Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάρτο «ανάποδα»

Ορισμένοι παριστάνουν πως ανακαλύπτουν την Αμερική.

Παράδειγμα η «Δωδώνη». Δηλώνουν έκπληκτοι κάτι δημοσιογράφοι για το γεγονός ότι η γαλακτοβιομηχανία ελέγχεται από την «Αγροτική» Τράπεζα. Και «αγανακτούν» σήμερα.

Οι ίδιοι δεν αγανάκτησαν ποτέ όταν η «Αγροτική» μέσα και από τη «Δωδώνη» χρέωσε ως και τα εγγόνια των αγροτοκτηνοτρόφων - άσε που εξασφάλιζε μέσα από τον τραπεζικό εκβιασμό και την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ...

Από τη σκοπιά των καπιταλιστών - τραπεζιτών που πρέπει να συγκεντρώσουν τα κεφάλαιά τους, η κάθε «Δωδώνη» είναι μόνο ένα λογιστικό νούμερο. Συμφέρει, δε συμφέρει στην παρούσα φάση.

Αλλά τι σχέση έχει με αυτό η δημοσιογραφία που δηλώνει την έκπληκτη;

Εχει και παραέχει. Γιατί αυτή η δημοσιογραφία δεν είναι άλλο από έκφραση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αφού έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περάσει το μνημόνιο στις συνειδήσεις ως ιστορική ανάγκη που προκύπτει από την ατομική κακοδιαχείριση, τώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνουν τα θύματα και υπερασπιστές του.

Αρχίζουν και δείχνουν διάφορες αιτίες της κακοδαιμονίας: Να η «Δωδώνη», χτύπα τη «Δωδώνη», χειροκρότα τον Παπανδρέου, πλήρωσε τη ζημιά!

Ενα μέρος της ιδεολογικής μάχης που πρέπει να δοθεί είναι και με αυτή τη δημοσιογραφία. Η οποία μπορεί να γράφει «ουδέτερα» το πόσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες κι ακριβώς δίπλα να γράφει ότι αυτοί που χρωστάνε είναι και άξιοι της μοίρας τους αφού μάθανε να ζουν πλούσια με δανεικά.

Ψάχνοντας τα χρέη των οικογενειών δε βρίσκεις πουθενά πλούσια ζωή. Αλλά μια προσπάθεια για να έχουν ένα σπίτι, να σπουδάσουν τα παιδιά τους, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και την προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα καθημερινά τρόφιμα.

Στα κείμενα των αστών δημοσιογράφων για τα χρέη των οικογενειών προς τις τράπεζες δε θα βρεις πουθενά ότι πίσω από τα χρέη είναι οι χαμηλοί μισθοί και η πανάκριβη ζωή.

Στα μέτωπα που έχουμε μπροστά η μάχη θα είναι χαμένη από μέσα, αν δεν έχουμε καθαρίσει την αυλή μας.

Οταν οι τράπεζες θα κατάσχουν σπίτια πρέπει να 'ναι καθαρό ότι το δίκιο το 'χει αυτός που χάνει το σπίτι κι όχι ο δημοσιογράφος του τραπεζίτη που του λέει πως ζούσε πλούσια.

Ιδιας συνομοταξίας δημοσιογραφία είναι κι αυτή που γάνωσε τα μυαλά των ανθρώπων με τη ζημιά που δήθεν έπαθε ο τουρισμός από την απεργία των ναυτεργατών.

Τι λένε τώρα αυτοί που δεν υπάρχει απεργία αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να πάει διακοπές; Τι λένε για το γεγονός ότι ακόμα κι αν βρεις «φτηνό» δωμάτιο σ' ένα νησί, δεν μπορείς να πληρώσεις μόνο για εισιτήρια 500 ευρώ;

Βάρεσε κανόνι μια από τις πολυεθνικές του τουρισμού, χιλιάδες τουρίστες στον αέρα, κατεστραμμένοι διάφοροι μικροί του κλάδου, αλλά - δημοσιογραφικά - ούτε γάτα ούτε ζημιά. Στα συνηθισμένα η είδηση «συμβαίνουν αυτά».

Βλέπεις, το πρόβλημα δεν το δημιούργησαν τίποτα απεργοί ναυτεργάτες για να βλέπουμε τα πρώτα στελέχη των εφημερίδων να ξιφουλκούν κατά του Τσιμπόγλου που «υπονομεύει τον τουρισμό».

Εν ολίγοις: Οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εφοπλιστικές δεν μπαίνουν ποτέ μέσα. Οι εργάτες χάνουν πάντα όσο αυτό το σύστημα είναι κυρίαρχο. Στην προκειμένη περίπτωση είναι το ίδιο το δικαίωμα στην ξεκούραση που χρυσοπληρώνεται στον καπιταλιστή για να ικανοποιηθεί.

Θα κάνουμε κάτι γι' αυτό; Είπε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ μια απλή πρόταση: Δεκάδες σημεία στην Αττική μπορούν να μετατραπούν σε οργανωμένα κάμπινγκ για τα νέα παιδιά. Η πρόταση θάφτηκε γιατί θίγει τα συμφέροντα του κεφαλαίου που θέλει να κερδίσει και από την ξεκούραση. Σκέψου το: Χάνεις την ώρα που δουλεύεις την κλεμμένη υπεραξία. Χάνεις την ώρα που κοιμάσαι καθώς σκέφτεσαι τους τρομακτικούς τόκους του δανείου του σπιτιού που δε σου ανήκει και άρα ύπνος εφιάλτης. Χάνεις κι όταν ξεκουράζεσαι. Από το καφενείο που πληρώνεις τον καφέ σαν ουίσκι ως τις διακοπές που πληρώνεις τη Μυτιλήνη σαν ταξίδι στον Αρη.

Κι εκεί που απελπίζεσαι σου προτείνουν λύση μια νέα θηλιά: Αναδιαπραγμάτευση του χρέους με την τράπεζα. Πρόσεχε! Μην αναδιαπραγματευτείς το δάνειό σου. Μη φορτώσεις κι άλλους τόκους τα παιδιά σου. Ολος ο πανικός στις εφημερίδες για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται δεν αφορά σε πόνο για τους δανειολήπτες αλλά για τις επισφάλειες των τραπεζών. Ορισμένοι μάλιστα το είπαν χτες ευθέως πως αυτή η κατάσταση είναι ό,τι πρέπει για να επιταχυνθούν οι συγχωνεύσεις. Οι τράπεζες συνεχίζουν και κερδίζουν. Θέλουν περισσότερα. Και σου ζητάνε να παρατείνεις το χρόνο αποπληρωμής για να αυξηθούν οι τόκοι.

Μπορείς χωρίς τις τράπεζες, όπως μπορείς χωρίς τους καπιταλιστές. Είναι η ώρα που πρέπει να αρχίσεις να παίρνεις «ανάποδες στροφές».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ να καλύψουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών

ΤΑ ΝΕΑ: Πώς θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παράθυρο για νέα μείωση των συντάξεων

ΕΘΝΟΣ: Οι αλλαγές σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ερωτήματα και τριγμοί για ΑΤΕ και ΤΤ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σούπερ deal ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρουσφέτι του «Τσάρου» σε ημέτερους

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΠΑΓΩΝΕΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ

ΑΥΓΗ: Θα πληρώσουμε πάλι την κρίση των τραπεζών;

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα τραπεζικά deal

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Κόλαση φωτιάς στην Αττική

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέρωνες ή άνοες;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαύρη λίστα με 8.200 κότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψάχνουν ανενόχλητοι για πετρέλαιο οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Η ΧΩΡΑ: Νοικιάζει 42 περιοχές του Αιγαίου

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σαρωτικές αλλαγές σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα δανεικά της ανάγκης

«Τα νοικοκυριά που καθυστερούν από έναν έως και τρεις μήνες να πληρώσουν τη δόση τους στην τράπεζα εκτιμώνται σήμερα σε περίπου 480.000 ενώ επιπλέον 40.000 νοικοκυριά έχουν σταματήσει οριστικά να εξυπηρετούν τις οφειλές τους (...) σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική με το 14,5% να μην εξυπηρετείται (...) πρόσθετο εφιάλτη αποτελούν οι εκτιμήσεις εκτίναξης της ανεργίας ακόμα και στο 13% (...) τραπεζίτες δεν αποκλείουν έκρηξη των δανείων σε καθυστέρηση ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό (...) χωρίς να μπορεί να σταθμιστεί το μέγεθος της πίεσης που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις που φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους όχι εξαιτίας νοοτροπίας μπαταχτσή αλλά εξαιτίας πραγματικών προβλημάτων» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Ο αρπαγμένος πλούτος

«Επεσαν τόνοι ψέματος ώστε ο ελληνικός λαός να αποπροσανατολιστεί ποιος και γιατί ευθύνεται για την κρίση. Ακούμε συνέχεια ότι η ανάπτυξη που συντελέστηκε στην Ελλάδα ήταν μια ανάπτυξη με δανεικά και πως το κοινωνικό κράτος που δημιουργήθηκε επίσης στηρίχθηκε σε δανεικά. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα στηρίχθηκε στη δουλειά και την προσφορά του εργαζόμενου λαού. Στηρίχθηκε στην παραγωγή και τις υπηρεσίες του εργαζόμενου λαού. Η ανάπτυξη αυτή οδήγησε σε μεγάλη κερδοφορία και συγκέντρωση κεφαλαίων. Ηταν, λοιπόν, μια ανάπτυξη που δεν στηρίχθηκε στα δανεικά αλλά στη ληστεία του μόχθου του λαού» (η Αλ. Παπαρήγα στην Καβάλα / ΑΠΕ).

...και η νέα αρπαχτή

«O ιδιωτικός τομέας δέχεται και αυτός ισχυρά πλήγματα από την ύφεση, επηρεάζεται αρνητικά από την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, αλλά και από τη νέα φορολογική πολιτική βασικό στοιχείο της οποίας είναι η αύξηση των συνολικών φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων και δη των υγιών και κερδοφόρων (...) Ηρθε η ώρα, λοιπόν, για τολμηρές παρεμβάσεις, για αλλαγή του φορολογικού πλαισίου, καθώς το κρίσιμο πλέον είναι η στήριξη του ιδιωτικού τομέα ώστε να κάνει επενδύσεις, να παραγάγει πλούτο» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ: «Το ΔΝΤ σχολιάζει πολύ θετικά το γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα διαλύθηκε πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα και θεσμοθετήθηκε ένα νέο, που ορίζει ότι μετά από 40 χρόνια δουλειάς ο συνταξιούχος θα παίρνει, αντί για σύνταξη, ένα επίδομα πρόνοιας! (...) στην ενδιάμεση έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως "λαμβάνονται μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των αδυνάτων"! Εάν αυτό για τα δικά μας αυτιά είναι ανέκδοτο, για το ΔΝΤ είναι διαπίστωση (...) το ΔΝΤ πιστεύει πως το Ασφαλιστικό δεν έχει διαλυθεί επαρκώς (...) εξ ου και αφήνει ανοιχτό "παράθυρο" και για νέες περικοπές στις συντάξεις (...) θυμίζουν όλα αυτά την ιστορία με το γάιδαρο, που ο Χότζας του μείωσε μια φορά την τροφή, του τη μείωσε δύο. Βλέποντας ότι αντέχει άρχισε να του τη μειώνει κάθε μέρα και περισσότερο. Μόνο που πάνω που ο γάιδαρος έμαθε να μην τρώει ...ψόφησε!» (η Γιώτα Αντωνοπούλου στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΤΡΑΧΟΙ: «Ο,τι γίνει με τις τράπεζες πρέπει να γίνει γρήγορα. Μετά την πρόταση της Πειραιώς, το παιχνίδι άνοιξε, εξέλιξη που είναι θετική για την οικονομία και την κοινωνία αλλά φέρνει αναταραχή στο προσωπικό των τραπεζών. Οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο ενός επιχειρηματικού πολέμου που πιθανόν να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή τους. Εχουν κατεβάσει λοιπόν τα μολύβια και παρακολουθούν με δέος» (το σχόλιο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η «ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»: «Το κέντρο της Αθήνας μαραζώνει (...) υπάρχουν εβδομάδες με δύο διαδηλώσεις (...) πόσοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν ακόμα να χάσουν τη δουλειά τους (...) είναι υπεύθυνος συνδικαλισμός αυτός; Και καλά η "επαναστατική" γυμναστική του ΚΚΕ. Αλλά και οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ; (...) ας βρουν άλλες μορφές πάλης» (δίστηλο άρθρο σε πλαίσιο προβολής στην ΑΥΓΗ).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: «"Πιέστε μια ανάποδη γροθιά στο στέρνο του κρατουμένου και βυθίστε την προς τα μέσα και προς τα πάνω". "Δώστε συνεχόμενα χτυπήματα με τους αγκώνες στα πλευρά". "Χώστε τεντωμένα δάχτυλα στο πρόσωπο του ατόμου και γρήγορα σύρτε τα προς τα κάτω στη βουβωνική του χώρα". Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, αυτές είναι οδηγίες προς το προσωπικό σωφρωνιστικών κέντρων ανηλίκων, η λειτουργία των οποίων έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση σε ιδιωτικές εταιρείες. Το επίμαχο εγχειρίδιο έχει την έγκριση του βρετανικού υπουργείου Δικαιοσύνης» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ