του Αντώνη Καλαμπόγια μαζί με φωτογραφίες από τον ΔΣΕ στην Ικαρία, η δεύτερη αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και βέβαια η έκθεση προοδευτικού βιβλίου.


«Ο σημερινός κόσμος μπορεί, πρέπει και θα αλλάξει (...) Ο τροχός της ιστορίας, της κοινωνικής εξέλιξης δεν σταματάει εδώ, σε αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά προχωράει όταν ο ίδιος ο λαός το αποφασίσει», είναι το ελπιδοφόρο, ανατρεπτικό μήνυμα που μεταφέρουν χιλιάδες νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, μέσα από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που διοργανώνουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σε νησιά και πόλεις, εργατογειτονιές και χώρους δουλειάς, ανέφερε ανεβαίνοντας στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής Νίκος Λάππας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Οπως σημείωσε, «δεν θα μπορούσε το Φεστιβάλ μας να έχει άλλο θέμα φέτος από αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός του προηγούμενου αιώνα, την Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, που σάρωσε τους εκμεταλλευτές του λαού, που συντάραξε τα θεμέλια του κόσμου της εκμετάλλευσης και συνεχίζει να φωτίζει το μέλλον. Απόλυτα δίκαια θα το τιμήσουν εργαζόμενοι και νέοι σε όλο τον κόσμο, απόλυτα δίκαια θα το τιμήσουμε φέτος και στην Ελλάδα όπως του αξίζει. Πρώτα απ' όλα πολλαπλασιάζοντας, δυναμώνοντας τις προσπάθειές μας ως ΚΚΕ και ΚΝΕ για τη διάδοση της ιστορικής επικαιρότητας και αναγκαιότητας της πάλης (...) για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, της κοινωνίας που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά προετοιμάζοντας πολύπλευρα την εργατική τάξη γι' αυτόν το μεγάλο σκοπό, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα».

«Εζησε και "έφυγε" κομμουνιστής»

Την παρουσίαση της επανέκδοσης του βιβλίου «Ικαρία - Ο "Κόκκινος Βράχος"» έκανε ο Νίκος Λαρδάς, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ. Οπως ανέφερε, «αυτή η επανέκδοση ήταν για την ΚΟ μία υποχρέωση απέναντι στην Ιστορία του Κόμματος, στο νησί», για να «μπορούν οι άνθρωποι του μόχθου στη Νικαριά και οι νεότερες γενιές» να γνωρίσουν τα γεγονότα «της λαϊκής επανάστασης 1946 - '49 στην Ικαρία, όπως αναφέρει ο σ. Καλαμπόγιας», που αναδεικνύουν την περήφανη και ηρωική ιστορία αυτού του νησιού, τους ακατάλυτους δεσμούς που το συνδέουν με το ΚΚΕ και φωτίζουν το μονοπάτι για τις νεότερες γενιές.

Στην ομιλία του, σημείωσε σε σχέση με την αγωνιστική διαδρομή του Αντ. Καλαμπόγια, που εμπνέει έως και σήμερα: «Ο σύντροφος Αντώνης Καλαμπόγιας γεννήθηκε στην Ικαρία το 1927 από εργατική, αριστερή οικογένεια. Στην Κατοχή, το 1942 έφυγε με βάρκα από την Ικαρία και μαζί με την οικογένειά του πέρασαν στην Τουρκία και από εκεί στην Κύπρο όπου εργάστηκε ως λιμενεργάτης και ναυτεργάτης. Το 1943 οργανώθηκε στη Νεολαία του Κυπριακού Κομμουνιστικού Κόμματος και το 1945 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα ήταν μέλος της αντιφασιστικής οργάνωσης Μέσης Ανατολής. Το Μάρτη του 1946 επέστρεψε στην Ικαρία. Το 1946 και το 1947 εργάστηκε στον παράνομο μηχανισμό της Οργάνωσης της Ικαρίας, ως σύνδεσμός της με την οργάνωση των εξορίστων στο νησί, κρύβοντας και φυγαδεύοντας εξόριστους συντρόφους. Στη διάρκεια της παρανομίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ο Αντώνης Καλαμπόγιας επικηρύχτηκε δύο φορές (1950 - 1952), του αφαίρεσαν την ιθαγένεια, ενώ το 1954 καταδικάστηκε ερήμην από το Α' Στρατοδικείο Αθηνών.

Το 1955, ανάμεσα στους τελευταίους 9 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ικαρίας που αρνήθηκαν να παραδοθούν και παρέμειναν καταδιωκόμενοι, κατορθώνει να φύγει τελικά στις σοσιαλιστικές χώρες. Την άνοιξη του 1967 εκλέχτηκε μέλος της Κομματικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Ρουμανίας όπου είχε καταφύγει και όπου είχε παντρευτεί την Γραμματική Καλαμπόγια. Συμμετείχε στη 12η Ολομέλεια, όπου εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε κομματική δουλειά στη Δ. Ευρώπη. Στη διάρκεια της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, το καλοκαίρι του 1968, έρχεται παράνομα στην Ελλάδα και ως επικεφαλής του κλιμακίου της ΚΕ συμβάλλει αποφασιστικά στην παρουσία του Κόμματος και στο δυνάμωμα του αντιδικτατορικού κινήματος. Την ίδια χρονιά μαζί με άλλους δύο συντρόφους υλοποίησαν την απόφαση για τη δημιουργία της ΚΝΕ. Εξέδωσαν τον "Οδηγητή", αρθρογραφούσαν σ' αυτόν και στον "Ριζοσπάστη", συμβάλλοντας στην αντιδικτατορική πάλη, στην ανάπτυξη των γραμμών του Κόμματος και της ΚΝΕ. (...)

Στη 13η Ολομέλεια του 1969 έγινε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1976 με την οικογένειά του, χωρίς οι ελληνικές αρχές να του δίνουν άδεια επαναπατρισμού. Από το 10ο Συνέδριο και σε όλα τα Συνέδρια μέχρι το τέλος της ζωής του στις 9 Ιούλη του 1998, εκλεγόταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε υπόδειγμα αγωνιστή. Εζησε και "έφυγε" κομμουνιστής, σταθερός στις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ, αντιμετώπισε μαχητικά και αγωνιστικά όλες τις δυσκολίες του αγώνα».

«Στην υπόθεση του λαού και του Κόμματος»...

Το βιβλίο του Αντώνη Καλαμπόγια «Ικαρία - Ο Κόκκινος Βράχος» (πρώτη έκδοση «Νέα Βιβλία» 1975) είναι από τα πρώτα που αφηγούνται με τη μορφή του χρονικού την ηρωική, ιστορική περίοδο του Δημοκρατικού Στρατού στο νησί.

Μέσα από τη λιτή περιγραφή γεγονότων, με τη χρησιμοποίηση προσώπων, άλλοτε με τα πραγματικά τους ονόματα και άλλοτε με τα ψευδώνυμά τους, αναδεικνύεται η ζωή στο νησί στην αρχή ως τόπο εξορίας. Η Ικαρία, από τα μέσα του 1946, άρχισε να δέχεται χιλιάδες εξόριστους. Είναι τόσο πολλές οι καραβιές με τους ακούσιους «τουρίστες», που στα τέλη του 1947 θα φτάσουν γύρω στις 14.000, σε ντόπιο πληθυσμό 11.000 - 12.000, όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας.

Οι αναφορές του για το πώς αντιμετωπίστηκαν προβλήματα διαβίωσης των εξόριστων, με την οργάνωσή τους ανά χωριό, όπου μαζί με τους ντόπιους κατοίκους εργάζονταν, έλυναν ζητήματα στέγασης, τροφής κ.ά., αναδεικνύουν ένα σημαντικό γεγονός: Οι παράνομες Οργανώσεις του ΚΚΕ σ' εκείνες τις συνθήκες έντασης της τρομοκρατίας και της κρατικής καταστολής είχαν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στο νησί. Μπορούσαν να οργανώνουν, στην αρχή, αποδράσεις των εξόριστων και, αργότερα, αποστολές μαχητών του ΔΣΕ στη Σάμο και τη δράση ανταρτών στην ίδια την Ικαρία. Στην Ικαρία, ένα μικρό νησί που αντικειμενικά ήταν δύσκολο να δράσει αντάρτικος στρατός, με τη στήριξη των παράνομων οργανωμένων δυνάμεων του ΚΚΕ έδρασε «ένοπλη αυτοάμυνα» και έδωσε μάχες με τον αστικό στρατό, τους χωροφύλακες και τους ΜΑΫδες.

Ενα ακόμα γεγονός, που αποδεικνύει τους στενούς δεσμούς που είχαν το ΚΚΕ και ο ΔΣΕ με το λαό της Ικαρίας, είναι ότι μια ανταρτοομάδα 8 μαχητών του ΔΣΕ, καταδιωκόμενη και επικηρυγμένη, παρέμεινε ασύλληπτη μέχρι τον Ιούνη του 1955, αφού δε βρέθηκε καταδότης. Οταν στα καφενεία γίνονταν συζητήσεις για τις επικηρύξεις με τις φωτογραφίες των «παράνομων», αυτές τελείωναν κάπως έτσι: «Καλύτερα φτωχός και με καθαρό μέτωπο, καλύτερα ψωμί και κρεμμύδι, παρά καλοπέραση με βρώμικα χρήματα». Ενας από τους 8 ήταν και ο συγγραφέας. Κι όπως είπε ο Ν. Λαρδάς, «για πέντε ολόκληρα χρόνια, "όργωσαν" το νησί, έστησαν ξανά το Κόμμα στα πόδια του, κι όταν ήρθε η ώρα (σ.σ. το 1955), πάντα στο όνομα του λαού και με εντολή του ΚΚΕ, πήραν το δρόμο το μακρύ γι' αλλού, για κει που νέα καθήκοντα του λαϊκού επαναστατικού κινήματος όριζαν»...

Αμεση κινητοποίηση μελών και φίλων του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

© 2017 ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑ

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας, έδειξαν ότι συνεχίζεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ίδια «εμπρηστική» πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αφήνει στο έλεος των πυρκαγιών δάση, αγροτικές εκτάσεις και φτάνουν να κινδυνεύουν μέχρι και οικισμοί.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ από την αρχή του καλοκαιριού είχε επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης και να καλυφθούν οι ελλείψεις, ώστε να είναι δυνατή η πιο άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και σε αυτή την κατεύθυνση είχε πάρει πρωτοβουλίες με περιοδείες σε σταθμούς της Πυροσβεστικής σε διάφορες περιοχές της χώρας και με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή.

Ομοίως, με το ξέσπασμα των πυρκαγιών των προηγούμενων ημερών, το ΚΚΕ ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους με μια σειρά πρωτοβουλιών από την περασμένη Δευτέρα, με τηλεφωνική επικοινωνία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Θανάση Παφίλη με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, καθώς και με περιοδεία του βουλευτή του Κόμματος Γ. Γκιόκα στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής που πλήττονταν από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Ακόμα, με ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος επισημάνθηκαν για άλλη μια φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης καθώς: «Στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα κονδύλια για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, διατηρούνται και αυξάνονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές». Παράλληλα, το ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, στη Ζάκυνθο και το νομό Ηλείας, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις ευχαριστίες στους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ίδιοι, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών όλες αυτές τις μέρες, για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές». Τόνισε δε ταυτόχρονα: «Η έμπρακτη αναγνώριση του έργου των πυροσβεστών σημαίνει την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως βαριού, επικίνδυνου και ανθυγιεινού, σημαίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των πενταετών και των εποχικών πυροσβεστών».

Φυσική παρουσία και συμβολή στο έργο της κατάσβεσης και της προστασίας

Παράλληλα με τις παραπάνω κεντρικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, άμεση ήταν και η κινητοποίηση μελών και φίλων του Κόμματος που βρέθηκαν επιτόπου στα πύρινα μέτωπα, συμβάλλοντας όπως μπορούν στην αντιμετώπισή τους, από κοινού με τους κατοίκους των περιοχών που κινδύνεψαν.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Τρίτης, δυνάμεις του ΚΚΕ από την Αττική μετέβησαν στο Καπανδρίτι για να βοηθήσουν το έργο της πυρόσβεσης και της προστασίας των σπιτιών που κινδύνεψαν, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές τους. Τα μέλη του ΚΚΕ έγιναν ένα με τους κατοίκους στη μάχη τους ενάντια στην πυρκαγιά, στη μάχη τους για να σώσουν τα σπίτια τους. Κατάβρεχαν γύρω από τα σπίτια και τις αυλές, άνοιγαν ζώνες προστασίας, αυλάκια με εκσκαφέα που πήραν από τον δήμο και τον έθεσαν στην υπηρεσία της πυροπροστασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος στις περιοχές που επλήγησαν - που ήταν φανερά αγανακτισμένος για την έλλειψη μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, αλλά και για έλλειψη συντονισμού - αγκάλιασε την πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΚΚΕ και χαιρέτισε τις προσπάθειες των μελών του Κόμματος που βρέθηκαν στο πλευρό του.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι πέρα από τη συμβολή τους στις προσπάθειες πυρόσβεσης, μέλη του Κόμματος από τις Οργανώσεις Ωρωπού και Αγίου Στεφάνου - Βορείων χωριών Αττικής του ΚΚΕ έδωσαν βάρος και συμμετείχαν μέχρι χτες και στις προσπάθειες περιφρούρησης ώστε να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Ενώ τώρα ρίχνουν το βλέμμα στην ανάγκη αναδασώσεων και αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Στην Ηλεία, επίσης, δυνάμεις του ΚΚΕ από την ΚΟ Αμαλιάδας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων στην περιοχή της Ανάληψης. Το απόγευμα της Τρίτης έσπευσαν να βοηθήσουν και στο έργο της κατάσβεσης μεταβαίνοντας στο χωριό Περιστέρι, που απειλήθηκε από την πυρκαγιά, ενώ προχτές Τετάρτη κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον περιφερειακό σύμβουλο του Κόμματος περιόδευσε στις περιοχές που επλήγησαν, βάζοντας θέμα για άμεσες αποζημιώσεις, καθώς έχουν σημειωθεί καταστροφές σε χωράφια με σταφίδες και ελαιόδεντρα.

Αντίστοιχα στη Ζάκυνθο, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ απαιτεί με ανακοίνωσή της να κηρυχθεί αναδασωτέο κάθε κομμάτι καμένου δάσους, να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι πληγέντες, ενώ υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την αντιμετώπιση όσο και την αποτροπή των πυρκαγιών. Και στη Ζάκυνθο, όλες αυτές τις μέρες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στο νησί, ενώ δίνουν και τη μάχη της περιφρούρησης για τυχόν εκδήλωση αναζωπυρώσεων ή νέων πυρκαγιών.

Θυμίζουμε ότι το νησί φέτος κατακάηκε από δεκάδες πυρκαγιές που είχαν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα και πολλαπλασιάζονταν διαρκώς με νέα μέτωπα την τελευταία βδομάδα. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος στο νησί δραστηριοποιήθηκαν και μέσα από τα σωματεία τους και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου. Να σημειωθεί ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κάλεσε τα σωματεία από την περασμένη Κυριακή να οργανώσουν άμεσα εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών, όπως κι έγινε, και στις ομάδες αυτές συμμετείχαν κομμουνιστές και φίλοι του Κόμματος.

Στα βήματα του Τάγματος Πηλίου του ΔΣΕ

Η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας για το Τάγμα Πηλίου από την μαχήτρια του Τάγματος, Σμαρώ Λεφούση
Η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας για το Τάγμα Πηλίου από την μαχήτρια του Τάγματος, Σμαρώ Λεφούση
Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων από τα γύρω χωριά, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής αισιοδοξίας, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 13 Αυγούστου, η εκδήλωση που οργάνωσαν η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ και η ΟΒ Ζαγοράς της ΚΝΕ στα «Κοκκινόγεια», προς τιμήν του Τάγματος Πηλίου του ΔΣΕ.

Από νωρίς το πρωί τα «κομβόι» των αγροτικών και τζιπ, το ένα από τη Ζαγορά και το άλλο από την Ανω Κερασιά, διέσχισαν τις δύσκολες ανηφοριές του βόρειου Πηλίου για να συναντηθούν στο σημείο της εκδήλωσης. Στο χώρο στήθηκαν ταμπλό για τη δράση του ΔΣΕ, ενώ εκτέθηκαν αντικείμενα που βρέθηκαν σε λημέρια και λούφες της περιοχής και χρησιμοποιούνταν από τους μαχητές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση ενός μικρού ιστορικού της δημιουργίας του ΔΣΕ στο Πήλιο από τον Θανάση Βογιατζή, συγγραφέα και δημοσιογράφο. Το Αρχηγείο Πηλίου των αντάρτικων ομάδων συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1946, τέσσερις μήνες μετά τη συγκρότηση των πρώτων ομάδων Αυτοάμυνας του Πηλίου, του Βόλου και της Οθρυς (Απρίλης 1946), με διοικητή τον Μιχάλη Παπαδάμο (Φεραίο). Ο χώρος στα «Κοκκινόγεια» χρησιμοποιήθηκε από τότε ως έδρα του Αρχηγείου, όπου λειτουργούσαν ραφείο, μαγειρεία και άλλα συνεργεία. Βορειότερα ήταν τα «έμπεδα» (περιοχή «Σαμσαρέλου»), όπου γινόταν η εκπαίδευση των μαχητών και μαχητριών και σε ένα ύψωμα κοντά ήταν τοποθετημένος ο ασύρματος για την επαφή με το Γενικό Αρχηγείο. Στο σημείο που ήταν ο ασύρματος έχει τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα σε περσινή εκδήλωση στο χώρο. Στην πορεία και με την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τα τμήματα αυτά οργανώθηκαν στο Τάγμα Πηλίου, ενταγμένο στην 123 Ταξιαρχία που συνέχισε τη δράση του μέχρι και το 1950.

Διδαχή από την Ιστορία για την ταξική πάλη στο σήμερα


Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Βασίλη Τσαπράζη, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται μπροστά στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματός μας. Αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πέρσι στο λημέρι του ΔΣΕ στη θέση Μπασδέκη Αράδια. Είναι επίσης ενδιάμεσος σταθμός στο κουβάρι των εκατοντάδων εκδηλώσεων του Κόμματός μας ανά την Ελλάδα για την ανάδειξη της Ιστορίας του ΔΣΕ. Εχουμε την πεποίθηση ότι πραγματική και ουσιαστική τιμή στον ΔΣΕ και γενικότερα στην ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ αποτελεί η διδαχή από την Ιστορία, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Δεν περιορίζουμε τη μελέτη της ιστορίας στην απλή ανάγνωση και απαρίθμηση γεγονότων, με ή χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά έχουμε βαθιά συναίσθηση ότι: Η μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, άρρηκτα δεμένη με τη σύγχρονη ιστορία του λαού μας αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, έχει αποτελέσει για το Κόμμα μας πολύτιμο εφόδιο, για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του».

Στη συνέχεια, ακολούθησε περίπατος και ξενάγηση στην περιοχή, με τη ζωντανή μαρτυρία της μαχήτριας του Τάγματος Σμαρώς Λεφούση, η οποία εκπαιδεύτηκε και έδρασε στα μέρη αυτά. Η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας για το Τάγμα Πηλίου του ΔΣΕ έγινε από τον Απόστολο Νάνο, μέλος του ΤΓ Μαγνησίας του ΚΚΕ, και την μαχήτρια του ΔΣΕ Σμαρώ Λεφούση. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου καθώς και η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερασιάς, Αντωνία Χασιώτη. Η εκδήλωση έκλεισε με μεζέδες και αντάρτικα τραγούδια.

ΛΗΜΝΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Μεγάλα τα προβλήματα στα δύο νησιά

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου

Συζητώντας με τους κατοίκους στη Λήμνο
Συζητώντας με τους κατοίκους στη Λήμνο
Στη Λήμνο και στον Αγιο Ευστράτιο περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό, Σταύρος Τάσσος.

Το πρωί της Παρασκευής 11 Αυγούστου, μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Λήμνου, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους του νοσοκομείου, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών του νοσοκομείου, καθώς και με τον διοικητή του νοσοκομείου.

Από τις συζητήσεις αναδείχτηκε για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο του νησιού και κυρίως του ιατρικού προσωπικού, παρόλο που τον τελευταίο χρόνο έγιναν ορισμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κυρίως συμβασιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, τον Ιούνη του 2017, από τις 239 οργανικές θέσεις συνολικά του προσωπικού που προβλέπει ο Οργανισμός του νοσοκομείου, είναι καλυμμένες οι 166 και υπάρχουν 73 κενές οργανικές θέσεις και 15 κενές λειτουργικές θέσεις, συνολικά 88 κενές θέσεις, από τις οποίες οι 32 καλύπτονται με συμβασιούχους και αποσπασμένους υπαλλήλους.

Ειδικά για το ιατρικό προσωπικό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του νοσοκομείου, ο υπάρχων Οργανισμός είναι ανεπαρκής ως προς τις ανάγκες του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό και χρειάζεται αναβάθμιση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών, για τις βασικές ειδικότητες που χρειάζεται ένα νοσοκομείο, έπρεπε να υπηρετούν σε μόνιμες θέσεις 3 παθολόγοι, 4 χειρούργοι και 3 αναισθησιολόγοι. Ομως, ακόμη και με τον ισχύοντα, ελλιπή Οργανισμό, υπηρετούν σήμερα ένας μόνιμος παθολόγος ενώ προβλέπονται 2, ένας αναισθησιολόγος ενώ προβλέπονται 2 και ένας μόνιμος και ένας επικουρικός χειρούργος. Μέχρι σήμερα τα κενά καλύπτονται προσωρινά είτε με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία, είτε με ιδιώτες ιατρούς, είτε με υπερεργασία (δηλαδή απλήρωτες υπερωρίες) των υπηρετούντων ιατρών, στοιχείο που αναδεικνύει ότι οι δομές Υγείας λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία του ιατρικού, αλλά και όλου του υπηρετούντος προσωπικού.

Από την προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στη Λήμνο
Από την προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στη Λήμνο
Επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ανέφερε το σοβαρό πρόβλημα της συγχώνευσης άσχετων μεταξύ τους τμημάτων σε μία ή δύο κλινικές, αλλά και το ότι από τις 7 προβλεπόμενες θέσεις ειδικευόμενων ιατρών δεν έχει καλυφθεί σχεδόν καμία. Τέλος, επανέλαβε το αίτημα για καθιέρωση κινήτρων ώστε να εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι γιατροί για τα νοσοκομεία ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών, όπως είναι αυτή της Λήμνου. Από τους εργαζόμενους επισημάνθηκε και το πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι όλα αυτά τα προβλήματα εντάσσονται στις πολιτικές και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στόχο έχουν την εμπορευματοποίηση της υγείας του λαού και να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρήσεων, μέσω και της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησής τους από το αστικό κράτος.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας επισκέφτηκε τον δήμαρχο Λήμνου. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε κι εδώ το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού (από τις 170 προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες οι 120), ως αποτέλεσμα και της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από την κυβέρνηση. Λείπουν βασικές ειδικότητες για το δήμο, όπως εργάτες καθαριότητας, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, σιδεράδες. Επίσης, για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών του δήμου χρειάζονται ένας χημικός μηχανικός, 2 μηχανολόγοι - ηλεκτρολόγοι και 2 υπάλληλοι βοηθητικό προσωπικό.

Από τη συζήτηση με κτηνοτρόφους στον Αη Στράτη
Από τη συζήτηση με κτηνοτρόφους στον Αη Στράτη
Επίσης, ο δήμαρχος επισήμανε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν για να προχωρήσουν διάφορες μελέτες για έργα, καθώς και για την προμήθεια μηχανημάτων απαραίτητων για το δήμο και κυρίως τα πενιχρά κονδύλια που έχουν δοθεί στην Περιφέρεια για να μοιραστούν στους δήμους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έργα υποδομών.

Την Κυριακή 13 Αυγούστου το πρωί, ο Στ. Τάσσος επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας μίλησε στο λιμάνι της Μύρινας στην επιτυχημένη εκδήλωση της τοπικής Οργάνωσης Λήμνου της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, επισκέφτηκε τον έπαρχο Λήμνου. Στη συζήτηση που είχαν, ο έπαρχος επεσήμανε την έλλειψη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Επαρχείου. Οπως είπε, την τελευταία 15ετία μειώθηκε πάνω από 50% ο αριθμός των υπαλλήλων. Από 54 που υπηρετούσαν το 2002, τώρα εργάζονται 22 υπάλληλοι. Ειδικά για τους μηχανικούς, από 6 που υπήρχαν, τώρα εργάζονται 2.

Στη συνέχεια, την ίδια μέρα επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στις υπηρεσίας του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) της Μύρινας και του ιατρείου του ΠΕΔΥ Μύρινας. Οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ επεσήμαναν το πάγιο αίτημα για δημιουργία Τοπικής Διεύθυνσης ΕΦΚΑ Λήμνου. Είπαν ότι επιφυλάσσονται από την τελευταία απάντηση της κυβέρνησης για αυξημένες αρμοδιότητες και παραμονή τους στην υπηρεσία της Λήμνου, χωρίς όμως να ικανοποιηθεί το αίτημα για δημιουργία Τοπικής Διεύθυνσης, και τόνισαν ότι με την υπάρχουσα υποδομή θα μπορούσαν να τους δοθούν αρμοδιότητες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού στις υπηρεσίες Πρόνοιας, όπως είναι η λειτουργία στη Λήμνο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δημοσίου (πρώην ΟΠΑΔ), καθώς και των αγροτών (ΟΓΑ).

Οι εργαζόμενοι του ιατρείου του ΠΕΔΥ είπαν ότι αυτή η υπηρεσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λειτουργούσε στο παρελθόν με 3 και 4 γιατρούς και εξυπηρετούσε πολύ κόσμο, ενώ σήμερα έχει υποβαθμιστεί και υπάρχει μόνο μία γιατρός.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τούς επεσήμανε ότι η πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων αποσκοπεί στην παραπέρα μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο και την παράδοση τομέων της Υγείας και της Πρόνοιας στις επιχειρήσεις, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές όπως αυτή της Λήμνου, και τους κάλεσε να αγωνιστούν μαζί με το ΚΚΕ για δωρεάν και δημόσια Υγεία και Πρόνοια, στην προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού και της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Είπε ότι το ΚΚΕ πάντα προβάλλει τα αιτήματα των εργαζομένων στη Βουλή και αυτό θα κάνει και τώρα.

Στον Αη Στράτη

Προηγουμένως, την Πέμπτη, ο Στ. Τάσσος μαζί με εκπρόσωπο της ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στον Αγιο Ευστράτιο, όπου είχε συνάντηση με την δήμαρχο του νησιού και συζήτησαν τα προβλήματα του νησιού, με βασικότερα:

-- Τις συνεχιζόμενες για πολλά χρόνια καταστροφές από τις ακρίδες που έχουν επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους του νησιού, οι οποίοι αναγκάζονται να ξοδεύουν τεράστια ποσά για ζωοτροφές, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, αλλά και στον τουρισμό του νησιού.

-- Την ελλιπή στελέχωση του δήμου με το απαραίτητο προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, από τους 14 μόνιμους υπαλλήλους που προβλέπει ο Οργανισμός του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, υπηρετούν μόνο 4.

-- Τη συνεχιζόμενη έλλειψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που αποβαίνει σε βάρος της υγείας των κατοίκων του νησιού και που καλύπτεται περιστασιακά από οπλίτες γιατρούς, λύση που δεν καλύπτει τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, προβλέπονται μία θέση μόνιμου παθολόγου ιατρού ή ιατρού γενικών καθηκόντων, μία θέση αγροτικού ιατρού και μία θέση μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, από τις οποίες δεν είναι καλυμμένη καμιά! Επιπλέον, η δήμαρχος σημείωσε πως ενώ για τις παραπάνω θέσεις προβλέπονται κάποια κίνητρα, όπως δωρεάν παραχώρηση χώρου για διαμονή, δωρεάν μετακίνηση από και προς τη Λήμνο, μειωμένο κατά 50% ακτοπλοϊκό εισιτήριο από και προς Καβάλα και Λαύριο, αυτά δεν αναφέρονται στις προκηρύξεις που γίνονται για τις θέσεις αυτές.

-- Την έλλειψη αίθουσας αναμονής επιβατών για το πλοίο, αφού η μελέτη για το έργο στο λιμάνι του νησιού δεν προέβλεπε τη διαμόρφωση εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης.

-- Τη μη ικανοποίηση του αιτήματος για άρση της απαλλοτρίωσης τμήματος του οικισμού στον Αη Στράτη και επιστροφή των συγκεκριμένων εκτάσεων στους νόμιμους δικαιούχους, για το οποίο το ΚΚΕ έχει κάνει δύο Ερωτήσεις στη Βουλή χωρίς να πάρει απάντηση.

Ακολούθως, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε με κατοίκους, κτηνοτρόφους και ψαράδες του νησιού, όπου αναδείχτηκε άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης δεξαμενής καυσίμων στο νησί, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες ψαράδες και κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Λήμνο για να προμηθεύονται αφορολόγητα καύσιμα που δικαιούνται, με όλη την ταλαιπωρία και τα έξοδα που συνεπάγονται γι' αυτούς.

Στα ποιμνιοστάσια όπου συνομίλησε με τους κτηνοτρόφους, όλοι του ανέφεραν την αγωνία τους για το πρόβλημα των ακρίδων και για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στη χλωρίδα του νησιού, και κατά συνέπεια στα ποίμνιά τους. Επιτακτικά ζητούν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν πάθει, μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τούς είπε ότι όλα τα προβλήματα θα μεταφερθούν στη Βουλή από το ΚΚΕ, όμως καθοριστικός παράγοντας για να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους είναι ο οργανωμένος αγώνας τους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Τέλος, επισκέφτηκε το Μνημείο του ΚΚΕ για τους εξόριστους, που λειτουργεί στο νησί και συναντήθηκε αμέσως μετά την αγωνίστρια, Ελισάβετ Ζέρβα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ