Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Προετοιμασίες συνδικάτων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ και τις απεργιακές μάχες: Πλούσιο ρεπορτάζ από Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν σωματεία και συνδικάτα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ και τις απεργιακές μάχες, την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη και την απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη.
  • Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων: Αγώνας ενάντια στις εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» και τα «δουλεμπορικά» γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων.
Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει πλευρές της πείρας από τις Γενικές Συνελεύσεις σωματείων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα

Σε τροχιά προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης στις 8 Δεκέμβρη κινούνται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία σε όλη τη χώρα, συζητώντας και σχεδιάζοντας δράσεις και πρωτοβουλίες για την οργάνωσή της, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται καθημερινά Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, με τη συμμετοχή εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς, με τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να φωτίζουν την ανάγκη για απάντηση στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, για μαχητική διεκδίκηση με πυξίδα τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, με δυνάμωμα των σωματείων και του ίδιου του ΠΑΜΕ.

Ανάλογη είναι και η προετοιμασία από σωματεία και εργαζόμενους στο Δημόσιο, για την επιτυχία της απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 24 Νοέμβρη.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα έχουν οριστεί, τόσο για τις 8 Δεκέμβρη όσο και για τις 24 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

Παράλληλα, η απεργιακή μάχη συνδυάζεται με την πλατιά συζήτηση που γίνεται στα σωματεία ενόψει της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ. Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη») με σύνθημα: «Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής».

Ηδη 354 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ και έχουν αναδείξει τους αντιπροσώπους τους που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της.

Ορισμένες πλευρές αυτής της προσπάθειας κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων παρουσιάζουμε σήμερα στον «Ριζοσπάστη», μέσα από τις συνελεύσεις τριών συνδικάτων της Αττικής, συγκεκριμένα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Συνδικάτου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο η πείρα από τις συνελεύσεις στους δήμους

Από τη συνέλευση του Συνδικάτου την Τρίτη 8/11
Από τη συνέλευση του Συνδικάτου την Τρίτη 8/11
Με εφόδιο τη σημαντική πείρα από τις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν σε σωματεία εργαζομένων σε δήμους, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8/11 η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ακριβώς αυτή η πείρα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη, καθώς και για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ.

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Σπύρος Κωνσταντάς, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής από την ίδρυσή του συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, υιοθετεί το πλαίσιο πάλης του και δίνει αγώνες στο πλευρό του.

Η συζήτηση που ακολούθησε, «φώτισε» τη δουλειά που γίνεται για να αναδεικνύεται σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργαζόμενο η σημασία αυτής της συσπείρωσης με το ΠΑΜΕ.

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Γενική Συνέλευση στο Δήμο Αγίων Αναργύρων έγινε με αφετηρία το ερώτημα γιατί αφορά το κάθε σωματείο, τη συνέλευσή του και τον κάθε εργαζόμενο η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Συζητήθηκε τι είναι το ΠΑΜΕ, ποια αναγκαιότητα οδήγησε στη συγκρότησή του, γιατί σήμερα είναι αναγκαίο να δυναμώσει.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Κορυδαλλού, καθώς η συζήτηση και η απόφαση συμμετοχής στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ αποτέλεσε τη συνέχεια στη δράση του Σωματείου το προηγούμενο διάστημα για μια σειρά ζητήματα, από την πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων της «κοινωφελούς εργασίας» και των συμβασιούχων μέχρι την επαναφορά των ΣΣΕ. «Το στοίχημα του Σωματείου είναι η απόφαση αυτή να μην μείνει απλή απόφαση. Να γίνει υπόσχεση ότι αυτοί οι 168 συνάδελφοι, με την απόφαση που πήραν θα βρεθούν στο δρόμο, θα παλέψουν για τα δικαιώματά τους», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του σωματείου.

Οπως επισήμαναν άλλοι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο, αυτό που εκφράζεται στις συνελεύσεις είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εκτιμούν τον αγώνα που κάνει το ΠΑΜΕ, ειδικά στις σημερινές συνθήκες «που τα παιδιά τους δεν έχουν σταθερή δουλειά, που δεν θα ξέρουν τι πάει να πει ΙΚΑ και δημόσιο σχολείο». Ενας από αυτούς έφερε και το παράδειγμα μιας εργαζόμενης που συζητώντας για τα προβλήματα στο χώρο δουλειάς προέτρεπε συνάδελφό της: «Δεν μπορεί, κάποιος θα υπάρχει εκεί από το ΠΑΜΕ. Ψάξε και βρες τον».

Εμπειρία από την οργάνωση συνέλευσης

Για τη μαζική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 8/11, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

«Η προετοιμασία της ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Μοιράσαμε το υλικό του ΠΑΜΕ στις δυνάμεις που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο και έγινε αναλυτική συζήτηση για τη σημασία της Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ με τους εκλεγμένους στο Διοικητικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε στις 27 Οκτώβρη. Η πρόταση για συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη και εκλογή αντιπροσώπου σε Γενική Συνέλευση, καθώς και απόφαση - κάλεσμα στους εργαζόμενους, υπερψηφίστηκε από όλα τα μέλη του ΔΣ, εκτός από τις δυνάμεις των "Συσπειρώσεων" (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που ψήφισαν λευκό για τη συμμετοχή και εκλογή αντιπροσώπου, κατά για το κάλεσμα του ΔΣ και διαφώνησαν με την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης.

Καλέσαμε τους εργαζομένους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της Γενικής Συνέλευσης, μοιράσαμε το κάλεσμα του ΔΣ εργαζόμενο τον εργαζόμενο, κουβεντιάσαμε απορίες και ενδοιασμούς συναδέλφων.

Οταν ενημερωθήκαμε από συναδέλφους ότι σε μία σειρά υπηρεσίες (Δημοτολόγιο, ΚΕΠ, παιδικοί σταθμοί κ.τ.λ.) διευθυντικά και επιτελικά στελέχη του δήμου ενημέρωναν προφορικά για την "επιθυμία" του δημάρχου να παραμείνουν ανοιχτές οι υπηρεσίες και να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στη συνέλευση κυκλικά ή με κλήρωση (σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκαν οδηγίες για κλήρωση παρουσία προϊσταμένου), άμεσα καταγγείλαμε την παρέμβαση της διοίκησης στο δικαίωμα της Γενικής Συνέλευσης, συγκαλέσαμε ΔΣ και με ομόφωνη απόφαση προκηρύξαμε στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι από το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου, με τη μαζική τους συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, έδωσαν μαχητική απάντηση.

Στη Γενική Συνέλευση η εισήγηση ανέδειξε την πλούσια δράση του σωματείου μας και τη σημασία της Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ για το εργατικό κίνημα. Σε αυτή τη βάση, συζητήσαμε για το χαρακτήρα του ΠΑΜΕ με παραδείγματα. Αναδείχτηκε γιατί στο περιεχόμενο και τη γραμμή πρέπει να απορρίψουμε τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν λευκό, στη Γενική Συνέλευση πρότειναν καταψήφιση της ίδιας πρότασης, με μια μακροσκελή επίθεση στο ΚΚΕ και τη σχέση του με το ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι μέσα από την πείρα τους αντέδρασαν και υπερασπίστηκαν το σωματείο και τη δράση του, υπερασπίστηκαν το ΠΑΜΕ και τη συμβολή του στην οργάνωση των αγώνων και του κινήματος.

Ετσι, με συντριπτική πλειοψηφία, 100 υπέρ και μόλις 3 κατά και ένα λευκό, οι εργαζόμενοι υπερψήφισαν την πρόταση του ΔΣ».

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους σε σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του στο Καρλόβασι.

Επίσης, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν σε οργανωτική σύσκεψη, σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων:

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Αύριο Παρασκευή:

-- Το Συνδικάτο Τροφίμων Χανίων, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εβρου.

Το Σάββατο 12/11:

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ.

Την Κυριακή 13/11:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

-- Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Με στόχο τη δημιουργία αγωνιστικών εστιών σε κάθε χώρο δουλειάς

Από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ τη Δευτέρα 7/11
Από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ τη Δευτέρα 7/11
Πλούσια και ζωντανή ήταν η συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής που έγινε τη Δευτέρα 7/11.

«Το Συνδικάτο μας κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο», σημείωσε εισηγητικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Αλ. Περράκης, τονίζοντας ότι από την ίδρυσή του συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Υπενθύμισε ότι οι πρώτες υπογραφές εργαζομένων για τη δημιουργία του Συνδικάτου ξεκίνησαν να μαζεύονται τέτοιες μέρες πριν μια δεκαετία και τόνισε πως μέσα σε αυτά τα χρόνια το ΣΕΤΗΠ δυνάμωσε μέσα από τη δράση για τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους του κλάδου, σε κόντρα με την εργοδοσία, αλλά και με συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το κλαδικό συνδικάτο «διασπαστικό» και συνεχίζουν να το πολεμούν με κάθε τρόπο.

Ανατρέχοντας στις μάχες που δόθηκαν, ο Αλ. Περράκης υπενθύμισε ορισμένες από αυτές: Την τρίμηνη απεργία στη «Phone marketing», που εξελίχθηκε την ίδια περίοδο με τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών. Τις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα «λουκέτα» της «Lannet» και της «Altec». Την πάλη των εργαζομένων στη «HOL», απέναντι στην εργοδοσία που «ξήλωσε» σε ένα βράδυ 450 υπαλλήλους για να τους μεταφέρει σε νέα θυγατρική, την «360 Connect», με μειώσεις μισθών μέχρι και 25%. Τις απεργίες στη «Forthnet» ενάντια σε αντίστοιχες μειώσεις. Μάλιστα, μέσα από τις κινητοποιήσεις αυτές δημιουργήθηκαν από τους εργαζόμενους στις δύο αυτές εταιρείες, με τη βοήθεια του ΣΕΤΗΠ, επιχειρησιακά σωματεία.

Καμιά στοίχιση πίσω από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων του κλάδου

Ο Αλ. Περράκης αναφέρθηκε, επίσης, στις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο, με τις ενδοκαπιταλιστικές αντιπαραθέσεις να οξύνονται και τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης, αλλά και της προσπάθειας χειραγώγησης. «Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από την "πίτα" του ανταγωνισμού, καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν θέση σε αυτόν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, να στηρίξουν τη μια ή την άλλη εταιρεία, το ένα ή το άλλο μονοπώλιο», σημείωσε.

Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιστολή που έστειλε στους εργαζόμενους η διοίκηση του ΟΤΕ, καλώντας τους να στοιχηθούν με τα συμφέροντα της επιχείρησης και την απάντηση που έδωσε το Συνδικάτο, πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συνταχθούν με το συμφέρον κανενός εργοδότη, αλλά να παλέψουν «συλλογικά και οργανωμένα απέναντι στο σύνολο των εργοδοτών του κλάδου που χρησιμοποιούν τα ίδια μέτρα, προκειμένου να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων». Οσο για τα μέτρα αυτά, οι εργαζόμενοι τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι: Ελαστικές σχέσεις εργασίας, «επενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, απολύσεις «εθελούσιες» ή μη, εντατικοποίηση και άσχημες συνθήκες δουλειάς.

Απάντηση στα παραπάνω το Συνδικάτο ετοιμάζεται να δώσει με τη συμμετοχή του στην απεργία στις 8/12, αλλά και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, πολλαπλασιάζοντας τις πρωτοβουλίες των Σωματειακών του Επιτροπών, εντείνοντας τη δράση του με στόχο να δημιουργεί «εστίες αντίστασης» για κάθε πρόβλημα στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα, για το επόμενο διάστημα, το ΣΕΤΗΠ σχεδιάζει εκδηλώσεις με αφορμή τα δέκα χρόνια του, οι οποίες θα ξεκινήσουν το Δεκέμβρη.

Κόντρα στα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν

Πολλές τοποθετήσεις στη συνέλευση στάθηκαν στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να παρεμβαίνουν στη συνείδηση των εργαζομένων προβάλλοντας το προφίλ του «καλού εργοδότη», αλλά και στην ανάγκη το Συνδικάτο συστηματικά και σχεδιασμένα να αντικρούει την προσπάθεια αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται καμπάνιες και συμβουλές για... «διαχείριση του στρες» και «ποιοτικό ύπνο» που δίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους εργαζόμενους. Σε ποιους απευθύνονται; Στους εργαζόμενους που ζουν με την αγωνία της απόλυσης και της ανεργίας, αφού δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι» με μηνιαίες συμβάσεις, που είναι «stand by» και αναγκάζονται να δέχονται τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα για τη δουλειά πέρα από το ωράριο εργασίας τους, που υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα, που δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και αύξησης των εργατικών «ατυχημάτων»...

Αλλο παράδειγμα, μεγάλη εταιρεία του κλάδου που προσφέρει ως «παροχή» πακέτα ιδιωτικής ασφάλισης. Οπως τονίστηκε, είναι απαραίτητη η παρέμβαση του Συνδικάτου για να προβληματιστούν οι εργαζόμενοι για το γεγονός ότι είναι οι ίδιοι εργοδότες που δεν χάνουν ευκαιρία να ζητούν μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους».

Αντίστοιχα, σχολιάστηκε το γεγονός ότι η «e-Value», η οποία ανήκει στον όμιλο ΟΤΕ, μετέτρεψε λίγες μέρες πριν τις μηνιαίες συμβάσεις μέσω τρίτων επιχειρήσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, και πάλι μέσω τρίτων επιχειρήσεων. Αφησε όμως απ' έξω τις εργαζόμενες που είχαν οποιαδήποτε προστασία λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, προκαλώντας την παρέμβαση της Σωματειακής Επιτροπής, που διεκδικεί να γίνουν αορίστου χρόνου όλες οι Συμβάσεις, να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο υπογράμμισαν, επίσης, πως η συζήτηση μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, η προσπάθεια να γίνουν συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις έχει δώσει την ευκαιρία να τεθούν μια σειρά ζητήματα όπως τα παραπάνω. Ηδη αποφάσεις συμμετοχής στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στην «Cosmote» και στη «Wind».

Οι δυνάμεις του ΣΕΤΗΠ συνεχίζουν την προσπάθεια να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, προχωρώντας σε μάζεμα υπογραφών εκεί που οι πλειοψηφίες των επιχειρησιακών σωματείων θέτουν εμπόδια. Αυτό ισχύει για παράδειγμα στην επιχείρηση «Unify», όπου εργοδοσία και συνδικαλιστική πλειοψηφία χέρι - χέρι στοχεύουν τη συνδικαλιστική δράση. Μετά την εργοδοσία, που κάλεσε κάθε εργαζόμενο να υπογράψει έγγραφο με το οποίο δήλωνε ότι «διαχωρίζει την πολιτική του δραστηριότητα από τις επαγγελματικές του ευθύνες», το επιχειρησιακό σωματείο αποφάσισε να περνά από «επιτροπή» για να λαμβάνει «έγκριση» κάθε ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ πριν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεών του!

Στην προσπάθειά τους να υπερνικήσουν αυτά τα εμπόδια, οι δυνάμεις του ΣΕΤΗΠ αξιοποιούν την πείρα από τη δραστηριότητα του Συνδικάτου στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας το προηγούμενο διάστημα. Την πείρα αυτή μετέφερε εργαζόμενος από τον ΟΤΕ, δείχνοντας το πνεύμα με το οποίο καλούνται να δουλέψουν οι δυνάμεις του Συνδικάτου: Ενώ το κάλεσμα για τις ΣΣΕ καταψηφίστηκε από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του χώρου, οι δυνάμεις του ΣΕΤΗΠ επέμειναν και το έθεσαν για συζήτηση σε τοπικές Διοικούσες Επιτροπές, από όπου πάρθηκαν αποφάσεις κόντρα στη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Μάλιστα, το κάλεσμα υιοθέτησαν ακόμα και Επιτροπές στις οποίες δεν υπήρχε ούτε ένας συνδικαλιστής που να συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πάλη ενάντια σε όσα μας τσακίζουν, οργάνωση και αντεπίθεση για όσα μας ανήκουν

Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στο βήμα ο πρόεδρός του, Στ. Λίτσας
Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στο βήμα ο πρόεδρός του, Στ. Λίτσας
Σε απολογισμό της δράσης του και παράλληλα σε συζήτηση για τα επόμενα βήματά του προχώρησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 6/11, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς». Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση και τις αποφάσεις είχαν η συμμετοχή του Συνδικάτου στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, αλλά και η οργάνωση της απεργίας στις 8/12. «Οργανώνουμε τον αγώνα - Περνάμε στην αντεπίθεση», ήταν το σύνθημα κάτω από το οποίο συζήτησαν οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές.

Στην πορεία που οδήγησε στην ίδρυση του ΠΑΜΕ, τον Απρίλη του 1999, και στη συμβολή που είχε το Συνδικάτο στη δημιουργία, στη δράση και την ενίσχυσή του, αναφέρθηκε στην εισήγηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Σταύρος Λίτσας. Λίγο πριν από την εισήγηση προβλήθηκε βίντεο, μέσα από το οποίο παρουσιάστηκε η διαπάλη στο εργατικό κίνημα ανάμεσα στην ταξική γραμμή πάλης και στη γραμμή του συμβιβασμού. Παρουσιάστηκαν η συγκρότηση του ΠΑΜΕ, αλλά και οι αγώνες που οργανώθηκαν, με τη σημαντική συμβολή του Συνδικάτου των οικοδόμων.

Η εισήγηση συνόψισε τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους στις κατασκευές και τις οικογένειές τους λόγω της συνολικής αντιλαϊκής επίθεσης και του γεγονότος ότι ο κλάδος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης.

Στάθηκε στις παρεμβάσεις του Συνδικάτου σε χώρους δουλειάς για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε απλήρωτους εργαζόμενους, να παρθούν πίσω απολύσεις, να τηρούνται ωράρια και μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επισήμανε ακόμα τη θετική πείρα από τη συμμετοχή του Συνδικάτου και των παραρτημάτων του στις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές της Αθήνας.

«Οπου οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στο Συνδικάτο, όπου οργανωμένα αντιμετωπίσαμε την εργοδοσία, είχαμε αποτελέσματα», σημείωσε ο Στ. Λίτσας και έφερε μια σειρά από παραδείγματα: «Στο εργοτάξιο του ΟΠΑΠ ή στο "Σκλαβενίτη", όπου επιδίωξαν να απολύσουν εργαζόμενο, γιατί δε δέχτηκε να του "φάνε" τα ένσημα ή τα λεφτά, κάτω από την παρέμβαση του Συνδικάτου, τον ξαναπήραν πίσω. Σε άλλα εργοτάξια, όπου σταμάτησαν όλοι οι εργαζόμενοι, γιατί τους είχαν "μέσα" οι εταιρείες 3 - 4 μήνες και κάτω από το βάρος της καθολικής συμμετοχής, αναγκάστηκαν να τους πληρώσουν κάποιους μήνες και σε κάποιες εταιρείες όλα τα χρωστούμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μια προειδοποίηση για επίσχεση εργασίας, αναδιπλώθηκε η εταιρεία που είχε για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους».

Από το βήμα της συνέλευσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, κάλεσε τους εργαζόμενους στις κατασκευές να συμβάλουν με την πείρα τους στις εργασίες της Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ. Αναφέρθηκε στο καθήκον των συνδικάτων να χτίσουν «κίνημα ελπίδας και ανατροπής», όπως αναφέρει και το σύνθημα της Συνδιάσκεψης, αλλά και στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Στη δράση και τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου και των παραρτημάτων του στάθηκαν οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο. Στα θετικά του απολογισμού συμπεριλαμβάνονται πρωτοβουλίες, όπως αυτή των παραρτημάτων του Συνδικάτου στις ανατολικές συνοικίες που οργάνωσαν σύσκεψη σωματείων και φορέων με θέμα την Υγεία, καταλήγοντας σε πλαίσιο πάλης και αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Ο στόχος για καλύτερη παρέμβαση στη νεολαία που εργάζεται στον κλάδο ή βρίσκεται σε σχολές (ΕΠΑΣ, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ) με σχετικές ειδικότητες, τέθηκε από μια σειρά εργαζομένων. Ηδη η Επιτροπή Νέων που έχει δημιουργήσει το Συνδικάτο σχεδιάζει τη σταθερή της παρουσία της στις σχολές κατάρτισης και μαθητείας.

Συζητήθηκε, ακόμα, η ανάγκη για δουλειά στον κλάδο χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στις διαφορετικές ειδικότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμμετοχή του Συνδικάτου στις κινητοποιήσεις ενάντια στην απαράδεκτη σύμβαση, με πρωτοφανείς όρους και βάση το αγγλικό δίκαιο, που επιχείρησε να επιβάλει ο κατασκευαστικός όμιλος «ΑΚΤΩΡ» σε μηχανικούς. Το Συνδικάτο όχι απλά πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις για να παρθεί πίσω η σύμβαση, αλλά οργάνωσε περιοδείες και συζήτηση σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας το ζήτημα σε όλους τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της τεράστιας ανεργίας στον κλάδο, στην ανάγκη αξιοποίησης και εμπλουτισμού του πλαισίου πάλης, συνεχούς ενασχόλησης και καλύτερης επεξεργασίας αιτημάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Διαχρονική η επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά δικαιώματα

Στην είσοδο της αίθουσας είχαν στηθεί ταμπλό με δημοσιεύματα από την εφημερίδα του Συνδικάτου, τον «Παλμό των Οικοδόμων». Στις σελίδες της εφημερίδας αποτυπώνονταν οι πάγιες στοχεύσεις του κεφαλαίου, ενάντια στις Συλλογικές Συμβάσεις, στο δικαίωμα στην απεργία, στα μέτρα για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αλλά και η ασταμάτητη δράση του Συνδικάτου σε αυτά τα μέτωπα, η προσπάθειά του να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

«Η αντιλαϊκή επίθεση είναι διαχρονική απαίτηση του κεφαλαίου, που θέλει εργάτες φτηνούς, μουγκούς, χωρίς δικαιώματα και δεν είναι απαιτήσεις κάποιων "παρανοϊκών" της τρόικας ή του ΔΝΤ, των μνημονίων ή μιας καλής ή κακής διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο Στ. Λίτσας στην εισήγηση, αντλώντας παραδείγματα από την πείρα των οικοδόμων: «Ας δούμε την εφημερίδα του Συνδικάτου μας πώς προειδοποιούσε για όλα αυτά τα νομοσχέδια που πέρασαν τα τελευταία χρόνια. Σε φύλλο του 1987 γράφαμε "Γιατί θέλουν να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις". Σε φύλλο του 1992 είναι το "Πόρισμα Φακιολά", όπου περιγράφονται οι αξιώσεις του κεφαλαίου για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Σε φύλλο του 1990 υπάρχει αναλυτικό άρθρο που αναλύει γιατί είναι στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία».

Αυτά τα σχέδια καθυστέρησαν οι αγώνες των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου και πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε να τα αποτρέψουμε γιατί κυριάρχησαν ο φόβος της απόλυσης, ο ατομικός δρόμος και το ψάξιμο των ατομικών λύσεων, η λογική "εμένα δε με πιάνει" αλλά και η ανάθεση και η αντίληψη ότι "ο αγώνας είναι εργολαβία" και θα τον αναθέσω σε κάποιον άλλο να τον κάνει. Και όλα αυτά, βέβαια, κάτω από την πίεση της τεράστιας και πρωτόγνωρης ανεργίας που χτύπησε τον κλάδο».

Προετοιμασία της απεργίας

Τη σκυτάλη στη δράση του Συνδικάτου παίρνει τις επόμενες μέρες η οργάνωση της απεργίας. «Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτή η απεργία να είναι μια απεργία - σταθμός, όπου οι οικοδόμοι θα διατρανώσουν τη θέλησή τους για κάλυψη των αναγκών τους, τη θέλησή τους για αγώνα και σε συντονισμό με άλλα σωματεία, αλλά και για αυτοτελή πάλη για τα ιδιαίτερα προβλήματα που τσακίζουν τον κλάδο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για την απεργία στο Δημόσιο

Από τη χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ
Η ανάγκη να γίνει η απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη αποφασιστικό βήμα στην απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στα νέα μέτρα που μεθοδεύονται στα Εργασιακά, προτάσσοντας τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, υπογραμμίστηκε στη χτεσινή μαζική σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία της απεργίας.

Στη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος δεκάδες συνδικαλιστές από το Δημόσιο, μεταφέρθηκε η πείρα από τη δουλειά που γίνεται αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς, στους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση, στην Εκπαίδευση, στα νοσοκομεία, καθώς οργανώνονται ήδη Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες, συνεδριάσεις διοικήσεων πρωτοβάθμιων σωματείων.

Οπως επιβεβαιώθηκε από τη συζήτηση, αλλά και την εισήγηση που έκανε η Ολγα Σιάντου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει η απεργία βήμα στην ενιαία συμμετοχή και δράση, μόνιμων, συμβασιούχων, πρακτικάριων, να γίνει βήμα συσπείρωσης νέων εργαζομένων που θα απεργήσουν και θα βγουν στο δρόμο, στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Ταυτόχρονα, τονίστηκαν οι δυσκολίες που πρέπει να αντιπαλευτούν, αφού απέναντι στους εργαζόμενους δεν είναι μόνο η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και το κλίμα ηττοπάθειας που καλλιεργούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, όλοι αυτοί που, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στις συνεδριάσεις στα όργανα της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, προβάλλουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης και με καταμερισμένους ρόλους επιχειρούν να μη δοθεί ενιαία πανεργατική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως υπογραμμίστηκε, πρέπει, με συγκεκριμένο σχέδιο για τη δουλειά κάθε κλάδου, η οργάνωση της απεργίας να γίνει υπόθεση κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου, κάθε συνδικαλιστή και με το διεκδικητικό πλαίσιο των 530 και πλέον σωματείων η απεργία στο Δημόσιο να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά. Να γίνει ταυτόχρονα βήμα κλιμάκωσης και πανεργατικού πανελλαδικού ξεσηκωμού ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε εμπειρία και από την προετοιμασία ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ, ενώ τονίστηκε η σημασία της κινητοποίησης σωματείων και φορέων στις 15/11, κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Κινητοποιήσεις με αιχμή τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζομένων

Από τη συνέλευση των εργολαβικών εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη
Από τη συνέλευση των εργολαβικών εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 8 π.μ., στα Επείγοντα και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση προχωρά το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζομένων. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε προχτές, Τρίτη, σε μαζική συνέλευση που έκαναν οι εργολαβικοί, μετά από κάλεσμα του Σωματείου. Διεκδικούν: Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα Σεπτέμβρη - Οκτώβρη και το επίδομα άδειας. Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, μονιμοποίηση των εργολαβικών, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Για τα ζητήματα αυτά έχει αποφασιστεί 48ωρη απεργία όλων των εργολαβικών τη Δευτέρα 14/11 και την Τρίτη 15/11.

Επίσης, το Σωματείο καλεί σήμερα Πέμπτη σε Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων, στις 12 το μεσημέρι, στο Δώμα.

Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο αναφέρει: «Αυτός ο αγώνας, εκτός από την ίδια την επιβίωση των εργολαβικών, συνδέεται και με όλα τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία: Τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, τη διεύρυνση των ελαστικών (και απλήρωτων) εργαζομένων, τις απολύσεις επικουρικών, την υποχρηματοδότηση, την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, τις ελλείψεις σε δομές - υλικά - φάρμακα.

Αυτός ο αγώνας, εκτός από τη ζωή και τα δικαιώματα των υγειονομικών, σχετίζεται πρωτίστως με τη ζωή των ασθενών μας. Σ' αυτούς απλώνουμε το χέρι να παλέψουμε μαζί, για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Εξω από τον κλάδο τα «δουλεμπορικά»!

Αναγκαία η ενιαία πάλη μόνιμων και έκτακτων εργατών

Η αφίσα του σωματείου ενάντια στα «δουλεμπορικά»
Η αφίσα του σωματείου ενάντια στα «δουλεμπορικά»
Σε αγώνα για να μπει τέλος στις εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» και τα γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Με ανακοίνωση και αφίσα το σωματείο αναδεικνύει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν επεκταθεί στον κλάδο, όπως και γενικότερα σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείνεται και η «ενοικιαζόμενη» εργασία, από τα σύγχρονα «δουλεμπορικά», που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι «η χειρότερη μορφή που συναντάμε. Υπάρχουν δηλαδή επιχειρήσεις που η μόνη τους δουλειά είναι να έχουν μία δεξαμενή άνεργων εργατών και όποτε τους χρειάζονται να τους διαθέτουν στη μία ή στην άλλη επιχείρηση.

(...) Οι όροι για τους εργαζόμενους σε τέτοιου είδους γραφεία, είναι δουλειά χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς σταθερές μέρες εργασίας και συχνά χωρίς καν σταθερό αντικείμενο εργασίας. Με αυτό το καθεστώς και πατώντας πάνω στην ανάγκη για δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, όσοι εργάζονται σε τέτοιου είδους γραφεία βρίσκονται "όμηροι", με συνεχώς ανανεωμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς να μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους.

Οι εργολάβοι που διαχειρίζονται τα γραφεία ενοικίασης εργατών, με αυτό τον τρόπο θησαυρίζουν χωρίς κανένα κόστος. Τα μεροκάματα που δίνουν κυμαίνονται στα 3 με 4 ευρώ την ώρα, χωρίς να υπολογίζουν υπερωρίες, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα. Με λίγα λόγια, σημαίνει εξοντωτική δουλειά για ένα μεροκάματο πείνας, χωρίς Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, χωρίς επίδομα αδείας και χωρίς τη δυνατότητα να μπει κάποιος στο Ταμείο ανεργίας μόλις απολυθεί».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Αξιοποιούν την ενοικιαζόμενη εργασία για να παρακάμψουν τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα που με αγώνα κατοχυρώθηκαν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτοί οι εργοδότες του κλάδου, φαίνεται ότι δεν αρκούνται στα μέτρα που πήραν για λογαριασμό τους η κυβέρνηση και η ΕΕ και επιδιώκουν ακόμα περισσότερο κέρδος. Κρύβουν την ευθύνη τους για τις ατασθαλίες που γίνονται στα γραφεία ενοικίασης εργασίας. Οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν καλά τους διάφορους σύγχρονους "δουλεμπόρους" για να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό τους».

Μόνη διέξοδος ο κοινός αγώνας

Προτάσσοντας την ανάγκη ενιαίας πάλης των εργαζομένων στον κλάδο και αναδεικνύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι σε τέτοια γραφεία πρέπει άμεσα να οργανωθούν στο Σωματείο μας. Να βάλουμε στόχους και να έχουμε κατακτήσεις. Οι παλιότεροι συνάδελφοι, που εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας, δεν πρέπει να βλέπουν ως αντίπαλο τους συναδέλφους που εργάζονται στους εργολάβους, αλλά τα γραφεία τους και τις ίδιες τις επιχειρήσεις του κλάδου που επιλέγουν να συνεργαστούν με τέτοιου είδους γραφεία. Στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις που κλέβουν τον ιδρώτα μας τόσα χρόνια για να θησαυρίζουν και τώρα το κάνουν με ακόμα πιο χυδαίο τρόπο στους συναδέλφους μας που εργάζονται στους εργολάβους».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται παράλληλα ότι «αυτές οι σχέσεις εργασίας δεν ήρθαν από τον ουρανό, είναι οδηγία της ΕΕ που βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και προσωπικού και ήδη εφαρμόζονται κατά κόρον στις άλλες χώρες της ΕΕ», ενώ αναδεικνύονται οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της για τη «νομιμοποίηση» της λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων «ενοικίασης» εργαζομένων...

«Το ταξικό κίνημα», τονίζει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, «από την ίδρυση τέτοιων γραφείων, δηλώσαμε όχι απλά την αντίθεσή μας, αλλά και ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε μορφή πάλης για να τους βάλουμε εμπόδια. Οι επιχειρήσεις και οι εργολάβοι θα μας βρούνε μπροστά τους σε κάθε τους βήμα (...) Νομίζουν ότι έχουν θωρακίσει τόσο καλά τις επιχειρήσεις τους ώστε ποτέ να μη διεισδύσουν αγωνιστές και τους χαλάσουν το καλό κλίμα της υποταγής. Είναι γελασμένοι (...) Το πρόβλημα της ενοικιαζόμενης εργασίας για να λυθεί χρειάζεται καλή προετοιμασία και σχέδιο. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω, πρέπει να ενωθούμε μόνιμοι και έκτακτοι εργάτες πάνω στο κοινό συμφέρον.

Διεκδικούμε: Ισα οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα ποιος είναι ο εργοδότης τους. Μονιμοποίηση όσων εργάζονται στον κλάδο μέσω ενοικιαζόμενης εργασίας, από τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Αμεση κατάργηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων. Εφαρμογή της τελευταίας ισχύουσας ΣΣΕ των Λιθογράφων για όλους όσοι εργάζονται στον κλάδο».

«Σύμφωνα με τις ανάγκες και την απόλυτη κρίση της εργοδότριας...»

Τα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις τέτοιων εταιρειών «ενοικίασης» εργαζομένων, χαρακτηριστικά αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε παρακάτω, επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας, στη μία σύμβαση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η εταιρεία έχει διατηρήσει το δικαίωμα χωρίς καμία δέσμευση να χρησιμοποιεί το διατιθέμενο προσωπικό (...) μόνον κατά τις ημέρες και ώρες που κατά την ελεύθερη δική της κρίση το χρειάζεται, χωρίς να αναλαμβάνει καμία άλλη υποχρέωση», ακόμα «η σχέση εργασίας η οποία θα διαρκεί αποκλειστικά και μόνο την ημέρα που θα του ανατίθεται η εργασία». Σε άλλη σύμβαση αναφέρεται ότι ο εργαζόμενος «θα απασχολείται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης (...) ή και εκ περιτροπής ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδότριας».

Εξίσου ακαθόριστος είναι και ο τόπος εργασίας, ο οποίος είναι ο τόπος ή οι τόποι στους οποίους δραστηριοποιείται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθεί η εταιρεία στην οποία «ενοικιάζεται» ο εργάτης. Δηλαδή παντού όπου χρειάζεται η εργοδοσία.

Κατάσταση εργοδοτικής ασυδοσίας επικρατεί και ως προς τις αποδοχές. Τα μεικτά μεροκάματα κυμαίνονται από 30 έως 40 ευρώ, στην περίπτωση πλήρους απασχόλησης. Σε μία σύμβαση αναφέρεται πως «το ύψος των αποδοχών θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κατά την απόλυτη κρίση της εταιρείας»! Εάν οι αποδοχές υπερβαίνουν τις νόμιμες «περιλαμβάνουν τις πάσης φύσεως αξιώσεις του εργαζόμενου που απορρέουν από την παρούσα σύμβαση και συμψηφίζονται με μελλοντικές αυξήσεις», ενώ μπορούν «να συμψηφιστούν με τυχόν αξιώσεις του μισθωτού από υπέρβαση ωραρίου, ή τυχόν προσαυξήσεις για νυχτερινή απασχόληση, εκτός έδρας, υπερεργασίες, Κυριακές και αργίες». Σε άλλη σύμβαση ορίζεται πως στα ψίχουλα που δίνονται για μεροκάματο «περιλαμβάνεται και κάθε άλλη υποχρέωση (...), κυρίως τα δώρα εορτών, άδεια και επίδομα αδείας, καθώς και το επίδομα γάμου». Οπου το... «περιλαμβάνονται», σημαίνει πως δε δίνονται! Ακόμα, ορίζεται πως παραμένουν τα ίδια «για όλες τις ώρες του 24ωρου και ανεξαρτήτως αργιών και εξαιρέσιμων αργιών».

Με άλλα λόγια, οι εργάτες καλούνται να δουλεύουν ό,τι ώρα και όσες ώρες θέλουν οι εργοδότες, σε όποιο τόπο τους χρειαστούν και με αμοιβές πείνας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ