Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αλληλεγγύη στα παιδιά των προσφύγων

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του ΜΑΣ στο Ελληνικό και την παράδοση δώρων στα προσφυγόπουλα
Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του ΜΑΣ στο Ελληνικό και την παράδοση δώρων στα προσφυγόπουλα
Παραμονές Χριστουγέννων και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών βρέθηκε στο γήπεδο χόκεϊ, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, προσφέροντας παιχνίδια και ρούχα στα παιδιά των προσφύγων. Γιατί «χιλιάδες παιδιά φέτος έχουν στο μυαλό τους ριπές, βόμβες και καταστροφές. Χιλιάδες παιδιά χάνονται καθημερινά στις θάλασσές μας (...) Γι' αυτά τα χιλιάδες παιδιά υπάρχουν χιλιάδες νέοι που δεν το ανέχονται! Οπλο μας έχουμε την αλληλεγγύη, που τσακίζει τις ριπές και τις βόμβες των ιμπεριαλιστών».

Η σκέψη για την παραπάνω πρωτοβουλία γεννήθηκε από την εικόνα που αντίκριζαν καθημερινά περπατώντας στη Βικτώρια ή στο Πεδίον του Αρεως, βλέποντας όσους γλύτωσαν από το αιματοκύλισμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ετσι, όταν στα μέσα Δεκέμβρη το ΜΑΣ πήρε την απόφαση για τη συλλογή παιχνιδιών, η ανταπόκριση φοιτητών ήταν μεγάλη, καθώς έφταναν με σακούλες παιχνιδιών και ζητούσαν παραπέρα πληροφορίες. «Οι μετανάστες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των πολέμων που γεννούν προσφυγιά για να κερδοφορούν τα μονοπώλια. Με το να δείξεις την έμπρακτη αλληλεγγύη σου σ' αυτούς τους ανθρώπους, όπως και έκαναν πολλοί φοιτητές, κινητοποιείσαι ενάντια στην πολιτική που βασανίζει τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων», είπε στον «Ριζοσπάστη» για τη συγκεκριμένη δράση ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.


Το περιεχόμενο που έδωσε το ΜΑΣ στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, «δεν ήταν κίνηση συμπόνιας, αλλά έμπρακτης αλληλεγγύης», σημειώνει ο Κ. Θεοδωρόπουλος, αναδεικνύοντας ότι η κίνηση αυτή δεν είχε σχέση με τις κάθε λογής «φιλανθρωπικές» πρωτοβουλίες. Εξάλλου, το ΜΑΣ, από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη δράση, είχε ξεκαθαρίσει ότι: «Δε σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές! Διεκδικούμε ανθρώπινους όρους διαμονής των μεταναστών και των οικογενειών τους και τασσόμαστε ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ!».

Ενα από τα πρώτα πράγματα που μπορούσε, πάντως, κάποιος να διαπιστώσει στο κέντρο παραμονής των προσφύγων ήταν η έλλειψη προσωπικού, ώστε να ικανοποιηθούν όσο γίνεται περισσότερες ανάγκες των προσφύγων και να διασφαλιστούν ποιοτικοί όροι διαβίωσης σ' έναν πληθυσμό περίπου 300 ατόμων, καταπονημένο και κατατρεγμένο, στερημένο, με αρκετούς αρρώστους, με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα, που ζει εδώ και μήνες στο δρόμο, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά.

«Αν δεν ανατραπεί αυτό το σύστημα, η εξουσία των μονοπωλίων, οι λαοί δε θα σταματήσουν να σφάζονται και να ξενιτεύονται. Και γι' αυτό δε σταματάμε εδώ, αλλά ίσα - ίσα, μετά και από τη μεγάλη ανταπόκριση των φοιτητών θα εντείνουμε τη συμμετοχή μας στις αντιιμπεριαλιστικές δράσεις, θα παλέψουμε να συνεχιστεί η κουβέντα με κάθε φοιτητή μέσα στα αμφιθέατρα. Να εμβαθύνουμε αυτή την κουβέντα στα αμφιθέατρα για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για το ότι η ίδια πολιτική που σ' εμάς παίρνει το βιβλίο από το χέρι, θυσιάζει την ίδια στιγμή τις ζωές χιλιάδων οικογενειών στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Θα εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στον κοινό μας εχθρό, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Ηδη, πολλοί σύλλογοι συλλέγουν ξανά είδη πρώτης ανάγκης αλλά και υπογραφές ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ.

Αλλες αξιόλογες πρωτοβουλίες σε χώρους Εκπαίδευσης

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες φορέων, συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων, ταξικών συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών, που οργανώνουν την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες, συλλέγοντας είδη πρώτης ανάγκης. Οι πρωτοβουλίες αυτές συναντούν ιδιαίτερη ανταπόκριση στους χώρους της Εκπαίδευσης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχουν πάρει από την αρχή της χρονιάς μια σειρά από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους μετανάστες και πρόσφυγες, με αφίσες που καλούν κάθε σχολείο να γίνει εστία αλληλεγγύης, με συλλογή ειδών βοήθειας, κάλεσμα διακήρυξης προς ευρωπαϊκά και ελληνικά σωματεία, υποβολή σχετικού ψηφίσματος στην ΟΛΜΕ που υιοθετήθηκε από την Ομοσπονδία κ.ά.

Οι Ομοσπονδίες Γονέων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καλέσει όλες τις Ενώσεις (μέσω των κατά τόπους Συλλόγων τους) να αναλάβουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Η Ενωση Γονέων Νομού Ηρακλείου Κρήτης διοργάνωσε μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, ενώ συγκινητικές είναι και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται απευθείας μέσα στα σχολεία, όπως αυτή στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Εκεί, ο Σύλλογος Γονέων, σε συνεργασία με τους δασκάλους του σχολείου, ανέπτυξε δράσεις αλληλεγγύης, οργάνωσε προβολές ταινιών για το προσφυγικό ζήτημα, έφτιαξε και ανέβασε στην ιστοσελίδα του ένα ενδιαφέρον βίντεο για την προσφυγιά και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στη συνέχεια τα παιδιά των τάξεων Ε1, Ε2 και Ε3 του σχολείου, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, δημιούργησαν τα δικά τους κουτιά με δώρα για τα προσφυγόπουλα, που τα παρέδωσαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης στα παιδιά που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής του Βοτανικού.

Αξιόλογη είναι και η πρωτοβουλία που πήρε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας, που διοργανώνει Παμπιερικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με θέμα «Προσφυγιά και μετανάστευση». Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και οι μαθητές μπορούν να διαγωνιστούν με ένα τουλάχιστον ποίημα ή διήγημα που θα παραδώσουν στο διευθυντή του σχολείου τους έως την Παρασκευή 22 Γενάρη.

Με αυτές και πολλές άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και γονείς ν' ανοίξουν τη συζήτηση με τους μαθητές, όχι μόνο για την ανάγκη αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων.

Στο 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Παιχνίδια και ρούχα σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών μοίρασε, την παραμονή Χριστουγέννων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες συναντούν ανταπόκριση στους χώρους της Εκπαίδευσης.
  • Το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά στη Θεσσαλονίκη και άλλες γιορτινές πρωτοβουλίες της Οργάνωσης.
  • Αφιέρωμα στην έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ με εφημερίδες από φυλακές και εξορίες, το καλαίσθητο λεύκωμα, με τίτλο «Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή».
  • Η ανάγκη για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΚΕΘΕΑ επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά, με αφορμή και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την καινοτόμο λειτουργία του προγράμματος του Κέντρου «ΕΞΕΛΙΞΙΣ», το οποίο απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών που είναι στο δρόμο.
ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ»
Επιβάλλεται να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό το πλούσιο έργο του

Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση είναι τα βασικά προβλήματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ
Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση είναι τα βασικά προβλήματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ
Η ανάγκη για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΚΕΘΕΑ επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά, με αφορμή και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την καινοτόμο λειτουργία του προγράμματος του Κέντρου «ΕΞΕΛΙΞΙΣ», το οποίο απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών που είναι στο δρόμο. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων, πριν μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, ο Μιχάλης Μυλωνάς, υπεύθυνος του «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» και ο Γιώργος Μπαρδάνης, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία στα οποία αποτυπώνονται οι αυξημένες ανάγκες των χρηστών που είναι στο δρόμο, οι δυνατότητες που έχουν τα προγράμματα τέτοιου τύπου τα οποία επιτυγχάνουν πραγματική μείωση της βλάβης, αλλά και τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί η πενιχρή κρατική χρηματοδότηση και η υποστελέχωση του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» ξεκίνησε το 1995, στην προσπάθεια των εργαζομένων να βρεθούν κοντά σ' εκείνους τους χρήστες που δεν έφταναν μέχρι τα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, στοχεύοντας τους ανθρώπους εκείνους που δεν επιθυμούσαν ή ήταν ανέτοιμοι να ενταχθούν σε διαδικασία απεξάρτησης. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους, είχαν μεγάλες δυσκολίες και ανάγκες, ήταν αποκομμένοι από πηγές υποστήριξης και ενίοτε βρίσκονταν σε κατάσταση κρίσης.

Επιδείνωση της υγείας των εξαρτημένων και όξυνση της περιθωριοποίησης

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση των εξαρτημένων έχει επιδεινωθεί και συγχρόνως έχει οξυνθεί η περιθωριοποίησή τους. Οσο περισσότερο περιθωριοποιούνται και εξαθλιώνονται, αποκόβονται από υποστηρικτικά δίκτυα και πηγές βοήθειας, τόσο αυξάνεται ο βαθμός έκθεσής τους σε αυτοκαταστροφικές μορφές συμπεριφοράς, όπως η κοινή χρήση σύριγγας και σεξ χωρίς προφυλάξεις. Ετσι αυξάνεται και η παραίτησή τους κι επομένως μειώνεται το κίνητρο να πάρουν θεραπευτική βοήθεια.

Οι εξαρτημένοι χρήστες που ζουν στο δρόμο, ζητούν στέγη, ιατρική φροντίδα, ανθρώπινη επαφή και συναισθηματική στήριξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του, η κρίση έχει μεταβάλλει τις συνθήκες στις «πιάτσες» της Αθήνας την τελευταία πενταετία.

Το 42% των εξαρτημένων που υποστηρίζει σήμερα στο δρόμο το «ΕΞΕΛΙΞΙΣ», δηλώνει ότι διαθέτει προσωρινή ή καθόλου στέγη, έναντι του 24,5% το 2010. Νέες ουσίες, όπως το τάι, η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και νέα συνθετικά ναρκωτικά άγνωστης σύστασης και προέλευσης αυξάνουν τους κινδύνους για τη ζωή των εξαρτημένων. Πολλές βασικές ανάγκες των χρηστών, όπως η στέγαση, η σίτιση, η ιατρική φροντίδα, αλλά και η νομική στήριξη, μένουν ακάλυπτες, ενώ έχει μειωθεί αισθητά το κίνητρό τους να κάνουν έστω και μικρά βήματα βελτίωσης της κατάστασής τους, όπως να φροντίσουν την υγεία τους. Αυξημένος είναι επίσης και ο αριθμός των εξαρτημένων μεταναστών. Σημαντικές επιβαρύνσεις έχουν και οι εξαρτημένες γυναίκες στο δρόμο. Το 2005 δήλωνε ότι εκδιδόταν μία στις δύο εξαρτημένες που υποστηρίζονταν στο δρόμο, σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 84%.

Με βάση έρευνα που διενεργήθηκε το 2015 από το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» σε εξαρτημένες γυναίκες, είναι κυρίως χρήστριες ηρωίνης με δεκαετή πορεία στη χρήση. Οι 4 στις 10 έχουν ηπατίτιδα και 3 στις 10 AIDS, οι μισές από αυτές δεν έχουν ιατρική παρακολούθηση και 4 στις 10 δε λαμβάνουν κάποια ειδική αγωγή. Οι 3 στις 10 είναι άστεγες, ενώ οι μισές είναι μητέρες. Σημαντικά κενά και δυσκολίες παρατηρούνται στον προγεννητικό έλεγχο και τη φροντίδα των παιδιών τους. Απ' όσες έχουν παιδιά, 6 στις 10 έχουν απολέσει την επιμέλειά τους.

Σημαντικό έργο με ημερομηνία λήξης;

Στην προσπάθεια να παρακολουθήσει και να παρέμβει έγκαιρα σε αυτές τις εξελίξεις, το 2013 δημιουργήθηκε από το ΚΕΘΕΑ το Δίκτυο Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο. Η εμβέλεια της δράσης του δικτύου για το 2015 είναι η εξής:

  • Πραγματοποίησε 402 εξορμήσεις στις «πιάτσες» για την υποστήριξη των εξαρτημένων και την ανταλλαγή συριγγών.
  • Δέχτηκε στις εγκαταστάσεις του 3.613 επισκέψεις από 989 διαφορετικά άτομα.
  • Διένειμε 54.223 καθαρές σύριγγες και συνέλεξε μέσω ανταλλαγής 49.292 χρησιμοποιημένες.
  • Πραγματοποίησε 1.478 ιατρικές πράξεις, είτε στις εγκαταστάσεις του είτε στο δρόμο.
  • Μοίρασε 32.313 μερίδες φαγητού.

Σήμερα, απασχολεί το ΚΕΘΕΑ ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί συνέχεια στη λειτουργία και το έργο του Δικτύου, καθώς η χρηματοδότησή του μέχρι τώρα ήταν από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και πρόκειται να λήξει το Σεπτέμβρη του 2016. «Είναι προφανές ότι εάν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε το προσωπικό για τη στελέχωσή του μετά το Σεπτέμβριο, θα αποδυναμωθούν σημαντικά όχι μόνο οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το ΚΕΘΕΑ, αλλά συνολικά στη χώρα μας σε αυτό το πεδίο. Η κατάσταση των χρηστών στο δρόμο, όπως διαμορφώνεται σήμερα, υπαγορεύει τη συνέχιση με κάθε τρόπο του Δικτύου στη μορφή που έχει σήμερα, την περαιτέρω αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης και την εμπειρία του προσωπικού, αλλά και τη διεύρυνσή του με νέες δράσεις», αναφέρει ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος.

Απαιτούνται νέες δράσεις

Στις νέες δράσεις που προτείνει το ΚΕΘΕΑ, εντάσσεται η δημιουργία, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ξενώνων για ενεργούς χρήστες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι οι χρήστες δε γίνονται δεκτοί από τις δομές που έχουν μέχρι στιγμής δημιουργηθεί για τη φιλοξενία αστέγων. Οι δομές αυτές, καθώς δε διαθέτουν γνώση και εμπειρία, μπροστά στο θέμα της εξάρτησης σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Η απουσία σταθερής στέγης περιορίζει σημαντικά και τη γενικότερη πρόσβαση και παραμονή των αστέγων εξαρτημένων στις υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Ετσι τροφοδοτείται ένας φαύλος κύκλος περαιτέρω εξαθλίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πρόταση του ΚΕΘΕΑ αφορά τη δημιουργία δύο ξενώνων, στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, ο καθένας από τους οποίους θα δίνει τη δυνατότητα διανυκτέρευσης σε 30 άστεγους χρήστες σε καθημερινή βάση. Ο ξενώνας θα προσφέρει στέγαση, σίτιση, πρωτοβάθμια περίθαλψη προβλημάτων υγείας, σταδιακή μείωση των επιπτώσεων στην υγεία που προκαλούνται από τη χρήση, συμβουλευτική υποστήριξη για τις ιδιαίτερες ατομικές ανάγκες.

Ειδικότερη μέριμνα, με ξεχωριστό ξενώνα φιλοξενίας, προτείνεται να υπάρχει για εξαρτημένες γυναίκες με παιδιά (έως 5 ετών) και εγκύους. Στην περίπτωση των εξαρτημένων γυναικών, τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας είναι εντονότερα, αρκετές φορές υπάρχει ιστορικό σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης και η καταφυγή στην πορνεία γίνεται συνήθης τρόπος επιβίωσης. Ο ξενώνας θα λειτουργεί ως καταφύγιο, προσφέροντάς τους ασφάλεια, μακριά από τους κινδύνους και τις καταπονήσεις της «πιάτσας», καθώς και πολύπλευρη φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας, με έμφαση σε θέματα εγκυμοσύνης και μητρότητας. Θα έχει δυνατότητα ταυτόχρονης φιλοξενίας 15 γυναικών.

Σήμερα στη Λάρισα

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά οργανώνει, σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, με παράσταση θεάτρου σκιών «Ο καραγκιόζης και το ξωτικό».

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στην Πάτρα

Χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα για τις μικρές ηλικίες διοργανώθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Πάτρα, από την Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χριστουγεννιάτικη γιορτή στις 19 Δεκέμβρη, όπου οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ διασκέδασαν με παράσταση Καραγκιόζη και γέλασαν πολύ, τόσο αυτοί όσο και οι γονείς τους! Σε ζεστό κλίμα έπαιξαν, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, άκουσαν παραδοσιακά κάλαντα και είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορα μουσικά όργανα. Ξεχωριστή δημιουργική στιγμή ήταν όταν τα παιδιά στόλισαν το δικό τους δέντρο με κάρτες στις οποίες έγραψαν από μια ευχή για όλα τα παιδιά του κόσμου: Να έχουν φίλους, ειρήνη και χαρά, να μη γίνεται πια πόλεμος. Αφού έπαιξαν, έφτιαξαν χειροτεχνίες, απόλαυσαν φαγητό και γλυκίσματα, έφυγαν με πολλά αναμνηστικά και δώρα.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 20 Δεκέμβρη ακολούθησε η θεατρική παράσταση «τα Τσιλικροτά». Υπήρξε ενθουσιασμός γιατί πήραν και τα ίδια μέρος στο έργο που είχε προετοιμάσει η θεατρική ομάδα της «Σύγχρονης Εποχής», βασισμένο στο ομώνυμο αστείο χριστουγεννιάτικο παραμύθι της Μάνης που κυκλοφορεί σε απόδοση του Α. Λαμπρινίδη για μικρά και μεγάλα παιδιά. Μικροί και μεγάλοι έγιναν και οι ίδιοι πρωταγωνιστές στη χριστουγεννιάτικη αυτή ιστορία με τους καλικαντζάρους ή αλλιώς... «τσιλικροτά» όπως τους λένε στη Δυτική Μάνη.

Το δέντρο στολισμένο με τις ευχές για όλα τα παιδιά του κόσμου
Το δέντρο στολισμένο με τις ευχές για όλα τα παιδιά του κόσμου
Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από γονείς και παιδιά να συνεχιστούν οι δραστηριότητες με το παιδικό βιβλίο. Εξάλλου και οι αντίστοιχες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που πωλούνταν στις εκδηλώσεις έγιναν ανάρπαστες!

Οι χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες της ΚΝΕ στην Πάτρα τελείωσαν με μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία στο κέντρο της πόλης στις 23 Δεκέμβρη. Εκεί, τα παιδιά έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους πρόσφυγες συμμαθητές τους. Ζωγράφισαν και έγραψαν γράμματα που καταδίκαζαν τον πόλεμο, έδειξαν την αλληλεγγύη τους, μαζεύοντας είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια.

Την Κυριακή στον Πειραιά

Γιορτινό παιδικό ραντεβού οργανώνεται και στον Πειραιά, από τις Τομεακές Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Κυριακή 3 Γενάρη, στις 11 το πρωί στον 4ο όροφο των γραφείων της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή).

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εργαστήρι κατασκευών, πειράματα και μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα «Τρομπετίνι», με το έργο «Οι μουσικοί της Βρέμης και η τόλμη των παραμυθιών».

Η ομάδα «Τρομπετίνι», βαδίζοντας στα παραμυθένια μονοπάτια των αδελφών Γκριμ, διασκεύασε τους «Μουσικούς της Βρέμης», χρησιμοποιώντας δικές της μουσικές και τραγούδια, εμπνευσμένα απ' την πλοκή του παραμυθιού και οι τρομπέτες συναντιούνται με μια κούκλα μάγισσα που ζωντανεύει και ακούει στο όνομα Τόλμη! Στην ονειροχώρα η Τόλμη και τα παιδιά οδηγούν τους ήρωες του παραμυθιού με τρόπο τέτοιο που ν' ανακαλύψουν την κρυμμένη αλήθεια μέσα απ' τους πολύχρωμους ήχους της τρομπέτας, να ακολουθήσουν μια ηλιαχτίδα, που ζεσταίνει τις καρδιές, στο μέσο κρύου χειμώνα αφού φέρνει μηνύματα φιλίας, αγάπης, συντροφιάς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάθε χρόνο και μεγαλύτερα χαμόγελα στην Πρωτοχρονιάτικη Γιορτή για τα παιδιά

Τη Δευτέρα 4 Γενάρη θα γίνει η φετινή γιορτή, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ετοιμάζονται για το καθιερωμένο εορταστικό ραντεβού με τα παιδιά και τους νέους γονείς, τη φετινή Πρωτοχρονιάτικη Γιορτή, που θα γίνει τη Δευτέρα 4 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Ομάδα παιδαγωγών ετοιμάζεται να υποδεχτεί με ενθουσιασμό τη μέρα εκείνη όλους τους μικρούς φίλους. Παιχνίδι, δημιουργία, δράση και φαντασία είναι τα βασικά υλικά για να μείνει αξέχαστη και φέτος η Πρωτοχρονιάτικη Γιορτή, με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Μια γιορτή που αποτελεί όμορφη διέξοδο και για τους γονείς, που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης καθημερινά και πιο έντονα.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», η Κατερίνα Νοτάκη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σημείωσε: «Η γιορτή αυτή, που διοργανώνεται κάθε χρονιά τέτοιες μέρες από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, έχει πλέον καθιερωθεί, έχει γίνει θεσμός για πολλά παιδιά αλλά και γονείς. Ολο και περισσότερος κόσμος, οικογένειες, νέα ζευγάρια και φυσικά οι μικροί μας φίλοι συμμετέχουν στη γιορτή αυτή. Αυτό έχει ανεβάσει κατά πολύ και τον πήχη για εμάς. Αφοσιωμένοι στο στόχο μας να είναι η γιορτή αυτή ακόμη πιο όμορφη, πιο καλοστημένη και με πλουσιότερο πρόγραμμα κάθε χρονιά, έχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα στο περιεχόμενο, στη συνεργασία με μέλη αλλά και φίλους της ΚΝΕ που εξειδικεύονται σε διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, μας έχουν βοηθήσει ν' ανοίξουμε τους ορίζοντές μας.

Στιγμιότυπα από την περσινή γιορτή στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπα από την περσινή γιορτή στη Θεσσαλονίκη
Μουσικοί, παιδαγωγοί, δάσκαλοι χορού, απόφοιτοι των Σχολών Καλών Τεχνών είναι από τους ανθρώπους που αποφάσισαν να συνεργαστούν μαζί μας για το καλύτερο και ποιοτικότερο αποτέλεσμα. Νέοι με όρεξη και έφεση στο θέατρο συμμετέχουν στη θεατρική μας ομάδα, η οποία έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για να δουλεύει έργα που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες. Αλλά και φυσικά, η ομάδα των παιδαγωγών, που λειτουργεί και εμπλουτίζεται όλα αυτά τα χρόνια, έχει και την ουσιαστικότερη συμβολή στο στήσιμο αλλά και στο γεγονός ότι όλα τα παιδιά φεύγουν κάθε χρόνο και με ακόμη πιο μεγάλο χαμόγελο στα προσωπάκια τους.

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν και φέτος να σας υποδεχτούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα μείνετε με τις καλύτερες εντυπώσεις! Σας περιμένουμε».

Το πρόγραμμα της Πρωτοχρονιάτικης Γιορτής θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ., με εργαστήρι με εορταστικές κατασκευές και εργαστήρι face painting. Παράλληλα, θα δημιουργούνται ζωγραφιές και ευχετήριες κάρτες οι οποίες θα σταλούν στην Ειδομένη για τα παιδιά των προσφύγων.

Στη συνέχεια, τα παιδιά θα διασκεδάσουν με ομαδικά παιχνίδια αλλά και με μουσικοκινητικά παιχνίδια από ομάδα μουσικών και φυσικά θα γνωρίσουν τα μουσικά όργανα.

Στις 8 μ.μ., η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει σε θεατρική απόδοση το βιβλίο της Εύης Κοντόρα «12 μέρες από τη ζωή του Αϊ- Βασίλη». Στο βιβλίο, ο Αϊ-Βασίλης χάνει την Παραμονή των Χριστουγέννων! Το αντιλαμβάνεται κατόπιν εορτής, αλλά όταν πληροφορείται από τα ξωτικά του ότι κανένα γράμμα παιδιού με παραγγελίες δεν έφτασε ως εκεί, καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από μια απλή αφηρημάδα. Κάτι πήγε στραβά και, δυστυχώς, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα παιδιά τον έχουν ξεχάσει ή ότι δε χρειάζονται πια τα δώρα του... Εκτός κι αν τα γράμματα χάθηκαν στο δρόμο!


Ετσι, με την προτροπή ενός γέρικου ξωτικού (του συνταξιούχου επιστάτη Κριλ), αποφασίζει μια «εκτός υπηρεσίας» επίσκεψη στον ανθρώπινο κόσμο, ελπίζοντας πως θ' ανακαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο ίδιος, εξάλλου, δεν ξέρει πολλά για τους ανθρώπους και θέλει να τους γνωρίσει λίγο καλύτερα. Γι' αυτό, είναι ανάγκη να ταξιδέψει ινκόγκνιτο. Κανείς δεν πρέπει να μάθει την ταυτότητά του. Και τα καταφέρνει! Ο Αϊ-Βασίλης ζει ένα δωδεκαήμερο στον κόσμο μας, όπου η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία, αφού ο κόσμος των ανθρώπων βρίσκεται σε κρίση! Αλλά τι είδους κρίση είναι αυτή; Πόσο επηρεάζει τη ζωή μικρών και μεγάλων και τι σχέση έχει με τον Αϊ-Βασίλη και με τα χαμένα γράμματα;

Η Πρωτοχρονιάτικη Γιορτή θα ολοκληρωθεί με zumba party.

Ενα Λεύκωμα που δίνει μαθήματα ζωής

Πραγματικό στολίδι η έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ, με έντυπα από φυλακές και εξορίες

Το εξώφυλλο του Λευκώματος
Το εξώφυλλο του Λευκώματος
«H εφημερίδα μας όπως γράφουμε πάνω από τον τίτλο μας εκδίδεται παράνομα. Κρυφά κι απόκρυφα με χίλιες δυο λαχτάρες, κινδύνους, γράφεται με την ψυχή στο στόμα το κάθε της γράμμα, η κάθε της λέξη. Αν φτάσει ποτέ στα χέρια ελεύθερων ανθρώπων, μέσα σ' αυτή θα δουν κάτω από ποιες τραγικές συνθήκες ζούμε. (...) Ακόμα θα δουν πώς αγωνίζεται ένας Λαός που θέλει να ζήσει λεύτερος, ένας Λαός που νικά κι όταν πέφτει».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την εφημερίδα «Λεύτερος Δεσμώτης», όργανο των πολιτικών κρατουμένων στις Φυλακές Αβέρωφ, όμως περιγράφει με ακρίβεια όλα τα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, που περιλαμβάνονται στην έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ, στο λεύκωμα με τίτλο: «Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή».

Η έκδοση ξεκινάει από τόπους εξορίας και φυλακές που λειτούργησαν από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και φτάνει μέχρι τα μπουντρούμια την περίοδο της χούντας 1967 - '74. Περιλαμβάνει ολοσέλιδες φωτογραφίες από τα εξώφυλλα των εντύπων που κυκλοφορούσαν στα κάτεργα και άλλα στοιχεία από την ύλη τους (επιμέρους άρθρα και σκίτσα), ενώ κοσμείται και με φωτογραφίες και εικαστικά έργα κρατουμένων. Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και από το λεύκωμα του κομμουνιστή δημοσιογράφου Δημήτρη Σέρβου για τις παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες («Σύγχρονη Εποχή», 2003).

Στις σελίδες του Λευκώματος του ΚΣ της ΚΝΕ, που εντάσσεται στην εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος και της ΚΝΕ προς τιμήν των 100χρονων του ΚΚΕ και των 50χρονων της ΚΝΕ το 2018, ανακαλύπτουμε και διαβάζουμε έντυπα που γράφτηκαν με την «ψυχή στο στόμα», με χίλιες δυο δυσκολίες, «κάτω απ' τη μύτη των φρουρών» και με τη λόγχη πάντα στο πλευρό των αγωνιστών. Που όμως, ταυτόχρονα, είναι ένας «καθρέφτης» της ζωής τους, αντανακλούν το ακλόνητο αγωνιστικό φρόνημα των δεσμωτών αγωνιστών και αγωνιστριών, αποδεικνύουν πως η συνείδηση και η σκέψη όσων φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν παρέμενε λεύτερη και πρωτοπόρα παρά τα βαριά δεσμά τους.

Καθρέφτης της ζωής των κρατουμένων...

Το εξώφυλλο της 8σέλιδης μηνιάτικης επιθεώρησης «Λεύτερος Δεσμώτης», από τις φυλακές Αβέρωφ
Το εξώφυλλο της 8σέλιδης μηνιάτικης επιθεώρησης «Λεύτερος Δεσμώτης», από τις φυλακές Αβέρωφ
Η έκδοση εφημερίδων ήταν μια από τις σημαντικές πλευρές της οργάνωσης της ζωής των κρατουμένων και των εξορίστων. Με μέσα λιγοστά και δυσκολίες, κρυφά και παράνομα, ο Τύπος έπαιξε το δικό του ιδιαίτερο ρόλο στη διαφώτιση, στην προπαγάνδιση και στην καθοδήγηση των αγωνιστών. Επαιξε καθοριστικό ρόλο στην πολιτική - πολιτιστική καλλιέργεια, στην ψυχαγωγία, στην ενίσχυση της αντοχής και του αγωνιστικού φρονήματος.

Οι κρατούμενοι σκαρφίζονταν κάθε είδους τεχνάσματα και με μεγάλη συνωμοτικότητα συνέλεγαν πληροφορίες, έγραφαν, ξεπερνώντας τα τεράστια εμπόδια, τον κίνδυνο της παρανομίας. Ενας εκδοτικός μηχανισμός χρειάζεται δημοσιογράφους, μελάνι και άλλα τυπογραφικά υλικά. Στις φυλακές και τις εξορίες αυτά δεν υπήρχαν. Κι όμως, οι αντικειμενικές αυτές δυσκολίες ξεπεράστηκαν. Το συντακτικό προσωπικό των παράνομων χειρόγραφων εφημερίδων στις φυλακές και τις εξορίες ήταν πολυμελές. Υπήρχε συνεργείο συνεργατών με υπεύθυνο, που ασχολούνταν με την επιλογή και το γράψιμο της ύλης, υπήρχε δίκτυο ανταποκριτών σε κάθε θάλαμο. Για ειδικά θέματα π.χ. μόρφωσης, μουσικής, αθλητισμού, καθαριότητας κ.λπ., έγραφαν οι υπεύθυνοι των αντίστοιχων επιτροπών. Την ευθύνη της επιλογής των κατάλληλων ανθρώπων την είχε η Ομάδα Συμβίωσης Πολιτικών Κρατουμένων ή Εξορίστων της κάθε φυλακής ή τόπου εξορίας. Οι μεταγωγές, οι δίκες και οι εκτελέσεις αποτελούσαν επιπλέον πρόβλημα για την εξασφάλιση της συνέχειας σε αυτόν τον τομέα, όμως οι κρατούμενοι και οι εξόριστοι δεν το έβαζαν κάτω. Με κάθε κόστος, κόπο και θυσία η έκδοση των παράνομων χειρόγραφων εφημερίδων συνεχιζόταν.

Απομονωμένοι στα κελιά τους, σε νησιά βασανιστηρίων, έβρισκαν τρόπο να μαθαίνουν τα πάντα, για τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις, για ό,τι συνέβαινε. Σ' αυτό έβαζαν το δικό τους πετραδάκι οι συγγενείς με τα επισκεπτήριά τους, γίνονταν σύνδεσμοι με το παράνομο ΚΚΕ και προσπαθούσαν να μεταφέρουν έστω και ένα παράνομο χαρτάκι. Ακόμα και κάποιοι δεσμοφύλακες βοηθούσαν καθώς θαύμαζαν το κομμουνιστικό θάρρος και τη συνέπεια. Η απίστευτη εφευρετικότητα και η οξύνοια έλυναν ζητήματα που φαίνονταν άλυτα. Τυχαία γεγονότα βοηθούσαν, αφού οι κρατούμενοι ήταν συνεχώς στο πόδι για να αρπάξουν μια είδηση, μια πληροφορία.

Παράλληλα με τα έντυπα, στο Λεύκωμα βρίσκουμε και ιστορικά στοιχεία για τις φυλακές και τους τόπους εξορίας
Παράλληλα με τα έντυπα, στο Λεύκωμα βρίσκουμε και ιστορικά στοιχεία για τις φυλακές και τους τόπους εξορίας
Το περιεχόμενο των εντύπων, όπως εύκολα μπορεί να δει κανείς ξεφυλλίζοντας το Λεύκωμα, ήταν αρκετά πλούσιο: Διεθνής ειδησεογραφία, εγκυκλοπαιδικά θέματα, σάτιρα και χιούμορ, λογοτεχνικές - φιλολογικές σελίδες με πρωτότυπα έργα, ιατρικές - επιστημονικές στήλες, στήλες για τους νέους, ανταποκρίσεις απ' τη ζωή της ομάδας, απ' την οργάνωση των τεχνικών συνεργείων, των μαθημάτων, του αθλητισμού, απ' τις επιτυχίες και της αδυναμίες κάθε Θαλάμου ή Τμήματος.

Τέλος, στο Λεύκωμα περιλαμβάνονται ορισμένα φύλλα εφημερίδων και περιοδικών που «εκδόθηκαν» στις φυλακές και τις εξορίες. Τα περισσότερα έντυπα ήταν Οργανα των Ομάδων Συμβίωσης των Πολιτικών Κρατουμένων ή Εξορίστων. Τα δικά τους εφημεριδάκια ή περιοδικά όμως έβγαζαν και οι Επιτροπές των νεολαίων φυλακισμένων ή εξορίστων. Οι εκδόσεις αυτές στόχευαν στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των νεολαίων αγωνιστών, στη διαφώτισή τους, στην ανάδειξη και την αντιμετώπιση αδυναμιών, στην καλλιέργεια αντοχής και μαχητικότητας.

Για κάθε τόπο εξορίας ή φυλακή, περιλαμβάνεται επίσης ένα μικρό ιστορικό, ενώ η ύλη του Λευκώματος είχε κατανεμηθεί με σχετική χρονολογική σειρά.

Το υλικό που περιλαμβάνεται σ' αυτήν την έκδοση αποτελεί μεγάλη κληρονομιά και παρακαταθήκη, αναδεικνύει την αξία και τη σημασία του επαναστατικού Τύπου, της μελέτης και της διακίνησής του και σήμερα.

  • Μπορείτε να προμηθευτείτε το Λεύκωμα από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Τα αποθέματα της πρώτης εκτύπωσης εξαντλούνται και η ΚΝΕ ήδη έχει δρομολογήσει δεύτερη εκτύπωση του Λευκώματος.

Διήγημα του κομμουνιστή κρατούμενου Μπάμπη Γκολέμα, που δημοσιεύτηκε στη «Νέα Φρουρά» και πήρε το Α' Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό, που προκήρυξαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των σοσιαλιστικών χωρών για τα 100 χρόνια του Λένιν
Διήγημα του κομμουνιστή κρατούμενου Μπάμπη Γκολέμα, που δημοσιεύτηκε στη «Νέα Φρουρά» και πήρε το Α' Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό, που προκήρυξαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των σοσιαλιστικών χωρών για τα 100 χρόνια του Λένιν

«Το Δελτίο μας» (Ανάφη, 1938). Διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι: «Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας άνοιξε πανελλήνιο έρανο, για τα έξοδα του παράνομου τεχνικού μηχανισμού του. Η Ομάδα μας αποφάσισε να πάρει μέρος στον έρανο αυτό (...) Με τη δραστήρια δουλιά της Ειδικής Επιτροπής, άρχισαν να μαζεύονται τα πρώτα ποσά. Οι σύντροφοί μας, κόψαν το τσιγάρο, το πρωινό ψωμί και τσάι για 15-30 ή 38 μέρες, κόβουν και απ' αυτή την ελάχιστη τροφή τους δίνουν ό,τι έχουν στον έρανο. Ετσι συγκεντρώθηκαν μέχρι τώρα περίπου τρεις χιλιάδες δραχμές. (...) Ο έρανος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αξίζει να ενισχυθεί με όλα τα μέσα και με κάθε θυσία. Πρέπει να ενισχύσουμε με το υστέρημά μας την πρωτοπόρα δύναμη του λαού μας, που αγωνίζεται και για τη δική μας λευτεριά. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις πέντε χιλιάδες δραχμές, ως τις 31 του Οχτώβρη»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ