Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Ξεκινά το πρόγραμμα της μαθητείας. Τοποθέτηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ των εκλεγμένων με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για το θέμα.
 • Με μεγάλη συμμετοχή προχωράει ο 4ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Τι λένε οι μαθητικές ομάδες για τα θέματα που επέλεξαν.
 • Εκλογές στον Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής γίνονται από τις 6 έως τις 15 Μάρτη.
 • Το πρόγραμμα του Μάρτη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ και άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ.
Ξεκινά το πρόγραμμα «Μεταλυκειακό Ετος - Τάξεις Μαθητείας»

Τοποθέτηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ των εκλεγμένων με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» για το θέμα της μαθητείας

Προωθώντας την εφαρμογή της μαθητείας και συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προκήρυξη 2.000 θέσεων για συμμετοχή κατόχων Απολυτηρίου και Πτυχίου ΕΠΑΛ, ηλικίας 18 - 24 ετών, στο Μεταλυκειακό Ετος - Τάξεις Μαθητείας.

Σύμφωνα με τις προσκλήσεις που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε στις 24 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθεί στις 6 Μάρτη 2017 και η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά ΕΠΑΛ που βρίσκονται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας στις εξής ειδικότητες: α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, β) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, γ) Τεχνικός Οχημάτων, δ) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού, ε) Σχεδιαστής Δομικών Εργων και Γεωπληροφορικής, στ) Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής και η) Βοηθός Νοσηλευτή.

Υπενθυμίζεται πως το Μεταλυκειακό Ετος - Τάξη Μαθητείας έχει διάρκεια εννιά μηνών και συνδυάζει 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑΛ ή/και Εργαστηριακό Κέντρο (μία φορά την βδομάδα) και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις μέρες. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, στους μαθητευόμενους παρέχεται αμοιβή στο 75% επί του νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας».

Πάλη για δουλειά με δικαιώματα

Στο πλαίσιο μέσα στο οποίο προχωρά η μαθητεία στα ΕΠΑΛ αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (του ψηφοδελτίου που στηρίζει το ΠΑΜΕ) στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι «η πιο αποφασιστική προώθηση της μαθητείας, στα πλαίσια της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, δεν είναι ένα γεγονός ξεκομμένο από τους γενικότερους σχεδιασμούς, αλλά και τους προβληματισμούς, που έχουν τα αστικά επιτελεία για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ελλάδα». Σημειώνουν πως δεν είναι τυχαία και η βαρύτητα που δίνεται «και μέσω της χρηματοδότησης της μαθητείας, αφού στα κονδύλια για το ΕΣΠΑ (2014 - 2020), βρίσκεται στην 3η θέση με ποσοστό 17,33%. Φυσικά η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αυτή, όπως ξεκαθαρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτεί πλήρη και ολοκληρωτική υποταγή στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οι παραπάνω προτεραιότητες έχουν αρκετά επείγοντα χαρακτήρα για το κεφάλαιο, που απαιτεί εργατικό δυναμικό πλήρως προσαρμοσμένο και εκπαιδευμένο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του, προσανατολισμένο στους τομείς και τους κλάδους της παραγωγής που στοχεύει για μελλοντική κερδοφορία. Γι' αυτόν το λόγο, οι παραπάνω σχεδιασμοί υλοποιούνται με θρησκευτική ευλάβεια από όλες τις κυβερνήσεις της αστικής διαχείρισης».

Ως προς την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ επισημαίνουν πως «η σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την παραγωγή - γενικά - έχει αντικειμενικό χαρακτήρα. Είναι όμως ο χαρακτήρας της οικονομίας που καθορίζει και το τι εκπαίδευση θα υπάρχει και όχι το αντίστροφο. Είναι αυταπάτη ότι, με μέτρα που θα φέρνουν πιο κοντά το σχολείο με την επιχείρηση, με την προσαρμογή του περιεχομένου του σχολείου στις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων θα αντιμετωπιστεί ή θα μετριαστεί η ανεργία. Δεν είναι οι "λειψές" δεξιότητες των αποφοίτων που φταίνε για την ανεργία αλλά η ίδια η οικονομία που λειτουργεί με βάση το κέρδος και η οποία, ειδικά σε φάσεις καπιταλιστικής κρίσης, σπρώχνει στην ανεργία μαζικά εργαζόμενους ανεξάρτητα από τα τυπικά προσόντα και τις "επαγγελματικές δεξιότητες" που διαθέτουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας η ανεργία ξεπερνά το 45% σε νέους με υψηλά ή πολύ υψηλά τυπικά προσόντα.

Η πιο άμεση προσαρμογή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων θα επιφέρει αλλαγές στο σημερινό τοπίο των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ - αυτό είναι σαφές από την έκθεση της Κομισιόν - άρα θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή των σχολείων και των ειδικοτήτων (συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις) χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Ο τρόπος που παρουσιάζεται σήμερα το μεταλυκειακό έτος στα ΕΠΑΛ συμβάλλει σ' αυτήν την προοπτική».

Οπως έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή η ΑΣΕ, «με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου δίνονται νέες επιδοτήσεις και κίνητρα στις επιχειρήσεις με το 65% της αμοιβής των μαθητευόμενων να επιδοτείται από το κράτος. Η μαθητεία έρχεται να λύσει μέσα σε άλλα και την ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού. Δεν απαντά σήμερα στην ανάγκη των νέων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Με την ολοκλήρωση του 4ου έτους, δημιουργούνται απόφοιτοι της ΕΕΚ πολλαπλών κατηγοριών. Θα υπάρχουν αυτοί που τελειώνουν τα ΕΠΑΛ με πτυχίο επιπέδου 4, αυτοί που παρακολούθησαν επιτυχώς το 4ο έτος οι οποίοι θα παίρνουν πιστοποιητικό και αυτοί που θα ολοκληρώνουν τη διαδικασία πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ».

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ σημειώνουν παράλληλα πως «την ίδια στιγμή που προωθείται αποφασιστικά το 4ο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας, συνεχίζεται η υποβάθμιση του περιεχομένου του βασικού προγράμματος στα ΕΠΑΛ, με τις δεκάδες χαμένες διδακτικές ώρες εξαιτίας των κενών, τα τμήματα που κλείνουν ή συγχωνεύονται, τα βιβλία που λείπουν και αναγκάζουν καθηγητές και μαθητές να κάνουν το μάθημα από φωτοτυπίες, τα απαρχαιωμένα ή ακόμα και ανύπαρκτα εργαστήρια χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και η στήριξη των μαθητών, αλλά η ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων».

«Δεν μας είναι αδιάφορη η πιεστική πραγματικότητα ούτε η επαγγελματική προοπτική των μαθητών μας. Γνωρίζουμε ότι ακόμα και αυτοί οι απαράδεκτοι όροι της λεγόμενης "μαθητείας" φαντάζουν ως μια, έστω και προσωρινή, διέξοδος για πολλούς αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Ως εκπαιδευτικοί παλεύουμε στο πλευρό της νέας γενιάς για μόρφωση και ζωή, για δουλειά με δικαιώματα», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, τονίζοντας: «Μαζί με τους μαθητές μας παλεύουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Διδάσκουμε, με τη στάση μας, τις αξίες της συλλογικότητας, της διεκδίκησης μέσα στο σχολείο και κυρίως μέσα στο χώρο δουλειάς, την ανάγκη της οργανωμένης πάλης μέσα από τα σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς».

Το πρόγραμμα του Μάρτη στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ

«Η Σιδερένια Φτέρνα» του Τζ. Λόντον θα παρουσιαστεί στις 11 Μάρτη, με αφορμή τα 110 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της
«Η Σιδερένια Φτέρνα» του Τζ. Λόντον θα παρουσιαστεί στις 11 Μάρτη, με αφορμή τα 110 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της
Συνεχίζονται οι πολύμορφες εκδηλώσεις και το Μάρτη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36). Με εκδηλώσεις, με μουσική, αλλά και με προβολή του καλού βιβλίου και ενδιαφέρουσες ταινίες, είναι διαμορφωμένο το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, οι πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ έχουν ξεκινήσει τη δουλειά τους, μπροστά στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το περιεχόμενο περιστρέφεται γύρω από την επέτειο των 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση. Η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ συναντιέται κάθε Κυριακή στις 18.00. Η ΚΝΕ καλεί όποιον έχει μεράκι με το θέατρο, το χορό, τη μουσική, να δηλώσει συμμετοχή στις ομάδες στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου steki@kne.gr ή στο τηλέφωνο 210.8823.674.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Στεκιού για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

 • Το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε... 74 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ».

Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών. Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη 1943.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και ο Νίκος Λάππας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

 • Την Πέμπτη 9 Μάρτη, στις 7 μ.μ., είναι προγραμματισμένη προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

Με την υπόθεσή της μεταφερόμαστε στην Ισπανία μετά τον Εμφύλιο και την επικράτηση του Φράνκο, όπου οι νικητές προχωρούν σε διωγμό και φυσική εξόντωση των ηττημένων. Δεκατρείς νεαρές γυναίκες, έφηβες σχεδόν, μέλη, οι περισσότερες, της «Σοσιαλιστικής Νεολαίας», συλλαμβάνονται η μία μετά την άλλη μετά την προδοσία συντρόφου που «έσπασε» και τις καταδόσεις ευσεβών χριστιανών. Οι δεκατρείς γυναίκες ολοκληρώνουν το προδιαγεγραμμένο δρομολόγιο, από τα τρομερά βασανιστήρια της Ασφάλειας, στα φριχτά κρατητήρια, στο δικαστήριο με τις συνοπτικές διαδικασίες και τέλος στο εκτελεστικό απόσπασμα...

 • Το Σάββατο 11 Μάρτη, στις 6 μ.μ., θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η Σιδερένια Φτέρνα» του Τζακ Λόντον, με αφορμή τα 110 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του.

Το βιβλίο ξεκινάει σε μια μελλοντική εποχή όπου έχουμε φτάσει στον «τελικό θρίαμβο της σοσιαλιστικής δημοκρατίας», «σε εφτακόσια χρόνια από σήμερα, τον τέταρτο αιώνα της Αδελφοσύνης του Ανθρώπου». Ανακαλύπτεται ένα χειρόγραφο όπου περιγράφονται οι πολύνεκροι αγώνες της εργατικής τάξης στις αρχές του 20ού αιώνα και το ανελέητο τσάκισμά τους από τους μισθοφόρους της «Σιδερένιας Φτέρνας», αλλά περιγράφει και την αισιοδοξία του βασικού ήρωά της. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1907 και πραγματεύεται τις δύο μεγάλες εργατικές εξεγέρσεις του Σικάγο και του Σαν Φρανσίσκο, που πνίγηκαν στο αίμα. Με το βιβλίο, ο αναγνώστης, από την απόσταση τεσσάρων αιώνων σοσιαλισμού, κοιτάει πίσω στα μαρτυρικά χρόνια του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

 • Την Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 8 μ.μ., θα γίνει η συναυλία «Η μουσική διάσταση του Μπρεχτ ΙΙ», με τραγούδια από τα θεατρικά έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
 • Την Παρασκευή 24 Μάρτη, στις 7 μ.μ., είναι προγραμματισμένη προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

Με την υπόθεση μεταφερόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο επί πρωθυπουργίας Χάρολντ Ουίλσον, κυβέρνησης των Εργατικών και υπουργού Εργασίας Μπάρμπαρα Καστλ, τον Ιούνη του 1968. Τότε, 183 εργάτριες, ράφτρες καλυμμάτων στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φορντ», σε μια εργατούπολη, κήρυξαν απεργία που διήρκεσε 3 ολόκληρες βδομάδες. Την εποχή της απεργίας, η «Φορντ» ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ευρώπη. Αίτημα των απεργών ραφτρών ήταν όχι μόνο η αύξηση μισθών σε επίπεδα ειδικευμένου προσωπικού, αλλά και η ισοτιμία στη συμπεριφορά. Και βλέπουμε ότι ακόμη κι όταν κάποιος είναι μικρός κι αδύναμος, αν ο αγώνας δίνεται αταλάντευτα, με εργατική αλληλεγγύη και καθολική συμμετοχή, όχι απλά υπάρχουν πιθανότητες νίκης, αλλά η νίκη είναι βέβαιη.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος

Εκδηλώσεις με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 20ό Συνέδριο διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

 • Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 11 π.μ., σε περιοδεία στο ΤΕΙ Σερρών, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γάζος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

 • Την Πέμπτη 2 Μάρτη:

-- Στις 12 μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα 209, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στη 1 μ.μ., στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), στην αίθουσα Δ 12, θα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 2 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο πορτοκαλί αμφιθέατρο, θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., σε σύσκεψη σπουδαστών στο ΤΕΙ Λάρισας, θα μιλήσει ο Γ. Παντελίδης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο στη Σάμο, στο κτίριο Εμπορικής, θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

 • Τη Δευτέρα 6 Μάρτη:

-- Στις 3 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο στη Ρόδο, στην αίθουσα χορού, θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

 • Την Τρίτη 7 Μάρτη:

-- Στις 12.30 μ.μ., στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας, στην αίθουσα 313, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

 • Την Τετάρτη 8 Μάρτη:

-- Στη 1 μ.μ., στη Φυσικομαθηματική Σχολή, στο αμφιθέατρο 21 του Μαθηματικού, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 1.30 μ.μ., στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο αμφιθέατρο 2, Γενικές έδρες ΣΕΜΦΕ, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 2 μ.μ., στις Σχολές Υγείας του Πανεπιστημίου Αθήνας, στο αμφιθέατρο ΠΑΘ.ΑΝ, θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 12 μ., στο Χημείο, στο αμφιθέατρο Υ, θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 4 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο στη Μυτιλήνη, στην αίθουσα θάλασσα Β, θα μιλήσει ο Νίκος Λάππας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

 • Την Πέμπτη 9 Μάρτη:

-- Στις 11.30 π.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα Α (κάτω από το «Σίδερη»), θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση
 • Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ, το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Καισαριανής.

«Ρεαλισμός για αυτούς είναι οι δεκάδες πόλεμοι που γεννούν κύματα κατατρεγμένων προσφύγων, η οικονομική κρίση, η ανεργία και η φτώχεια, το γεγονός ότι καλούμαστε να ζήσουμε χειρότερα από τους γονείς μας. Η γενιά μας μπορεί να τους διαψεύσει. Μπορεί να δώσει την απάντησή της παλεύοντας για το παρόν και το μέλλον που έχει ανάγκη και της αξίζει, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!» τονίζει μεταξύ άλλων στην πρόσκλησή της για την εκδήλωση η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών.

Θα μιλήσει η Βιβή Σιώρα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ακόμα θεατρικό αναλόγιο από μαθητές, βασισμένο στο βιβλίο «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Νικολάι Οστρόφσκι.

 • Επίσης, η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, μπροστά στην επέτειο των 100 χρόνων της μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης, οργανώνει εκδήλωση για τον μεγάλο Σοβιετικό συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, με θέμα: «Μια τιτάνια μουσική φλέβα που χτυπά στο ρυθμό της εποχής της». Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 12 μ., στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρουσιαστούν τα έργα «Σουίτα για δυο πιάνα σε Φα Δίεση μινόρε, Εργο 6» και «Waltz No2».

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ποδοσφαιρικά τουρνουά και εκδρομές

Oι Μαθητικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ διοργανώνουν πλούσια δραστηριότητα για τον μήνα Μάρτη, με σκοπό να συζητήσουν πλατιά με τους συμμαθητές τους όλα όσα τους απασχολούν και τους προβληματίζουν.

Συγκεκριμένα διοργανώνουν ποδοσφαιρικά τουρνουά ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει, Τα τουρνουά θα γίνουν σε Πάτρα, Αργοστόλι και Πύργο (στις 4 - 5 Μάρτη), στο Αγρίνιο (στις 11 - 12 Μάρτη) και στη Ζάκυνθο (στις 19 Μάρτη).

Ακόμα διοργανώνουν μαθητικές εκδρομές με θέμα: «Ανακαλύπτοντας τον τόπο μας μαθαίνουμε πώς αλλάζουν οι κοινωνίες». Τέτοιες εκδρομές θα γίνουν:

 • Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Ζάκυνθο, στις 12 Μάρτη, από τις Μαθητικές Οργανώσεις της Ζακύνθου.
 • Στο κάστρο της Ναυπάκτου στις 18 Μάρτη, από τις Μαθητικές Οργανώσεις Αιτωλοακαρνανίας.
 • Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 26 Μάρτη, από τις Μαθητικές Οργανώσεις Αχαΐας και Ηλείας.
4ος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αγκαλιάζεται από μαθητές σε όλη τη χώρα

Ολοκληρώθηκε η αποστολή δηλώσεων συμμετοχής

Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες, με την αποστολή των δηλώσεων συμμετοχής, η πρώτη φάση του 4ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Συλλογικής και Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που έχει ως κεντρικό σύνθημα «Συναγωνιστείτε για ν' ανοίξουμε ένα μονοπάτι για την αλήθεια, για το φως». Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η αποστολή ολοκληρωμένων εργασιών θα γίνει μέχρι 30 Απρίλη.

Ο 4ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός έχει περισσότερα θέματα από κάθε άλλη φορά. Διαρθρώνονται σε επτά ενότητες για ενδιαφέροντα ζητήματα, από τα οποία η κάθε ομάδα μαθητών επιλέγει τη μία και στη συνέχεια δουλεύει την εργασία της αξιοποιώντας διάφορες μορφές. Τα θέματα είναι τα εξής: 1) 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση: Μύθοι και πραγματικότητα. 2) Ναρκωτικά: Είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή; 3) Η συμμετοχή των γυναικών στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. 4) Social Media: Με ένα «like» ομορφαίνει η ζωή...; 5) 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967. Ιστορίες και διδάγματα. 6) Αθλητικό Ρεπορτάζ. 7) Στους κυνηγημένους δίνουμε το χέρι... Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.

Οπως φαίνεται από τις δηλώσεις συμμετοχής, το 7ο θέμα συγκεντρώνει τις περισσότερες συμμετοχές και ακολουθούν τα θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά, την Οχτωβριανή Επανάσταση και τον αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστικά και τα λόγια των ίδιων των μαθητών που εξηγούν γιατί επέλεξαν τα συγκεκριμένα θέματα στις δηλώσεις συμμετοχής τους.

«Επιλέξαμε το 7ο θέμα επειδή ο Πειραιάς που ζούμε είναι περιοχή που έχει δεχτεί πρόσφυγες σε πολλές περιόδους της ιστορίας. Σήμερα, το προσφυγικό ζήτημα είναι και πάλι στην επικαιρότητα και εμείς θέλουμε να αναδείξουμε ότι η προσφυγιά δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει, αλλά έχει αιτίες, θύτες και θύματα», έγραψε μία ομάδα μαθητών από τον Πειραιά. Αντίστοιχα, συμμαθητές τους από άλλα σχολεία εξηγούν γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο θέμα και την πρόθεσή τους να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν τις διάφορες προεκτάσεις του, να μοιραστούν την προσωπική τους πείρα από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, να περάσουν και μέσα από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό μηνύματα: «Το Προσφυγικό και η υποδοχή των προσφυγόπουλων αφορά σε μεγάλο βαθμό και την περιοχή μας, μας δημιουργεί προβληματισμό»... «Το σχολείο μας έχει πάρει διάφορες πρωτοβουλίες για αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, οπότε θεωρούμε σημαντικό να αποτυπώσουμε αυτή την πείρα»...

Ιδιαίτερα φαίνεται να απασχολεί τους μαθητές και το ζήτημα των ναρκωτικών, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις συμμετοχής, σε κάποιες από τις οποίες διαβάζουμε: «Επιλέξαμε το θέμα των ναρκωτικών γιατί στο σχολείο μας αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής είναι έντονο το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών, ακόμα και από παιδιά της ηλικίας μας. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια ευκαιρία ώστε να συζητήσουμε με τους συμμαθητές μας πάνω σε αυτό»... «Θέλουμε με αυτή την εργασία να αποδείξουμε ότι τα ναρκωτικά είναι όπλο του σημερινού συστήματος και σκοπό έχουν να ναρκώσουν τη σκέψη της νεολαίας, γιατί θέλουν μια νεολαία ανήμπορη να αντιδράσει»... Μία από τις ομάδες δηλώνει πως στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα γράψει ένα τραγούδι ραπ, «που θα αναδεικνύει ότι τα ναρκωτικά δεν είναι φυγή για έναν νέο σήμερα και ότι δεν διαχωρίζονται σε σκληρά και μαλακά».

«Θέλουμε να αντλήσουμε διδάγματα»

«Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της ιστορίας σχετικά με το θέμα αυτό, ειδικά μέσα από τα σχολικά βιβλία και γενικά το εκπαιδευτικό σύστημα, και θέλουμε μέσα από την εργασία μας να αντλήσουμε διδάγματα από την πάλη της εργατικής τάξης της Ρωσίας, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τους νέους σήμερα, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν ελάχιστα για τη μεγάλη νικηφόρα επανάσταση των μπολσεβίκων», γράφουν τα μέλη μιας από τις ομάδες, εξηγώντας γιατί επέλεξαν το πρώτο θέμα, για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση. «Λίγοι συμμαθητές μας ξέρουν ότι για πρώτη φορά η εργατική τάξη δημιούργησε μια κοινωνία που μπορούσε να ζήσει χωρίς αφεντικά, δίνοντας ταυτόχρονα τεράστια επιτεύγματα στην ανθρωπότητα», σημειώνει άλλη ομάδα μαθητών. «Το επιλέξαμε για να ψάξουμε και να μάθουμε πώς ήταν η ζωή και η καθημερινότητα στο σοσιαλισμό, ειδικά για τους μαθητές. Εχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τη ζωή και το σχολείο του τότε με το σημερινό σχολείο και την καθημερινότητά μας σήμερα και τελικά με το σχολείο και τη ζωή που εμείς θέλουμε σήμερα», σημειώνει μια άλλη ομάδα που επέλεξε το θέμα της επετείου από την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Το «αθλητικό ρεπορτάζ» είναι επίσης ένα θέμα που επέλεξαν αρκετές ομάδες για τη συλλογική εργασία τους, σε πολλές περιπτώσεις επειδή οι μαθητές που τις συγκροτούν ασχολούνται με τον αθλητισμό και αναγνωρίζουν πως είναι μια ανάγκη που μένει ανικανοποίητη: «Εφόσον ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, γνωρίζουμε ότι μερικοί αθλητές κάνουν χρήση αναβολικών. Επίσης, στενοχωριόμαστε με το γεγονός ότι πολλά παιδιά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό». Μία από τις ομάδες, μάλιστα, δηλώνει πως θέλει, μέσω ενός τουρνουά ποδοσφαίρου που θα διοργανώσει, να θίξει το ζήτημα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και να διεκδικήσουν οι μαθητές από το δήμο και την κυβέρνηση σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη, να στείλουν μήνυμα ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό.

Η διάθεση των μαθητών να ερευνήσουν, να δημιουργήσουν και να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους, μία δυνατότητα που δίνει με μοναδικό τρόπο ο Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Συλλογικής και Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», αποτυπώνεται και στις δηλώσεις συμμετοχής στα υπόλοιπα θέματα. «Μας αρέσει η ιστορία και θέλουμε μέσα από τα διάφορα γεγονότα να αντλήσουμε παραδείγματα στάσης ζωής γυναικών, που θα μας δώσουν έμπνευση να συνεχίζουμε κι εμείς σήμερα να παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει», σημειώνει μία ομάδα που επέλεξε το θέμα «Η συμμετοχή των γυναικών στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες». Αλλοι δηλώνουν πως θα αναζητήσουν πηγές για το ρόλο των γυναικών της περιοχής τους στην Αντίσταση, ενώ μια ομάδα σημειώνει: «Θέλουμε εκτός από το να προβάλουμε το ρόλο των γυναικών τότε, να αναδείξουμε σημαντικές πλευρές της δράσης των γυναικών και σήμερα».

Προβληματισμός αποτυπώνεται από την πλευρά των συμμετεχόντων για το θέμα «Social Media: Με ένα "like" ομορφαίνει η ζωή...;». «Ολα τα παιδιά της ηλικίας μας ασχολούνται με τα social media»... «Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν αρκούν μόνο αυτά για να έχει ένας νέος φίλους»... «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν πλέον κυρίαρχο ρόλο στη ζωή της νεολαίας και μέσα από την εργασία θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που δημιουργούν στην κοινωνικοποίηση των νέων, την ψεύτικη αίσθηση ελευθερίας που τους δημιουργούν και πώς αξιοποιούνται από το σύστημα», αναφέρουν στις δηλώσεις συμμετοχής τους κάποιες από τις ομάδες που θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Ενώ άλλες ομάδες δηλώνουν ότι θέλουν μέσα από την εργασία τους να μάθουν περισσότερα για το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967 και την αντιδικτατορική πάλη.

ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Γλέντι των σπουδαστών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου διοργανώνει μεγάλο λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 9 μ.μ., στο μεζεδοπωλείο «Ο Βορονώφ» (Καρατζά 29, Πειραιάς).

Το ΔΣ στο κάλεσμά του προς τους σπουδαστές αναφέρει: «Η εξεταστική τελείωσε και ήρθε η ώρα να το ρίξουμε και λίγο έξω. Γιατί και ο αγώνας θέλει κέφι! Καλούμε όλους τους σπουδαστές να έρθουν, να γλεντήσουμε όλοι μαζί, να περάσουμε καλά! Ετσι θα μπορούμε να δώσουμε σαν μια γροθιά και τις μάχες που έρχονται».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Δυναμώνουμε τον αγώνα για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα»

Κάλεσμα στους σπουδαστές να συμμετάσχουν στις εκλογές που θα γίνουν από 6 έως 15 Μάρτη

Από τις 6 μέχρι τις 15 του Μάρτη πραγματοποιούνται στα δημόσια ΙΕΚ της Αττικής οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) και των Επιτροπών σε κάθε σχολή.

Κάλεσμα στους σπουδαστές να συμμετάσχουν στις εκλογές, να δυναμώσουν τον Σύλλογο με την ψήφο τους και πάνω από όλα με τη συμμετοχή τους στη δράση, απευθύνει ο ΣΥΣΔΙΕΚ. «Ο Σύλλογος είναι η φωνή μας! Από την αρχή της χρονιάς, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ οργάνωσε τις διεκδικήσεις των σπουδαστών μέσα και έξω από τις σχολές. Πρωτοστάτησε για να δίνονται δωρεάν τα αναλώσιμα σε μια σειρά από σχολές και τμήματα. Εκανε παρεμβάσεις στις διοικήσεις για τα ζητήματα θέρμανσης και υποδομής των κτιρίων, για τα προβλήματα στις πρακτικές των συναδέλφων. Πρωτοστατεί στον αγώνα να μην διαγράφονται οι άνεργοι σπουδαστές από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Με συλλαλητήρια, συμμετοχή σε απεργίες, κινητοποιήσεις σε κάθε ΙΕΚ, έδωσε απάντηση στην κυβέρνηση ότι δεν δεχόμαστε τη ζωή που μας ετοιμάζουν», σημειώνει στο κάλεσμά του ο ΣΥΣΔΙΕΚ, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στην οργάνωση βρίσκεται η δύναμη!

Με τη συμμετοχή σου και τη δράση σου, με δυνατό σύλλογο μπορούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα για ολοκληρωμένες σπουδές πάνω στην ειδικότητα που επιλέξαμε, για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!

Τα όνειρά μας και τη ζωή μας δεν θα μας τα χαρίσει κανείς! Η εμπειρία μας μέσα και έξω από τη σχολή το επιβεβαιώνει. Με οργάνωση, συλλογικό αγώνα, αλληλεγγύη ο ένας για τον άλλο, μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί. Οπως παλεύουμε καθημερινά για να τα βγάλουμε πέρα στο μεροκάματο και τη ζωή, έτσι, με την ίδια δύναμη πρέπει να παλεύουμε ο ένας πλάι στον άλλο για τα δικαιώματά μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δηλαδή τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή, την ασφάλιση, τη φροντίδα της υγείας μας, να έχουμε ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία, για αθλητισμό. Είναι ψέμα το ότι "δεν αλλάζει τίποτα με τους αγώνες". Χωρίς τους αγώνες τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο.

Είμαστε κομμάτι του εργαζόμενου λαού! Η θέση μας είναι πλάι του!

Η κυβέρνηση, η ΕΕ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, μας προετοιμάζουν από τώρα να χαμηλώσουμε τις απαιτήσεις μας. Θέλουν να μη γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, να μη μάθουμε ποτέ τις κατακτήσεις που πέτυχε ο οργανωμένος αγώνας των εργατών και του λαού τις προηγούμενες δεκαετίες. Θέλουν να συνηθίσουμε τη ζωή χωρίς δικαιώματα, ώστε αύριο στη δουλειά να θεωρούμε δεδομένο το μισό μεροκάματο που θα μας δίνουν, τη μισή ζωή που θα ζούμε. Πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα θέλουν να χτιστεί η "ανάπτυξή" τους. Αυτή είναι η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ακολουθεί και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προστατεύει τα συμφέροντα των εργοστασιαρχών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, και τσακίζει τις ζωές του λαού και της νεολαίας.

Η δράση του καθενός από μας ξεχωριστά μέσα στο τμήμα, στην πρακτική, στο ΙΕΚ είναι που κάνει τη διαφορά. Συγκροτούμε στα τμήματα και τις σχολές μας επιτροπές του Συλλόγου, για να οργανώνουμε καλύτερα την πάλη μέσα σε κάθε σχολή. Οι επιτροπές είναι τα αυτιά και τα μάτια του Συλλόγου, μπορούν καλύτερα να ενημερώνουν όλους τους σπουδαστές, να οργανώνουν τον αγώνα.

Συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο του Συλλόγου. Πρωτοστατούμε στο ΙΕΚ μας, στο να έρθουν και άλλοι συνάδελφοι στις διαδικασίες του, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δράσουμε για τα δικαιώματά μας.

Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές, στις συνελεύσεις και τις διαδικασίες. Μαζικός σύλλογος σημαίνει ότι από καλύτερες θέσεις θα μπορεί να παλεύει να διεκδικεί. Η δράση του Συλλόγου μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει ότι η συλλογική δράση ανοίγει δρόμους, ότι δεν περισσεύει.

Δυναμώνουμε τη συμμετοχή μας και τον κοινό αγώνα με τα σωματεία των κλάδων και των ειδικοτήτων μας, που μας ενημερώνουν σταθερά για τα δικαιώματά μας, για το τι θα συναντήσουμε στην πρακτική και αύριο στη δουλειά. Είναι τα σωματεία εκείνα που παλεύουν για το συμφέρον των εργατών κόντρα στους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες», τονίζει στο κάλεσμά του ο ΣΥΣΔΙΕΚ, καλώντας να φτάσει το πλαίσιο πάλης του Συλλόγου σε κάθε ΙΕΚ.

Το αγωνιστικό πλαίσιο πάλης

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ καλεί να παλέψουν οι σπουδαστές για:

-- Την άμεση εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο, να καταργηθεί η πιστοποίηση. Ουσιαστική εκπαίδευση για το επάγγελμά μας και όχι για τις εφήμερες ανάγκες που έχει μια συγκεκριμένη επιχείρηση.

-- Την άμεση κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία-πρακτική των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ.

-- Να υπάρξει νέα απόφαση, και καθιέρωση υποχρεωτικής σύμβασης για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική, που θα προβλέπει την αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ με τον βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-- Να μην διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ οι σπουδαστές που φοιτούν σε κάποιο ΙΕΚ και έχουν κάρτα ανεργίας. Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου χωρίς όρους και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη φοίτηση σε ΙΕΚ.

-- Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

-- Κτιριακή κάλυψη, αίθουσες ανάλογες του όγκου των σπουδαστών. Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους. Μείωση των σπουδαστών ανά τάξη και εργαστήριο. Ούτε σκέψη για δίδακτρα.

-- Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα και εξοπλισμό από την τσέπη μας! Αμεσα να καλυφτούν από το κράτος.

-- Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους τους σπουδαστές.

-- Δωρεάν στέγαση και σίτιση για όσους βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους.

-- Δωρεάν συμμετοχή των σπουδαστών σε αθλητικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, π.χ. χρήση γυμναστηρίων, κολυμβητηρίων, καλλιτεχνικών μαθημάτων, ωδείων κ.λπ.

Το πρόγραμμα των εκλογών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα δημόσια ΙΕΚ της Αττικής ως εξής:

Δευτέρα 6 Μάρτη: Ν. Σμύρνη, Περιστέρι, Μεταξουργείο, Κηφισιά, ΣΤΕ.

Τρίτη 7 Μάρτη: Ρέντη, ΓΝΑ Νίκαιας, Νίκαια, Κορυδαλλός, Κερατσίνι.

Τετάρτη 8 Μάρτη: Αιγάλεω, ΟΑΕΔ Αιγάλεω, Γλυφάδα, Γκράβα, Κερατσίνι.

Πέμπτη 9 Μάρτη: ΣΚΥΠ, Ηλιούπολη, Αμπελόκηποι, Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», Ελληνικό.

Παρασκευή 10 Μάρτη: ΟΑΕΔ Μοσχάτου, Δάφνη, Ζωγράφου, ΟΑΕΔ Καλαμάκι, Κόκκινος Μύλος.

Δευτέρα 13 Μάρτη: Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση, Ελευσίνα, Αγ. Ανάργυροι.

Τρίτη 14 Μάρτη: Αγ. Δημήτριο, Χαϊδάρι, Ευαγγελισμός, ΓΝΑ ΚΑΤ, Σιβιτανίδειος.

 • Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει τις εκλογές του στις σχολές ως εξής:

8, 9, 10, 13, 14, 15 και 16 Μάρτη: ΙΕΚ Θέρμης, Νεάπολης, Ευόσμου, Τριανδρίας, Πυλαίας.

13 - 14 Μάρτη: 1ο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕ Περαίας.

15 Μάρτη: ΙΕΚ Επανομής.

15 - 16 Μάρτη: ΙΕΚ Μοναστηρίου.

16 Μάρτη: ΙΕΚ Σίνδου - Λαγκαδά.

17 Μάρτη: ΙΕΚ Κουφαλιών.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ