Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αύριο το συλλαλητήριο με τρακτέρ στον Τύρναβο

Συλλαλητήριο με τρακτέρ οργανώνουν αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Το συλλαλητήριο εντάσσεται στο νέο γύρο κινητοποιήσεων που προετοιμάζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ενάντια στην εξοντωτική για τους μικρομεσαίους αγρότες πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του πανελλαδικού συντονισμού και της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων θα συζητηθούν στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας.

Τα αιτήματα - διεκδικήσεις αιχμής που προβάλλουν με την αυριανή κινητοποίηση οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου είναι: Ολοκληρωτικές και άμεσες αποζημιώσεις για τις παραγωγές που χάθηκαν από την κακοκαιρία τους προηγούμενους μήνες. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος και αλλαγή του κανονισμού, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για τις ζημιές από τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους. «Πάγωμα» των χαρατσιών και όλων των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών. Κατάργηση των φόρων στο κρασί και διατήρηση των «διήμερων απόσταξης» για το χύμα τσίπουρο.

Στο μεταξύ, κινητοποίηση για αύριο 21/10 ετοιμάζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου, Αρχάνων, Καζαντζάκη, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα Χανιά. Για σήμερα, καλούν σε διαμαρτυρία στον ΟΓΑ, στις 10 π.μ. Τέλος, το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) θα γίνει την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στη Μεσσήνη, στο αίθριο του δημαρχείου.

Κινητοποίηση για τους πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Κινητοποίηση έξω από την Ε' Εφορία, ενάντια στους πλειστηριασμούς, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Με μαζική εξόρμηση, κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στον αγώνα ενάντια στους εκβιασμούς, τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, να καταγγείλουν τον εμπαιγμό περί «προστασίας» της πρώτης κατοικίας από συγκυβέρνηση, τράπεζες και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Κάλεσαν σε οργανωμένη δράση, μέσα από τα σωματεία, τους εργατικούς - λαϊκούς φορείς, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες, «να υψώσουμε εμπόδιο σε τραπεζίτες και κρατικούς μηχανισμούς, σε ντόπια και ξένα κοράκια, που μυρίστηκαν αίμα. Κανένα λαϊκό σπίτι μην πέσει στα χέρια τους, καμιά φτωχή οικογένεια να μην ξεσπιτωθεί. Να έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά στη γειτονιά μας. Να ενημερώνουμε για οποιαδήποτε περίπτωση πέσει στην αντίληψή μας. Κανείς να μην έχει αναστολή να μιλήσει για το πρόβλημά του στο γείτονά του, στο συνάδελφό του. Κανείς μόνος του στην κρίση!».

Στο μεταξύ, ένταση δημιουργήθηκε χτες στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε συγκεντρωμένους διαδηλωτές και την πρόεδρο της Ενωσης των συμβολαιογράφων, που εμφανίστηκε να πλειστηριάσει -«κατ' εξαίρεση» όπως είπε- ένα αγροτεμάχιο στον Χορτιάτη. Η διαδικασία αναβλήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένταση υπήρξε και στην Πάτρα, με δύο συμβολαιογράφους που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πλειστηριασμούς παρά την αποχή.

  • Στη Θεσσαλονίκη, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 8.30 το πρωί, στις Εφορίες Δ, Θ, Ι (στην οδό Τσιμισκή 45).
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απάντηση στα ψέματα του υπουργού Εργασίας για τις συντάξεις

Κυβέρνηση και ΝΔ ανταγωνίζονται για το ποιος είναι λιγότερο «ψαλιδοχέρης»

Απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας ότι δεν μειώνονται τάχα οι συντάξεις, δίνει το ΠΑΜΕ, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει χωρίς τσίπα πως εξασφάλισε σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, που σήμερα είναι η μεγάλη πλειονότητα, ότι θα πάρουν με το δικό της νόμο καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν πρωτύτερα.

Ο ανταγωνισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι κοκορομαχίες για το ποιος είναι ο λιγότερο "ψαλιδοχέρης", δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη σύμπνοια, τον κοινό βηματισμό, τη διατήρηση του παλιού αντιασφαλιστικού οπλοστασίου που αναβαθμίζεται συνεχώς, με βάση τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, που όλοι μαζί ακολουθούν κατά γράμμα.

(...) Ο μέσος όρος των νέων συντάξεων πέφτει στα 600 - 700 ευρώ ακόμη και για 40 χρόνια εργασίας, ενώ σχεδόν εξαφανίζονται οι συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Το άθροισμα και των δύο τμημάτων της κύριας σύνταξης (σ.σ. εθνική και αναλογική) οδηγεί σε πολύ μικρότερα ποσά, κυριολεκτικά σε συντάξεις πείνας.

Αντί της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων που είχε κάνει σημαία προεκλογικά, η κυβέρνηση όχι απλά τους διατήρησε, αλλά κατάργησε την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, με αποτέλεσμα ακόμα και κάποιος με πλήρη σύνταξη και βαρέα με 6.000 ένσημα, να παίρνει πλήρη σύνταξη 350 ευρώ.

Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απώλειες από τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, θα ανέλθουν στα 6,016 δισ. ευρώ. Μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2012, ενώ αποφασίστηκε νέα μείωση για το επόμενο διάστημα.

Τέλος, εκτός του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, υπάρχει πλέον πολύ χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές. Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 0,45% για κάθε έτος, ενώ ουσιαστικά εφαρμόζεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ετσι ενώ μέχρι τώρα, με 4.500 ημέρες ασφάλισης και με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, ένας συνταξιούχος με το ισχύον σύστημα έπαιρνε επικουρική 120 ευρώ, τώρα ακόμα κι αν αφήσουμε τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές, η επικουρική φτάνει στα 40 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 70%.

Είναι γνωστό ότι για τους πιο αδύνατους οικονομικά, που έπαιρναν το ΕΚΑΣ, το συνολικό ποσό κύριας και επικουρικής έφτανε τα 720 ευρώ, ενώ σήμερα, με 15ετία και 600 ευρώ αθροιστικά από κύρια και επικουρική, θα φτάνει στα 455 ευρώ.

Μπροστά στα συνεχή ψεύδη για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με επίκεντρο τα Εργασιακά και τους μισθούς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση. Να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, την κυβέρνηση, την ΕΕ, τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού».

ΠΟΕΜ
Μεθοδεύσεις αποκλεισμού της ΔΑΣ από το προεδρείο

Στο όργιο παρατυπιών και νοθείας που νομιμοποίησαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο 29ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (έγινε στις 7, 8 και 9 Οκτώβρη) αναφέρεται, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Μετάλλου» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Οπως σημειώνει, «παρά όλες αυτές τις νοθείες και τις μεθοδεύσεις, οι μεταλλεργάτες ανέδειξαν σε δεύτερη (πρώτη επί της ουσίας) δύναμη την ΔΑΣ, με 59 ψήφους και 9 έδρες, έναντι της ΠΑΣΚΕ με 61 ψήφους και 10 έδρες. Η ΔΑΚΕ πήρε 25 ψήφους και 4 έδρες, και η Εργατική Παρέμβαση (δυνάμεις από ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 12 ψήφους και 2 έδρες».

Θυμίζει ότι «το ίδιο είχε γίνει και στο προηγούμενο Συνέδριο», αλλά «όλες οι άλλες παρατάξεις μας απέκλεισαν από το προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή, όπως ήταν και η επιθυμία των μεγαλοβιομηχάνων του κλάδου, για να μας περιορίσουν από το να τους βάζουμε εμπόδια στη συνεργασία τους με την εργοδοσία και να τους αποκαλύπτουμε στους συναδέλφους».

Τώρα, μετά το τελευταίο συνέδριο, «για να εξυπηρετήσουν τους ίδιους ακριβώς σκοπούς, κατ' εντολή και με τη στήριξη των βιομηχάνων του κλάδου, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ μεθοδεύουν και πάλι τον αποκλεισμό της ΔΑΣ από την Εκτελεστική Επιτροπή και το προεδρείο, ή απαιτούν να αρκεστούμε σε ένα ρόλο διακοσμητικό στο προεδρείο της ΠΟΕΜ.

Θέλουν και πάλι την ομοσπονδία και τα συνδικάτα μετάλλου σύμμαχους των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, υποταγμένα στις κατευθύνσεις της ΕΕ, γι' αυτό και σωστά βλέπουν την ΔΑΣ ως εμπόδιο και επιδιώκουν και πάλι τον αποκλεισμό μας. Είναι κομμάτι των μεθοδεύσεων για τον έλεγχο και την υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος ενόψει της κλιμάκωσης της επίθεσης εργοδοτών, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος μας.

Μετά την ακύρωση της εκλεγμένης διοίκησης του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας (ΕΚΑ) και τον διορισμό από τα δικαστήρια αρεστής διοίκησης που ζητούν, μεθοδεύουν εκ νέου τον αποκλεισμό των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε μια από τις πιο μεγάλες ομοσπονδίες, δηλαδή την ΠΟΕΜ.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα, όλους τους έντιμους συνδικαλιστές, ανεξαρτήτως παράταξης, κυρίως όμως τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που θέλουν να μπει ένα τέρμα στην εργοδοτική - κυβερνητική κατρακύλα της ομοσπονδίας, να ορθώσουν με κάθε τρόπο το ανάστημά τους στα βρώμικα σχέδια που από κοινού υλοποιούν εργοδοσία - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, απαιτώντας να αποτυπωθεί η θέληση των μεταλλεργατών στην Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org