Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανεπίδεκτοι ... γαλλικών

«Σημειώνουμε όλα τα παραπάνω, γιατί έχουν μια συνέχεια και μια σχέση μεταξύ τους και δε μοιάζουν με συμπτώσεις ατάκτως ερριμμένες. Κι ακόμη, γιατί φαίνεται να εντάσσονται σε σχέδια ευρύτερα από τη χειραγώγηση και μόνον της συνείδησης και της ψήφου των εργαζομένων, στις αυριανές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές». Αυτά έγραφε η στήλη το περασμένο Σάββατο, αναφερόμενη στα όσα περί Γ. Καρατζαφέρη ξεδιπλώνονταν την προηγούμενη χρονική περίοδο.

Κατόπιν, ήρθε το γνωστό αποτέλεσμα στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και προχτές η αρχηγική εμφάνιση του Γ. Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη, όπου, ανάμεσα σ' ένα συνονθύλευμα λαϊκίστικου εθνικισμού, διανθισμένου με μπόλικη θρησκοληψία, διακήρυξε πως η «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες και όχι στον Μπους» και έδωσε την υποστήριξή του στην Ντ. Μπακογιάννη και τον Χρ. Αγραπίδη, όχι, όμως, και στον Γ. Τζαννετάκο.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι όλα όσα σχετικά έχουν γίνει και, όπως όλα δείχνουν, θα επακολουθήσουν, δεν είναι συμπτώσεις ατάκτως ερριμμένες. Εντάσσονται σε σχέδια ευρύτερα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και έχουν σχέση με την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Φαίνεται πως ορισμένοι αδυνατούν να παραδειγματιστούν από τα παθήματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, το οποίο ενίσχυε κάποτε πολύμορφα τον Λε Πεν, σε βάρος των γκολικών και των άλλων συντηρητικών κομμάτων, και, τελικά, έπεσε στο λάκκο, που έσκαβε.

Ακρατος φαρισαϊσμός

«Ο δήμαρχος (σ.σ. ο απερχόμενος δήμαρχος Νίκαιας), συνοδευόμενος από την Ολυμπιακή Ομάδα της Αρσης Βαρών - οι οποίοι βρήκαν "στέγη" στο Ολυμπιακό Κέντρο Αρσης Βαρών, που κατασκευάστηκε στη Νίκαια - τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Λαλιώτη και βουλευτές της περιοχής, συνομίλησε με καταστηματάρχες και κατοίκους της πόλης».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το προχτεσινό «Βήμα». Και το αναδημοσιεύουμε, αποκλειστικά και μόνο, για να σημειώσουμε ότι οι ...προστάτες των Ολυμπιακών Αγώνων, των σχετικών αξιών και ιδανικών, όπως ο κ. Γ. Καψής και οι λοιποί κυβερνώντες, έχουν μετατρέψει τους Ολυμπιονίκες σε «γλάστρες» της άθλιας και χυδαίας ψηφοθηρικής τους εκστρατείας.

Ουαί υμίν φαρισαίοι υποκριτές..!

Το «μεγάλο παζάρι» των ψήφων...

Ενας ατέρμονος «πλειοδοτικός διαγωνισμός» πάσης φύσεως παροχών, υπό τη μορφή ανταλλαγμάτων, διενεργείται, αυτές τις μέρες, ανάμεσα σε «χαμένους» και «κερδισμένους» του α` γύρου. Εκπρόσωποι αποτυχόντων συνδυασμών που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, ή τη ΝΔ, καθώς κι άλλων, που εμφανίστηκαν σαν «ανεξάρτητοι», διαπραγματεύονται, εν κρυπτώ, θέσεις, αξιώματα, ρουσφέτια, ακόμα και χρηματικά ανταλλάγματα, προκειμένου να εκδηλώσουν δημοσίως την υποστήριξή τους σε κάποιον από τους συμμετέχοντες στο β` γύρο των εκλογών. Πρόκειται για ένα θλιβερό «φαινόμενο» - υπήρχε και παλιότερα, αλλά σε τέτοια έκταση εμφανίζεται για πρώτη φορά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - το εύρος του οποίου δείχνει το μέγεθος της κοινωνικής κρίσης και του πολιτικού αμοραλισμού στη χώρα μας.

Η ευκολία, με την οποία γίνονται οι «συναλλαγές», οφείλεται, εκτός των άλλων, και στο γεγονός ότι, ανάμεσα στους συνδυασμούς που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ - το ίδιο ισχύει και για τους «ανεξάρτητους» - δεν υπάρχουν σημαντικές προγραμματικές, ιδεολογικές ή άλλες μεγάλες διαφορές, που να εμποδίζουν την προσέγγισή τους. Απόδειξη, ότι σ' αυτό το «αλισβερίσι» δε συμμετέχουν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ. Και, βεβαίως, σ' αυτό συνετέλεσε, τα μέγιστα, η καθαρή και ξάστερη θέση του Κόμματος για το β` γύρο των εκλογών...

... και η περίπτωση της Ν. Ιωνίας Βόλου

Στο χορό της «μεγάλης συναλλαγής» έχει μπει και η Νέα Ιωνία Βόλου, όπου ο επικεφαλής του αποτυχόντος συνδυασμού που στήριξε η ΝΔ, Κ. Χαλέβας, δήλωσε, δημοσίως, τη στήριξή του, για το β` γύρο των εκλογών, στο συνδυασμό του Στ. Φούσκη, που στηρίζεται από το ΣΥΝ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στη δήλωση στήριξης κάνει και τα παράπονά του, αναφερόμενος, ανάμεσα στ' άλλα, σε «συναλλαγές που υπήρξαν μεταξύ πολιτικών προσώπων και μεθοδεύσεις, που σχεδιάστηκαν για την άσκηση ισχυρών πιέσεων προς τους ψηφοφόρους μας για ν' αλλάξουν την επιλογή τους».

Αποδεχόμενος ασμένως τη στήριξη που του προσφέρει ο συνδυασμός της ΝΔ, ο υποψήφιος του ΣΥΝ έκανε λόγο για «συνδιοίκηση του δήμου» και, εν είδει ευχαριστίας, χαρακτήρισε «αξιοπρεπή τον προεκλογικό αγώνα του κ. Χαλέβα».

Ο έτερος, όμως, των διεκδικητών της δημαρχίας - ο και νυν δήμαρχος της πόλης, Π. Μαβίδης, που στηρίζεται από μέρος του ΠΑΣΟΚ (ένα άλλο «μέρος» του κυβερνώντος κόμματος στηρίζει τον υποψήφιο του ΣΥΝ), κι άλλες δυνάμεις - μίλησε για «μεταχρονολογημένη επιταγή», που εξοφλείται μπροστά στην κάλπη και κάλεσε τους Στ. Φούσκη και Κ. Χαλέβα να διευκρινίσουν στο λαό της Νέας Ιωνίας το είδος της συνδιαλλαγής που συμφώνησαν και την οποία βάφτισαν συνδιαχείριση...

Διάλογος των ημερών

- Τι θα πάρεις, «τσινκουετσέντο» ή «λαντ ρόβερ»;

- Ούτε το ένα, ούτε τ' άλλο. Εγώ είμαι «smart» (μετάφραση: πανέξυπνος)

ΒΙΒΛΙΟ
Ακαταμάχητη ιστορική έρευνα

Οι παρακάτω ημερομηνίες βεβαιώνουν ποιοι υποκίνησαν κι άναψαν τη φωτιά του εμφύλιου πολέμου: 5/5/1944. Ενώ το ΕΑΜ μεγαλουργεί για τη λευτεριά του λαού μας, ο «σύμμαχος» Τσόρτσιλ γράφει: «Ας ετοιμάσουμε τα κανόνια μας, μια και πρέπει να είστε βέβαιοι ότι θα φτάσουμε σε ρήξη με το ΕΑΜ και θα τσακωθούμε επ' αυτού με τη Ρωσία». 9/8/1944. Το Βρετανικό Πολεμικό Συμβούλιο, παριστάνοντας τον ...προφήτη, εισηγείται «οι δυνάμεις που θα χρειάζονταν (για να εμποδίσουν πραξικόπημα του ΕΑΜ) πρέπει να ανέρχονται σε 80.000 άνδρες» και τους συγκεντρώνει, ενημερώνοντας τον Ρούσβελτ. 26/8/1944. Ο Ρούσβελτ απαντά: «Καμιά αντίρρηση να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να έχετε μια βρετανική δύναμη επαρκή στην Ελλάδα, όταν οι Γερμανοί εκκενώσουν τη χώρα» και εγκρίνει να διατεθούν αμερικάνικα μεταγωγικά αεροπλάνα για τη μεταφορά των Βρετανών στην Ελλάδα. Αργότερα, στη Λισαβόνα, Αγγλοι και Γερμανοί συμφωνούν για ανεμπόδιστη αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα και παράδοση στους Αγγλους των πόλεων και περιοχών που εγκατέλειπαν οι Γερμανοί. 12/10/1994. Απελευθερώνεται η Αθήνα. Το βρετανικό σχέδιο «Μάνα» (60.000 άνδρες, 80 αεροπλάνα, 200 τανκς, πλήθος πολυβόλα), υπό τον Σκόμπι, κάνει τα «στραβά μάτια» στην αναχώρηση των κατακτητών από τον Πειραιά και, παράλληλα, μεταμορφώνει - και οπλικά - 12.000 γερμανόδουλους ταγματασφαλίτες, σε αγγλόδουλους. Οι Αγγλοι εισβολείς και οι Ελληνες δοσίλογοι, με τις ευλογίες της ντόπιας άρχουσας τάξης, αιματοκυλούν την Αθήνα και δολοφονούν τους, απανταχού, ΕΑΜίτες ελευθερωτές.

Μην πείτε, γνωστά όλα αυτά και δε διαβάσετε το εξόχως τεκμηριωμένο (με λεπτομερειακή διασταύρωση της μαρτυρίας του και από άλλους αγωνιστές, με βιβλιογραφία, επίσημα κείμενα, γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα και μαρτυρολόγιο) ιστορικό πόνημα του «Στεριά» του ΔΣΕ, Αριστείδη Β. Θεοχάρη «Στη Στερεά Ελλάδα με το Δημοκρατικό Στρατό, 1945-1949» (σελ. 507, «Σύγχρονη Εποχή»). Βιβλίο - «επιστημονική εργασία υψηλών προδιαγραφών», που «έρχεται να συμπληρώσει, να προσθέσει, να αναπτύξει γεγονότα και πλευρές της πραγματικότητας, που δεν έχουν γραφτεί ή αγνοήθηκαν. Πολλές σελίδες του είναι εντελώς άγνωστες. Ανασύρονται από την έρευνα, απ' την αφάνεια. Κι έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα», όπως τονίζει προλογικά ο Γιώργης Μωραΐτης (μέλος της Διεύθυνσης και Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ»), ο οποίος συναπαντήθηκε με τον άγνωστό του, τότε, «Στεριά» στη Βουλγάρα και απαθανατίζεται σε ένα επεισόδιό τους με τον ασύρματο της 172 Ταξιαρχίας.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Ψηφίστε έτσι

Ψήφο σαφώς

σ' αγωνιστές

που έμειναν

στη «μάχη»

ψήφο σ' όσους

στο πλάι σας

θα 'ναι σ' ό,τι

σας λάχει

σ' αυτούς, όπου

παλεύουνε,

ας δώσετε

τη νίκη,

γιατί - κουβέντα

δε χωρά -

τους πρέπει,

τους ανήκει!

* * *

Ψήφο δώστε

στο αίμα σας,

με δύναμη,

με πάθος

και μία ψήφος

να χαθεί

μεγάλο

θα ναι λάθος

και όσο

για τους έτερους

μη νοιάζεστε

δεκάρα,

άκυρο ρίξτε

ή λευκό

σ' όλη τη σάρα,

μάρα!


Ο οίστρος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρόσωπο
Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι

Γρηγοριάδης Κώστας

Η προ μιας βδομάδας πολύνεκρη επίθεση στο Μπαλί δεν αποτελεί μια απ' τις μεγαλύτερες δοκιμασίες μόνο για τους επιβιώσαντες και τις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων... Συνιστά σκληρή δοκιμασία για την περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης της Προέδρου της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι. Για τον ινδονησιακό λαό, που, μετά από σύντομο και θολό «διάλειμμα» περίπου τεσσάρων ετών απ' την πτώση της στυγνής δικτατορίας Σουχάρτο, βλέπει στρατό, αστυνομία και λοιπές «ειδικές δυνάμεις ασφαλείας» να επαναποκτούν στα χέρια τους νέα όπλα επιβολής και καταστολής, αυτή τη φορά, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις και «υποδείξεις» των Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας, Βρετανίας...

Ηδη, υπό τις νέες τρέχουσες συνθήκες και υπό ένα νέο κλίμα τρομο-λαγνείας και τρομο-ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, η Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι φάνηκε να ενδίδει στις απαιτήσεις των Δυτικών «συμμάχων» της, αδυνατώντας, όπως διαφαίνεται, να κρατήσει στάση επιφύλαξης, όπως επιχείρησε να κάνει στο παρελθόν... Ετσι εισήγαγε, σε δύο δόσεις, αντιτρομοκρατικά προεδρικά διατάγματα, μολονότι αντιδρούν (αν όχι άμεσα...) στελέχη της κυβέρνησής της, με πρώτον τον αντιπρόεδρο, Χαμχάζ Χαζ (άνθρωπος με επιρροή στο θρησκευτικο-πολιτικό κατεστημένο της χώρας και με διασυνδέσεις με πλειάδα μουσουλμανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων...).

Το εάν, τελικώς, θα ευδοκιμήσουν στην παρούσα φάση οι «αντιτρομοκρατικές» πιέσεις των ΗΠΑ, δε θα κριθεί μόνον απ' την προθυμία της Σουκαρνοπούτρι να τις διεκπεραιώσει... Σε μια χώρα 215.000.000 κατοίκων, με τους μουσουλμάνους να πλειοψηφούν έναντι των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, και να βράζουν απ' το μένος για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τα πράγματα προβάλλουν πιο περίπλοκα απ' ό,τι διαφαίνονται...


Δ. ΟΡΦ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ