Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Η δράση του Κόμματος, παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης. Αρθρο για την πείρα από την πολιτική και μαζική παρέμβαση του ΚΚΕ, σε αντιπαράθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

-- Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ στα αγροτικά μπλόκα και σε χωριά της υπαίθρου: Ρεπορτάζ από περιοδείες και συζητήσεις στελεχών του Κόμματος σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη.

-- Εκδηλώσεις ΚΟ Αττικής για το Ασφαλιστικό: Αποσπάσματα από ομιλία του Γ. Γκιόκα σε εκδήλωση της ΤΕ Δικαιοσύνης του ΚΚΕ.

Η δράση του Κόμματος, παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης

Χρήσιμα συμπεράσματα από την πρωτοπόρα παρέμβαση των κομμουνιστών σε «συνθήκες μάχης» από τις εκλογές μέχρι σήμερα

Η μεγάλη προχτεσινή απεργία επιβεβαιώνει τις νέες δυνατότητες, αλλά και τις ακόμα πιο αυξημένες απαιτήσεις για την παρέμβαση των κομμουνιστών
Η μεγάλη προχτεσινή απεργία επιβεβαιώνει τις νέες δυνατότητες, αλλά και τις ακόμα πιο αυξημένες απαιτήσεις για την παρέμβαση των κομμουνιστών
Με την προχτεσινή μεγάλη πανελλαδική - πανεργατική απεργία και την τεράστια απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, κορυφώθηκε μια πολύμορφη, συνδυασμένη πολιτική και μαζική παρέμβαση του ΚΚΕ στον εργατόκοσμο, τόσο μέσα από τη δραστήρια δουλειά των κομμουνιστών στα συνδικάτα για την οργάνωση της απεργίας, όσο και μέσα από μια αυτοτελή δουλειά της ΚΟ Αττικής στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Δουλειά πολύμορφη, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, που συνδυάστηκε και με την προσπάθεια κάλυψης των πλάνων της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης.

Αυτή η πρωτοπόρα, μαχητική παρέμβαση των κομμουνιστών, των μελών της ΚΝΕ και άλλων δραστήριων αγωνιστών, που έγινε «σε συνθήκες μάχης», ξεκινώντας μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη και με ορίζοντα την οργάνωση της εργατικής και λαϊκής αντίστασης (3 πανελλαδικές απεργίες σε 4 μήνες, συλλαλητήρια, κλαδικοί και άλλοι πιο περιορισμένοι αγώνες) ξεδιπλώθηκε μέσα στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις εργατογειτονιές και δίνει ορισμένα πρώτα πολύτιμα συμπεράσματα, που ήδη συζητάνε οι Κομματικές Οργανώσεις, σχεδιάζοντας τη συνέχεια.

Καταρχάς, μπορούμε να πούμε ότι η απεργία σε μεγάλο βαθμό δίνει το στίγμα της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, της όξυνσης της πάλης. Η μαζικότητα των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ στην Αττική και πανελλαδικά σηματοδοτεί ότι περισσότεροι εργαζόμενοι μπαίνουν στον αγώνα, συνειδητοποιούν την ανάγκη διεκδίκησης, σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική.

Ολη αυτήν την περίοδο, η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, νέες κοινωνικές δυνάμεις βγήκαν στο δρόμο (αγρότες, μηχανικοί, δικηγόροι κ.ά.), η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό μεγαλώνει, το καθήκον της ιδεολογικής και πολιτικής διαφώτισης έγινε πιο σύνθετο και απαιτητικό.

Προφανώς αποτελεί παρακαταθήκη το γεγονός ότι σταθήκαμε με μέτωπο απέναντι στις αυταπάτες για «λύσεις» με κυβέρνηση της αριστεράς μέσα στο στενό κορσέ της καπιταλιστικής διαχείρισης. Οταν άλλες δυνάμεις στήριζαν την προοπτική της «αριστερής κυβέρνησης» ή διαδήλωναν υπέρ της κυβέρνησης στις «σκληρές μάχες ενάντια στους δανειστές», όπως οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή έπαιζαν το ρόλο «προξενήτρας» του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε μέσα από τις ιστοσελίδες του ο διαδικτυακός φραξιονισμός.

Ολη αυτή η προσπάθεια του Κόμματος συνέβαλε στο να κρατηθεί δραστήριο και μαχητικό ένα σημαντικό τμήμα του εργατικού κινήματος, να μην τα διπλώσει, να μην απογοητευτεί από τη νέα επίθεση που εξαπολύει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτήν την καθαρή και παλικαρίσια στάση των κομμουνιστών, δεμένη με την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του ΚΚΕ και την πρωτοπόρα δράση των μελών του, την αναγνωρίζουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, πέρα από την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ. Διαμορφώνει για τη δουλειά μας νέες δυνατότητες, αλλά και ακόμα πιο αυξημένες απαιτήσεις.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει ρευστότητα στη συνείδησή τους, πολλοί είναι εκείνοι που αξιολογούν εκ νέου τις επιλογές τους, στέκονται, ακούνε τι λέει το ΚΚΕ με εμπιστοσύνη. Βεβαίως, παραμένει η σύγχυση για το χαρακτήρα της κρίσης, οι αντιλήψεις για την αναποτελεσματικότητα της πάλης, ο φόβος, η εργοδοτική τρομοκρατία που οξύνεται, προσθέτοντας δυσκολίες την οργάνωση του αγώνα.

Μέσα στη μάχη διαφωτίζουμε για το χαρακτήρα των μέτρων και την προοπτική

Η παρέμβασή μας πρέπει να αναδεικνύει ότι υπάρχουν και δυναμώνουν οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί ένα μαζικό, μαχητικό, ταξικό μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, που μπορεί να βάλει εμπόδια, να καθυστερήσει την υλοποίησή της. Με αυτήν την προοπτική δουλεύουν ακούραστα οι κομμουνιστές μέσα στα συνδικάτα. Αξονας της δουλειάς μας να είναι η διαφώτιση για το χαρακτήρα των μέτρων και για την προοπτική του αγώνα, ταυτόχρονα με την πρωτοπόρα προσπάθεια για την οργάνωση της εργατικής και λαϊκής πάλης.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες πρέπει να μετρήσουμε νέα βήματα στο κατά πόσον οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα, συνειδητοποιούν το χαρακτήρα της κρίσης και των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση. Κατά πόσον απορρίπτουν το νέο δίπολο, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που επιχειρείται να στηθεί και που, παρά τις αντιθέσεις του, στηρίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί η ΝΔ ως εναλλακτική δύναμη στην πολιτική της κυβέρνησης, παρά το ότι παρεμβαίνει στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες που αναπτύσσονται, αυτό δε σημαίνει ότι διαφωνεί με την ουσία των μέτρων. Επιθυμεί διακαώς να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις, να ενισχυθεί το κεφάλαιο, να ξεθεμελιωθεί η Κοινωνική Ασφάλιση, όπως το ίδιο επιθυμούν και τα άλλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, η Χρυσή Αυγή.

Ο λαός μας δεν πρέπει να επιτρέψει να χειραγωγηθεί η λαϊκή οργή και αγανάκτηση σε νέα κανάλια εναλλαγής πολιτικών διαχείρισης, σε κυβερνήσεις συνεργασίας και οικουμενικές. Δεν πρέπει να τον φοβίζει η προοπτική της «πολιτικής αστάθειας». Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες πλευρές συναντάμε σε εργασιακούς χώρους και αποτελούν στοιχεία της προπαγάνδας των άλλων δυνάμεων που παρεμβαίνουν στο κίνημα.

Οξύνουμε την αντιπαράθεση με τη γραμμή των άλλων δυνάμεων

Αντικειμενικά, η δράση και η παρέμβασή μας στις εξελίξεις, το σχέδιό μας θα έρχονται σε σύγκρουση με την παρέμβαση των άλλων κομμάτων, αφού όλοι παρεμβαίνουν με τη γραμμή τους, με βάση τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Από αυτήν την προσπάθεια κανένας δεν εξαιρείται, πόσο μάλλον η κυβέρνηση και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Εργατικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παραμονές της απεργίας, που επανέλαβε την πρόκληση της κυβέρνησης λέγοντας ότι «οι λαϊκοί αγώνες στηρίζουν τη σκληρή διαπραγμάτευση για να κάνουν τα μέτρα ταξικά πιο δίκαια, να ανακουφίσουν τους αδύνατους...». Παράλληλα, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζουν το γνωστό βιολί, ρίχνοντας τις ευθύνες στους προηγούμενους. Εδώ κρίνεται καθημερινά η ικανότητά μας να αποδεικνύουμε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ταξική, είναι πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δημιουργίας ευνοϊκών όρων για την καπιταλιστική ανάκαμψη, μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, ανοίγματος πεδίων επενδύσεων και κερδοφορίας, όπως στον τομέα της ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιδρά, επίσης, το σκηνικό των «σκληρών διαπραγματεύσεων» που ξαναστήνει η συγκυβέρνηση και οι «κόκκινες γραμμές», προσπαθώντας να πείσει τους εργαζόμενους ότι κάνει το καλύτερο δυνατό για να αποφευχθούν τα χειρότερα, για να έρθει ανάπτυξη και να «μεγαλώσει η πίτα». Μπορεί να είναι επιχειρήματα με τα οποία αναμετριόμαστε διαρκώς, όμως δε χωράει καμιά υποτίμηση. Ο χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων δεν έχει αλλάξει: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το καλύτερο αποτέλεσμα για λογαριασμό του κεφαλαίου και όχι για την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, για την επαναφορά των μισθών και των συντάξεων. Δανειστές, κυβέρνηση και εργοδοσία είναι στην ίδια όχθη και απέναντι από την εργατική τάξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «στήριζε» τη συμμετοχή στην απεργία, ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Θ. Φέσσας, με άρθρο του στην «Αυγή», μεταξύ άλλων επικροτούσε το ότι «η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων έβαλε πλάτη στα δύσκολα. Αρκετές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει...». Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα να ακολουθηθούν πολιτικές που θα προσελκύουν ξένα και ντόπια κεφάλαια, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις απαιτούν σταθερότητα και αφοσιωμένη ευρωπαϊκή πορεία. Αυτά και άλλα παρόμοια είναι πλευρές της επιχειρηματολογίας της εργοδοσίας, που καθημερινά συναντάμε στους χώρους δουλειάς και που αναπαράγονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Με τη γραμμή υπεράσπισης μιας δήθεν καλύτερης καπιταλιστικής διαχείρισης συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μια σειρά δυνάμεις όπως επιμελητήρια και επιστημονικοί φορείς που υπερασπίζονται την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, δικαιολογούν τις θυσίες που πρέπει να κάνει ο λαός μας, επικεντρώνουν κύρια στο εισόδημά τους που χτυπιέται. Η ΓΣΕΕ και μια σειρά από Ομοσπονδίες που επιδιώκουν να βάλουν το δικό τους στίγμα στις κινητοποιήσεις, στηρίζοντας στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου (π.χ. επαγγελματικά Ταμεία) και υπονομεύουν την πάλη μέσα από την καλλιέργεια του συντεχνιασμού (π.χ. ΟΤΟΕ) και της εξαίρεσης από συγκεκριμένα μέτρα (π.χ. ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ - ΟΜΥΛΕ). Αντίστοιχα και η ΑΔΕΔΥ, ανεξάρτητα από τα συνθήματα που αξιοποιεί, δεν ξεφεύγει από την υπεράσπιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, προβάλλει μια γραμμή συμβιβασμού με ορισμένες πάγιες επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Κόντρα στα παραπάνω, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μπαίνουν στη μάχη για αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αντίστοιχα για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, για την προστασία στους χώρους δουλειάς, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στην ανασφάλεια που θεριεύει, στην απληρωσιά, στις απολύσεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις που καταργούνται, στα χρέη που μεγαλώνουν, δηλαδή για όλα εκείνα που τους στερεί ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης.

Ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και ενίσχυση του ΚΚΕ

Κάνοντας ένα προσωρινό «ταμείο» από την παρέμβασή μας για την οργάνωση της πάλης, κρατάμε σταθερά τους δείκτες της δουλειάς μας, που δεν είναι άλλοι από τα βήματα που γίνονται για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη.

Να δυναμώσει η δουλειά μας αποφασιστικά στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους νέους επιστήμονες, στη νεολαία συνολικότερα. Η ίδια η απεργία, η κλιμάκωση της πάλης δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για να ανοίξει πλατιά η συζήτηση για την προοπτική προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού. Για να δυναμώσει το ρεύμα μέσα στην εργατική τάξη που αμφισβητεί τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Που παλεύει με προοπτική την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, που οργανώνει την πάλη του με άξονα την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να προετοιμάζουμε την εργατική τάξη, να αναδεικνύουμε ότι η πάλη θα είναι σκληρή και μακρόχρονη. Απαιτείται επαγρύπνηση και καθόλου εφησυχασμός.

Η καθημερινή πάλη πρέπει να δίνει τον τόνο της κλιμάκωσης, αφού μπροστά μας δεν είναι μόνο το Ασφαλιστικό. Ακολουθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, στην κρατική διοίκηση, στην Παιδεία. Σε λίγο καιρό θα ξεδιπλωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για επίθεση στα Εργασιακά, η απελευθέρωση των απολύσεων, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, η νομοθέτηση του «λοκάουτ» κ.λπ.

Για να συναντήσουν σοβαρά εμπόδια όλα αυτά, πρέπει να μετρήσει ο λαός το μπόι του, να ξεπεράσει φόβους και προκαταλήψεις και να δοκιμάσει το μόνο που δε δοκίμασε τα τελευταία χρόνια: Τη μαχητική, ανυποχώρητη ταξική πάλη και τη συστράτευση με το ΚΚΕ παντού.


Του Νίκου ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ*
*Ο Νίκος Μαυροκέφαλος είναι μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δράση για συμβολή στην οργάνωση και τον προσανατολισμό του αγώνα των αγροτών

Σε συσκέψεις αγροτών στην Κόρινθο και το μπλόκο της Δαλαμανάρας μίλησε η Δ. Μανωλάκου

Από την περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στην Αργολίδα
Από την περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στην Αργολίδα
Στην Πελοπόννησο, από την Κόρινθο έως τη Μεσσηνία, εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους, διεκδικώντας την απόσυρση των νομοσχεδίων που τους ξεκληρίζουν προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των αγροτοβιομηχάνων.

Το ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του, από την πρώτη στιγμή, σχεδίασαν πλατύ άνοιγμα: Και για να συμβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα, αλλά και για να βοηθήσουν, έτσι ώστε ο προσανατολισμός του αγώνα να είναι σε σωστή κατεύθυνση, να αναδεικνύει τη ρίζα του κακού, να αναδεικνύει τις παγίδες αυτών που θέλουν να βάλουν τους φτωχούς αγρότες να παλεύουν για το καλό των μεγαλοαγροτών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το προηγούμενο διάστημα η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, περιόδευσε και μίλησε σε συσκέψεις αγροτών στην Κόρινθο και στο μπλόκο της Δαλαμανάρας στην Αργολίδα.

Η συζήτηση ήταν πλούσια, τόσο για τα αιτήματα, όσο και για την κατεύθυνση του αγώνα.

Υπήρξαν ερωτήματα για το αν πρέπει οι αγρότες σε αυτήν τη φάση να αγωνιστούν όλοι μαζί στα μπλόκα και να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τα αιτήματα. Ερωτήματα για το αν το πλαίσιο που έχει αποφασιστεί στη Νίκαια είναι εφικτό, για το αν ο αγώνας έχει τελικά αποτελέσματα, αφού η κυβέρνηση «έχει εντολές» και έτσι κι αλλιώς θα τα περάσει τα μέτρα ή για το αν τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να στρέψει εναντίον της αγροτιάς τους άλλους εργαζόμενους.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι οι φτωχομεσαίοι αγρότες και οι μεγαλοαγρότες

Η Δ. Μανωλάκου, στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, είπε μεταξύ άλλων ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά έχει τη συμπαράσταση σχεδόν όλων των λαϊκών στρωμάτων, γιατί ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης και αυτό γίνεται κατανοητό από πολύ κόσμο. Γι' αυτό δεν πιάνουν τόπο οι κυβερνητικές προσπάθειες με τις άθλιες συκοφαντίες τους για κλέφτες, επιδοτήσεις κ.τ.λ.

Καταλαβαίνουν όλοι ότι ή θα επιβιώσουν οι φτωχοί αγρότες ή θα ξεκληριστούν. Γιατί η πολιτική της ΕΕ, η στρατηγική της, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, η πολιτική των άλλων κομμάτων που χειροκροτούνε την ΕΕ, έχει στρατηγικό στόχο η γη, η παραγωγή, η εμπορία, οι επιδοτήσεις να μαζευτούν στα χέρια των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Γιατί και μετά το ξεκλήρισμα, όταν θα επικρατήσουν οι καπιταλιστές αγρότες, τρόφιμα θα παράγονται. Ο λαός, ο απλός άνθρωπος, χωρίς να φάει δεν μπορεί να ζήσει και τα τρόφιμα αφήνουν κέρδος, γι' αυτό θέλουν να τα μαζέψουν στα χέρια των μεγάλων.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει τα εργαλεία για να επιταχύνει το πιο βίαιο και άμεσο ξεκλήρισμα. Το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό είναι η προμετωπίδα. Και ενάντια σε αυτά χρειάζεται καθαρό μέτωπο.

Βεβαίως και χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και συγκέντρωση δυνάμεων στην κατεύθυνση της όξυνσης της πίεσης για την απόσυρση των νομοσχεδίων, αλλά είναι και ορισμένα αιτήματα που μπορεί να κάνουν «αέρα» στην κυβέρνηση.

Δεν μπορεί σήμερα που οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τις σημερινές εισφορές του ΟΓΑ, κάποιοι να λένε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν με την κυβέρνηση και ότι «οι αγρότες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν». Δεν γίνεται κάποιοι που «ροκανάνε» παχυλές επιδοτήσεις να έχουν το θράσος να ζητάνε αφορολόγητο μόνο στις επιδοτήσεις και όχι στο συνολικό εισόδημα.

Μιλάμε για δυο διαφορετικούς κόσμους: Οι φτωχομεσαίοι που παλεύουν για επιβίωση και οι μεγάλοι που παλεύουν για να μεγαλώσουν κι άλλο. Οι δεύτεροι έχουν σύμμαχο τις κυβερνήσεις της ΕΕ και δεν σκοπεύουν να σταματήσουν αν δεν τους βάλει φρένο ο αγώνας των αγροτών μαζί με το εργατικό κίνημα και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

ΚΡΗΤΗ
Με τους αγρότες στο μπλόκο Πραιτωρίων

Το αγροτικό μπλόκο στα Πραιτώρια της Κρήτης επισκέφθηκε το Σάββατο 2/2 ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής Ηρακλείου του Κόμματος, όπου και συνομίλησε με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που αντιδρούν στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, με αιχμή το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των φτωχών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και υπογράμμισε ότι η μαζική και δυναμική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση και στο μπλόκο των Πραιτωρίων, αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να αγωνιστεί για την επιβίωσή της. Κάλεσε επίσης τους αγρότες να μη συρθούν στον ψευδεπίγραφο διάλογο της κυβέρνησης και μάλιστα από «μηδενική βάση» όπως διαδίδουν τα παπαγαλάκια της σε διάφορα μπλόκα, διότι αυτό σημαίνει εγκατάλειψη της διεκδίκησης των απωλειών τους και προσπάθεια να εγκλωβιστούν με ύπουλο τρόπο και να συναινέσουν στο νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει.

«Τώρα είναι η ώρα», ανέφερε, «οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργατοϋπαλλήλους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τη νέα γενιά που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, συγκροτώντας τη δική τους μεγάλη λαϊκή συμμαχία απέναντι στη συμμαχία εμποροβιομηχάνων, μεσαζόντων και καρτέλ».

Μετά την ομιλία του, ο Μ. Συντυχάκης απάντησε σε ερωτήσεις των αγροτών σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναδεικνύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για τα αγροτικά ζητήματα.

Στην Ενωση Πεζών

Την ίδια μέρα, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, συναντήθηκε με τον Γ. Κουμαντάκη, πρόεδρο των εργαζομένων στην Ενωση Πεζών, ο οποίος ενημέρωσε τον βουλευτή του Κόμματος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί, αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση.

Το χρέος της Ενωσης αγγίζει τα 25 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων δεδουλευμένων των εργαζομένων, αλλά και υποχρεώσεων σε δεκάδες παραγωγούς. Παράλληλα, η διοίκηση της Ενωσης, προκειμένου να μειώσει το εργατικό κόστος, προχώρησε σε 21 απολύσεις εργαζομένων με εξευτελιστικές αποζημιώσεις, κατάργησε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επέβαλε ατομικές Συμβάσεις.

Από τη μεριά του, ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ιδιαίτερα το πόσο εγκληματική σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και των εργαζομένων, είναι η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το ίδιο αντιλαϊκή με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πρόκειται για την πολιτική που μετέτρεψε τις Αγροτικές Ενώσεις σε ανώνυμες επιχειρήσεις που γίνονται βραχνάς στις πλάτες των φτωχών αγροτών και των εργαζομένων σε αυτές.

Ο Μ. Συντυχάκης ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για τον αγροτικό, παραγωγικό συνεταιρισμό στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού για την ικανοποίηση των εγχώριων λαϊκών αναγκών σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημέρωσε τον εκπρόσωπο των εργαζομένων της Ενωσης για τις επόμενες κινήσεις και σχεδιασμούς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ενόψει της κλιμάκωσης των αγροτικών και εργατικών κινητοποιήσεων.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πλατιά συζήτηση για τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του Κόμματος

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις της αγωνιζόμενης αγροτιάς, ανοίγει η συζήτηση για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τη μόνη που δίνει διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες

Από την περιοδεία του Κ. Στεργίου στη Ζαγορά
Από την περιοδεία του Κ. Στεργίου στη Ζαγορά
Παράλληλα με τη μάχη που δίνουν οι αγρότες κομμουνιστές, μαζί με τη φτωχομεσαία αγροτιά, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ εντείνουν την προσπάθεια να μιλήσουν διεξοδικά και από πρώτο χέρι με τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους της υπαίθρου για τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του Κόμματος, για την ανάγκη να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος των φτωχών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ περιόδευσαν τις προηγούμενες μέρες σε δεκάδες χωριά των νομών της Θεσσαλίας.

Ο φτωχός αγρότης δεν έχει τα ίδια συμφέροντα με τον μεγαλοαγρότη

Τον Παλαμά και τις Σοφάδες του Νομού Καρδίτσας, οι μικρομεσαίοι αγρότες του οποίου συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο Μπλόκο της Νίκαιας, επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μαρίνο Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Θεσσαλίας.

Συνομιλώντας με τους αγρότες για τις θέσεις του Κόμματος, ο Μ. Μακρής, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ως Κόμμα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, και εδώ στην Καρδίτσα, στηρίζοντας τον αγώνα των φτωχών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, σεβόμενοι τις μορφές πάλης που επιλέγουν και διαχωρίζοντας τη θέση μας από τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.

Σήμερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν μεγάλη πείρα, την οποία απέκτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, βιώνοντας στο πετσί τους την πολιτική που εφάρμοσαν όλα τα κόμματα με στόχο το ξεκλήρισμά τους. Και μπορούν καλύτερα να καταλάβουν σε τι στόχευαν και πού αποσκοπούσαν όσοι έκαναν λόγο για κοινό αγώνα, χωρίς, ταυτόχρονα, να διαχωρίζονται οι μεγαλοαγρότες από τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, η οποία δεν καταφέρνει να τα βγάλει πέρα. Ολοι αυτοί απέκρυπταν και συνεχίζουν να αποκρύβουν ότι όλοι οι αγρότες δεν είναι ίδιοι και ότι ο φτωχός αγρότης δεν έχει τα ίδια συμφέροντα με τον μεγαλοαγρότη, τον σύγχρονο "τσιφλικά".

Αλλά και ο νέος αγρότης, με την πείρα που αποκτά συμμετέχοντας στους τωρινούς αγώνες, μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Να καταλάβει ότι ο αγώνας δεν είναι μια φωτοβολίδα, δεν πρέπει να έχει ανυπομονησία για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα και χρειάζεται επιμονή, αντοχή και υπομονή.

Και, βεβαίως, είναι ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι υπάρχοντες Αγροτικοί Σύλλογοι στα χωριά και να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν, που θ' αποτελούν το ζωντανό κύτταρο για την αγωνιστική διεκδίκηση. Ας μην ξεχνάμε ότι, εκτός από την όξυνση των αγροτικών προβλημάτων και την αγριότητα των μέτρων κατά των μικρομεσαίων αγροτών που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, στη μαζική συμμετοχή αγροτών από την Καρδίτσα στο Μπλόκο της Νίκαιας συνέβαλε και το γεγονός ότι σε πολλά χωριά της περιοχής μας υπάρχουν και δραστηριοποιούνται Αγροτικοί Σύλλογοι.

Πρέπει, τώρα, πιο αποφασιστικά να μπούμε όλοι στον αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνηση, με την ουσιαστική στήριξη και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το μνημόνιο, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, οι 222, συνολικά, βουλευτές. Κι αυτοί που τόσα χρόνια ήταν διστακτικοί, ήρθε η ώρα να συμμετέχουν για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν αυτά τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα».

Μακρύς και δύσκολος ο αγώνας

Την Ανάβρα και το Λιοντάρι επισκέφτηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον Σωτήρη Στουρνάρα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους κατοίκους των χωριών, ο Σ. Στουρνάρας, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Στη συμφωνία με το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μπορεί να χτιστεί και να στηριχθεί η ενότητα στον αγώνα. Είναι αιτήματα που αφορούν όλους όσοι είναι στο ίδιο μετερίζι, "ξεχωρίζοντας την ήρα από το στάρι".

Σε κάθε περίπτωση, η μαζική και δυναμική συμμετοχή στο Μπλόκο της Νίκαιας αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να αγωνιστεί για την επιβίωσή της. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει αποδείξει ότι διαθέτει την αντοχή που χρειάζεται. Εχει αποδείξει ότι δεν τρομοκρατείται. Ετσι και τώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης για τις μορφές πάλης που οι ίδιοι επιλέγουν. Να απαντήσουν στις συκοφαντίες που εκτοξεύονται από διάφορους υπουργούς με στόχο να υποκινήσουν τον "κοινωνικό αυτοματισμό", με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δυνάμωμα του αγώνα.

Η μικρομεσαία αγροτιά γνωρίζει, πλέον, πολύ καλά, ότι για να εξασφαλίσει αυτό το αναγκαίο δυνάμωμα πρέπει να ενώσει τις αγωνιστικές της δυνάμεις με τους εργάτες και τους υπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται το ίδιο από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική κι έχουν κοινά προβλήματα και αιτήματα. Αυτή η κοινή αγωνιστική στόχευση, η λαϊκή συμμαχία, δίνει πολλαπλάσια δύναμη, αποτελεσματικότητα, αλλά και προοπτική στον αγώνα».

Αντίπαλος η πολιτική του ξεκληρίσματος

Στο Νομό Τρικάλων, κλιμάκια του ΚΚΕ επισκέφτηκαν πολλά χωριά του κάμπου, όπως του πρώην Δήμου Γόμφων, του πρώην Δήμου Πιαλείων κ.ά.

Μιλώντας στην Πηγή, ο Αχ. Λιάτος, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε: «Το ΚΚΕ στηρίζει τη μάχη που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά για την επιβίωσή της. Για να γλιτώσει από το ξεκλήρισμα στο οποίο την σπρώχνει η ΚΑΠ της ΕΕ, ώστε να συγκεντρωθούν η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών καπιταλιστών.

Αντίπαλος των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών είναι αυτή η πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Αντίπαλός τους, επίσης, είναι οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που αγοράζουν πάμφθηνα τα αγροτικά προϊόντα από τους παραγωγούς και τους πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Ολους αυτούς που θέλουν να τους ξεκάνουν βγήκαν στα μπλόκα να τους πολεμήσουν οι αγρότες. Και σ' αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να συμπαρασταθούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, αφού τους αφορά άμεσα, καθώς σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή και τη εξασφάλιση φτηνών και ποιοτικών προϊόντων διατροφής και ένδυσης για τον ελληνικό λαό».

Η λύση είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας

Ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, περιόδευσε σε χωριά της Επαρχίας Αλμυρού και μίλησε σε συγκέντρωση στην Ευξεινούπολη, καθώς και στο Νότιο Πήλιο, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυράχης και μίλησε σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αργαλαστή και την Περαχώρα.

Αναφερόμενος στις θέσεις του Κόμματος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η λύση που συμφέρει τους μικρομεσαίους αγρότες είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ' όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών, διατροφής και πρώτων υλών βιομηχανίας.

Η κοινωνικοποιημένη κρατική αγροτική παραγωγή θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, εδαφοκλιματικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων. Με αυτές τις οικονομικές προϋποθέσεις, η λαϊκή εξουσία κάνει πράξη την αποδέσμευση από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ προς όφελος του λαού.

Σε αυτόν τον ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και κοινωνίας, μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού των μικροϊδιοκτητών αγροτών, που θα μειώνει το κόστος παραγωγής, θα αξιοποιούνται καλύτερα οι παραγωγικές δυνάμεις. Ετσι δίνεται λύση στη μικρή και πολυτεμαχισμένη αγροτική ιδιοκτησία, που μετατρέπεται σε μεγάλη συνεταιριστικοποιημένη, απαλλάσσοντας τους μικρομεσαίους αγρότες μια για πάντα από το κεφάλαιο, τις τράπεζες, τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους, από φόρους κι εξασφαλίζοντας τιμές και διάθεση της παραγωγής, προστασία από φυσικές καταστροφές και όχι ξεκλήρισμα και δυστυχία.

Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν μορφωτική και πολιτιστική ζωντάνια τα χωριά, σύγχρονες κρατικές υποδομές γενικής Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Φυσικής Αγωγής.

Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, έχει θυσίες που όμως πιάνουν τόπο για να υπάρξει λαϊκή ευημερία».

Στα μπλόκα της αγωνιζόμενης αγροτιάς

Από την περιοδεία του Γ. Λαμπρούλη
Από την περιοδεία του Γ. Λαμπρούλη
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών μεταφέρουν στελέχη του Κόμματος και στα μπλόκα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, πραγματοποίησε περιοδεία στα μπλόκα Τσαριτσάνης και Ελευθεροχωρίου στην επαρχία Ελασσόνας, Αργυροπουλίου και Δαμασίου στην επαρχία Τυρνάβου.

Μιλώντας με τους αγρότες επεσήμανε ότι σε όλη την Ελλάδα έχει σημάνει γενικός ξεσηκωμός κατά του ασφαλιστικού εκτρώματος της κυβέρνησης και τόνισε: «Πρέπει να αντιπαλέψουμε όλα τα νέα και τα παλαιά μέτρα που θέλουν να μας επιβάλουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΕΕ, το κεφάλαιο και τα άλλα κόμματα, που υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές, με τα οποία θα ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Και για να έχει αποτελέσματα αυτός ο αγώνας χρειάζεται η κοινή δράση όλων».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αγώνας πρέπει να έχει το βλέμμα στην προοπτική, στην ανατροπή αυτού του δρόμου

Την ανάγκη αυτοτελούς παρουσίας των μικρών επαγγελματιών σε αντιπαράθεση με τις ηγεσίες των ΔΣΑ, ΤΕΕ κ.ο.κ. και σε συμμαχία με τους εργάτες και το λαό τόνισε ο Γ. Γκιόκας

Από την εκδήλωση της ΤΕ Δικαιοσύνης
Από την εκδήλωση της ΤΕ Δικαιοσύνης
Σε συγκέντρωση της ΤΕ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2/2 στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό, μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «με το σχέδιο της κυβέρνησης δίνεται η χαριστική βολή, τελειώνει η Κοινωνική Ασφάλιση, έτσι όπως τη γνωρίσαμε, που κατακτήθηκε με τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων. Ουσιαστικά, καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης».

Αθλια κυβερνητική προπαγάνδα για να δικαιολογηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα

«Το πιο προκλητικό», τόνισε ο Γ. Γκιόκας, «είναι η άθλια προπαγάνδα που έχει στήσει η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τα μέτρα που παίρνει.

Εχει αντιγράψει την επιχειρηματολογία, όλο το οπλοστάσιο των εκβιασμών των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτά τα κόμματα έπαιρναν τέτοια μέτρα.

Και το εμπλουτίζει και με νέα άθλια επιχειρήματα, όπως αυτά που λέει ότι το νέο σύστημα είναι δίκαιο, είναι ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων, ότι πλήττει τους πλούσιους και ουσιαστικά ενοχοποιεί και συκοφαντεί τους αγώνες, ότι αυτοί οι αγώνες εκφράζουν κάποια μεγάλα συμφέροντα.

Το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοαγροτών. Ολοι αυτοί θα βγουν πολλαπλά ωφελημένοι, γι' αυτό και το στηρίζουν.

Καταρχάς, υλοποιεί ένα πάγιο αίτημά τους εδώ και χρόνια, να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, η ευθύνη του κράτους και να μετατραπεί η Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση.

Δεύτερον, στηρίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους μεγαλεμπόρους Υγείας, που καραδοκούν, για να αρπάξουν τη λεία από την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, αφού αντιμετωπίζουν την Ασφάλιση ως εμπόρευμα και νέο πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας.

Τρίτον, με τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, εκτοπίζονται βίαια χιλιάδες φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες, που δε θα αντέξουν και που τη θέση τους θα καλύψουν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις».

Ποια πρέπει να είναι η στάση των μικρών επαγγελματιών

«Και εδώ», συνέχισε, «είναι το κομμάτι που ενδιαφέρει κυρίως τους δικηγόρους κι άλλες κατηγορίες επαγγελματιών.

Γιατί με τα μέτρα της κυβέρνησης ουσιαστικά οδηγείται σε αφανισμό και υπαλληλοποίηση ένα μεγάλο μέρος μικρών και μεσαίων ακόμη επαγγελματιών και προχωράει η συγκέντρωση της αγοράς σε ακόμη λιγότερα χέρια.

Είναι, επίσης, τεράστιο ψέμα αυτό που λέει ο Κατρούγκαλος και η κυβέρνηση ότι με το σχέδιό της ευνοεί τους φτωχούς δικηγόρους.

Καταρχάς, είναι ένα ερώτημα ποιος είναι φτωχός. Γιατί, με βάση την προπαγάνδα της κυβέρνησης, αυτός που παίρνει πάνω από 10.000 - 12.000 ευρώ και το κράτος τού παίρνει με διάφορους τρόπους το 60% με 70% του εισοδήματος, αυτός δεν είναι φτωχός.

Αυτό που δε λέει, επίσης, είναι ότι αυτός ο επαγγελματίας ούτε αυτήν τη μειωμένη εισφορά δε θα μπορεί να πληρώνει και κυρίως ότι αυτή η εισφορά θα αντιστοιχεί σε πολύ χαμηλότερη σύνταξη και παροχές Υγείας.

Αρα, όλη αυτή η προπαγάνδα για δικαιοσύνη κι αναδιανομή κρύβει ότι ο φτωχός θα πληρώνει για τον φτωχότερο κι όλοι μαζί θα πληρώνουν για την καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη».

«Το κρίσιμο ερώτημα», υπογράμμισε το στέλεχος του Κόμματος, «είναι το εξής: Ποια πρέπει να είναι η στάση των μικρών επαγγελματιών σε αυτόν τον αγώνα;

Συμπλέοντας με τα ανώτερα και ανώτερα μεσαία στρώματα που εκφράζονται από τις ηγεσίες του ΔΣΑ, του ΤΕΕ κ.λπ., οι οποίες παζαρεύουν με την κυβέρνηση κάποια προνόμια, οι οποίες δεν αντιπαλεύουν την ουσία του νομοσχεδίου, άσχετα αν κάποιοι φωνάζουν και γι' αντιπολιτευτικούς λόγους, ή συγκροτώντας ένα δικό τους διακριτό μπλοκ αγώνα που θα εκφράζει τα δικά του συμφέροντα.

Εμείς λέμε το δεύτερο, να υπάρχει η αυτοτελής παρουσία, δράση αυτών των δυνάμεων, σε αντιπαράθεση με αυτές τις ηγεσίες, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών και πάνω από όλα σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Γιατί, αντικειμενικά στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης η τάση είναι να εξαφανιστεί ένα μέρος αυτών των στρωμάτων. Είναι άλλο πράγμα ότι σήμερα πρωτοστατούμε, διεκδικούμε να μην περάσει αυτή η πολιτική, να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο, να υπάρχουν μέτρα προστασίας και ανακούφισης, και είναι άλλο πράγμα να σπέρνουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρχει μια καλύτερη διαχείριση αυτού του συστήματος, που θα ανακόψει την αντικειμενική πορεία εκτοπισμού και υπαλληλοποίησης αυτών των στρωμάτων.

Αρα ο αγώνας πρέπει έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στην προοπτική, που είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, αυτού του δρόμου ανάπτυξης, για να διασφαλισθεί η αξιοπρεπής ζωή με δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Και όσο δυναμώνει αυτή η προοπτική θα μπορείς να βάλεις κι εμπόδια».

Λαϊκά γλέντια από Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ

Κοσμοσυρροή στην αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων Αλκαζάρ όπου πραγματοποίησε το γλέντι της η ΤΕ Λάρισας
Κοσμοσυρροή στην αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων Αλκαζάρ όπου πραγματοποίησε το γλέντι της η ΤΕ Λάρισας
Συνεχίζονται και αυτό το Σαββατοκύριακο, 6 και 7 Φλεβάρη, λαϊκά γλέντια που πραγματοποιούνται από μια σειρά Οργανώσεις του Κόμματος σε όλη τη χώρα, σε μια δραστηριότητα που εντάσσεται τόσο στη μάχη για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, όσο και στη συνολικότερη προσπάθεια να αναπτύσσονται πολύμορφοι δεσμοί, στον αγώνα αλλά και στην ψυχαγωγία, με οπαδούς και φίλους του Κόμματος, με ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές και την ύπαιθρο.

Συγκεκριμένα, αύριο και μεθαύριο, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα, Σάββατο

-- Η ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Οργάνωσης και διοργανώνει γλέντι στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα ΗΕΤΙΩΝ του ΟΛΠ (Ακτή Βασιλειάδη - Σιλό, είσοδος από πύλη Ε2).

-- Η ΚΟΒ Λιτοχώρου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, στις 8 μ.μ., στο εξοχικό κέντρο «Οι Μύλοι». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Η ΚΟ Νάουσας του ΚΚΕ πραγματοποιεί γλέντι, στις 12.30 το μεσημέρι, στο καζάνι του Αντώνη Γρέζιου (περιοχή Παναγιωπούλας).

-- Η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων ΜΥΛΟΣ (Οινούσα Σερρών).

Από το γλέντι της ΤΟ Πόλης Τρικάλων το περασμένο Σάββατο
Από το γλέντι της ΤΟ Πόλης Τρικάλων το περασμένο Σάββατο
-- Η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας διοργανώνει παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι, στη 1 μ.μ., σε χώρο της λέσχης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει ζωντανή ηπειρώτικη μουσική με τον Βασίλη Παπαγεωργίου.

-- Οι ΚΟΒ Καλλιθέας του ΚΚΕ διοργανώνουν γλέντι, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αρχέλαος» (Γρυπάρη 195).


Με μεγάλη επιτυχία η συνεστίαση της ΚΟ Χαλκίδας, στην οποία μίλησε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Με μεγάλη επιτυχία η συνεστίαση της ΚΟ Χαλκίδας, στην οποία μίλησε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ