Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Κλιμακώνεται η προετοιμασία των συνδικάτων για τη μεγάλη πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη
  • Σταθμός κλιμάκωσης η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά την Τρίτη 25 Οκτώβρη
  • Σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε άλλους χώρους δουλειάς
  • Στους δρόμους και οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και οι βιοπαλαιστές αγρότες
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απεργούν στις 25 Οκτώβρη ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και μεταλλεργάτες

Από τη χτεσινή συγκέντρωση σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα
Ούτε σφυριά θα πέσει, ούτε προπέλα θα γυρίσει, ούτε γερανογέφυρα θα κινηθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, την Τρίτη 25 Οκτώβρη, με τους εργαζόμενους στους πιο νευραλγικούς κλάδους, τους ναυτεργάτες, τους λιμενεργάτες της COSCO και τους μεταλλεργάτες της Ζώνης, αυτούς που με τον ιδρώτα τους παράγουν αμύθητο πλούτο και κέρδη για εφοπλιστές, εργολάβους και άλλα μεγαθήρια, να προχωρούν στην 24ωρη απεργία τους. Ενας σημαντικός σταθμός μπροστά στη γενική πανελλαδική απεργία της 9ης Νοέμβρη, μέσα από τον οποίο ο κάθε κλάδος προβάλλει τις διεκδικήσεις του.

Πιο συγκεκριμένα, απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση έχουν πάρει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΜΕΝ και ΠΕΑΘΕΝ, που οργανώνουν και προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στον Ηλεκτρικό (πλοία «Blue Star»), τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοξυλουργών, όπως και το σωματείο των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ).

Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά το Σωματείο ΠΕΠΡΝ (Ρυμουλκά).

«Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Η αναθεώρηση - τερατούργημα του "Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου" (ΚΙΝΔ) δεν θα περάσει», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και απαιτούν την απόσυρση της αναθεώρησης - έκτρωμα του ΚΙΝΔ, ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Την εφαρμογή εδώ και τώρα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (BAE) σε όλους τους εργάτες, εφαρμογή της ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, χωρίς διαχωρισμό σε νέους και παλιούς, να σταματήσει η ομηρία στους εργαζόμενους μέσω εργολάβων και Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας (ΟΦΕ), μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια απαιτεί το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, προειδοποιώντας ότι στις 25 Οκτώβρη «Θα παγώσουν οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ».

Μάλιστα το σωματείο αναδεικνύει και το αίσχος του κυβερνητικού αυταρχισμού, που αυτές τις μέρες, στον έναν χρόνο από το εργοδοτικό έγκλημα που οδήγησε στον θάνατο τον εργάτη Δημήτρη Δαγκλή σε μία από τις γερανογέφυρες, η COSCO, η «D-Port» και η κυβέρνηση καλούν σε απολογία τον πρόεδρο του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκο Μπεκρή, και τον πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Νίκο Ξουράφη, για την απεργία στις 25 Οκτώβρη του 2021. Κατηγορούνται μάλιστα για παρακώλυση της συγκοινωνίας μέσα στο λιμάνι, «δηλαδή την ημέρα που θρηνούσαμε τον Δημήτρη και ξεκινούσαμε τη μεγαλειώδη 7ήμερη απεργία».

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της απεργίας έχουν μπει ήδη τα Συνδικάτα Μετάλλου και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, που κάθε μέρα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στη Ζώνη. Χτες συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Ναυπηγειο του Διαμαντή στην Σαλαμίνα. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μετάλλου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Σωτήρη Πουλικόγιαννη, κάλεσαν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή και στις δύο απεργίες και στις συγκεντρώσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Σε «μετωπική σύγκρουση» για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Κινητοποίηση χτες στον ειδικό εκκαθαριστή για να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργολαβικών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα γραφεία του ειδικού εκκαθαριστή
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα γραφεία του ειδικού εκκαθαριστή
Με «μετωπική σύγκρουση» προειδοποιούν την κυβέρνηση τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, εάν δεν δώσει άμεσα λύση με τους εργολαβικούς εργαζόμενους και δεν σταματήσει τις μεθοδεύσεις για ξήλωμα όλου του προσωπικού και λουκέτο στην επιχείρηση μέχρι το τέλος του έτους.

«Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω», είναι στο μεταξύ η απάντηση του ειδικού εκκαθαριστή στην απαίτηση για επαναπρόσληψη των έξι μέχρι στιγμής απολυμένων εργαζομένων από τον εργολάβο της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ». Απέφυγε κάθε εμπλοκή, παραπέμποντας χτες τα Σωματεία και τους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην κυβέρνηση.

Καθοριστική θα είναι και η συνάντηση αύριο, Παρασκευή 21 Οκτώβρη, στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων. Ενώ τα Σωματεία θα προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και ανάλογα με τις απαντήσεις της κυβέρνησης θα λάβουν και τις αποφάσεις τους για τη συνέχεια.

«Ξηλώνουν» τους εργαζόμενους, ξεκινώντας από τους εργολαβικούς

Στη χτεσινή συγκέντρωση στην έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, όπου έχει εγκατασταθεί ο ειδικός εκκαθαριστής, συμμετείχαν εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, μεταφέροντας την απαίτηση για ανάκληση των έξι μέχρι στιγμής απολύσεων συναδέλφων τους.


Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Τα Σωματεία των εργαζομένων κατήγγειλαν τις απολύσεις των συναδέλφων τους, αναδεικνύοντας ότι αυτές εντάσσονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για να ξεκινήσει η απομάκρυνση του συνόλου του προσωπικού και να μπει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ μέχρι το τέλος του έτους. Τόνισαν ότι στο σκεπτικό της κατάπτυστης τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Ιούνη αναφέρεται ότι το σύνολο του προσωπικού θα παραμείνει μέχρι τη «μετάβαση» στο νέο σχήμα, καθώς και ότι μέχρι τότε η ΛΑΡΚΟ θα βρίσκεται είτε σε καθεστώς λειτουργίας είτε συντήρησης.

Απαίτησαν να ενσωματωθούν οι εργαζόμενοι με εργολαβικό καθεστώς στη ΛΑΡΚΟ, υπογράφοντας αντίστοιχες συμβάσεις με το υπόλοιπο προσωπικό και τόνισαν ότι στην πλειοψηφία τους εργάζονται στον τομέα της συντήρησης και είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Σημείωσαν μάλιστα ότι μετά το σταμάτημα της λειτουργίας, εάν διαλυθεί και το τμήμα της συντήρησης, σταματά κάθε δραστηριότητα και ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο ειδικός εκκαθαριστής απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα και στα όσα αποκάλυπταν οι εργαζόμενοι, ρίχνοντας τις ευθύνες στον εργολάβο και παραπέμποντας τους εργαζόμενους και τα Σωματεία στην κυβέρνηση. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του εργολάβου, ενώ αναφορικά με την ενσωμάτωση των εργολαβικών σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει τέτοια δυνατότητα, δείχνοντας ουσιαστικά ότι δεν έχει και καμία διάθεση εμπλοκής και ότι πρόκειται για ζητήματα που τα χειρίζεται η κυβέρνηση.

«Δεν πρόκειται για καβγά μεταξύ του εργολάβου και της ΛΑΡΚΟ. Απληστοι είναι και οι δύο όσον αφορά τους εργαζόμενους, το αίμα μάς έχουν πιει», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους. Επισήμανε ότι για τους εργαζόμενους οι απολύσεις των εργολαβικών συναδέλφων τους «είναι η γραμμή της κυβέρνησης που προετοιμάζει να απομακρύνει όλους τους εργαζόμενους από τους χώρους δουλειάς και από τα σπίτια των οικισμών».

Τόνισε ότι τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και κάλεσε σε ετοιμότητα για «μετωπική σύγκρουση» με την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από μια ΛΑΡΚΟ «άδεια» και εκτός λειτουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία θα ενημερώσουν εγγράφως τα αρμόδια υπουργεία και θα απαιτήσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στην αυριανή συνάντηση, ενόψει και των νέων Γενικών Συνελεύσεων.

Να σημειώσουμε ότι τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν ήδη πάρει απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Πλάι στους εργαζόμενους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος συνομίλησε με μέλη των διοικήσεων των Σωματείων και εργολαβικούς εργαζόμενους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και τόνισε ότι το Κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους.

Σε παρέμβασή του μάλιστα προς τον ειδικό εκκαθαριστή, ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι ο ίδιος οφείλει να παρέμβει στο αρμόδιο υπουργείο και να ζητήσει να δοθεί λύση με το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει στη συντήρηση του εργοστασίου από τη στάση του εργολάβου και την απόλυση των εργαζομένων. Τόνισε δε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο ειδικός εκκαθαριστής βρίσκονται αντιμέτωποι με «παράβαση καθήκοντος», καθώς έχουν ευθύνη να αποτρέψουν την περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και ανέδειξε ότι είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται αυτή η κατάσταση με τον εργολάβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων και των υποδομών.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις για τις 9 Νοέμβρη έχουν ανακοινωθεί σε:

-- Αθήνα, 10.30 π.μ. στα Προπύλαια

-- Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πειραιά, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20)

-- Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αλιβέρι, 10.30 π.μ. άγαλμα Λιγνιτωρύχου

-- Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου.

-- Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Νικολαΐδου και Ηρώων Πολυτεχνείου.

-- Ζάκυνθο, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου.

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

-- Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη.

-- Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου.

-- Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

-- Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λέσβο, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

-- Πύργο, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Σάμο, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., ΕΚ Εύβοιας

-- Χανιά, 10 π.μ., Δημοτική Αγορά

-- Χίο, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Κάθε χώρος δουλειάς και ένα απεργιακό μετερίζι

Τρεις βδομάδες απομένουν μέχρι τη μεγάλη πανελλαδική γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη, και κάθε μέρα που περνάει είναι μέρα «μάχης» για τα εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα που οργανώνουν τη μεγάλη αυτή αναμέτρηση.

Με εξορμήσεις, περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, ακόμα και απεργίες, τα εργοστάσια και τα γιαπιά, τα γραφεία και τα λιμάνια, τα σχολειά και τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε μετερίζια οργάνωσης της πάλης.

Στο επίκεντρο της μάχης βρίσκονται οι διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή ΣΣΕ, για την προστασία του εισοδήματος από τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα που έχει ανάγκη το λαϊκό νοικοκυριό, για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, για να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου, να σταματήσει η δίωξη του εργάτη που βγήκε μπροστάρης στον αγώνα.

Το μήνυμα εκπέμπεται από παντού: Οι εργαζόμενοι δεν θα σφίξουν άλλο το ζωνάρι, δεν θα προσαρμοστούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στα «voucher» και τα «pass».

Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια σε γειτονιές της Αττικής

Κλιμακώνοντας τη μάχη μπροστά στην απεργία, μια σειρά από σωματεία και μαζικοί φορείς σε δήμους της Αττικής οργανώνουν συλλαλητήρια, με διεκδικήσεις ενάντια στην ακρίβεια, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από δημοτικά τέλη, για να μπει από τώρα τέλος σε κάθε προσπάθεια που κάνουν δημοτικές αρχές για περικοπές στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση σχολείων, αθλητικών χώρων και άλλων υποδομών.

Συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. σωματεία και φορείς του Αγίου Δημητρίου στην πλατεία Α. Βελουχιώτη.

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη συλλαλητήρια θα γίνουν σε: Καλλιθέα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δαβάκη, Μεταμόρφωση, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, Γαλάτσι, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας και θα ακολουθήσει πορεία στο δημαρχείο.

Συλλαλητήριο στη Νάουσα
Συλλαλητήριο στη Νάουσα
Στο Περιστέρι, συλλαλητήριο θα γίνει την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού μεταφέρουν καθημερινά τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία προς την απεργία του Νοέμβρη, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν για αύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας και συγκεκριμένα: Τσιμισκή 136 (κέντρο), Πόντου 115 (Καλαμαριά) και Μεγάλου Αλεξάνδρου 25 (Εύοσμος).

Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού της Νάουσας πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και σωματεία για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης μίλησαν ο Νίκος Μάντζιος, από την «Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων», ο οποίος αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ο Γιάννης Διάκογλου, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, και ο Αλέκος Κύρκας, αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚ Νάουσας και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος», όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, με ψίχουλα έναντι μισθού, παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες απίστευτης ακρίβειας.

Ακολούθησε πορεία με κατάληξη στο δημαρχείο, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους στον δήμαρχο. Απαιτούν μείωση των δημοτικών τελών σε λογαριασμούς όπως νερού, ρεύματος, καμία διακοπή νερού και ρεύματος σε κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας, την παροχή δωρεάν ξύλων για όλο τον λαό και την εξασφάλιση πετρελαίου για τη λειτουργία των σχολείων.

Συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του, το επόμενο διάστημα, το ΕΚ Νάουσας προγραμματίζει την Παρασκευή 4/11 παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας.

Στις Σέρρες, εργατικά σωματεία και φορείς θα διοργανώσουν πικετοφορία για την ακρίβεια την Παρασκευή 4 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο Κιλκίς με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη σωματείων και φορέων έπειτα από κάλεσμα των κλαδικών Σωματείων στα Τρόφιμα - Ποτά, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, της Πρωτοβουλίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κιλκίς, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Κιλκίς και του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τον ΣΕΠΕ Κιλκίς, το Σωματείο Μικροπωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κιλκίς, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, αλλά και συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους δουλειάς. Αποφάσισαν να διοργανώσουν συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια την Τετάρτη 2/11 στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης και απεργιακή συγκέντρωση στις 9/11, στις 10.30 π.μ., στην ίδια πλατεία.

Στη Δράμα, τα σωματεία της πόλης οργανώνουν σήμερα Πέμπτη παρέμβαση, στις 11 π.μ., στη ΔΕΗ, τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας, την Πέμπτη 27 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στη ΔΕΥΑΔ και το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 11 π.μ. σε σούπερ μάρκετ της πόλης.

Στην Ξάνθη, κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία, σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. και προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» στις αρχές Νοέμβρη.

Στο Ηράκλειο, θα γίνει συλλαλητήριο σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. Στα Χανιά, θα γίνει συλλαλητήριο σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στη Δημοτική Αγορά.

Στη Χίο, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καλεί σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ, την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 12 μ., ενάντια στην ακρίβεια.

Στην Καβάλα, θα διοργανωθεί συναυλία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης ενάντια στην ακρίβεια, την Παρασκευή 4 Νοέμβρη.

Να συνδυαστούν οι αγώνες του κλάδου με τον απεργιακό ξεσηκωμό στις 9 Νοέμβρη

Σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας στις 9 Νοέμβρη και τον συντονισμό των σωματείων και των εργαζομένων του κλάδου πραγματοποίησε το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Βοιωτίας - Ευβοίας και περιοχής Αυλώνα, την περασμένη Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρησιακών Σωματείων, όπως της «Famar» και της «Galenica», καθώς και εργαζόμενοι του κλάδου, ενώ παρευρέθηκε ο Γιάννης Σωτηράκος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Στην εισήγησή του, ο Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, αναφέρθηκε αρχικά στην τεράστια αύξηση κερδών που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι φαρμακοβιομήχανοι, σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή αρνούνται την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με γενναίες αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν 12ωρα και εντατικοποίηση της εργασίας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβική εργασία, και βλέπουν το πενιχρό τους εισόδημα να εξανεμίζεται από την εκτίναξη της ακρίβειας σε βασικά λαϊκά αγαθά.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες που αναπτύχθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά χώρων δουλειάς του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, όπως στη «Famar» και την «Boehringer», τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς που θα αντιστοιχίζονται στις σημερινές ανάγκες και δεν βολεύονται με τα ψίχουλα και τις δωροεπιταγές. Σημείωσε ότι σε χώρους δουλειάς του κλάδου δίνονται «μάχες με μαζικές διαδικασίες, συνελεύσεις, συζήτηση με τους εργαζόμενους, αντιπαράθεση με τον συνδικαλισμό της ενσωμάτωσης και της συναίνεσης», και παράλληλα επισήμανε ότι οι μικρές εστίες αντίστασης και διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς θα πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο απεργιακό κύμα στις 9 Νοέμβρη.

«Ενιαία, συντονισμένα, συλλογικά και οργανωμένα θα πρέπει να είναι η απάντησή μας απέναντι σε αυτούς που υπονομεύουν τη ζωή μας», σημείωσε ο Πελοπίδας Μελισσάρης και κάλεσε σε συντονισμό της δράσης για να αποτελέσει η απεργία έναν σημαντικό αγωνιστικό σταθμό για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες των επιχειρησιακών Σωματείων για Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες και να αξιοποιηθεί η απεργία για ανάπτυξη της πάλης και εξειδίκευση των αιτημάτων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις

Ξεχωριστή σημασία μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση αποκτά η συμμετοχή των εργαζομένων στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων τους που πραγματοποιούνται συνεχώς αυτόν τον καιρό.

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, στις 5 μ.μ.

-- Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, στις 11 π.μ., στο ΕΚΘ.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Μεσσηνίας, στις 6.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην νομαρχίας).

Την Κυριακή 23 Οκτώβρη:

-- Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων», στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών νομού Αττικής και Περιχώρων, στις 6 μ.μ., στον ΣΕΗΕΑ (πλατεία Ελευθερίας 2, πλατεία Κουμουνδούρου).

Συσκέψεις συντονισμού

Στην Ελευσίνα, αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Χαριλάου 30). Στη Λυκόβρυση - Πεύκη, την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο προαύλιο του δημαρχείου Λυκόβρυσης.

Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) καλεί σε σύσκεψη συντονισμού της δράσης όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία της Θεσσαλίας, την Κυριακή 23 Οκτώβρη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οπως ενημερώνει, ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή: Τα Παραρτήματα Τρικάλων και Καρδίτσας του Συλλόγου, το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων» (Βόλος), ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών - DJ Λάρισας καθώς και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται αφού υπάρξει επικοινωνία με το παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ.

Πετυχημένη στάση εργασίας στις Κτιριακές Υποδομές

Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας πραγματοποίησαν χτες, με μεγάλη συμμετοχή, οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές, απαιτώντας ουσιαστική ενίσχυση των μισθολογικών - εργασιακών δικαιωμάτων τους και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα, των αρμοδιοτήτων και του τεχνικού προσωπικού.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο τους, οι συγκεντρωμένοι ήρθαν αντιμέτωποι με την παρουσία αστυνομίας, την οποία καταδίκασαν και απαίτησαν την άμεση απομάκρυνσή της. Μάλιστα, σημειώνει το Σωματείο ότι ο εκπρόσωπος της διοίκησης της εταιρείας αρνήθηκε πως κάλεσε την αστυνομία, ενώ «ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης είπε ότι πάντα παίρνουν εντολή από τα κεντρικά όταν υπάρχει υποψία επεισοδίων!».

Σήμερα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ θα ακολουθήσει νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης.

Σήμερα οι στάσεις εργασίας στη «ΦΑΜΑΡ»

Σε δίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες (12 μ. - 2 μ.μ., 2 μ.μ. - 4 μ.μ., 10 μ.μ. - 12 μεσάνυχτα) και τα εργοστάσια του ομίλου προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ», με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντηση με την εργοδοσία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Σωματείο διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που έχει αποφασιστεί μέσα από συνελεύσεις. Καταγγέλλει την εργοδοσία που προσπαθεί να ξεμπερδέψει με το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, μέσα από τη χορήγηση δωροεπιταγών, με βάση τη δική της πρόταση, που δεν έχει γίνει δεκτή από τους εργαζόμενους. Ακόμα και τα ψίχουλα αυτά, όπως καταγγέλλει, δεν τα δίνει σε όλους, αλλά αποκλείει το εργολαβικό προσωπικό που δουλεύει σε μια σειρά από πόστα.

Στο μεταξύ, το Σωματείο θέτει στο προσκήνιο μια σειρά από διεκδικήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο τμήμα παραγωγής στο εργοστάσιο της Ανθούσας, το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Τονίζει την ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας πριν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα πόστα τους (μετρήσεις για τον καπνό, αυτοψία από κλιμάκιο των αρμόδιων υπηρεσιών, κ.τ.λ.), ενώ υπενθυμίζει τα αιτήματα που έχει θέσει, με αφορμή και προηγούμενες πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή, να γίνουν ασκήσεις πυρκαγιάς σε όλα τα εργοστάσια και τις βάρδιες, να δημιουργηθεί πλατφόρμα για την ενημέρωση του προσωπικού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιά, αποκλεισμός από χιόνια, κ.τ.λ.). Το Σωματείο ζητά από την εταιρεία να διασφαλιστούν τα μεροκάματα των εργαζομένων της νυχτερινής βάρδιας, να μη χορηγηθούν άδειες άνευ αποδοχών σε περίπτωση που η αποκατάσταση των ζημιών καθυστερήσει, να μην προβεί σε αντικατάσταση ημερών εργασίας με ενδιάμεσο ρεπό.

Παρέμβαση στον χώρο πραγματοποίησαν νωρίς χτες το πρωί το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής και η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΦΣΕΕ), με στόχο να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα κληθεί να δουλέψει σε ακατάλληλες και επιβλαβείς για την υγεία του συνθήκες. Είχε προηγηθεί η άφιξη της πρωινής βάρδιας, καθώς οι εργαζόμενοι δεν είχαν ενημερωθεί από την εργοδοσία. Η βάρδια τελικά αποχώρησε με τη διαβεβαίωση ότι τα μεροκάματα θα καταβληθούν κανονικά.

ΞΑΝΑ ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ
Βουτιά θανάτου στον γκρεμό του λατομείου με το ειδικό όχημα

Το μακελειό στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται. Την Τετάρτη 26 Οκτώβρη η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Ούτε μια βδομάδα δεν περνάει με νέα εργατικά «ατυχήματα» και μάλιστα θανατηφόρα σε μια σειρά χώρους δουλειάς, προσθέτοντας και νέα θύματα στη «λίστα θανάτου» κράτους και εργοδοσίας.

Τελευταίο θύμα ο 52χρονος εργαζόμενος σε λατομείο στη Μάκρη Εβρου, που χτες έχασε τη ζωή του. Ο εργαζόμενος ανασύρθηκε από τους συναδέλφους από το όχημα (ντάμπερ) με το οποίο εκτελούσε την εργασία του όταν αυτό ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί του αρμόδιου γραφείου εγκληματολογικών ερευνών, για να διερευνήσουν τις συνθήκες του δυστυχήματος, ενώ προανάκριση διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του 52χρονου εργαζόμενου, όπως επίσης και τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Δεν γίνεται να μη νιώθουμε οργή που ακόμα ένας εργαζόμενος μπαίνει στη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ολοι οι νεκροί και οι τσακισμένοι εργάτες δεν είναι ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Αιτία είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς για να τελειώσει το έργο, για να φύγει η παραγγελία, είτε από την πίεση να βάλουμε πλάτη για να πάει καλά η επιχείρηση. Είναι τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, αφού για την εργοδοσία και το κράτος της αυτά θεωρούνται κόστος.

Δεν γίνεται, κάθε φορά στο τέλος υπαίτιος να παρουσιάζεται ο σκοτωμένος ή να φταίει η "κακιά η ώρα". Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν μεγάλες ευθύνες που τα εργοτάξια και οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου».

Η Ενωση Οικοδόμων απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών, την άμεση στήριξη της οικογένειας όπως και τη δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση σε κάθε λατομείο. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών και την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Την Τετάρτη 26/10 η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Και το τελευταίο ατύχημα επιβεβαιώνει πόσο επίκαιρη είναι η κινητοποίηση που οργανώνει το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής την Τετάρτη 26 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., για τον βαρύ «φόρο αίματος» που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση και να βροντοφωνάξουν «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!».

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Υψώνουν «τείχος» στην ομηρία και απαιτούν μόνιμη δουλειά

Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Από παλιότερη πανελλαδική κινητοποίηση

Eurokinissi

Από παλιότερη πανελλαδική κινητοποίηση
Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν αύριο Παρασκευή οι χιλιάδες εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒΣΣ), διεκδικώντας για άλλη μια φορά το δικαίωμα στην εργασία, καθώς τουλάχιστον οι μισοί απ' αυτούς κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά μετά από πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που ακυρώνει τμήμα της προκήρυξης 4Κ/2020 για την πρόσληψή τους με μόνιμη σχέση εργασίας.

Στο πλαίσιο της απεργίας, το Πανελλήνιο Συντονιστικό ΒΣΣ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συγκέντρωση καλεί και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΒΣΣ στοχεύει στην εξυπηρέτηση αναγκών ηλικιωμένων ανθρώπων και ατόμων με αναπηρίες, υλοποιείται μέσα από τους δήμους και σήμερα απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πανελλαδικά σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Οι συνθήκες της πανδημίας επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά τον σημαντικό ρόλο των συγκεκριμένων εργαζομένων, με τις νέες αιτήσεις από ανθρώπους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους να αυξάνονται από 100% έως 200%.

Σε ομηρία εδώ και 20 χρόνια!

Ωστόσο οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, που πλέον έχουν συμπληρώσει σχεδόν 20 χρόνια δουλειάς, βιώνουν μια διαρκή κατάσταση εργασιακής ομηρίας, αφού μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν το καθεστώς απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ετήσιας διάρκειας. Κάθε φορά που το πρόγραμμα έληγε και οι εργαζόμενοι πάλευαν για την ανανέωσή του και για το δικαίωμα στη δουλειά, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εντείνονταν. Επιπλέον, τα χρόνια αυτά έρχονταν συχνά αντιμέτωποι με περιόδους απληρωσιάς. Ακόμα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις στις υλικοτεχνικές υποδομές, με βασικό πρόβλημα τον γερασμένο στόλο των οχημάτων, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή μετακίνησή τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τον καιρό της πανδημίας τούς βάφτισε κι αυτούς «σύγχρονες ήρωες» και υποσχέθηκε την «τακτοποίησή» τους, αντί όμως να προχωρήσει σε άμεση και χωρίς όρους μονιμοποίηση, προχώρησε στην προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ, που οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Καταρχάς οι όροι της προκήρυξης απέκλεισαν 163 εργαζόμενους. Στη συνέχεια, ενώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους όδευε προς την ολοκλήρωσή της η πρόσληψη με μόνιμη εργασιακή σχέση, πρόσφατη απόφαση του Γ' Τμήματος του ΣτΕ ήρθε να ακυρώσει τμήμα της παραπάνω προκήρυξης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους άλλοι 1.100 εργαζόμενοι, δηλαδή σχεδόν το 50% των εργαζομένων του ΒΣΣ! Από τη μεριά της η κυβέρνηση απλώς «σηκώνει τα χέρια ψηλά», δηλώνοντας ότι ...αναζητεί λύση αλλά και ότι πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ!

«Εφτασε ο κόμπος στο χτένι»

Στον «Ριζοσπάστη» μίλησε η Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΒΣΣ Αττικής και μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού, αναδεικνύοντας «τον χρόνιο εμπαιγμό που έχουμε δεχθεί οι εργαζόμενοι από όλες τις κυβερνήσεις, ζώντας σε ένα καθεστώς διαρκούς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Τον εμπαιγμό εντείνει η πρόσφατη εξέλιξη με την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Επικαλούνται κριτήρια, νόμους και διατάγματα για να πουν ότι δεν είναι έγκυρη η προκήρυξη για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων. Ομως οι νόμοι δεν είναι ουρανοκατέβατοι. Οι κυβερνήσεις τούς έφτιαξαν, για να χτυπήσουν τα δικαιώματά μας, να χτυπήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ας τους αλλάξουν λοιπόν. Γιατί κι εμείς έχουμε τον δικό μας νόμο, το δίκιο μας. Την ανάγκη όλων μας για δουλειά με δικαιώματα, για καλύτερη ζωή. Και αυτό θα παλέψουμε να γίνει πράξη με τη μαζική συμμετοχή μας στην αυριανή απεργία και στις επόμενες κινητοποιήσεις που ετοιμάζουμε, αλλά και στο μεγάλο απεργιακό ραντεβού όλων των εργαζομένων στις 9 Νοέμβρη».

Μόνη λύση η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Την απόλυτη στήριξή του στους εργαζόμενους προσφέρει εδώ και χρόνια αλλά και τώρα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό εμπαιγμό και με την ευκαιρία αναδεικνύοντας πως τα ίδια τα πράγματα πιστοποιούν ότι «δεν αποτελούν λύση οι προκηρύξεις με "ειδική μοριοδότηση", απαιτείται μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας».

Απέναντι στον διαρκή εμπαιγμό των εργαζομένων, το Συνδικάτο τονίζει: «Εχουμε χορτάσει μεγάλα λόγια και υποσχέσεις! Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αντοχής! Τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε και η ίδια αλλά και η προηγούμενη. Να σταματήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν τις "αθώες περιστερές" και ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα».

Το Συνδικάτο κάνει και μια σημαντική υπενθύμιση στα κόμματα εκείνα που δείχνουν «όψιμο ενδιαφέρον». Πιο συγκεκριμένα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος είχαν απορρίψει από κοινού την πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 103, το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου. Είναι το ίδιο άρθρο που επικαλούνται όλες οι κυβερνήσεις για να απορρίπτουν τα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων.

Στους δρόμους και οι φτωχοί ΕΒΕ στις 9 Νοέμβρη

Κάλεσμα αγώνα από την ΟΒΣΑ. Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισαν στη Λάρισα

Από τη σύσκεψη των ΕΒΕ στη Λάρισα
Από τη σύσκεψη των ΕΒΕ στη Λάρισα
Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) προς όλους τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες για μαζική συμμετοχή μαζί με τους εργαζόμενους στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα Χαυτεία.

«Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα, μένοντας σιωπηλοί μέσα στο μαγαζί. Ηρθε η ώρα να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, για το εισόδημά μας, για το μέλλον των επιχειρήσεών μας», σημειώνει η ΟΒΣΑ, αναδεικνύοντας όλα όσα «πνίγουν» τους αυτοαπασχολούμενους (χρέη, φορομπηξία, Τέλος Επιτηδεύματος κ.ο.κ.).

«Αυτά που μας πνίγουν... μας βγάζουν στο δρόμο», τονίζεται στο κάλεσμα σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο από "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" που όλο τάζουν "φως στο τούνελ" για να μας έχουν συνεχώς στο "περίμενε" και να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Ηρθε η ώρα να τους προσπεράσουμε με τον αγώνα μας. Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε επαγγελματία που προβληματίζεται και δεν αντέχει το άγχος της ανασφάλειας και τη θηλιά των χρεών, να συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στις 9 Νοέμβρη να πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες διαδηλωτές. Για να παγώσουν αυτοί και όχι εμείς».

Συντονίζονται και κατεβάζουν τα ρολά στη Λάρισα

Την απόφαση να συμμετάσχουν στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, κατεβάζοντας τα ρολά των επιχειρήσεών τους και συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο, πήρε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λάρισας, μετά από μαζική σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων και αντιπροσώπων των Σωματείων μελών της Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, το Σάββατο θα γίνει συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Εστίασης, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης τους.

Για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν μίλησε εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Σακελλαρόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε να λύσουμε μία δύσκολη εξίσωση, από τη μία πτώση τζίρου και από την άλλη τεράστια αύξηση των λειτουργικών εξόδων, με τις μεγάλες αυξήσεις ιδιαίτερα στην Ενέργεια. Οι επιχειρήσεις μας πλέον είναι ζημιογόνες και τα κέρδη μας μηδενικά».

Εκπρόσωποι σωματείων πήραν τον λόγο και περιέγραψαν τα προβλήματά τους, με τους υψηλούς λογαριασμούς στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και αλλού, να εξανεμίζουν το εισόδημά τους. Στάθηκαν ακόμα στα μέτρα - ψίχουλα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτά δεν επαρκούν, αφού ήδη χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι είναι «πνιγμένοι» στα χρέη, με δεδομένα και τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία και την οικονομική κρίση.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει κοινός βηματισμός με τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους και άλλους φορείς, αφού όπως ακούστηκε και από τοποθέτηση, «αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά, χρειάζεται να ενώσουμε τις φωνές διεκδίκησης για να ακουστούμε πιο δυνατά».

Στις διεκδικήσεις των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ περιλαμβάνονται η επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και φθηνότερα τιμολόγια, κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Αμεση ρύθμιση των χρεών και διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, τόκων και προστίμων, αλλά και του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο. Επίσης, διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Αυξήσεις στις συντάξεις, καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα για γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις

Από τη Λιβαδειά πέρασε προχτές η «σκυτάλη» των συγκεντρώσεων που οργανώνουν τα συνταξιουχικά σωματεία σε όλη τη χώρα, με εκατοντάδες συνταξιούχους να απαιτούν αυξήσεις στις συντάξεις, μέτρα προστασίας από το κύμα της ακρίβειας και τον πληθωρισμό, ρεύμα φθηνό για τον λαό.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία της Λιβαδειάς, χαιρέτισαν ο Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος του Σωματείου ΟΑΕΕ Θήβας, η Β. Γκικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου ΙΚΑ Λιβαδειάς, ο Λ. Γκικόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Δημοσίου Βοιωτίας, ο Κ. Κολιούσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, ο Φάνης Λάφης, εκπρόσωπος από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τόλης, αν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Στο τέλος διαβάστηκε ψήφισμα από τον Γ. Μπίμη, πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Βοιωτίας Γ. Μπίμη.

Η μαζική και μαχητική κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι το Διοικητήριο της Λιβαδειάς, όπου αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επέδωσε το ψήφισμά τους στην αντιπεριφερειάρχη.

Το πρόγραμμα των συνταξιουχικών συγκεντρώσεων σήμερα και τις επόμενες μέρες έχει ως εξής: Σήμερα Πέμπτη: Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Κατερίνη, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Βόλος, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου. Κόρινθος, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Βέροια, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου. Την Παρασκευή 21 Οκτώβρη: Αμφισσα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Λαού. Τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη: Τρίκαλα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Το Σάββατο διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη, επί της Εγνατίας, το αγωνιστικό ραντεβού

Με μια πολύμορφη δραστηριότητα, που περιλαμβάνει περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και άλλες δράσεις, οι Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, εντείνουν τις προετοιμασίες τους για το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στις 12 μ. στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Αυτό που βγάζει τους αγρότες στον δρόμο είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Την ίδια ώρα, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα, με κριτήριο το κέρδος τους, πολλές φορές μάλιστα «αρπάζουν» την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους, αξιοποιώντας και το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών.

Ετσι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι προβάλλουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους. Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζει το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

Στη Θεσσαλία

Χτες, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στον Παλαμά. Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκαν η απόφαση για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και η ανάγκη να παρθούν κι άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στον νομό, όπως, για παράδειγμα, η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και των μαζικών φορέων στις 9 Νοέμβρη.

Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και έχει αποτέλεσμα όχι μόνο να μη βγάζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την παραγωγή τους αλλά να ζουν σε σπίτια χωρίς ικανοποιητική θέρμανση, να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα για την υγεία τους, καθώς τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και το Νοσοκομείο Καρδίτσας παραμένουν υποστελεχωμένα.

Στη Λάρισα, πραγματοποιούνται περιοδείες σε χωριά του νομού, ενώ λεωφορεία θα αναχωρήσουν από Ελασσόνα και Τύρναβο (στις 8.30 π.μ. στο πρατήριο καυσίμων στην Τούμπα).

Αντίστοιχα, ολοκληρώθηκαν χτες οι συσκέψεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, στις οποίες ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή νέων αγροτών, γεγονός που αποτυπώθηκε και με τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων, τους προηγούμενους μήνες.

Σήμερα η συγκέντρωση σε Πύργο και Αίγιο

Στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο (10.30 π.μ.) και στον κόμβο Σελινούντα στο Αίγιο (11 π.μ.), δίνουν σήμερα Πέμπτη συντονισμένο, αγωνιστικό ραντεβού βιοπαλαιστές αγρότες της Ηλείας και της Αιγιάλειας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για τη στήριξη της παραγωγής της μαύρης - κορινθιακής σταφίδας και των σταφυλιών (οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων).

Στις σημερινές κινητοποιήσεις καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», απαιτώντας μεταξύ άλλων κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από τον παραγωγό για τη σταφίδα (που να ξεπερνάει για το συγκεκριμένο προϊόν τα 2 ευρώ το κιλό) αλλά και για τα σταφύλια (επιτραπέζια και οινοποιήσιμα).

Επιπλέον, η ΟΑΣΗ και Αγροτικοί Σύλλογοι, μετά και από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Μαγούλα, καλούν σε μαζική συμμετοχή μεθαύριο, Σάββατο, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, όπου καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αλλά και στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη μαζί με τα εργατικά σωματεία στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

Στην Ηπειρο

Στην Ηπειρο συμμετοχή των αγροτών στο μεγάλο συλλαλητήριο της έκθεσης «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 22 Οκτώβρη, με δρομολόγηση πούλμαν καθώς και στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ