Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια κερδισμένη μάχη με μεγάλη πολιτική σημασία

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» στελέχη των δύο πρώτων Οργανώσεων στην πανελλαδική άμιλλα

Η πανελλαδική κατάταξη των Κομματικών Οργανώσεων
Η πανελλαδική κατάταξη των Κομματικών Οργανώσεων
Κατά 122,35% καλύφθηκε το πλάνο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος που ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε με το ενδέκατο «κλείσιμο» την περασμένη Δευτέρα 9 Γενάρη.

Τόσο η μεγάλη υπερκάλυψη, όσο και το γεγονός ότι όλες οι Οργανώσεις Περιοχής και σχεδόν όλες οι ΤΟ του Κόμματος έπιασαν τους στόχους τους, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, με το σύνθημα του 20ού Συνεδρίου να δεσπόζει σε αυτές: «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία - το σοσιαλισμό».

Στους δύο μήνες που κράτησε η Οικονομική Εξόρμηση, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ έκαναν ένα πολύ πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και συνοικίες, καλώντας την εργατική τάξη να ενισχύσει από το υστέρημά της το ΚΚΕ. Το αποτέλεσμα της μάχης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού για μια ακόμα χρονιά δόθηκε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Η τελική κατάταξη της πανελλαδικής άμιλλας ανέδειξε πρώτη Οργάνωση την ΚΟ Πελοποννήσου με 160,88%, δεύτερη την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας με 152,85% και τρίτη την ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 142,80%. Ακολουθούν κατά σειρά οι Οργανώσεις: Εξωτερικού με 134,18%, Θεσσαλίας με 124,70%, Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 123,79%, Δυτικής Μακεδονίας με 121,16%, Κρήτης με 120,19%, Αιγαίου με 120,08%, Αττικής με 115,18%, Κεντρικής Μακεδονίας με 114,14% και Ηπείρου με 113,66%. Η ΚΝΕ κάλυψε το πλάνο της κατά 130,12%, ενώ η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» κατά 110%.

Εύστοχη προετοιμασία, κλίμα άμιλλας και καλή πολιτική συζήτηση

Μέχρι και την τελευταία στιγμή δόθηκε η μάχη της υπερκάλυψης. Στον πίνακα οι 30 ΤΟ με την καλύτερη απόδοση
Μέχρι και την τελευταία στιγμή δόθηκε η μάχη της υπερκάλυψης. Στον πίνακα οι 30 ΤΟ με την καλύτερη απόδοση
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Νίκος Διασάκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου, της Οργάνωσης που κατάφερε και τη μεγαλύτερη υπερκάλυψη, αναφέρεται στην αξία της άμιλλας, σημειώνοντας ότι «από την αρχή της εξόρμησης, η Οργάνωση της Πελοποννήσου έβαλε στόχο να διακριθεί στην άμιλλα της ΚΕ. Με αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι Τομεακές Επιτροπές που οργάνωσαν τη μάχη, καλλιεργώντας την άμιλλα και καθορίζοντας τους στόχους με τρόπο που να κατανοεί το κάθε μέλος της ΚΟΒ ότι η προσωπική του προσπάθεια είναι τμήμα του συνολικότερου σχεδιασμού της Οργάνωσης. Η προσπάθεια να είναι ενήμεροι όσο γίνεται περισσότεροι "μαχητές", με οργανωμένο τρόπο, αμέσως μετά το "κλείσιμο" κάθε Δευτέρα, με τα αποτελέσματα αλλά και τους στόχους της ΚΟ για την επόμενη Δευτέρα, η εξατομίκευση του στόχου αυτού ήταν επίσης κρίκος για την επιτυχία».

Το στέλεχος του Κόμματος σημειώνει, επίσης, ότι αυτή η προετοιμασία έπιασε τόπο, κάτι που φάνηκε μεταξύ άλλων στη σημαντική αύξηση των κομματικών μελών που έδωσαν «κόκκινα μεροκάματα», στις ΚΟΒ που υπερκάλυψαν το πλάνο τους, αλλά και στους υπόλοιπους δείκτες που αφορούν τη στράτευση των μελών και των οπαδών. Ο Ν. Διασάκος ξεχωρίζει, επίσης, τη σημαντική συμβολή των κομμουνιστών που έδωσαν τη μάχη σε εργοστάσια και άλλους τόπους δουλειάς και με όπλο το κουπόνι του ΚΚΕ δυνάμωσαν τους δεσμούς τους με συναδέλφους τους.

Ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, η οποία τερμάτισε στη δεύτερη θέση, υπογραμμίζει ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, αλλά «αποτέλεσμα μιας σειράς μέτρων που πήραν τα κομματικά όργανα για την οικονομική δουλειά στην περιοχή συνολικά, αλλά και πιο ειδικά μπροστά στην Οικονομική Εξόρμηση».

Ο Αρ. Δαμαλάς ξεχωρίζει την αξία που είχε για την προετοιμασία της μάχης «η συζήτηση που προηγήθηκε όχι μόνο εσωκομματικά, αλλά και σε συσκέψεις με οπαδούς που συνέβαλαν για να κατανοηθεί η αξία της. Σημαντική ήταν η επιμονή που έδειξαν τα όργανα μέχρι και την τελευταία στιγμή, να βοηθηθούν όλα τα μέλη του Κόμματος ώστε να πιάσουν τους προσωπικούς τους στόχους.

Αξιοποιήθηκε ακόμα η διακίνηση του "Ριζοσπάστη" με τις Θέσεις για το 20ό Συνέδριο, έγινε μεγαλύτερο άνοιγμα από την περσινή αντίστοιχη εξόρμηση, απευθυνθήκαμε σε πολύ περισσότερους για να τους εξηγήσουμε γιατί πρέπει να στηρίξουν οικονομικά το ΚΚΕ, που είναι πάντα από την ίδρυσή του στο πλευρό των εργαζομένων, είναι το αποκούμπι τους στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του», συμπληρώνει ο Αρ. Δαμαλάς. Ενώ, για την αξία αυτής της προσπάθειας, σημειώνει: «Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στα οικονομικά, αλλά βάθυνε πολιτικά, καλύπτοντας όλο το εύρος των πολιτικών εξελίξεων και βοηθώντας να προωθηθεί η συνολική πρόταση διεξόδου του Κόμματος».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης μάς οπλίζει με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ
  • Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος και από επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς
  • «Ο Λένιν και τα φιλοσοφικά προβλήματα της σύγχρονης Φυσικής»: Ανταπόκριση από εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
Ο αγώνας για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό και τον πόλεμο

Εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ

Με τραγούδια της μετανάστευσης και της προσφυγιάς ολοκληρώθηκε η εκδήλωση
Με τραγούδια της μετανάστευσης και της προσφυγιάς ολοκληρώθηκε η εκδήλωση
Ελληνες και μετανάστες εργάτες βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 8 Γενάρη στην «Αλκυονίδα», στην εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και τις Θέσεις του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ανέδειξε ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα έχει την ίδια μήτρα με όλα τα προβλήματα που βιώνουν οι ντόπιοι εργάτες στα εργοστάσια και τους άλλους τόπους δουλειάς, που δεν είναι άλλη από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Η ΤΟ Βιομηχανίας, άλλωστε, έχει σταθερά στον προσανατολισμό της τη βελτίωση της παρέμβασης στους μετανάστες εργάτες, που εργάζονται στα εργοστάσια της Αττικής, ως έναν ακόμα όρο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Προετοιμάζοντας την εκδήλωση, μάλιστα, η Οργάνωση βρέθηκε σε χώρους που μένουν ή δουλεύουν μετανάστες βιομηχανικοί εργάτες, καλώντας τους να πάρουν μέρος, να ακούσουν τι λέει το ΚΚΕ και να μπουν στον αγώνα μαζί του.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια εμπνευσμένα από τη μετανάστευση, όπως «Της Ξενιτιάς», την «Προσφυγιά», «Εδώ στην ξένη χώρα».

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μερεντίτη:


Το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό αφορά εκατομμύρια εργαζόμενους από διάφορες χώρες, που ο καπιταλισμός με τους πολέμους και τη φτώχεια τούς ανάγκασε να φύγουν από τη χώρα τους, που σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, κάτω από άθλιες συνθήκες. Αλλοι εγκλωβισμένοι σε διάφορα κέντρα, στην ουσία στρατόπεδα, άλλοι στοιβαγμένοι στα υπόγεια. Αλλους τους έχουν και δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και άλλους τους έχουν στην αναμονή, για να τους χρησιμοποιήσουν όταν χρειαστεί ως φτηνότερη εργατική δύναμη.

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες και μετανάστες, αφορά το ίδιο και τους ντόπιους εργάτες και εργάτριες.

Ο καπιταλισμός αξιοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες για να ρίχνει και τα μεροκάματα των ντόπιων, για να περιορίζει εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην ενότητα της εργατικής τάξης, για να δηλητηριάζει συνολικά την εργατική τάξη με το ρατσιστικό εθνικιστικό δηλητήριο.

Χρησιμοποιούν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό για να περνάνε σε κάθε χώρα πιο εύκολα τα διάφορα αντεργατικά μέτρα, όπως γίνεται για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα. Προβάλλουν το δράμα των προσφύγων και μεταναστών, για να φοβίσουν, για να ξεχνάνε οι ντόπιοι τα δικά τους βάσανα, καλλιεργώντας την αντίληψη «καθίστε ήσυχα, να αισθάνεστε τυχεροί γιατί υπάρχουν και χειρότερα.

Ο Γ. Μερεντίτης
Ο Γ. Μερεντίτης
Προσπαθούν να φορτώσουν στους πρόσφυγες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι εργάτες, λέγοντας ότι φταίνε οι πρόσφυγες για την ανεργία, για την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία, στα σχολεία, για την εγκληματικότητα, τη φτώχεια, σπρώχνοντας έτσι τους ντόπιους εργάτες ενάντια στους πρόσφυγες και όχι ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι ο καπιταλισμός.

Τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις αξιοποιούν τους πρόσφυγες και μετανάστες για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, για να αντιμετωπίσουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, όπως γίνεται ανάμεσα σε Τουρκία και EE, ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Τους αξιοποιούν για να ενισχύουν την παρουσία του NATO στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κρύβοντας ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού EE, ΗΠΑ με τη Ρωσία και γενικότερα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που υπάρχουν σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Αυτή την πολιτική των πολέμων, της εκμετάλλευσης, στηρίζει η EE, το NATO, οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, δυνάμεις όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα. Αυτή την πολιτική στηρίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων. Το δήθεν ενδιαφέρον τους για τους πρόσφυγες είναι υποκριτικό. Την ίδια πολιτική στηρίζει και η ΧΑ, σπέρνοντας το φασιστικό της δηλητήριο, με την ανοχή και των άλλων κομμάτων.

Πρόβλημα που αφορά συνολικά την εργατική πάλη

Το μόνο Κόμμα που έχει ριζικά διαφορετική στάση απέναντι στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι το ΚΚΕ. Εμείς λέμε ότι το πρόβλημα της προσφυγιάς, της μετανάστευσης είναι ταξικό, οφείλεται σε συγκεκριμένες αιτίες και αφορά συνολικά την εργατική τάξη.

Τους πρόσφυγες και μετανάστες τούς έδιωξαν από τις χώρες τους η EE, το NATO, οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Ουκρανία, στο Σουδάν, στη Σομαλία, στην Παλαιστίνη κ.α.

Τους έδιωξε η μεγάλη φτώχεια και η εξαθλίωση, που έχουν ρίξει τους εργαζόμενους οι ξένοι και ντόπιοι καπιταλιστές σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και διάφορες χώρες της Αφρικής.

Τους πολέμους τους έκαναν για να ελέγξουν τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο που υπάρχει σε αυτές τις χώρες, για να αποκτήσουν τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, για να μοιράσουν την περιοχή, για να πάνε να βγάλουν κέρδη οι πολυεθνικές τους.

Οι ιμπεριαλιστές, για να δικαιολογούν τους πολέμους που κάνουν, αξιοποιούν εθνικές και θρησκευτικές διαφορές που υπάρχουν, ενώ δημιουργούν διαφορές και εκεί που δεν υπάρχουν. Δημιουργούν οργανώσεις που τις χρησιμοποιούν, σπρώχνουν τους λαούς σε εμφυλίους και μετά επεμβαίνουν στρατιωτικά δήθεν για να τους σώσουν.

Ετσι γινόταν πάντα κι έτσι θα γίνεται στον καπιταλισμό με τους πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ίδια συμφέροντα που τους διώχνουν από τις χώρες τους, τα ίδια τους εκμεταλλεύονται και στις χώρες που πάνε ως πρόσφυγες - μετανάστες.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν συμφώνησε και δεν στήριξε κανέναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρανία, στη Γιουγκοσλαβία και όπου αλλού έγινε, πρωτοστατήσαμε στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης.

Παλεύουμε για να σταματήσει κάθε συμμετοχή και στήριξη της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να φύγει το NATO από την περιοχή και γενικότερα. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές στους πολέμους από γη, αέρα και θάλασσα.

Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, να μην υπάρξει καμία στρατιωτική βάση στο Αιγαίο.

Να πάρει πίσω η Ελλάδα την υπογραφή της από τις αποφάσεις της EE, που στρέφονται ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες, που στην ουσία καταργούν το άσυλο και εγκλωβίζουν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα. Ζητάμε την κατάργηση όλων των αντιμεταναστευτικών νόμων της EE. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς. Απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης, αποσύνδεση από τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων, κατάργηση των παραβόλων και των προστίμων.

Ταυτόχρονα, λέμε πως αυτά τα αιτήματα θα πρέπει να τα διεκδικήσουν με τον αγώνα τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Δεν πρόκειται ούτε η κυβέρνηση, ούτε η EE να τους τα χαρίσει.

Να αντισταθούμε ενωμένοι, πρόσφυγες, μετανάστες και Ελληνες εργάτες, να μην τους αφήσουμε να πετύχουν το σκοπό τους, να στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλο. Να μην αφήσουμε να σπείρουν το ρατσιστικό, εθνικιστικό, θρησκευτικό δηλητήριο, να μην περάσει η ξενοφοβία. Οι καπιταλιστές των διάφορων χωρών που προσπαθούν να διαχωρίσουν τους εργάτες, συνεργάζονται μεταξύ τους για να τους εκμεταλλεύονται όλους πιο εύκολα. Τους εργοδότες δεν τους ενδιαφέρει αν ο σκλάβος τους είναι Ελληνας, Σύρος, Αφγανός, Αλβανός, Ρώσος, μαύρος ή λευκός, χριστιανός ή μουσουλμάνος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τους βγάζει πολλά κέρδη και ξέρει ότι όσο αυτοί θα τσακώνονται μεταξύ τους, τόσο αυτός θα βγάζει περισσότερα κέρδη. Και οι μετανάστες εργοδότες με τον ίδιο απάνθρωπο τρόπο εκμεταλλεύονται τους συμπατριώτες τους.

Να αντιπαλέψουμε τη ναζιστική - δολοφονική δράση της ΧΑ, που δεν στρέφεται μόνο ενάντια στους μετανάστες, αλλά γενικά ενάντια στους εργάτες. Γι' αυτό προμηθεύει τους εργοδότες με φτηνούς εργάτες, Ελληνες και μετανάστες. Η ΧΑ δεν συγκροτήθηκε για να χτυπάει μόνο τους μετανάστες, αλλά συνολικά όποιον εργάτη παλεύει για τα δικαιώματά του. Τους μετανάστες τους χρησιμοποίησε για να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Ολοι μαζί, Ελληνες εργάτες, πρόσφυγες και μετανάστες, και αυτοί που είναι χρόνια στην Ελλάδα και αυτοί που τώρα ήρθαν, να μην επιτρέψουμε να φορτώσουν στους μετανάστες τα προβλήματα του καπιταλισμού, της ανεργίας, της φτώχειας, την άθλια κατάσταση που υπάρχει στην Υγεία, την Παιδεία, την εγκληματικότητα, την πορνεία κ.ά.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους Ελληνες και μετανάστες εργάτες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, μέσα από τα σωματεία τους, σε κάθε χώρο δουλειάς, μέσα από τους δικούς τους συλλόγους και κοινότητες, να πρωτοστατήσουν για να εκφραστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υλική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες που τώρα ήρθαν στην Ελλάδα.

Εμείς στο ερώτημα για το πώς μπορεί να σταματήσει η προσφυγιά απαντάμε καθαρά και λέμε πως αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που το προκαλούν, που είναι ο καπιταλισμός και ο πόλεμος, που πάνε μαζί.

Οσο θα βρίσκονται στην εξουσία οι καπιταλιστές, τα πράγματα θα χειροτερεύουν συνεχώς για τους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες. Θα μεγαλώνει η εκμετάλλευση, η πείνα, θα πολλαπλασιάζονται οι πολεμικές συγκρούσεις για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον ορυκτό πλούτο, τους δρόμους μεταφοράς, θα πολλαπλασιάζονται οι εμφύλιες διαμάχες, θα αξιοποιούνται οι εθνικές, θρησκευτικές διαφορές για να σφάζονται οι εργάτες μεταξύ τους, θα γίνονται στρατιωτικά πραξικοπήματα και επεμβάσεις, θα μεγαλώνουν η προσφυγιά και η μετανάστευση, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, ο εθνικισμός.

Μόνη διέξοδος η εργατική εξουσία

Γι' αυτό ο αγώνας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού είναι αγώνας ενάντια στον πόλεμο, στον καπιταλισμό. Πρέπει να οδηγεί στο να πάρουν οι εργάτες από τα χέρια των καπιταλιστών τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τα καράβια, τα μέσα μεταφοράς, τον ορυκτό πλούτο, τα πετρέλαια και να τα βάλουν να δουλέψουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών, και όχι όπως είναι τώρα, που δουλεύουν για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλισμού, στο σοσιαλισμό, όπου εκεί όλοι οι εργαζόμενοι άσχετα από εθνικότητα και χρώμα θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, θα έχουν ελεύθερο χρόνο ξεκούρασης, θα ψυχαγωγούνται και θα μορφώνονται, θα ζουν ειρηνικά, όπως γινόταν στη Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες που υπήρξε ο σοσιαλισμός.

Γι' αυτό παλεύουμε, για την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, για να έρθει στην εξουσία η εργατική τάξη. Αυτό καλούμε να κάνουν από κοινού Ελληνες και μετανάστες στην Ελλάδα, αυτό καλούμε να κάνουν και οι Ελληνες που είναι μετανάστες σε διάφορες χώρες. Να οργανωθούν και να παλέψουν με τους εργάτες της χώρας που έχουν μεταναστεύσει, ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι ο καπιταλισμός.

Η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα και την κάθε χώρα απ' όπου κατάγονται οι μετανάστες, είναι να δυναμώσει ο αγώνας για να έρθουν οι εργάτες στην εξουσία, να πάρουν όλο τον πλούτο στα χέρια τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνουμε πρωτοβουλίες για να αναπτύσσουμε σχέσεις με ΚΚ άλλων χωρών, με ταξικά συνδικάτα. Προσπαθούμε να ανασυγκροτηθεί το κομμουνιστικό κίνημα, το εργατικό κίνημα, να παλέψει κάτω από τις δικές του σημαίες και όχι κάτω από ξένες.

Παλεύουμε για να δυναμώσει η πάλη των εργατών σε όλες τις χώρες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές, στους νέους που ετοιμάζονται.

Ο πόλεμος πάει μαζί με τον καπιταλισμό. Οπου οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από διαπραγματεύσεις, συμβιβασμούς, τότε αξιοποιείται ο πόλεμος, γι' αυτό λέμε ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

Σήμερα οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - EE - Ρωσία και άλλοι βάζουν τους λαούς να πολεμούν και να σκοτώνονται για τα δικά τους συμφέροντα, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και αλλού. Αύριο δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε απευθείας πολεμική αναμέτρηση ανάμεσά τους, όπου οι καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς θα είναι πολύ περισσότερες, γι' αυτό η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η προετοιμασία για τη στάση που θα κρατήσει η εργατική τάξη σε κάθε χώρα ώστε να παλέψει κάτω από τη δική της σημαία και όχι της αστικής τάξης, είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα.

Οι εργάτες θα πρέπει να διδαχθούν από τη στάση των εχθρών τους, οι οποίοι παρά τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους, απέναντι στους εργάτες είναι ενωμένοι. Γι' αυτό θα πρέπει να παλέψουν και αυτοί ενωμένοι, να υπάρξει η αναγκαία διεθνής ενότητα της εργατικής τάξης και του κινήματός της, οι εργάτες σε όλες τις χώρες να σκέφτονται και να δρουν με βάση το «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι η βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η αντεργατική επίθεση, για να προωθηθεί η ενότητα της εργατικής τάξης, για να αντιμετωπιστεί η δολοφονική, φασιστική δράση της ΧΑ, αλλά και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων, που αξιοποιούν το μεταναστευτικό πρόβλημα για να σπέρνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού.

Προχωρώντας προς το 20ό Συνέδριό μας, αλλά και στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματός μας, ένα από τα στοιχεία ισχυροποίησής του, ανόδου της ικανότητάς του για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, είναι και η δουλειά για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, η διεύρυνση της επιρροής του, των ιδεών του σε αυτό το τμήμα της εργατικής τάξης, η οργάνωση και η δράση περισσότερων μεταναστών και προσφύγων στα συνδικάτα και στους μαζικούς φορείς του κινήματος, η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Συνεχίζεται η πολύμορφη δράση με παρεμβάσεις του ΚΚΕ γύρω από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Η δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνει τόσο επισκέψεις σε καταυλισμούς, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, όσο και συγκεντρώσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις με Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Την προηγούμενη βδομάδα, μάλιστα, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή για την προστασία των προσφύγων από τη βαρυχειμωνιά που χτύπησε τους καταυλισμούς αλλά και για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Στο επίκεντρο αυτών των πρωτοβουλιών βρίσκεται η προσπάθεια να αναδειχτούν οι αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, να μετρηθούν βήματα στην κοινή πάλη ντόπιων και ξένων εργαζομένων, αλλά και να ενταθούν η οργάνωση, η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη για τους ξεριζωμένους.

Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία!

Ανακοίνωση της ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων

Σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και συνολικά στο λαό της περιοχής απευθύνεται με ανακοίνωσή της η ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, καλώντας τους να υποδεχτούν στα σχολεία της Ελευσίνας και της Μάνδρας τα ξεριζωμένα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο προσφυγόπουλα.

«Να καλωσορίσουμε αυτά τα παιδιά, που γλίτωσαν από το μακέλεμα των ιμπεριαλιστών στη χώρα τους, που γλίτωσαν στο πέρασμά τους στο Αιγαίο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, και συμπληρώνεται:

«Να απομονώσουμε ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να αθωώσουν τα αφεντικά και το σύστημά τους. Να βάλουμε στο στόχαστρό μας τον πραγματικό εχθρό, τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα, που για να θησαυρίσουν από τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας, σκοτώνουν και ξεσπιτώνουν λαούς είτε με βόμβες είτε με τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες. Γιατί στήριξε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα. Γιατί, παρά τις διακηρύξεις της, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διαβίωση αλλά και για το ζήτημα της Εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, που κρατάει αρνητική στάση και βάζει εμπόδια στην υποδοχή προσφυγόπουλων μαθητών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας».

Τέλος, η Οργάνωση του Κόμματος καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη λειτουργία με κρατική ευθύνη όλων των απαραίτητων Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, με προσλήψεις προσωπικού και χωρίς ΜΚΟ. Επίσης, άμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.

Δίπλα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους

Συζητώντας με τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα
Συζητώντας με τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα
Η αλληλεγγύη στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, αλλά και η διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης από τις άθλιες συνθήκες βρίσκονται στο επίκεντρο των καθημερινών επισκέψεων κλιμακίων του ΚΚΕ στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ειδικά την τελευταία βδομάδα, η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με τις οικογένειες των προσφύγων να αντιμετωπίζουν το χιόνι και το πολικό ψύχος. Μέλη του Κόμματος βρέθηκαν στον Ελαιώνα, στο Ελληνικό και τη Μαλακάσα και, συζητώντας με τους πρόσφυγες, εισέπραξαν την αγανάκτησή τους για τις συνθήκες διαβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μαλακάσα, οι πρόσφυγες είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα και την έλλειψη πόσιμου νερού.

Σε δήλωσή του, κατά τη χτεσινή επίσκεψη στη Μαλακάσα, ο Μιχάλης Χασιώτης, μέλος της ΤΕ Βόρειου Τομέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ανέδειξε τις σοβαρές ελλείψεις που διαμορφώνουν ένα απάνθρωπο περιβάλλον και υπογράμμισε πως «τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, είναι αδιανόητο, αφού έχουν περάσει όλη αυτή την ταλαιπωρία, να ζουν σε αυτή την κατάσταση στη χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

Την προστασία των προσφύγων και μεταναστών από τη βαρυχειμωνιά με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και την επείγουσα μετακίνησή τους από τα νησιά ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, με Επίκαιρη Ερώτηση του κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ κατεπείγουσα Ερώτηση κατέθεσε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.


Από την περιοδεία στη Μαλακάσα
Από την περιοδεία στη Μαλακάσα

Ο Λένιν και τα φιλοσοφικά προβλήματα της σύγχρονης Φυσικής

Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ στο Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ

Το άρθρο του Σ. Ι. Βαβίλοφ «Ο Λένιν και τα φιλοσοφικά προβλήματα της σύγχρονης Φυσικής» ήταν το θέμα της εκδήλωσης της ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 14/12 στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (τεύχος 6 του 2016), παρουσίασε ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Σοβιετικός φυσικός Σεργκέι Ιβάνοβιτς Βαβίλοφ ήταν διακεκριμένος επιστήμονας με ιδιαίτερη συνεισφορά στον τομέα της οπτικής, όπου, μεταξύ άλλων, ανακάλυψε από κοινού με τον Τσερένκοφ το φαινόμενο Βαβίλοφ-Τσερένκοφ (γνωστό και ως ακτινοβολία Τσερένκοφ) το 1934, για το οποίο ο τελευταίος βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1958.

Ο Βαβίλοφ διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ενωσης από το 1945 μέχρι το θάνατό του, το 1951. Από το 1946 εκλεγόταν στο Ανώτατο Σοβιέτ, ενώ είχε τιμηθεί 4 φορές με το Βραβείο Στάλιν για την πολύπλευρη συνεισφορά του.

Στο άρθρο που γράφτηκε το 1950 τονίζεται η ανάγκη παρέμβασης από τη διαλεκτική - υλιστική πλευρά στην έντονη συζήτηση που είχε ξεσπάσει σχετικά με την ερμηνεία της κβαντικής μηχανικής, τόσο στις καπιταλιστικές χώρες όσο και στην ίδια την ΕΣΣΔ. Στο επίκεντρο της διαπάλης βρίσκονταν θεμελιώδη κοσμοθεωρητικά ζητήματα, όπως η ισχύς της αιτιότητας στο μικρόκοσμο, η αντικειμενική ύπαρξη των κβαντικών οντοτήτων κ.ά. Οι επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της Φυσικής αξιοποιούνταν από το στρατόπεδο του ιδεαλισμού για να «επικυρωθεί» η δήθεν αδυναμία του ανθρώπου να γνωρίσει την πραγματικότητα. Η συζήτηση στη Σοβιετική Ενωση, λίγο - πολύ άγνωστη σήμερα, διεξαγόταν πάνω στο έδαφος του διαλεκτικού υλισμού, για αυτό και ήταν πιο προωθημένη από την αντίστοιχη στις καπιταλιστικές χώρες.

Ο Δ. Κοιλάκος, δεξιά, παρουσίασε το άρθρο του Σ. Ι. Βαβίλοφ
Ο Δ. Κοιλάκος, δεξιά, παρουσίασε το άρθρο του Σ. Ι. Βαβίλοφ
Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, ο Βαβίλοφ επανέρχεται στο σπουδαίο έργο του Β. Ι. Λένιν «Υλισμός και Εμπειριοκριτικισμός», αναδεικνύοντας την επικαιρότητα των συμπερασμάτων του. Αλλωστε, οι αρχές του 20ού αιώνα, περίοδος συγγραφής του εν λόγω έργου, ταυτίζεται με την έναρξη της επανάστασης στη Φυσική, η οποία κυοφόρησε την κβαντική φυσική και τη Θεωρία της Σχετικότητας. Οταν ο Βαβίλοφ κατέθεσε το άρθρο του, αυτή η διαδικασία εν πολλοίς είχε ολοκληρωθεί φανερώνοντας ολοκληρωμένα το φιλοσοφικό διακύβευμα.

Οπλο για το κομμουνιστικό κίνημα η ανάπτυξη της μαρξιστικής φιλοσοφίας

Με την ευκαιρία, συζητήθηκε στην εκδήλωση ποια ήταν η αιτία που έσπρωξε τον Λένιν να ασχοληθεί τόσο πολύ με τη σύγχρονη Φυσική και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις της και μάλιστα το 1908, λίγο μετά την ήττα της Ρώσικης Επανάστασης του 1905, όταν στο εσωτερικό των μπολσεβίκων σοβούσε μια σφοδρή αντιπαράθεση σχετικά με τα αίτια της ήττας και την πορεία του Κόμματος.

Οπως είπε ο Δ. Κοιλάκος, ο Λένιν «κονταροχτυπήθηκε με το φιλοσοφικό ρεύμα του θετικισμού, σύμφωνα με τον οποίο - εν ολίγοις - η επιστήμη αρχίζει και τελειώνει στην περιγραφή κανονικοτήτων και φαινομένων που γίνονται αντικείμενο της εμπειρίας, χωρίς να μπορεί να εγείρει αξιώσεις για οτιδήποτε παραπάνω. Σε αυτή τη γραμμή σκέψης, που εν πολλοίς κυριαρχεί και σήμερα, έστω και διαφορετικά μασκαρεμένη, μεταξύ των επιστημόνων, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ουσιαστική αντικειμενικότητα, αληθινή γνώση, νόμους της φύσης που αντανακλώνται στη γνώση, πολύ δε περισσότερο για ένα ενιαίο πλαίσιο εντός του οποίου κατανοούνται φύση, κοινωνία και νόηση».

Ο Λένιν, συνέχισε, «διέβλεψε τους κινδύνους που ενείχε για το επαναστατικό εργατικό κίνημα η υποχώρηση στο πεδίο της φιλοσοφίας, κίνδυνοι που σε πολιτικό επίπεδο έθεταν εν αμφιβόλω την ίδια την επίτευξη των επαναστατικών σκοπών του κινήματος». Είχε αντιληφθεί ότι «η νίκη των επαναστατικών μαρξιστικών ιδεών στο πεδίο της φιλοσοφίας, η περαιτέρω ανάπτυξη της μαρξιστικής φιλοσοφίας, ήταν αποφασιστικής σημασίας καθήκον για την προώθηση των σκοπών του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος, για την ισχυροποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, για την αντιμετώπιση των ρεφορμιστικών δυνάμεων στο κόμμα και το κίνημα.

Οπως σωστά εντοπίζει ο Βαβίλοφ, η πραγματική σημασία αυτού του έργου του Λένιν έγινε κατανοητή μόνο μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, όταν οι ιδέες που προτείνονται στον "Υλισμό και Εμπειριοκριτικισμό" αποδείχτηκαν στην πράξη σωστές, και μάλιστα, όπως θα συμπληρώναμε, τόσο από τη θετική, όσο και από την αρνητική πείρα από την σοσιαλιστική οικοδόμηση».

Το άρθρο αυτό, τόσο ως προς την επιστημονική - φιλοσοφική πλευρά του, όσο και ως προς το πολιτικό του πρόταγμα, μπορεί να κατανοηθεί ολοκληρωμένα μόνο αν ενταχθεί στο παραπάνω πλαίσιο. Εστιάζει στα μεθοδολογικά ζητήματα ανάπτυξης της επιστήμης, η οποία δεν μπορεί παρά να αναπτύσσεται μέσα από τις αντιφάσεις της.

Από αυτή την άποψη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από την επιστημονική - μεθοδολογική πλευρά, όσο και από την πολιτική, παρουσιάζει η επισήμανση του Βαβίλοφ ότι «το εννοιολογικό πλαίσιο δεν μπορεί παρά να αναπτύσσεται κατ' αντιστοιχία με τις απαιτήσεις που θέτει το κάθε φορά νέο στάδιο στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης. Η όποια καθυστέρηση επ' αυτού μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα τόσο στην ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης, όσο και στην ικανότητα της επιστημονικής κοινότητας να αφομοιώσει με ολοκληρωμένο τρόπο τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτή». Και, πράγματι, οι μεθοδολογικές δυσκολίες που συναντούσαν οι φυσικοί στις αρχές του 20ού αιώνα «τους ωθούσαν να περάσουν στο στρατόπεδο των ιδεαλιστών», δίνοντας τη δυνατότητα στους τελευταίους να επικυρώσουν τα γνωσιοθεωρητικά τους συμπεράσματα.

Ομως, το παραπάνω συμπέρασμα έχει και βαρύνουσα πολιτική σημασία. Αν το ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα δεν αναπτύσσει συνεχώς την επιστημονική κοσμοθεωρία του σε αντιστοιχία με την κίνηση της κοινωνικής πραγματικότητας και τα νέα προβλήματα που τίθενται μπροστά του, κινδυνεύει να πέσει σε λαθεμένες αποφάσεις, με οδυνηρές συνέπειες για το ίδιο, όπως απέδειξε η πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα.

Μια συζήτηση που δεν αφορά μόνο τους ειδικούς

Η παρουσίαση του άρθρου προσέλκυσε σημαντικό αριθμό εκπαιδευτικών αλλά και φοιτητών από τα Τμήματα της Φυσικομαθηματικής και της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ. Το ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό ήταν μεγάλο. Την παρουσίαση ακολούθησαν ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τα φιλοσοφικά ζητήματα που ανακύπτουν από την ανάπτυξη της Φυσικής και άλλες πλευρές. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι η συζήτηση σε «πηγαδάκια» πάνω στο άρθρο και τα ζητήματα που αναδείχθηκαν συνεχίστηκε για αρκετή ώρα μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Από την εκδήλωση μπορούμε να εξαγάγουμε κάποια συμπεράσματα. Αναδεικνύεται ότι ανοίγοντας ακόμα και «δύσκολες» πλευρές της φιλοσοφικής - επιστημονικής αντιπαράθεσης με την αστική ιδεολογία, φαινομενικά «απομακρυσμένες» από την καθημερινή πολιτική δράση, μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Πρόκειται, άλλωστε, για ζητήματα που αφορούν άμεσα όσους εμπλέκονται τόσο στην ίδια την επιστημονική δραστηριότητα, όσο και στη διδασκαλία της Φυσικής και των Φυσικών Επιστημών γενικότερα, η οποία έχει διαποτιστεί, όπως είναι φυσικό, από τις ιδεαλιστικές και αγνωστικιστικές αντιλήψεις.

Η συζήτηση δεν αφορά, όμως, μόνο τους «ειδικούς», αφού εμπεριέχει συγκεκριμένο ιδεολογικό - πολιτικό περιεχόμενο. Η αστική τάξη εντάσσει άμεσα στο θεωρητικό οπλοστάσιό της τις αντιλήψεις που οι διάφορες σχολές του ιδεαλισμού εξάγουν μέσα από την αντιφατική κίνηση της επιστήμης. Γι' αυτό το λόγο, είναι επιτακτική η αφομοίωση των συμπερασμάτων του διαλεκτικού υλισμού από τους κομμουνιστές. Φυσικά, μια εκδήλωση από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη, μπορεί να αποτελέσει όμως έναυσμα.

Τέλος, μια ορισμένη θετική εμπειρία προκύπτει και από την αξιοποίηση της πλούσιας αρθρογραφίας της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» και των άλλων εντύπων του Κόμματος στη γνωριμία μας με κόσμο που προβληματίζεται. Η δημοσίευση του άρθρου του Βαβίλοφ στην ΚΟΜΕΠ έδωσε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε κάποιους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της επιστήμης, κεντρίζοντάς τους το ενδιαφέρον για την διαλεκτική υλιστική κοσμοθεωρία.


Δημήτρης ΣΚΟΡΔΟΣ
Μέλος της ΤΕ της ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕΕκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ