Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κόντρα στο ρεύμα της υποταγής, η μόνη πραγματικά αντισυστημική επιλογή της νεολαίας είναι να δυναμώσει το ΚΚΕ!

Συζήτηση με τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ

Μπροστά στην κάλπη των ευρωεκλογών, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος είναι 34 ετών, Χημικός, ΜΔΕ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι επίσης μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) της Ενωσης Ελλήνων Χημικών. Ακολουθεί η συζήτηση που είχαμε μαζί του, εστιάζοντας σε ζητήματα που απασχολούν κυρίως τη νεολαία, μπροστά στις ευρωεκλογές.

* * *

-- Από διάφορες πλευρές, η αποχή προβάλλεται ως «αντισυστημική» στάση απέναντι στις ευρωεκλογές, ιδιαίτερα στους νέους. Τι απαντάτε;

-- Το καπιταλιστικό σύστημα, τα κόμματα που το στηρίζουν - από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μέχρι τη Χρυσή Αυγή - προσπαθούν με νύχια και με δόντια να βρουν υποστηρικτές μέσα στη νέα γενιά, για να ξεπλύνουν την πολιτική τους. Αξιοποιούν κάθε μέσο και τρόπο: Στήνουν πανηγύρια και γιορτές στα σχολεία για να προπαγανδίσουν την ΕΕ, έχουν μετατρέψει την 9η Μάη - τη μέρα που οι ευρωπαϊκοί λαοί με επικεφαλής τους κομμουνιστές και τον Κόκκινο Στρατό τσάκισαν το χιτλεροφασισμό - σε «μέρα της Ευρώπης» και δε συμμαζεύεται.

Οταν καταλαβαίνουν ότι αυτή η τακτική δεν πιάνει, γιατί οι νέοι σήμερα έχουν κι αυτοί εμπειρία από τη ζωή των ίδιων και των δικών τους, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με τις προηγούμενες, τότε αξιοποιούν κάθε μέσο για να σπρώξουν τη νεολαία σε ανέξοδες επιλογές. Αντισυστημική επιλογή δεν είναι η αποχή. Είναι να δώσουν δύναμη σε εκείνον που τους λέει: Δεν είναι μονόδρομος η μιζέρια που ζούμε σήμερα, δεν είναι ανάγκη να συνεχίζουμε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο, της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, που γεννά φτώχεια, μιζέρια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά.

Η νεολαία, που θυμώνει και αγανακτεί με τα εγκλήματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει την ευκαιρία στην κάλπη των ευρωεκλογών να στείλει δυνατό μήνυμα, ψηφίζοντας ΚΚΕ
Η νεολαία, που θυμώνει και αγανακτεί με τα εγκλήματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει την ευκαιρία στην κάλπη των ευρωεκλογών να στείλει δυνατό μήνυμα, ψηφίζοντας ΚΚΕ
Γιατί πραγματικά προοδευτικό είναι να παλέψουμε βάζοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας στο επίκεντρο. Πραγματικά προοδευτικό σήμερα είναι να «κάψουμε το σενάριο» που γράφουν για μας χωρίς εμάς η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν, και να γράψουμε το δικό μας, με το λαό και τη νεολαία να κάνουν κουμάντο στη χώρα μας και να οργανώνουν την κοινωνία και την οικονομία με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Κι αυτά βάζουν μπροστά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Θέλουν τους νέους ενεργούς χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής

-- Παρ' όλα αυτά, βλέπουμε ότι και η ΕΕ οργανώνει ολόκληρη καμπάνια, εστιασμένη μάλιστα στους νέους, καλώντας τους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Γιατί πιστεύετε ότι το κάνει;

-- Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Η ΕΕ καλεί τους νέους στα κράτη - μέλη να ψηφίσουν, οργανώνει συζητήσεις για τη «δημοκρατία», την «ελευθερία» της ΕΕ, με στόχο να στηρίξει γερά η νέα γενιά τις πολιτικές της. Η ΕΕ όμως δεν είναι ένα «κοινό σπίτι των λαών». Είναι μία συμμαχία καπιταλιστικών χωρών με στόχο να ενισχύσει τον ανταγωνισμό των δικών της μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων στον ανταγωνισμό με τους ομίλους άλλων χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.

Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα: 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν στα όρια της φτώχειας, 17 εκατομμύρια είναι άνεργοι, πάνω από 4 εκατομμύρια είναι άστεγοι... Σε ολόκληρη την ΕΕ, με τη Συνθήκη της Μπολόνια οι νέοι και οι νέες για να σπουδάσουν πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σε όλη την ΕΕ, οι αντιδραστικές αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, σε συνέχεια αυτών που νομοθέτησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζονται ήδη εδώ και χρόνια.

Τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, δεν χωράνε στην ΕΕ των μονοπωλίων

INTIME NEWS

Τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, δεν χωράνε στην ΕΕ των μονοπωλίων
Δεν είναι ελληνική ιδιομορφία να χρυσοπληρώνουν οι οικογένειες τη μόρφωση των παιδιών τους. Στην ΕΕ το κόστος που πληρώνουν οι οικογένειες ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ περίπου το χρόνο. Στη Γαλλία 2,2 δισ. στη Γερμανία 1,54 δισ., στην Ισπανία 464 δισ., στην Αγγλία 6 δισ. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γιατί δεν τα φέρνουν βόλτα. Συνολικά στην ΕΕ, το 10% των μαθητών ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

Αυτή είναι η ΕΕ. Και σ' αυτούς που καλούν τους νέους σε συστράτευση για να την αλλάξουν τάχα προς το καλύτερο, εμείς απαντάμε: Η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνεται, όπως και το σύστημα που υπηρετεί. Να γίνεται δηλαδή όλο και πιο επιθετική απέναντι στα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στην αξιοπρεπή δουλειά, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Το Ευρωβαρόμετρο υπολογίζει ότι στη χώρα μας το 74% δεν έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Εμείς καλούμε το λαό, τους χιλιάδες νέους που προβληματίζονται και βλέπουν ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, που διαισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη μια ή την άλλη πρόταση «αναμόρφωσης» τάχα της ΕΕ, να κάνουν το βήμα και να αποτυπώσουν τη δυσαρέσκειά τους με ψήφο στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μπορεί να εκφράσει το δυνατότερο ΟΧΙ στην ΕΕ και συνάμα το δυνατότερο ΝΑΙ στον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει. Είναι στο χέρι και των 500.000 νέων που ψηφίζουν φέτος να τους χαλάσουμε τα σχέδια!


-- Τι θα λέγατε σε έναν νέο για να τον πείσετε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματικά αντισυστημική ψήφος;

-- Η ψήφος στο ΚΚΕ χτυπάει στην καρδιά τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα στους νέους και τις νέες, στις οικογένειες τους, συγκρούεται με το κεφάλαιο και τα κόμματα του, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που είναι ιμπεριαλιστικά εργαλεία κατά των λαών. Πολλαπλασιάζει τη δύναμη της νεολαίας για τα δικαιώματα της, για τις ανάγκες της. Ανοίγει το δρόμο της αντεπίθεσης, της αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό που είναι το μέλλον των λαών και της νεολαίας. Γι' αυτό είναι η μόνη πραγματικά αντισυστημική ψήφος!

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της έχουν «καλές ειδήσεις» μόνο για το κεφάλαιο

-- Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μια «καλή είδηση» για το λαό την πρόθεσή της να αποπληρώσει εφάπαξ ένα μέρος του δανείου από το ΔΝΤ. Οπως λέει, αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς το οριστικό τέλος της «εποπτείας». Πώς το σχολιάζετε;

-- Το περίφημο «τέλος των μνημονίων» τον περασμένο Αύγουστο σε τίποτα δεν εμποδίζει τους αξιωματούχους των «θεσμών» (όπως βάφτισε η κυβέρνηση τη μισητή για το λαό τρόικα ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) να έρχονται κάθε λίγο στην Ελλάδα και να ελέγχουν την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, να μετράνε τις επιδόσεις του «πιο καλού τους μαθητή» ΣΥΡΙΖΑ, να τον επιβραβεύουν γιατί εφάρμοσε τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που είχαν αποφασίσει μαζί ή να ζητούν κι άλλα μέτρα.

Και βέβαια η τσέπη του ελληνικού λαού και της νεολαίας είναι αυτή που πληρώνει τα μέτρα. Μία τσέπη που «αδυνάτισε» κατά 40% με τις σκληρές περικοπές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Και το ΔΝΤ πέφτει αν θέλετε ακόμη πιο μακριά, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όμως εδώ και μερικές μέρες ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει γιατί θα αποπληρώσουμε λέει μέρος των «οφειλών» μας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Κι εμείς ρωτάμε: Αυτές οι οφειλές και τα χρέη προς τους «θεσμούς» ποιανού είναι; Εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, υπέρογκες δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τις Αθήνας, «ζεστό» χρήμα που πήγε σαν επιδοτήσεις σε τεράστιες επιχειρήσεις. Αυτά δημιούργησαν το χρέος, όχι ο ελληνικός λαός.

Ποιος καλείται όμως να το πληρώσει; Αυτά τα 3,6 δισ. είναι τα χρήματα που μαζεύει η κυβέρνηση από την εκτόξευση της φορολογίας για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, είναι τα αποτελέσματα της περικοπής της χρηματοδότησης της Παιδείας και της Υγείας, το τσάκισμα των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι το αποτέλεσμα των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» για τα οποία κυβέρνηση - Βρυξέλλες (δηλαδή ΕΕ) και «θεσμοί», όλοι μαζί χαίρονταν που τσακιζόταν και υπέφερε ο ελληνικός λαός.

Θα ωφεληθεί η νεολαία μας, ο λαός μας από την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ; Οχι. Γιατί οι νόμοι και οι ρυθμίσεις που έκαναν δυνατό να μαζευτεί από τις δικές μας τσέπες αυτό το ποσό θα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο, είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ, μέχρι το 2060. Επομένως, απ' όπου κι αν το δει κανείς, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ανάγκη της μαχητικής στάσης της νεολαίας και των λαϊκών οικογενειών, στην υπερψήφιση του ΚΚΕ για να πιάσει τόπο η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων που την εφαρμόζουν.

Οι νέοι δεν έχουν ανάγκη από «ευκαιρίες», αλλά από σύγχρονα δικαιώματα

-- Υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι η ΕΕ προσφέρει ευκαιρίες στους νέους - στη δουλειά, στη μόρφωση, στη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε δεκάδες χώρες χωρίς περιορισμούς. Τι λόγους έχουν αυτοί οι νέοι να ψηφίσουν ΚΚΕ;

-- Είναι αλήθεια ότι οι δυνάμεις που στηρίζουν την Ευρωένωση, προσπαθούν να πλασάρουν στη νεολαία τις λεγόμενες «ευκαιρίες» της ΕΕ, για μια χαμοζωή, για ελάχιστα δικαιώματα και μειωμένες απαιτήσεις, για εργασιακή περιπλάνηση. Αλλωστε, αυτό υπηρετεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως η «στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία», που υπερψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μαζί!

Τι προβλέπουν στην πραγματικότητα όμως αυτές οι «στρατηγικές» και οι «ευκαιρίες»; «Ευκαιρία» για μόρφωση πετσοκομμένη, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι με βάση τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης, με αποτέλεσμα το «σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο» να μεταφράζεται σε σχολείο - εξεταστικό κέντρο και το «σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο» να μεταφράζεται σε τεμαχισμό της γνώσης, σε σκόρπιες δεξιότητες, συνεχόμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, που θα μετριούνται με πιστωτικές μονάδες.

Μία μόρφωση που θα μας κοιτάει στην τσέπη. Γιατί ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, μνημόνια και πλεονάσματα σημαίνει υποχρηματοδότηση της Παιδείας, εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, μειωμένο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η πολυδιαφημισμένη «κινητικότητα» είναι σήμερα ανάμεσα στην ημιαπασχόληση και την ανεργία. Στη Γερμανία 7,5 εκατ. εργάζονται με mini jobs και στη Βρετανία 10 εκατ. εργάζονται υπό το καθεστώς των «zero-hour συμβολαίων», που σημαίνει ότι κάθε μέρα δεν ξέρουν ούτε για πόση ώρα, ούτε με τι μισθό θα δουλέψουν. Η «κινητικότητα» στην ΕΕ είναι η ελευθερία των αστών να μεταφέρουν τα εργοστάσια από τη μια χώρα σε άλλη, με φτηνότερο εργατικό δυναμικό, κόστος κ.λπ., αφήνοντας πίσω ουρές ανέργων. Αυτή είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ιδρυτική Συνθήκη της ΕΕ δηλαδή!

«Ισότητα» στην ΕΕ υπάρχει, αφορά όμως την εκμετάλλευση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ανεξαρτήτως φύλου. Γι' αυτό, στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων και της προστασίας της μητρότητας, γενικεύτηκαν ακόμα περισσότερο οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης. Γι' αυτό απολύονται έγκυες με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γι' αυτό, άλλωστε, οι γυναίκες αμείβονται με μέση ωριαία αμοιβή κατά 16,7% χαμηλότερη από τους άντρες.

Πίσω από τις διακηρύξεις για «δημοκρατία» και «ελευθερία», ενισχύεται η καταστολή. Οπως είδαμε τις εικόνες μαθητών στη Γαλλία του Μακρόν, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη επειδή τόλμησαν να κινητοποιηθούν για τα δικαιώματά τους. 'Η όπως βλέπουμε τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου που εξαπέλυσαν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και κρατιούνται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στις Μόριες, πέφτουν θύματα των ΜΚΟ που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Και όταν προσπαθούν να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, να επανενωθούν με οικογένειες και συγγενείς, αντιμετωπίζονται με γκλομπ και χημικά.

Οσο για τις λαϊκές οικογένειες... Χρειάζεται ετήσιος προϋπολογισμός και σκληρή λιτότητα στο σπίτι για να πάνε λίγες μέρες διακοπές μέχρι το χωριό. Για εκτός συνόρων, αφήστε καλύτερα.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα κάνει τη διαφορά και στην πάλη ενάντια στην ακροδεξιά

-- Οι σημερινοί 17άρηδες δείχνουν ευαισθησία στον κίνδυνο του φασισμού και της ακροδεξιάς. Τι τους προτείνει το ΚΚΕ;

-- Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να τσακίσει τους ναζί - εγκληματίες χρυσαυγίτες και να φράξει το δρόμο στην άνοδο της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Γιατί χτυπάει ακριβώς τη μήτρα που γεννά το φασισμό, που είναι το σάπιο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Γιατί αποκαλύπτει ότι η ΕΕ χαϊδεύει τα αυτιά κάθε λογής φασιστικών δυνάμεων, όπως της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ενώ σχεδόν στο 1/3 των κρατών - μελών της απαγορεύουν την ύπαρξη Κομμουνιστικών Κομμάτων, τη χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων. Γιατί ενώ η ΕΕ διώκει τους κομμουνιστές, δεν έχει πρόβλημα να διαδηλώνουν οι απόγονοι των SS του Χίτλερ κάθε χρόνο στις Βαλτικές χώρες. Γιατί ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για να ξεπλύνει τη ναζιστική βρώμα, όπως τα 70 εκατομμύρια που δαπάνησε το 2018 για να στηθεί «μουσείο αντικομμουνισμού».

Συζητάμε ανοιχτά με τη νεολαία και το λαό την ιστορική εμπειρία, και αυτή δείχνει ότι όταν η σοσιαλδημοκρατία - καλή ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - εφαρμόζει βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, διαψεύδοντας βίαια τις ελπίδες που της είχαν εναποθέσει χιλιάδες άνθρωποι, σπρώχνει πλατιά στρώματα στην αγανάκτηση και στο να μετατραπούν σε θύματα του εθνικιστικού λαϊκισμού. Αυτή η πολιτική έφερε στην εξουσία ή ενίσχυσε δυνάμεις όπως η Λεπέν στη Γαλλία, ο Μπερλουσκόνι και οι Μπέπε Γκρίλο και Σαλβίνι στην Ιταλία, ακόμη και ο υμνητής της χούντας και φανατικός αντικομμουνιστής Μπολσονάρο στη Βραζιλία.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Προοδευτική Συμμαχία» του - συμμαχία με ακροδεξιούς, σαν τα αποκόμματα των ΑΝΕΛ, και ανθρώπους που έλεγαν ότι οι μετανάστες είναι κατσαρίδες, με ΠΑΣΟΚικά υπολείμματα που σταυροφιλιούνται με τον Αμβρόσιο που ανοιχτά στηρίζει τη Χρυσή Αυγή - να αντιμετωπίσουν το φασισμό;

Μία συμμαχία που έχει τη σφραγίδα του Τραμπ και της ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας που βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία; Της Μέρκελ που δεν είχε πρόβλημα να πληρώνει συντάξεις σε Σουηδούς ναζί, ενώ η Γερμανία αρνείται να πληρώσει επανορθώσεις και αποζημιώσεις στα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα; Που αντί να χώσουν στη φυλακή τους υπόδικους χρυσαυγίτες μία ώρα αρχύτερα, έστειλαν τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους αγωνιστές που αντιδρούσαν στο μαγάρισμα της 25ης Μαρτίου από το ναζιστικό δηλητήριο, στέλνοντας τέσσερις ανθρώπους στο νοσοκομείο στην Καλλιθέα και αλλού;

Το ΚΚΕ κάνει κι εδώ τη διαφορά. Γιατί το ναζισμό τον τσάκισαν ο Κόκκινος Στρατός και οι κομμουνιστές αντάρτες και επαναστάτες σε όλη την Ευρώπη. Γιατί στην Ελλάδα, οι κομμουνιστές και το ταξικό εργατικό κίνημα, το φοιτητικό - μαθητικό κίνημα και η ΚΝΕ, τους έχει «ρίξει πόρτα» σε σχολειά και πανεπιστήμια, σε σωματεία και γειτονιές, στους δήμους που οι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διοικούν.

Να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα λένε ότι η ΕΕ είναι πεδίο πάλης για αλλαγές προς όφελος του λαού, για να επιστρέψει η ΕΕ στις ιδρυτικές της αξίες. Τι θα απαντούσατε σε έναν νέο που ψηφίζει φέτος για πρώτη φορά και γνωρίζει ελάχιστα για την ιστορία της ΕΕ;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη αξιοποιούν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να πείσουν τους νέους, μαθητές και φοιτητές, όπως και όλο το λαό, πως μπορεί η ΕΕ να αλλάξει προς όφελος των λαών, να γίνει φιλολαϊκή. Θέλει να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες, να καλλιεργήσει το συμβιβασμό, για μας κάνουν να χωρέσουμε τις ανάγκες μας και τα όνειρά μας στον στενό κορσέ που μας ράβουν.

Η «πρόοδός» τους είναι να ζήσει η γενιά των σημερινών νέων σε μία εργασιακή ζούγκλα, στην περιπλάνηση από την κακοπληρωμένη δουλειά στην ανεργία, επί της ουσίας να ζήσουμε χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες μας. Αυτό που το 2019 είναι το πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό δεν είναι τα μνημόνια, δεν είναι τα ψίχουλα και η αβεβαιότητα, δεν είναι το ΝΑΤΟ και οι πολεμικές επεμβάσεις, δεν είναι η ΕΕ της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Το πραγματικά σύγχρονο και νέο είναι να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα όλοι, χωρίς διακρίσεις με βάση την τσέπη μας. Γιατί για εμάς ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει δεν είναι ουτοπία, αλλά σύγχρονη ανάγκη και δυνατότητα. Οπως σύγχρονη ανάγκη είναι τα πανεπιστήμια και οι μεταλυκειακές σπουδές, που θα είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με υψηλού επιπέδου μόρφωση και εγκαταστάσεις. Ο δωρεάν αθλητισμός, σε σύγχρονες υποδομές. Η πρόσβαση στην τέχνη, στον πολιτισμό. Να μπορεί κάθε νέος άνθρωπος να ανακαλύπτει και να εξελίσσει τις κλίσεις, τα ταλέντα του.

Κι αυτά τα ζητήματα, ξέρουν καλά οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι εργαζόμενοι, μόνο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι φίλοι μας και συναγωνιστές μας τα βάζουμε στο επίκεντρο. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει και φωτίζει τη μόνη προοδευτική και ριζοσπαστική διέξοδο, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού!

Δεν διαλέγουμε ποιος θα μας επιτίθεται από καλύτερη θέση

-- Σύνθημα του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη είναι «Ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση». Πώς μπορεί η ψήφος στις ευρωεκλογές να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση;

-- Σήμερα υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα να ζήσουμε καλύτερα, μέσα σε μία κοινωνία και οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό, οι νέοι άνθρωποι έχουν κάθε λόγο να επιλέξουν να ψηφίσουν έξω από τον στενό κορσέ της ΕΕ, να βάλουν πλώρη για μία νέα προοπτική. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει με συνέπεια για αυτήν την προοπτική.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ελπίδας, όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Θα πολλαπλασιάσει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, τις διεκδικήσεις. Κάθε θετικό αποτέλεσμα αγώνων που είχαμε μέσα στα δύσκολα τελευταία χρόνια έχει τη σφραγίδα των κομμουνιστών. Τέτοια ψήφος θα στείλει μήνυμα ενίσχυσης και αναζωογόνησης στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης που αγωνίζονται. Εκεί θα κατατεθεί η ψήφος τους την επόμενη μέρα.

Κάθε νέος και νέα που απαιτεί σύγχρονα δικαιώματα, που θέλει πραγματικά «κάτι διαφορετικό», ακόμα κι αν έχει επιφυλάξεις, έχει επιλογή σε αυτές τις εκλογές: Να στηρίξει το ΚΚΕ, που αποκάλυψε - και θα συνεχίσει να αποκαλύπτει - τον εχθρικό χαρακτήρα της ΕΕ για την πλειοψηφία της νεολαίας, που οργανώνει την πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το λαό αφέντη στον τόπο του.

Τη στάση και την ψήφο της νεολαίας τη μετράνε, δεν πρέπει να τη χαρίσουμε. Αν πίστευαν ότι ο λαός και η νεολαία του δεν έχουν δύναμη, δεν θα πάλευαν με νύχια και με δόντια να θολώσουν τις συνειδήσεις μας με ψέματα και παραμύθια. Κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και του συμβιβασμού, δεν θα διαλέξουμε ποιος θα μας επιτίθεται από καλύτερη θέση.

Διαλέγουμε και δυναμώνουμε αυτόν που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της νεολαίας, αυτόν που θα αντιστέκεται και θα δυναμώνει τον αγώνα και την πραγματική ελπίδα της ανατροπής. Με πιο ισχυρό το ΚΚΕ να κάνουμε το φόβο τους πραγματικότητα, να κάνουμε την πραγματική διαφορά!

Δραστηριότητα υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Σάββατο 20/4

-- Στις 7 μ.μ., ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110, πλ. Βικτωρίας).

-- Στις 6.30 μ.μ., ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και νυν ευρωβουλευτής, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής, στον κινηματογράφο «STUDIO» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής). Θα χαιρετίσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση των Οργανώσεων ΜΜΕ Αττικής, «Ριζοσπάστη» και «902» του Κόμματος, στην αίθουσα του 1ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Σεμίνα Διγενή.

-- Ο Γιάννης Βάγκος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νομό Πέλλας. Στις 11 π.μ. θα περιοδεύσει στη Σκύδρα, στις 12 μ. στα χωριά Σεβαστιανά, Καλή και Μάνδαλο. Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Γυψοχωρίου.

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Μιδέας Αργολίδας θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας.

Κυριακή 21/4

-- Στις 11 π.μ., στην Πεντέλη, στην αίθουσα του δημοτικού καταστήματος (Ηγ. Μακρυγιάννη 2 & Ελ. Βενιζέλου) θα μιλήσουν: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Σπύρος Κωνσταντάς, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 12 μ., στην Αίγινα, στο μεζεδοπωλείο «Μπακαλόγατος», θα μιλήσει η Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και υποψήφια ευρωβουλευτής.

-- Στις 6.30 μ.μ., στη Δάφνη, στην πλατεία Δημαρχείου, θα μιλήσουν: Η Εφη Χαλιού, υποψήφια ευρωβουλευτής, και η Ναυσικά Τόλια - Κηπουρού, υποψήφια δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τη Δευτέρα 22 Απρίλη:

-- Στις 5.30 μ.μ., ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

-- Στις 10 π.μ., ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και νυν ευρωβουλευτής, θα μιλήσει στους διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου Χαϊδαρίου.

-- Στις 12 μ. η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας της Ραφήνας.

-- Στις 10 π.μ., ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α., θα επισκεφτεί το Λιμενικό Ραφήνας.

Την Τρίτη 23 Απρίλη, στις 10 π.μ., ο Μιχάλης Σοφικίτης θα επισκεφτεί το ΑΤ Α' Περιστερίου.

Την Τετάρτη 24 Απρίλη, στις 10 π.μ., η Αφροδίτη Ρέτζιου θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία».

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

...και ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης

Στην Ελλάδα, η πρόσφατη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της για παραπέρα μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών. Η ΕΕ, κυβερνήσεις και αστοί επιστήμονες έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών αποκατάστασης της υγείας για το λαό.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολυδιαφημισμένες ΤΟΜΥ έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα λειτουργεί σαν «κόφτης» - και μάλιστα έναντι ποινής - προκειμένου το «κόστος» του κάθε ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει το όριο του πετσοκομμένου προϋπολογισμού. Ακόμη και στην πλήρη ανάπτυξή του, στις ΤΟΜΥ προβλέπεται 15λεπτη «εξέταση» ανά ασθενή, από ένα γιατρό που θα έχει σύμβαση εργασίας για 2 χρόνια, με τα ελάχιστα «βασικά πακέτα» να μην παρέχονται καν λόγω ελλείψεων σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό.

Στη Μεγάλη Βρετανία, στην ΠΦΥ εξοικονομήθηκαν 875 εκατομμύρια λίρες από τη μη παραπομπή ασθενών σε νοσοκομείο από τον γενικό - οικογενειακό γιατρό. Ο γενικός γιατρός παίρνει μπόνους αν δίνει λίγα παραπεμπτικά για νοσοκομείο, αν συνταγογραφεί ελάχιστες εξετάσεις και φάρμακα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε, παράλληλα, τη δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης να χρηματοδοτεί δημιουργία μονάδων Υγείας, εξοπλισμό, μισθοδοσία προσωπικού, παροχή επιδομάτων. Με λίγα λόγια, μετακυλίεται η κρατική ευθύνη στην Τοπική Διοίκηση και προοπτικά στους κατοίκους μέσω της τοπικής φορολογίας, ενώ ανοίγει το δρόμο της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των μονάδων Υγείας όσον αφορά στην ανάπτυξη και στις Περιφέρειές τους, δίνοντας παραπέρα χτύπημα στον ενιαίο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών από δήμους και Περιφέρειες.

Στη Δανία, ήδη οι υπηρεσίες Υγείας είναι στην ευθύνη των Περιφερειών, τα κρατικά κονδύλια μειώνονται χρόνο με το χρόνο κι αναζητούνται τρόποι «μείωσης του κόστους» και «αύξησης των εσόδων». Ετσι, οι κλινικές Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία είναι ανοιχτές για λιγότερες ώρες, κυριαρχούν οι μεγάλες λίστες αναμονής, ελλείψεις σε εξοπλισμό. Το 30% των νέων αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω κόστους. Σε δημόσια νοσοκομεία (Aarhus, Rigshospitalet) οι ετοιμόγεννες γυναίκες φέρνουν από το σπίτι σεντόνια και κουβέρτες που θα χρησιμοποιήσουν, πληρώνουν το φαγητό τους, αυξάνεται ο αριθμός γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν σε ιδιωτική κλινική.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΨΗΦΟΥ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Με το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς και την πλάτη στον τοίχο οι εργαζόμενοι

Στις εκλογές της 26ης Μάη, το χάλι που ζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι και ασθενείς στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές Υγείας, η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων της και σ' αυτόν τον τομέα, αλλά κυρίως η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, με σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους υγειονομικούς και τους άλλους εργαζόμενους στην Υγεία, πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Οσο κι αν οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να κρυφτούν πίσω από το χρέος, τα μνημόνια, την τρόικα, τους «θεσμούς» κ.ο.κ. για την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών και αντιεπιστημονικών μέτρων και στο χώρο της Υγείας, στην πραγματικότητα με την πολιτική τους εξειδικεύουν και υλοποιούν ευρωενωσιακές στρατηγικές κατευθύνσεις, που υπηρετούν τη στήριξη του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντείνεται η αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων από προσωπικό και πόρους, μπαίνουν λουκέτα σε κλινικές επειδή «δεν καλύπτουν τα έξοδα», ασθενείς στερούνται τα φάρμακά τους επειδή «η αγορά τους δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα κέρδη» στις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ συνολικά η ζωή και η υγεία του λαού μπαίνουν στο ζύγι του «κόστους - οφέλους».

Ο «Ριζοσπάστης» παραθέτει μερικές από τις βασικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, που επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή στρατηγική εφαρμόζεται ενιαία απ' όλες τις κυβερνήσεις και έχει ως βασικό στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ώστε να ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια, που θα τροφοδοτούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα δημόσια νοσοκομεία ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες»

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υποχρηματοδότησή τους από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ

Ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων στην Ελλάδα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου ακολουθούν την ίδια πολιτική υποχρηματοδότησης και μεταφοράς του κόστους της Υγείας στις τσέπες των ασθενών, που γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτο από χρόνο σε χρόνο.

Ενδεικτικά, στη χώρα μας από το 2013 (συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) μέχρι και το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Μόνο επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περικοπεί κατά 432 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός για το 2019, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 780 εκατ. ευρώ.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης πρακτικά σηματοδοτεί την επιδείνωση των τεράστιων ελλείψεων - που υπήρχαν και πριν από την κρίση - σε προσωπικό (2015 - 2018 αποχώρησαν από την Υγεία 7.097 μόνιμοι εργαζόμενοι που βέβαια δεν αντικαταστάθηκαν), εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμα. Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης διευρύνονται και σήμερα κυμαίνονται περίπου στο 25% του συνόλου του προσωπικού. Τμήματα και κλινικές κλείνουν, γιατί δεν καλύπτουν το «κόστος λειτουργίας τους», ενώ ολόκληρο το 2018, δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα παραπάνω εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να μπορούν να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία, θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, με πετσοκομμένα δικαιώματα.

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

  • Ενώ το 2017 υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% (187,1 δισ. το 2017 - 184,6 δισ. το 2016) από αυτήν την αύξηση δεν πήγε απολύτως τίποτα για την Υγεία. Αυτό είναι το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», της «ανάπτυξης για τους πολλούς», που λανσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2013 ήταν 8,41% και το 2017 8,04%, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική μείωση (απ' όλες τις κυβερνήσεις) του ποσοστού που δίνεται για δαπάνες Υγείας από την «πίτα» του παραγόμενου πλούτου.
  • Μέσα σε 4 χρόνια (2013 - 2017) η Δημόσια Δαπάνη στην Υγεία (ΔΔΥ) μειώθηκε κατά 6,7%, στοιχείο που επιβεβαιώνει την επιδείνωση της χρηματοδότησης των δημόσιων παροχών (κράτος και ασφαλιστικά ταμεία), αποδομώντας την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί «φρένου» στην πορεία καταστροφής του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Αποκαλυπτική είναι και η σχέση μεταξύ των κρατικών δαπανών και των αντίστοιχων των ασφαλιστικών ταμείων την ίδια χρονική περίοδο, που σαν σύνολο συνιστούν τις ΔΔΥ. Οι Δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης (κρατικός προϋπολογισμός κ.λπ.) για το 2016 ήταν 4.519 εκατ. ευρώ και για το 2017 ήταν 3.984,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μειώθηκαν σε δύο χρόνια κατά 11,9% και μεταξύ 2013 - 2017 κατά 14,1%. Οι Δαπάνες Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), το 2016 ήταν 4.404,8 εκατ. ευρώ και το 2017 4.830,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν σε δύο χρόνια κατά 9,6% και μεταξύ 2013 - 2017 κατά 0,5%, αποτυπώνοντας σε αριθμούς τη στρατηγική της ΕΕ για μείωση των δαπανών στην Υγεία από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και αύξηση της συμμετοχής των ασθενών άμεσα και έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.
Το παράδειγμα της Γερμανίας και της Κύπρου

Στην πιο ισχυρή καπιταλιστική οικονομία της Ευρώπης, στη Γερμανία, όλα τα νοσοκομεία (εκκλησιαστικά, πανεπιστημιακά, αυτά που ανήκουν σε κάποιον φορέα) δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος και λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια.

Μέσα σε 20 χρόνια (1991 - 2010) ο αριθμός των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 45,9% (996 το 1991, 539 το 2010, το 2017 560) και των ιδιωτικών νοσοκομείων αυξήθηκε κατά 74,2% (330 το 1991, 575 το 2010 και 720 το 2017). Την ίδια περίοδο οι δημόσιες κλίνες μειώθηκαν κατά 39,2% και οι ιδιωτικές αυξήθηκαν κατά 211,4%. Συνολικά το 1991 υπήρχαν 2.164 νοσοκομεία, το 2017 μόνο 1.942!

Ορισμένα άλλα ενδεικτικά στοιχεία είναι τα εξής:

  • Οποιος εισάγεται σε νοσοκομείο της Γερμανίας, υποχρεούται να καταβάλει το πόσο των 10 ευρώ ανά μέρα.
  • Εως το 2003 τα Ταμεία χορηγούσαν σε ασφαλισμένους που είχαν πρόβλημα όρασης και χρειάζονταν γυαλιά. Από το 2003 έως το 2016 γυαλιά χορηγούνταν μόνο σε ασφαλισμένους που έχουν δυνατότητα όρασης λιγότερο από 30% (!), όσοι έχουν πάνω από αυτό το ποσοστό αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα. Σε θεραπείες με λέιζερ ο ασφαλισμένος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα. Στην εξέταση για γλαύκωμα τα Ταμεία αναλαμβάνουν μόνο τα έξοδα για διαβητικούς και ασθενείς υψηλού κινδύνου.
  • Για τεστ προστάτη ο ασθενής αναλαμβάνει μόνος του τα έξοδα, που κυμαίνονται γύρω στα 20 ευρώ, ενώ το «πακέτο» μπορεί να κοστίσει και 50 ευρώ αν συνοδευτεί και από άλλες εξετάσεις.

Αλλά και στην Κύπρο, μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση για την Υγεία, όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας και εισοδήματος, όταν προσέρχονται στα επείγοντα περιστατικά των δημόσιων νοσοκομείων καταβάλλουν 10 ευρώ. Στους γιατρούς και τους νοσηλευτές υπάρχουν τριών ειδών συμβάσεις, το μόνιμο/κυβερνητικό προσωπικό, αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι.

Οσο για την «ανησυχία» της ΕΕ και των αστικών κομμάτων για τους ανασφάλιστους, αυτή αφορά στη συντήρηση της εργατικής δύναμης, μέσα από ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών Υγείας, ώστε να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή προς εκμετάλλευση. Βασική προϋπόθεση που θέτουν είναι το όποιο μέτρο παρθεί να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα, στην Ελλάδα η κάλυψη των αναγκών τους γίνεται χωρίς ούτε ένα ευρώ από το κράτος, αλλά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και συνταξιούχους, που καταβάλλουν αυξημένες εισφορές.

«Μη βιώσιμη» για τις φαρμακοβιομηχανίες η θεραπεία «μια κι έξω»!

Σε πρόσφατη αναφορά της η Goldman Sachs θέτει το εξής κυνικό ερώτημα προς τις φαρμακοβιομηχανίες: «Η μια και έξω θεραπεία των ασθενών αποτελεί βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο;». Με τον τρόπο αυτό, που προκαλεί ανατριχίλα, προειδοποιεί για τον «κίνδυνο» οι νέες γονιδιακές θεραπείες να εξαντλήσουν τις «δεξαμενές» ασθενών, αφού θα τους θεραπεύουν, και τότε θα μειωθεί η «πελατεία» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων!

Οσο ωμές κι αν ακούγονται οι διατυπώσεις, αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη βαρβαρότητα ενός συστήματος, όπου η έρευνα, η παραγωγή και η διακίνηση για το Φάρμακο - εμπόρευμα είναι στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και η υγεία του λαού μπαίνει στη ζυγαριά της κερδοφορίας τους.

Ετσι, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα τσακώνονται γύρω από το σκάνδαλο «Novartis» για το ποιος υπουργός και ποια κυβέρνηση προώθησε πιο αποφασιστικά τις μεγαλύτερες περικοπές στην κρατική φαρμακευτική δαπάνη, οι πληρωμές των ασθενών έχουν εκτιναχθεί μεσοσταθμικά από το 9% στο 30%, υπολογίζοντας μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας».

Η ιδιωτική δαπάνη για το Φάρμακο το 2018 έφτασε τα 1,640 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 625 εκατ. αφορούσαν τη συμμετοχή των ασθενών (10% ή 25%), 115 εκατ. τα φάρμακα που είναι στην αρνητική λίστα, 265 εκατ. τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ και, τέλος, 255 εκατ. ευρώ ήταν οι απευθείας αγορές συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μόνο το 2018, οι ασθενείς στην Ελλάδα πλήρωσαν περίπου 1,260 δισ. ευρώ για τα φάρμακά τους! Το ποσοστό που πληρώνουν οι ασθενείς «απογειώθηκε» στο 31,36%, ενώ του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε στο 68,64%.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερέψει κι άλλο, όσο βαθαίνει η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που θεωρείται «ατομική υπόθεση» από το κεφάλαιο και το κράτος του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τροποποίηση του κανονισμού (αριθ. 469/2009) περί του «συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας για τα φάρμακα», με στόχο να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις και τελικά η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ από το Φάρμακο - εμπόρευμα.

Η βάση της τροπολογίας βρίσκεται στον «εμπορικό πόλεμο» ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες της ΕΕ και άλλων καπιταλιστικών κρατών, για την απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων της αγοράς και την εξασφάλιση όσο το δυνατόν υψηλότερης κερδοφορίας. Αυτός ο «εμπορικός πόλεμος» εξελίσσεται και εντός της ΕΕ, ανάμεσα σε ισχυρές ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες.

Οι εργαζόμενοι εντός και εκτός Ελλάδας, εντός και εκτός ΕΕ, όχι μόνο δεν έχουν να ωφεληθούν τίποτα, αλλά θα βγουν ακόμη πιο ζημιωμένοι, καθώς θωρακίζεται επιπλέον η ανάπτυξη με κριτήριο την κερδοφορία που ενισχύει το Φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα, για το οποίο οι ασθενείς ήδη πληρώνουν πολλά και θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα.

Και αυτή η τροπολογία της ΕΕ έρχεται να επιβεβαιώσει το διαρκές «νόμιμο σκάνδαλο», όπου το κοινωνικά παραγόμενο Φάρμακο μετατρέπεται σε ατομική ιδιοκτησία των φαρμακοβιομηχάνων και μέσο πλουτισμού, αντί να αποτελεί ένα καθολικό και δωρεάν προϊόν στην υπηρεσία της υγείας του λαού. Είναι αυτή η πολιτική που γεννάει και αναπαράγει τα σκάνδαλα τύπου «Novartis», για τα οποία όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης υποκριτικά μένουν «έκπληκτες».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org