Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην Αττική

Στην Αττική, στο πλαίσιο της Πολιτικής Εξόρμησης προγραμματίζονται:

Σήμερα Παρασκευή, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στις 7 π.μ. στο εργοστάσιο ΣΤΑΣΥ Ν. Φαλήρου, στο εργοστάσιο ΣΤΑΣΥ Πειραιά, στο Α/Σ ΟΣΥ Πειραιά, στις 10 π.μ. στα επισιτιστικά καταστήματα της οδού Αδριανού και στις 12 μ., στο ΚΕΘΕΑ.

Την Κυριακή 22 Οκτώβρη στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση της ΚΟ Αρτέμιδας στο κτίριο Ξενοφών (Γυάλινο κτίριο - 5η στάση Βραυρώνας), θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη:

-- Στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Γλυφάδα, στο ΚΑΠΗ (Αρχιπελάγους 23 Α. Γλυφάδα, πλ. Αγ. Τρύφωνα). Θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στις 7 π.μ. στο Αμαξοστάσιο ΟΣΥ Κόκκινου Μύλου και Α. Λιοσίων, στις 10.30 π.μ., στην «Coca - Cola» στο (Σχηματάρι), στις 11 π.μ. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Την Τρίτη 24 Οκτώβρη, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 π.μ., στο εργοτάξιο ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά (δημοτικό θέατρο), στις 9 π.μ., στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στις 10 π.μ. στα γραφεία της κατασκευαστικής ΤΕΡΝΑ.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση»
  • «Δεν υπάρχει "δίκαιη ανάπτυξη" σ' ένα άδικο σύστημα»: Σε εξέλιξη η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ με το νέο 4σέλιδο φυλλάδιο
  • Καθημερινές και πολύμορφες οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
  • ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ: Τίμησε τους εκτελεσμένους από τα έκτακτα στρατοδικεία
  • Η εκδήλωση των ΚΟ Κερατσινίου για τα 73 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές παρεμβάσεις με το νέο τετρασέλιδο φυλλάδιο

«Δεν υπάρχει "δίκαιη ανάπτυξη" σ' ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία, για την εξουσία». Με αυτό το σύνθημα που δεσπόζει στο νέο 4σέλιδο φυλλάδιο του Κόμματος, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα ξεδιπλώνουν πλούσιο πρόγραμμα δράσης με περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, με συσκέψεις, άλλες παρεμβάσεις και δραστηριότητες. Στόχος τους είναι να φτάσουν πιο πλατιά στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, συζητώντας τις θέσεις του Κόμματος και την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» σκοντάφτει στην ωμή πραγματικότητα

Στο πλαίσιο αυτό, περιοδεία στα Γιάννενα πραγματοποίησε την Τετάρτη 18 Οκτώβρη ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Το πρωί επισκέφτηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια «ΠΙΝΔΟΣ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ», «ΖΑΓΟΡΙ» και το βράδυ μίλησε σε μαζική εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Αλλωστε, η ΚΟ του ΚΚΕ στην περιοχή αναπτύσσει καθημερινή πολιτική δράση για να αποκαλύψει το πραγματικό περιεχόμενο της «αναπτυξιακής φιέστας» που οργανώνει η κυβέρνηση στα Γιάννενα την ερχόμενη βδομάδα.

Από την περιοδεία στο Καστέλι
Από την περιοδεία στο Καστέλι
Στην ομιλία του, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ, τονίζοντας ότι «επιβεβαίωσε το στόχο της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις». Οπως είπε, ο ελληνικός λαός χρειάζεται να «αντιδράσει μαζικά απέναντι στις νέες συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, που τον εμπλέκουν πιο βαθιά στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς και φέρνουν νέους μεγάλους κινδύνους».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι η αυταπάτη της «ανάπτυξης» που καλλιεργούν σύσσωμοι κυβέρνηση, ΝΔ, κόμματα του κεφαλαίου, Περιφέρεια και δήμοι, σκοντάφτει στην ωμή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ηπειρο, στο Ιόνιο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ανέφερε, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:

«Ο "ΒΙΚΟΣ" έχει το μεγαλύτερο μερίδιο νερού στην αγορά και ο "ΧΗΤΟΣ" στέλνει νερά ακόμα και στην Κίνα. Η πρωτιά όμως έγινε στις πλάτες των εργαζομένων, επέβαλε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο", οι εργάτες αγκομαχούν. Προκλητικά μάλιστα για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων της Ηπείρου στο χώρο του νερού, ο δήμος Ιωαννιτών παρέγραψε πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ, την ώρα που κόβουν το νερό από τα σπίτια της εργατικής - λαϊκής οικογένειας που αδυνατεί να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς. Το νερό γίνεται ακριβό για τα λαϊκά νοικοκυριά και φθηνό για τους επιχειρηματίες που το εμπορεύονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2014 το ποσό που πληρώνουν "ΒΙΚΟΣ" - "ΖΑΓΟΡΙ" έχει μειωθεί στο μισό και έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης άντλησης.


Ο "ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ" έχει τριπλασιάσει την παραγωγή του τα τελευταία χρόνια και η "ΠΙΝΔΟΣ" ανακοινώνει νέες επενδύσεις. Οι εργαζόμενοι όμως το πλήρωσαν με απανωτές μειώσεις μισθών, με το να σακατεύονται στα 12ωρα, με το να γίνεται σκλαβοπάζαρο Ελλήνων και ξένων εργατών μέσω των εργολάβων.

Η "ΔΩΔΩΝΗ" έχει αύξηση εξαγωγών κατά 40%, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι όμως βίωσαν μείωση της τιμής στο γάλα κατά 7 λεπτά το κιλό, παραμένουν σταθερά απλήρωτοι για κάποιους μήνες, δίνουν καθημερινή μάχη για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους».

Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στη διέξοδο για το λαό, που βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, ώστε να οργανωθεί η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. «Ν' ανοίξει ο δρόμος για την απαλλαγή της παραγωγής απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας (...) Ο δρόμος με λαϊκή - εργατική εξουσία...».

Το πραγματικό δίλημμα για το λαό

«Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι τι είδους ανάπτυξη θα φέρει η επένδυση στο Καστέλι». Αυτό το ερώτημα έθεσε το κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ στους κατοίκους της περιοχής, στο πλαίσιο περιοδείας στο Καστέλι Πεδιάδος. Επικεφαλής της περιοδείας ήταν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επερχόμενη κατασκευή αεροδρομίου, απέναντι στο οποίο υπάρχουν αντιδράσεις, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των ληστρικών απαλλοτριώσεων γης.

Από τις περιοδείες σε εργοστάσια της Ηπείρου
Από τις περιοδείες σε εργοστάσια της Ηπείρου
Σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης" είναι δίκαιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και άδικο για το λαό». Είπε σχετικά με το αεροδρόμιο στο Καστέλι:

«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο θα εξασφαλίζει τεράστια και σίγουρα κέρδη από την κατασκευή και τη διαχείρισή του στην κοινοπραξία ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την παχυλή κρατική χρηματοδότηση, το δανεισμό που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι - φορολογούμενοι και την τσάμπα εργασία εκατοντάδων εργαζομένων, που θα εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι, με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το πού θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο, «πρέπει να το πουν όχι οι μονοπωλιακοί κατασκευαστικοί και τουριστικοί όμιλοι, που ως κριτήριο έχουν τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, αλλά το κριτήριο πρέπει να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». Οπως είπε, αυτές οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται από την καπιταλιστική ανάπτυξη και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Καστελίου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το αεροδρόμιο εντάσσεται και στις στρατιωτικές - κατασκοπευτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ για διεύρυνση της επιχειρησιακής του ικανότητας στην περιοχή, που φέρνει τεράστιους κινδύνους για το λαό.

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε: «Ενα τέτοιο αεροδρόμιο, στα πλαίσια τέτοιου σχεδιασμού και ανάπτυξης, που πραγματικά θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, δεν το θέλουν οι καπιταλιστές, οι οποίοι οργανώνουν την παραγωγή τους άναρχα, με μόνο γνώμονα το πιο μεγάλο και άμεσο κέρδος τους. Ενα τέτοιο αεροδρόμιο και μια τέτοια ανάπτυξη μπορεί να υπάρξουν μόνο ενταγμένα σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που προβάλλει το ΚΚΕ, όπου ο λαός θα έχει την εξουσία, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Καθημερινές και πολύμορφες οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Κάθε μέρα διοργανώνονται συσκέψεις, ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και άλλες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ιτέας προβάλλει στο Κυριακοπούλειο την ταινία «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Μ. Ντονσκόι, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ν. Οστρόφσκι.

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., στη Θήβα, στην αίθουσα «Αρμονία» του Συνεδριακού Κέντρου, η ΚΟ Θήβας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο». Θα προβληθεί σύντομο ντοκιμαντέρ και θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι Κλαδικές ΚΟ της ΤΟ Δράμας διοργανώνουν, στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Γιάννης Κοτζαμπάσης, μέλος της ΤΕ Δράμας.

-- Στις 7 μ.μ., στο ΘΕΠΑΝ Κορδελιού, θα γίνει παρουσίαση της τέταρτης μπροσούρας της σειράς «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό» του ΚΣ της ΚΝΕ, για τη «Σοσιαλιστική Επανάσταση», με ομιλήτρια την Δήμητρα Χατζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Συκεών Κ. Μακεδονίας παρουσιάζει στο ζαχαροπλαστείο «Μασκωτίτσα» (Αν. Παπανδρέου 100 Νεάπολη - στάση Βαλσαμή), την έκδοση «Οκτώβρης 1917 - Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη».

-- Στις 6 μ.μ., στην Κω, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι κατακτήσεις της γυναίκας στο σοσιαλισμό».

-- Στις 8 μ.μ., εκδήλωση θα γίνει στον Εύδηλο Ικαρίας, στην αίθουσα του Κατσούλειου.

Την Κυριακή 22 Οκτώβρη:

-- Στις 11 π.μ. η ΤΟ ΕΒΕ Αττικής καλεί σε εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, Βικτώρια). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής καλεί σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Συμβολή του σοσιαλισμού στην παιδαγωγική σκέψη», με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας.

-- Στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Η προσφορά της σοσιαλιστικής κοινωνίας στη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας», με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 12 μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκύζη (Νορντάου 7) η ΚΟΒ Γκύζη καλεί σε σύσκεψη με θέμα τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση στην πρώην κοινοτική αίθουσα του Καλοχωρίου. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας, θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Πιερίας καλεί σε εκδήλωση στην Αστική Σχολή Κατερίνης. Στο χώρο θα λειτουργήσει από τις 5.30 μ.μ. έκθεση φωτογραφίας από την Εκπαίδευση Ποντίων προσφύγων στην ΕΣΣΔ (Σοχούμ, Γαγρά, Κρασνοντάρ κ.λπ.), ενώ θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους Ελληνες που σπούδασαν στις σοσιαλιστικές χώρες.

-- Στις 6.30 μ.μ., στα Μέγαρα Αττικής, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (οδός Σχοινά) η ΚΟ Μεγάρων καλεί σε βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό».

Τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη στις 5.30 μ.μ., η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής καλεί σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50 - στάση μετρό «Πανεπιστήμιο»). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Δ' του ΔΠΘ, η ΚΟ Ορεστιάδας προβάλλει το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Την Κυριακή 22 Οκτώβρη:

-- Οι Οργανώσεις Βύρωνα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καλούν στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταπητουργείου, σε εκδήλωση τιμής για τα θύματα του ηρωικού μπλόκου του Βύρωνα το 1944. Θα προηγηθεί στις 6 μ.μ. κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης.

-- Η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στο κέντρο Καλυβιώτης στο Σταυρό, προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν στην πλατεία Τ. Γαργαλιάνου (Εργατικού Κέντρου), εκδήλωση για τα 73 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λάρισας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει σύντομη ομιλία για το ιστορικό της Απελευθέρωσης και τη συμβολή του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ»

Από το λεύκωμα «Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» - Απόστολος Μουσούρης
Από το λεύκωμα «Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» - Απόστολος Μουσούρης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η ΤΟ Βορείων Συνοικιών του ΚΚΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας διοργανώνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με θέμα «Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 22 Οκτώβρη, στο ΠΠΙΕΔ (Δεκελείας 127, Αλσος Φιλαδέλφειας), στις 18.30. Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Συζητώντας με συντελεστές της εκδήλωσης τόνισαν στον «Ριζοσπάστη» ότι «στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Επανάσταση που εγκαινίασε την ιστορική εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό και των πολύμορφων εκδηλώσεων που κάνει το Κόμμα μας, ξεχωρίσαμε και θέλαμε να αναδείξουμε και μια διαφορετική πλευρά, αυτή την τεράστια επίδραση που άσκησε η ΕΣΣΔ ακόμα και στο χώρο της μουσικής...».

«Ετσι, επιλέξαμε να ντύσουμε την εκδήλωσή μας, την ομιλία με ένα μουσικό αφιέρωμα. Είναι προφανές ότι ο δρόμος του Oκτώβρη γίνεται ο κοινός δρόμος, πηγή έμπνευσης για τους καταπιεζόμενους λαούς όλου του κόσμου. Kάτω από την επίδραση των ιδεών του Oκτώβρη, φουντώνουν τα επαναστατικά κινήματα των άλλων χωρών. Η λάμψη της νέας ζωής φωτίζει τους αγώνες των εργατών των καπιταλιστικών χωρών. Ο απόηχος ήταν τόσο μεγάλος που η Επανάσταση και η οικοδόμηση του πρώτου εργατικού κράτους, επιδρά και σε ζητήματα τέχνης και πολιτισμού».


Συζητώντας πώς δούλεψαν συγκεκριμένα μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ για την εκδήλωση, μας αναφέρουν ότι: «Από το καλοκαίρι μελετούσαμε τις μουσικές των αντάρτικων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και κυρίως από ποια ρώσικα τραγούδια έχουν δανειστεί διάφορα μουσικά μοτίβα και θέματα. Η μουσική των αντάρτικων τραγουδιών χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Πρωτότυπες δημιουργίες συνθετών, δάνεια από διεθνή εμβατήρια ή δάνεια από δημοτικά τραγούδια. Τα τραγούδια που επενδύθηκαν με τη μουσική διεθνών εμβατηρίων είχαν κατά κύριο λόγο μελωδίες ρώσικων επαναστατικών τραγουδιών. Με αυτόν τον τρόπο εκφραζόταν ο σεβασμός και ο θαυμασμός του λαού μας προς τη μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού και τις κατακτήσεις της.

Κι έτσι καταλήξαμε να παρουσιάσουμε επαναστατικά ελληνικά τραγούδια που έχουν δανειστεί τις πιο πολλές φορές τη μουσική, αλλά ορισμένες φορές και τους στίχους από τα ρώσικα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την Κατιούσα και τον Υμνο του ΕΑΜ, ή τη Βαρσαβιάνκα και το "Ανεμοι Θύελλες". Την ιστορία αυτών των τραγουδιών θα παρουσιάσουμε, με αφηγήσεις, προβολή πρωτότυπων βίντεο, αλλά και με τραγούδι από το νεοσύστατο συγκρότημα του Βόρειου Τομέα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

ΤΟ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν κάνουμε βήμα πίσω, συνεχίζουμε στα χνάρια των ηρώων μας

Με μια συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκαν οι εκτελεσμένοι του Εκτακτου Στρατοδικείου Αλεξανδρούπολης 1946 - 1949

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, συγγενών και απογόνων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε η ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ, για τους αγωνιστές, μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αλεξανδρούπολης την περίοδο 1946 - 1949. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα παλιά Νεκροταφεία Αλεξανδρούπολης. Στον ανατολικό τοίχο των νεκροταφείων, σε απόσταση 50 μέτρων από τον τόπο εκτελέσεων, η ΤΟ Εβρου τοποθέτησε μνημείο όπου υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα των 65 εκτελεσμένων αγωνιστών.

Δύο μέρες μετά την εκδήλωση, το βράδυ της 17ης Οκτώβρη, φασιστοειδή, απόγονοι των συνεργατών κατακτητών Γερμανών και Βουλγάρων, των γερμανοντυμένων δοσίλογων, μέσα στη νύχτα, έσπασαν το τιμημένο σήμα του Κόμματος στο μνημείο. Οπως τόνισε η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, «δεν μπορούν να ησυχάσουν στην ιδέα ότι το ΚΚΕ εδώ και 100 χρόνια σχεδόν εξακολουθεί να οργανώνει την πάλη του λαού ενάντια στο κεφάλαιο, την πάλη κατά των αφεντικών τους, κατά των καπιταλιστών, στο δρόμο για τη λαϊκή εξουσία». Και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «και 100 φορές να τα σπάσουν, 101 θα τα ξαναφτιάξουμε. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο την επιμονή μας να καθαρίσει η κοινωνία από κάθε φασιστοειδές σκουπίδι και καλούμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να παλέψει μαζί μας και μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, ώστε να το πετύχουμε».

Απέδειξαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να φτάνει πολύ μακρύτερα από το μπόι του

Κατάθεση στεφανιών στο μνημείο
Κατάθεση στεφανιών στο μνημείο
Οι παρόντες στην εκδήλωση της Κυριακής, γεμάτοι συγκίνηση και περηφάνια, τίμησαν τους εκτελεσμένους αγωνιστές - μαχητές, που στάθηκαν αλύγιστοι στους αγώνες και το εκτελεστικό απόσπασμα, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του φασισμού και έγραψαν με το αίμα τους σελίδες στο βιβλίο του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Εγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ενώ παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευ. Λαμπάκης.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παπατολίδης σημείωσε ότι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, ήταν χρέος όχι μόνο στους αγωνιστές, στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους για τα σπουδαιότερα ιδανικά που γνώρισε η ανθρωπότητα, αλλά και χρέος στις νεότερες γενιές αγωνιστών, σε αυτούς που πήραν τη σκυτάλη του ταξικού αγώνα, μεταλαμπάδευσαν τα ιδανικά μιας λεύτερης χώρας από ξένους κατακτητές αλλά και ντόπιους εκμεταλλευτές, στις νέες γενιές που θα έρθουν και με ανυπόταχτη στάση θα κρατάνε τη φλόγα του αγώνα άσβεστη.

Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Σήμερα τιμάμε τους λεβέντες και τις λεβέντισσες, στην πλειοψηφία τους νέα παλικάρια και κοπέλες, που με τη στάση τους στα κρατητήρια, στα βασανιστήρια, τη στάση την ώρα της δίκης, απέδειξαν πως ο άνθρωπος μπορεί να φτάνει πολύ μακρύτερα από το μπόι του, μπορεί να αναδεικνύει πρωτόγνωρο ηρωισμό, θυσίες που έχουν αξία, γιατί είναι θυσίες για να γίνεται η κοινωνία καλύτερη, χωρίς πολέμους, βαρβαρότητα, χωρίς ταξική ανισότητα, φασισμό.

Ο Δ. Παπατολίδης
Ο Δ. Παπατολίδης
Οι ιδέες, φίλοι και φίλες, που συγκλόνισαν χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες εδώ στον Εβρο, δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες σε κάθε άκρη της χώρας, οι ιδέες αυτές δεν ήταν και δεν είναι απλά ένα πουκάμισο αδειανό, που οδήγησε ανώφελα, όπως ισχυρίζονται οι δήθεν αριστεροί κονδυλοφόροι ιστορικοί του συστήματος, σε έναν αγώνα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όπως ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού το 1946 - 1949.

Τα έκτακτα στρατοδικεία που καθιερώθηκαν με το Γ' Ψήφισμα, ξεκίνησαν από το 1946 και γενικεύτηκαν από το 1947, δεν ήταν η απάντηση του αστικού κράτους στην κόκκινη τρομοκρατία και τη βία που "άσκησαν πρώτοι το ΚΚΕ και οι αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού", όπως από την άλλη ισχυρίζονται οι αμερικανοθρεμμένοι και ΝΑΤΟθρεμμένοι ιστορικοί του ΣΚΑΪ, οι υποστηρικτές του πιο πρωτόγονου αντικομμουνισμού, οι χρυσαυγίτες και άλλοι αντικομμουνιστές συνοδοιπόροι τους.

Πριν τα έκτακτα στρατοδικεία και μετά την Απελευθέρωση, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ που αποτελούσαν τη ραχοκοκκαλιά της Αντίστασης, είχαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο μέλη και εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές. Το ΚΚΕ, που ήταν ο οργανωτής και καθοδηγητής αυτής της πάλης, ήταν το Κόμμα που γιγαντώθηκε μέσα σε συνθήκες ένοπλου αγώνα και βαθιάς παρανομίας από τη δεκαετία του '30, με χτυπημένες τότε τις Οργανώσεις. Εφτασε να μετρά εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Αυτήν την πρωτόγνωρη δύναμη τη γνώριζε καλά ο ταξικός αντίπαλος μέσα και έξω από την Ελλάδα. Σήμερα είναι δεκάδες τα ντοκουμέντα όλων των αντιδραστικών πρωταγωνιστών, που ομολογούν πως πριν απελευθερωθεί η χώρα είχαν σχέδιο εξόντωσης του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Επρεπε δηλαδή να ανατρέψουν με κάθε τρόπο το συσχετισμό που ήταν υπέρ της εργατικής τάξης, του λαού, να επιβάλουν με κάθε τρόπο την αστική τους εξουσία.

Η ανταμοιβή τους είναι «να μη λυγίσουμε»

(...) Στο 1944 - '45 προχώρησαν σε πολλές εκατοντάδες δολοφονίες αγωνιστών, χιλιάδες εξορίες, εκατοντάδες βιασμούς. Για τους αγωνιστές που έδωσαν την ψυχή τους για τη λευτεριά, η αστική εξουσία χρησιμοποιούσε όλο και πιο ανοιχτά το βούρδουλα, και για τους συνεργάτες των κατακτητών όλο και πιο συστηματικά χρησιμοποιούνταν στο ανασυγκροτημένο πλέον αστικό κράτος.

Αυτή η κατάσταση οξύνθηκε το 1946, που σε κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε η δολοφονία από παρακρατικούς μηχανισμούς των αγωνιστών που ήταν έτοιμοι να απαντήσουν στην κρατική τρομοκρατία.

Δεν υπήρχε άλλος δρόμος για το λαό, τους κομμουνιστές. Απάντησαν και με καθυστέρηση, στην τρομοκρατία, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τους βιασμούς.

Στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Αλεξανδρούπολης, που με καταδικαστικές αποφάσεις του εκτελέστηκαν τουλάχιστον 65 αγωνιστές, δεν οδηγήθηκαν στις δίκες μόνο αυτοί που πήραν το τουφέκι, αλλά και όσοι στήριζαν με κάθε τρόπο το δίκαιο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού, του ΚΚΕ. Στο όργιο τρομοκρατίας που ακολούθησε, το αστικό κράτος έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο.

(...) Εκατοντάδες ήταν οι εκτελεσμένοι και από κακουργιοδικεία με νόμους άσχετους με την πολιτική δράση, μόνο 370 είναι καταγραμμένοι για μια χρονιά.

Τις καταδικαστικές αποφάσεις τις συνόδευαν απάνθρωπα βασανιστήρια στα μπουντρούμια, από λιντσαρίσματα, φτάνοντας έως το βαθμό να πετιούνται οι νεκροί και να θάβονται πρόχειρα σε ομαδικούς τάφους. Να ποια δημοκρατία εγκατέστησαν οι ιμπεριαλιστές και η ντόπια αστική τάξη μετά την Απελευθέρωση.

(...) Οι δεκάδες που εκτελέστηκαν και όσοι κράτησαν στάση παλικαρίσια είναι αυτοί που αποτελούν ένα τεράστιο σύμβολο ζωής και ας ανταμείφτηκαν με το θάνατο. Σήμερα κάνουμε το ελάχιστο: Βάζουμε ονόματα στον τάφο τους, τους καταγράφουμε με το ονοματεπώνυμό τους, όπως τους αξίζει. Αυτό είναι όμως το λιγότερο. Το θάνατό τους, τη θυσία τους μόνο μια ανταμοιβή της πρέπει και αυτό το υποσχόμαστε με όλη μας τη δύναμη. Να μη λυγίσουμε, να μην κάνουμε βήμα πίσω, να παλέψουμε για το δίκιο, για μια λεύτερη ζωή από βαρβαρότητα, πολέμους, εκμετάλλευση, να παλέψουμε για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Τιμή και δόξα στους εκτελεσμένους του Εκτακτου Στρατοδικείου, τιμή και δόξα στο ηρωικό ΚΚΕ».

Τα ονόματα των εκτελεσμένων

Τα ονόματα των εκτελεσμένων αγωνιστών και οι τόποι καταγωγής τους, που συγκεντρώθηκαν μετά από πολύμηνη έρευνα, είναι: Αγγελούδης Σωτήριος (Ασβεστάδες), Αθανασίου Αντώνιος (Σουφλί), Αραμπατζής Βλάσιος (Αλεξανδρούπολη), Βλαχόπουλος Αλέξανδρος (Μάνδρα), Γαλανόπουλος Δημήτριος (Πειραιά), Γιαγκούδης Ιωάννης (Αλεποχώρι), Γραμμενίδης Γαμμένος (Στέρνα), Εμμανουηλίδης Ζαχαρίας (Ρίζια), Θεοδωρίδης Τριαντάφυλος (Πύργο), Θυμιούδης Στέργιος (Ρίζια), Καζάκης Νικόλαος (Στέρνα), Καζαντζόγλου Ιωάννης (Ορεστιάδα), Καΐσας Παναγιώτης (Ελληνοχώρι), Κακαβελης Απόστολος (Δαδιά), Καλαϊτζίδης Σταύρος (Αετοχώρι), Καλογιαννίδης Θωμάς (Αλεξανδρούπολη), Καλογιαννίδου Αναστασία (Αλεξανδρούπολη), Καραγεωργίου Ευάγγελος (Σουφλί), Καραγιαννίδης Γεώργιος (Τυχερό), Καραμανίδης Γεώργιος (Αλεξανδρούπολη), Καραμανίδης Ηρακλής (Αλεξανδρούπολη), Καραμανίδης Πέτρος (Αλεξανδρούπολη), Καφετζής Ιωάννης (Λαγκαδα), Κεκες Μαυρουδής (Ελληνοχώρι), Κερκουσίδης Δημήτριος (Ξάνθη), Κεχαγιάς Κωνσταντίνος (Πόλια), Κληρονόμου Βενιζέλος (Αθήνα), Κολιούδης Γεώργιος (Ορεστιάδα), Κουρβας Θεόδωρος (Αθήνα), Κουρούδης Μιχαήλ (Σουφλί), Κρεμμυδιώνης Νικόλαος (Αθήνα), Κώνστας Αναστάσιος (Αθήνα), Λακάκης Κωνσταντίνος (Ασβεστάδες), Λαμπίδης Δημήτριος (Πύργος), Μανιουτάκης Νικόλαος (Αλεξανδρούπολη), Μαρινάκης Καριοφίλης (Γιατράδες), Μοσχόπουλος Χρήστος (Αλεξανδρούπολη), Μουχακης Θεόδωρος (Παρανέστι), Μπακιρτζής Δήμος (Νέα Αδριανή), Μπεχλιβάνης Χριστόδουλος (Σουφλί), Μπουρνιας Ιωάννης (Αθήνα), Νικολακάκης Νικόλαος (Σπήλαιο), Ξενίδης Αλέξανδρος (Πύθιο), Ξεπαπαδέας Παναγιώτης (Πειραιά), Οικονομίδης Χρήστος (Καβύλη), Παπαδούδης Κωνσταντίνος (Ελληνοχώρι), Παπάζογλου Στέφανος (Ταυρη), Παπατσαρούχας Γρηγόριος (Αλεξανδρούπολη), Πατελάκης Κωνσταντίνος (Κυανή), Πουλίδης Γεώργιος (Διδυμότειχο), Πλουμίδης Αθανάσιος (Αετοχώρι), Ποδαρας Βασίλειος (Αλεξανδρούπολη), Πορταλας Απόστολος (Ορεστιάδα), Πουμπουρίδης Ευκλείδης (Αετοχώρι), Σαλαμανάκης Παναγιώτης (Ταυρη), Σταυρινός Αθανάσιος (Σουφλί), Στοΐδης Αθανάσιος (Αμπελάκια), Τοπτσίδης Παναγιώτης (Νέα Βύσσα), Τριανταφυλλίδης Γεώργιος (Μεταξάδες), Τσαρουχίδης Πέτρος (Δωρικό), Τσέρνος Ιωάννης (Πόλια), Τσολακίδης Κωνσταντίνος (Βρυσικά), Χατζής Ηλίας (Πύθιο), Χρυσικόπουλος Καϊζερ (Αθήνα), Ψιλάκης Γεώργιος (Καβάλα).

ΚΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε για την ανατροπή!

Τιμήθηκε η ηρωική Μάχη της Ηλεκτρικής

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καταφτάνουν στο χώρο της εκδήλωσης
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καταφτάνουν στο χώρο της εκδήλωσης
Την ηρωική μάχη για την προστασία του εργοστασίου της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι από τους ναζί, που έδωσαν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ τον Οκτώβρη του 1944, δύο μέρες μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας, τίμησαν την περασμένη Κυριακή οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ, από κοινού με το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διοργανώνοντας μαζική εκδήλωση στο μνημείο των 11 πεσόντων, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύλη του σημερινού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης, «Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε - συνεχίζουμε για την ανατροπή - παλεύουμε για το σοσιαλισμό», αναγραφόταν στο πανό των Κομματικών Οργανώσεων που κρατούσαν νεολαίοι της ΚΝΕ, δίνοντας και το στίγμα της εκδήλωσης. Ενώ κυρίαρχο ήταν το σύνθημα που βροντοφώναζαν οι συγκεντρωμένοι: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της Νίκος Μαυροκέφαλος.

Στο ιστορικό της μέρας, αλλά και στη διαστρέβλωση των γεγονότων από τα αστικά ΜΜΕ, αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του παραρτήματος Κερατσινίου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Λευτέρης Καλογιαννίδης.

Μετά τις ομιλίες, στο μνημείο κατατέθηκαν στεφάνια από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας, τον Σύλλογο Γυναικών Κερατσινίου, την Ενωση Γονέων Κερατσινίου και τον δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκο.

Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

«Εβδομήντα τρία χρόνια πέρασαν από την ηρωική μάχη του ΕΛΑΣ στην Ηλεκτρική, ενταγμένη στο συνολικό σχέδιο του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά. Αποτίνουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς μαχητές του ΕΛΑΣ, στους δοξασμένους νεκρούς της τάξης μας. Για το ΚΚΕ, για τις οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ και του ΔΣΕ, τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι μνημόσυνα. Είναι εκδηλώσεις απόδοσης των πραγματικών τιμών που αξίζουν σε τέτοιες θυσίες. Είναι εκδηλώσεις ανανέωσης των δεσμών και της απόφασής μας να παλέψουμε για την κοινωνική απελευθέρωση και την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι εκδηλώσεις που μας βοηθούν να μετατρέπουμε την πείρα και τα διδάγματα της ταξικής πάλης, της Ιστορίας του Κόμματός μας σε δύναμη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Για τους αγώνες της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της Κοινωνικής Συμμαχίας, που θα ανοίξουν το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο λαός μεγαλούργησε όταν στρατεύτηκε με το ΚΚΕ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει τούτες τις μέρες να περάσει σε μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση για το περιεχόμενο και τους στόχους της αντίστασης του λαού μας την περίοδο της Κατοχής. Επιδιώκει όχι μόνο να εξαφανίσει το ρόλο του ΚΚΕ και του ΕΑΜ αλλά να φέρει την Ιστορία του λαού μας στα μέτρα της σοσιαλδημοκρατίας (...)


Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που μεγαλούργησε στην Αντίσταση ήταν το "όλοι μαζί", ήταν η περιβόητη εθνική ενότητα που την εννοούν ως ταξική συνεργασία, ως υποταγή της θέλησης και των συμφερόντων της εργατικής τάξης στη θέληση και στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εκδηλώσεις "Αθήνα πόλη ελεύθερη" επιχειρεί μια μεγάλη τέτοια ιδεολογική χειραγώγηση.

Τι σχέση όμως έχουν η λαϊκή ενότητα και η συσπείρωση εκατοντάδων χιλιάδων λαού στο ΚΚΕ, στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ με την ταξική συνεργασία; Τι σχέση έχει η ηρωική δράση του κάθε απλού λαϊκού ανθρώπου που στρατεύτηκε στα ιδανικά της λαοκρατίας, ανεξάρτητα από την πολιτική ένταξη που είχε πριν, με τους μαυραγορίτες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές που συνέχιζαν να θησαυρίζουν ενώ ο λαός πέθαινε κυριολεκτικά από την πείνα και τις κακουχίες; Τι σχέση έχει ο αγώνας του ΚΚΕ με τα αστικά κόμματα, που είτε αρνήθηκαν τον πόλεμο ενάντια στον κατακτητή είτε την κοπάνησαν με τον βασιλιά στη Μέση Ανατολή μαζί με το χρυσό, αφήνοντας το λαό στην τύχη του;

Μήπως είναι διαφορετική η στάση της δημοτικής αρχής του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας; Δε θα βρείτε λέξη στο μήνυμα του δημάρχου για την επέτειο της μάχης της Ηλεκτρικής για το ΚΚΕ και τον ΕΛΑΣ. Αλήθεια, ποιος έδωσε τις μάχες για τη διάσωση του Πειραιά; Ποιος έσωσε το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής; Ποιος οργάνωσε τον πειραιώτικο λαό στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στην ΕΠΟΝ, στην "Αλληλεγγύη"; Ποιος έσωσε το λαό μας από την πείνα; Ποιος λευτέρωσε τούτα τα χώματα; Το ΚΚΕ!

Δε χωρά στα μηνύματα περί "εθνικής ενότητας" το γεγονός ότι τα ελληνικές αστικές δυνάμεις και οι Αγγλοι ήθελαν οι Γερμανοί να φύγουν ατουφέκιστοι και κωλυσιεργούσαν συστηματικά την οργάνωση της αντίστασης στον Πειραιά, που το βάρος της σήκωσαν αποκλειστικά το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ. Αυτά τα γεγονότα δε χωρούν στα δήθεν αριστερά και προοδευτικά μηνύματα της δημοτικής αρχής. Πάνε κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει να απονευρώσει την Αντίσταση από το ταξικό της περιεχόμενο και να αποκρύψει τον πρωτοπόρο ρόλο του Κόμματος της εργατικής τάξης.

Απουσιάζει παντελώς από αυτές τις εκδηλώσεις της κυβέρνησης ο ρόλος της αστικής τάξης, που είτε συνεργάστηκε με τους ναζί κατακτητές είτε κράτησε στάση αναμονής είτε, όπως είπαμε, την κοπάνησε για τη Μέση Ανατολή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προετοιμαζόταν αταλάντευτα για την επόμενη μέρα της απελευθέρωσης. Γι' αυτό συγκρότησε τα τάγματα ασφαλείας. Γι' αυτό αξιοποίησε αυτά τα τμήματα μαζί με τη Χωροφυλακή και την Αστυνομία που οι Γερμανοί άφησαν άθικτη από την περίοδο Μεταξά και τους πραιτοριανούς της "ορεινής ταξιαρχίας" στην καταστολή του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η αστική τάξη για να εδραιώσει την κυριαρχία της ήταν αποφασισμένη, είτε με το μαστίγιο είτε με το καρότο. Και μαζί με την προετοιμασία για την ένοπλη καταστολή του εργατικού κινήματος, την οποία δε σταμάτησε ποτέ, πίεζε συνεχώς το ΚΚΕ και το ΕΑΜ σε συμβιβασμό.

Η Αντίσταση ξεκίνησε από μια χούφτα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που απέδρασαν από τις φυλακές του δικτάτορα Μεταξά αμέσως μετά την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης. Ο ένοπλος αγώνας των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε κάτω από τους ανεκπλήρωτους πόθους του λαού μας. Το σύνθημα "Λαοκρατία", ανεξάρτητα από το ασαφές περιεχόμενό του, δονούσε τα ποτάμια λαού που ξεχύνονταν στους δρόμους με τις σημαίες του ΚΚΕ και του ΕΑΜ τις μέρες της Απελευθέρωσης. Η αντίσταση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ μεγαλούργησε κάτω από την καθοδήγηση και την οργανωτική ανάπτυξη του ΚΚΕ, κάτω από την τεράστια επίδραση της ηρωικής επέλασης του Κόκκινου Στρατού που καθοδηγούνταν από το Κόμμα των μπολσεβίκων και τον Στάλιν.

Βγάζουμε συμπεράσματα από την ηρωική πάλη

Τα στρατηγικά αδιέξοδα του ΚΚΕ την εποχή εκείνη και η λογική των σταδίων, που είχε υιοθετήσει, για να φτάσει η πάλη του λαού έως το σοσιαλισμό ήταν αυτά τα στοιχεία που οδήγησαν σε απαράδεκτους συμβιβασμούς και στην ήττα του εργατικού κινήματος. Στο σύνολό τους, εκείνη την περίοδο, στην καπιταλιστική δύση τα ΚΚ δεν διαμόρφωσαν στρατηγική μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου ή του απελευθερωτικού αγώνα σε πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας (...)

Αυτές όμως οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ σήμερα καμία σχέση δεν έχουν με τη λαθολογία. Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται από τη σκοπιά της υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας, της ταξικής αλήθειας, της επαναστατικής αναγνώρισης λαθών και αδυναμιών ώστε να διορθωθούν και να γίνουν δύναμη για την κλιμάκωση της ταξικής πάλης.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν πέρασε στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ούτε ποτέ ανεχτήκαμε την αναθεώρηση της Ιστορίας, τη γραμμή των "ίσων αποστάσεων" και την εξίσωση του θύτη με το θύμα. Δεν θα ανεχτούμε, για παράδειγμα, τις λογικές που θέλουν να παρουσιάσουν τους ταγματασφαλίτες ως τμήματα άμυνας απέναντι στη δήθεν κομμουνιστική βαρβαρότητα. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οι συνεργάτες των ναζί, αυτοί που ευθύνονται για χιλιάδες δολοφονίες, βιασμούς και ληστείες να "αγιαστούν" από την αστική πολιτική.

Η αστική τάξη και τα κόμματά της, από τους σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη ΝΔ και τους υπόλοιπους, δεν μπορούν να συγχωρήσουν το ΚΚΕ. Οποτε είναι απαραίτητο ξερνούν εμετικό αντικομμουνισμό συναγωνιζόμενοι τους φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τους απόγονους των ναζί και των ταγματασφαλιτών. Αυτών που ακόμα αιμορραγούν από την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο μπηγμένη στην καρδιά του φασισμού, στο Ράιχσταγκ. Προσπαθούν να παρουσιάσουν το ΚΚ παρωχημένο, την κομμουνιστική ιδεολογία ξεπερασμένη (...) Δε συγχωρούν ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται καθημερινά για την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό.

Επιλέγουμε το δρόμο της ρήξης

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στην αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας τους δύο δρόμους ανάπτυξης που έχει να επιλέξει ο λαός μας.

Ο ένας είναι αυτός ο δρόμος που βαδίζει σήμερα, ο δρόμος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς, όπου οι θυσίες του θα είναι ακόμα περισσότερες και ακόμα πιο επώδυνες.

Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ. Ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι κομμουνιστές παλεύουν με συνέπεια μέσα στο εργατικό κίνημα ώστε να οργανωθεί η αντίσταση και ο αγώνας, να δυναμώσει και να ανασυνταχθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Παλεύουν για ένα εργατικό κίνημα και μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, η οποία όχι μόνο θα αντισταθεί στην αντιλαϊκή λαίλαπα αλλά θα ανοίξει με τον αγώνα της το δρόμο για ριζικές ανατροπές. Για ρήξη με την εξουσία των καπιταλιστών και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Για να γίνει πραγματικότητα η σοσιαλιστική Ελλάδα».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ