Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κράχτες» των μονοπωλίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά βαΐων και κλάδων και «σοκαριστικά» πρωτοσέλιδα υποδέχθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα αστικά ΜΜΕ την πρώτη έκθεση της «Ομάδας Δράσης» που έχει συσταθεί από την ΕΕ για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Την ίδια υποδοχή άλλωστε επιφυλάσσουν εδώ και δεκαετίες στις εκθέσεις του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, της ΕΕ, ακριβώς γιατί πρωταρχικός στόχος αυτών των κατ' ευφημισμόν εκθέσεων είναι να διευκολύνουν το πέρασμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας, εμφανίζοντάς τες ως μονόδρομο και εκβιάζοντας τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται δηλαδή για βοήθεια από τους ξένους συμμάχους της πλουτοκρατίας που, όταν δεν προκαλείται, γίνεται ασμένως αποδεκτή. Το ίδιο ακριβώς επιχειρείται με την έκθεση της «Ομάδας Δράσης», που αναμασώντας τη γνωστή καραμέλα για τις «παθογένειες της δημόσιας διοίκησης», αναγορεύει ως ύψιστη προτεραιότητα την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που ήδη έχουν δρομολογηθεί από κυβέρνηση και τρόικα. Μόνο ασυγχώρητα αφελείς θα πίστευαν ότι η ομάδα δράσης υπό τον Χ. Ράινχεμπαχ νοιάζεται να διορθώσει τα κακώς κείμενα στη δημόσια διοίκηση προς όφελος των συμφερόντων του λαού. Αλλη είναι η δουλειά τους: Να ανοίξουν το δρόμο για να προωθούν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, μέσω της "δραστικής μείωσης του κράτους", της σημαντικής συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης, το "άνοιγμα των αγορών" και τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας, τη διασφάλιση ρευστότητας για τα μονοπώλια, κοκ. Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να «τσιμπάνε» στα όσα λένε οι πληρωμένοι κράχτες των μονοπωλίων, αλλά να τραβήξουν το δικό τους δρόμο για να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Υποκριτές

Τεράστια η κοινωνική ευαισθησία του συγκυβερνώντος ΛΑ.Ο.Σ. Εξαιρετικά συγκινητική η πρότασή του προς την κυβέρνηση στην οποία μετέχει: «Εμείς προτείνουμε στην κυβέρνηση να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος για τα ακίνητα πάνω από 120 τ.μ., και να υπάρξει επανεξέταση του μέτρου αυτού για τα ακίνητα κάτω από 120 τ.μ.».

Οποιος δηλαδή διαθέτει έστω κι ένα τετραγωνικό πάνω από τα 120 να χαρατσώνεται αυτομάτως και να διαπομπεύεται για το... αδίκημά του. Ανεξαρτήτως αν είναι άνεργος, πάμφτωχος, αν το εισόδημά του αρκεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς του. Τίποτα απ' αυτά δεν αποτελεί κριτήριο για το ΛΑ.Ο.Σ., που ψάχνει να βρει έναν τρόπο και το χαράτσι να στηρίξει, όπως στηρίζει συνολικά τη φοροεπιδρομή και τη φορολεηλασία του λαού και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, και να πουλήσει στο λαό «κοινωνική ευαισθησία».

Εχει όμως αποκαλυφθεί ο ρόλος του. Κόμμα αντιδραστικό, βαθιά αντιλαϊκό, που θα στηρίξει οτιδήποτε επιβληθεί στο λαό προκειμένου να διασωθεί η πλουτοκρατία, αυτή που σώρευσε τα χρέη.

Καταστροφή και ξεπούλημα

Δεν έχει σταματημό η καταστροφική πολιτική που ακολουθείται στον αγροτικό τομέα. Η πολιτική του μνημονίου και της τρόικας έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει ακόμα όρθιο. Με ταχύτατες διαδικασίες ξεπουλιούνται από την ΑΤΕ και οι τελευταίες συνεταιριστικές αγροτοβιομηχανίες στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία) βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ξεπουλήματος. Σε διαδικασία ξεπουλήματος βρίσκονται επίσης η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και οι Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ), ενώ σειρά πρόκειται να πάρει και η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Από την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της ΕΕ και της ΚΑΠ μόνο αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν για τη χώρα και τους αγροτοκτηνοτρόφους. Πριν το 2005 η παραγωγή καπνού στη χώρα ήταν 120.000 τόνοι. Τώρα παράγονται μόλις 20.000 τόνοι καπνού και η ΣΕΚΑΠ ξεπουλιέται. Πριν το 2005 η παραγωγή ζάχαρης ήταν 320.000 τόνοι. Φέτος η παραγωγή ζάχαρης είναι μόλις 35.000 τόνοι και η ΕΒΖ ξεπουλιέται. Το 2010 δαπανήθηκαν για εισαγωγές ζωοτροφών 371,2 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΛΒΙΖ ξεπουλιέται. Η κτηνοτροφία καταρρέει λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και της μείωσης των τιμών παραγωγής και το τελευταίο στήριγμα των κτηνοτρόφων η «ΔΩΔΩΝΗ» οδηγείται στο ξεπούλημα. Η πολιτική αυτή είναι ολέθρια και επιζήμια. Δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει πράξη. Πρέπει να ανατραπεί σε όφελος των συμφερόντων του λαού. Των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων. Η λύση βρίσκεται στη λαϊκή εξουσία, όπως προτείνει το ΚΚΕ, όπου ο λαός θα είναι νοικοκύρης στον τόπο του!

Κοροϊδεύει το λαό της Αθήνας

Κοροϊδεύει χοντρά το λαό της Αθήνας η φιλοκυβερνητική δημοτική αρχή της πρωτεύουσας (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγοι) αναφορικά με το νέο φοροχαράτσι που επιχειρείται να εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή της βρίσκει να πει ότι «θεωρεί πολιτικά εσφαλμένη τη σύνδεση της είσπραξης φόρων της Κεντρικής Κυβέρνησης με την είσπραξη λογαριασμών κοινής ωφέλειας», ότι «η καθυστέρηση ή μη εξόφληση των λογαριασμών, λόγω της πρόσθετης δαπάνης του φόρου (...) δημιουργεί προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία των δήμων, για τους οποίους τα συνεισπραττόμενα με τη ΔΕΗ δημοτικά τέλη αποτελούν στοιχειώδεις πόρους λειτουργίας», ή ότι ο δήμος «θα ενισχύσει τις υπηρεσίες του, προς διευκόλυνση των δημοτών στην αντιμετώπιση των θεμάτων που συνδέονται με το συγκεκριμένο νόμο, ως προς τη χορήγηση των στοιχείων και πιστοποιητικών για τη διόρθωση λαθών, την οικογενειακή κατάσταση, καθώς και τις παροχές συμβουλών κ.τ.λ.».

Αποδέχεται πλήρως το χαράτσωμα του λαού. Το απέδειξε και προχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν αρνήθηκε να υιοθετήσει σχετικό σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, να εκφράσει κάθετη αντίθεση στα νέα χαράτσια για τα σπίτια, να στηρίξει με κάθε τρόπο όσους αδυνατούν να τα πληρώσουν και όσους αρνούνται επίσης να κάνουν δραστικές περικοπές στις ανάγκες της ζωής τους για να τα πληρώσουν. Να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες του δήμου (Ηλεκτρολογικό, Νομική Υπηρεσία, κ.ά.), προκειμένου να στηρίξουν όλους όσοι θα υποστούν τις συνέπειες της μη πληρωμής των χαρατσιών με διακοπή ρεύματος, νομικές κυρώσεις κ.λπ.

Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1949 -1968

Β' ΤΟΜΟΣ

Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι η ιστορία της ιδεολογικής, οργανωτικής και πολιτικής χειραφέτησης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα από την αστική. Γι' αυτό στην υπερενενηντάχρονη πορεία του δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται την αντικομμουνιστική επίθεση με όλες τις μορφές: Την πιο ωμή κρατική βία - φυλακίσεις, εξορίες, θανατικές ποινές και εκτελέσεις για δήθεν εθνική προδοσία - τη συκοφάντηση της προσφοράς του στον απελευθερωτικό αγώνα με τη διαστρέβλωση γεγονότων, με το «ξαναγράψιμο της Ιστορίας της Αντίστασης 1941 - 1944» και την απαξίωση της Ιστορίας του ΔΣΕ και του ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, που συνδέθηκαν με περιόδους ανόδου της ταξικής πάλης.

Κάθε βήμα ιδεολογικής και πολιτικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις σύγχρονες συνθήκες εξαγριώνει τον ταξικό αντίπαλο και ταυτόχρονα τον κάνει πιο ευέλικτο στη χρησιμοποίηση αποστατών, αναχωρητών, οπορτουνιστών προερχόμενων από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Ασπίδα του Κόμματός μας είναι η ίδια η εργατική τάξη, οι πρωτοπόροι νέοι και νέες εργατικής και λαϊκής καταγωγής, οι συνειδητοί επιστήμονες και επιστημόνισσες, γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική. Το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Μουάι Κιμπάκι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Κενυάτης Πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι γιόρτασε την περασμένη Τρίτη τα ογδοηκοστά του γενέθλια έχοντας ανοίξει για τα καλά τα μέτωπα του πολέμου στη γειτονική (με την Κένυα) Σομαλία, όπου η υποτιθέμενα σύντομη επέμβαση του στρατού κατά των ισλαμιστών της Αλ Σαμπάμπ μπήκε ήδη στο δεύτερο μήνα και δε φαίνεται να τελειώνει εύκολα...

Γι' αυτό και ο Κιμπάκι αναζήτησε και πέτυχε μεσοβδόμαδα τη συγκρότηση συμμαχίας της Κένυας με την Ουγκάντα και τη Σομαλία προκειμένου να εξαπολυθεί, όπως ανακοινώθηκε, μία «συντονισμένη επίθεση» κατά των ισλαμιστών της Αλ Σαμπάμπ. Ωστόσο, σύντομα ο ίδιος κατάλαβε πως αυτό δεν αρκεί για να βγάλει την Κένυα από την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική περιπέτεια στην οποία ενεπλάκη (με τις προτροπές και τις πιέσεις ΗΠΑ και Γαλλίας...). Επιχείρησε έτσι «νομιμοποίηση» της στρατιωτικής παρουσίας του κενυατικού στρατού στη Σομαλία ανακοινώνοντας συμμετοχή Κενυατών στρατιωτών στην εκεί αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης (AMISOM), που συχνά κατηγορείται για αδιάκριτη χρήση πυρός σε Σομαλούς αμάχους...

Με ή άνευ «νομιμοποίηση» ένα είναι σίγουρο: η Κένυα εμπλέκεται σε μια ιμπεριαλιστική περιπέτεια με ό,τι σημαίνει αυτό για το λαό, ενώ και οι προ βδομάδων επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ναϊρόμπι δείχνουν ότι οι συγκρούσεις με τους ισλαμιστές μπορούν να μεταφερθούν και εκεί. Το πρόσχημα της αντιμετώπισης των ισλαμιστών είναι επίσης πολύ αξιοποιήσιμο από διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.


Δ.Ο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org