Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι στόχοι της εξέγερσης μένουν ανεκπλήρωτοι

Από την πορεία του Πολυτεχνείου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι στόχοι και τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, για κοινωνικά, δημοκρατικά, εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, μένουν ακόμη και σήμερα ανεκπλήρωτα. Και γι' αυτό συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη, για πάντα».

Στεφάνια από το ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς

Στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν το απόγευμα της Παρασκευής, δεύτερη μέρα εορτασμού της επετείου, αντιπροσωπείες των ΠΑΜΕ, ΠΣΟ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, Ομοσπονδιών, Σωματείων και άλλων φορέων.

Οι εργαζόμενοι έφτασαν με πορεία στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου ο κόσμος που βρισκόταν στο χώρο, τους υποδέχθηκε με συνθήματα όπως «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Ούτε γη ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στεφάνι κατέθεσαν ακόμα το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων.

45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα βροντοφώναξαν: Εξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί!

Πολύ μαζική και δυναμική πορεία από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Με μία πολύ μαζική και δυναμική πορεία που πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, με κατάληξη στην αμερικάνικη πρεσβεία, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τα πανό, τα συνθήματα, την παρουσία πλήθους κόσμου όλων των ηλικιών, ανέδειξαν τον επίκαιρο χαρακτήρα, τη σύγχρονη διάσταση των συνθημάτων του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Σταδίου και λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε η πορεία. «Οχι στα σχέδια κυβέρνησης - ιμπεριαλιστών. Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα» αναγραφόταν στο πανό που βρισκόταν στην κεφαλή, πίσω από το οποίο πορεύτηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ακολουθούσε ένα πλήθος εργαζομένων, συνταξιούχων, φοιτητών, μαθητών, με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν στα χέρια διαδηλωτών όλων των ηλικιών, με τα πανό των εδαφικών, των κλαδικών Οργανώσεων, των φορέων, των Οργανώσεων της ΚΝΕ, των φοιτητικών συλλόγων, που συντεταγμένα, δυνατά και αποφασιστικά έκανε συνθήματα τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Ενάντια στην πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις, που εμπλέκει τη χώρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των ένστολων νέων στρατευμένων, που ένωσαν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους νεολαίους οι οποίοι έδωσαν μαζικά το «παρών», στα συνθήματα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», και πορεύτηκαν κρατώντας το πανό της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, που έγραφε «Εξω οι βάσεις του θανάτου».


Η φετινή, 45η επέτειος του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου συμπίπτει με τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ σε συνθήκες παρανομίας. Το τόνιζαν και τα συνθήματα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Κανένας φόβος, καμιά υποταγή, με το ΚΚΕ για την ανατροπή» που ακούστηκαν, τιμώντας την ιστορία και τους αγώνες των κομμουνιστών, τις θυσίες σε όλες τις μεγάλες στιγμές της λαϊκής πάλης και στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Πανό και συνθήματα καταδίκαζαν και αποκάλυπταν ταυτόχρονα το ρόλο των φασιστών, τότε και τώρα, κατονομάζοντάς τους ως «τσιράκια του συστήματος» που βρίσκονται απέναντι στους εργάτες και στα συμφέροντά τους.

Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, η ατμόσφαιρα δονήθηκε από τα συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη - φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», ενάντια στον διαχρονικό ρόλο των ιμπεριαλιστών, φωνάζοντας το σύγχρονο αίτημα για αποδέσμευση της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οι διαδηλωτές επανέλαβαν τα αιτήματα που ήταν γραμμένα στην πύλη του Πολυτεχνείου εκείνες τις μέρες του Νοέμβρη του 1973, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία υλοποιεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δηλώντας «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών» και παράλληλα στέλνοντας μήνυμα ότι «Εχθροί δεν είναι οι γείτονες λαοί - έξω οι βάσεις κι οι Αμερικανοί».


Ξεχωριστή για μια ακόμα φορά η παρουσία των στρατευμένων
Ξεχωριστή για μια ακόμα φορά η παρουσία των στρατευμένων

Η πορεία φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία
Η πορεία φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία

Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις στη Θεσσαλία

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με το επίκεντρο να βρίσκεται στην ανάδειξη της λαϊκής αντίθεσης στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που εγκαθίστανται στην περιοχή, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο του ιμπεριαλισμού σε βάρος άλλων χωρών και λαών και ταυτόχρονα σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Ειρήνης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου, με ομιλητές τον Λαυρέντη Κουρελά, πρόεδρο του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας, την Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης, και τον Πάρη Λιόλιο, γενικό γραμματέα του ΕΚΛ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε και από την 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου οι Αμερικανοί έχουν εγκαταστήσει τα διαβόητα drones. Εκεί παραδόθηκε το υπόμνημα που προηγουμένως είχε διαβαστεί και εγκριθεί στη συγκέντρωση, και η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε στην πλατεία Λαού.

Στο Βόλο, αγωνιστικό και μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Νέας Ιωνίας και μπροστά από το στρατόπεδο «Γεωργούλα», όπου διαμένουν ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στρατιώτες. Στη συγκέντρωση στην πλατεία ΕΠΟΝ, στο «Φαρδύ», μίλησαν οι Παναγιώτης Ηλιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φυτικής Παραγωγής, Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, μέλος της Γραμματείας Βόλου του ΠΑΜΕ, και Θεόδωρος Καραγιάννης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης. Μπροστά στο στρατόπεδο οι διαδηλωτές βρήκαν απέναντί τους μια διμοιρία των ΜΑΤ που εμπόδιζε τη διέλευση της πορείας, αποσύρθηκε όμως μπροστά από την πύλη, κάτω από την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων που βροντοφώναξαν «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Δεν σας θέλει ο λαός, πάρ' τις βάσεις σας και μπρος».

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Στη Σκόπελο, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκε στην αίθουσα του «Ορφέα», όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου για το Πολυτεχνείο και στην οποία μίλησε η Σούλα Πατσή - Κορέντη, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου.

Στα Τρίκαλα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πολύς ήταν ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος και συμμετείχε στην αγωνιστική - αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Εγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία Τρικάλων), με απαγγελία ποιημάτων από μαθητές, με χαιρετισμό από τον Γιώργο Λιατίφη, πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, ομιλία από τον Λάζαρο Τσουμένη, γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης, κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη που βρίσκεται στην πλατεία, και στη συνέχεια, μέσα σε δυνατή βροχή, πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση έγινε εν μέσω βροχής στο αίθριο της δημοτικής αγοράς. Χαιρέτισαν ο Στέλιος Σαριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και ο Νίκος Οικονόμου, εκ μέρους των φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Στράτος Ροδίτης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης. Ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο της Αντίστασης, όπου κατατέθηκαν στεφάνια.


ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Δυναμική και μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη προς τιμήν των 45 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η μαζική και δυναμική διαδήλωση ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης έφτασε στο προξενείο των ΗΠΑ, όπου σε μία συμβολική κίνηση οι συγκεντρωμένοι έκαψαν την αμερικανική σημαία, με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα. Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν Φοιτητικοί Σύλλογοι, το Συντονιστικό των Μαθητών, Σωματεία Εργαζομένων, φορείς, Γυναικείοι Σύλλογοι, ενώ ιδιαίτερα δυναμικά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας αντιπροσωπεία ένστολων φαντάρων κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια πήρε τη θέση της μέσα στην πορεία.

Νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής. Υπό τους ήχους των συνθημάτων «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» έγινε η κατάθεση στεφάνων από την Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Ανδρέα Κοράκη, Γραμματέα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη
Κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη
Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-74, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αντιπροσωπείες Φοιτητικών Συλλόγων, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, Ομοσπονδιών και ταξικών σωματείων, της ΕΔΥΕΘ, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας κ.ά.

Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Στην Αλεξανδρούπολη, που έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, η εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμήθηκε με συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στο πάρκο Δημοκρατίας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, που διοργάνωσε και την κινητοποίηση, μίλησε η Ματούλα Γκιδίκα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν Σωματεία Εργαζομένων, φορείς, Σύλλογοι Γυναικών, ενώ ιδιαίτερα δυναμικά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην Κατερίνη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου με αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Σιντριβάνι - Πλατάνι. Η ομιλία έγινε από τον Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ, Αντώνη Παπαδόπουλο, και ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι την πλατεία Ελευθερίας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στην Κοζάνη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργάνωσαν συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην κινητοποίηση μίλησε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, Κώστας Χατζηδαμιανός.

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Στις Σέρρες, το ΚΚΕ έκανε συγκέντρωση και πορεία. Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία ποιημάτων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ακολούθησε ομιλία από την Φιλιώ Σαραντίδου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Σερρών του ΚΚΕ.

Αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις για την 45η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Καβάλα, Κιλκίς, Πτολεμαΐδα και Ξάνθη.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν η συγκέντρωση και η πορεία στην Πάτρα. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ολγας με τη συμμετοχή των Σπουδαστικών Συλλόγων του ΤΕΙ, Φοιτητικών Συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Σωματείων, Συνδικάτων και φορέων της πόλης.

Παρευρέθηκαν ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Σπανός, από το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος και εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων η Αναστασία Χριστοφοράτου. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Βασίλη Κωσταδήμα, μέλος του Συλλόγου της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ.

Αλλες συγκεντρώσεις στην Πελοπόννησο: Στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου από Εργατικά Σωματεία και Φοιτητικούς Συλλόγους, στην Κόρινθο, στον πεζόδρομο της Εθνικής Τράπεζας από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, και στο Ναύπλιο, στην πλατεία Καποδίστρια από Σωματεία και φορείς.

Σε Ηπειρο και Ιόνιο

Στα Γιάννενα, η συγκέντρωση και πορεία του Εργατικού Κέντρου και των ταξικών σωματείων ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα από τη Δόμπολη. Το μεσημέρι, αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Ηρώων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πολλοί ήταν οι εργάτες, μαθητές, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αρτας και συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βασίλης Βάσιος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Στη Λευκάδα, η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου ολοκληρώθηκε με πορεία στον Αγιο Μηνά. Στη συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο μίλησε ο Βαγγέλης Βερροιώτης από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας.

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Αργοστόλι, Κέρκυρα, Ζάκυνθο.

Στα νησιά του Αιγαίου

Στη Σάμο, εργαζόμενοι και φοιτητές του νησιού τίμησαν τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με αντιιμπεριαλιστική πορεία στο Καρλόβασι. Στη συνέχεια, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση που οργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού και ΣΑΧΜ (Στατιστικής).

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Σάμου απηύθυνε ο Δημήτρης Καλογερής, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ψαρράς, πρόεδρος του ΔΣ του ΦΣ του ΣΑΧΜ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στα Χανιά, στην πλατεία 1866, στη Χίο, στην είσοδο του Πανεπιστημίου από σωματεία και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, στη Ρόδο, από Φοιτητικούς Συλλόγους, στη Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς, και στο Ηράκλειο, στην πλατεία Λιονταριών από εργατικά σωματεία.


ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ

ΛΕΥΚΑΔΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Από την εκδήλωση της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ
Από την εκδήλωση της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ
Το απόγευμα της Παρασκευής, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Θανάση Σγούρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακολούθησε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στις στιγμές της παράνομης δράσης της ΚΝΕ. Στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου δέσποζε η έκθεση με ντοκουμέντα των ημερών αλλά και της ζωής και της δράσης της ΚΝΕ.

Με επιτυχία έγινε ανάλογη εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Παρασκευή, στα Τρίκαλα. Ξεκίνησε με βιντεοπροβολή των ημερών του Νοέμβρη 1973, ακολούθησε ομιλία από την Κλεώνη Ντούβλη, μέλος του ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ, και ολοκληρώθηκε με ένα συγκινητικό μουσικό αφιέρωμα στην παράνομη δράση της ΚΝΕ την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Ξεχωριστή ήταν και η εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην Ικαρία, στον Αγιο Κήρυκο, το Σάββατο. Μετά από αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, έγινε απαγγελία του ποιήματος «Ανώτατες Σπουδές» του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή από μαθήτρια του Λυκείου, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι απολογίες από βασανισμένους κομμουνιστές την περίοδο της χούντας, και συγκεκριμένα του Χρ. Κουτσογιώργου, του Γ. Μωραΐτη και του Στ. Παπαγεωργάκη, την απολογία του οποίου διάβασε η εγγονή του. Προβλήθηκε επίσης απόσπασμα της θεατρικής παράστασης «Το μεγάλο μας τσίρκο», ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ικαρίας της ΚΝΕ, Γεωργία Λαρδά. Η εκδήλωση έκλεισε με βίντεο της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο.

Με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων έγινε αντίστοιχη εκδήλωση το Σάββατο στην Κέρκυρα, στο χώρο του πανεπιστημίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Πουλόπουλος, μέλος του ΤΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Ιστορικού, και την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Μπορμπότης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ