Πέμπτη 28 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τις παρακαταθήκες της ατρόμητης δρακογενιάς του συντρόφου Χαρίλαου

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης», στο Χαλάνδρι.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα το χαιρετισμό του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, στην εκδήλωση.

* * *

«Πριν δέκα χρόνια, οι νεολαίοι κομμουνιστές, τα μέλη της ΚΝΕ αποχαιρετούσαμε τον σύντροφο Χαρίλαο στο τελευταίο του ταξίδι με μια υπόσχεση: Να συνεχίσουμε, έχοντας πάντα στο νου μας την πεποίθησή του ότι αυτός ο κόσμος θα αλλάξει, ότι ο σοσιαλισμός θα έρθει ό,τι και να γίνει.

Τα περισσότερα μέλη της ΚΝΕ σήμερα, τότε δεν είχαν ακόμα οργανωθεί, λόγω ηλικίας. Η υπόσχεση παραμένει, ανανεώνεται. Συνεχίζοντας με μια και μόνη φιλοδοξία, να παλέψουμε ανυποχώρητα και να ανταποκριθούμε στις επαναστατικές παραδόσεις και επιδιώξεις του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολά του, τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία του, το Πρόγραμμα και τις αρχές του.

Σε αυτό το χώρο, στη "Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης", που λειτουργεί ως επιμορφωτικό κέντρο, δεν γίνεται να μη θυμηθούμε την παρότρυνση, συμβουλή του συντρόφου Χαρίλαου στα μέλη της ΚΝΕ στο 8ο Συνέδριό της, να μελετάμε σε βάθος την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος, να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού τη θεωρία, να τη μελετάμε σε βάθος, να την καλλιεργούμε και να την αναπτύσσουμε, χωρίς να την αποσπούμε από την πραγματικότητα.


Εχει αξία σήμερα να θυμηθούμε τις πολύτιμες παραινέσεις του, λέγοντας συγκεκριμένα προς τα μέλη της ΚΝΕ:

"Στην πορεία της ζωής σας και του αγώνα σας, θα ζήσετε στιγμές ανάτασης, άνοδο του κινήματος. Αλλά η κίνηση προς τα εμπρός δεν είναι πάντα γρήγορη όσο θέλουμε ή πάντα ανοδική. Και τα "άγονα" χρόνια, τα χρόνια της μονότονης καθημερινής δουλειάς, δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Η πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι αυτή να μπορεί να δουλεύει με συνέπεια και με ενθουσιασμό, στην καθημερινή μονότονη κατάσταση και να ξεπερνά μέρα με τη μέρα το ένα εμπόδιο ύστερα από το άλλο. Η ικανότητα να διατηρεί τον ενθουσιασμό του μπροστά στα εμπόδια που η πρακτική ζωή βάζει μπροστά του κάθε μέρα, κάθε ώρα. Να έχει στο μυαλό του και να μη χάνει από τα μάτια του τους τελικούς μεγάλους σκοπούς που παλεύει να πραγματοποιήσει.

Μια τέτοια στάση γενναιότητας πρέπει να φιλοδοξεί να κατακτήσει.

Γιατί και σήμερα η επίθεση στις σοσιαλιστικές ιδέες είναι στην πρώτη γραμμή. Ο χλευασμός στη συλλογικότητα και την οργανωμένη πάλη είναι καθημερινό φαινόμενο. Αξίες και ιδανικά θεωρούνται ουτοπία, ρομαντισμός μέχρι και πισωδρόμηση.

Γι' αυτό υπογραμμίζω - έλεγε - την απαίτηση για το νέο ηρωισμό της εποχής σας, που έχει σχέση με τη συνέπεια στον αγώνα, σε αξίες, ιδανικά, σε σταθερότητα, σε αρχές που καταξιώθηκαν μέσα στη μακροχρόνια δύσβατη ηρωική πορεία του Κόμματός μας και του εργατικού κινήματος".

Ετσι δημιουργούνται και σήμερα πρωτοπόροι νέοι αγωνιστές

Ετσι είναι, σύντροφοι. Συνέπεια στον αγώνα, σε αξίες και ιδανικά, σταθερότητα σε αρχές, στις αρχές του Κόμματός μας. Ετσι δημιουργούνται και σήμερα πρωτοπόροι νέοι αγωνιστές μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ, σμιλεύονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις γειτονιές.

Η Ιστορία του Κόμματός μας είναι η Ιστορία της τάξης μας, των αγώνων του λαού μας και είναι γραμμένη με αίμα, κόπο, θυσίες σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο. Οι εκμεταλλευτές δεν έχουν χωνέψει ότι κοντά τώρα 100 χρόνια δεν μπόρεσαν να ξεμπερδέψουν με το Κόμμα της εργατικής τάξης. Ούτε θα ξεμπερδέψουν. Γιατί το ΚΚΕ φέρνει και παλεύει το πραγματικά νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα, τον πιο όμορφο και μεγάλο στόχο στην Ιστορία του κόσμου, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί το ΚΚΕ δεν υπέγραψε, ούτε υπογράφει δήλωση μετανοίας στην αστική τάξη, στον ιμπεριαλισμό. Γιατί το ΚΚΕ είναι η μήτρα της αντίστασης. Γιατί η νεολαία, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, πάντα θα έλκεται από τις καινοτόμες, πρωτοπόρες ιδέες για την κοινωνική πρόοδο.

Είναι σωστό να αντιλαμβανόμαστε και να μας συνεπαίρνει από την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος, η τόλμη και ο ηρωισμός, αλλά το ίδιο πρέπει να συμβαίνει, να αντιλαμβανόμαστε, να μας συνεπαίρνει και να δουλεύουμε με το ίδιο πάθος για να κατακτούμε την ιδιότητα του οργανωτή μαζών, που είναι το πιο ουσιαστικό, μόνιμο γνώρισμα της ταξικής πάλης.

Που σημαίνει συνεχή εκπαίδευση στην οργάνωση των νέων και τη συμμετοχή τους στον αγώνα. Κάθε μέλος της ΚΝΕ να γίνεται οικοδόμος της Οργάνωσης, του μαζικού κινήματος και της συλλογικής δραστηριότητας της νεολαίας σε όλες τις συνθήκες. Ανοίγοντας πολύμορφα διαύλους επικοινωνίας και συσπείρωσης, καλλιεργώντας υψηλές αξίες και ιδανικά, ταξικό κριτήριο και αγωνιστικό σθένος σ' όλους τους νέους και τις νέες που δεν έχουν κανένα συμφέρον να καταδικάσουν τη ζωή τους στο σημερινό σάπιο κι εκμεταλλευτικό σύστημα. Θρέφοντας μέσα μας το οργανωτικό δαιμόνιο και αναπτύσσοντας το αισθητήριο του ανθρώπου της πράξης. Προωθώντας με εμπιστοσύνη και μαζί με τους νέους που στερούνται τις σύγχρονες ανάγκες τους, τον αγώνα για τη ζωή που μας στερούν, για την πραγματική λευτεριά, την οργάνωση και τη συσπείρωση ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα.

Τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ εμπνεόμαστε από τη συνέπεια, την αντοχή, την ανιδιοτέλεια, την αποφασιστικότητα, το πείσμα, τη θυσία, την αυταπάρνηση, την αμετανόητη στράτευση στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης, στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τις παρακαταθήκες της ατρόμητης δρακογενιάς του συντρόφου Χαρίλαου.

Το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. Τους αγωνιστές του λαού και του Κόμματός μας, τους τιμάμε κάθε μέρα, με τις επιλογές και τον αγώνα μας, κόντρα σε κάθε δυσκολία και τραβώντας πάντα μπροστά. Κάνοντας την ΚΝΕ πιο μαζική και γερή οργάνωση. Την καρδιά και το νου της νεολαίας. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η σπορά, που έριξαν οι παλιότεροι σύντροφοί μας, είναι βαθιά, τίμια και δυνατή. Κάρπισε και θα καρπίζει.

"Ο δρόμος μας αρχινά, από κει που ο δικός σας τελειώνει". Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη».

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής.

-- Ρεπορτάζ για την πανελλαδική δραστηριότητα και πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για εργαζόμενους σε προγράμματα απασχόλησης, μαθητευόμενους και ανέργους.

-- Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

-- Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που απορρίφθηκαν από τα υπόλοιπα κόμματα.

-- Καλοκαιρινές αθλοπαιδιές από το Δήμο Πετρούπολης. Πλούσιες δραστηριότητες από τις 16 Ιούνη έως τις 24 Ιούλη στο Δημοτικό Γυμναστήριο «Ν. Παξιμαδάς».

-- Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας οργανώνουν στις 7 Ιούνη η ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής για το Φεστιβάλ του Συλλόγου, το Σάββατο 30 Μάη.

-- Προτάσεις για συναυλίες.

Νέοι στρατευμένοι ενισχύουν το ΚΚΕ

Από νέους στρατευμένους που υπηρετούν στην Αττική, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή για την οικονομική προσφορά που αποφάσισαν να κάνουν στο ΚΚΕ:

«Αγαπητέ "Ριζοσπάστη", αφού υπηρετήσαμε σε κάθε γωνιά της παραμεθορίου, παίρνοντας τη μετάθεσή μας βρεθήκαμε σε στρατόπεδο στην Αττική.

Πήραμε την απόφαση να ενισχύσουμε οικονομικά το ΚΚΕ από το υστέρημά μας. Οικονομική ενίσχυση έδωσαν και συνάδελφοι που στις πρόσφατες εκλογές δεν ψήφισαν το Κόμμα, κάτω από το βάρος των εκβιαστικών διλημμάτων ή της απαξίωσης των εκλογών, ωστόσο εκτιμούν τη δράση των κομμουνιστών, τόσο εντός, όσο και εκτός στρατοπέδου.

Η κατάσταση μέσα στο στρατόπεδο δε διαφέρει πολύ από έξω. Υπάρχουν μειωμένες απαιτήσεις, κυριαρχούν αυταπάτες. Η πλειοψηφία των νέων στρατευμένων -αυριανών εργαζομένων- συντάσσεται χωρίς να το γνωρίζει κάτω από ξένη για τα συμφέροντά της σημαία. Υποστηρίζει πότε το ένα μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης υπέρ του κεφαλαίου, πότε το άλλο, που συνήθως εκφράζεται με στήριξη στα αστικά κόμματα και πολλές φορές συνοδεύεται από αντικομμουνισμό.

Για να μπορέσει, λοιπόν, το Κόμμα μας να γίνει πιο ικανό στις δύσκολες αυτές συνθήκες, στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, που θα φέρει στο προσκήνιο την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών του πλούτου, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟ Αττικής.

Με βαθιά εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και το Κόμμα της το ΚΚΕ.

Φαντάροι από στρατόπεδο της Αττικής».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ του ΣΥΣΔΙΕΚ έχει ως εξής:

19.30: Συναυλία beatbox με τον «Rane», σπουδαστή από την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω.

20.00: Hip-hop συναυλία με το συγκρότημα «One effects», σπουδαστές στο ΙΕΚ «ΑΚΜΗ».

20.45: Ομιλία από τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ, Σπύρο Κακαβούλη.

21.15: Hip-hop συναυλία με τον «PEK», σπουδαστή από το ΙΕΚ Γκράβας.

22.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους «Ακούρδιστους», σπουδαστές από τα ΙΕΚ Πειραιά - Χαϊδαρίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Το Σάββατο θα γίνει το Φεστιβάλ των σπουδαστών στο Περιστέρι

Συζήτηση με τον Σπύρο Κακαβούλη, πρόεδρο του Συλλόγου

Από το αντίστοιχο Φεστιβάλ που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Σπουδαστών της Θεσσαλονίκης
Από το αντίστοιχο Φεστιβάλ που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Σπουδαστών της Θεσσαλονίκης
Το Σάββατο 30 Μάη ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής πραγματοποιεί το Φεστιβάλ του στην Πλατεία Δημοκρατίας (Δημαρχείου) στο Περιστέρι (μετρό «Περιστέρι»).

Με αφορμή τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος για να καλέσει τους σπουδαστές, να συζητήσει μαζί τους, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Σπύρο Κακαβούλη, πρόεδρο του Συλλόγου.

-- Στην ανακοίνωση του Συλλόγου, μπαίνει ως στόχος: «Το Φεστιβάλ μας, να γίνει τόπος συνάντησης των σπουδαστών και συζήτησης των κοινών μας προβλημάτων και των τρόπων που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά εμείς και οι οικογένειές μας».

-- Πράγματι, αυτό επιδιώκουμε. Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν πάρα πολλά ΙΕΚ, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα. Θέλουμε ακόμα καλύτερα να αναδείξουμε ότι τα προβλήματα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά ότι όλοι οι σπουδαστές έχουμε τα ίδια προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Δεν χωρά καμιά αναμονή. Τώρα χρειάζεται αγώνας, γιατί όσο καθόμαστε και κοιτάμε τα προβλήματα, τόσο θα μεγαλώνουν. Τίποτα δεν πρόκειται να σου χαριστεί.

Επίσης, φέτος πραγματοποιούμε το Φεστιβάλ μας ένα μήνα μετά τις εκλογές του Συλλόγου μας. Συμμετείχαν 200 παραπάνω σπουδαστές, μέσα απ' αυτή τη διαδικασία βγήκε ο Σύλλογος ακόμα πιο δυναμωμένος. Το Φεστιβάλ για εμάς αποτελεί συνέχεια αυτής της δραστηριότητας δυναμώματος του Συλλόγου, γνωριμίας με όσο το δυνατόν περισσότερους σπουδαστές...

-- Εχετε πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες με το κάλεσμα του Συλλόγου για το Φεστιβάλ. Τι συναντάτε;

-- Συναντάμε μεγάλο ενδιαφέρον για να ακούσουν οι σπουδαστές κυρίως τι λέει ο Σύλλογος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, που έχουμε μπει μπροστά.

Φέτος, τα προβλήματα είναι ακόμα πιο οξυμένα, με δεδομένο ότι φέτος οι σπουδαστές αυξήθηκαν κατά 1.000 σε σχέση με πέρυσι.

Οι Σχολές μας έχουν ανύπαρκτες υποδομές. Μαθήματα γίνονται σε διαδρόμους και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Τα εργαστήρια όπου υπάρχουν, έχουν παλιούς εξοπλισμούς. Βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα, εργαλεία κ.λπ. Στην πρακτική που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, οι πιο πολλοί είμαστε απλήρωτοι. Επίσης, η πρακτική δε γίνεται στο πλαίσιο εκμάθησης κάποιων πλευρών που έχουμε διδαχθεί, αλλά μας χρησιμοποιούν για τη λάντζα, τον κουβαλητή. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι δικαιούνται πάσο μόνο όσοι είναι κάτω των 22. Εμείς απαιτούμε δωρεάν μεταφορές για όλους τους σπουδαστές. Ενα άλλο ζήτημα που προτάσσουμε ιδιαίτερα: Καμιά πιστοποίηση. Με το πτυχίο μας να μπορούμε να βρούμε δουλειά.

-- Τι θα περιλαμβάνει το Φεστιβάλ;

-- Φέτος, επιδιώξαμε ακόμα καλύτερα το Φεστιβάλ μας να γίνει τόπος συνάντησης για νέους δημιουργούς. Εχουμε συναυλίες από συγκροτήματα από σπουδαστές των ΙΕΚ.

Επίσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για κοινή συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, θα υπάρχει περίπτερο του ΠΑΜΕ, με παρουσία σωματείων, που σχετίζονται με τις ειδικότητές μας. Για παράδειγμα θα βρίσκονται τα σωματεία Ιδιωτικών Κλινικών, Επισιτισμού - Τουρισμού και Φαρμάκου.

Επίσης, θα υπάρχει και ξεχωριστό περίπτερο του Συλλόγου για να ενημερώνεται όποιος θέλει για τις δράσεις του, τις θέσεις του κ.λπ.

Μέρες πολύμορφης δράσης και πρωτοβουλιών της ΚΝΕ

Για νέους εργαζόμενους, μαθητευόμενους και ανέργους

Τις επόμενες ημέρες, η ΚΝΕ οργανώνει πολύμορφες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, για τους εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης, τους πρακτικάριους, τους ανέργους, τους σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Στόχος της πρωτοβουλίας της ΚΝΕ είναι να ανέβει η απαιτητικότητα της νεολαίας, να δυναμώσουν οι σύγχρονες διεκδικήσεις της, η κοινή δράση, η πάλη ενάντια στα παλιά και στα νέα μνημόνια και την αντιλαϊκή συμφωνία που «ψήνει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εταίρους, για να στηρίξει τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, στερώντας από τη νεολαία το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και ζωή, για να μην υπάρξει κι άλλος χαμένος χρόνος.

Το να ζει η νεολαία μόνιμα με την ανεργία, τα κακοπληρωμένα προγράμματα, με τη μερική απασχόληση ως μια μόνιμη κατάσταση, δεν είναι το μέλλον που της αξίζει. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες για να ζήσει ο λαός μας καλύτερα, για να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυτές οι δυνατότητες, στο σημερινό σάπιο σύστημα, από «ευλογία» γίνονται «κατάρα», γιατί αυτό απαιτεί η κερδοφορία των εκμεταλλευτών.

Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης σήμερα, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, έχει ανάγκη και συμφέρον να παλέψει για τη ζωή που της στερούν η ΕΕ, το κεφάλαιο και η εξουσία τους. Σε αυτή την υπόθεση, τα μέλη της ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις και καλούν τους νέους να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές.

Αύριο Παρασκευή: Μέρα πολύμορφων παρεμβάσεων για τους ανέργους

Η αρχή θα γίνει αυτήν την Παρασκευή. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις σε χώρους νεολαίας και λαϊκές γειτονιές, κινητοποιήσεις και ενημερώσεις στους κατά τόπους ΟΑΕΔ και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι:

Φτάνει πια! Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα! Διεκδικούμε τη ζωή που μας στερούν, παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει.

Σκοπός της παρέμβασης της ΚΝΕ είναι να δυναμώσει η μαχητική συζήτηση για τα προβλήματα των νέων ανέργων που συνεχίζουν να είναι εδώ, παρά την κυβερνητική εναλλαγή. Να δυναμώσει η οργάνωση, η συμμετοχή και η διεκδίκηση για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Να δυναμώσει η απαίτηση για:

  • Επιδότηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ με όχι λιγότερα από 600 ευρώ.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους.
  • Χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

Εκατοντάδες είναι οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται για αύριο σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική, θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις και περιοδείες σε πάνω από 20 καταστήματα και υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, σε δεκάδες ΚΕΚ, καθώς και μια σειρά παρεμβάσεις σε λαϊκές γειτονιές, σε σταθμούς του Μετρό και στέκια νεολαίας. Στη Θεσσαλονίκη, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ετοιμάζουν γιγαντοπανό για τους ΟΑΕΔ, που θα δίνουν και το στίγμα των παρεμβάσεών τους για όλη την ημέρα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από 40 πόλεις σε όλη τη χώρα, με τους νέους κομμουνιστές να πρωτοστατούν και να βροντοφωνάζουν «ένας για όλους και όλοι για έναν»!

Οι επόμενες μέρες δράσης της ΚΝΕ έχουν οριστεί στις:

- 5 Ιούνη: Για τους εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης και τους πρακτικάριους στις δομές Υγείας.

- 9 Ιούνη: Για τους σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Αρνείται τροπολογίες του ΚΚΕ, συνεχίζει την πολιτική του «δεν υπάρχει σάλιο»...

Στις 12 Μάη, με τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», του οποίου οι ρυθμίσεις στηρίζονται και διατηρούν σε πλήρη ισχύ τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναδείχτηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, το οποίο έχει γίνει πια νόμος, διατηρεί σε ισχύ το ν. 4186/2013 για το «Νέο Λύκειο», με τον οποίο το Λύκειο συνδέθηκε ακόμα περισσότερο με την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε βάρος της όποιας γενικής μόρφωσης. Αφησε αυτούσια μία «στρατηγική» που θέλει τα ΕΠΑΛ να είναι σχολεία ενός «κατώτερου θεού». Αφησε άθικτο το νόμο 3966/2011 (Διαμαντοπούλου) για τα Πρότυπα - Πειραματικά, καθώς διατηρείται η πρόβλεψη για χορηγούς, διατηρεί τις διαδικασίες «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών και τον ελιτίστικο θεσμό των Προτύπων και πάει λέγοντας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ψήφισε υπέρ των ρυθμίσεων που βρέθηκαν στο διεκδικητικό πλαίσιο του κινήματος, όπως η κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων», ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης, η επαναπρόσληψη εκπαιδευτικών, η επανεγγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», με το σχολιασμό ότι «οι θέσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία δεν απαλείφουν ούτε καν αμβλύνουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση».

Ο σχολιασμός επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά, όταν η κυβέρνηση, δείχνοντας ακριβώς ότι ουδόλως είχε πρόθεση έστω και να αμβλύνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, απέρριψε και τις 6 τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο αυτό. Ενώ από την άλλη, έκανε αποδεκτή τροπολογία της ΝΔ (του Φορτσάκη) για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, που ενισχύει παραπέρα αυτό τον ελιτίστικο θεσμό!

Οι τροπολογίες του ΚΚΕ

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις τροπολογίες του ΚΚΕ, από αυτές κάποιες απορρίφτηκαν ασυζητητί, ενώ άλλες απορρίφτηκαν με τη φράση από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τ. Κουράκη ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να εξεταστούν».

Οι τροπολογίες ήταν οι εξής:

1) Να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές της Γ' τάξης του σχολικού έτους 2014-'15 των ημερήσιων ΕΠΑΛ που συμμετέχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις, εκτός των αντίστοιχων ή συναφών του πτυχίου τους σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων τμημάτων των ΤΕΙ, να δηλώσουν έστω και αναδρομικά και δεύτερη ομάδα, τις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων Υγείας - Πρόνοιας ή Εφαρμοσμένων Τεχνών. Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, κανένας απόφοιτος ΕΠΑΛ δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις σχολές των ΤΕΙ που αντιστοιχούν στους καταργημένους τομείς. Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι «προκύπτει άμεσα η ανάγκη για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος αυτών των αποφοίτων».

2) Να δίνεται η δυνατότητα, κατά την περίπτωση που ο φοιτητής χάνει τον έναν ή και τους δύο γονείς κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, ανεξάρτητα από το έτος φοίτησής του, να αιτηθεί τη μετεγγραφή του κοντά στην εναπομείνασα οικογένειά του, καθώς αλλάζει άρδην η ψυχολογική ή και η οικονομική του κατάσταση.

3) Να επεκταθεί για τα επόμενα δύο χρόνια το μέτρο της εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με ποσόστωση στους υποψηφίους από τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Ειδικότερα, προτείνεται, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός, για τα ακαδημαϊκά έτη 2015-2016 και 2016-2017, να προβλεφθούν για τους υποψηφίους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε ποσοστό 0,5%, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.

4) Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες και σέρνει μαθητές στα δικαστήρια, αλλά και των συνεπειών της, όπως και των διατάξεων που με τιμωρητικό τρόπο επιχειρούν αναπλήρωση των ωρών λειτουργίας των σχολείων. Επισημαίνεται ότι η τροπολογία στοχεύει «στο να αρθεί το αξιόποινο των πράξεων που φέρεται να έχει τελεστεί σε εφαρμογή της πιο πάνω ΠΝΠ και του κυρωτικού αυτής ν. 2811/2000 και να τεθούν οι σχετικές υποθέσεις στο αρχείο, αλλά και να αρθούν οι συνέπειες τυχών καταδικών μαθητών για τις πιο πάνω πράξεις».

5) Μοριοδότηση στην κατάταξη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει σε δυσπρόσιτες περιοχές στους πίνακες του άρθρου 3 του νόμου 3848/2010. Η τροπολογία αυτή αποκαθιστά την εφαρμογή των αρχών της ισότητας, της ισονομίας και της προστατευμένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη διοίκηση, μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επιδιωκόταν η άρση των αδικιών που δημιουργήθηκαν με την παύση τροφοδότησης των πινάκων αναπληρωτών, που προβλέπονται στο άρθρο 3 του ν. 3848/2010, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 του ν. 3848/2010. Η προταθείσα διάταξη αποκαθιστά, επίσης, τη δικαιοσύνη στον τρόπο κατάταξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στους πίνακες που προβλέπονται στο άρθρο 3 του ν. 3848/2010, όπως και στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών, καθώς δε διαχωρίζει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε τρεις κατηγορίες.

6) Να παραταθεί επ' αόριστον η λειτουργία των ΕΠΑΣ Τουρισμού. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, αναφέρεται: «Σύμφωνα με το νόμο 4186/2013, οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΑΣ) Τουρισμού οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο στις 15.9.2015. (...) Η μη συνέχιση της λειτουργίας των ΕΠΑΣ του υπουργείου Τουρισμού, που λειτουργούν για πολλές δεκαετίες ως δευτεροβάθμιες Επαγγελματικές Σχολές σε πολλές περιοχές της χώρας και στις οποίες φοιτούν κυρίως παιδιά εργατικών οικογενειών, θα τροφοδοτήσει τις ιδιωτικές σχολές στον κλάδο του Τουρισμού, που έχουν τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιαστεί».

Σημειώνουμε, επίσης, ότι η συγκυβέρνηση έχει αρνηθεί δύο σημαντικές τροπολογίες του ΚΚΕ στο νόμο για την «ανθρωπιστική κρίση». Συγκεκριμένα:

Α) Την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.

Β) Τη διαγραφή χρεών των σχολικών επιτροπών και των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, θέρμανση).

Φυσικά, η άρνηση της συγκυβέρνησης κινείται στη γραμμή του δημοσιονομικού κόστους, δείχνοντας περίτρανα ότι, ανεξάρτητα από το αμπαλάζ, η ουσία είναι μία για τα λαϊκά προβλήματα: Παραμένουν άλυτα!

Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ, αποδέχτηκε αυτές της ΝΔ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δε γίνεται καμία από τις 6 τροπολογίες δεκτή, επισημαίνοντας ότι: «Αν θέλατε πραγματικά να δείξετε έστω και ένα δείγμα διαφορετικότητας στη βάση και με αυτά που προεκλογικά λέγατε, θα μπορούσατε για παράδειγμα να ψηφίσετε την τροπολογία για την κατάργηση της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, όπως επίσης και την επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς εν είδει απειλής για τους αγώνες των μαθητών. (...) Είναι και άλλα πολλά, τα οποία έχουμε καταθέσει και απορούμε γιατί δεν τα έχετε κάνει δεκτά».

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να κάνει δεκτή την τροπολογία της ΝΔ για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Γεύση από το περιεχόμενο των ρυθμίσεων έδωσε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Φορτσάκης, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ: «...Επίσης, να προστεθεί στην παράγραφο 6, η πρόβλεψη ότι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά συνεργάζονται με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας, που επίσης αποτελεί σκοπό των Προτύπων-Πειραματικών Σχολείων, κατά τον ίδιο νόμο, αλλά δεν περιέχεται στο νομοσχέδιο. Κι επίσης, να προστεθεί στο άρθρο 10, παράγραφος σύμφωνα με την οποία στα Πρότυπα και Πειραματικά λειτουργούν όμιλοι, με στόχο να υποστηρίξουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητες και κλίσεις των μαθητών, διότι και αυτό αποτελεί σκοπό των Προτύπων-Πειραματικών, σύμφωνα με το νόμο, αλλά δεν περιέχεται στο νομοσχέδιο. Δεχτήκατε για το "Μαράσλειο" και το "Πειραματικό" και σας ευχαριστώ».

Στο διά ταύτα

Η στάση της συγκυβέρνησης πάνω και σε αυτά τα ζητήματα είναι η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα «καλά περιμένετε να λυθούν όλα σε τρεις μήνες;». Οι τροπολογίες του ΚΚΕ δίνουν άμεση απάντηση σε οξυμένα λαϊκά προβλήματα, δεν είναι ας πούμε επαναστατικά μέτρα. Η κυβέρνηση έχει προλάβει μέσα σε τρεις μήνες να κάνει και να πει αρκετά. Εχει υπογράψει κείμενο (20 Φλεβάρη) που μιλάει για επανεξέταση των δαπανών για την Παιδεία (!), έχει δεσμεύσει τα χρήματα των σχολικών επιτροπών, έχει δηλώσει δια στόματος του Κουράκη ότι θα στηριχτεί στην ελαστική εργασία και του χρόνου, για τη λειτουργία των σχολείων. Τέλος, έχει δηλώσει, διά στόματος πρωθυπουργού, ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, είναι από τους πιο χρήσιμους ανθρώπους στην Ευρώπη... Ναι! Του ΟΟΣΑ, της περικοπής μισθών, της «αξιολόγησης» - κινητικότητας - απόλυσης, των χορηγών.

Καμία αναμονή λοιπόν. Οργάνωση και αγώνας τώρα.


A. Z.

Συναυλία από τουρκικό συγκρότημα στον Περισσό

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις γνωριμίας με το έργο του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, μπροστά στο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στις 13 και 14 Ιούνη.

Την Τετάρτη, 10 Ιούνη, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί στον Περισσό συναυλία από τουρκικό μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ». Θα συμμετάσχουν και Ελληνες καλλιτέχνες. Θα παρουσιαστεί μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, ανάμεσά τους και ο γνωστός στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων

«Δημιουργούμε τους δικούς μας παραμυθένιους ήρωες!». Από τις εκδηλώσεις για παιδιά που πραγματοποιούνται στο Στέκι
«Δημιουργούμε τους δικούς μας παραμυθένιους ήρωες!». Από τις εκδηλώσεις για παιδιά που πραγματοποιούνται στο Στέκι
Συνεχίζεται το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, μαθημάτων και προβών στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Σήμερα Πέμπτη, στις 19.00, θα γίνει παρουσίαση συλλογικής εργασίας φοιτητών του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, με τίτλο «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα αμφιθέατρα».

Αύριο Παρασκευή, στις 20.00, ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, θα παρουσιάσει την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Για τον Αναρχισμό», των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς.

Ακόμα, αύριο Παρασκευή, στις 18.00-20.00, συνεχίζονται οι πολύμορφες δραστηριότητες για παιδιά (προσχολικής ηλικίας και μικρών τάξεων δημοτικού) από ομάδα παιδαγωγών, με τίτλο «Παίζω και Δημιουργώ!».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Μαθήματα και πρόβες

Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα μπουζουκιού.

Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα φωνητικής κι ορθοφωνίας.

Κάθε Τρίτη, 17.00 - 19.00: Μάθημα κιθάρας.

Κάθε Τρίτη, 19.00 - 21.30: Συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 17.00 - 19.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 18.00 - 21.00: Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη, 17.00 - 19.00: Ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη 19.00 - 21.00: Ομάδα σύγχρονου χορού.

Κάθε Πέμπτη, 19.00 - 21.00: Το Στέκι θα είναι ανοιχτό για πρόβες μουσικών σχημάτων.

Κάθε Σάββατο, 09.00 - 12.00 και 18.00 - 21.00 και κάθε Κυριακή 18.00 - 21.00: Το Στέκι θα είναι ανοιχτό για πρόβες μουσικών και θεατρικών σχημάτων. Απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με την ομάδα λειτουργίας.

Κάθε Σάββατο, 12.00 - 15.00: Παραδοσιακό σχήμα.

Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινίσεις, τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, μπορούν είτε να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail και στο τηλέφωνο του Στεκιού, είτε να προσέλθουν στις πρόβες των ομάδων, τις αντίστοιχες μέρες και ώρες.

Στα χνάρια των ανταρτών στην Πάρνηθα

Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια διοργανώνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας, το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ οργανώνουν πεζοπορία στις 7 Ιούνη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνδυάζει την αναψυχή και τη σωματική άσκηση με τη γνωριμία ιστορικών τόπων που αφορούν τη δράση του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.

Η διαδρομή αφορά ένα μικρό μέρος από τα μονοπάτια που συνέδεαν την Αθήνα με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα ενός συμπλέγματος μονοπατιών, που χρησιμοποιούνταν σ' όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ για το χτύπημα των δυνάμεων των ναζί. Αργότερα, τα ίδια μονοπάτια χρησιμοποιήθηκαν για το πέρασμα αγωνιστών από την Αθήνα στις περιοχές όπου είχε τον έλεγχο ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Το Δεκέμβρη του '44, στη Μονή Κλειστών, συνεδρίαζε η ΚΕ του ΕΑΜ, ενώ μάχες στην περιοχή δόθηκαν και το '43 και το '48.

Οι πεζοπόροι θα ξεκινήσουν από τη Μονή Κλειστών. Εκεί θα απευθύνει χαιρετισμό το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κύριλλος Παπασταύρου. Στη συνέχεια, θα κινηθεί δυτικά της κορφής Αρμα, στο μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο Σκούρτων και θα τερματίσει απέναντι από το αρχαίο φρούριο της Φυλής, στη θέση Αγ. Παρασκευή. Εκεί θα περιμένουν τα πούλμαν για την επιστροφή.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η ανάβαση θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες των 50 ατόμων για μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια και στην πορεία θα συναντήσουν δύο σταθμούς, όπου θα μπορούν να ξεκουραστούν και να πάρουν νερό.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο. Ακόμα, πρέπει να έχουν μαζί τους παγούρι με νερό 1 ή 1,5 λίτρου, γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες και λίγα τρόφιμα σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης.

Δηλώσεις συμμετοχής στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΚΝΕ: kne@kne.gr. Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει από την πλατεία Καραϊσκάκη, στις 7.00 το πρωί. Παράκληση να μη χρησιμοποιηθούν ΙΧ αυτοκίνητα, διότι θα δυσκολέψουν τόσο τη στάθμευση όσο και την επιστροφή.

«Καλοκαιρινές αθλοπαιδιές» από το Δήμο Πετρούπολης

Πλούσιες δραστηριότητες θα γίνουν από τις 16 Ιούνη έως τις 24 Ιούλη, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ν. ΠΑΞΙΜΑΔΑΣ»

Ολες οι ενέργειες της δημοτικής αρχής της Πετρούπολης διαπνέονται από τη θέληση να απαλλάξει και να ανακουφίσει, στο βαθμό που είναι δυνατό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης από τα βάρη που φορτώνονται από την κυβερνητική πολιτική, τόσο των προηγούμενων χρόνων όσο και τη σημερινή.

Σ' αυτές τις συνθήκες, η δημοτική αρχή, έχοντας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που δημιουργούν οι αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, παλεύει σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς κρατική στήριξη σε χρηματοδότηση και προσωπικό, προσπαθώντας να προσφέρει υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχει το κράτος.

Κυρίως, σε ό,τι αφορά τη νεολαία και την προσχολική και παιδική ηλικία, η διοίκηση του Δήμου έχει δείξει εδώ και χρόνια δείγματα γραφής. Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί, έχει καταργήσει τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως επίσης παρέχει δωρεάν σε όλα τα παιδιά της πόλης τις υπηρεσίες και τις δράσεις Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Η πολιτική αυτή, βέβαια, δεν είναι τυχαία. Προέρχεται από το γεγονός ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι -εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στην Πετρούπολη- υπηρετούν με κάθε τρόπο τη λαϊκή ανάγκη, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, θέλοντας εκτός των άλλων να δώσουν στο λαό χέρι βοηθείας, προκειμένου ο ίδιος να δυναμώσει και να αντιπαλέψει το σύστημα που του γεννά όλα τα προβλήματα.

Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Πετρούπολης διοργανώνει για πέμπτη χρονιά τις «Καλοκαιρινές αθλοπαιδιές».

Στόχος είναι η επαφή των παιδιών με κάποια βασικά αθλήματα, η ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας, η καλλιέργεια του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς και η ανάδειξη και διάδοση της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, γεμάτο με παιχνίδια κοινωνικοποίησης και ομαδικότητας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Ιούνη έως τις 24 Ιούλη, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ν. ΠΑΞΙΜΑΔΑΣ», καθώς και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, με ωράριο απασχόλησης από τις 8.00 έως τις 14.00. Το πρόγραμμα αυτό έχει συμβολική συνδρομή, καλύπτοντας την αθλητική ένδυση καθώς και την ελαφριά διατροφή των παιδιών κατά τις ώρες της απασχόλησης.

Αντίστοιχα, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά η λειτουργία των καλοκαιρινών παιδότοπων, σε μια προσπάθεια ο Δήμος να προσφέρει πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, με σεβασμό στις ανάγκες τους για παιχνίδι, τη δημιουργική έκφραση και επικοινωνία.

Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά της Πετρούπολης, η δημοτική αρχή στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός, προσφέροντας το πρόγραμμα αυτό δωρεάν.

Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 2 Ιούνη, ενώ όλες οι σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στο site του Δήμου Πετρούπολης: www.petroupoli.gov.gr.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ