Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Η μάχη των αρχαιρεσιών στα σωματεία. Ενδεικτικά παραδείγματα όπου οι ταξικές δυνάμεις βελτίωσαν τις θέσεις τους το τελευταίο οκτάμηνο.
  • Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ): Εργαζόμενοι και επιβάτες πληρώνουν τη λειτουργία των συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Οι μικρομεσαίοι αγρότες μπροστά σε παλιά και νέα προβλήματα, αλλά μπροστά και σε νέους αγώνες.
  • Συνέντευξη για την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και τη δράση του σωματείου.
Σύνθετη και απαιτητική η μάχη των αρχαιρεσιών στα συνδικάτα

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου οι ταξικές δυνάμεις βγήκαν ενισχυμένες το τελευταίο οκτάμηνο

Οικοδόμοι ψηφίζουν σε εργοτάξιο της Αθήνας για το Συνδικάτο τους
Οικοδόμοι ψηφίζουν σε εργοτάξιο της Αθήνας για το Συνδικάτο τους
Από τις αρχές του 2016 έχουν πραγματοποιηθεί αρχαιρεσίες σε μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις (σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες), όπου τα ψηφοδέλτια που στηρίχτηκαν από το ΠΑΜΕ βγήκαν ενισχυμένα σε ποσοστά ή/και σε ψήφους. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αναδείχτηκαν σε πρώτη δύναμη για πρώτη φορά, κερδίζοντας ακόμα και την απόλυτη πλειοψηφία στα νέα ΔΣ.

Η μάχη των αρχαιρεσιών είναι μια σύνθετη και απαιτητική μάχη, που δίνεται σε αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και την ίδια την εργοδοσία, που παρεμβαίνει ανοιχτά για τη διατήρηση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, με στόχο αυτοί να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντά της. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι αρχαιρεσίες συνοδεύονται από εξόφθαλμες νοθείες και προσπάθεια αλλοίωσης των συσχετισμών, με ευθύνη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και τη στήριξη της εργοδοσίας, ακόμα και των μηχανισμών του κράτους.

Από αυτή την άποψη, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων σε πολλές από τις εκλογές που έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο έχει ξεχωριστή σημασία. Συνιστά αναγνώριση της συνέπειας, της μαχητικότητας και του κύρους του ΠΑΜΕ, που δυναμώνει. Δίνει τη δυνατότητα στις ταξικές δυνάμεις από καλύτερες θέσεις να οργανώσουν τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει παρακάτω ορισμένα χαρακτηριστικά αποτελέσματα από αρχαιρεσίες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες.

  • Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας το ψηφοδέλτιο της «ΕΣΑΚ - Συνεργαζόμενοι» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατέκτησε για πρώτη φορά την πρώτη θέση, παίρνοντας ταυτόχρονα την απόλυτη πλειοψηφία. Η μείωση των αντιπροσώπων δεν επηρέασε την «ΕΣΑΚ-Σ», καθώς διατήρησε τις δυνάμεις που είχε σε ψήφους, αύξησε τα ποσοστά και τις έδρες της στο νέο ΔΣ. Επίσης, στις αρχαιρεσίες για την ΑΔΕΔΥ εξέλεξε το μοναδικό αντιπρόσωπο. Να σημειωθεί ότι η μείωση των αντιπροσώπων οφείλεται στη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης, αλλά και στην απαξίωση των σωματείων, με ευθύνη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΠΑΣΚ, που ήταν πρώτη δύναμη τα προηγούμενα χρόνια.
  • Στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ (είχε και προηγουμένως την απόλυτη πλειοψηφία) ενισχύθηκε σε ψήφους και σε έδρες, ενώ συνδικαλιστικές δυνάμεις όπως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έπεσαν σε ψήφους και έδρες.
  • Στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), που στηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ, αναδείχθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας πρώτη δύναμη. Η ΔΗΠΑΚ, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, επισήμανε ότι «ο γενικότερος συσχετισμός δύναμης παραμένει αρνητικός», ωστόσο «το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών».
  • Στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας το ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» (στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ) αναδείχθηκε επίσης πρώτο, για πρώτη φορά, παίρνοντας διπλάσιες ψήφους για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου στην Ομοσπονδία και υπερδιπλάσιες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
  • Στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων οι ταξικές δυνάμεις, το ψηφοδέλτιο «Εργατικό Μέτωπο», πήραν την απόλυτη πλειοψηφία, σημειώνοντας άνοδο σε ψήφους, ποσοστά και έδρες. Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ είχε τονίσει για το αποτέλεσμα ότι ήταν «καρπός της ακούραστης και πρωτοπόρας δράσης των ταξικών δυνάμεων στην εργατική τάξη των Ιωαννίνων, σε συνθήκες ολόπλευρης επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (...) Το αποτέλεσμα είναι έμπρακτη καταδίκη των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια, που η εργατική τάξη των Ιωαννίνων μάτωνε από την πρωτοφανή επίθεση, οι δυνάμεις αυτές αποτελούσαν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας».
  • Στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη. Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός του ΕΚΑ, το οποίο παραμένει στη σφιχτή αγκαλιά της εργοδοσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο, η ΔΑΣ συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να αποκαλυφτεί ένα μέρος από το όργιο νοθείας και συνδιαλλαγών όπου πρωταγωνιστούν οι παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Νέα Πορεία - ΜΕΤΑ.
  • Στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά η παράταξη της ΔΕΣΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ενισχύθηκε σε έδρες και ποσοστά, παρά τη γενικότερη πτώση του αριθμού των αντιπροσώπων και παρά την προσπάθεια όλων των άλλων δυνάμεων να αλλοιώσουν τον πραγματικό συσχετισμό δύναμης, επιστρατεύοντας γι' αυτό το σκοπό και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
  • Στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οι ταξικές δυνάμεις, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, ενισχύθηκαν σε ψήφους, ποσοστά, έδρες στο ΔΣ και αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία του κλάδου. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» (ΠΑΣΚΕ) που συμμετείχε μέχρι πρότινος στο Συνδικάτο, όχι απλά δεν κατέθεσε ψηφοδέλτιο, αλλά οργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία, καλώντας τους εργαζόμενους να απέχουν από τις εκλογές, με στόχο την αποδυνάμωση του Συνδικάτου. Παρά τις προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ, η οποία είχε πάρει πάνω από 400 ψήφους στις προηγούμενες εκλογές, η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές έφτασε τους 2.973 ψηφίσαντες, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2014.
  • Στο Σωματείο Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι», που στήριξε το ΠΑΜΕ, πήρε την απόλυτη πλειοψηφία, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε ψήφους κατά 123%, ενώ αύξηση κατά 36,4% σημείωσε και ο αριθμός των ψηφισάντων.
  • Χάρη στη δράση των ταξικών δυνάμεων, ενισχυμένη βγήκε από τις εκλογές η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, καθώς οι ψηφίσαντες έφτασαν τους 599 από 482 στις προηγούμενες εκλογές.
  • Στο Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» - ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο σε ψήφους, παρά τη μεγάλη μείωση των εγγεγραμμένων μελών. Βασικός λόγος της μείωσης ήταν οι συνταξιοδοτήσεις, αλλά και - όπως είχε ήδη καταγγείλει η ΔΑΣ - οι μεθοδεύσεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που πριν τις εκλογές προχώρησε σε διαγραφή υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) από το μητρώο του Συλλόγου, στην προσπάθειά τους «να μείνουν γαντζωμένοι στη διοίκηση και να συνεχίσουν τη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στους εργαζόμενους». Στις συνθήκες αυτές, η ΔΑΣ ήταν η μόνη παράταξη που αύξησε τις δυνάμεις της σε αντίθεση με όλες τις άλλες.
  • Στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών στην Αττική (ΕΙΝΑΠ), η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (συμμετέχουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) σημείωσε σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά (παρά τη μείωση των ψηφισάντων, λόγω και των συνταξιοδοτήσεων που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια), την ίδια στιγμή που οι περισσότερες παρατάξεις μείωσαν ψήφους και ποσοστά.
  • Στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, πρώτη με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» (ΔΕΗ, στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), ξαναπαίρνοντας μετά από τέσσερα χρόνια την αυτοδυναμία.
Υγειονομικοί και ασθενείς έχουν κοινό συμφέρον να αντιπαλέψουν την άθλια κατάσταση στην Υγεία

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Βρύσαλη, νοσηλευτή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Δεν υπάρχει ούτε μια δομή στο κρατικό σύστημα της Υγείας, όπου να μην αντανακλούνται οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και σε αυτόν τον ευαίσθητο από κάθε άποψη τομέα. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δημήτρη Βρύσαλη, νοσηλευτή και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης και τη δράση που αναπτύσσει το σωματείο, όπου οι ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκαν πρώτη δύναμη στις τελευταίες εκλογές.

***

-- Στις ανακοινώσεις και στις δημόσιες παρεμβάσεις σας, αναφέρεστε έντονα στην υποστελέχωση του νοσοκομείου. Πόσο οξυμένο είναι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και τι συνέπειες έχει για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τα λαϊκά στρώματα στο Ηράκλειο;

-- Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί άνεργοι, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με υποστελεχωμένα τμήματα, με αυξανόμενη εντατικοποίηση, με παντελή απουσία μέτρων για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Ενδεικτικά, τα τμήματα του νοσοκομείου χρωστάνε στους εργαζόμενους χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό του 2015. Τη Διαλογή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τη στελεχώνουν φοιτητές της Νοσηλευτικής, τα τμήματα είναι στελεχωμένα κάτω από το όριο ασφαλείας, ενώ καθημερινά μετακινούνται εργαζόμενοι από κλινική σε κλινική και από Μονάδα Υγείας σε Μονάδα Υγείας (Ακτινολογικό, ΤΕΠ κ.ά.). Η διοικητική και η τεχνική υπηρεσία λειτουργούν με το μισό προσωπικό. Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του «ρεαλισμού» και του «εφικτού», όπως το 8ωρο, το 5ήμερο - δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες τη βδομάδα κ.λπ.

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο νοσοκομείο, με αιχμή τις συμβάσεις και τα δικαιώματα των καθαριστριών
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο νοσοκομείο, με αιχμή τις συμβάσεις και τα δικαιώματα των καθαριστριών
Αντίστοιχα, οι συνέπειες για τους ασθενείς είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ενδεικτικά, με τον Οργανισμό του 2012 κόπηκαν από το ΠΑΓΝΗ 80 κρεβάτια και έχει δοθεί η δυνατότητα να παραχωρηθούν 20 κρεβάτια σε ασφαλιστικές εταιρείες. Ασθενείς «νοσηλεύονται» ακόμη και σε ράντζα. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα έπρεπε να λειτουργούν 15 κρεβάτια και λειτουργούν στην καλύτερη περίπτωση 10 - 12, ενώ δεν υπάρχει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, για να δοθούν οι καλοκαιρινές άδειες και τα οφειλόμενα ρεπό, συγχωνεύτηκαν κλινικές. Ενδεικτικά, μειώθηκαν κατά 60% τα χειρουργικά κρεβάτια και υπολογίζεται ότι αναβλήθηκαν περίπου 300 χειρουργεία.

Οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό. Τα ραντεβού για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία κλείνονται πολλούς μήνες μετά, όπως π.χ. στο Ενδοκρινολογικό, το Οφθαλμολογικό, το Αγγειοχειρουργικό. Αυτό οδηγεί και σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του νοσοκομείου, μέσω των απογευματινών ιατρείων. 600 εργαζόμενοι δουλεύουν στα απογευματινά ιατρεία, γεγονός που αποδεικνύει την ανεπαρκή πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου. Από την επιχειρηματική δράση, από τις πληρωμές δηλαδή των ασθενών, πληρώνονται βάρδιες, απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη και το κόστος, μεταφέροντάς τα στα λαϊκά στρώματα.

Η υποχρηματοδότηση σφίγγει τη θηλιά

-- Εξίσου σοβαρό φαίνεται πως είναι και το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο;

-- Πράγματι, από την κρατική υποχρηματοδότηση προκύπτουν επίσης σοβαρά ζητήματα για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Ο νέος προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2016 (39,450 εκατ. ευρώ) δεν επαρκεί για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Να τονίσουμε ότι το 2015 οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου ανήλθαν στα 53,7 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνει πως αναμένει αύξηση του «έργου» του, η οποία θα βασιστεί από τη μια στη μείωση των λειτουργικών δαπανών - δηλαδή νέες περικοπές - και από την άλλη στην αύξηση των εσόδων του, δηλαδή από την πώληση υγειονομικών υπηρεσιών στους ασθενείς.

Επιπλέον, λόγω της υποχρηματοδότησης, θα χειροτερέψει η συντήρηση και ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (όπως π.χ. η αναγκαιότητα άμεσης αντικατάστασης του παλιού γραμμικού επιταχυντή, του μηχανήματος ενδοκοιλοτικής θεραπείας). Αλλα απαραίτητα μηχανήματα για τους καρκινοπαθείς (π.χ. PET SCAN) δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι Κρητικοί να πηγαίνουν στην Αθήνα.

Φόβοι υπάρχουν και για την επάρκεια του νοσοκομείου σε φάρμακα. Ενδεικτικά, μέχρι τέλος του Ιούνη, από τα 18 εκατ. που έχουν προϋπολογιστεί για φαρμακευτική δαπάνη - κι αυτά ανεπαρκή - έχουν απορροφηθεί ήδη τα 12 εκατ. Η χορήγηση των λεγόμενων «ακριβών» φαρμάκων (αντικαρκινικά, αντιρετροϊκά, αντιρευματικά κ.λπ.) από τα νοσοκομεία δεν συνοδεύτηκε και με αντίστοιχη στελέχωση και χρηματοδότηση του φαρμακείου. Αν δεν δοθεί επιπλέον επιχορήγηση στο νοσοκομείο για αυτές τις κατηγορίες που προορίζονται για εξωτερικούς ασθενείς, προειδοποιούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Ηρθαν για να μείνουν οι ελαστικές μορφές

-- Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι κάνει «ανακουφιστικές» παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, προσλαμβάνοντας επικουρικό προσωπικό με «μπλοκάκι» και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, με τις μετακινήσεις υγειονομικών κ.τ.λ. Τι συμβαίνει στο ΠΑΓΝΗ;

-- Ολα αυτά τα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το ίδιο κάνει και η σημερινή κυβέρνηση.

Και στο ΠΑΓΝΗ αξιοποιείται όλη η αντεργατική νομοθεσία. Εχουμε εργαζόμενους με συμβάσεις (5μηνα, ΕΛΚΕ, επικουρικούς), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, με τις νέες συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Οι «ανακουφιστικές παρεμβάσεις» του υπουργείου δεν πρόκειται ούτε καν να διατηρήσουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Οι προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Λείπουν μόνο από το ΠΑΓΝΗ 700 εργαζόμενοι, από το «Βενιζέλειο» 400 εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 985 θέσεις που ανακοινώθηκαν στα νοσοκομεία, μόνο 17 προβλέπονται για το ΠΑΓΝΗ. Και από την προκήρυξη 580 επικουρικών εργαζομένων δεν προβλέπεται κανένας νοσηλευτής.

Για αρκετό διάστημα κάθε μήνα ερχόταν από το ΙΚΑ στο ΠΑΓΝΗ τεχνολόγος ακτινολόγος λόγω έλλειψης προσωπικού. Ενα μεγάλο μέρος, περίπου 50 σπουδαστές του ΟΑΕΔ, καλύπτουν ανάγκες του νοσοκομείου, άλλοι 10 σπουδαστές του ΙΕΚ δουλεύουν τσάμπα, 65 εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» μέσω του ΕΛΚΕ (Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας).

Την ίδια ώρα απολύονται τέλος Σεπτέμβρη 13 συνάδελφοί μας από την Παιδοψυχιατρική Κλινική, που στήθηκε μέσω ΕΣΠΑ και μέχρι σήμερα λειτουργεί με 13 εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και μόλις δύο μόνιμους. Μια από τις συνέπειες αυτής της σύμβασης είναι ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια, ενώ η δέσμευση που υπάρχει είναι να συνεχιστεί η λειτουργία της κλινικής στην καλύτερη περίπτωση με παράταση των συμβάσεων για ένα επιπλέον τρίμηνο...

Καθαρίστριες για όλες τις δουλειές

-- Στο ΠΑΓΝΗ έχουν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με τους πρώην εργαζόμενους στους εργολάβους καθαριότητας. Με τι όρους εργάζονται και τι στάση κρατάει το σωματείο απέναντι σ' αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

-- Από την πρώτη στιγμή, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην εξαπατηθούν από την κυβέρνηση, την Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διοίκηση, που παρουσίαζαν τις συμβάσεις αυτές σαν απάντηση στον επιχειρηματία εργολάβο. Τονίσαμε την αναγκαιότητα της πάλης για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα. Παράλληλα, αναδείξαμε την αναγκαιότητα συσπείρωσης στο σωματείο του ΠΑΓΝΗ, κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που αρχικά παρουσίαζε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τον εργολάβο, αλλά και στις δυνάμεις εκείνες που πονηρά και ύπουλα καλούσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις και μετά να παλέψουν για να κατοχυρωθούν τα όποια δικαιώματα.

Αυτή η συνεπής στάση οδήγησε σε μαζικές συγκεντρώσεις στη Διοίκηση και στη ΔΥΠΕ, σε ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Αυτό το γεγονός θορύβησε τη διοικήτρια της ΔΥΠΕ, η οποία προχώρησε σε επίθεση στο σωματείο και στις ταξικές δυνάμεις που πλειοψηφούν στη διοίκηση. Οι εξελίξεις γρήγορα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της θέσης μας ότι ο αριθμός των καθαριστριών ούτε προηγούμενα επαρκούσε, ούτε τώρα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου σε καθαριότητα (γενική και ειδική), ότι θα οδηγηθούμε όπως και πριν σε εντατικοποίηση της δουλειάς.

Με αυτές τις συμβάσεις οι εργαζόμενοι (103) πληρώνονται για 6ωρο, αλλά δουλεύουν 8ωρο (με την υπόσχεση να μαζεύουν ώρες για να πάρουν ρεπό), ουσιαστικά εκτελούν χρέη και Βοηθών θαλάμων (ειδικότητα που έχει την ευθύνη για καθάρισμα κομοδίνων, κρεβατιών, μηχανημάτων, τάισμα ασθενών κ.ά.). Μια φορά τη βδομάδα ή το 15ήμερο, καθαρίστριες κάνουν και τα καθήκοντα του Βοηθού θαλάμου. Ενδεικτικό είναι ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε 150 άτομα για την καθαριότητα και 40 άτομα Βοηθούς θαλάμων.

Αντίστοιχη κατάσταση θα προκύψει και με τη σίτιση. Οι 37 τραπεζοκόμες που θα προσληφθούν με τις αντίστοιχες συμβάσεις μίσθωσης έργου - όταν ακόμα και ο υποτιμημένος οργανισμός προβλέπει 105 εργαζόμενους - δεν επαρκούν να καλύψουν τα κενά στην εστίαση. Ηδη οι μάγειροι και άλλες ειδικότητες εστίασης δουλεύουν διπλοβάρδιες και με ελάχιστα ρεπό το μήνα.

Οργανωτής και αποκούμπι το σωματείο

-- Τι δράση αναπτύσσει το σωματείο, στο οποίο πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, για όλα τα παραπάνω; Σε τι διεκδικήσεις καλεί υγειονομικούς και ασθενείς;

-- Το σωματείο του ΠΑΓΝΗ, όπου πρώτη δύναμη είναι οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, το τελευταίο 6μηνο δεν άφησε κανένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που να μην πάρει θέση, αλλά το κυριότερο να προσπαθήσει να αναδείξει την αιτία των προβλημάτων, να ενώσει και να οργανώσει όλους τους εργαζόμενους σε ταξική κατεύθυνση, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης κι ειδικότητας, με τους φυσικούς τους συμμάχους, τους ασθενείς και τα ταξικά σωματεία. Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε μικρές αλλά σημαντικές κατακτήσεις με τον αγώνα και άλλων σωματείων, όπως του «Ευαγγελισμού» (παράταση επικουρικών, άδεια στις καθαρίστριες, λειτουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, άδεια στο νοσηλευτικό προσωπικό, μισό εισιτήριο στους σπουδαστές του ΟΑΕΔ).

Το σωματείο καλεί υγειονομικούς και ασθενείς σε αγώνα ενάντια στον πραγματικό εχθρό: Τα μονοπώλια και το κράτος τους. Για να εξασφαλίσουν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη, σταθερή εργασία.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μπροστά σε παλιά και νέα μέτρα, αλλά και σε νέους αγώνες

Το αποδεκατισμένο εισόδημά τους χτυπιέται κι άλλο από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, σπρώχνοντας χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στη φτώχεια και τον αφανισμό

Από την κινητοποίηση που οργάνωσαν τον Ιούλη Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου
Από την κινητοποίηση που οργάνωσαν τον Ιούλη Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου
Σκληρό για τους μικρομεσαίους αγρότες αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή κι άλλα μέτρα σε βάρος τους, που είτε ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, ή περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020. Συγκεκριμένα:

  • Με τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, οι εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν, ήδη, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλματωδώς από το 2017, ώστε το 2022 οι εισφορές για την Ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,20% του αγροτικού εισοδήματος. Ηδη, πάνω από το 50% των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ κι αυτό το ποσοστό θ' αυξηθεί κι άλλο με τις νέες αυξήσεις. Η κυβέρνηση και οι «θεσμοί», προκειμένου να εξαναγκάσουν τους αγρότες να πληρώσουν τα χρέη στον ΟΓΑ - αλλά, πώς να πληρώσουν όταν δεν έχουν; - τους απειλούν με κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών.
  • Γα το εισόδημα του 2015 οι αγρότες πληρώνουν, φέτος, φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Από του χρόνου, ναι μεν θα ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος - το πέτυχαν με τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα τους στα μπλόκα, τον περασμένο χειμώνα - όμως είναι χαμηλό, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δέχτηκε το αγροτικό αίτημα για αφορολόγητο 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί, αλλά κουτσούρεψε κι αυτό που ίσχυε για τους εργατοϋπαλλήλους και τους συνταξιούχους κι από τις 9.500 ευρώ που ήταν το κατέβασε στις 8.670 ευρώ. Δεν δέχτηκε, επίσης, να ικανοποιήσει τα άλλα, δίκαια, αιτήματα για το Φορολογικό, όπως να μην ισχύει η φορολόγηση με τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης, να μην κρατούν λογιστικά βιβλία - και, άρα, να μην πληρώνουν λογιστή κι άλλα έξοδα - όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ το χρόνο, το μεγάλο κεφάλαιο και στον αγροτικό τομέα να πληρώσει φόρο με συντελεστή 45% κ.ά.
  • Στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόβλεψης του νόμου για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», χιλιάδες μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες που, επειδή το αγροτικό τους εισόδημα είναι πολύ μικρό και δεν μπορούν να ζήσουν μ' αυτό τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να κάνουν κι άλλες δουλειές, θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κι όλα τα άλλα υποβοηθητικά για τους αγρότες μέτρα. Επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόβονται διαρκώς, με τελευταία θύματα τους κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, στους οποίους δεν δίνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, επειδή τα ντόπιων φυλών ελευθέρας βοσκής πρόβατά τους δεν μπορούν να πιάσουν το όριο παραγωγής που τίθεται από την ΕΕ στα 120 κιλά γάλα ετησίως από το καθένα. Αλλωστε, γενικότερα με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται και μέχρι τέλους του 2019 οι περικοπές θ' αγγίξουν, συνολικά, το 60%.
  • Σε εφαρμογή μπαίνει και το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν ν' απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΓΑ, που αναγκάζονται να συνεχίζουν να δουλεύουν, αφού η σύνταξη που παίρνουν τώρα - αλλά κι αυτή που θα πάρουν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο - είναι πολύ μικρή και δε φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβρη, οι αγρότες καλούνται ν' αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το σπίτι, το οικόπεδο στο χωριό - για το οικόπεδο θα είναι αυξημένος - τους αχυρώνες, τους στάβλους και τα χωράφια. Και μαζί τα ειδικά αγροτικά χαράτσια, όπως για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τα ψεκαστικά, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Αποδεκατίστηκε το εισόδημα

Ολα αυτά - και πολλά άλλα - τα σκληρά μέτρα έρχονται σε μια περίοδο που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει υποστεί μεγάλη μείωση και όλο και λιγοστεύει. Αιτία, η ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζει με ευλάβεια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία:

-- Επιβάλλει χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, ώστε ν' αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων που τα αγοράζουν πάμφθηνα από τους παραγωγούς και τα πουλάνε πανάκριβα στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, η τιμή παραγωγού για το σκληρό στάρι, φέτος, κυμάνθηκε στα 14 - 16 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή του ψωμιού φτάνει στα 2 ευρώ το κιλό. Το ίδιο συμβαίνει με το αγελαδινό γάλα - το παίρνουν από 30 μέχρι 40 λεπτά το κιλό από τους κτηνοτρόφους και το πουλάνε πάνω από 1 ευρώ το κιλό - τα οπωροκηπευτικά και πάρα πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα. Επιπλέον, χιλιάδες παραγωγοί παραμένουν, επί πολλούς μήνες, απλήρωτοι για τη σοδειά που έχουν παραδώσει σε εμπόρους, αλλά και σε συνεταιρισμούς, αφού κι αυτοί λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αποσκοπώντας αποκλειστικά στο κέρδος και όχι, βεβαίως, στο όφελος των αγροτών.

-- Αυξάνεται διαρκώς το κόστος παραγωγής με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, νερό για άρδευση, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά.), με αποτέλεσμα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο να μη μένει κέρδος για τον αγρότη, αλλά να μπαίνει και μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο αγροτικό πετρέλαιο αυξήθηκε πάνω από 40%, κόβονται και οι επιστροφές που έπαιρναν οι αγρότες από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το αγροτικό ρεύμα και όλα τα άλλα εφόδια.

-- Αφήνει χωρίς αποζημιώσεις τους αγρότες, η παραγωγή των οποίων υπόκειται ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, στηριζόμενη στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν καλύπτει τις ζημιές από κάθε αίτιο και δεν αποζημιώνει για το σύνολο των καταστροφών και επικαλούμενη τις οικονομικές αδυναμίες του κράτους. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αρνείται την αποζημίωση στους δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από τον παγετό του περασμένου Μάρτη, όπως και σε όσους υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα καλαμπόκια, στα βαμβάκια, στα τεύτλα, στα τριφύλλια, στα αμπέλια, στα κηπευτικά και άλλα προϊόντα από τις πρόσφατες μεγάλες βροχοπτώσεις. Και, βεβαίως, προβλήματα με τις αποζημιώσεις αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όπως οι μαστιχοκαλλιεργητές στη Χίο, οι ρητινοπαραγωγοί στην Εύβοια κ.ά. Κι αυτά όταν οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλές εισφορές για την ασφάλιση της παραγωγής τους στον ΕΛΓΑ, ο οποίος προκαλεί κι από πάνω, ζητώντας από τους πληγέντες παραγωγούς επιπλέον ασφάλιστρα για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό, προωθώντας, και μ' αυτό τον τρόπο, τη «λογική» της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής ασφάλισης.

Οργάνωση της πάλης για την επιβίωση και την προοπτική

Στόχος της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής είναι να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και να δημιουργηθούν μεγάλα καπιταλιστικά αγροκτήματα, σύγχρονα τσιφλίκια χιλιάδων στρεμμάτων, όπου το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών θα είναι είτε η ανεργία είτε η μετατροπή τους σε σύγχρονους κολίγους - εργάτες γης.

Αυτό γίνεται σήμερα αντιληπτό από ολοένα και περισσότερους αγρότες και κτηνοτρόφους, που παλεύουν να επιβιώσουν στα χωριά και στη γη τους. Παίρνοντας υπόψη τις δικές τους ανάγκες, το οργανωμένο κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, από Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές των Μπλόκων, που συντονίζονται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, διεκδικεί:

  • Να μείνουν στα χαρτιά οι νόμοι - εκτρώματα για Ασφαλιστικό - Φορολογικό.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και στα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θ' εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα και τη συνέχιση της αγροτικής απασχόλησης.
  • Εξόφληση από το κράτος, την ΕΕ και τους εμποροβιομηχάνους όλων των χρωστούμενων προς τους αγρότες (εξισωτικές αποζημιώσεις, επιστροφές φόρου καυσίμων, προγράμματα νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, παράδοση προϊόντων κ.λπ.).
  • Ατοκα καλλιεργητικά δάνεια από τις τράπεζες στους μικρομεσαίους αγρότες, με εγγύηση του κράτους, καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για χρέη μικρομεσαίου αγρότη.
  • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται οι ζημιές από όλα τα αίτια και να δίνονται αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των άλλων χαρατσιών.

Με αυτά και άλλα αιτήματα επιβίωσης, οι αγρότες ετοιμάζονται να ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα και στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβρη, θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό της πάλης τους.

Η προοπτική για την οποία παλεύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, είναι να πάρει ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς χαρακτηριστικά σύγκρουσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και σε συμμαχία με την εργατική τάξη να στραφεί ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους. Ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος του λαού, με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων.

Σ' αυτή την προσπάθεια, αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη η στήριξη που βρήκε ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς τον περασμένο Φλεβάρη από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και τα εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες για όλο το λαό

Η Γραμματεία Μεταφορών Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΜΕ τονίζει ότι η σημερινή κατάσταση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) είναι απόρροια της εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ελληνικών κυβερνήσεων, με τις οποίες φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους και το λαό. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Αποδείχθηκε, για ακόμα μια φορά, ότι όσο οι εργάτες βάζουν πλάτη στα αφεντικά τους τόσο τα αφεντικά τους θα τους ρίχνουν και θα ζητούν νέες παραχωρήσεις. Μεγάλη ευθύνη φέρουν η συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), η οποία συντάσσεται με την επιχειρηματολογία της διοίκησης του ΟΑΣΘ και κάνει λόγο για τη ρύθμιση των χρεών του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, το θέμα του ΦΠΑ κ.λπ.

Στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε η πλειοψηφία το προηγούμενο διάστημα, με τη στάση της ναρκοθέτησε τον αγώνα των εργαζομένων, αφού δεν όρισε ούτε μια απεργιακή συγκέντρωση. Μεγάλη ευθύνη φέρει και η δεύτερη σε μέγεθος συνδικαλιστική παράταξη της ΕΣΥΣ (ΔΑΚΕ), που καλούσε σε ανοιχτή απεργοσπασία.

Προκύπτει και από αυτά τα παραδείγματα ο βρώμικος ρόλος αυτών των δυνάμεων, που αφού το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά και συμφώνησαν σε μειώσεις μισθών, τώρα με τη στάση τους δεν βοηθούν στην κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Μεταφορών Κεντρικής Μακεδονίας και οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΑΣΘ, από την πρώτη στιγμή, ανέδειξαν το πρόβλημα, κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα της εργοδοσίας, να συναντηθούν σε κοινούς αγώνες με όλο το λαό και να διεκδικήσουν:

  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων και επιστροφή όσων παραχωρήθηκαν. Καμία περαιτέρω μείωση μισθών.
  • Φθηνό εισιτήριο για όλο το λαό. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. Μείωση των απαράδεκτα υψηλών προστίμων κομίστρου (αν κάποιος δεν έχει ένα ευρώ και του επιβληθεί πρόστιμο, μετά από δύο μήνες καλείται να πληρώσει 300 ευρώ!).
  • Προσλήψεις προσωπικού όπου απαιτείται για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών εργαζομένων στον ΟΑΣΘ. Να κλείσει η κερκόπορτα των εργολαβιών, που προσβάλλει και θίγει τα δικαιώματα μόνιμων και εργολαβικών εργαζομένων.
  • Ολοι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ με μία ΣΣΕ.
  • Ανθρώπινα ωράρια, τακτικά δρομολόγια, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα συνεργεία.
  • Καμία εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για απελευθέρωση των μεταφορών, το «σπάσιμο» του συγκοινωνιακού έργου και την ανάθεσή του σε εργολάβους και υπεργολάβους.
  • Επάρκεια ανταλλακτικών, άμεση επισκευή των παροπλισμένων οχημάτων και ένταξή τους στην κυκλοφορία για την κάλυψη των τεράστιων καθημερινών κενών σε κάθε λεωφορειακή γραμμή. Επάρκεια σε μέσα και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό των συνεργείων για τον μέγιστο δυνατό έλεγχο των κυκλοφορούντων οχημάτων.

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, «τώρα είναι που χρειάζεται να επιταχυνθούν τα βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με σκοπό την απόσπαση των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, την οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που ρίχνει τους μισθούς μας στα τάρταρα, αυξάνει τη φτώχεια και την ανεργία για τα κέρδη των λίγων. Μόνο μέσα από αυτήν την πάλη μπορούν να γίνουν αποφασιστικά βήματα ώστε ο λαός να μπορέσει να δει άσπρη μέρα διεκδικώντας τον πλούτο που παράγει.

Οι σύγχρονες ανάγκες μας επιτάσσουν φτηνές, ασφαλείς μεταφορές για όλο το λαό, με τους εργαζόμενους του κλάδου να έχουν ικανοποιητικούς μισθούς και σταθερή δουλειά. Ο ενιαίος φορέας μεταφορών, σε συνθήκες που ο λαός θα έχει επιβάλει τα συμφέροντά του, είναι ο δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΟΑΣΘ
Παίζουν παιχνίδια στην πλάτη εργαζομένων και επιβατών

Η λειτουργία των συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οδηγεί σε αντεργατικές ανατροπές και σε χειροτέρευση του συγκοινωνιακού έργου

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την Τρίτη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ
Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την Τρίτη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ
Εγκλωβισμένοι στις συμπληγάδες κυβέρνησης και διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, με ευθύνη και της εργοδοτικής πλειοψηφίας του Σωματείου τους. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία των συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από τη μια και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους και το λαό, είναι αυτά που συνθλίβουν τη σύγχρονη λαϊκή ανάγκη για φτηνές, ασφαλείς συγκοινωνίες, όπου θα απασχολούνται εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα.

Κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ (λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και υπογράφει συμβάσεις με το κράτος) προετοιμάζουν το έδαφος για νέες μειώσεις μισθών και την ίδια ώρα τσακώνονται για το ύψος των μερισμάτων των μετόχων και το ποιος θα πάρει το έργο της συγκοινωνίας της πόλης και του νομού, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση των μεταφορών.

Οι περίπου 2.300 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είναι απλήρωτοι για τους μήνες Ιούνη - Ιούλη (τους οφείλονται δεδουλευμένα πάνω από 6 εκατ. ευρώ), ενώ σε λίγες μέρες θα τους οφείλονται και τα δεδουλευμένα του Αυγούστου. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δηλώνει αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων και απειλεί με στάση πληρωμών από Σεπτέμβρη, επικαλούμενη τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας της μη καταβολής των οφειλών του Δημοσίου προς τον Οργανισμό, οι οποίες - όπως ισχυρίζεται - ανέρχονται σε περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ από την Τρίτη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ την ίδια μέρα έστειλε εξώδικο στους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας «καταχρηστική» και «μη νόμιμη» την επίσχεση και τους εκβιάζει για να επανέλθουν στην εργασία τους. Ταυτόχρονα, όμως, αξιοποιεί τις κινητοποιήσεις για να διεκδικήσει τη ρύθμιση των οικονομικών διαφορών της με το ελληνικό Δημόσιο.

Διοίκηση του ΟΑΣΘ και συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Σωματείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), σε κοινή γραμμή, επιρρίπτουν στο κράτος την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση και την απληρωσιά των εργαζομένων.

Ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα προκύπτει από τη μη απόδοση των χρημάτων για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής (δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μεταφορά συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων), τις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ, τη μη αύξηση της τιμής του εισιτηρίου και τη σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης. Η ετήσια απώλεια εσόδων για τον ΟΑΣΘ υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ και ζητείται η άμεση «τακτοποίηση των εκκρεμών οικονομικών οφειλών Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ για τις χρήσεις 2014 και 2015».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία τα οποία περιγράφονται από τον ΟΑΣΘ, τα χαρακτηρίζει «φουσκωμένα» και επιπλέον αμφισβητεί αν τηρείται η σύμβαση που υπάρχει μεταξύ του ΟΑΣΘ και του Δημοσίου.

Συκοφαντίες για να σκεπαστούν οι ευθύνες

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, με το επιχείρημα ότι είναι παράδοξο «ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να μην είναι απλοί εργαζόμενοι, αλλά και μέτοχοι του Οργανισμού».

Οσο κι αν η συμμετοχή ορισμένων από τους εργαζόμενους στη μετοχική σύνθεση του Οργανισμού, μέσω ενός συνεταιρισμού που είχαν συστήσει, δημιουργεί στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τα πραγματικά ταξικά τους συμφέροντα, η κυβέρνηση δεν νοιάζεται καθόλου γι' αυτά. Αντίθετα, αξιοποιεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για να αποκρούσει την πίεση που της ασκούν οι αντιδράσεις όλων των εργαζομένων (συνεταιρισμένων και μη) και να προχωρήσει ευκολότερα τα σχέδιά της.

Στην πραγματικότητα, προετοιμάζει το έδαφος για νέες σαρωτικές μειώσεις μισθών, αφού σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει ότι η μισθοδοσία πρέπει να μειωθεί στα 50 εκατ. ευρώ, από τα 88 που είναι σήμερα. Προαναγγέλλει, δηλαδή, μειώσεις της τάξης του 35%-40%, ενώ έχει ανοίξει και τη συζήτηση για την ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους. Το 2014, είχε επιβληθεί μείωση μισθών κατά 5% με την απόφαση για περικοπή της μισθοδοσίας κατά 5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο έτος, ο ΟΑΣΘ περιόρισε νυχτερινά και εξαιρέσιμα. Ακολούθησε η απόφαση - μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας του Σωματείου! - για μείωση των ρεπό των εργαζομένων κατά 5 ετησίως, από την εφαρμογή του οποίου ο ΟΑΣΘ εξοικονομούσε 1,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, εξοικονόμησε 12,5 εκατ. ευρώ από τις προβλεπόμενες αυξήσεις για τα έτη 2010, 2011, 2012, οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ στους εργαζόμενους, καθώς συμφωνήθηκε να εκχωρηθούν ως «μαξιλάρι» για τυχόν ελλείμματα της επιχείρησης.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ, όμως, απαίτησε και άλλες παραχωρήσεις. Ετσι, από το Μάρτη του 2015, αποφάσισε και επέβαλε μονομερώς νέα μείωση μισθών 7,5% επί του συνόλου των αποδοχών, αναδρομικά από το Γενάρη του ίδιου έτους. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, αποδέχθηκε να περιορίσει τη μείωση των μισθών στο 6,5% από την 1η Γενάρη του 2016. Επίσης, τα ρεπό των εργαζομένων, δώρο στον ΟΑΣΘ, μειώθηκαν από πέντε σε δύο το χρόνο.

Παράλληλα, η εντατικοποίηση μεγαλώνει, ιδιαίτερα στις τεχνικές υπηρεσίες, όπου είναι ιδιαίτερα έντονη η έλλειψη προσωπικού και οι ανάγκες καλύπτονται με πρακτικάριους του ΟΑΕΔ. Ελλείψεις υπάρχουν και σε οδηγούς, όμως σήμερα δεν φαίνονται τόσο έντονα, καθώς ο ΟΑΣΘ βγάζει σε κυκλοφορία περίπου 80-100 λεωφορεία λιγότερα απ' όσα προβλέπεται στη σύμβαση, καθώς μεγάλος αριθμός λεωφορείων είναι ακινητοποιημένα επειδή δεν επισκευάζονται.

Στο μεταξύ, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και οι υπηρεσίες που ανατίθενται σε εργολάβους. Ετσι, σήμερα, έφτασαν να απασχολούνται περίπου 200 εργαζόμενοι, με μισθούς πείνας, στις εργολαβίες φύλαξης, ελέγχου κομίστρων και νυχτερινή καθαριότητα. Θύματα της πολιτικής κυβέρνησης και ΟΑΣΘ είναι και οι άνεργοι. Αν και από το 2015 έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τη δωρεάν μετακίνησή τους, ο ΟΑΣΘ δεν την υλοποιεί, στο όνομα των ελλειμμάτων που θα αυξηθούν, αφού όπως ισχυρίζεται, η κυβέρνηση δεν του έχει αποδώσει τα 5 εκατ. ευρώ που θα του εξασφάλιζε από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ