Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία: Αναγκαία η πάλη ενάντια στην απληρωσιά και την ένταση της εκμετάλλευσης
  • Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ: Δρομολογούνται περικοπές στην περίθαλψη και την επικούρηση με αφορμή τις εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ
  • «Εργολαβικοί» - «8μηνίτες» - συμβασιούχοι σε νοσοκομεία και δήμους: Πολλαπλά «ξεκρέμαστοι» οι «ευέλικτοι» εργαζόμενοι - Παραδείγματα από το δήμο Ν. Ιωνίας Αττικής, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

* Λόγω αναδιατάξεων στην ύλη του φύλλου, δεν θα δημοσιευτεί στο σημερινό 4σέλιδο το θέμα για τους εργαζόμενους στο Χρηματοπιστωτικό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Αναγκαία η πάλη ενάντια στην απληρωσιά και την εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματά τους

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τους προέδρους των κλαδικών σωματείων Αττικής και Βόρειας Ελλάδας

Πάνω από 25.000 εργαζόμενοι δουλεύουν στον τομέα της ιδιωτικής Υγείας, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να εργάζεται σε εξοντωτικούς ρυθμούς, με τσακισμένα δικαιώματα και πετσοκομμένους μισθούς, που σε αρκετές μονάδες δεν τους παίρνουν καν ή πληρώνονται με «έναντι». Τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς, απολύσεις και απειλές συμπληρώνουν την εικόνα των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο.

Κι ενώ η απληρωσιά, που ξεκινάει από δύο μήνες και φτάνει τα δύο χρόνια, είναι από τα βασικά προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι - μεγάλες ιδιωτικές κλινικές που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας κάνουν «πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας τουλάχιστον το 39% του συνόλου των υπηρεσιών Υγείας, ενώ ο ετήσιος τζίρος τους παρουσιάζει ανοδική πορεία χρόνο με το χρόνο.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες επιχειρηματικές διεργασίες στο χώρο, με πληροφορίες για σχεδιαζόμενες εξαγορές από μεγάλους επιχειρηματικούς και τραπεζικούς ομίλους, με πρόσφατο παράδειγμα την αγορά του 70% των μετοχών γνωστής ιδιωτικής κλινικής από πολυεθνικό όμιλο. Οι παραπάνω διεργασίες επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο χώρος της ιδιωτικής Υγείας είναι τομέας όπου το κεφάλαιο προσδοκά ακόμη υψηλότερη κερδοφορία, πάντα με προϋπόθεση τη σύνθλιψη των εργατικών δικαιωμάτων.


Απέναντι στην απληρωσιά και τα άλλα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, τα κλαδικά σωματεία Αττικής και Βόρειας Ελλάδας έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και για τις προσπάθειες οργάνωσης της πάλης τους, ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με τους προέδρους των δύο σωματείων, τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, πρόεδρο του κλαδικού σωματείου στην Αττική, και τον Νίκο Παρδάλη, πρόεδρο του κλαδικού σωματείου στη Βόρεια Ελλάδα.

Γενικευμένη τακτική της εργοδοσίας η απληρωσιά

«Τα τελευταία 7 χρόνια το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας. Οι εργοδότες, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αξιοποιούν προσχηματικά τις καθυστερήσεις στην καταβολή των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ και καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους σε απληρωσιά, αφού τους οφείλονται μισθοί από 2 μήνες έως 2 χρόνια ή τους δίνουν ψίχουλα με τη μορφή του "έναντι". Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις μικρότερες κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, που πιέζονται περισσότερο από τον ανταγωνισμό με τους ομίλους, κυρίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά απλήρωτη εργασία υπάρχει και στους μεγάλους ομίλους», μας λέει ο Ν. Παρδάλης.

Από τις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην απλήρωτη δουλειά και τις απολύσεις
Από τις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην απλήρωτη δουλειά και τις απολύσεις
«Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απληρωσιάς προς τους εργαζόμενους είναι ο μεγάλος όμιλος "Euromedica", με πανελλαδική δράση σε διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και κέντρα αποθεραπείας. Οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά είναι αντιμέτωποι με πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων, εδώ και 7 χρόνια. Είναι ένας όμιλος που πρωταγωνιστεί αντικειμενικά στις εξελίξεις, λόγω των μεγάλων υποδομών και του κύκλου εργασιών, ενώ αποτελεί το άλλοθι συνολικά της εργοδοσίας στην προσπάθεια για συρρίκνωση δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα των εργαζομένων συρρικνώνονται διαρκώς και δεν διασφαλίζονται τα χρήματά τους», υπογραμμίζει ο Δ. Αλεξόπουλος.

Χαρακτηριστικά, στον όμιλο «Euromedica», στον οποίο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις: Οι εργαζόμενοι στο «Αθήναιον» είναι απλήρωτοι δέκα μήνες, στη «Γενική Κλινική» 4 με 5 μήνες, στον «Κυανό Σταυρό» 6 με 7 μήνες, στη «Ζωοδόχο Πηγή» (Κοζάνη) 9 με 10 μήνες...

«Οι έμποροι της Υγείας, αφού τους χαρίστηκαν κυριολεκτικά εκατομμύρια ευρώ, αφού τους δόθηκαν χοντρά "πακέτα", είτε μέσω ΕΟΠΥΥ είτε με "δανεικά κι αγύριστα", τώρα δεν πληρώνουν κι από πάνω! Οι εργοδότες κορόιδευαν τους εργαζόμενους όταν τους έλεγαν "μη μιλάς, τουλάχιστον εδώ πληρώνεσαι", αφού η απλήρωτη εργασία από 5 - 10 κλινικές επεκτάθηκε σχεδόν σε όλες τις μικρές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, γενικεύεται ως φαινόμενο άγριας εκμετάλλευσης σε όλο τον κλάδο της Υγείας και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποκαλύπτει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος, του κεφαλαίου, της ΕΕ, του συστήματος που έχει σημαία την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Του συστήματος που αξιώνει την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, που σκόπιμα δεν καταβάλλει ούτε καν τα δεδουλευμένα», συμπληρώνει ο Ν. Παρδάλης.

Καταρρέουν τα «επιχειρήματα» που συνοδεύουν την εργοδοτική επίθεση

Σημείο καμπής στη διαχρονική επίθεση της εργοδοσίας αποτελεί το 2012, με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπογράφηκε ανάμεσα στον εργοδοτικό φορέα των μεγάλων κλινικών, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), και την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΣΝΙΕΣ).

«Οι εργαζόμενοι από το 2012 βίωσαν μειώσεις μισθών που φτάνουν στο 40%, με κουρέματα των βασικών μισθών, με πάγωμα των τριετιών - πολυετιών, με αφαίρεση επιδομάτων, με κατάργηση ειδικών αδειών σε τμήματα υψηλής επικινδυνότητας (π.χ. στα τμήματα που σχετίζονται με ακτινοβολίες αφαιρέθηκε 10ήμερη άδεια που δικαιούνταν λόγω έκθεσης των εργαζομένων). Οι συμβάσεις που προκύπτουν με ευθύνη της ΟΣΝΙΕ οδηγούν τους εργαζόμενους σε χειρότερη μοίρα, επιτρέποντας την εξαήμερη εργασία, την εκ περιτροπής εργασία. Ακόμα και σήμερα υφίσταται η μισθολογική διαφορά μεταξύ νέου και παλιού εργαζόμενου, δηλαδή όποιος υπέγραψε σύμβαση εργασίας από το 2012 και μετά προσλαμβάνεται με μικρότερο βασικό μισθό σε σχέση με όποιον υπέγραψε πριν το 2012», αναφέρει ο Ν. Παρδάλης.

«Η σύμβαση του 2012 ήταν ένα χτύπημα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και έγινε με την υπογραφή της πλειοψηφίας της ΟΣΝΙΕ. Μια πλειοψηφία που πλασάρεται ως "ακομμάτιστη", "χωρίς κομματικές εξαρτήσεις", ενώ στην πραγματικότητα μετέχουν σε αυτή στελέχη της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ», εξηγεί ο Δ. Αλεξόπουλος.

Το πετσόκομμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων το εφάρμοσαν όλοι οι εργοδότες, ακόμη και οι πιο κερδοφόροι όμιλοι, πχ. νοσοκομείο «Υγεία».

Η επίθεση βέβαια δεν σταματά εκεί: Για παράδειγμα, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πέρυσι, παρά το γεγονός ότι ανήκει στον εργοδοτικό φορέα (ΣΕΚ) που υπέγραψε την πετσοκομμένη ΣΣΕ, υποχρέωσε επιπλέον τους εργαζόμενους, με όπλο την απειλή της απόλυσης, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις «γυμνές» από μια σειρά επιδόματα (όπως παιδιών και ανθυγιεινής εργασίας).

Τα επιχειρήματα της εργοδοσίας, ότι με τη συναίνεση των εργαζομένων στις μειώσεις μισθών και την περικοπή δικαιωμάτων «θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της απλήρωτης εργασίας», ότι «οι κλινικές θα αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και θα σωθούν θέσεις εργασίας» κ.ά., κατέρρευσαν από την ίδια τη ζωή. Το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας διογκώθηκε, δόθηκε ώθηση στους εργοδότες για μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, για εντονότερη εντατικοποίηση της εργασίας, δεν άνοιξαν θέσεις εργασίας αντίστοιχες με τον αυξημένο όγκο δουλειάς.

«Σήμερα, αυτό που επικαλείται η εργοδοσία για να δικαιολογήσει την απλήρωτη εργασία και τους χαμηλούς μισθούς είναι οι καθυστερήσεις των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Αν το εξετάσουμε πιο βαθιά το ζήτημα, θα δούμε ότι αυτή η διαδικασία με τις καθυστερήσεις αποπληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ συντελεί τελικά στη συγκεντροποίηση στον κλάδο. Μικρά διαγνωστικά εργαστήρια και μονάδες, που πραγματικά στηρίζονται στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να κλείνουν και να ξαναμοιράζεται η αγορά μεταξύ των μεγάλων ομίλων, οι οποίοι δεν στηρίζονται αποκλειστικά στις οφειλές του φορέα, και που σε τελευταία ανάλυση αυτές τις οφειλές δεν τις χάνουν. Επιπρόσθετα, η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας εκτόξευσε την κερδοφορία των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ετσι, γίνονται επενδύσεις εκατομμυρίων σε νέες μονάδες οι οποίες βασίζονται και προϋποθέτουν τους μισθούς πείνας ακόμα και 350 ευρώ, τη μερική απασχόληση, τη γενικότερη συρρίκνωση δικαιωμάτων», τονίζει ο Δ. Αλεξόπουλος.

Πολύμορφη αγωνιστική δράση από τα κλαδικά σωματεία

Τα κλαδικά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από την αρχή της οικονομικής κρίσης έδωσαν πολυάριθμους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οργάνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις σε εργοδοσία και υπουργείο, παραστάσεις διαμαρτυρίας. Αιτήματα αιχμής που συνοδεύουν κάθε δράση των ταξικών δυνάμεων στα σωματεία είναι: Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, κανονική ροή μισθοδοσίας, υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών και υποχρεωτική εφαρμογή. Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού.

«Καταφέραμε, με συνεχείς παρεμβάσεις σε όλες τις κλινικές της Θεσσαλονίκης», λέει ο Ν. Παρδάλης, «να οργανώσουμε τη δράση των μελών του Σωματείου και να δέσουμε με κοινή γραμμή πάλης τα επιχειρησιακά σωματεία στις κατά τόπους κλινικές, μακριά από εργοδοτικούς μηχανισμούς και διασπαστικές - οπορτουνιστικές κατευθύνσεις. Το Σωματείο παρεμβαίνει σε όλες τις κλινικές με τακτικές περιοδείες, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και να έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν. Παρεμβαίνει όπου χρειαστεί για την αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων προκύπτουν από την ασυδοσία των εργοδοτών. Τα τελευταία χρόνια, βασική πλευρά της δράσης του Σωματείου ήταν η πάλη ενάντια στην απλήρωτη εργασία, που έχει εξαπλωθεί σε μεγάλες και μικρές κλινικές. Οργάνωσε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων σε κλινικές όπου οι οφειλές των δεδουλευμένων μπορεί να φτάσουν στα δύο χρόνια. Παράλληλα, το κλαδικό σωματείο συμμετέχει σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις όπου καλεί το ΠΑΜΕ και βρέθηκε εμπράκτως στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, μαζεύοντας τρόφιμα και ρούχα».

Προϋπόθεση για να ενισχύονται η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων του κλάδου είναι η διαπάλη με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, οι δυνάμεις του οποίου, όπως υπογραμμίζει ο Δ. Αλεξόπουλος, «προσπαθούν να υποτάξουν τον αγώνα των εργαζομένων και να τον στρέψουν σε κατευθύνσεις που δεν θα συγκρουστούν, ούτε καν θα θίξουν την εργοδοσία. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, τον Ιούλη του 2016, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κλαδική απεργία με αίτημα να υπογραφεί ΣΣΕ, η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ έστρεψε τους εργαζόμενους σ' έναν δικαστικό αγώνα, χαμένο από χέρι, εναντίον μιας διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ, αποδυναμώνοντας το αγωνιστικό φρόνημα, εγκλωβίζοντας τις δυνάμεις σε δικαστικές διαμάχες. Είναι μια τακτική που υπαγορεύεται από το στόχο να μην θιχτεί η εργοδοσία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι όπου δεν υπάρχει αγωνιστική κινητοποίηση, οι νομικές διέξοδοι ως επί το πλείστον οδηγούν στη δικαίωση της εργοδοσίας και στην απώλεια εργατικών δικαιωμάτων».

Δεν είναι τυχαίο ότι η κλαδική Σύμβαση που υπέγραψαν αυτές οι δυνάμεις το 2012 αποτελεί και σήμερα το «ευαγγέλιο» των εργοδοτών, πάνω σε αυτήν «πατάνε» και για την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσής τους. Ακολούθησε τα επόμενα χρόνια επανάληψη της όρων της ίδιας Σύμβασης μέσω διαιτητικών αποφάσεων. Το 2016, η τελευταία διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ όχι μόνο διατηρούσε τους όρους του 2012, αλλά αποσπούσε και το τελευταίο επίδομα που είχε απομείνει, ένα ειδικό «επίδομα εξομάλυνσης» που μετρίαζε κάπως τις μειώσεις στους μισθούς. Ακόμη κι αυτό αφαιρέθηκε, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων και την κλαδική απεργία. Η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ, πιεσμένη από τη συμμετοχή στην απεργία, προσανατόλισε και εγκλώβισε τον αγώνα για κλαδική Σύμβαση στις αίθουσες των δικαστηρίων, κάνοντας αγωγή κατά της διαιτητικής απόφασης, η εκδίκαση της οποίας έγινε 9 μήνες μετά. Εκεί εξαντλήθηκε η «συνδικαλιστική» της δράση...

Η οργανωμένη πάλη είναι όπλο για τους εργαζόμενους, πρόβλημα για την εργοδοσία

«Το ζήτημα», υπογραμμίζει ο Δ. Αλεξόπουλος, «είναι ότι η δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού στους χώρους δουλειάς συμβάλλει στη συνολική απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Υπονομεύεται η οργάνωση στα σωματεία, η συλλογική δράση, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η εργοδοσία ως παντοδύναμη. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ασκούνται στους χώρους δουλειάς οι εργοδοτικοί εκβιασμοί. Παρ' όλα αυτά τα εμπόδια, η δράση του Σωματείου αφήνει το δικό της στίγμα στους χώρους δουλειάς. Μπορούμε σήμερα να πούμε ότι έχουμε αποτελέσματα σε μικρές και μεγαλύτερες μάχες που δώσαμε, όπως επαναπρόσληψη συναδέλφων, καταβολή μισθών. Υπάρχουν όμως και αποτελέσματα που δεν φαίνονται. Είναι εκεί που η εργοδοσία, γνωρίζοντας τη δράση του Σωματείου, δυσκολεύεται να επιτεθεί, δεν υλοποιεί τις προθέσεις της.

Παλεύουμε να είναι ξεκάθαρος σε κάθε εργαζόμενο ο διακριτός ρόλος των δυνάμεων του Σωματείου, του ΠΑΜΕ. Κινούμαστε με σημαία την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζόμενων, χωρίς να τις υποτάσσουμε σε "λογιστικές συζητήσεις" που τελικά οδηγούν στη συναίνεση. Αυτή την περίοδο, για παράδειγμα, βρισκόμαστε σε κινητοποίηση για την ακύρωση απόλυσης συναδέλφου, μέλους του επιχειρησιακού σωματείου, σε μονάδα του ομίλου ΙΑΣΩ. Με την επίφαση του νόμου, η εργοδοσία δεν ανανέωσε τη σύμβαση ορισμένου χρόνου, τη στιγμή που υπάρχει εντατικοποιημένη εργασία, μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κόβονται ρεπό, δίνονται καλοκαιρινές άδειες σπαστές σε διήμερα και τριήμερα. Η ουσία που κρύβεται πίσω από την "νομιμότητα" της αντεργατικής νομοθεσίας είναι ότι ο συνάδελφος απολύθηκε επειδή πρωτοστάτησε στη μεγάλη συμμετοχή που είχε στο χώρο του η απεργία στις 17 Μάη. Αυτό είναι το πρόβλημα της εργοδοσίας, η οργανωμένη δύναμη. Αυτό είναι και το δικό μας όπλο».

Παράλληλα, η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων αναδεικνύει την ανάγκη όλων των εργαζομένων και του λαού για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλών προδιαγραφών σύστημα Υγείας για όλους: «Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι θα πει η λειτουργία της Υγείας ως εμπόρευμα. Το γνωρίζουμε και από τη μεριά των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και από τη χρήση υπηρεσιών όπου ο λαός πρέπει να βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη για να έχει αξιοπρεπή αντιμετώπιση. Ολα αυτά είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους», επισημαίνει ο Δ. Αλεξόπουλος.

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα μετά τις στάσεις εργασίας

Τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων στις πρόσφατες στάσεις εργασίας στην επιχείρηση «Αργος - Ευρώπη ΕΠΕ», ως απάντηση στις απολύσεις και στις καθυστερήσεις πληρωμών, χαιρετίζει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στο χώρο, η Ενωση σημειώνει πως «η εργοδοσία στα δύο πρακτορεία ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, που ανεξάρτητα από πλειστηριασμούς, παλαιούς και νέους επενδυτές - "σωτήρες", θέλει να κάνει τα πρακτορεία πεδίο ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας, απαλλαγμένο από εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα». Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερη συσπείρωση και σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου για αγώνα με αιχμή την Ασφάλιση

Σε δραματικές περικοπές στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην επικουρική σύνταξη και στα εφάπαξ, για τους ασφαλισμένους αλλά και τους ήδη συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ, οδηγούν οι προτάσεις - «λύσεις» που διαμορφώνουν από κοινού εργοδοσία, κυβέρνηση και εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο.

Για τις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις στην Ασφάλιση των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στον Τύπο, που έγιναν ακόμα πιο ορατές μετά την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, την περασμένη Δευτέρα, τοποθετείται το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να οργανώσουν την πάλη τους «από τα κάτω», να προασπίσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους στην Υγεία και στη σύνταξη.

Προτάσεις που ανοίγουν δρόμο σε δραστικές περικοπές σε περίθαλψη και επικούρηση

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει:

«Η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για την πορεία και εξέλιξη του ΕΔΟΕΑΠ, που τον έχουν φέρει σε ασφυξία οι κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή, με τους αντιασφαλιστικούς τους νόμους, αλλά και η απαλλαγμένη από εισφορές εργοδοσία, ήταν άλλη μια απόδειξη ότι εργοδοσία, κυβέρνηση και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός αποτελούν μια ενιαία αντεργατική συμμαχία που με μοιρασμένους ρόλους στρώνουν το χαλί των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μέτρων.

Στην περίπτωση του ΕΔΟΕΑΠ, η πρόταση των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών ουσιαστικά ταυτιζόταν με την εργοδοτική πρόταση, την οποία αποδέχτηκε το υπουργείο.

Πού εστιάζουν:

-- Στη σύνδεση του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά φθηνότερων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

-- Στη θέσπιση ειδικού πόρου για τον ΕΔΟΕΑΠ με βάση τον τζίρο των επιχειρήσεων, ουσιαστικά τον διαφημιστικό τζίρο, με ταυτόχρονη παροχή φορολογικών κινήτρων στα τηλεοπτικά κανάλια. Συμμετοχή στον πόρο όλων ανεξαιρέτως των ΜΜΕ και των διαφημιστών (κάτι παρόμοιο με το αγγελιόσημο).

-- Να μπουν εργοδοτικές εισφορές αλλά σε ποσοστό μικρότερο του επικουρικού ταμείου του ΕΦΚΑ, για να έχουν κίνητρο συμμετοχής, καθώς και για να δεχθούν τον ειδικό πόρο.

-- Να αυξηθεί η εισφορά των εργαζομένων από το 3% σήμερα στο 5% - 6%, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση.

-- Οτι στον νέο ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης.

-- Προτείνουν επίσης κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που συνήθως "φουντάρει" τα Ταμεία.

Ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός προτείνει να δοθεί στον ΕΔΟΕΑΠ κρατική επιχορήγηση απ' αυτήν που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ, η οποία του αντιστοιχεί λόγω της παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η εργοδοσία μιλά για τρεις κλάδους του ΕΔΟΕΑΠ - Υγεία, επικουρική σύνταξη, εφάπαξ - προτείνοντας να εξετάζονται χωριστά ως προς τη βιωσιμότητά τους. Προτείνει την πρόσληψη μάνατζερ, στον οποίο να ανατεθεί η διοίκηση και εκπροσώπηση της εργοδοσίας στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Μιλά ακόμη για αναπροσαρμογή των παροχών κάθε χρόνο μετά από αναλογιστική μελέτη και για επανυπολογισμό παροχών από τώρα.

Προτείνει επίσης ένταξη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού όπως τον θεσμοθετεί η κυβέρνηση και ιατρεία σε επιχειρήσεις ΜΜΕ με πάνω από 200 εργαζόμενους.

Επομένως, ο στρατηγικός πυρήνας και το βασικό περιεχόμενο των προτάσεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΕΣΗΕΑ και της εργοδοσίας είναι πανομοιότυπα ως πλαίσιο διαχείρισης της επικουρικής ασφάλισης, η δε κυβέρνηση αποδέχτηκε τις προτάσεις ως λύση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Οι προτάσεις αυτές συγκλίνουν σε λύση που ανοίγει το δρόμο σε δραστικές περικοπές παροχών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση.

Ισοπέδωση παροχών προς τα κάτω, έλεγχος από την εργοδοσία, καμιά αναφορά στους ανέργους

Η πρόταση για αγορά υπηρεσιών Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ με τη δικαιολογία ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει φτηνότερο τιμολόγιο, αλλά να είναι καλύτερες από αυτές που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ, ουσιαστικά ισοπεδώνει προς τα κάτω το σημερινό επίπεδο παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, αφού η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πολιτική για την Ασφάλιση σε όφελος των καπιταλιστών, κόβει συνεχώς παροχές από τον ΕΟΠΥΥ μειώνοντας την κρατική επιχορήγηση, ενώ αυξάνει τη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων, που πληρώνουν συνεχώς περισσότερα, έχοντας ολοένα λιγότερες παροχές.

Υπάρχουν και άλλα σημεία που οδηγούν στο συμπέρασμα των περικοπών, όπως η πρόταση για εξέταση ξεχωριστά των τριών κλάδων του Ταμείου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ, οι αναλογιστικές μελέτες για επανυπολογισμό των παροχών, ενώ οι περικοπές αρχίζουν από τώρα στον "νέο ΕΔΟΕΑΠ".

Η θεσμοθέτηση πόρου επί του τζίρου δεν εξασφαλίζει σχεδόν τίποτα, αφού η είσπραξή του θα γίνεται από τους εργοδότες οι οποίοι θα τον αποδίδουν στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ο τζίρος δεν είναι σίγουρο ότι θα δίνει έσοδα ικανοποιητικά για το Ταμείο.

Αλλωστε, υπάρχει και η πείρα από το αγγελιόσημο. Ακόμη χρωστούν στον ΕΔΟΕΑΠ πολλοί επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αλλά και διαφημιστικές σε ΜΜΕ, ενώ η δραστική μείωση του διαφημιστικού τζίρου μειώνει δραστικά και τα έσοδα από τον πόρο.

Η εργοδοσία θέλει να ελέγξει τον ΕΔΟΕΑΠ απαιτώντας εκπροσώπηση σε ένα ασφαλιστικό ταμείο εργαζομένων, για να μπορεί να μεθοδεύει τις περικοπές παροχών από τον ΕΔΟΕΑΠ "μαγειρεύοντας" τους τζίρους, άρα και τις περικοπές των δικών της εισφορών. Στην ίδια ρότα βρίσκεται και η θεσμοθέτηση θέσης μάνατζερ, ώστε να διαχειρίζεται τον ΕΔΟΕΑΠ σε όφελος της εργοδοσίας.

Η πρόταση της εργοδοσίας για εργοδοτική εισφορά δεν πρέπει να ξενίζει, αφού γίνεται στο πλαίσιο παζαριών για γενναία φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων των ΜΜΕ. Αρα, δεν τους έπιασε ο πόνος να συνεισφέρουν στην ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, αλλά για να γλιτώσουν τους φόρους.

Η δημιουργία ιατρείων μέσα στις επιχειρήσεις - ΜΜΕ ακούγεται ελκυστική, αλλά ουσιαστικά όλα τα προσωπικά δεδομένα θα είναι ελεγχόμενα από την εργοδοσία.

Οσο για την πρόταση κρατικής επιχορήγησης του ΕΔΟΕΑΠ απ' αυτήν που δίνει στον ΕΟΠΥΥ, σημαίνει μοίρασμα της τωρινής ανεπαρκέστατης κρατικής επιχορήγησης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τους ανέργους και φαίνεται ότι πάνε να τους βγάλουν απέξω, πετώντας τους στον αντιασφαλιστικό Καιάδα.

Εν κατακλείδι, κυβέρνηση, εργοδοσία και κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός ομολογούν ότι έχουν έτοιμο το σχέδιο δραστικών περικοπών σε παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ, προβάλλοντάς το με το περιτύλιγμα - βιτρίνα της σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ, όταν έχουν όλοι μαζί ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση αδυναμίας να εκπληρώσει τις ανάγκες για όλες αυτές τις παροχές. Και αυτό όταν ταυτόχρονα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για παροχές όχι μόνο στο σημερινό επίπεδο, αλλά εντελώς δωρεάν με βάση όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, αλλά και συντάξεις και εφάπαξ που να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες.

Αλλωστε, το κράτος φοροληστεύει τους εργαζόμενους, οι μισθοί συνεχώς περικόπτονται, η εντατικοποίηση και η απλήρωτη δουλειά μεγαλώνουν, ενώ οι εργαζόμενοι είμαστε και οι μόνοι σ' αυτόν τον κλάδο που πληρώνουμε εισφορές».

Πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης η ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΜΕ

Προβάλλοντας τη δική του ολοκληρωμένη πρόταση, που ταυτόχρονα αποτελεί και πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει:

«Εχουμε ευθύνη να πάρουμε στα δικά μας χέρια την υπόθεση, όλοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, προβάλλοντας αγωνιστικό πλαίσιο με βάση τις ανάγκες μας.

1. Αποκλείουμε περικοπές παροχών. Ούτε χιλιοστό πίσω από τις σημερινές.

2. Αποκλείουμε τη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο, με κεφαλαιοποιητικό σύστημα και άνισες παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης.

3. Δεν αποδεχόμαστε να τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

4. Στις παροχές των Ταμείων πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των Ενώσεων, ανεξάρτητα από γεωγραφική προέλευση, από ειδικότητα, από σχέσεις εργασίας και οποιαδήποτε άλλη διάκριση.

5. Καμιά αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.

6. Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που να αποκαθιστά τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας. Διεκδικούμε ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας.

7. Απαιτούμε επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ανέργων.

8. Να εγγραφούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στις Ενώσεις και στα Ταμεία.

Η δική μας προοπτική είναι: Ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών και των υπαρκτών δυνατοτήτων κάλυψής τους.

Λύση υπάρχει: Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία και να δοθούν πίσω τα "κλεμμένα" από το "κούρεμα". Αυτή είναι η μόνη οριστική λύση στο πρόβλημα της Ασφάλισης, και του ΕΔΟΕΑΠ. Να πληρώσουν στο ύψος της κάλυψης των παροχών με βάση τις ανάγκες μας και όχι με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών και των κερδών τους. Το κράτος μάς φοροληστεύει, οι εργοδότες μάς εκμεταλλεύονται, άρα βγάζουν λεφτά από τη δουλειά μας, γι' αυτό πρέπει να πληρώσουν».

Καλώντας σε άμεση οργάνωση της πάλης με το παραπάνω πλαίσιο και αιχμή την Ασφάλιση, τον ΕΔΟΕΑΠ, το ΠΑΜΕ καταλήγει:

«Δεν μπορούμε άλλο να αναθέτουμε στους συνδικαλιστές κυβέρνησης και εργοδοσίας τη λύση. Τώρα πρέπει να οργανωθεί η πάλη "από τα κάτω", με Συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς και με αγωνιστικές αποφάσεις για διεκδικητική δράση.

Οι Συνελεύσεις των εργαζομένων να εκλέξουν Επιτροπές Αγώνα που μαζί με τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο, από τα ζητήματα ενημέρωσης έως την οργάνωση και περιφρούρηση των κινητοποιήσεων.

Να αποφασίσουμε πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες), με δυνατότητα κλιμάκωσης, ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία, ενάντια στην αντεργατική πολιτική στο σύνολό της.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε αγώνα σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο σε τέτοια ρότα το κίνημα μπορεί να εμποδίσει παραπέρα τσάκισμα δικαιωμάτων, να διατηρήσει όσες κατακτήσεις και δικαιώματα έχουν απομείνει, να αποσπάσει νέα, συμβάλλοντας στον αγώνα για εφαρμογή πολιτικής που να ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας, ανοίγοντας την ίδια στιγμή στο δρόμο σε μια πραγματική και οριστική διέξοδο υπέρ του λαού».

Νέα 48ωρη απεργία στον «Πήγασο»

Με νέα 48ωρη απεργία, από τις 6 το πρωί σήμερα μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων και την προστασία των θέσεων εργασίας τους, συνεχίζουν την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι στον Ομιλο «Πήγασος». Η απεργία που κήρυξαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις αφορά όλους τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς Τύπου, τους λιθογράφους και τους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «Εθνος», «Ημερησία», «Goal News», στις ιστοσελίδες «ethnos.gr», «imerisia.gr», «sentragoal.gr», «life.gr», «womenonly.gr», «elle.gr», «cinemag.gr» και «caranddriver.gr», καθώς και σε όλες τις περιοδικές εκδόσεις και τις λοιπές ιστοσελίδες του Ομίλου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε τα σήματα του «Εθνους», του «Εθνους της Κυριακής» και της «Ημερησίας», καθώς στον χτεσινό πλειστηριασμό ήταν ο μόνος που κατέθεσε προσφορά, με συνολικό ύψος 3,58 εκατ. ευρώ. Εξω από το ειρηνοδικείο που γινόταν ο πλειστηριασμός είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι στον Ομιλο, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

«Καλά κρατούν» οι εργολάβοι και η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην καθαριότητα

Κινητοποίηση από τις ταξικές δυνάμεις στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στο Δαφνί, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24/7 η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του νοσοκομείου και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στην ασυδοσία και την τρομοκρατία των εργολάβων που έχουν αναλάβει την καθαριότητα και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εργολάβοι από τα συνεργεία καθαριότητας φεύγουν. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Στο νοσοκομείο μας σήμερα οι 160 καθαρίστριες όχι μόνο είναι απλήρωτες (σ.σ. τους χρωστάνε δύο μισθούς και τα επιδόματα άδειας, φετινό και περσινό) αλλά τους ζητούν να επιστρέψουν και ποσό που κατατέθηκε στο λογαριασμό τους, λέγοντας ότι πρόκειται για λογιστικό λάθος. Η ξετσιπωσιά δεν έχει όριο, απέναντι σε εργαζόμενες που παίρνουν 300 ευρώ το μήνα και δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Τις υποχρεώνουν να υπογράφουν λευκά χαρτιά και συμβάσεις που δεν τις αφήνουν να διαβάσουν και όπου κανείς δεν ξέρει ούτε καν πόσα χρήματα πληρώνεται. Οι εργολάβοι καλά κρατούν και η κοροϊδία συνεχίζεται», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».

Οπως σημειώνουν μάλιστα οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παρέμβαση «και διώξαμε το λογιστή (μπράβο) που μπήκε στο νοσοκομείο μας και τις πήγαινε χεράκι - χεράκι στο ΑΤΜ για να πάρουν τη διαφορά των χρημάτων».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τη διοίκηση του νοσοκομείου να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Ολγα Σιάντου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε την τρομοκρατία που ασκούν οι εργολάβοι, την κλοπή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ανέδειξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί τις υπεργολαβίες ανά υγειονομική περιφέρεια.

«Απαιτούμε μόνιμη δουλειά για όλους, καταβολή όλων των χρημάτων που οφείλονται στους εργαζόμενους και ανάληψη ευθύνης από τη διοίκηση για τον έλεγχο των συμβάσεων των καθαριστριών. Εμπρακτα σπάμε την τρομοκρατία που ασκείται εκ μέρους των εργολάβων με την ανοχή των διοικήσεων και καλούμε όλα τα μέλη του Σωματείου και τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να λάβουν ενεργό θέση. Επίσης, απευθυνόμαστε στην πλειοψηφία του Σωματείου και απαιτούμε την ένταξη των καθαριστριών στη δύναμη του συνδικάτου. Ενα πρέπει να είναι το κύριο ζήτημά μας: Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους χώρους μας, σταθερή δουλειά, μόνιμη για όλους, προσλήψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».

«Στον αέρα» οι προσληφθέντες μέσω ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία

Τη συνεχιζόμενη ομηρία και κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Ευαγγελισμού.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «οι 3.150 προσληφθέντες μέχρι τώρα μέσω ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία σε λίγους μήνες απολύονται. Ηδη διανύουν τον 6ο μήνα μετά την πρόσληψή τους. Δεν φτάνει μόνο η ανασφάλεια στη δουλειά, δεν φτάνει που έκαναν να πληρωθούν αρκετούς μήνες, δεν φτάνει που σε πολλούς ακόμα οι υπερωρίες είναι απλήρωτες, δεν φτάνει που δεν μπορούν να αρρωστήσουν αφού η αναρρωτική άδεια δεν πληρώνεται», μετά από πέντε μήνες δουλειάς και «παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αυτών έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 125 ένσημα (25 ένσημα τον μήνα) που απαιτεί το ΙΚΑ», εξακολουθούν να θεωρούνται «ανασφάλιστοι», οπότε «σε περίπτωση νοσηλείας και αναρρωτικής να μένουν απλήρωτοι, ενώ πληρώνουν από την τσέπη τους ό,τι και η μεγάλη μάζα των ανασφάλιστων σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (φυσικοθεραπείες, πληρωμές σε γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις που αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να κάνουν εκτός νοσοκομείου)».

«Επειδή κυβέρνηση, ΟΑΕΔ και νοσοκομεία συνιστούν για όλους μια ενιαία κρατική οντότητα, επειδή έχουν ενημερωθεί ξανά και ξανά και οι υπουργοί Υγείας και η κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ και πολλές διοικήσεις νοσοκομείων, άραγε τι σκέφτονται να κάνουν για τα παραπάνω;» ρωτά η ΕΣΑΚ Ευαγγελισμού και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο, να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν, όλα όσα παράγονται με το δικό τους κόπο και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και περί «δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Υγεία».

«8μηνίτες» στο έλεος εργατικών «ατυχημάτων» και ασθενειών

Χωρίς μέσα ατομικής προστασίας επί 4 μήνες οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ στο δήμο Ν. Ιωνίας Αττικής

Το ένα εργατικό «ατύχημα» διαδέχεται το άλλο στους δήμους, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με ημερομηνία λήξης, καλούνται από δημοτικές αρχές να δουλέψουν χωρίς ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους.

Δύο περιστατικά, που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα ενός μήνα στο δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, με οχταμηνίτες συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης για τη μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Ιωνίας, πριν από ένα μήνα, εργαζόμενος στο Τμήμα Καθαριότητας του δήμου, με οκτάμηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ, κινδύνευσε σοβαρά όταν η δημοτική αρχή έστειλε εργαζόμενους να καθαρίσουν ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, «εστία μόλυνσης»... με τα ρούχα που φορούσαν. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος, χωρίς να του παρασχεθούν κατάλληλα μέσα προστασίας, εκτέλεσε επανειλημμένα καθήκοντα καθαρισμού σε οικία ρακοσυλλέκτη, η οποία έβριθε σωρών απορριμμάτων, ακαθαρσιών, υλικών σε αποσύνθεση και εντός της οποίας κατέφευγε μεγάλος αριθμός ποντικών, ζωυφίων και εντόμων. Το αποτέλεσμα ήταν ο εργαζόμενος να νοσήσει από σπλαγχνική λεϊσμανίαση («καλαζάρ»), σοβαρή νόσο που μεταδίδεται από σκύλους ή από ποντικούς μέσω τσιμπήματος μολυσμένης σκνίπας. Η ΔΑΣ σημειώνει ότι «τα συμπτώματα καθώς και η διάγνωση ήρθαν πολύ αργότερα από το συμβάν. Γι' αυτό δεν δηλώθηκε ως εργατικό ατύχημα, όπως ενημέρωσε η υπηρεσία. Μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία και να αναλάβει την περίθαλψή του το Λοιμωδών ο συνάδελφος υποχρεώθηκε να δαπανήσει αρκετά χρήματα για να προστατέψει την ίδια του τη ζωή. Τώρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παρακολουθείται από γιατρούς (...). Δεν μας κάνει εντύπωση που το γεγονός του εργατικού ατυχήματος αποσιωπήθηκε από τη δημοτική αρχή. Καθώς και το γεγονός ότι ενώ οι συνάδελφοι μπαίνουν στον 4ο μήνα δουλειάς, ακόμη δεν έχουν πάρει μέσα ατομικής προστασίας και γάλα. Χρησιμοποιούνται όμως σε δουλειές που είναι αναγκαία για την προστασία τους». Οπως επιβεβαιώνει μάλιστα και ο γιατρός εργασίας του δήμου, τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας για τον καθαρισμό τέτοιων χώρων πρέπει να περιλαμβάνουν στολές με κουκούλα, γάντια και μάσκες, καθώς και εντομοαπωθητικά σκευάσματα.

Το δεύτερο «ατύχημα» στο δήμο Νέας Ιωνίας αφορά πάλι οχταμηνίτη συμβασιούχο μέσω ΟΑΕΔ, ο οποίος δουλεύοντας σε εργασίες πρασίνου, χτύπησε το πόδι του και διαπιστώθηκε ράγισμα φτέρνας.

«Ο συνάδελφος δούλευε με τα δικά του ακατάλληλα παπούτσια αφού δεν έχουν πάρει ακόμη κατάλληλα για αυτές τις εργασίες από την υπηρεσία», καταγγέλλει και πάλι η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Ιωνίας και διεκδικεί: Να δοθούν άμεσα τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα. Να μη χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι σε εργασίες χωρίς τα κατάλληλα μέσα προστασίας.

Πολλαπλά «ξεκρέμαστοι» οι «ευέλικτοι» εργαζόμενοι σε δήμους και νοσοκομεία

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το δήμο Ν. Ιωνίας Αττικής, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Από κινητοποιήσεις των «εργολαβικών» εργαζομένων στα νοσοκομεία
Από κινητοποιήσεις των «εργολαβικών» εργαζομένων στα νοσοκομεία
Απέναντι στην εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση - όπως έκανε πρόσφατα και ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας - περί «ευδιάκριτων αποτελεσμάτων στην πραγματική ζωή, στην καθημερινότητα των ανθρώπων», η εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν οι εργαζόμενοι επιβεβαιώνει καθημερινά ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Μια πτυχή αυτής της πραγματικότητας αποτυπώνεται μέσα από τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», σχετικά με τα όσα βιώνουν όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία και δήμους με καθεστώς εργασιακής «ευελιξίας», καθεστώς που διαιωνίζει και γενικεύει παραπέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ