Παρασκευή 24 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Χανιά: Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Τηλέμαχου Δημουλά, σε εκδήλωση των ΤΕ Πόλης και Υπαίθρου Χανίων.

-- Πειραιάς: Ανταπόκριση από τις ανοιχτές συσκέψεις που πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις στον Πειραιά.

-- Ικαρία: Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο λαός του νησιού - Παρέμβαση της ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ.

-- Ανταποκρίσεις από την εκδήλωση τιμής για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ στη Σπανούρα Κοτύλης και τις εκδηλώσεις για τους μαχητές των ΕΛΑΣ - ΕΛΑΝ - ΔΣΕ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Χρειάζεται λαός αποφασισμένος για πραγματικές συγκρούσεις και ρήξεις

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Τηλέμαχου Δημουλά, σε εκδήλωση του Κόμματος στα Χανιά

Από την εκδήλωση στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά
Από την εκδήλωση στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Τομεακές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, με ομιλητή το μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Τηλέμαχο Δημούλα.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε με φίλους και οπαδούς, όπου αναδείχτηκε επιπλέον ο ρόλος των υπολοίπων αστικών δυνάμεων όπως του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της ΧΑ στις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, ως δυνάμεις αξιοποίησης από το αστικό σύστημα και εγκλωβισμού της λαϊκής συνείδησης. Επιπλέον στη συζήτηση υπήρξε προβληματισμός για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, με αφορμή την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, εξελίξεις που εμπλέκουν το νησί στο δίχτυ των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία:

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα τελικά της σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε 6 μήνες τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους συμμάχους της στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ ;

Ενα 3ο μνημόνιο που προσθέτει νέα βάρβαρα μέτρα στις πλάτες του λαού, στα ήδη υπάρχοντα, που του είχαν φορτώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα δικά τους μνημόνια.

Δηλαδή ως προς το αποτέλεσμα «άνθρακες ο θησαυρός». Τζίφος η υπόθεση, όπως λέει και ο λαός μας. Εκεί που θα έκανε τις αγορές «να χορεύουν πεντοζάλη» οδήγησε το λαό που δυστυχώς τον πίστεψε να «τον χορεύουν στο ταψί» και όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια.

Στο βήμα ο Τ. Δημουλάς
Στο βήμα ο Τ. Δημουλάς
Τι ζούμε αυτές τις μέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τα αντιλαϊκά μέτρα με τη βοήθεια των άλλων κομμάτων. Μια ομάδα βουλευτών του τα καταψηφίζει, αλλά δηλώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση.

Από προχτές έχουμε νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα σε αντικατάσταση αυτών που καταψήφισαν και την Τετάρτη θα δούμε τη συνέχεια στη Βουλή με τη δεύτερη πράξη του έργου.

Αυτοί που παρέδωσαν τα υπουργεία, επειδή καταψήφισαν, σήμερα δήλωσαν περήφανοι για τον αγώνα που έκαναν, θα συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση ως βουλευτές αλλά όχι και τη συμφωνία που φέρνει για ψήφιση. Μιλάμε για τρέλα.

Ποιος δικαιώθηκε λοιπόν από τις εξελίξεις;

Αυτοί που έκαναν κριτική στο ΚΚΕ ότι δεν βλέπει τίποτα θετικό στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή το κόμμα μας, που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το λαό να μην έχει αυταπάτες για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του, για το χαρακτήρα της ΕΕ, ότι δεν συμβιβάζεται καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και φιλολαϊκή πολιτική, όποιος και αν είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Ποιος έχει δίκιο τελικά;

Αυτοί που καλούσαν το λαό να κάνει υπομονή, να δώσει χρόνο και ανοχή στην πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς που κάνει σκληρή διαπραγμάτευση ή το ΚΚΕ που τον καλούσε να μην αφήσει ούτε μια στιγμή το όπλο του οργανωμένου αγώνα για την αναπλήρωση των απωλειών της 5ετίας και των αναγκών του, την αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης, το δρόμο της ανασύνταξης του κινήματος, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, και αν θέλει να βρει δικαίωση να πάει αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

Ποιος είχε δίκιο προχτές με το δημοψήφισμα.

Αυτοί που έκαναν κριτική στο ΚΚΕ για απομόνωση επειδή δεν συντάχθηκε με τις δυνάμεις του «όχι» ή το Κόμμα μας που προειδοποίησε το λαό για την παγίδα που του έστηνε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον καλούσε να ακυρώσει αυτήν την προσπάθεια ρίχνοντας στην κάλπη το ψηφοδέλτιο που είχε το διπλό ΟΧΙ, και στην πρόταση συμφωνίας της κυβέρνησης και στην πρόταση της ΕΕ και το μεγάλο ΝΑΙ στην πάλη για αποδέσμευση με το λαό στην εξουσία.

Ούτε μια μέρα δεν πέρασε και φάνηκε η κοροϊδία. Μόλις έσβησαν τα φώτα από τις δηλώσεις και τα πανηγύρια ήρθε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να προσγειώσει στην πραγματικότητα και τον πιο ευκολόπιστο που νόμισε ότι έκανε το πατριωτικό του καθήκον. Το ΟΧΙ και το ΝΑΙ ενώθηκαν σε μια εθνική ομοψυχία που έδινε εντολή στον Τσίπρα να μη γυρίσει πίσω αν δεν φέρει συμφωνία.

Ρωτήστε, λοιπόν, τον κάθε καλοπροαίρετο ψηφοφόρο του ΟΧΙ που κατάφεραν να τον μπερδέψουν. Αυτό το νόημα είχε η ψήφος του; Να δώσει το σχοινί που θα τον κρεμάσει;

Θέλει το λαό συνένοχο

Τι συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση μετά την υπογραφή του Τσίπρα στη συμφωνία;

Με καινούργια επιχειρήματα προσπαθεί να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή της πολιτική, να τον παραπλανήσει ακόμα μια φορά προβάλλοντας τώρα την εξής λογική: «Τι να κάνει ο Τσίπρας, πάλεψε με τα λιοντάρια, μέχρι εκεί μπόρεσε» «ας κάνουμε υπομονή, τώρα χρειάζεται να τον στηρίξουμε», «τι άλλο μπορούσε να κάνει», «δεν βλέπετε ότι εκβιάστηκε και μπροστά στην επιλογή της χρεοκοπίας προτίμησε το συμβιβασμό» και ταυτόχρονα αξιοποιεί την αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική πρόταση.

Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα απλοϊκά επιχειρήματα;

Μια μεγάλη αλήθεια που μόνο το ΚΚΕ διακηρύσσει: ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε όφελος του λαού στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτό που έκρυβε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρηματολογώντας ακριβώς για το αντίθετο.

Οτι και αυτοί που παρουσιάζουν το μνημόνιο σαν τη μόνη εναλλακτική λύση και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η λύση είναι η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής κρύβουν από κοινού ότι και οι δύο είναι επιλογές που ευνοούν μόνο το κεφάλαιο και όχι το λαό.

Ποιος είναι ο στόχος. Να κρύψουν από όλους αυτούς που σήμερα καταλαβαίνουν την κοροϊδία ότι υπάρχει διέξοδος και εναλλακτική λύση σε όφελος του λαού. Αυτή που βρίσκεται σε κατεύθυνση πραγματικής ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Θέλουν να μπλοκάρουν τις ριζοσπαστικές συνειδήσεις. Να εμποδίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις να στρατευτούν με αυτήν την πολιτική. Ετοιμάζουν ήδη τα νέα αναχώματα με τους Λαφαζάνηδες, Στρατούληδες και άλλων παλικαριών που στο κόμμα μας τους ξέρουμε καλά. Μην ξεχνάμε ότι η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Να περιμένουμε και νέα κόμματα και άλλες ανακατατάξεις στα ήδη υπάρχοντα.

Κρύβουν ότι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ ήταν με ποιους όρους θα στηριχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα και όχι τα λαϊκά συμφέροντα.

Οτι οι διαφορές στις προτάσεις της συγκυβέρνησης και των εταίρων της αφορούσαν στο ποια τμήματα του κεφαλαίου θα ενισχυθούν ή θα χάσουν από τη συμφωνία, αφορούσαν στο πώς η συμφωνία θα ανταποκρίνεται στην τήρηση παλιών και νέων κανόνων της ΕΕ, με τι όρους π.χ. θα ρυθμιστεί το κρατικό χρέος για το οποίο δεν έχει καμιά ευθύνη ο λαός, πώς θα στηριχτεί το τραπεζικό σύστημα, πώς θα αξιοποιηθεί και από ποιους το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ. Αυτά τα ζητήματα ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις ομάδες χωρών που συγκροτούσαν τους «εχθρούς» και «φίλους» της Ελλάδας.

Κρύβουν την ουσία των αντιπαραθέσεων

Το προηγούμενο διάστημα, στην αναζήτηση των δρόμων καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας, δυνάμωσε στους κόλπους της αστικής τάξης, σε τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου μια θέση που παλιότερα ήταν περιθωριακή. Η θέση για εγκατάλειψη της Ευρωζώνης και της καθιέρωσης ενός εθνικού νομίσματος.

Μια θέση που συνδέεται με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, ως ένα μέσο που μπορεί να δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού θα έχει προηγηθεί μια εκτεταμένη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή και καπιταλιστικών επιχειρήσεων και εργατικής δύναμης.

Θέση που υπάρχει και σε τμήματα του κεφαλαίου άλλων κρατών που δυνάμωσε και ήρθε στο προσκήνιο ως ενδεχόμενο τις προηγούμενες μέρες όταν έγινε η διακοπή των διαπραγματεύσεων, το δημοψήφισμα, η λήξη του 2ου μνημονίου και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Μάλιστα κάποιες δυνάμεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ («Αριστερή Πλατφόρμα») προκρίνουν αυτήν τη προοπτική, ως αριστερή εναλλακτική λύση στην υποχώρηση Τσίπρα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και συναντιούνται με κάποιους άλλους (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.) που επεξεργάζονται τους άξονες ενός μεταβατικού προγράμματος και κάνουν κριτική στο ΚΚΕ ότι δεν στρατεύεται μαζί τους για να δημιουργηθεί μια μεγάλη πολιτική συμμαχία με αίτημα έξω από το Ευρώ και την Ευρωζώνη, εθνικοποίηση των τραπεζών, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δεν απαντούν όμως ποιος θα κάνει κουμάντο σε μια καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα όταν τα κλειδιά της οικονομίας θα βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων.

Η αυταπάτη ότι αλλάζοντας νόμισμα και ιμπεριαλιστική συμμαχία μπορεί μια καπιταλιστική χώρα να γίνει πιο φιλολαϊκή είναι επικίνδυνη. Οδηγεί στην ύπνωση, στον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος. Ο εγκλωβισμός του λαού να επιλέξει τον τρόπο χρεοκοπίας του, δεν οδηγεί στη ριζοσπαστικοποίησή του αλλά στην ισχυροποίηση της άρχουσας τάξης.

Η ανασύνταξη του κινήματος για να έχει προοπτική για το λαό μόνο με γραμμή ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του μπορεί να σταθεί και αυτό απαιτεί να ηττηθούν, τόσο οι σημαιοφόροι του ευρώ όσο και της δραχμής που συσκοτίζουν τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, της εργατικής τάξης.

Ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ που ισχυρίζεται ότι υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος

Για μας φιλολαϊκή διέξοδος σημαίνει ο λαός να μπορεί να απολαμβάνει τα αποτελέσματα της εργασίας του, να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει, να μπορεί να καλύπτει όλες του τις ανάγκες σε όλα τα επίπεδα της ζωής (υγεία, πρόνοια, μόρφωση, πολιτισμό) με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, να μην αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας, των κρίσεων, της φτώχειας. Να διαμορφώνονται προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη του λαού.

Φιλολαϊκή διέξοδος σημαίνει, δηλαδή, ζωή με απαιτήσεις με βάση τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες και όχι ζωή προσαρμοσμένη στα ψίχουλα με μειωμένες προσδοκίες, προσαρμοσμένη στη μιζέρια, όπως διαμορφώνεται στις συνθήκες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Τι πρέπει να γίνει;

Πρέπει να αλλάξει ο δρόμος ανάπτυξης, να αναδιοργανωθεί η κοινωνική παραγωγή, να αλλάξει η κοινωνική οργάνωση της παραγωγής, να γίνει σοσιαλιστική. Αυτό προβάλλει η πολιτική πρόταση, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Μια τέτοια εξέλιξη δε θα έρθει μέσα από την εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων. Προϋποθέτει ένα μεγάλο ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, μια συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που θα μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της.

Προϋποθέτει λαό οργανωμένο και αποφασισμένο για πραγματικές συγκρούσεις και ρήξεις. Μόνος δρόμος για να μπορέσει ο λαός να αποκτήσει τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση να πάρει την τύχη στα χέρια του πρέπει να δώσει από σήμερα μικρές και μεγάλες μάχες οργανωμένος μέσα στα συνδικάτα, στα σωματεία, στους συλλόγους, στις Λαϊκές Επιτροπές. Να δώσει τη μάχη ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που έρχεται, να παλέψει για να ξηλωθεί, να καταργηθεί το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο, οι αντιλαϊκοί νόμοι μνημονιακοί και μη, να διεκδικήσει τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός της πάλης, η προοπτική ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, να ενισχύεται η συσπείρωση με το ΚΚΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ανοιχτές συσκέψεις του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια
Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια
Αύριο στη Σαλαμίνα ολοκληρώνονται οι ανοιχτές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι και Πέραμα, από την ΤΕ Πειραιά της ΚΟΑ, με κεντρικούς ομιλητές στελέχη του ΚΚΕ. Αναπτύχθηκε η συζήτηση και ξεδιπλώθηκε ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα η εργατική τάξη και ο λαός να το πάρουν απόφαση ότι έχουν τη δύναμη, ότι μπορούν και πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Με την οργάνωση στους χώρους δουλειάς και τις συνοικίες, πρέπει να διεκδικήσουν σήμερα τα δίκαια αιτήματά τους και παράλληλα να ενισχύσουν τη λαϊκή συμμαχία, στην προοπτική της σύγκρουσης με τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, της κατάκτησης της εξουσίας. Από τη συζήτηση αναδείχτηκε, επίσης, η αναγκαιότητα να μη χαθεί άλλος χρόνος για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, να μην παραπλανηθούν ξανά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αυτές τις μέρες προσπαθεί να καθησυχάσει, λέγοντας πως «ό,τι έγινε, έγινε». Η αλήθεια είναι ότι τα όσα ψηφίστηκαν σε δύο δόσεις από τη Βουλή τις τελευταίες μέρες είναι μόνο η αρχή, που ανοίγει το δρόμο για την κλιμάκωση της βαρβαρότητας με το 3ο μνημόνιο.

Να απορριφθούν τα «εναλλακτικά σχέδια» εγκλωβισμού του λαού

Από την πλατεία Χαλκηδόνας, στη Νίκαια, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική, που εφαρμόζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με ακριβώς τους ίδιους εκβιασμούς και επιχειρήματα όπως επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν είναι μονόδρομος. Ειδικά για το κυβερνών κόμμα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παγίδευσε το λαό με ψεύτικα λόγια, ενώ πρόσφερε και προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στο σύστημα. Ξέπλυνε και ξεπλένει όλους τους προηγούμενους, δίνοντάς τους το δικαίωμα να απειλούν και πάλι το λαό. Τους έδωσε το δικαίωμα να λένε ότι δεν έκαναν κάτι διαφορετικό από αυτό που γίνεται σήμερα, ότι είναι μονόδρομος η μόνιμη κατάσταση φτώχειας για το λαό...».

Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που ξετυλίγονται από μερίδες εντός ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «Αριστερή Πλατφόρμα», να εμφανίζονται ως διαφωνούντες με την εφαρμοζόμενη πολιτική: «Εχει ξεκινήσει ήδη η νέα προσπάθεια εξαπάτησης από ορισμένους που τάχα τώρα δυσφορούν και εναντιώνονται στην πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ταυτόχρονα ότι τη στηρίζουν, αλλά την καλούν να εφαρμόσει ένα άλλο "εναλλακτικό σχέδιο", ένα "Σχέδιο Β". Πρόκειται για "Σχέδιο Β" στην εξαπάτηση και τον εγκλωβισμό του λαού, όπως είχε και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ το λεγόμενο αριστερό κομμάτι του. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συμφώνησαν με την επέκταση του μνημονίου στις 20 Φλεβάρη, που δεν είπαν τίποτα για τις 47 σελίδες της πρότασης Τσίπρα, που τελικά αποτελούν και τη βάση για το νέο μνημόνιο...».

Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να απορρίψουν τα νέα ψευτοδιλήμματα, τις νέες «παγίδες» που στήνονται από τους παραπάνω, με τη συζήτηση γύρω από την αλλαγή νομίσματος. Οπως είπε «ο εργατόκοσμος πρέπει να σκεφτεί πιο ριζοσπαστικά, πιο βαθιά και πιο τολμηρά, καθώς η αλλαγή νομίσματος από μόνη της δεν είναι πραγματική ρήξη προς όφελος του λαού. Πραγματική ρήξη είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια των εργαζομένων. Η αλλαγή νομίσματος, το grexit, που θα έρθει ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών, δε θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους, όπως δε θα τους ανακουφίσει ούτε και η παραμονή στο ευρώ».

Τέλος και με αφορμή ερωτήματα από φίλους του Κόμματος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της λαϊκής πάλης: «Πρέπει να μαζικοποιηθούν τα εργατικά συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές, τόνισε. Να μετρηθούν βήματα στην οργάνωση και την αλληλεγγύη, ειδικά τώρα που θα γιγαντωθούν τα προβλήματα. Και μέσα στην καθημερινή πρωτοπόρα δράση, για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών, ν' ανοίγει η συζήτηση για το πώς θα απαλλαχτούμε συνολικά από αυτή την κατάσταση, από το δρόμο ανάπτυξης που μας έφερε ως εδώ. Πώς θα γίνει πράξη η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για να μεγαλουργήσει ξανά ο λαός μας».

Να μην αποδεχτεί ο λαός αδιαμαρτύρητα τη σφαγή του

Στα «Γαριδάδικα» του Κερατσινίου, μίλησε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να πρωτοστατήσουν, ώστε να πάψουν οι εργαζόμενοι να παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις. Να μην απογοητευτεί ο λαϊκός κόσμος, να μη σκεφτεί ότι «αφού δεν τα κατάφερε κι αυτή η κυβέρνηση» πρέπει να αποδεχτεί το νέο μνημόνιο αδιαμαρτύρητα, στη λογική «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω».

Ο Β. Μαρούπας στάθηκε ιδιαίτερα στη λύση που προτείνει το ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το λαό. Οπως είπε, το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθεί ο λαός το βασικό πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστεί, θα αναπαράγεται η φτώχεια και η εξαθλίωση. Αυτό δεν είναι άλλο από το ότι τα εκατομμύρια των εργαζομένων, των παραγωγών του πλούτου, ζουν με ψίχουλα, σε αντίθεση με εκείνους τους λίγους που απολαμβάνουν τον πλούτο, αφού έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, η Ελλάδα να αναπτύσσει μια σειρά κλάδους, όπως η ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, το φάρμακο, η ενέργεια, η βιομηχανία τροφίμων, το εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ μια σειρά άλλων κλάδων συρρικνώνονται δραματικά, ενάντια στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, π.χ. τα ναυπηγεία, η χαλυβουργία, ο ιματισμός, οι κατασκευές, η αγροτική οικονομία κ.λπ. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι το κίνητρο της παραγωγής είναι το μέγιστο κέρδος για τους καπιταλιστές».

Αναφερόμενος στη λύση αυτού του προβλήματος που έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε: «Αφού το βασικό πρόβλημα είναι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, η μοναδική λύση είναι η κοινωνικοποίησή τους, που θα επιτρέψει και τον κεντρικό σχεδιασμό. Για την πραγματοποίηση αυτού του δρόμου, απαιτείται η εργατική τάξη να καταλάβει την εξουσία, να οικοδομήσει το δικό της κράτος. Στην κυβέρνηση αυτή, της εργατικής εξουσίας, θα μπει μπροστά το ΚΚΕ. Αυτή η εξουσία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι προϋποθέσεις για να γίνει πράξη αυτός ο δρόμος, είναι ο λαός να οργανωθεί και να παλέψει γι' αυτόν, να ισχυροποιείται το ΚΚΕ, ειδικά εκεί που κρίνεται η μάχη με το κεφάλαιο, στους χώρους δουλειάς και να ηττηθεί η αστική ιδεολογία και τα οπορτουνιστικά αναχώματα. Πρέπει ν' αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης. «Αυτός ο δρόμος πραγματικά αξίζει θυσίες. Θυσίες για εμάς και όχι για το κεφάλαιο», τόνισε το στέλεχος του Κόμματος.

ΙΚΑΡΙΑ
Η πραγματικότητα πίσω από τις κυβερνητικές φιέστες και εξαγγελίες

Τα οξυμένα προβλήματα του λαού του νησιού αναδεικνύει η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση στον Αγ. Κήρυκο για την Υγεία
Από κινητοποίηση στον Αγ. Κήρυκο για την Υγεία
Ολόκληρη φιέστα έστησε την περασμένη Παρασκευή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ικαρία, με εξαγγελίες για έργα αυτονόητα, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ίδια την επιβίωση του λαού του νησιού, η οποία και επιδεινώνεται παραπέρα από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, με παράτες εγκαινίασε τη λειτουργία της Διεύθυνσης Δημοσίων Εργων του Ελληνικού Στρατού (πρώην ΜΟΜΑ), η οποία το «πρώτο έργο» που θα αναλάβει, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, θα είναι η αποκατάσταση του δρόμου Καρκινάγρι - Μαγγανίτης. Η φιέστα στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου από εκεί ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, που συνόδευε τον Π. Καμμένο, εξήγγειλε τη δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού.

Τεράστια τα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας του νησιού

Οπως ανέφερε στο «Ρ» ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ικαρίας - Φούρνων, Νίκος Λαρδάς, οι εξαγγελίες - που είναι κι αυτές ένα θέμα αν θα υλοποιηθούν - δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι άμεσες ανάγκες του λαού της Ικαρίας και των Φούρνων γίνονται από την κυβέρνηση θυσία στους δημοσιονομικούς δείκτες και το επερχόμενο μνημόνιο 3.

Οπως ανέφερε ενδεικτικά για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία:«Οι κάτοικοι του χωριού Καρκινάγρι θέλουν δυόμιση με τρεις ώρες για να φτάσουν στο Κέντρο Υγείας, που και εκεί είναι ένα ζήτημα αν θα βρουν γιατρό και τι γιατρό θα βρουν και 4 ώρες για να μεταβούν στο νοσοκομείο του νησιού. Το περιφερειακό ιατρείο του χωριού είναι χωρίς αγροτικό γιατρό εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια. Η περιοχή των Ραχών, που είναι από τα μεγαλύτερα περιφερειακά διαμερίσματα του νησιού, με αυξημένη κίνηση ειδικά τους θερινούς μήνες, το μεγαλύτερο διάστημα είναι επίσης χωρίς γιατρό».

Οσον αφορά το νοσοκομείο του νησιού, ο Ν. Λαρδάς ανέφερε ότι μιλάμε για δημιουργία τεχνητού νεφρού, όμως «δεν υπάρχει καν η ειδικότητα του ουρολόγου ή κλινική στελεχωμένη που να αφορά τους νεφροπαθείς». Υπολογίζεται ότι από το νησί έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν πάνω από 50 οικογένειες νεφροπαθών, ενώ οικογένειες με νεφροπαθείς που παραμένουν, είναι αναγκασμένες σε διαρκή μετακίνηση.

Εδώ έρχεται να προστεθεί και το ακτοπλοϊκό πρόβλημα. Η ύπαρξη τακτικής, απρόσκοπτης, φτηνής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με σύγχρονα πλοία, όπως ανέφερε ο Ν. Λαρδάς, πέρα από την αναψυχή που είναι δικαίωμα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αφορά την ίδια τη ζωή του νησιού. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να μετακινηθούν για να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς, σε υπηρεσίες κ.ά. Το χειμώνα, οι ανάγκες των Ικαριωτών «καλύπτονται» μόνο με ένα πλοίο. Τώρα το καλοκαίρι έχει καθημερινή σύνδεση, όμως τα εισιτήρια είναι πανάκριβα, ενώ από την περασμένη Δευτέρα αυξήθηκαν επιπλέον κατά 10%, μετά την αντίστοιχη αύξηση του ΦΠΑ. Οι κάτοικοι των Φούρνων, επί δύο μήνες το 2015, εξυπηρετούνται με καΐκια!

Οσον αφορά τη νεολαία του νησιού, όπως επισήμανε, προσπαθούν να τους δώσουν κάποιες διεξόδους ερασιτεχνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι από κοινού με τη σημερινή δημοτική αρχή, αναπτύσσοντας κάποιες δραστηριότητες, αφού εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια δεν έχει δοθεί ούτε «φράγκο» στο νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Φλεβάρη, η αγωνιστική δημοτική αρχή της Ικαρίας έχει στείλει έγγραφα στο υπουργείο Πολιτισμού για χρηματοδότηση των δράσεων αυτών, χωρίς να πάρει την παραμικρή απάντηση. Οπως ανέφερε, υπάρχουν τρεις θεατρικές ομάδες, λειτουργούν 4 αθλητικά σωματεία, ενώ στην Ικαρία εδώ και 40 χρόνια διοργανώνεται το διεθνές τουρνουά σκακιού. Φέτος οι συμμετοχές έφτασαν τις 150 απ' όλο τον κόσμο. Κι όμως, από τα συναρμόδια υπουργεία, παρά τα αιτήματα της δημοτικής αρχής, δε δόθηκε η παραμικρή βοήθεια...

Αμείλικτα ερωτήματα που δεν απαντούνε οι κυβερνητικές φιέστες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Στο Καρκινάγρι Ικαρίας βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, για τα εγκαίνια του έργου στο δρόμο Καρκινάγρι - Μαγγανίτης, που έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δημοσίων Εργων του Ελληνικού Στρατού. Ο κ. Καμμένος συνοδευόταν από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, αλλά και από τον υπουργό Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή. Στη συνέχεια, το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στο νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου, όπου ο κ. Κουρουμπλής εξήγγειλε τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Ικαρία και τη διασφάλιση δύο θέσεων γιατρών με σταθερή εργασιακή σχέση και δύο θέσεων επικουρικών γιατρών.

Ως εδώ, θα μπορούσε να πει κάνεις, όλα καλά. Το έργο στο δρόμο Καρκινάγρι - Μαγγανίτης είναι απαραίτητο για το νησί μας και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού είναι επίσης αναγκαία για αρκετούς συμπατριώτες μας, που κυριολεκτικά μεταναστεύουν για να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους. Δεν αποτελεί, άλλωστε, τυχαία μια από τις βασικές διεκδικήσεις του κινήματος και της τοπικής διοίκησης τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η επιλογή της επετείου της απελευθέρωσης της Ικαρίας για τη διοργάνωση των εγκαινίων και των εξαγγελιών, πέραν της προσπάθειας να προσδοθεί το απαραίτητο "πατριωτικό" πρεστίζ, δεν έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς του κινήματος του νησιού να θέσουν ορισμένα ερωτήματα:

-- Τις αθέατες μέρες του χειμώνα, πού είναι υπουργεία, κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός;

-- Πού είναι όταν το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού, όταν τα αγροτικά ιατρεία μένουν χωρίς γιατρό και κλείνουν, όταν η ζωή μας κινδυνεύει μέσα στα ασθενοφόρα, που μας διακομίζουν σε ένα νοσοκομείο το οποίο συνεχώς αποψιλώνεται από προσωπικό;

-- Πού ήταν όταν η νότια πλευρά του νησιού και οι Φούρνοι έμεναν για τουλάχιστον δύο μήνες χωρίς τακτικά δρομολόγια;

-- Πού είναι στην πολιτιστική "παγωνιά" του χειμώνα, όταν καμιά διέξοδος δεν υπάρχει για τους νέους και όταν στα αιτήματα του Δήμου για χρηματοδότηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων δεν απαντούν καν;

Οπωσδήποτε αναγκαίος είναι και ο δρόμος και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ομως, ποιος κάτοικος θα έχει μείνει σε αυτή την ακριτική γωνία της χώρας για να περάσει το δρόμο και πόσοι νεφροπαθείς θα έχουν εξασφαλισμένη τη θεραπεία στη Μονάδα και πρόσβαση στις δομές Υγείας, μετά την έλευση του "οδοστρωτήρα" των μέτρων του νέου μνημονίου, που για μια ακόμα φορά υπογράφουν για να μας σώσουν;».

Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων, «πιστεύοντας ότι οι υποχρεώσεις του κράτους δεν είναι αφορμή για παράτες, διακηρύξεις και εγκαίνια που θυμίζουν λογικές άλλων εποχών, τονίζουμε ότι οι κάτοικοι του νησιού, ο λαός γενικότερα δεν πρέπει να νιώθει υποχρεωμένος, όταν υλοποιούνται έργα που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν, για να διασφαλίζονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη διαβίωση σε έναν τόπο. Ειδικά για το οδικό δίκτυο στην τοπική κοινότητα Καρκιναγρίου, που οι αποκαταστάσεις "κοιλοπονούν" από το 2010, πάει πολύ να νιώθουμε και υπόχρεοι...

Να επισημάνουμε, επίσης, ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης (που όλοι επικαλούνται στην κυβέρνηση για να επιβάλουν το νέο μνημόνιο), αποτελούν πρόκληση τα περιττά έξοδα για τόσες παράτες, ακόμη και για την προγραμματισμένη φιέστα της Μεσακτής, που ακυρώθηκε προφανώς λόγω ανασχηματισμού. Εκτος και αν αυτό συμβαδίζει με το νέο ήθος της πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης...».

Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ

«Οι μάσκες έπεσαν», τονίζει η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων και προσθέτει: «Πέρα από τους φραστικούς λεονταρισμούς περί περήφανης διαπραγμάτευσης και κόκκινων γραμμών, άνοιξε νέος "βαθύς λάκκος" για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νέο μνημόνιο, ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει. Το οποίο όχι μόνο διατηρεί τα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, αλλά δίνει νέο χτύπημα σε Εργασιακά, συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις, φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.

Το ΚΚΕ λέει καθαρά: Η μοναδική ελπιδοφόρα και ρεαλιστική διέξοδος είναι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για απόρριψη των οποιωνδήποτε εναλλακτικών αντιλαϊκών πολιτικών, η ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ, σε συμπαράταξη και συσπείρωση με το ΚΚΕ.

Ικαριώτες και Ικαριώτισσες, η σιωπή, η μοιρολατρία δεν οδηγούν πουθενά. Παρουσιάζουν τη σιωπή σαν συμφωνία, σαν στήριξη στη βαρβαρότητα που νομοθετούν. Ο δρόμος της σωτηρίας του λαού είναι η οργάνωση παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές.

Είναι η δύναμη του οργανωμένου, ταξικού αγώνα.

Πάρτε αποφάσεις οργανωμένης αντίδρασης. Με τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους φορείς, μαζί με τις δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας, στήνουμε εργατικό - λαϊκό μπλόκο στα μέτρα».

Εκδηλώσεις σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Από τις εκδηλώσεις στην Ιθάκη
Από τις εκδηλώσεις στην Ιθάκη
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους μαχητές του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ και του ΔΣΕ πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 18/7 και την Κυριακή 19/7, πραγματοποιήθηκαν στην Ιθάκη οι διήμερες εκδηλώσεις της Τομεακής Επιτροπής του Κόμματος και του ΤΣ της ΚΝΕ. Το Σάββατο το πρωί έγινε αναπαράσταση του πλου του καραβιού του ΕΛΑΝ «Δημοκρατία» από τις Φρίκες έως λίγο πιο έξω από το Βαθύ, εκεί όπου το βύθισαν οι Γερμανοί. Ο Γραμματέας της ΚΟΒ Ιθάκης, Νώντας Μαυροκέφαλος, παρουσίασε το περιστατικό κατά τη διάρκεια του πλου. Στο σημείο της βύθισης του καραβιού του ΕΛΑΝ, ο Γραμματέας του ΤΣ της ΚΝΕ, έριξε λουλούδια στη θάλασσα, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Την Κυριακή στην πλατεία στο Βαθύ, έγιναν αγώνες σκακιού και ακολούθησε αφιέρωμα από την ΚΝΕ στον Θιακό ποιητή και δημοσιογράφο Νίκο Καρβούνη, κάτω από τους ήχους του «Βροντάει ο Ολυμπος». Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία από την Γραμματέα της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, Αγγελική Τσώλου.

Δυο μέρες μετά, την Τρίτη 21/7 πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά η εκδήλωση της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, στη μνήμη των δύο αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, Ηλία Κουγιανού και Ματθαίου Κουλουμπή.

Στον τόπο της θυσίας τους, παρουσιάστηκε η δράση τους από τον σ. Βασίλη Μόσχο. Οι Κουγιανός και Κουλουμπής αφού δολοφονήθηκαν το 1949, αποκεφαλίστηκαν και οι δολοφόνοι τους περιέφεραν τα κομμένα κεφάλια τους στα χωριά. Είχε απαγορευτεί επίσης η ταφή τους, εντολή που δεν τήρησαν κάποιες γυναίκες της περιοχής.


Μετά την επίσκεψη στον τόπο θυσίας τους ακολούθησε ομιλία στην πλατεία στα Μακρυώτικα από την Γραμματέα της ΤΕ, Αγγ. Τσώλου.

ΤΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον Σωτήρη Πέτρουλα

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Σωτήρη Πέτρουλα διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ την Κυριακή 26/6, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Αρεόπολης.

Λεωφορεία τη μέρα της εκδήλωσης αναχωρούν για Αρεόπολη από:

  • Σπάρτη, 4.30 μ.μ., στάση Μουσείου,
  • Μολάους, 4.30 μ.μ. έξω από το Γενικό Νοσοκομείο.
Σύσκεψη στη Σαλαμίνα

Η ΚΟ Σαλαμίνας του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων (Αγάλματα) στη Σαλαμίνα, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Περιοδεία στα Κύθηρα

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει στα Κύθηρα, τη Δευτέρα 27/7.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της θα επισκεφτεί:

-- Το Νοσοκομείο Κυθήρων, όπου θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του νοσοκομείου.

-- Το δημαρχείο Κυθήρων, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους, στο δημαρχείο.

-- Την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

-- Επίσης, θα περιοδεύσει σε καταστήματα στη Χώρα και στον Ποταμό.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στους ήρωες μαχητές του ΔΣΕ στη Σπανούρα Κοτύλης

Το μνημείο για τους 3 ήρωες μαχητές του ΔΣΕ
Το μνημείο για τους 3 ήρωες μαχητές του ΔΣΕ
Τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ τίμησε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 12/7 στη Σπανούρα Κοτύλης, στο Γράμμο. Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Στραβού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού Νέα Κοτύλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και φέτος στο σημείο απ' όπου τρεις μαχητές του ΔΣΕ, ο Γιάννης Θεοδώρου, ο Νίκος Χατζηβασιλείου και ο Θάνος Δημητρίου, στις 16/7/1947, αφού πολέμησαν μέχρι και την τελευταία σφαίρα τους, αντί να παραδοθούν, αγκαλιάστηκαν και οι τρεις και τραγουδώντας το τραγούδι του ΔΣΕ, πήδηξαν στον γκρεμό.

Σύγκρουση δύο ριζικά διαφορετικών κόσμων

Οπως είπε ο Γ. Στραβού, «τέτοιες εκδηλώσεις δεν αποτελούν απλά ένα μνημόσυνο, αλλά πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού, αναδεικνύουν τον ηρωισμό των λαϊκών μαζών στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, διαπαιδαγωγούν και σημαδεύουν καθοριστικά την ατομική αγωνιστική πορεία χιλιάδων νέων αγωνιστών».

Αναφερόμενος στον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ, τόνισε ότι «ήταν δίκαιος, λαϊκός, αντιιμπεριαλιστικός και διεθνιστικός. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν προσπαθεί η αστική τάξη της χώρας μας, αλλά και διάφοροι οπορτουνιστές, ψευτοαριστεροί και ανανήψαντες να τον παρουσιάσουν σαν μια αταξική αδελφοκτόνα σύγκρουση, στην οποία "όλοι έφταιγαν".

Σ' αυτή την πορεία συγκρούστηκαν δύο κόσμοι ριζικά διαφορετικοί.

Από τη μια μεριά, ο ΔΣΕ, εκφραστής και υπερασπιστής των συμφερόντων του λαού, φορέας ενός καινούργιου κόσμου, του κόσμου της λευτεριάς και της προόδου, του αληθινού πατριωτισμού και της αδελφοσύνης των λαών, του σοσιαλισμού.

Από την εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης
Από την εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης
Και από την άλλη μεριά, οι εκμεταλλευτές του λαού, οι δοσίλογοι, οι συνεργάτες των Γερμανών που παρέδωσαν τη χώρα στους νέους "κατακτητές", τους Αγγλοαμερικάνους, για να κρατήσουν την εξουσία τους».

Αναφερόμενος στον άφθαστο ηρωισμό των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, αλλά και στην πολεμική τεχνική που ανέπτυξαν, είπε: «Είναι χιλιάδες τα παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας, που βασίζονταν κύρια στην κομμουνιστική ιδεολογία τους και στο όραμα της οικοδόμησης της άλλης κοινωνίας, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αξιοθαύμαστη ήταν, επίσης, και η πολεμική τεχνική, που έκανε ακόμα και τους επαγγελματίες αξιωματικούς του αστικού στρατού να φαίνονται ερασιτέχνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο μεγάλος ελιγμός του Γράμμου, που έγινε στις 20-21 Αυγούστου 1948, μετά από σκληρές μάχες 70 ημερών, που με εξαιρετική ταχύτητα και μυστικότητα όλα τα τμήματα του ΔΣΕ άνοιξαν διάδρομο μέσα από τις εχθρικές δυνάμεις που τους είχαν περικυκλωμένους και πέρασαν στο Βίτσι, ανασυγκροτήθηκαν και δημιούργησαν αργότερα τη νικηφόρα επιχείρηση του ΔΣΕ στο Μάλι-Μάδι».

Σημείωσε ότι «ο ΔΣΕ είχε ένα πανίσχυρο όπλο. Την ηθικοπολιτική του ανωτερότητα, τα ιδανικά του, γιατί ήταν λαϊκός επαναστατικός στρατός, ήταν στρατός του κόμματος της εργατικής τάξης, του τιμημένου ΚΚΕ.

Ο αγώνας του ΔΣΕ, οι σκοποί του παραμένουν επίκαιροι και ζωντανοί. Χιλιάδες νέοι, άξιοι συνεχιστές είναι έτοιμοι να γράψουν νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού στα χρόνια που έρχονται. Γιατί η εποχή μας είναι εποχή κοινωνικών επαναστάσεων, είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό».

Και κάλεσε το λαό να δυναμώσει τη Λαϊκή Συμμαχία που θα παλεύει για την πραγματική ρήξη, η οποία θα οδηγήσει σε εργατική - λαϊκή εξουσία, ως αποτέλεσμα ρήξης με τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, τις συμμαχίες τους, που θα πραγματοποιήσει την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό - λαϊκό έλεγχο.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ