Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κώστας Γ. ΜΙΣΣΙΟΣ

Επίτιμος διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - συγγραφέας

Από το 1961 έως το 1974 ψήφιζα, πάντοτε, τους υποψήφιους του ΚΚΕ που συμμετείχαν σε δημοκρατικούς πολιτικούς συνδυασμούς και από τότε έως σήμερα «δαγκωτά» τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για να μπορεί ο λαός να διαχειρίζεται τα δικαιώματά του χωρίς «προστάτες» και φέτος, λοιπόν, ΚΚΕ.

Σωτήρης ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, εργαζόμενος στον όμιλο «Ελλάκτωρ», στα έργα σηματοδότησης στο εργοτάξιο του ΣΚΑ

Διλήμματα ή ψευτοδιλήμματα... Αυτή είναι η πρώτη και μάλλον σημαντικότερη τροχοπέδη που θα συναντήσει ο ψηφοφόρος καθ' οδόν προς τις κάλπες. Εξηγούμαι:

Η προσωπική μου πείρα πηγαίνει πίσω, μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80. Προερχόμενος - ας μου επιτραπεί ο προσωπικός τόνος - από μια οικογένεια με δεξιό προσανατολισμό και γαλουχημένος από τη, διαποτισμένη από την κυρίαρχη ιδεολογία, σχολική διαπαιδαγώγηση, θα ήταν μάλλον απίθανο να διαφοροποιηθώ, τουλάχιστον εκ προοιμίου. Ως εκ τούτου στις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις η ψήφος ήταν δοσμένη στη ΝΔ. Με την πάροδο των ετών ενσταλάχθηκε μέσα μου η συλλογιστική του λιγότερου κακού. Ετσι σημείωσα ως προς την επιλογή της ψήφου εναλλαγές μεταξύ των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων της περιόδου, ήτοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Προοδευτικά όμως και κυρίως τα τελευταία έτη άρχισα να ενδιαφέρομαι για το ΚΚΕ, τη φιλοσοφία, θεωρία και πράξη του κομμουνισμού - σοσιαλισμού (...) Ξεκίνησα λοιπόν να συνειδητοποιώ ότι τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα έχουν πολύ περισσότερες ομοιότητες που τα ενώνουν παρά διαφορές που τα χωρίζουν. Το σημαντικό όμως είναι ότι χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τόσο τις ομοιότητες όσο και τις διαφορές τους για να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους στο θεμελιώδες ψευτοδίλημμα: «Το μη χείρον βέλτιστον, αφού όποιος και να έρθει τα ίδια θα κάνει».

Εκεί λοιπόν τη διαφορά σε μεγάλο πλήθος ψηφοφόρων την κάνουν οι καταβολές, ένας διορισμός κοντινού προσώπου, συναισθηματικοί λόγοι, ποιος κυβέρνησε τελευταίος κι άλλα μη αντικειμενικά κριτήρια (...) Τα τελευταία χρόνια το δίπολο εκφράζεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορά καμία. Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος τις μετακινήσεις στελεχών και να εξετάσει τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών, καθώς και τα προγράμματα των αστικών κομμάτων.

Θεωρώ λοιπόν ότι οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι μία μεγάλη ευκαιρία για το λαό και την εργατική τάξη να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να συνειδητοποιήσουν το πραγματικό δίλημμα: Της ουσιαστικής ανεξαρτησίας έναντι της υποταγής στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου. Της πρόταξης του συμφέροντος της πλειοψηφίας έναντι της ολιγαρχίας των μονοπωλίων.

Της αξιοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος του συνόλου, με πλήρεις κοινωνικές παροχές, έναντι της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε θεμελιώδεις πυλώνες του κοινωνικού ιστού, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, η εργασία, η κατοικία. Της δίκαιης κατανομής των παραγόμενων αγαθών έναντι της συσσώρευσης κεφαλαίου και της φτωχοποίησης όλο και μεγαλύτερου μέρους των συνανθρώπων μας.

Της εφαρμογής πραγματικών δημοκρατικών διαδικασιών από την παραγωγική βάση έναντι της δικτατορίας του κεφαλαίου. Εν κατακλείδι το πραγματικό δίλημμα είναι διαιώνιση του υφιστάμενου διεφθαρμένου, ανάλγητου, άδικου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος ή συμπόρευση με το ΚΚΕ με στόχο την ενίσχυση του αγώνα για μια δίκαιη και ουσιαστικά δημοκρατική κοινωνία.

Μπάμπης ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ

Γεωπόνος, Λάρισα

Αρνούμαι να σωπαίνω μπροστά στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που μας επέβαλαν τα κόμματα που κυβέρνησαν την τελευταία δεκαετία. Τώρα ξέρουμε ότι ψηφίζοντας αυτά τα κόμματα στηρίζουμε τη δικτατορία του κεφαλαίου στη χώρα μας. Για να αλλάξει η ζωή μας, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και οργανωμένος αγώνας για να σταματήσουμε τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Χρειάζεται αγώνας για άλλη πολιτική, άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με βάση τα λαϊκά συμφέροντα. Τον αγώνα αυτό δίνω συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Δηλώνουν συστράτευση με το ΚΚΕ
Ζωή ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), Διδάκτωρ της σχολής Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών του ΕΜΠ, πρώην διευθύντρια της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αίγινα

Copyright: Panagiotis Ilias

Εχοντας υπηρετήσει τα ιδανικά της αριστεράς από τα εφηβικά μου χρόνια και από διάφορες θέσεις, συμπορεύομαι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ενίσχυση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν δυνάμεις που με συνέπεια και αγώνες υπερασπίστηκαν έμπρακτα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα, ενώ διαθέτουν τη δυνατότητα αυτοκριτικής στα όποια λάθη γίνονται.

Σε μνημονιακές εποχές, όπου τα εργασιακά δικαιώματα, η Υγεία και η Παιδεία - που υπηρετώ ως καθηγήτρια του ΠΑΔΑ - υποβαθμίζονται συστηματικά, το ΚΚΕ, ως γνήσιος εκφραστής της αριστερής ιδεολογίας, αποτελεί το μοναδικό αποκούμπι για την ανάσχεση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος του λαού μας.

Ιδιαίτερα στέκομαι στην αναγκαιότητα της διατήρησης της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και της επέκτασής της σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης (από την Προσχολική Αγωγή έως τις μεταπτυχιακές σπουδές) που υπερασπίζεται και το ΚΚΕ. Μόνο η Εκπαίδευση, με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης για όλους, μπορεί να δημιουργήσει ευοίωνες προϋποθέσεις για τη ζωή των νέων ανθρώπων και να καλλιεργήσει σε αυτούς κριτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης. Για το λόγο αυτό στέλνω μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες στις 26 του Μάη.

Νικόδημος ΚΑΤΣΑΡΕΛΗΣ

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής

Με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σκοπός μου είναι να ενώσω τις δυνάμεις μου με τις δυνάμεις των ανθρώπων που έδειξαν ήθος στα τοπικά προβλήματα και συνέπεια στους αγώνες ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο και σε κάθε μνημονιακή πολιτική.

Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια Τοπική Διοίκηση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του δημότη, του ανέργου, του μικροεπαγγελματία, της εργαζόμενης μητέρας, της τρίτης ηλικίας, πιστεύοντας ότι τα τοπικά ζητήματα - προβλήματα είναι συνυφασμένα με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και εντάσσονται απόλυτα στη συνολική πολιτική αντιπαράθεση.

Να αντιπαλέψουμε κάθε πολιτική που θέλει να μετατρέψει την Τοπική Διοίκηση σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Να προχωρήσουμε μπροστά για άλλη μία τετραετία, ώστε να πραγματοποιηθούν τα οράματά μας, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας το ήδη υπάρχον έργο.

Με οδηγό λοιπόν την οικογενειακή μου παρακαταθήκη και την ιδεολογικοπολιτική μου ταυτότητα, συμπορεύομαι με το ΚΚΕ και εντάσσομαι στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με υποψήφιο δήμαρχο τον Ηλία Σταμέλο.

Μιχάλης ΑΓΡΙΟΓΙΑΝΝΟΣ

Συνταξιούχος οικονομολόγος/προγραμματιστής Η/Υ, πρώην μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Κατάγομαι από την Κοκκινιά των αγώνων και της προσφυγιάς και τα τελευταία χρόνια μένω στην Αίγινα. Ημουν μέλος του ΣΥΝ, υποψήφιος σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα και ψήφιζα τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και το δημοψήφισμα του 2015. Μετά από το δημοψήφισμα, βλέποντας την απόρριψη της λαϊκής βούλησης από την κυβέρνηση, την εγκατάλειψη του προεκλογικού της προγράμματος, την ευθυγράμμισή της με τις εντολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τη δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, συνειδητοποίησα ότι δεν με εκφράζει πλέον ως κόμμα. Ουσιαστικά, έπαψε να αποτελεί ένα αριστερό κόμμα και μετατράπηκε σε ένα συνονθύλευμα προσώπων γαντζωμένων στην εξουσία. Συμπορεύομαι από τότε με το ΚΚΕ, επειδή έχω δει συνέπεια στο λόγο του και τις δράσεις του υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Γι' αυτό θα το στηρίξω στις επερχόμενες εκλογές στις 26 Μάη.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στις εκλογές ψηφίζουμε - δυναμώνουμε το ΚΚΕ! Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες

Εξορμήσεις σε χώρους όπου εργάζονται και ζουν μετανάστες και πρόσφυγες πραγματοποιούν, μπροστά στις εκλογές, οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, καλώντας τους να στηρίξουν το Κόμμα σε όλες τις κάλπες, όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου και όλοι μαζί, Ελληνες και μετανάστες εργάτες, πρόσφυγες που βιώνουν το διπλό εγκλωβισμό, να παλέψουν για σύγχρονα δικαιώματα. Να δώσουν τη μάχη μαζί με το ΚΚΕ ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το σύστημα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό. Ακολουθεί το κάλεσμα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε μετανάστες και πρόσφυγες, το οποίο διακινείται σε τέσσερις γλώσσες: Ελληνικά, Ρωσικά, Αγγλικά και Αραβικά.

* * *

Μετανάστη - πρόσφυγα,

Το Μάη θα γίνουν οι εκλογές για την Ευρωβουλή, για τους δήμους, τις Περιφέρειες. Μέσα στο 2019 θα γίνουν και βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμά τους θα επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Οι αντεργατικές, αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης, των δήμων και των Περιφερειών έχουν αρνητικές συνέπειες για όλους τους εργάτες, τις πληρώνουμε ντόπιοι και μετανάστες, και αυτοί που ψηφίζουμε και αυτοί που δεν ψηφίζουμε, και αυτοί που «έχουν χαρτιά» και αυτοί «που δεν έχουν». Γι' αυτό όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενδιαφέρονται, να μάθουν τι συμφέροντα υπηρετεί και τι προτείνει το κάθε κόμμα.

Καλούμε όσους μετανάστες έχουν δικαίωμα ψήφου να πάνε στην κάλπη και να παλέψουν για να βγει ενισχυμένο παντού το κόμμα της εργατικής τάξης, το δικό τους κόμμα, το ΚΚΕ.

Καλούμε συνολικά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να συμμετέχουν ενεργά, μαζί με τους ντόπιους εργάτες, στην πολιτική κοινωνική δραστηριότητα, σε όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές μάχες και στις εκλογικές. Να οργανωθούν σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς στα σωματεία τους, να συμμετέχουν στην πάλη μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους, να παλέψουν όλοι μαζί για τα προβλήματα που τους αφορούν όλους και γι' αυτά που απασχολούν ιδιαίτερα τους μετανάστες.


Να παλέψουν:

  • Για νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με απλές και δωρεάν διαδικασίες.
  • Για ισότιμα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για προστασία στην εργασία και στη ζωή, για αντιμετώπιση των φασιστών και των ρατσιστών.
  • Για να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια όλα τα μεταναστόπουλα δεύτερης γενιάς, αλλά και οι γονείς τους, χωρίς εξοντωτικά παράβολα και γραπτές εξετάσεις, για ίσα δικαιώματα σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως της ιθαγένειας.
  • Για να κλείσουν άμεσα τα hot spots. Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες - μετανάστες από τα νησιά. Να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και οι υπηρεσίες ασύλου και σε σύντομο χρόνο να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους. Για ανθρώπινες συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς και τις δομές.
  • Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, για καλύτερες συνθήκες, για ουσιαστική μόρφωση, για δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους.

Το ΚΚΕ καλεί τους μετανάστες να παλέψουν ενάντια στην αντεργατική και φοροληστρική πολιτική του κράτους, της Περιφέρειας και των τοπικών δήμων. Να παλέψουν και να διεκδικήσουν μαζί με τους ντόπιους εργάτες υποδομές, νοσοκομεία, σχολεία, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα που να προστατεύουν τη ζωή μας και όχι να θρηνούμε θύματα, όπως θύματα θρήνησαν και οι μετανάστες στις πλημμύρες της Μάνδρας και στις φωτιές της Ανατολικής Αττικής.

Το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες μετανάστριες να οργανωθούν στους Συλλόγους Γυναικών και όλες μαζί, ντόπιες και μετανάστριες, να παλέψουν για τα δικαιώματα των γυναικών ενάντια στις διακρίσεις.

Το ΚΚΕ καλεί τους μετανάστες, όπως κάνει και με τους ντόπιους εργάτες, να ανεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεων, των διεκδικήσεών τους, να παλέψουν όλοι μαζί για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, να συγκρουστούν με τη λογική του «μικρότερου κακού», να μην έχουν για τη ζωή τους ως μέτρο σύγκρισης το πώς ζούσαν στις χώρες τους, αλλά τις δυνατότητες που υπάρχουν για να ικανοποιούνται οι ανάγκες τους στη χώρα που μένουν.

Μετανάστη - πρόσφυγα,

Ολα τα άλλα κόμματα, είτε είναι στην κυβέρνηση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - και οι ΑΝΕΛ μέχρι πρόσφατα - είτε είναι στην αντιπολίτευση, όπως ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, το ίδιο και η δολοφονική φασιστική Χρυσή Αυγή και άλλα εθνικιστικά κόμματα, είναι ενάντια στους μετανάστες, όπως είναι ενάντια και στους ντόπιους εργάτες. Είναι με τον καπιταλισμό, με τους εργοδότες, αξιοποιούν σε βάρος των εργατών εθνικές, θρησκευτικές και συνοριακές διαφορές. Καλλιεργούν τον εθνικισμό, το ρατσισμό, την έχθρα ενάντια στους λαούς, για να τους εκμεταλλεύονται όλους πιο εύκολα. Στηρίζουν την εκμετάλλευση, την κρατική και εργοδοτική βία στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συμφώνησαν με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τους αντικομμουνιστικούς νόμους που εξισώνουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, με τις αντεργατικές - αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ, με τους φράχτες, τους συνοριοφύλακες, με τις «Αμυγδαλέζες», τις «Μόριες» και τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συμφωνούν με την «προώθηση της επιλεκτικής μετανάστευσης» στις χώρες της ΕΕ, δηλαδή μόνο αυτών που χρειάζονται οι καπιταλιστές για να βγάζουν περισσότερα κέρδη, και κρατάνε εκατομμύρια σε ομηρία.

Δυναμώνουν την καταστολή, τον αυταρχισμό, τα αστυνομικά μέτρα ενάντια στο εργατικό κίνημα στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και της «ριζοσπαστικοποίησης», των «παράνομων» που δεν έχουν χαρτιά, κρατώντας σε ομηρία για την εργοδοσία και τους κρατικούς μηχανισμούς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Μπροστά στις ευρωεκλογές, όλα τα αστικά κόμματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και εδώ στην Ελλάδα, αξιοποιούν το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό για να δημιουργούν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες, λέγοντας ότι σ' αυτές συγκρούονται δύο πόλοι, «ο προοδευτικός με τον συντηρητικό - ακροδεξιό». Λένε ψέματα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να γίνει φιλολαϊκή και υπέρ των μεταναστών.

Το πόσο ψεύτικες είναι αυτές οι διαχωριστικές γραμμές στην Ελλάδα, το επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι ανήκει στον «προοδευτικό πόλο» αλλά συνέχισε την ίδια αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τους κατατάσσει στον «συντηρητικό πόλο». Συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια με τους ΑΝΕΛ, που είναι ένα ρατσιστικό, εθνικιστικό κόμμα. Διατήρησε και ενίσχυσε τα στρατόπεδα που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Εφτιαξε περισσότερους φράχτες, ενίσχυσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθυστερεί την ολοκλήρωση της δίκης της φασιστικής Χρυσής Αυγής, ενισχύει την αστυνομοκρατία και την καταστολή απέναντι στους μετανάστες. Συνεχίζει να δίνει εκατομμύρια ευρώ στις διάφορες ΜΚΟ, διατηρεί την «παρανομία» και παραδίδει χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες ομήρους στα χέρια των εργοδοτών και των διαφόρων κυκλωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή - αντιμεταναστευτική πολιτική. Είναι κόμματα απέναντι από τους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες, γιατί όλοι αυτοί τα τελευταία 10 χρόνια ψήφισαν πάνω από 1.000 αντιλαϊκούς νόμους που κάνουν τη ζωή της εργατικής τάξης ακόμα πιο δύσκολη. Μπλέκουν όλο και πιο πολύ την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, όπου οι εργάτες και τα παιδιά τους, Ελληνες και μετανάστες, θα υποστούν βαριές θυσίες.

Οι δήμαρχοι αυτών των κομμάτων που θα εκλεγούν, όπως και αν λέγονται τα ονόματά τους, θα προωθούν την αντεργατική, αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, θα είναι απέναντι στους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες. Θα μας ξεζουμίζουν με διάφορους δημοτικούς φόρους και τέλη. Υπόσχονται μεγαλύτερη καταστολή. Στο δήμο Αθήνας, για παράδειγμα, όλες οι δυνάμεις συναγωνίζονται για το ποια μπορεί καλύτερα να «καθαρίσει την Αθήνα από τους λαθρομετανάστες».

Ομως, ακόμα και οι εκλεχτοί του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και στους δήμους αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, υποσχόμενοι μόνο αβεβαιότητα και ευκαιρίες στην απασχόληση, στην Παιδεία, στην Υγεία και όχι ζωή με ολοκληρωμένα δικαιώματα. Εκλογική πελατεία που κατά τ' άλλα θα ξεροσταλιάζει στα γραφεία των δήμων, της Περιφέρειας και των υπουργείων για να εξασφαλίσει μια παράταση στις άδειες παραμονής ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Μετανάστη - πρόσφυγα,

Μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύει την πραγματική διαχωριστική ταξική γραμμή, που σε όλες τις χώρες είναι ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους.

Βρίσκεται συνειδητά και σταθερά με την πλευρά των μεταναστών και προσφύγων, γιατί είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, όπου οι μετανάστες εργάτες αποτελούν τμήμα της. Βρέθηκε στο πλευρό των μεταναστών και προσφύγων από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στη χώρα μας, είτε με χαρτιά είτε χωρίς χαρτιά, είτε λόγω της φτώχειας είτε λόγω των πολέμων ή των πολιτικών διώξεων. Παλεύει όλες τις μέρες του χρόνου για τα προβλήματά τους και δεν περιμένει την Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη. Εχει ταχθεί ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έχει καταψηφίσει όλες τις αντεργατικές, αντιμεταναστευτικές αποφάσεις της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Είναι ο πραγματικός αντίπαλος του ρατσισμού, του φασισμού, της Χρυσής Αυγής, τους αντιμετωπίζει στην πράξη και όχι στα λόγια, γιατί είναι ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννά, χρειάζεται και αξιοποιεί το φασισμό, το ρατσισμό.

Μόνο το ΚΚΕ παλεύει για την ανάπτυξη του προλεταριακού διεθνισμού, της διεθνιστικής εργατικής αλληλεγγύης και πάλης ανάμεσα στην εργατική τάξη όλων των χωρών, ενάντια στον κοινό εχθρό. Αυτό αποτελεί την πραγματική απάντηση στον εθνικισμό και στο ρατσισμό, που όσο θα προχωράει στην πράξη, τόσο ο κοινός εχθρός θα στριμώχνεται και θα επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι παντοδύναμος, θα δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανατροπή του.

Μετανάστη - πρόσφυγα,

Οσο πιο ισχυρό γίνει το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρή θα γίνει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση και η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, το φασισμό, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Τόσο θα δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για την κλιμάκωση της πάλης, για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να πάρει στα δικά της χέρια την οικονομική και πολιτική εξουσία, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι μετανάστες, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα του καπιταλισμού, και αυτοί που ψηφίζουν και αυτοί που δεν ψηφίζουν, έχουν περισσότερους λόγους για να παλέψουν από την πρώτη γραμμή με όλους τους τρόπους γι' αυτόν το στόχο.

Οσο πιο ισχυρές είναι οι δυνάμεις του ΚΚΕ στα συνδικάτα και σε άλλους μαζικούς φορείς, στην Ευρωβουλή, στις Περιφέρειες και στους δήμους, στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο εργάτης, Ελληνας και μετανάστης. Γι' αυτό το συμφέρον των μεταναστών και των προσφύγων είναι να παλέψουν και αυτοί για να γίνει το ΚΚΕ πιο ισχυρό παντού, να βγει ενισχυμένο και στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org