Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις, στις 9 π.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι και Σωματεία Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Τροφίμων, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών/στριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, φορείς Μεσογείων και η ΠΑΣΕΒΕ.
  • Ομόνοια: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Κεντρικού, Δυτικού, Βόρειου Τομέα, Συνταξιούχων, Δημοσίου, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικοί και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
  • «Ευαγγελισμός»: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Ανατολικού Τομέα.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Νότιου Τομέα.
  • Ταχυδρομείο Συντάγματος: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Αφιερωμένο στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς είναι και το σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» του «Ριζοσπάστη», στο οποίο μπορείτε να βρείτε:

-- Αρθρο για την 1η Μάη: Ολοι στην απεργία και στις δεκάδες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα!

-- Οι συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

-- Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις συνδικάτων και Λαϊκών Επιτροπών για την Πρωτομαγιά.

-- Πρωτομαγιές της Κατοχής - Ελληνική Πρωτομαγιά του 1944. Το τρίτο και τελευταίο μέρος της παρουσίασης από το βιβλίο της Μέλπως Αξιώτη.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2015
Αύριο απεργούμε και διαδηλώνουμε μαζικά με το ΠΑΜΕ

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 76 πόλεις. Στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου

Στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε δεκάδες ακόμα πόλεις, διαδηλώνουν αύριο οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, συμμετέχοντας με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Η 1η του Μάη δεν είναι τυπικά μόνο η μέρα που η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της και χαράζει πορεία. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι μέρα απολογισμού και ανασύνταξης. Είναι μέρα απεργίας και σύγκρουσης με την εργοδοσία και το κράτος της, τα κόμματα του κεφαλαίου και την ΕΕ.

Μ' αυτόν τον τρόπο τιμάνε οι εργαζόμενοι τους αγώνες και τους νεκρούς της τάξης τους. Παλεύοντας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, πιάνουν το νήμα που διατρέχει την ιστορία των εργατικών αγώνων, από τα πρώτα τους σκιρτήματα μέχρι τους σύγχρονους ταξικούς αγώνες.

Στον αντίποδα, με το περιεχόμενο που δίνουν στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, έχουν στόχο να την εκφυλίσουν, να την απαλλάξουν από τα ταξικά της χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, η ΑΔΕΔΥ, που συνδιοργανώνει αύριο συγκέντρωση με τη ΓΣΕΕ στην Αθήνα, σημειώνει στο κάλεσμά της: «Τα μνημόνια αποτέλεσαν το εργαλείο, προκειμένου η χώρα μας να μπει σε ένα συνεχώς ανατροφοδοτούμενο κύκλο οικονομικής ύφεσης και μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να οδηγηθούν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές αναπτύχθηκαν μεγάλοι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες (...) απέναντι στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας. Ο ανυποχώρητος αγώνας τους συνέβαλε αποφασιστικά στην απονομιμοποίηση αυτών των πολιτικών, που οδήγησαν στην εξάπλωση της φτώχειας, της ανεργίας, στην ένταση του αυταρχισμού και στην κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο ίδιος ανυποχώρητος αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια στην επιχειρούμενη, με τελεσίγραφα και εκβιασμούς, προσπάθεια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να συνεχιστεί η επιβολή μνημονιακών πολιτικών».

Από το «κάδρο» της ΑΔΕΔΥ, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους απέναντι στο κράτος - εργοδότη, δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στην κυβέρνηση και στο γεγονός ότι διατηρεί «παγωμένους» τους μισθούς και τις συντάξεις στο Δημόσιο, δεν επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό, συνδέει την επαναπρόσληψη των διαθέσιμων με την κινητικότητα, επαναφέρει την αξιολόγηση με άλλο μανδύα.

Απεναντίας, η ΑΔΕΔΥ αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβερνητική αλλαγή ήταν στόχος και αποτέλεσμα της πάλης του λαού. Τώρα καλεί τους δημόσιους υπάλληλους να στηρίξουν την κυβέρνηση, για να μην υποκύψει τάχα σε τελεσίγραφα και εκβιασμούς. Ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός αξιοποιεί την επέτειο της Πρωτομαγιάς για να απευθύνει κάλεσμα ανοχής και συνενοχής των εργαζόμενων στα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Αυτό που λέει με μισόλογα η ΑΔΕΔΥ, το επαναλαμβάνει χωρίς περικοκλάδες η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΜΕΤΑ). Αναφέρει στο κάλεσμά της για την 1η του Μάη: «Η πολιτική αλλαγή στη χώρα μας, στις εκλογές της 25ης Γενάρη, είναι το αποτέλεσμα των εργατικών και λαϊκών αγώνων της τελευταίας πενταετίας, ανοίγει το δρόμο της απαγκίστρωσης από τη μέγκενη του μνημονίου, γέννησε ξανά ελπίδα και αναπτέρωσε τις προσδοκίες του λαού μας.

Αυτή την Πρωτομαγιά βρισκόμαστε στην καρδιά μιας σκληρής πολιτικής και ταξικής μάχης, ενώ ο πολιτικός εκβιασμός των "δανειστών" και το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και την ταπείνωση, καθώς και στην πολιτική αποτυχία του ελπιδοφόρου εγχειρήματος που επέλεξε ο ελληνικός λαός».

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συνδέουν τη δικαίωση του λαού με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Στην πραγματικότητα, καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν αύριο για να δυναμώσει η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης. Κοροϊδεύουν το λαό ότι η κυβέρνηση μάχεται ταξικά, από τη σκοπιά του δικού του συμφέροντος.

Η πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα διαψεύδει το ΣΥΡΙΖΑ και τις συνδικαλιστικές του δυνάμεις. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πράγματι από ταξική σκοπιά, όχι όμως για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, αλλά για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι' αυτό, στο όνομα του να υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς», εγκαταλείπει ακόμα και τα ελάχιστα που υποσχέθηκε προεκλογικά στο λαό, όταν ήθελε να αρπάξει την ψήφο του. Η αύξηση του κατώτερου μισθού, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η θέσπιση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, έχουν ήδη πάει περίπατο.

Αντίθετα, το πακέτο των μέτρων, με το οποίο η κυβέρνηση απευθυνόταν προεκλογικά στο κεφάλαιο, προχωράει απρόσκοπτα: Φοροκίνητρα και απαλλαγές στους βιομήχανους, προνόμια στους εφοπλιστές, διατήρηση και επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές για τους μεγαλεμπόρους. Ιδιωτικοποιήσεις για τους ντόπιους και ξένους ομίλους, εισπρακτικά μέτρα που αφαιμάσσουν κι άλλο το λαϊκό πορτοφόλι.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει στο κάλεσμα για την 1η του Μάη: «Αυτή η Πρωτομαγιά δεν είναι μία ακόμα διαδήλωση. Δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι εργαζόμενοι δε θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια, όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες γίνονται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων. Τσακώνονται όπως οι λύκοι για τη λεία.

Ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει τίποτα να περιμένει από κυβερνήσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό που άλλαξε τους τελευταίους μήνες είναι το χέρι στη σκυτάλη της ίδιας πολιτικής στο "κοινό σπίτι" της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι εδώ. Οι δόσεις που βγαίνουν από το αίμα του λαού πληρώνονται στην ώρα τους και στο "διηνεκές". Για το λαό υπάρχει ο "λιτός βίος" και τα παχιά λόγια των εξαγγελιών.

Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Το αίμα που πότισε τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης δεν πήγε χαμένο!

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με τη μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία μας προχωράμε μπροστά. Δυναμώνουμε την κοινή πάλη εργατών, υπαλλήλων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, φτωχών αγροτών, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, γυναικών των λαϊκών οικογενειών».

Δεκάδες ακόμα εκδηλώσεις μέχρι και την Κυριακή

Σήμερα, Πέμπτη

  • Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Πρωτομαγιές του κόσμου», στις 7.30 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν η θεατρική ομάδα και η ορχήστρα του ΠΑΜΕ.
  • Η Επιτροπή Ανατολικών Συνοικιών του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διοργανώνει εκδήλωση στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, στις 2.30 μ.μ., για τους εκτελεσμένους δασκάλους και μαθητές.
  • Για δεύτερη μέρα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου κηρύσσουν στάση εργασίας.
  • Στάση εργασίας έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Πολιτιστικού Κέντρου «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο, από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ. Σήμερα, επίσης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό και το Συνδικάτο Οικοδόμων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε στάση εργασίας, από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ., προκειμένου να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά στο χώρο της κατασκευής της γραμμής Χαϊδάρι - Πειραιάς.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση στα γραφεία του στις 8.30 μ.μ. με προβολή ταινίας.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου διοργανώνει εκδήλωση για τη νεολαία στις 7 μ.μ. στα γραφεία του. Στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, οργανώνει έκθεση φωτογραφίας και προβολή DVD.
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου διοργανώνει εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα το Δημαρχείου Καρλοβάσου.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου διοργανώνει έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού στο Αγαλμα του Μεταλλωρύχου, μέχρι την Κυριακή 3 Μάη.
  • Η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ οργανώνει πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο. Καλεί επίσης σε εκδήλωση στις 8 μ.μ., στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας διοργανώνει εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του και αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι από φοιτητές στις 8 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως. Θα γίνει επίσης έκθεση για την 1η Μάη.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ» καλεί σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», στη 1 μ.μ., στο εργοστάσιο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών και του Σωματείου Εργαζομένων «ΕΒΓΑ».
  • Στη Ρόδο τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων «Mira Mare», Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου και Εμφιαλωμένων Ποτών Δωδεκανήσου θα προβάλουν ντοκιμαντέρ για τον 9μηνο αγώνα των εργαζομένων στην «Χαλυβουργία Ελλάδος», στις 8 μ.μ. στον κινηματογράφο «Παλλάς».
  • Η κινηματογραφική ομάδα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου προβάλλει την ταινία «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», στις 8 μ.μ., στον Οίκο Χίου Διδασκάλου.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου καλεί σε εκδήλωση στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας οργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σημιριώτη, και στη συνέχεια πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους.
  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί σε εκδήλωση, στις 8.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων, Ανέργων και Νεολαίας Ελευσίνας.
  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» και η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου καλούν σε εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42). Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν έκθεση φωτογραφίας και προβολή βίντεο - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά καθώς και μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

Την 1η του Μάη

  • Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στις 9.30 μ.μ., θα παρουσιάσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και στον Β. Τσιτσάνη.

Το Σάββατο 2 Μάη

  • Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ παρουσιάζει την παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου», στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στα γραφεία του με προβολή αρχειακού υλικού - ντοκιμαντέρ.
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί στην προβολή της ταινίας «Non omnis moriar», στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Την Κυριακή 3 Μάη

  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Θεσσαλονίκης οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης κατά της φτώχειας και της ανεργίας, στις 7 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του σχολείου, με ελεύθερη είσοδο για όλους. Καλεσμένοι θα είναι τα σωματεία των επί 19 μήνες απεργών της «Coca - Cola 3Ε», της ΕΡΤ3, της ΕΛΒΟ, οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες. Επίσης, καλούν συλλόγους γονέων, διδασκόντων, κάθε σωματείο, φορέα και Λαϊκή Επιτροπή να δηλώσουν συμμετοχή και να συμμετάσχουν μαζικά. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Φώτης Θεοδωρίδης, Κώστας Καρμπάς, Σάκης Κοντονικόλας, Κώστας Πρατσινάκης, Πασχάλης Σέμκας και το ποντιακό συγκρότημα με τους Θ. Μουρατίδη και Π. Τορπουζίδη.
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αύριο, 1η Μάη, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

  • Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ, από τις 9 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Τρόλεϊ, από τις 9 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

Μέχρι χτες, δεν είχε γίνει γνωστό πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Επίσης, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Σε τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές το μήνυμα της ταξικής Πρωτομαγιάς

Πολύμορφες εκδηλώσεις στο δρόμο προς την απεργία και τις αυριανές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Στο Αιγάλεω
Στο Αιγάλεω
Μ' ένα πλήθος εκδηλώσεων, εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές τιμούν την Πρωτομαγιά και συζητούν με τους εργαζόμενους τα μηνύματα που εκπέμπει στους σύγχρονους ταξικούς αγώνες. Ξεχωριστή σημασία έχουν οι αποφάσεις σωματείων για στάσεις εργασίας σε χώρους δουλειάς, αλλά και οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν μέσα κι έξω από εργοστάσια για να τιμήσουν οι εργάτες την 1η του Μάη.

Μια τέτοια εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Εργαζόμενων στη «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στα Γιάννενα, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, μαζί με τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων του Νομού. Σε χώρο έξω από το εργοστάσιο, στήθηκε φωτογραφικό αφιέρωμα για την Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από μουσικό σχήμα του ΠΑΜΕ.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χριστίνα Τουλκιαρίδου, αναφέρθηκε στον πρόσφατο απεργιακό αγώνα των εργατών της «Ανακύκλωσης», με τον οποίο κατάφεραν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσε η εργοδοσία και να μετατρέψουν τις δίμηνες συμβάσεις τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Εκδήλωση για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς διοργάνωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, με ομιλίες από συνδικαλιστές και ειδικούς επιστήμονες.

Στο Βύρωνα
Στο Βύρωνα
Την Πρωτομαγιά και τους εργατικούς αγώνες τίμησαν οι μαθητές και οι καθηγητές του «φροντιστηρίου» της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω και το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Οι μαθητές παρουσίασαν μια αναδρομή σε Πρωτομαγιές - σταθμούς για την εργατική τάξη, «ντυμένη» με εργατικά τραγούδια κάτω από το πανό με το σύνθημα: «1η Μάη 1886 - 1η Μάη 2015. Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, γιατί αφορά το παρόν και το μέλλον μας».

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε η εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Βύρωνα και των παραρτημάτων Βύρωνα, Καισαριανής και Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην εργατική Πρωτομαγιά.

Εκδήλωση στο 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου διοργάνωσε το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, με φωτογραφικό αφιέρωμα για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στην ομιλία του ο Ηρακλής Κρεμμύδας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, τόνισε την ανάγκη οι νέοι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Με ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τους μετανάστες εργάτες έγινε η εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας. Στη Λήμνο σωματεία και φορείς, σε κοινή εκδήλωση, παρουσίασαν αφιέρωμα στο ματωμένο Μάη του '36 και στη συνέχεια πρόβαλαν το ντοκιμαντέρ «Νon omnis moriar», που αναφέρεται στον ηρωικό απεργιακό αγώνα των Χαλυβουργών.


Στην Καλλιθέα
Στην Καλλιθέα

Στη Γενική Ανακύκλωση στα Γιάννενα
Στη Γενική Ανακύκλωση στα Γιάννενα
Κάλεσμα από τις δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας

Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ καλεί στην Αθήνα σε προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και σημειώνει σε ανακοίνωσή της για την 1η Μάη: «Η ηρωική Πρωτομαγιά της εργατικής τάξης είναι και δική μας! Τα διδάγματά της, λίπασμα στις σκληρές αναμετρήσεις που έρχονται. Με τη μαζική μας συμμετοχή, σηματοδοτούμε την απάντησή μας απέναντι στη σφαγή που ετοιμάζουν με τις νέες συμφωνίες. Οικοδομούμε τη λαϊκή συμμαχία με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, το δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Μέση λύση δεν υπάρχει: Η τα κέρδη των μονοπωλίων ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες».

H Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Η συντονισμένη επίθεση στη ζωή και στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την οργάνωση και την κοινή πάλη εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων, νεολαίας και γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Μόνο μια τέτοια Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να βάλει φρένο και στην πορεία να ανατρέψει τη βαρβαρότητα που ζούμε. Τιμάμε αγωνιστικά την παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ενισχύοντας τους δεσμούς μαζί της. Δυναμώνουμε τους αγροτικούς συλλόγους, την οργάνωση αγροτών και κτηνοτρόφων, ώστε πιο συντονισμένα, πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά να συμβάλουμε στην κοινωνική συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων».

Να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς καλεί τις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει πως η 1η Μάη «είναι η μέρα που γυναίκες και άντρες είμαστε στους δρόμους του αγώνα με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Είναι μέρα απεργίας, αγωνιστικής διεκδίκησης. Είναι μέρα που μας θυμίζει: Τίποτα δε μας χαρίστηκε από την εργοδοσία και το κράτος. Ο,τι κατακτήσαμε έχει τη σφραγίδα της σκληρής πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στο κάλεσμά του για τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σημειώνει: «Η θέση όλων εμάς, των φοιτητών και των σπουδαστών που αγωνιούμε για να καταργηθούν παλιά και νέα μνημόνια, για να μπει ένα τέλος στην επίθεση που δέχονται οι σπουδές και το μέλλον μας, βρίσκεται στην απέναντι όχθη από τους εταίρους, τους δανειστές, τις δεσμεύσεις, τους σεβασμούς στους κανόνες της ΕΕ και την πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια. Η θέση μας βρίσκεται στον κοινό αγώνα με το εργατικό κίνημα. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο και στο Πολυτεχνείο

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο θα καταθέσει αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, την 1η Μάη, στις 8.30 π.μ., τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης της χώρας μας και την Πρωτομαγιά, μέρα σύμβολο του διαχρονικού αγώνα της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Στεφάνι στο Σκοπευτήριο στις 8.30 π.μ. θα καταθέσει και η ΟΓΕ.

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 76 πόλεις
  • Αθήνα, 10 π.μ., στο Σύνταγμα.
  • Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.
  • Αγρίνιο, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Αίγιο, 10 π.μ., στην πλατεία Λαύρας.
  • Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.
  • Αλιβέρι, 10 π.μ., στην πλατεία.
  • Αλμυρός, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Αμφισσα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Λαού.
  • Αρτα, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Αταλάντη, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Βέροια, 10 π.μ., στην πλατεία Ωρολογίου.
  • Βόλος, 10 π.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου.
  • Γιάννενα, 9.30 π.μ., στο Δημαρχείο.
  • Γιαννιτσά, 11 π.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος).
  • Γρεβενά, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία (Αιμιλιανού).
  • Δράμα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Δήλεσι, 11 π.μ., στην πλατεία.
  • Εδεσσα, 11 π.μ., στους «Μικρούς καταρράκτες».
  • Ελασσόνα, 10.30 π.μ., στην πλατεία (απέναντι από το Δημαρχείο).
  • Ελευσίνα, 11 π.μ., στην πλατεία Ηρώων.
  • Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., στο παλιό Εργατικό Κέντρο.
  • Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., στον πεζόδρομο.
  • Ηράκλειο, 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Θάσος, 10.30 π.μ., στην παραλία στα Λιμενάρια.
  • Θήβα, 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Πινδάρου.
  • Ικαρία, 12 μ., στις Ράχες.
  • Ιστιαία, 10 π.μ., στην πλατεία.
  • Καβάλα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Καλαμάτα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Καλαμπάκα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Καρδίτσα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Κάρυστος, 10.30 π.μ., στην πλατεία Καρύστου.
  • Κέρκυρα, 10 π.μ., στην πλατεία Σαρόκο.
  • Καστοριά, 9.30 π.μ., απέναντι από την παλιά Νομαρχία.
  • Κατερίνη, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Κεφαλονιά, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Κιλκίς, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης.
  • Κοζάνη, 10.30 π.μ., στον Πεζόδρομο.
  • Κομοτηνή, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Κόρινθος, 10.30 π.μ., στα Περιβολάκια.
  • Κως, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Λαμία, 10 π.μ., στην πλατεία Πάρκου.
  • Λάρισα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Λαύριο, 11 π.μ., στο Αγαλμα του Μεταλλωρύχου.
  • Λέσβος, 10 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς.
  • Λήμνος, 10.30 π.μ., στο λιμάνι της Μύρινας.
  • Λιβαδειά, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Μαντούδι, 10.30 π.μ., στην πλατεία.
  • Μεσολόγγι, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Νάξος, 11 π.μ., στην πλατεία παλιού Δημαρχείου (παραλία).
  • Νάουσα, 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Ναύπακτος, 10 π.μ., στο Κεφαλόβρυσο (πλατεία).
  • Ναύπλιο, 10.30 π.μ., στην πλατεία Φιλελλήνων.
  • Ξάνθη, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Ορεστιάδα, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Πάτρα, 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
  • Πειραιάς, 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.
  • Πολύγυρος, 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο.
  • Πτολεμαΐδα, 10 π.μ., στο παλιό πάρκο.
  • Πύργος, 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Ρέθυμνο, 10 π.μ., στο Δημαρχείο.
  • Ρόδος, 11 π.μ., στην πλατεία Κύπρου.
  • Σαλαμίνα, 11 π.μ., στην πλατεία Ηρώων (αγάλματα).
  • Σάμος, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Σέρρες, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Σκιάθος, 10 π.μ., στην παραλία (Μπούρτζι).
  • Σκόπελος, 10.30 π.μ., στην παραλία.
  • Σπάρτη, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Σύρος, 10.30 π.μ., στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
  • Τρίκαλα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Τρίπολη, 10 π.μ., στην πλατεία Πετρινού.
  • Φάρσαλα, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Φλώρινα, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Χαλκίδα, 10.30 π.μ., στην παραλία (Στρογγυλό).
  • Χανιά, 10 π.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
  • Χίος, 10 π.μ., στην πλατεία Βουνακίου.
Πρωτομαγιές της Κατοχής - Ελληνική Πρωτομαγιά του 1944

Τρίτο και τελευταίο Μέρος

Η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών σε έργο του χαράκτη Τάσσου
Η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών σε έργο του χαράκτη Τάσσου
Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε σήμερα την παρουσίαση της Πρωτομαγιάς του 1944 με την εκτέλεση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής των 200 Κομμουνιστών, μέσα από το βιβλίο - ντοκουμέντο από το Αρχείο του ΚΚΕ, «Πρωτομαγιές 1886 - 1945», της Μέλπως Αξιώτη, γραμμένο το 1945. Είναι το μέρος του βιβλίου με τίτλο «Πρωτομαγιές της Κατοχής - Η Ελληνική Πρωτομαγιά του 1944». Σήμερα παρουσιάζουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος.

***

Κάθε μέρα, ύστερα απ' το προσκλητήριο, ήταν υποχρεωτικό να τραγουδάμε. Να δείχνουμε πως είμαστε τάχαμου ευχαριστημένοι. Δεν εμπορούσαμε να πούμε εκείνα που θέλαμε. Ελέγαμε λοιπόν κι εμείς: «Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα της άνοιξης καμάρι, τα λούλουδα, οι ζέφυροι, ο ήλιος, το φεγγάρι, χάνουν την ομορφάδα τους στη σκλαβωμένη γη...». Εκεί απάνω εβγάζαμε τ' άχτι μας. Εκείνη την ημέρα φεύγοντας εμείς για τις δουλειές, κανένας δεν τραγούδησε. Τρεις μέρες ύστερα είμαστε άρρωστοι. Στο γυρισμό της δουλειάς το βράδυ, φοβόμασταν να κοιμηθούμε μες στο θάλαμο. Ερημιά. Αδειοι. Ακουες, θαρρείς, τις μιλιές τους να βγαίνουν μέσα απ' τον τοίχο. Από 100 στο «τρίτο μπλόκο», είχαν τώρα μείνει 15. Ηταν και θάλαμος μικρότερος, που 'μεινε μόνο ένας ! Γιατί εκεί ήταν συγκεντρωμένοι οι παληοί. Ολοι από τον Μεταξά μέχρι σήμερα συνέχεια. Απ' όλους αυτουνούς, απ' όλες κείνες τις χιλιάδες, μόνο 14 απόμειναν στη ζωή για δείγμα. (Ο Θανάσης μου λέει τώρα κάτι ονόματα απ' τους 14: Ο... τάδες δικηγόρος, ο τάδες... - Οχι, όχι, Θανάση, του λέω, άσε τους τούς ανθρώπους, άσε τους ζωντανούς! Θες να τους κυνηγήσουν τώρα να τους αποξεκάμουνε; Υστερα από 9 χρονώνε βάσανα;).

Από παλιότερη εκδήλωση του ΚΚΕ στο χώρο του Σκοπευτηρίου
Από παλιότερη εκδήλωση του ΚΚΕ στο χώρο του Σκοπευτηρίου
Επί 15 μέρες αδιάκοπα λέγαμε για κείνους. Μας αγαπήσαν, μας εβόηθησαν, και τώρα να στους παίρνουνε μέσα από τα χέρια. Οποιος ήξερε ανέκδοτά τους τα 'λεγε. Εγώ θυμόμουν τον Πλακοπίτη τον εργολάβο, ήταν λίγο τσεβδός. Στην Ειδική Ασφάλεια επί Μεταξά εκάμαμε μαζί. Ο Κομποχόλης τον έπιανε τότε και τον εβάραγε με τσεκούρι στα μπράτσα του, που ήταν γερά σα βράχος. Γύριζε ύστερα και μας έλεγε με την τσεβδή μιλιά του: «Βρε τούτα τα μπρατσάκια μου που χτίζουνε τα σπίτια, που φτιάχνουν τόσα πράματα, γιατί βρε να μου τα βαράνε έτσι; Να μου τα σπάσουν θέλουνε τώρα oι κερατάδες; Δηλαδή τα χεράκια μου σε τι τους φταίξαν; Δεν καταλαβαίνω...».

Την άλλη μέρα αναρχία στο στρατόπεδο. Καμιά δουλειά δεν εγινόταν. Οι νέοι που πήγανε συνεργεία στα ζώα, τα ζώα δεν τους δέχουνταν. Τα γουρούνια γρύλιζαν, τα πρόβατα προγκάγανε. Τόσον καιρό, βλέπεις, οι άλλοι τα περιποιόσαντε, μπλέκανε μες στα σύρματα, τα ξέμπλεκαν απαλά - απαλά, τους είχανε μάθει. Οι νέοι τότε πικράθηκαν. Λέγαν γιατί; Μήπως κι εμείς δεν είμαστε αγωνιστές; Να μη μας θέν' τα ζώα... Ως κι αυτά τους αγάπαγαν!

Ξέχασα να σου πω: Εκείνο το πρωί που φύγανε, ήταν μαζί μας κι ένας γέρος που κατηγόρησε η γυναίκα του πως φυγάδευε Εγγλέζους, δεν ήτανε κομμουνιστής, δεν ήταν τίποτα, και λίγο ως τότε γκρίνιαζε. Σα φύγαν οι 200, λέει στο φίλο του: «Αλκή μου, την γλυτώσαμε για σήμερα. Αν κι άξιζε να πάει κανείς με τέτοιο θάνατο, όπως τον σημερνό!».


Ετσι μας τους πήρανε τους 200 μας την Πρωτομαγιά.

Υστερα στις 2 του Μάη, 3 του Μάη. 4 του Μάη, 7 του Μάη, 10 του Μάη. 12 του Μάη, είχαμε όλο εχτελέσεις. Ολο απ' το Χαϊδάρι. Από 50 ως 60 μας ξάφριζαν κάθε φορά.

Στις 3 του Μάη πήραν τις 5 πρώτες γυναίκες για εχτέλεση - Φρόσω Χατζηδάκη 73 χρονών, μαζί με την κόρη της Μαρία, 35 χρονών. - Ντέρη 22 χρονών, είχαν εχτελεστεί κι άλλα δυο αδέρφια της. - Ανισίου 35 χρονών, είχε εχτελεστεί κι ο αρρεβωνιαστικός της, ανάπηρος αλβανικού πολέμου. - Χωραφά 45 χρονών, είχε εχτελεστεί κι ο άντρας της. Από τότε εχτέλεσαν κι άλλες πολλές γυναίκες. Αλλά για τους 200 της Πρωτομαγιάς που 'θελες να σου πω, δεν ξέρω τίποτ' άλλο. Απ' το κατώφλι του Χαϊδαριού κι ύστερα, εγώ δεν ξέρω πια. Ρώτηξε κάναν άλλον».

Η εχτέλεση

Απ' το κατώφλι κι ύστερα, τους τρέχανε μες στα μαύρα καμιόνια οι Γερμανοί, κι εκείνοι τραγούδαγαν. Μπρουμουτισμένοι, στοιβαγμένοι, σα να 'ταν κιόλας ψόφιο πράμα, κι ωστόσο τραγούδαγαν. Ο έξω κόσμος ωσάν αστραπή το 'μαθε. «Κουβαλούν μελλοθάνατους από το Χαϊδάρι στο Θυσιαστήριο!» Απ' το Παγκράτι που 'φτασαν, το 'μαθε κι η Καισαριανή και οι γειτονικοί συνοικισμοί της. Το 'μαθαν οι γυναίκες που 'χαν στο Χαϊδάρι άντρες, τρέχαν να δουν μην είνε ανάμεσα. Το 'μαθαν τα παιδάκια που 'χαν στο Χαϊδάρι πατεράδες, τρέχουν να δουν μην τους αναγνωρίσουνε. Το 'μαθαν και oι Ελασίτες και ετοιμαστήκανε μήπως μπορέσουν τους ελευτερώσουν. Μα είδαν λεφούσι Γερμανούς κι αυτόματα, και δεν μπόρεσαν τίποτα. Από τη λεωφόρο Παγκρατιού μέχρι τη λεωφόρο του Θυσιαστήριου έτρεξε κόσμος κι έπηξαν οι δρόμοι. Οι μελλοθάνατοι συνέχεια τραγούδαγαν «40 παλικάρια» «έχε γεια, καημένε κόσμε» και τον εθνικό ύμνο μας. Στο πέρασμά τους πέταξαν ένα δαχτυλίδι με τ' όνομα, ξέσκισε μια γυναίκα λουρίδα απ' το ρούχο της και την πέταξε, και πολλοί επιμένουν πως πέταξαν κι ένα άσπρο κουρέλι όπου με αίμα είχανε γραμμένα: «Πεθαίνουμε για τη Λευτεριά και τη Λαοκρατία». Δεν επιτρέπονταν μολύβι και χαρτί απάνω τους. Γιατί να μην είνε αλήθεια; Οσα που κάμανε, ήταν λιγότερα απ' αυτό;

Τ' αυτοκίνητα πλευρίζουν τη σιδερένια πλάγια πόρτα μέσα απ' το χωράφι, και τους ξεφορτώνουνε.

Σ' όλα τα γύρω υψώματα ανεβαίνει και τα γεμίζει ο κόσμος. Ενας οπερατέρ - φωτογράφος προσπαθεί απ' τον ανατολικό λόφο να πάρει τη σκηνή, κι οι Γερμανοί τον κυνηγούν μ' αυτόματα. Δύναμη πολισμάνων παρατάσσεται γύρω - τριγύρω στην περιοχή. Ενας απ' αυτούς λιποθυμά τρεις φορές. Οι μελλοθάνατοι μόλις τους είδαν τους φωνάζουν: «Βλέπετε τι μας κάνουν οι φασίστες; Μόλις μπορέσετε, τα όπλα σας να τα δώσετε στο λαό».

10 η ώρα το πρωί τους φέρανε, και ως τις 2 απ' το μεσημέρι βάσταξε κείνη η τελετή. Τους μάντρωσαν στο βάθος - βάθος, μες σε κάτι χωρίσματα ένα τετραγωνικό μέτρο χώρο το καθένα απ' τα τρία, εκεί που, όταν ήταν σκοπευτήριο, γέμιζαν τα πιστόλια τους. Οι αγωνιστές ζήτησαν να σταθούν όλοι έξω, να τιμούν τις ομάδες που στήνουνταν κάθε φορά στον τοίχο, ζήτησαν μόνοι τους να φορτώνουν τα πτώματα για να τα πιάνουν μαλακά... και μόνο με την τελευταία ομάδα ν' ασχοληθούν oι γερμανοτσολιάδες. Μα δεν τους επιτρέψανε την τελευταία τους θέληση. Τους στοίβαξαν μες στις τρεις τρύπες, και κατά 20άδες έβγαιναν και στήνονταν στον τοίχο. Αντίκρυ στον τοίχο, απάνω σε σιδερένια στρίποδα, στις γωνιές, ήταν τα πολυβόλα. Και τα πυρά τους ρίχναν, διασταυρωνόμενα.

Μέσα στο χώρο της εχτέλεσης ήταν δυο εργάτες του Δήμου για να νταραβερίζουνται τα αίματα, κι ένας παπάς. Ο παπάς ξεμολόγαγε. Τι του ξεμολογιόντανε oι μελλοθάνατοι; - Χαιρετίσματα στη γυναίκα μου! - Ζήτω ο Κόκκινος στρατός! - Εκδίκηση! - Ζήτω η λευτεριά! - Πεθαίνουμε για τη λευτεριά και τη λαοκρατία! Δεν άντεχε για μια στιγμή ο παπάς, κάνει να στρέψει αλλού το πρόσωπο, τον πρόγκησαν οι Γερμανοί με τα πιστόλια.

Ο κόσμος γύρω στα λοφάκια, και στις ταράτσες, στέκεται βουβός. Ακούγεται καθαρή - καθαρή ομοβροντία και ριπή της κάθε 20άδας. Τότε ο κόσμος άρχισε όλος μαζί να κλαίει. Κλαίγαν και γέροι και παιδιά. Λέγαν: «Κατάρα - ανάθεμα». Φτάνουν απάνω στη στιγμή οι τσολιάδες. Και τραγούδαγαν ενθουσιασμένοι: «Με το χαμόγελο στα χείλη πάν' οι τσολιάδες μας μπροστά...». Πάγαιναν οι τσολιάδες μας μπροστά χειροκροτώντας, συνεχίζοντας του Γερμανού το εξαίσιο έργο! Παραλαβαίνανε τα πτώματα, τα στοίβαζαν σα σφαγμένα αρνιά και φεύγανε με τ' αυτοκίνητα. Αυτό ήταν το καθορισμένο καθήκον τους στις μέρες εχτελέσεων.

Σ' όλο αυτό το διάστημα οι καμπάνες του συνοικισμού χτυπούσαν νεκρικά. Μια γυναίκα αστυφύλακα, που κοίταζε από ψηλά, τρελάθηκε και την έχει ο άντρας της ακόμα κλεισμένη στο Αιγινήτειο. Ενας απ' τους εχτελεσμένους ήρωες δεν είχε ξεψυχήσει, σηκώνεται μέσα απ' το σωρό, κουβάρι, το αίμα στο χαντάκι του 'φτανε ως το γόνατο, και κάνει κάτι σκέρτσα με τα χέρια, κι αρχίζει να γελά, να ξεκαρδίζεται. Ο κοντινός του Γερμανός του αδειάζει το περίστροφο. Μα δεν εκατάλαβε τίποτα, είχε κι αυτός τρελαθεί.

Ο κόσμος πήρε το ξοπίσω τα καμιόνια που 'φευγαν με τα νεκρά κορμιά. Οι άντρες βγάζανε στο πέρασμά τους τα καπέλα, οι γυναίκες τρέχανε και κουβαλούσανε και ρίχνανε λουλούδια, κι όλοι ήταν βαρούσες σαν υπνωτισμένοι απάνω απ' τις σταγόνες το αίμα τους, που 'τρεχε κι έπηζε, κι η γης δεν το 'πινε, και γινόταν αυλάκια. Απάνω στο αίμα σκύβοντας και κοιτάζοντάς το, σήκωναν ύστερα πολλοί τα μάτια και τα χέρια τους ψηλά στον ουρανό. Ητανε η απόγνωση. Μέσα στο χώρο της εχτέλεσης οι εργάτες του Δήμου κουβάλησαν απ' το δίπλα χωράφι με φτυάρια πολύ χώμα, για να ρουφήξει κι εκεί τα αίματα. Το τμήμα αυτό της ελληνικής γης, απ' το πηχτό εκείνο υγρό, ήτανε τώρα πια, καθώς λέν', κορεσμένο.

Την ίδια μέρα όλοι οι γύρω συνοικισμοί κήρυξαν γενική απεργία. Τη νύχτα γενική κινητοποίηση του πληθυσμού, φωνάξανε παρά ποτέ ηρωικά κι ασώπαστα χουνιά, κι όπου είχε στάξει το αίμα τους, και στο ντουβάρι της εχτέλεσης, από ψηλά, κρυφά - κρυφά, απ' τους τοίχους, σκεπάστηκαν όλα παντού λουλούδια και ρίχτηκαν παντού στεφάνια. Αυτό ήταν των ζωντανών, προς τους νεκρούς αγωνιστές, το μνημόσυνο.

Ετσι γίνηκε η εχτέλεση των 200 ηρώων.

Ετσι γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά στην Αθήνα, στο χρόνο 1944.

Ηταν μια μέρα εξαίσια της άνοιξης, κι όμως η γη η αθηναϊκή δεν είχε ακόμα αρκετά στεγνώσει, για να μπορέσει να ρουφά. Το τόσο πολύ αίμα που χτήνη - άνθρωποι την πότισαν, η φύση πια δεν το δεχότανε, κι αναγκαζόταν το ξαναξερνούσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ