Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ο

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Παρέμβαση στη διοίκηση του Νοσοκομείου Ρίου για καταβολή της μισθοδοσίας Οκτώβρη και Νοέμβρη στους εργολαβικούς εργαζόμενους στην καθαριότητα έκαναν στις 7/12 το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο. Παράλληλα, διεκδίκησαν να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, που λήγουν το επόμενο διάστημα, να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, 8ωρης εργασίας και να πάψουν οι αργίες να χρεώνονται ως άδειες. Τα δεδουλευμένα Οκτώβρη καταβλήθηκαν στις 12/12 ενώ η διοίκηση έχει δεσμευτεί να δρομολογήσει την πληρωμή της μισθοδοσίας Νοέμβρη. Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε επιφυλακή.

ΟΤΕ: Την εντατικοποίηση, που θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και την κανονική άδεια των εργαζομένων, καταγγέλλει η ΕΣΚ ΟΤΕ. Οπως επισημαίνει, πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για εμπόδια στην προσπάθεια να προγραμματίσουν την κανονική τους άδεια. «Κάποιοι επικαλούνται μεγάλο φόρτο εργασίας και ζητάνε από συναδέλφους να μην πάρουν όλες τις μέρες άδειας που έχουν. Αλλοι θέτουν, εντελώς αυθαίρετα, δικούς τους κανόνες (...) Για παράδειγμα, πολλοί προϊστάμενοι ορίζουν ότι κάθε μέρα θα πρέπει να είναι παρόν τουλάχιστον το 60% ή το 70% του προσωπικού ενός τμήματος. Αλλοι απαιτούν οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν μέσα στις γιορτές να δουλέψουν υπερωριακά για να καλυφθούν τα κενά όσων θα λείπουν». Η ΕΣΚ ΟΤΕ τονίζει πως «η κανονική άδεια είναι υποχρεωτικό να δοθεί σε κάθε εργαζόμενο και δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης καταγγέλλει την προσπάθεια της κοινοπραξίας «Bonatti - J&P ΑΒΑΞ» να βγάλει σε άδεια άνευ αποδοχών τους εργαζόμενους για τον αγωγό TAP. Ενόψει Χριστουγέννων, η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο του έργου και αναγκάζει τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση της άδειας του 2016 ή να πάρουν με το ζόρι άδεια άνευ αποδοχών. Το Συνδικάτο απαιτεί η κοινοπραξία να καταβάλει κανονικά τη μισθοδοσία, εφόσον με δική της απόφαση γίνεται παύση εργασιών. Καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν καμία «αίτηση» για άδεια άνευ αποδοχών και μαζί με το Συνδικάτο να αντισταθούν στα σχέδια της εργοδοσίας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22/12, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απαιτώντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την «παράλληλη ασφάλιση», να μην εφαρμοστεί ο αντιασφαλιστικός, αντεργατικός νόμος 4387/16 και να καταργηθεί το σύνολο των αντιασφαλιστικών νόμων. «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να υποκύψουμε στο εκβιαστικό, παραπλανητικό δίλημμα αν θα χάσουμε όσα έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα ή αν θα καταβάλλουμε υπερτριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές για να πάρουμε κάποια ψίχουλα», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

ΔΟΛ: Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη» (ΔΟΛ), από χτες το απόγευμα. Η απόφαση ελήφθη χτες σε Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες και όλα τα μέσα που ανήκουν στον Οργανισμό. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα 5 μηνών, ενώ αμφίβολη είναι και η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Η συνέλευση αποφάσισε συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι να καταβληθούν τουλάχιστον ένα 15ήμερο από τα οφειλόμενα δεδουλευμένα καθώς και το δώρο. Εκπρόσωποι της διοίκησης αναφέρουν πως τα χρήματα για τη μισθοδοσία έχουν μπλοκαριστεί από τις τράπεζες. Μάλιστα, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να περάσει η επιχείρηση στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών, καθώς στο τέλος του έτους λήγει η δόση δανείου, την οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει. Ανάλογες εξελίξεις δρομολογούνται στα μέσα ιδιοκτησίας Μπόμπολα. Και εκεί έγινε χτες συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε πως αν μέχρι σήμερα δεν καταβληθεί μέρος από τα οφειλόμενα, θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Καταγγέλλει τη νέα διασπαστική κίνηση στην υπηρεσία των εργοδοτών

Την εμφάνιση άλλης μιας διασπαστικής ομοσπονδίας, με το όνομα «ΠΟΣΥΦΕ - ΣΕΚ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη που αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, τους οποίους καλεί σε οργάνωση και δράση μέσα στους χώρους δουλειάς που θα απομονώνει τις διασπαστικές δυνάμεις και τα συνδικαλιστικά τους μορφώματα.

Σημειώνει ότι η ΠΟΣΥΦΕ - ΣΕΚ έχει «ως μέλος και το Σύλλογο Υπαλλήλων - Απασχολουμένων Ασφαλιστικών Ταμείων Φαρμάκου (δηλαδή των δυο επαγγελματικών ταμείων), σωματείο όχι μόνο άσχετο με τον κλάδο, αλλά απορριπτέο και από το ΕΚΑ, αφού η πρόεδρός του είναι η διευθύντρια του ΤΑΥΦΕ!».

«Τόσο η ΠΟΣΥΦΕ, όσο και η ΠΟΙΕ, η πρώτη διδάξασα στη διάσπαση του κλάδου που τώρα καταγγέλλει τη νέα διάσπαση, ως "απατημένη σύζυγος", πρέπει να εγκαταλειφθούν από κάθε εργαζόμενο, από κάθε τίμιο συνδικαλιστή. Το θράσος και τα ψέματά τους πρέπει να απαντηθούν όπως τους αρμόζει», σημειώνει η ΟΕΦΣΕΕ, και θυμίζει:

«Οι δυνάμεις αυτές, που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία των εργοδοτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων, που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της "υγιούς επιχειρηματικότητας" και του "κοινωνικού εταιρισμού", δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό προκειμένου να επιτελέσουν το "καθήκον" που έχουν αναλάβει: Τον κατακερματισμό και την αποδυνάμωση του κινήματος των εργαζομένων στον κλάδο, το "χτύπημα" της κλαδικής μας ομοσπονδίας ΟΕΦΣΕΕ, που η ταξική γραμμή της και η συσπείρωσή της στο ΠΑΜΕ αποτελεί αγκάθι στα εργοδοτικά και κυβερνητικά σχέδια.

Αυτές οι δυνάμεις έχουν ονοματεπώνυμο: Είναι η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι άλλοι δήθεν "επαναστάτες" που έχουν αλλάξει πολλά ονόματα και μορφές στο κίνημα. Ολοι αυτοί έχουν πολλά εργοδοτικά και κυβερνητικά εύσημα στο ενεργητικό τους, για την υπονόμευση των συμφερόντων των εργαζομένων, την καλλιέργεια αυταπατών, τη λογική της ενσωμάτωσης και την απογοήτευση που σπέρνουν».

ΑΛΙΒΕΡΙ
Μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την Υγεία

Αιχμή του καλέσματος σωματείων και μαζικών φορέων η πάλη για να μην κλείσει, αλλά να αναβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου

Από την πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αλιβέρι
Από την πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αλιβέρι
Πάνω από 30 σωματεία, σύλλογοι και μαζικοί φορείς διαδήλωσαν το Σάββατο 17/12 στο Αλιβέρι, με αίτημα να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί και να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.

Οι πρόεδροι των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, Σούλα Ντινάκη, του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου, Βότση Κόλλια, του Σωματείου Οικοδόμων, Χρήστος Χαρμπαντίδης, του Σωματείου ΑΓΕΤ, Σωτήρης Γλάρος, και το μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Γιάννης Αγγελάτος επικεντρώθηκαν στις σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Νότιας Εύβοιας, Βαγγέλης Κεκής, ανέδειξε την ανάγκη αδιάκοπης διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, υψηλών προδιαγραφών.

Υπενθυμίζεται ότι, ως αποτέλεσμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου λειτουργεί με 3 γιατρούς Γενικής Ιατρικής, καθώς από τους 11 που είναι στη δύναμή του, μία γιατρός βρίσκεται σε άδεια κύησης, 5 σε περιφερειακά ιατρεία, ενώ 2 αποσπάστηκαν όλο το μήνα Νοέμβρη στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, το οποίο αντιμετωπίζει αντίστοιχα τραγικά προβλήματα υποστελέχωσης, έλλειψης αναλώσιμων υλικών και χρηματοδότησης. Παράλληλα, υπάρχει μόλις ένας τραυματιοφορέας, για να καλύψει και νυχτερινές βάρδιες, δύο οδηγοί οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, μία καθαρίστρια που απασχολείται για 4 ώρες τις καθημερινές και ένας φύλακας. Τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν φύγει 10 γιατροί και 18 εργαζόμενοι, χωρίς να έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για γενικές εξετάσεις αίματος στο μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ περιστασιακά παρουσιάζονται προβλήματα τροφοδοσίας αναλώσιμων υλικών (γάντια, ακτινολογικά φιλμ κ.ά.).

Μετά τις ομιλίες στη συγκέντρωση του Σαββάτου, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με το σύνθημα «Υγεία, Παιδεία, ρεύμα και νερό, δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό» να κυριαρχεί.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη σωματείων, συλλόγων και φορέων, προκειμένου να αποφασιστούν οι μορφές της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα.

Συνεχίζονται οι γιορτές για τα παιδιά

Συνεχίζονται οι γιορτές για τα παιδιά που διοργανώνουν Σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και Σύλλογοι Γυναικών σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

-- Σήμερα, Τρίτη, από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Συκεών, σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου. Η θεατρική ομάδα της ΟΓΕ θα παρουσιάσει το διαδραστικό θεατρικό «Ο Αη Βασίλης στη φυλακή».

-- Την Παρασκευή 23/12, από τη Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στις 7 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση αλληλεγγύης για τους ανέργους και τα παιδιά τους, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Μ. Ασίας 24, Ταμπούρια). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράσταση καραγκιόζη και πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά.

-- Το Σάββατο 24/12, από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στα γραφεία του, με ζωγραφική, κατασκευές και παιχνίδι.

-- Την Τρίτη 27/12, από την Ενωση Γυναικών Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων, στο Εργατικό Κέντρο στις 6 μ.μ. Θα γίνει συζήτηση με θέμα «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο και την προσφυγιά». Το θέμα θα αναπτύξει η Εύη Κοντόρα, συγγραφέας και αντιπρόεδρος της ΟΓΕ. Θα παρουσιαστεί, επίσης, η παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το πηγάδι των ευχών», από το θέατρο Σκιών «Κοσμάς Παναγιώκας».

-- Την Τετάρτη 28/12, από τον Σύλλογο Γυναικών Περάματος «Εστία της Γυναίκας», στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Καραολή & Δημητρίου 20).Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ