Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καθημερινή δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις, περιοδείες και εκδηλώσεις με στελέχη του ΚΚΕ και θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος προγραμματίζονται σε συνοικίες και τόπους δουλειάς:

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 8 π.μ., περιοδεία στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή.

-- Στις 10 π.μ., ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο λογιστήριο και στις αποθήκες του σούπερ μάρκετ ΣΥΝΚΑ στην περιοχή της Αγυιάς Χανίων.

-- Στις 8.30 μ.μ., στον Τύρναβο, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ.

Το Σάββατο 27 Μάη:

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης, οι ΚΟΒ Κυψέλης Αττικής διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα ακολουθήσει βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Ζαχάρω Ηλείας, στο καφέ «Χρονόπουλος» στην πλατεία, θα μιλήσει ο Γιάννης Τεφάνης, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Ηλείας.

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Αργοστόλι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Γιάννης Τόλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Λάρυμνας - Μαρτίνου του ΚΚΕ καλεί σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στην παραλία Λάρυμνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία, προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και έκθεση φωτογραφίας - βιβλίου.

Την Κυριακή 28 Μάη:

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο «Σοφοκλής» στον Κόκκινο Μύλο, με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννάει κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του». Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας και Γραμματέας της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα - αφιέρωμα από το Συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., στη Βόνιτσα, στην καφετέρια «Σόλωνα», θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Λαμπροκωστοπούλου, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»
 • Ρεπορτάζ από περιοδείες σε Ναυπηγεία της Αττικής
 • Η ΤΕ Κατασκευών Αττικής τίμησε την αντιδικτατορική δράση των οικοδόμων
 • Παρουσίαση της εκδήλωσης που ετοιμάζει η ΚΟ στην Καλλιθέα για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα και την παράνομη δράση του Κόμματος στην περιοχή κατά τη δικτατορία
 • Ξεκινούν οι εκδηλώσεις στον Ταΰγετο για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ
Συσπείρωση με το ΚΚΕ και πάλη με προοπτική την εργατική εξουσία

Σε ναυπηγεία της Αττικής πραγματοποίησαν περιοδείες στελέχη του ΚΚΕ

Πολιτική εξόρμηση πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες η ΚΟ Ναυπηγείων της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με το Κόμμα και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, με προοπτική την ανατροπή του καπιταλισμού, την εργατική εξουσία. Στο πλαίσιο της εξόρμησης, η Οργάνωση κυκλοφόρησε ανακοίνωση, πραγματοποίησε συσκέψεις με εργάτες των Ναυπηγείων και διοργάνωσε δύο περιοδείες, σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά, με επικεφαλής τα μέλη της ΚΕ τον Γιάννη Γκιόκα και Διαμάντω Μανωλάκου αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση «λύνει» τα χέρια των εργοδοτών

Η εργατική τάξη οφείλει για την ίδια και για το μέλλον των παιδιών της να μην επιτρέψει την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα, που συντονισμένα επιδιώκουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Το παραπάνω μήνυμα έστειλε στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε την Τρίτη 23/5.

Σε έναν εργασιακό χώρο όπου οι εργαζόμενοι έχουν περάσει από «σαράντα κύματα» τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το στέλεχος του ΚΚΕ υπογράμμισε τους κινδύνους που ακόμα ελλοχεύουν για το σύνολο του προσωπικού των Ναυπηγείων, ενόψει των νέων αρνητικών εξελίξεων που βρίσκονται στα «σκαριά». Το 4ο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, ανάμεσα στις υπόλοιπες αντιδραστικές ρυθμίσεις, όπως η περιστολή του δικαιώματος της απεργίας, περιλαμβάνει και την απελευθέρωση των απολύσεων με σκοπό να «λυθούν τα χέρια» των εργοδοτών, αλλά και των νέων επενδυτών που διαπραγματεύονται αυτό το διάστημα την είσοδό τους στην ελληνική οικονομία.

Επενδύσεις θα έρθουν, είπε η Δ. Μανωλάκου, οι εργάτες όμως δεν θα έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτό. Αυτό που απαιτείται, συνέχισε, είναι συνεχής αγώνας, ξεσηκωμός της εργατικής τάξης, συντονισμός και ενότητα «σαν μια γροθιά, για να μη ζήσουμε τη σύγχρονη σκλαβιά που ετοιμάζουν». Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα σχέδια της άρχουσας τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε εμπορευματικό διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης, σχεδιασμός που προβλέπει ειδικό ρόλο για την ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς και οι επενδύσεις

Ο σχεδιασμός αυτός, σημείωσε, ευνοείται και από τις δυσοίωνες εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπου είτε επικρατούν πολεμικές συρράξεις είτε υπάρχει κλιμακούμενη ένταση, εξελίξεις που πιθανότατα να «ανοίξουν τις δουλειές» και για τη ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα. Είναι ένας από τους λόγους, είπε, που μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι εξετάζουν την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και ειδικότερα την είσοδό τους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ολοι αυτοί, πρόσθεσε, αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους παρέχουν τα μέχρι σήμερα μνημόνια, όπως η περιστολή και κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, η συνολική μείωση του εργατικού κόστους ώστε οι επενδυτές να βρουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Σε αυτά, είπε ακόμη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις υπόλοιπες προκλητικές παροχές που προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση μέσω του «αναπτυξιακού νόμου» που ψήφισε πρόσφατα, όπως φοροαπαλλαγές, απευθείας επιδοτήσεις, «ζεστό» χρήμα.

Η Δ. Μανωλάκου στάθηκε ιδιαίτερα στις αυταπάτες που έντεχνα καλλιεργούνται από το σύνολο των αστικών κομμάτων, αφού πέρα από τις όποιες επιμέρους διαφωνίες τους, συμφωνούν απόλυτα στη στρατηγική τους για την οικονομία, ότι δηλαδή από την «ανάπτυξη» θα κερδίσουν και τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα. «Καμία αυταπάτη, κανένας συμβιβασμός, πρέπει να παλέψουμε για να κερδίσουμε όλα όσα μας έχουν πάρει μέχρι σήμερα, σε σύγκρουση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα», τόνισε.

Το στέλεχος του Κόμματος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, η οποία δημιούργησε το πρώτο εργατικό κράτος στην ανθρώπινη Ιστορία, που οι άνθρωποι δεν αγωνιούσαν καθημερινά για την επιβίωση όπως στα καπιταλιστικά κράτη, όπως σήμερα στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ, κατέληξε, είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για την ανατροπή αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, αυτής της βαρβαρότητας, ώστε η εργατική τάξη να δώσει οριστική λύση στα προβλήματά της, γι' αυτό, σημείωσε, και συστηματικά προσπαθούν να εμποδίζουν τη φωνή του, δίχως όμως να το καταφέρουν.

Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου περιόδευσε την Τρίτη 16/5, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, επισήμανε στους εργατοτεχνίτες ότι «εμείς δεν αποκλείουμε να έρθουν δουλειές, να γίνουν επενδύσεις, να υπάρξει κάποια ανάκαμψη». Ομως, αν αυτή στηρίζεται «σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, με την εργατική δύναμη να την έχουν ρίξει στα τάρταρα, με εργαζόμενους να μην έχουν δικαίωμα ούτε στην απεργία, τέτοια ανάπτυξη τους την χαρίζουμε».

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, στέλεχος του Κόμματος και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας που συνόδευε τον Γ. Γκιόκα, σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την υπογραφή της ικανοποιητικής ΣΣΕ, σημειώνοντας ότι ο μονοπωλιακός όμιλος COSCO ασκεί πιέσεις ακόμα σε εργολάβους να μην υπάρξει σύμβαση, γιατί θέλει εργαζόμενους φτηνούς χωρίς δικαιώματα. Στάθηκε στα αποτελέσματα που μπορεί να έχει ο αγώνας των εργαζομένων, όταν στην πρωτοπορία του βρίσκονται οι κομμουνιστές και οι ταξικές δυνάμεις, κάτι που φαίνεται και στην περίπτωση της Ζώνης. Οπως είπε, εκεί οι εργαζόμενοι δεν τα δίπλωσαν και παλεύουν κόντρα στην εργοδοσία για καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Ο Γ. Γκιόκας κατέληξε λέγοντας ότι «οι εργαζόμενοι μπορούν να ελπίζουν μόνο στον αγώνα τους, την οργάνωση της πάλης τους, διεκδικώντας να απολαμβάνουν τον πλούτο που αυτοί παράγουν». Μπορούν να δουν καλύτερες μέρες «αν τα εργοστάσια, τα ναυπηγεία, ο ορυκτός πλούτος, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, γίνουν δική τους, λαϊκή περιουσία, κοινωνική ιδιοκτησία», στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας. «Είναι δύσκολος αγώνας, όμως είναι προϋπόθεση για να βγούμε στο ξέφωτο». Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης «είναι για το λαό κόλαση χωρίς τελειωμό».

Η συγκρότηση και η δράση της ΚΟ Καλλιθέας την περίοδο της δικτατορίας

Εκδήλωση της ΤΟ Νότιων Συνοικιών Αθήνας του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα την Τετάρτη 31 Μάη

Το βιβλίο που παρουσιάζεται στις εκδηλώσεις
Το βιβλίο που παρουσιάζεται στις εκδηλώσεις
«Τον Ιούνη του 1967 συγκροτήθηκε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ και οι πρώτες Αχτίδες, η Εργατική, του Περιστερίου και της Καλλιθέας. Εγινε τιτάνιο έργο σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με ξεκομμένους κομμουνιστές. Στα τέλη Ιούνη με αρχές Ιούλη 1967, ανασυγκροτήθηκε το Γραφείο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Στα μέσα Αυγούστου του 1967 η ΚΟΑ κυκλοφόρησε την παράνομη εφημερίδα "ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΑΘΗΝΑ", ενώ οργανώθηκαν οι πρώτες αντιδικτατορικές ενέργειες με πανό και συνθήματα που έδιναν κουράγιο στο λαό. Κομματικές Οργανώσεις συγκροτήθηκαν στην πορεία και στις άλλες περιοχές της χώρας και σε νησιά».

Το παραπάνω απόσπασμα από την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 ήταν αυτό που έδωσε την ιδέα στην ΤΟ Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, για να οργανώσει εκδήλωση, αφιερωμένη στη συγκρότηση και τη δράση της ΚΟ Καλλιθέας την περίοδο της δικτατορίας. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στην πολύμορφη δράση Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, για την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Δικτατορία 1967-1974».

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο δημοτικό γυμναστήριο Καλλιθέας «Εσπερος» (Αριστοτέλους 22 - δίπλα στο γήπεδο Καλλιθέας). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Επίσης, στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού και βιβλιοπωλείο.

Πολύτιμα διαπαιδαγωγητικά στοιχεία

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Νότιου Τομέα. Η Οργάνωση, στην προσπάθεια συλλογής στοιχείων για τη δράση του Κόμματος στην Καλλιθέα, απευθύνθηκε καταρχήν στους μεγαλύτερους σε ηλικία Καλλιθεάτες, μέλη του Κόμματος και οπαδούς. «Πολύτιμη είναι η συμβολή του συντρόφου μας, του πρώτου Γραμματέα της ΚΟ Καλλιθέας στη δικτατορία, ο οποίος μετέφερε πλευρές από την παράνομη δράση. Στοιχεία της έρευνάς μας θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη», αναφέρει η Χριστίνα, εξηγώντας ότι θα παρουσιαστούν τα πρώτα βήματα συγκρότησης των Κομματικών Οργανώσεων στην Καλλιθέα, πώς αξιοποιήθηκε ακόμα και η παραμικρή δυνατότητα νόμιμης δράσης, η ιεράρχηση των συνοικιών κ.λπ.

Οπως εξηγεί το στέλεχος του Κόμματος, η μετάδοση αυτής της πείρας με αφορμή την εκδήλωση αποτελεί πολύτιμο διαπαιδαγωγητικό στοιχείο, ειδικά για τις νεότερες γενιές. Μάλιστα, τα μέλη της ΚΝΕ της περιοχής έχουν ενθουσιαστεί με την εκδήλωση και κάνουν μεγάλο άνοιγμα στη νεολαία της περιοχής για να συμμετάσχει.

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν τυχαίο ότι στην Καλλιθέα συγκροτήθηκε μια από τις πρώτες Οργανώσεις του Κόμματος. Η λειτουργία του σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας «πάτησε» στους ισχυρούς δεσμούς του με πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης και του λαού στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας. Η Χριστίνα σημειώνει ότι αυτοί που έβαλαν πλάτη για την συγκρότηση Οργανώσεων ήταν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι που έγραψαν το έπος της δεκαετίας του 1940. Θυμίζουμε ότι στην Καλλιθέα λειτουργούσε το παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ, εκεί έγιναν μεγάλες μάχες το Δεκέμβρη του 1944, η μάχη της οδού Μπιζανίου τον Ιούλη του 1944, επομένως ο λαός της περιοχής ήταν αρκετά «ψημένος» και με δεσμούς με το Κόμμα.

Πολλές οι δυσκολίες και τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν

Οι δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν για να συγκροτηθούν οι Οργανώσεις ήταν πολλές. Οι κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, που ήταν η «πρώτη ύλη» για την οικοδόμηση του Κόμματος, μπαινόβγαιναν στις φυλακές και πηγαινοέρχονταν στα ξερονήσια. Εκτός από την άγρια καταστολή, πρόσθετο πρόβλημα ήταν η δράση της οπορτουνιστικής ομάδας που αποσπάστηκε από το Κόμμα στη 12η Ολομέλεια του 1968, που δημιουργούσε συγχύσεις και αναστολές, καθώς δεν έφτανε πλέον η εικόνα που είχαν οι κομμουνιστές για όσους γνώριζαν από παλιά. «Επομένως τα βήματα ήταν προσεκτικά, με εξαιρετικά μέτρα προφύλαξης», επισημαίνει η Χριστίνα. «Η συγκρότηση Οργανώσεων δεν έγινε μια κι έξω μόλις το αποφάσισε η ΚΕ. Ηταν μια διαδικασία που ξεδιπλώθηκε αργά και βασανιστικά σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας».

Στην εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη, θα γίνει αναφορά τόσο στον πρώτο Γραμματέα της ΚΟ Καλλιθέας, που θα δώσει και το «παρών», όσο και σε ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη στο πλάι του Κόμματος στη δικτατορία. Η Χριστίνα επισημαίνει ότι η συγκρότηση του Κόμματος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τον περίγυρο που στήριξε αυτήν την προσπάθεια. «Ξεχωριστό στοιχείο είναι αυτό της οικονομικής ενίσχυσης. Υπήρχαν οικογένειες με εξόριστους και φυλακισμένους, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που επιβίωναν χάρη στην οικονομική στήριξη από φίλους του ΚΚΕ», αναφέρει το στέλεχος του Κόμματος.

Οι μέθοδοι περιφρούρησης που αξιοποίησαν τα μέλη του Κόμματος για να δράσουν σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, είναι άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο, που με αφορμή την εκδήλωση καταπιάστηκε η Οργάνωση. Μάλιστα, μέσα από την έρευνα, έγινε γνωστό ότι το κτίριο που σήμερα στεγάζει γραφεία της ΤΟ Νότιου Τομέα ήταν ένα από τα σπίτια που γίνονταν παράνομες συνεδριάσεις του Κόμματος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το οποίο κληροδοτήθηκε στην Οργάνωση από παλαίμαχο κομμουνιστή.

Τόσο το περιεχόμενο της εκδήλωσης όσο και η προετοιμασία της, η ενασχόληση της Οργάνωσης με αυτές τις ηρωικές πλευρές της δράσης του Κόμματος, δίνει πολύτιμα διδάγματα. «Τα συμπεράσματα είναι πολύτιμα για τη σημερινή δράση, για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης και αυτοτελούς δράσης του Κόμματος κάτω από όλες τις συνθήκες, ενάντια στο σύστημα που γεννά χούντες, φασισμό, φτώχεια και πολέμους. Για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», αναφέρει το στέλεχος του Κόμματος.

Στο κάλεσμα της ΤΟ Νότιου Τομέα για την εκδήλωση περιλαμβάνεται η απολογία του Γιάννη Γιάνναρη, καθοδηγητή της παράνομης ΚΟ Καλλιθέας και μέλος της ΚΕ, στο έκτακτο στρατοδικείο τον Ιούλη του 1970: «Το Κόμμα μας, τα στελέχη και τα μέλη του, νιώθουν ιδιαίτερη περηφάνια για την ΚΟΑ και τη δράση της. Η χούντα ξέρει γιατί επιτίθεται με τέτοια μανία ενάντια στην ΚΟΑ και γιατί χτυπάει τόσο σκληρά τα στελέχη και τα μέλη της. Στον ισχυρισμό της χούντας ότι δεν υπάρχει αντίσταση στο αντεθνικό και αντιλαϊκό της έργο, η ΚΟΑ τη διαψεύδει καθημερινά με την ηρωική αντίσταση και δράση των Οργανώσεών της στα μάτια όλου του κόσμου».

Για την απεργία των οικοδόμων στις 12 Απρίλη 1967

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - .

Μεγάλο κομμάτι της έκθεσης ήταν αφιερωμένο στην ιστορική απεργία των οικοδόμων της 12ης Απρίλη 1967, εννιά μέρες πριν το πραξικόπημα, με κύριο αίτημα «Οχι στη νέα εκτροπή - Οχι στη δικτατορία». Φωτογραφίες από συνελεύσεις, αποσπάσματα από εφημερίδες και ανακοινώσεις σωματείων της εποχής μετέφεραν γλαφυρά το κλίμα εκείνων των ημερών. Ενα από τα ταμπλό της έκθεσης πληροφορούσε ότι ήδη από το 1966, η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Οικοδόμων είχε εκδώσει ψήφισμα που καλούσε τους εργάτες σε επιφυλακή και σε περίπτωση επιβολής δικτατορίας να νεκρώσουν τα γιαπιά και να ξεχυθούν στους δρόμους. Στον αντίποδα αυτής της γραμμής κινούνταν η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των οικοδόμων δουλεύοντας για λογαριασμό της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της. Η «επείγουσα εγκύκλιός» της, με ημερομηνία 6 Απρίλη 1967, που εκτέθηκε στην εκδήλωση, ήταν χαρακτηριστική: Καλούσε τους οικοδόμους να μη συμμετάσχουν στην απεργία, να μείνουν μακριά από κάθε πολιτική διένεξη και να περιμένουν τις εκλογές για να εκφράσουν τα «πιστεύω» τους... Λίγες μέρες μετά επιβλήθηκε η δικτατορία!

«Η ΚΟ Οικοδόμων περιφρουρεί την καθαρότητα της γραμμής του Κόμματος»

Οι ρίζες του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία, ποτισμένες με αίμα στην Κατοχή, στον Δεκέμβρη του '44 και στον ΔΣΕ αποδείχτηκαν πολύ βαθιές και γερές για να τις ξεριζώσει το αστικό κράτος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το Κόμμα διέθετε αντανακλαστικά, θεμελιωμένα στην αναγκαιότητα της πάλης για τον σοσιαλισμό, στην επίμονη υπεράσπιση του σοσιαλιστικού συστήματος. Ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε ότι το Κόμμα με αυτά τα αντανακλαστικά αντιπάλεψε και κρατήθηκε όρθιο στην επίθεση του δεξιού οπορτουνισμού που ήθελε είτε να το διαλύσει, είτε να το μεταλλάξει. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω επιστολή της ΚΟΒ Οικοδόμων Αθήνας προς την ΚΕ τον Νοέμβρη του 1968 για τα 50χρονα του Κόμματος, που διάβασε ο Γ. Πρωτούλης στην εκδήλωση:

«Αγαπητοί σύντροφοι, με την ευκαιρία των πενηντάχρονων από την ίδρυση του Κόμματός μας, σας απευθύνουμε θερμό συντροφικό χαιρετισμό. Σας δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό σας στον αγώνα του Κόμματός μας για τη διατήρηση της καθαρότητας της γραμμής του, της Ενότητάς του και της συσπείρωσής του γύρω από την ΚΕ και το ΠΓ του και ενάντια στην οπορτουνιστική γραμμή και φραξιονιστική δράση των διασπαστών... Η ζωή όμως τους αποβάλλει και δικαιώνει τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας που ανοίγει το δρόμο για την εκπλήρωση νέων καθηκόντων, μέσα από τα οποία προβάλλει σαν κεντρικό καθήκον και μέλημά μας η διατήρηση του χαρακτήρα του Κόμματος σαν Κόμματος Νέου Τύπου, Κόμματος Μαρξιστικού - Λενινιστικού, Επαναστατικού Κόμματος της Εργατικής Τάξης της χώρας μας.

Αγαπητοί σύντροφοι, η Κομματική Οργάνωση των Οικοδόμων Αθήνας, τιμώντας τα πενηντάχρονα του Κόμματός μας αποφάσισε να δυναμώσει την αντιδικτατορική δράση της, να διπλασιάσει τις Κομματικές Δυνάμεις στο συντομότερο χρονικό διάστημα και να καταβάλλει νέες προσπάθειες για την ανάπτυξη του ΠΑΜ μέσα στους οικοδόμους και τους άλλους εργάτες της Αθήνας. Παράλληλα, η Κ.Ο. Οικοδόμων θα περιφρουρεί την καθαρότητα της γραμμής του Κόμματος και την ενότητά του από τις διασπαστικές, φραξιονιστικές ενέργειες των οπορτουνιστών. Ζήτω το Ηρωικό ΚΚΕ».

Παρουσιάσεις της έκδοσης για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ, με ομιλητές στελέχη του Κόμματος, για την παρουσίαση του βιβλίου «Δικτατορία 1967 - 1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ. Πιο συγκεκριμένα:

Αύριο, Σάββατο 27 Μάη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Α', Β' και Γ' - Δ' Διαμερίσματος Πειραιά καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

Την Κυριακή 28 Μάη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στα Μέγαρα Αττικής, στην κεντρική πλατεία, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θέογνις», θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα των ΚΑΠΗ Σταυρούπολης (οδός Τζαβέλλα), με ομιλήτρια την Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικών Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Ημαθίας καλεί σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας, με ομιλητή τον Μιχάλη Καλαϊτζή, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Τη Δευτέρα 29 Μάη:

-- Στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στο ΚΥΒΕ (Εθν. Μακαρίου 1), θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Ιλιον, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Κάλχου 48-50), θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

Περηφάνια για την πρωτοπόρα αντιδικτατορική δράση των οικοδόμων

Εκδήλωση της ΤΕ Κατασκευών Αττικής του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

Περήφανοι για την αγωνιστική παράδοση που κληρονόμησαν από τους κομμουνιστές και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές του κλάδου τους, συμμετείχαν στην εκδήλωση του ΚΚΕ εργαζόμενοι από τις Κατασκευές, για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχώρισε η παρουσία εργατών οικοδόμων, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που συμμετείχαν οργανωμένα στην αντιδικτατορική πάλη.

Η εκδήλωση της ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 23 Μάη στην «Αλκυονίδα», περιλάμβανε ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ, αφιερωμένο στην αντιδικτατορική πάλη.

Εξω από την αίθουσα, μια έκθεση ντοκουμέντων αναδείκνυε την πρωτοπόρα συμβολή των αγώνων των οικοδόμων συνολικά στο εργατικό κίνημα. Οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές έχουν γράψει με τους αγώνες τους λαμπρές σελίδες μαχών κόντρα στην αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα, όποια μορφή κι αν πήρε αυτό. Πριν τη δικτατορία, κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά απ' αυτήν, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων.

Οπως σημείωσε ο Γ. Πρωτούλης στην ομιλία του, αυτή η μαχητική παράδοση των εργαζομένων στις οικοδομές έχει εξήγηση, δεν είναι τυχαία: «Με την ανοικοδόμηση της Αθήνας, το κέντρο της πόλης ήταν ένα απέραντο γιαπί, οι οικοδόμοι είχαν φτάσει τις 150.000 από τα νέα παιδιά που έφευγαν από τα χωριά εκδιωγμένα για τις πεποιθήσεις τους, μαζί με τις οικογένειές τους, είτε για να βρουν ανθρώπινη ζωή. Η δουλειά πολύ πιο σκληρή απ' ό,τι σήμερα, όλα με τη μυϊκή δύναμη, χωρίς αναβατόρια, σε κάθε γιαπί δούλευαν δεκάδες. Εδώ βρήκαν δουλειά χιλιάδες αγωνιστές κυνηγημένοι για τη δράση τους στην Εθνική Αντίσταση, με τον ΔΣΕ, με το ΚΚΕ στους μετέπειτα αγώνες. Οι πόρτες για να βρει κάποιος δουλειά ήταν κλειστές με το απαραίτητο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων όχι μόνο για το Δημόσιο, αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι πολιτικοί κρατούμενοι που αφήνονταν ελεύθεροι, οι εξόριστοι, τα παιδιά των κομμουνιστών, των αγωνιστών, ήταν που έπιαναν δουλειά στο γιαπί και συνέβαλαν στο να γίνει αυτό το άγρια εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης παράδειγμα για τους άλλους κλάδους.


Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τους πρώτους κλάδους που χτυπήθηκαν σκληρά λίγες μέρες πριν την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απρίλη του 1967».

Γεμάτη ηρωισμό η πάλη των οικοδόμων

Ο Γ. Πρωτούλης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους γεμάτους ηρωισμό αγώνες των οικοδόμων, που, όπως είπε, αποτέλεσαν το «πιο ζωντανό, μαχητικό και οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, αληθινή εμπροσθοφυλακή, που με την καθοδήγηση του ΚΚΕ έγιναν ο φόβος των εργοδοτών, των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών».

Εκτενή αναφορά έκανε ο Γ. Πρωτούλης στο χαρακτήρα της δικτατορίας, στη δράση του ΚΚΕ και στην οργάνωση της πάλης, στα συμπεράσματα που αντλεί το Κόμμα σήμερα. Στη στάση των κομμουνιστών στην εξορία και τις φυλακές, στο σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν οι «πιάτσες» των οικοδόμων για την πολιτική ζύμωση κ.λπ.

Για τη στάση του Κόμματος απέναντι στη δικτατορία, το μέλος του ΠΓ σημείωσε ότι «το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό Κόμμα που έβλεπε και στήριζε την ανατροπή της χούντας, μέσα από την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Δεν την ανέθεσε στο διεθνές καπιταλιστικό παράγοντα, ευρωπαϊκό, αμερικάνικο και γενικά ΝΑΤΟικό ή στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Γ. Πρωτούλης στη συγκρότηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων: «Το 1970 - '71 επέστρεψαν από την εξορία κι εντάχθηκαν στις παράνομες Κομματικές Οργανώσεις πολλοί οικοδόμοι, όπως οι Αγγλάκης, Τ. Μαυροδόγλου, ο Κ. Μπουλύτης και άλλοι. Συγκροτήθηκαν Κομματικές Οργανώσεις με τη μορφή της τριάδας. Σπουδαίο ρόλο ξανάπαιξαν οι πιάτσες των οικοδόμων. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της χούντας να τις διαλύσει, αυτές άντεξαν και μετατράπηκαν σταδιακά σε πραγματικούς φάρους της αντιδικτατορικής πάλης. Η Ασφάλεια επιχείρησε να κρατήσει τους εξόριστους μακριά, επιστρατεύοντας κάθε μέσο: απειλές, ξύλο, "συστάσεις" προς τους εργολάβους να μην τους προσλαμβάνουν. Χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι εξόριστοι ήταν "σκληρά καρύδια". Μέχρι και το 1973, τριάδες του ΚΚΕ είχαν πολλαπλασιαστεί σχεδόν σε κάθε πιάτσα. Οι μεγαλύτεροι πυρήνες βρίσκονταν στο "πατάρι", το "Πανελλήνιο" και την "Πρωτεύουσα".

Η ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, η δημιουργία Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις μαζικές κινητοποιήσεις. Το εργατικό κίνημα, σε αρκετές περιπτώσεις με την ώθηση των κομμουνιστών, χρησιμοποιούσε ως μορφές πάλης διαμαρτυρίες, μέχρι και μικροαπεργίες, αποσπώντας κάποιες παραχωρήσεις ή αποκρούοντας νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της χούντας. Οργανώθηκε αντίσταση κατά της συγχώνευσης και καταλήστευσης ασφαλιστικών ταμείων, κατά της κατάργησης του νόμου 2112 για τις απολύσεις, κατά των ανατιμήσεων προϊόντων και της αυξανόμενης αισχροκέρδειας».

Καταλυτική η συμβολή του Κόμματος στη λαϊκή πάλη

Σχετικά με την αντιδικτατορική δράση του Κόμματος, ο ομιλητής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμβολή του στην εξέγερση του Πολυτεχνείου για να κατέβει ο λαός στους δρόμους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά για τους οικοδόμους:

«Στο ίδιο το Πολυτεχνείο, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είχαν αποφασιστική συμβολή στον πολιτικό προσανατολισμό στην κινητοποίηση του λαού για να μην απομονωθούν οι φοιτητές, να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά με τη συμμετοχή της εργατικής τάξης, της νεολαίας.

Το πιο μαχητικό και οργανωμένο τμήμα εργατών ήταν οι οικοδόμοι. Οι πιάτσες συντόνισαν τη δράση τους και οι οικοδόμοι, οργανωμένα, με τα πανό τους, κατέβηκαν στο Πολυτεχνείο. Η ανακοίνωση και μόνο της παρουσίας τους από τα μεγάφωνα επέδρασε καταλυτικά στο να σπάσει ο φόβος, να αρχίσει να κατεβαίνει κόσμος από τις στοές, τους δρόμους, με τη γνωστή φράση "Ερχονται οι οικοδόμοι".

Οι ίδιοι οι χουντικοί ανέφεραν ότι από τους 866 συλληφθέντες, οι 475 ήταν "εργάται και οικοδόμοι". Στις δίκες της χούντας, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και στρατηγός του NATO, Αγγελής, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου κατά πόσο το Πολυτεχνείο αντιμετωπίστηκε από τη χούντα "ως κομμουνιστικό κίνημα", απάντησε: "Εις την αρχήν ήτο φοιτητικόν. Αλλά μετά μπήκαν οι οικοδόμοι"! Στην ίδια δίκη αποκαλύφθηκε πως οι άσοι της προβοκάτσιας, οι γνωστοί αρχιβασανιστές της Ασφάλειας Μάλλιος και Μπάμπαλης διέδωσαν την Παρασκευή το πρωί σε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις ότι "15.000 οικοδόμοι, οπλισμένοι με στιλέτα, πρόκειται να επιτεθούν κατά των αστυφυλάκων και να τους σφάξουν"! Οι οικοδόμοι, με καθοδηγητή τις παράνομες Οργανώσεις του ΚΚΕ, έγραψαν τη δική τους ανεξίτηλη σελίδα, τις τρεις μέρες του ηρωικού ξεσηκωμού, μαζί με 150.000 λαού...».

Ανάμεσα στα συμπεράσματα που ξεχώρισε ο Γ. Πρωτούλης είναι αυτό της αναγκαίας ανυποχώρητης δράσης του Κόμματος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οπως είπε: «Η πείρα των κομμουνιστών από τις συγκλονιστικές μεταβολές που έγιναν όλα αυτά τα 50 χρόνια, η επιστημονική μελέτη με εργαλεία το Μαρξισμό - Λενινισμό, οι σημερινές εξελίξεις, επιβεβαιώνουν ότι ένα Κομμουνιστικό Κόμμα στον καπιταλισμό πρέπει να έχει στρατηγική ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας, ανεξάρτητα από τη μορφή της ή τις συνθήκες δράσης του Κόμματος (νόμιμες, ημινόμιμες, βαθιά παράνομες). Πρέπει να έχει στρατηγική ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας, ανεξάρτητα αν η μορφή της καπιταλιστικής εξουσίας είναι κομματική κυβέρνηση, στηριγμένη στο κοινοβούλιο ή όχι, κυβέρνηση τεχνοκρατών ή στρατιωτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, σε εμπόλεμη ή μη εμπόλεμη κατάσταση».

Ενώ το «τελικό συμπέρασμα» είναι ότι «κάθε αντιδραστικός μηχανισμός είναι ευάλωτος, βιώνει τις βαθιές αντιφάσεις του, κάθε μορφή εξουσίας της δικτατορίας του κεφαλαίου είναι ιστορικά ξεπερασμένη. Πολύ περισσότερο όταν υφίσταται την πίεση της λαϊκής πάλης...».

Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης

Σάββατο:

 • Μεσημεριανό φαγητό
 • Απόγευμα: Αθλητικές δραστηριότητες και ξενάγηση στις εκθέσεις της κατασκήνωσης
 • Στις 8.30 μ.μ. παρουσίαση του Λευκώματος της Επιτροπής Περιοχής για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ
 • Λαϊκό γλέντι

Κυριακή:

 • Στις 11 π.μ. αποκαλυπτήρια του μνημείου στο 32ο χλμ. Εθνικής Οδού Καλαμάτας - Σπάρτης
 • Στις 12 μ. ομιλία από τον Τ. Δημουλά
 • Μεγάλο γλέντι με τοπικά εδέσματα
ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ με μεγάλη εκδήλωση στον Ταΰγετο
 • Από σήμερα η κατασκήνωση στην Αγία Μαρίνα
 • Την Κυριακή θα μιλήσει ο Τ. Δημουλάς

Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ που έδρασε στην Πελοπόννησο διοργανώνει η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, την Κυριακή 28 Μάη, στις 12 μ., στον Ταΰγετο, στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης.

Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στη Σπάρτη, στο Ξενοδοχείο «Sparta Inn», θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο κατασκήνωσης των Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αγία Μαρίνα, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Το Λεύκωμα

Ενα εξαιρετικό λεύκωμα - αφιέρωμα στην 3η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο 27 Μάη στο χώρο των κατασκηνώσεων της Αγ. Μαρίνας στον Ταΰγετο. Στις 320 σελίδες, που επιμελήθηκε η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ξεδιπλώνεται η ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, δίνοντας όχι μόνο τα πολεμικά γεγονότα της εποχής, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά διαδραματίζονται. Στις πρώτες σελίδες του Λευκώματος περιέχονται αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και ακολουθεί ο πρόλογος από την Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου, όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται:

«Η έκδοση με θέμα την ιστορική πορεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Πελοπόννησο, το ιστορικό Λεύκωμα για την ηρωική 3η Μεραρχία του ΔΣΕ, μας γεμίζει υπερηφάνεια. Σε όλους εμάς που πήραμε μέρος στη συγκέντρωση, επεξεργασία και μορφοποίηση αυτού του υλικού, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, ανοίχτηκε μπροστά μας ένας νέος κόσμος γεμάτος μεγαλείο, που βάζει πολύ ψηλά τα όρια της ανθρώπινης θέλησης, την πίστη στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, την πίστη στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Τμήμα μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού παρελαύνει στην Πελοπόννησο
Τμήμα μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού παρελαύνει στην Πελοπόννησο
Η ιστορική καταγραφή ξεκινά από την απελευθέρωση και τη «λευκή τρομοκρατία». Μια σειρά από ντοκουμέντα παρουσιάζουν τις δυνάμεις του ΕΑΜ στην απελευθέρωση και τους πανηγυρισμούς του λαού. Ακολουθούν ο Δεκέμβρης και η Βάρκιζα, η τρομοκρατία και οι παρακρατικές συμμορίες. Ενα σημείωμα αναφέρεται στη στρατηγική του ΚΚΕ στα χρόνια 1945 - 1946. Γίνεται αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων της Καλαμάτας αλλά και των λαϊκών αγώνων της περιόδου. Ακολουθούν οι εκλογές του Μάρτη του '46 και το Γ' Ψήφισμα. Υστερα τα πρώτα βήματα των ανταρτών με πανοραμική φωτογραφία του Πάρνωνα. Το δημοψήφισμα το Σεπτέμβρη του '46 και η ίδρυση του ΔΣΕ. Η επιχείρηση της Σπάρτης συνοδεύεται από χρονολόγιο για τις μάχες αυτής της περιόδου.

Η επόμενη ενότητα αναφέρεται στη δημιουργία του δεύτερου μετώπου από τον ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Γίνεται αναφορά στις βασικές μάχες και τη δημιουργία μιας μεγάλης ελεύθερης περιοχής και η ενότητα ολοκληρώνεται με την ανασυγκρότηση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, τις σημαντικές μάχες στα τέλη του '47 και γενικό χρονολόγιο μαχών.

Ακολουθεί η ενότητα με τίτλο «Ο ΔΣΕ στην Πελοπόννησο ενισχύεται και περνά σε νέα φάση ανάπτυξης», όπου μαθαίνουμε για την ανασυγκρότηση του Γραφείου Περιοχής και του Αρχηγείου Πελοποννήσου, τις προσαρμογές στην τακτική του ΔΣΕ, τη μάχη των Καλαβρύτων, τη μάχη της Χαλανδρίτσας, τη σύλληψη στελεχών του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1948 κ.ά.

Η Λάμπεια (Δίβρη), ένας από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ
Η Λάμπεια (Δίβρη), ένας από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ
Εκτενής αναφορά γίνεται στο σχηματισμό της 3ης Μεραρχίας Πελοποννήσου του ΔΣΕ με στοιχεία για την πλήρη σύνθεσή της. Εδώ παρουσιάζονται ένα γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη στον «Στέφανο» (Στέφανο Γκιουζέλη) καθώς και άρθρο του Γκιουζέλη για την πορεία ανάπτυξης των δυνάμεων του ΔΣΕ. Ακολουθεί και σ' αυτήν την ενότητα χρονολόγιο μαχών. Η τελική σύγκρουση με τον αστικό στρατό αναφέρεται στην επιχείρηση «ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ», με την οποία το αστικό κράτος ξεκινά από την Πελοπόννησο για το τελικό χτύπημα στον ΔΣΕ. Γίνεται εκτενής αναφορά στις διάφορες φάσεις της επιχείρησης έως τον Αύγουστο του 1949 και η ενότητα κλείνει με αναφορά στις τελικές μάχες του ΔΣΕ στο Βίτσι και τον Γράμμο.

Στο λεύκωμα γίνεται επίσης παρουσίαση της λειτουργίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, των εφημερίδων, των εντύπων, των περιοδικών, της υγειονομικής υπηρεσίας και της ιατρικής σχολής, της ζωής στην ελεύθερη Πελοπόννησο, της Λαϊκής Πολιτοφυλακής.

Μια ξεχωριστή ενότητα κλείνει την αναφορά στον ΔΣΕ στην Πελοπόννησο υπό τον τίτλο «Επεσαν για να θριαμβεύσει η ζωή». Εδώ βρίσκουμε 13 σελίδες με τους εκτελεσμένους και 27 σελίδες με τους νεκρούς του αγώνα συνολικά στην Πελοπόννησο.

Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης υπάρχει «η προσευχή του αντάρτη» (από την εφημερίδα της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας, «Νέος Μαχητής», φύλλο 1 της 6.12.1947).


Από την αναφορά του Λευκώματος στη Μάχη της Χαλανδρίτσας
Από την αναφορά του Λευκώματος στη Μάχη της Χαλανδρίτσας

Χάρτης του «Ριζοσπάστη» με τις ελεύθερες περιοχές στην Πελοπόννησο
Χάρτης του «Ριζοσπάστη» με τις ελεύθερες περιοχές στην Πελοπόννησο


Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ