Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνελεύσεις σωματείων

-- Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων καλεί σε Γενική Συνέλευση του κλαδικού σωματείου, σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48Β).

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί σήμερα, Παρασκευή, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσπρωτίας, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 22/10, στις 9 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). «Στις 22 Οκτώβρη συζητάμε και αποφασίζουμε πώς καλύτερα θα οργανώσουμε τους αγώνες», τονίζει το Συνδικάτο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, αλλά και στις συνελεύσεις των παραρτημάτων που θα ακολουθήσουν.

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL Ελλάς», την Κυριακή 22/10, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Στη συνέλευση θα συζητηθούν οι εξελίξεις και ο σχεδιασμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
Τεράστιες ελλείψεις και σημαντικά προβλήματα στην ασφάλεια και υγιεινή

Το σφράγισμα της αποθήκης ξηρών τροφίμων φέρνει στην επιφάνεια τα συνολικότερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου
Το σφράγισμα της αποθήκης ξηρών τροφίμων στο Γενικό Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», κατόπιν μικροβιολογικού ελέγχου από συγκεντρωμένα ύδατα στο χώρο, στον οποίο διαπιστώθηκε η ύπαρξη δυνητικά εντεροπαθογενών μικροοργανισμών (τα επίσημα αποτελέσματα του ελέγχου από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας αναμένονται σήμερα), φέρνει στην επιφάνεια συνολικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί και βαθαίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα χνάρια των προκατόχων της.

Επιχειρώντας να «κουκουλώσουν» τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα προβλήματα αυτά, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με χτεσινή ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «δημιουργία ανασφάλειας απέναντι στο δημόσιο σύστημα Υγείας», επιχειρώντας να μετατρέψουν το όλο θέμα σε μια κόντρα με την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ (η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για χολέρα στην αποθήκη του «Ελενα»).

Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επαναφέρουν τα σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και αυτά σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες.

«Ανεξάρτητα από το μικρόβιο, το οποίο πιθανώς να ταυτοποιηθεί, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα υδραυλικά συστήματα του νοσοκομείου είναι σε άθλια κατάσταση και εμφανίζουν διαρκώς διαρροές εδώ και μήνες, κάτι που από μόνο του εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Η Τεχνική Υπηρεσία αδυνατεί να υποστηρίξει τις αναγκαίες επισκευές λόγω της τραγικής υποστελέχωσης. Τα γεγονότα που ήρθαν στην επιφάνεια αποτελούν έναν ακόμη κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα προβλημάτων εξαιτίας της διαρκούς υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των νοσοκομείων που επιβάλλει η πολιτικών όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Στέφανος Αρχοντάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, εκλεγμένος με το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων». Και προσθέτει: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουμε επανειλημμένα αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα, τα έχουμε επισημάνει και στις διοικήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη συσπείρωση των εργαζομένων, τον αγώνα για ένα πραγματικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές κοινωνικές ανάγκες».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων που έγινε πριν από ένα μήνα, ύστερα από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να μεταφερθούν τα εργαστήρια από τα υπόγεια σε άλλο χώρο. Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκαν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ο τεχνικός ασφαλείας καταγράφει συστηματικά σοβαρές παραβιάσεις και ελλείψεις στο επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στα εργαστήρια.

Επανειλημμένα τα εργαστήρια μικροβιολογικό, αιματολογικό, βιοχημικό και ανοσολογικό έχουν πλημμυρίσει, καταστρέφοντας αντιδραστήρια και εξοπλισμό. Η «λύση» που έχει δοθεί από τη διοίκηση είναι... η τοποθέτηση των υλικών στα πάνω ράφια των αποθηκών και των αναλυτών σε υπερυψωμένα σημεία. Οι συνθήκες ασφαλείας του χώρου είναι ανεπαρκείς (έλλειψη εξόδων κινδύνου, πυρασφάλειας). Εμφανίζονται επανειλημμένα προβλήματα στα υδραυλικά συστήματα και στο δίκτυο αποχέτευσης, με αποτέλεσμα διαρροές από τους σωλήνες στους τοίχους των εργαστηρίων και εμφάνιση υγρασίας σε αυτούς, επιδεινώνοντας το ήδη ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας, με αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων σε εργαζόμενους. Ο εξαερισμός είναι ανεπαρκής, ο χώρος ανάπαυσης του προσωπικού βρίσκεται σε αποθήκη υλικών, ενώ καταγράφεται ακόμα και σποραδική εμφάνιση αρουραίων!

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την υποστελέχωση των εργαστηρίων (όπως συμβαίνει και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου), με συνεπακόλουθο τη μη καταβολή δεκάδων ρεπό και αδειών, την εντατικοποίηση, την εξουθένωση του προσωπικού και την έκθεσή του σε μεγαλύτερο επαγγελματικό κίνδυνο. Παρά τις τεράστιες ανάγκες, η κάλυψη σε προσωπικό γίνεται σε μεγάλο βαθμό με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΟΑΕΔ), που εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απαιτούν την επαρκή στελέχωση όλων των εργαστηρίων με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Σειρά αγωνιστικών παρεμβάσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Προγραμματίζονται τοπικές και κλαδικές κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη και μεγάλο κεντρικό συλλαλητήριο στα τέλη του ίδιου μήνα

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Ο σχεδιασμός και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι Ενώσεις ΕΒΕ και οι Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων της Αττικής, στο πλαίσιο του καλέσματος της ΠΑΣΕΒΕ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποίησε την Τετάρτη η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 23 τοπικών Ενώσεων ΕΒΕ, κλαδικών Σωματείων αυτοαπασχολούμενων και Επιτροπών Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ.

Αποφασίστηκε, παράλληλα, όλες οι κινητοποιήσεις που θα εκδηλωθούν σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο να κορυφωθούν με ένα κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοέμβρη, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Το συμφέρον μας είναι στο δρόμο, μαζί με τους εργάτες και τους φτωχούς αγρότες

Παρουσιάζοντας την εισήγηση στη σύσκεψη εκ μέρους της Παναττικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, υπογράμμισε ότι απέναντι στην απάτη της «δίκαιης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη δίνει το στίγμα: Το συμφέρον των αυτοαπασχολούμενων, όπως και των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, είναι να κατέβουν στο δρόμο απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οργανωμένοι στα σωματεία τους, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, χρειάζεται καλός σχεδιασμός από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων, χρειάζεται «τα πόδια όλων να "πάρουν φωτιά". Να μην υπάρξει κλάδος, μαγαζί, συνοικία, που δεν θα φτάσει το κάλεσμα του αγώνα. Η ανακοίνωση του κάθε σωματείου, η προσωπική συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, να χαρακτηρίσουν τη δράση των σωματείων, των ενώσεων, των επιτροπών, όλες τις επόμενες μέρες».

Οπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη, μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί οι εξής αγωνιστικές παρεμβάσεις:

-- Την Τετάρτη 25/10, η Ενωση ΕΒΕ Ν. Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Ειρηνοδικείο ενάντια στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων άνεργου μέλους της Ενωσης.

-- Την ίδια μέρα, η Ενωση ΕΒΕ Ν. Ερυθραίας - Κηφισιάς διοργανώνει σύσκεψη προετοιμασίας της κινητοποίησης που θα πραγματοποιήσει στην περιοχή.

-- Την 1η Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία μέχρι στιγμής καλούν τα Σωματεία Υδραυλικών, Ηλεκτρολόγων, Ξυλουργών και Μετάλλου.

-- Κλείσιμο καταστημάτων και κινητοποιήσεις την Κυριακή 5/11, για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.

Καθημερινή δράση ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση

Μετά την εισήγηση, ακολούθησαν παρεμβάσεις και ανταλλαγή πείρας από τη δράση σωματείων και συλλόγων.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Χαραλαμπίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ξυλουργών, περιέγραψε τη διαρκή κινητοποίηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου το περασμένο διάστημα, σε περισσότερα από 300 ξυλουργεία, για την ενίσχυση της συμμετοχής στις εκλογές του Σωματείου που έγιναν τέλη Σεπτέμβρη. Ανάλογο άνοιγμα διοργανώνει το Σωματείο τις επόμενες μέρες, ενόψει των επερχόμενων κινητοποιήσεων.

Συνδυασμένη μάχη για αρχαιρεσίες και για την επιτυχία των κινητοποιήσεων δίνει και η Ενωση στο Μέταλλο, όπως τόνισε ο Β. Ντέρας, μέλος της διοίκησης. Επίσης, ανέφερε τη δυναμική παρέμβαση του Σωματείου μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή στο Ειρηνοδικείο Ιλίου, για την αποτροπή πλειστηριασμού σε βάρος συνταξιούχου του ΟΑΕΕ, η οποία είχε έστω και προσωρινά θετικό αποτέλεσμα.

Αντίστοιχα, ο Γ. Σιμόπουλος, από την Ομοσπονδία των Φορτηγών, σημείωσε ότι καθημερινά τα μέλη της διοίκησης έρχονται σε επαφή με περιπτώσεις μικροϊδιοκτητών, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με κατασχετήρια και ειδοποιητήρια από τις τράπεζες.

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η τοποθέτηση του Δ. Σωτηριάδη, προέδρου της Ενωσης ΕΒΕ Περιστερίου, που μίλησε για τις εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις με τις οποίες έρχονται καθημερινά σε επαφή οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, όπως αυτή αυτοαπασχολούμενου ξυλουργού που έχει μετατρέψει το ξυλουργείο του σε σπίτι...

Ο Βασίλης Μαμάης, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι βασικό στοιχείο του αγώνα των αγωνιστικών δυνάμεων είναι να πείσουν τους συναδέλφους, με τη διευρυμένη μιζέρια που προκαλεί η εφαρμοζόμενη πολιτική, να αναμετρηθούν με τις αυταπάτες που μπορεί να προκαλεί το κυβερνητικό αφήγημα περί «ανάπτυξης», «παροχής ενισχύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι σήμερα έχουν παρθεί από το μεγάλο κεφάλαιο όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε τον όποιο αυξημένο τζίρο να τον καρπωθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org