Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σαν σήμερα

1827 Η μεγάλη ναυμαχία στο Ναυαρίνο στέφεται με νίκη για τους συμμαχικούς στόλους Αγγλίας, Ρωσίας, Γαλλίας έναντι του ενωμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου, παρά τη συντριπτική υπεροχή του δεύτερου. Η νίκη στο Ναυαρίνο έδωσε ανάσα στην Ελληνική Επανάσταση, που αντιμετώπιζε το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.

1944 Απελευθερώνεται το Βελιγράδι.

1947 Το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εκδίδει διάταγμα για τη συγκρότηση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής.

1971 Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας Βίλι Μπραντ, για την προώθηση της συνεργασίας με τις σοσιαλιστικές χώρες. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Πάμπλο Νερούντα.

1976 Αιματηρές ταραχές στο γκέτο του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ και σε διάφορες άλλες πόλεις της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων των μαύρων εναντίον του απαρτχάιντ. Γιγαντιαία κινητοποίηση της Αστυνομίας για να προληφθεί η γενίκευση της εξέγερσης.

1980 Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Ράλλη, εγκρίνει ομόφωνα τη συμφωνία επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο, τον Αύγουστο του 1974, κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα για την προδοσία της Κύπρου, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή είχε αποφασίσει την αποχώρηση της χώρας.

`Η από πέσιμο

ή από «σώσιμο»!

Περί... ειλικρίνειας

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στη διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 10/06/2012, ο «Ρ» έθεσε στον Ε.Βενιζέλο την ακόλουθη ερώτηση:

«(...) το μνημόνιο που πρόσφατα υπογράψατε προβλέπει εκτός από την μείωση 22% των μισθών των κατώτερων ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση (...). Επειδή είπατε πριν από λίγο ότι ο λαός πρέπει να ξέρει από τώρα τι θα κάνει η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, τι θα κάνετε με το συγκεκριμένο;».

*

Προσέξτε τώρα την απάντηση - ορισμό της πολιτικής... αξιοπιστίας και ειλικρίνειας:

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση καμία περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση, η οποία να αφορά τον κατώτατο μισθό»!

Προφανώς, ο κ. Βενιζέλος δεν θα είχε... προσέξει ότι στη σελίδα 518 του Μνημονίου - που αυτός ως υπουργός Οικονομικών είχε συντάξει - προβλέπονται τα ακριβώς αντίθετα!

Απατεώνες!

«Σύγκλιση» με τους μισθούς Βουλγαρίας. Σελίδα 427 του Μνημονίου...
«Σύγκλιση» με τους μισθούς Βουλγαρίας. Σελίδα 427 του Μνημονίου...
Tι ακριβώς συμβαίνει με τους «σωτήρες»;

`Η για να το θέσουμε διαφορετικά:

Από πότε ένας «σωτήρας» μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολιτικός απατεώνας και πολιτικός ψεύτης της τελευταίας υποστάθμης;

Εκτός βέβαια αν υποθέσουμε ότι είναι όλοι... «Χρυσοχοΐδηδες». Οτι δηλαδή δεν έχουν διαβάσει ούτε το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο, εντούτοις, το έχουν συντάξει, το οποίο το έχουν υπογράψει,

το οποίο το έχουν ψηφίσει (όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ)

ή δεν το έχουν ψηφίσει (όπως η ΔΗΜΑΡ, που όμως τώρα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα που το εφαρμόζει)

και το οποίο, μάλιστα, ως κυβέρνηση το θεωρούν «ιδιοκτησία» τους, όπως με πατριωτικό ενθουσιασμό έχει δηλώσει ο κ. Σαμαράς.

*

Τα όρια της πολιτικής απάτης εκ μέρους των «σωτήρων» έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Το δείχνουν τα έως τώρα έργα τους.

Τώρα καμώνονται ότι «διαπραγματεύονται» με την τρόικα. Επανασύρουν τη γελοιότητα περί «κόκκινων γραμμών». Παριστάνουν ότι διαφωνούν με το εργασιακό «απαρτχάιντ» που - όπως λένε - το «εισηγείται η τρόικα», όταν όλα αυτά που «εισηγείται η τρόικα» και με τα οποία υποτίθεται ότι «διαφωνούν»,

τα έχουν ψηφίσει ήδη με το δεύτερο Μνημόνιο και έχουν δεσμευτεί ως προς την εφαρμογή τους!

Λεζάντα: «Αντικατάσταση» (!!!) των σημερινών μισθών πείνας με τους «καθόλου» μισθούς. Σελίδα 518 του Μνημονίου...
Λεζάντα: «Αντικατάσταση» (!!!) των σημερινών μισθών πείνας με τους «καθόλου» μισθούς. Σελίδα 518 του Μνημονίου...
*

Το πού θα φτάσει η βαλίτσα της έτσι κι αλλιώς δεδομένης υποκρισίας τους, αυτό εξαρτάται από το λαό.

Οσο πάντως για το μέγεθος αυτής της υποκρισίας,

αντί άλλης... μεζούρας, ας αξιοποιήσουμε το ίδιο το Μνημόνιό τους:

*

1) Στη σελίδα 427 του Μνημονίου αναφέρονται όλα όσα... «δεν θέλουν» να κάνουν και συγκεκριμένα τα εξής:

*

«Τα μέτρα αυτά (σ.σ.: μειώσεις μισθών κ.λπ.) θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη)»!

*

Αυτά λέει το Μνημόνιό τους! Αυτά λέει ο «υπέρτατος νόμος» του κράτους τους:

Διαμόρφωση κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα που στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων θα οδηγηθεί σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην αποκλίνει από τον αντίστοιχο των λεηλατημένων από τους καπιταλιστές χωρών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας, της Αλβανίας κ.ο.κ.

*

2) Στη σελίδα 518 του Μνημονίου, κάτω από τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα καθορισμού των μισθών», διαβάζουμε:

«Εως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Ως το τέλος 2012 απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Σελίδα 413 του Μνημονίου...
Ως το τέλος 2012 απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Σελίδα 413 του Μνημονίου...
*

Αυτά λέει το Μνημόνιό τους!

Οτι ήδη από τον Ιούλιο - έχουν καθυστερήσει κιόλας, δηλαδή (!) - θα προχωρούσαν στην «αντικατάσταση» (!!!) των μισθών και στην κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

*

3) Στη σελίδα 413 του Μνημονίου διαβάζουμε:

«...ως τέλος 2012 (...) 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα».

Είδατε τι «κομψά» που αποκαλούν τις απολύσεις, που δε θέλουν να κάνουν, αλλά που έχουν υπογράψει ότι θα τις κάνουν; «Υποχρεωτικές αποχωρήσεις»!

Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που παριστάνουν ότι... εναντιώνονται στις απολύσεις. Μάλλον δε θα το έχουν καταλάβει ότι οι «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συνιστούν απολύσεις...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org