Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ για την εκρηκτική κατάσταση που περιμένει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς

-- Ανταποκρίσεις από το «ταξίδι» του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε πολλές περιοχές της χώρας, με σύνθημα: «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Παρά το γεγονός ότι μόλις προχτές η κυβέρνηση δήλωσε ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, τα προβλήματα σε όλα τα σχολεία της χώρας παραμένουν και είναι εκρηκτικά (βλέπε διπλανό ρεπορτάζ). Οι δηλώσεις - διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, πως τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς έχουν εξασφαλιστεί όλες οι αναγκαίες πιστώσεις, δεν πρέπει να αναστείλει την αγωνιστική διεκδίκηση των εκπαιδευτικών και των γονιών, μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Με τεράστια κενά θα λειτουργήσουν και φέτος τα σχολεία της χώρας

Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: Μόνιμη δουλειά, με αξιοπρέπεια και δικαιώματα
Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: Μόνιμη δουλειά, με αξιοπρέπεια και δικαιώματα
Στα αποκαΐδια που αφήνουν στην εφαρμογή τους οι βαθιά ταξικοί αντιεκπαιδευτικοί και αντεργατικοί νόμοι, αναμένεται να υπολειτουργήσουν φέτος τα σχολεία της χώρας. Ενας μήνας έχει απομείνει από το άνοιγμά τους και ήδη η κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, προδιαγράφεται τραγική. Με χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά - το υπουργείο Παιδείας τα «υπολογίζει» σε 20.000, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ξεπερνούν τις 25.000 - με μαθητές να κονσερβοποιούνται σε 30άρια τμήματα, ενώ οι προ και μετεκλογικές υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών είναι «στον αέρα», καθώς ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα γίνουν. Ηδη η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για τζάμπα εργασία, αξιοποιώντας ως «δούρειο ίππο» τα εκπαιδευτικά κενά που έχει δημιουργήσει η κοινή, ευρωενωσιακή πολιτική που εφαρμόζουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, διακομματικές και μη, κάνοντας λόγο για εκπαιδευτικούς που πρέπει να βάλουν πλάτη και να δουλέψουν τσάμπα μια - δυο ωρίτσες παραπάνω.

Σήμερα, το σχολείο είναι πιο ταξικό από ποτέ και με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει νέα βάρη στις ζωές των λαϊκών οικογενειών, σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα εκείνους που δουλεύουν με όρους ελαστικής εργασίας. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κατευθύνσεων της ΕΕ (Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αντιλαϊκά ισοδύναμα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί), οδηγούν σε απώλεια χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και στο χώρο της Εκπαίδευσης. Το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού υπονομεύεται.

Μπροστά σ' αυτή την εκρηκτική κατάσταση, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων απευθύνεται - και με ανακοίνωσή της - στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σε όλους εκείνους δηλαδή που καλούνται για άλλη μια χρονιά να κάνουν αίτηση για αναπληρωτές, χωρίς να ξέρουν εάν, πότε και πού θα προσληφθούν. Αίτημα αιχμής τους είναι να γίνουν άμεσα μαζικοί διορισμοί, για να καλυφθούν όλα τα κενά και να δουλεύουν οι ίδιοι με πλήρη δικαιώματα, γιατί όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων, «οι ανάγκες μας όμως για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σταθερό, αξιοπρεπές εισόδημα, η ανάγκη μας να μεγαλώνουμε με αξιοπρέπεια την οικογένειά μας, δε χωράει στα εφήμερα και με ημερομηνία λήξης προγράμματα εργασίας».

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε κοινή δράση και πάλη για ζωή και δουλειά με πλήρη δικαιώματα. «Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή για την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προσθέτει νέα μνημόνια, τσακίζει μορφωτικά δικαιώματα και ανοίγει το δρόμο για δραματικές περικοπές στον αριθμό των αναγκαίων μόνιμων διορισμών (αν θα γίνουν) και στις προσλήψεις αναπληρωτών (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τμήματα 30 μαθητών, αντιλαϊκά ισοδύναμα, δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες για μισθούς). Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική καταδίκασε η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 23 Ιούλη, όποτε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών των αναπληρωτών με το υπουργείο Παιδείας. Θέσαμε το πάγιο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη στιγμή που μόνο αυτό καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Τα κενά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, είναι πάνω από 25.000, γεγονός που αναδεικνύει και την αναγκαιότητα του αιτήματος», υπογραμμίζει.

Ενώ υπενθυμίζει τα αιτήματα που έθεσαν και «αφορούν τη ζωή μας ως συμβασιούχοι, όπως το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, της πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους, ανεξάρτητα προϋπηρεσίας, το δικαίωμα στις άδειες, επίδομα ενοικίου, θέρμανσης. Ζητήσαμε να γίνουν οι αιτήσεις μας σε μια φάση, αφού δημοσιοποιηθούν όλα τα κενά το Σεπτέμβρη, την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας μας 2010-2012, όπως και την κατάργηση του διετούς τιμωρητικού αποκλεισμού. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου δε δεσμεύτηκαν για τίποτα, ούτε για τον αριθμό των διορισμών, ούτε για την κάλυψη των κενών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβρη, ούτε για τα άμεσα προβλήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Χαρακτηριστική είναι και η έκφραση που χρησιμοποιούσαν κάθε φορά: "ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε και όχι για να δεσμευτούμε". Η κοροϊδία θα πρέπει να τελειώσει.

Οι χιλιάδες συνάδελφοι πρέπει να πάρουν μία απάντηση. Δε συναντιόμαστε για να κάνουμε φιλολογικές συζητήσεις. Η κυβέρνηση να απαντήσει εάν είναι διατεθειμένη να καλύψει τα κενά, να καλύψει τη βασική ανάγκη των παιδιών να παρακολουθούν ανεμπόδιστα το μάθημα, την ανάγκη των συναδέλφων για εργασία με πλήρη δικαιώματα. Οι δηλώσεις Μπαλτά για ενδεχόμενη αύξηση ωραρίου και ότι τα κονδύλια επαρκούν μόνο για 10.000 αναπληρωτές, τη στιγμή που τα κενά ανέρχονται στις 20.000 - όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το υπουργείο - δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ώστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στη δουλειά και στη μόρφωση των παιδιών μας».

Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων επισημαίνει ότι η πολυδιάσπαση στο χώρο των συμβασιούχων, η συγκρότηση πολλών υποομάδων ανάλογα με τις επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, την προϋπηρεσία, τα μεταπτυχιακά δεν οδηγεί πουθενά, καθώς καλλιεργεί τη συντεχνιακή λογική, τον ατομισμό, διασπά τον κλάδο, μας αφοπλίζει, αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση. Ως αιτήματα αιχμής θέτει:

 • Τη σταθερή καταβολή του μισθού στο τέλος κάθε μήνα, την απόδοση όλων των δεδουλευμένων, τη μισθολογική αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου, την αναγνώριση άμεσα των μισθολογικών κλιμακίων και την αναδρομική καταβολή τους.
 • Την καταβολή επιδότησης ενοικίου κι επιδόματος θέρμανσης, την εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς από και προς τον τόπο διαμονής και εργασίας, την επιδότηση όλων των αναπληρωτών με επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
 • Πλήρη δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περίπτωση ασθένειας και φυσικά αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας, καθώς και την εξασφάλιση άδειας ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
 • Την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από την 1η Ιούλη 2010 και μέχρι τον Ιούλη του 2012, την αναδρομική χορήγηση του επιδόματος Θέσης Ευθύνης σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει σε τέτοιες θέσεις και πριν την 1-9-2013.
 • Να αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης σε κάθε παιδί, όπως ίσχυε και παλιότερα.
 • Την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
 • Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα με διπλάσια μόρια.
 • Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακά και στον πίνακα Γενικής και στον πίνακα Ειδικής Αγωγής.
Κάλεσμα για δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου

Αφίσας, φωτογραφίας και μελοποιημένης ποίησης

 • Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» διοργανώνουν διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία».

Οι αφίσες πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής:

1. ΚΝΕ

2. Σφυροδρέπανο

Οι αφίσες που θα σταλούν, θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Μέγεθος τελικής εκτύπωσης 50x70 cm

2. Resolution έως 300 dpi

3. Χρωματικό σύστημα CMYK

4. Ο τύπος αρχείου να είναι pdf

5. Μαζί με αυτό το αρχείο, να σταλεί το ίδιο και σε μορφή jpg σε Α4 ως δείγμα

Για τη φωτογραφία

Οι φωτογράφοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό φωτογραφίζοντας τόπους φυλάκισης, μαρτυρίου και εξορίας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να συνοδεύονται από περιγραφή του θέματος και τον τόπο λήψης. Οι φωτογραφίες που θα σταλούν, μπορούν να έχουν περάσει ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι φωτογράφοι μπορούν επίσης, με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, να φιλοτεχνήσουν και αφίσα. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg), να έχουν ελάχιστη ανάλυση 300 dpi και η μεγαλύτερή τους πλευρά να μην είναι μικρότερη από 3.000 pixels.

Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν, θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα. Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν ως την 1η Σεπτέμβρη 2015, θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οροι συμμετοχής: Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία έως τρεις αφίσες και πέντε φωτογραφίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους και τις φωτογραφίες τους μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@odigitis.gr. Επίσης και ταχυδρομικά στα γραφεία του «Οδηγητή» στη διεύθυνση: Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, ΤΚ 10681, Αθήνα. Ολες οι δημιουργίες θα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία του δημιουργού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο). Σε διαφορετική περίπτωση, οι συμμετοχές δε θα γίνονται δεκτές.

 • Η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ καλούν, επίσης, νέους μουσικούς να εμπνευστούν από το έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και να μελοποιήσουν ποιήματά του. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των έργων είναι η Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015. Η παρουσίασή τους θα γίνει στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Σκηνή Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευκρινίσεις, καθώς και αν χρειάζονται υποστηρικτικό υλικό, στο τηλ. 6972774899 και στο festival@kne.gr.
41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πετυχημένες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Εδώ και δύο μήνες το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «ταξιδεύει» απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, με πλούσια θεματολογία που προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, εξυμνώντας όσους έγραψαν την Ιστορία με το αίμα τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις ενδιαφέρουσες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν:

Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε στην Παλαιόχωρα, στα Χανιά με θέμα: «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Πες "όχι" σε όλα τα ναρκωτικά». Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε θερμά αυτό το πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, το οποίο είχε να γίνει πάνω από 15 χρόνια στην Παλαιόχωρα. Μέρες πριν, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ προετοίμαζαν και προπαγάνδιζαν την εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή. Μοιράστηκαν, μάλιστα, ερωτηματολόγια σε νέους της περιοχής για τα ναρκωτικά, πρόβλημα που είναι οξυμένο και σε αυτή την επαρχία.

Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση των απαντήσεων των ερωτηματολογίων υπό τη μορφή παιχνιδιού «Ακου τι είπαν», με τη βοήθεια δύο μαθητών της περιοχής. Στη συνέχεια, έγινε η κεντρική ομιλία από τον Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Χανίων, Γιώργο Μπυράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε με αφορμή το θέμα της εκδήλωσης:

«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που με σταθερό και αταλάντευτο τρόπο έχει ιδεολογικό, πολιτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. Η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης έχει επιτείνει ακόμα περισσότερο την τοξικομανία ως κοινωνικό φαινόμενο. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί και παλεύει για να δυναμώνει το αντιναρκωτικό κίνημα, ένα κίνημα δεμένο με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αγωνίζεται για μια αντιναρκωτική πολιτική, ενταγμένη σε ένα Πανελλαδικό Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης, ενταγμένο στο υπουργείο Υγείας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και με τόσες δομές όσες έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ. Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι μέτωπο πρώτης γραμμής και συνδέεται με την πάλη για ριζική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας».

Στο Βόλο
Στο Βόλο
Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις επισήμανε: «Βρισκόμαστε τώρα, 6 μήνες μετά, στην ίδια και από μία άποψη χειρότερη κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από το Γενάρη. Εχουμε σε πλήρη ισχύ τα 2 μνημόνια και τους 500 εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενοι και έρχεται τώρα και τρίτο μνημόνιο. Ιδιαίτερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τα χτυπήματα από το μνημόνιο θα είναι συντριπτικά αφού περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

1. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ. 2. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%. 3. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ. 4. Αύξηση ΦΠΑ στο 23% από 13% σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα λαϊκά στρώματα. 5. Κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. 6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016. 7. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. 8. Σχεδιάζεται ο τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ ενώ ήδη το 38% δεν έχει να πληρώσει τον ΟΓΑ. 9. Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κτηνοτροφές κ.λπ.) και υπηρεσίες στην αγροτική παραγωγή. 10. Αύξηση των κρατήσεων στις αγροτικές συντάξεις για την Υγεία. Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη νέα ΚΑΠ που βρίσκεται σε ισχύ και αποτελεί το εργαλείο μέσω του οποίου η ΕΕ των μονοπωλίων και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών απελευθερώνουν τον ανταγωνισμό, επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες εκτός παραγωγής, στο ξεκλήρισμα, στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση, προσθέτοντάς τους στη στρατιά των ήδη 1.500.000 ανέργων».

Στην Παλαιόχωρα Χανίων
Στην Παλαιόχωρα Χανίων
Ακολούθησε κρητικό γλέντι με τον Κ. Παχάκη και τον Κ. Λυβιάκη.

Στην Ικαρία

Η ΤΟ Ικαρίας - Φούρνων της ΚΝΕ αποφάσισε να τιμήσει μεγάλες μορφές του κομμουνιστικού κινήματος, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους φασίστες, τον εθνικό στρατό, τις δυνάμεις της Χωροφυλακής κυρίως από τις μεταδεκεμβριανές κυβερνήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης στον Αγιο Κήρυκο στις 29/7, στους Φούρνους στις 30/7 και στις Ράχες στις 3/8. Η θεματολογία των εκδηλώσεων ήταν: ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ: Αφιέρωμα στην «απόδραση των 9» το 1955 και στον κομμουνιστή Νέστορα Νιάπα που δολοφονήθηκε το 1946 στον Ξυλοσύρτη. ΦΟΥΡΝΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ: Εκδήλωση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης & ΝΑΤΟ για βάση θανάτου στο Αιγαίο. ΡΑΧΕΣ: Αφιέρωμα στον επαναστατικό κομματικό Τύπο, και στους κομμουνιστές Γιώργο Καρούτσο, Σαράντο Καρούτσο, Γιάννη Κούβδο από Ράχες, που σκοτώθηκαν στο ΔΣΕ το 1949. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ, παρουσίαση βιογραφικών των Ικαριωτών αγωνιστών. Στο χώρο των εκδηλώσεων λειτουργούσαν βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, έκθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού.

Στις Νύμφες Κέρκυρας
Στις Νύμφες Κέρκυρας
Οι εκδηλώσεις του 41ουΦεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 19/8/15 με την κεντρική προφεστιβαλική στον Καραβόσταμο.

Στην Κέρκυρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ και στις Νυμφές στην Κέρκυρα. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Νίκο Γόδα, τον αλύγιστο ΕΛΑΣίτη κομμουνιστή ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, που εκτελέστηκε στο νησάκι Λαζαρέτο, το 1948.

Αναδείχτηκε ο ηρωισμός των κομμουνιστών, στις φυλακές, στις εξορίες και τις εκτελέσεις, ηρωισμός που πήγαζε από τη βαθιά τους πίστη ότι αυτός ο κόσμος, αυτή η κοινωνία της εκμετάλλευσης μπορεί να ανατραπεί με τον αγώνα και την πάλη των εργαζομένων, του λαού.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μικρό βίντεο - αφιέρωμα και ακολούθησαν παρεμβάσεις από το μέλος της ΕΟΕ της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας, Κώστα Ρούσσινο, και στη συνέχεια από την Τζένη Σκέμπρη, μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε από μαθητές της ΚΝΕ μικρό αφιέρωμα στην ιστορία των φυλακών Κέρκυρας αλλά και του Λαζαρέτου ενώ η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα. Το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών της περιοχής προσέλκυσε ο παιδότοπος, όπου οι μικροί φίλοι ζωγράφισαν και εξέθεσαν τα «έργα» τους.

Στο Βόλο

Στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πάρκο Εθνικής Αντιστάσεως στο Καραγάτς την κεντρική ομιλία έκανε η Κωνσταντίνα Ρηγάκη, μέλος της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Επιδιώκουμε μέσα από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα να έρθουμε σε επαφή και να κουβεντιάσουμε με τον κόσμο στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, τους φοιτητές και τους μαθητές για την πολιτική πρόταση διεξόδου του Κόμματός μας. Είναι μια συζήτηση που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί μέσα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, οι οποίες αποκάλυψαν τα αδιέξοδα και γκρέμισαν τις αυταπάτες που καλλιεργούνταν για δυνατότητα εξανθρωπισμού της ΕΕ και συνολικά της καπιταλιστικής οικονομίας (...) Το Κόμμα μας έγκαιρα είχε αποκαλύψει - και επιβεβαιώθηκε γι' αυτό ήδη από τις εκλογές του Γενάρη - τον αντιλαϊκό χαρακτήρα που θα είχε όποια κυβέρνηση κι αν έβγαινε, με όποιο σχήμα και όποια απόχρωση, εφόσον αποδέχεται τις δεσμεύσεις της ΕΕ και επιδιώκει να διαχειρίζεται την καπιταλιστική οικονομία».

Στις Νύμφες Κέρκυρας
Στις Νύμφες Κέρκυρας
Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «NON OMNIS MORIAR», αφιερωμένη στον 9μηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου.

Στη Χιλιαδού

Στη Χιλιαδού αρκετοί κάτοικοι παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις, συζήτησαν και άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που εξορμούσαν πριν από την εκδήλωση, καθώς και την ομιλία του Βασίλη Μεταξά, Γραμματέα της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ. Το στέλεχος του ΚΚΕ επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει τώρα να οργανωθεί ο λαός ώστε με τον αγώνα του να αποτρέψει, να καθυστερήσει, να βάλει εμπόδια στην υλοποίηση αυτών των βάρβαρων μέτρων. Να ζωντανέψουν οι αγώνες σε κάθε χώρο, αλλά και συνολικά, να έρθουν δίπλα οι εργάτες από το ένα εργοστάσιο με τους εργάτες από το άλλο. «Να έρθουν και να γίνουν μια γροθιά οι εργάτες και εργαζόμενοι, με τους ανέργους, τους επαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες που είναι μέλη λαϊκών οικογενειών. Το ΚΚΕ αυτή την ενωτική πρόταση συμμαχίας έχει. Να δυναμώσει αυτή η μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, που είναι η μόνη που μπορεί και μνημόνια να ανατρέψει, αλλά και να χαράξει δρόμο πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου».

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα να ξεπεράσουν αυταπάτες, που αποτελούν βαρίδια για τη συμμετοχή τους στο κίνημα, και να βγάλουν συμπεράσματα. Λογικές όπως ότι αν πάει καλά η οικονομία, η καπιταλιστική οικονομία, τότε θα μπορέσει να πάρει κάτι και ο λαός, της αριστερής διακυβέρνησης που πάνω της βάλανε τις ελπίδες τους αρκετοί λαϊκοί άνθρωποι, έχοντας στο μυαλό τους αγώνες και την ηθική των αριστερών που χτίστηκε με τις θυσίες και την ανιδιοτέλεια χιλιάδων κομμουνιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων δίπλα στο ΚΚΕ, της προσπάθειας να αλλάξει δήθεν η ΕΕ και να μετατραπεί σε Ευρώπη των λαών πρέπει να ξεριζωθούν από τις αντιλήψεις των εργαζομένων.

Στον Αγ. Κήρυκο Ικαρίας
Στον Αγ. Κήρυκο Ικαρίας
«Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι όλα τα "οικονομικά εργαλεία" μπορούν να μπουν στην υπηρεσία του λαού. Να κοινωνικοποιηθούν. Ο ορυκτός πλούτος, οι υποδομές και τα μηχανήματα της βιομηχανίας, η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, το εμπόριο, η γη, οι καπιταλιστικές αγροτικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές να γίνουν όλα λαϊκή περιουσία. Δίπλα σε αυτόν τον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας να οργανωθεί ο παραγωγικός αγροτικός συνεταιρισμός. Με αυτά τα εργαλεία μπορεί η νέα, η εργατική, λαϊκή εξουσία να σχεδιάσει κεντρικά και επιστημονικά την οικονομία, να δώσει δυναμική στην ανάπτυξη των κλάδων και της περιφέρειας, να ζωντανέψει η ύπαιθρος. Αυτή η ανάπτυξη έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Πανεθνικό σχεδιασμό δεν μπορεί, δεν είναι σε θέση να κάνει ο καπιταλισμός, καθώς στηρίζεται στο κέρδος αλλά και στον προγραμματισμό κατά μονοπώλιο, ούτε καν σε κλαδικό επίπεδο».

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Β. Μεταξάς ανέδειξε την «εμπιστοσύνη που έχει το ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το λαό και το ότι θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του, με αγώνες και θυσίες που έχουν αξία γιατί όπως βγαίνει και από το σύνθημα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ μόνο σε αυτόν τον αγώνα μπορούμε να βγούμε νικητές».

Στα Μουδανιά Χαλκιδικής

Στις Ράχες Ικαρίας
Στις Ράχες Ικαρίας
Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, εργατών, αγροτών και γυναικών της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/8 η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Στην εκδήλωση μίλησε ο Χρήστος Καραχρήστος, μέλος του ΤΣ Υπαίθρου της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ρεμπέτικο γλέντι από τη ρεμπέτικη κομπανία «Σχήμα λόγου», ενώ στο χώρο λειτουργούσαν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» καθώς και έκθεση - κολάζ, αναφορικά με τον κλάδο του τουρισμού και τις διαφορές των δύο κόσμων που συγκρούονται: Από τη μια τα κέρδη από τους 24 εκατ. τουρίστες το 2014 για το κεφάλαιο και από την άλλη τα «κέρδη» για τους εργαζόμενους στον κλάδο με τσάκισμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών, «μαύρη» εργασία, κ.ά. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε κολάζ με σκίτσα από τον «Ριζοσπάστη» που καυτηρίαζαν τις εξελίξεις. Οι νέοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Φεστιβάλ που θα γίνει στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής στις 4/9 και το κεντρικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη στις 10, 11, 12/9.

Οι εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Με σύνθημα εμπνευσμένο από τον Ναζίμ Χικμέτ: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές», το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα για 41η χρόνια. Μεγάλος σταθμός των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ είναι στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, όπου το 41ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» θα φιλοξενηθεί στο γνωστό χώρο του Πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά, όπου θα συναντηθούν γνωστοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες μαζί με νέους δημιουργούς, σε αφιερώματα, συναυλίες και λαϊκά γλέντια. Η κορύφωση του Φεστιβάλ θα γίνει στην Αθήνα, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη, στο γνώριμο πλέον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον.

 • Ολοκληρώνονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Ικαρία, την Τετάρτη 19 Αυγούστου, όπου θα γίνει η κεντρική προφεστιβαλική στον Καραβόσταμο.
 • Την Τρίτη 25/8, προφεστιβαλική εκδήλωση στο Βαθύ Σάμου, στην πλατεία Δημαρχείου, αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, μουσικά σχήματα κ.ά. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στο Καρλόβασι, στις 5/9, στο προαύλιο του Γυμνασίου.
 • Το Φεστιβάλ στη Λάρισα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, στην κοίτη του Πηνειού. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση με θέμα «Ηρωικές μορφές νέων αγωνιστών, της περιόδου 1940-1949», καθώς επίσης και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος με δικό του ξεχωριστό πρόγραμμα. Την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Συζήτηση για τις πολιτικές και διεθνείς εξελίξεις και παρουσίαση συλλογικής εργασίας. Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη και Νίκο Ζιώγαλα. Ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Λαϊκό γλέντι - Δημοτικό τραγούδι - Χορευτικά. Το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τους «Vanilla Swing». Λαϊκό γλέντι. Νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
 • Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πτολεμαΐδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη.
Στην Κεντρική Μακεδονία


Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Κεντρική Μακεδονία, είναι οι εξής:

Σάββατο 22 Αυγούστου

 • Φεστιβάλ στο Σιδηρόκαστρο, με ομιλητή τον Θοδωρή Βλάχο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
 • Φεστιβάλ - Εκδήλωση στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

Τρίτη 25 Αυγούστου

 • Φεστιβάλ στο Ωραιόκαστρο.

Πέμπτη 27 Αυγούστου

 • Φεστιβάλ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με ομιλήτρια την Θεοδώρα Καραθάνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Σάββατο 29 Αυγούστου

 • Φεστιβάλ στις Σέρρες, με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Φεστιβάλ στη Νάουσα, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Φεστιβάλ στο Λαγκαδά, με ομιλητή τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
 • Φεστιβάλ στο Κιλκίς, με ομιλητή τον Νίκο Χρηστάνη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.


Κυριακή 30 Αυγούστου

 • Φεστιβάλ στην Εδεσσα, με ομιλητή τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη

 • Φεστιβάλ στη Θέρμη, με ομιλητή τον Κώστα Ιωσηφίδη, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη

 • Φεστιβάλ στην Κατερίνη, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
 • Φεστιβάλ στη Βέροια, με ομιλητή τον Οδυσσέα Τζαμάλ Μάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Φεστιβάλ στον Πολύγυρο, με ομιλήτρια την Νικολέτα Θεογνώστου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
 • Φεστιβάλ στα Γιαννιτσά, με ομιλήτρια την Κατερίνα Στύλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
«Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης,

συνεχίζουμε κάτω από την ίδια σημαία μέχρι την τελική νίκη»

Στις κεντρικές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα φιλοξενείται έκθεση με τίτλο «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, συνεχίζουμε κάτω από την ίδια σημαία μέχρι την τελική νίκη». Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους τιμημένους νεκρούς του αγώνα, στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, που σε συνθήκες ανείπωτων διωγμών, κράτησαν ψηλά τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης. Εμειναν όρθιοι στις εξορίες και τις φυλακές του αστικού κράτους, στη διάρκεια ολόκληρης της ιστορικής περιόδου από τη δεκαετία του '20 έως τη χούντα 1967 - 1974.

Η έκθεση θα συμβάλει στη γνώση και διάδοση της Ιστορίας των αγώνων του λαού μας με μπροστάρη το ΚΚΕ. Θα αναδείξει το μαζικό ηρωισμό των χιλιάδων «επώνυμων» και «ανώνυμων» κομμουνιστών, που καλλιεργήθηκε από την ανυποχώρητη επαναστατική δράση του ΚΚΕ, από την πίστη στις πρωτοπόρες επαναστατικές ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, από την ανυπότακτη στάση ζωής, τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, τη διαρκή προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης, ακόμα και στις συνθήκες των εξοριών και των φυλακών.

Θα περιλαμβάνει πρωτότυπο αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, που πρώτη φορά εκτίθεται δημόσια. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά έγγραφα, αντικείμενα, φωτογραφίες, ποιήματα, καλλιτεχνικά έργα κ.ά. που δημιουργήθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα υπάρχει ένθετος χώρος που θα επικεντρώνει στην παρουσίαση των συνθηκών ζωής των γυναικών στους τόπους εξορίας και τις φυλακές. Από τις φυλακές Αβέρωφ μέχρι το Τρίκερι, από τη Χίο μέχρι τη Μακρόνησο.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πώς οι εξόριστοι και οι φυλακισμένοι κατάφεραν να οργανώσουν τη ζωή τους σε συνθήκες εξορίας και φυλακής. Οργάνωση πλούσια σε μορφή και περιεχόμενο: Από τον καταμερισμό που υπήρχε για μια σειρά εργασίες που έπρεπε να γίνουν, μέχρι τις σχέσεις που ανέπτυξαν με τον ντόπιο πληθυσμό, από την αλληλεγγύη που ανέπτυξαν μεταξύ τους, όπως με τα μαθήματα, μέχρι πολιτιστικές δραστηριότητες που οργάνωναν με αφορμή επετείους και γιορτές. Ξεχωριστό κομμάτι της έκθεσης θα αφορά τις συνθήκες μέσα στις οποίες άντεξαν, τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό να τους λυγίσουν (βασανιστήρια, ψυχολογικός πόλεμος, κ.λπ.). Τη δύναμή τους την άντλησαν από το σκοπό και το δίκιο της πάλης τους. Ακόμα, στην έκθεση θα προβληθεί η δράση για την ενημέρωση του ελληνικού λαού για το τι συνέβαινε μέσα στους τόπους εξορίας και τις φυλακές.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ