Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Θετική ατζέντα»

«Βελτίωση κλίματος και θετική ατζέντα». Ετσι περιγραφόταν από την κυβέρνηση η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν πριν από σχεδόν ένα μήνα στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Μάλιστα, από την κυβέρνηση διαρρεόταν ότι το κλίμα ήταν πολύ βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή τους, τον Ιούλη. Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας και η ...«θετική ατζέντα» έγινε νέα κλιμάκωση των προκλήσεων του τουρκικού κράτους με επίκεντρο τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα μπορεί να «κουμπώνει» με το αφήγημά της περί «σταθερότητας» και «ασφάλειας» που δήθεν εξασφαλίζονται στην περιοχή όταν αλωνίζει το ΝΑΤΟ και η ίδια γίνεται το καλύτερο βαποράκι του. Δεν «κουμπώνει» όμως με την πεισματάρα πραγματικότητα, που αποκαλύπτεται και από την αντίδραση των ΗΠΑ στις τουρκικές προκλήσεις, αφού για μια ακόμα φορά αναγνώρισαν τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης στη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή, συνδέοντάς τες με τη «συνολική διευθέτηση» του Κυπριακού και με την προώθηση των ιμπεριαλιστικών διχοτομικών σχεδίων στο νησί. Αυτό δείχνει στην πράξη τι σημαίνει «προτιμώμενοι εταίροι» για τους ιμπεριαλιστές, μια ιδιότητα που απέκτησε η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ και για την οποία κοκορεύεται. Σημαίνει αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, εμπλοκή σε σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι και ένας λαός διαρκώς εκτεθειμένος στην καταλήστευση του πλούτου του και σε κινδύνους πολεμικής σύρραξης.

Ευθιξία

Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται για τα «μυστικά κονδύλια» των υπουργείων, με τα στελέχη των αστικών κομμάτων να κάνουν τους ανήξερους τάχα για το πώς και πού χρησιμοποιούνται, ο λαός δεν πρέπει να τους ακολουθήσει σ' αυτόν τον αποπροσανατολιστικό καβγά. Τα «μυστικά κονδύλια», ιδιαίτερα σε υπουργεία όπως το Εξωτερικών, υπήρχαν και επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνέχισαν να υπάρχουν και επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι χρήματα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην «αθέατη» πλευρά της διπλωματίας, με τον μανδύα της εξυπηρέτησης του λεγόμενου «εθνικού συμφέροντος». Ας μας πουν, όμως, όλοι αυτοί που τώρα διαμαρτύρονται και σηκώνουν κουρνιαχτό: Τι διαφορετικό επιδιώκουν με τα «φανερά» κονδύλια οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που κατευθύνουν αυτές τις μέρες εκατομμύρια των εκατομμυρίων για να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ υπέρ του «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, είτε αυτό αφορά το δημοψήφισμα είτε την ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή; Εχει βουίξει κυριολεκτικά ο τόπος για τα «πακέτα» που πάνε κι έρχονται σε φορείς, προσωπικότητες, πολιτικούς και γενικά «ό,τι κινείται εκτελείται», προκειμένου να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» ανεμπόδιστα, με την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Τίποτα δεν λένε για όλα αυτά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, δείχνοντας ότι έχουν επιλεκτική «ευθιξία» σε πρακτικές της φανερής και μυστικής διπλωματίας...

Σχέδια στήριξης...

Στον επικείμενο νέο κύκλο της «ενισχυμένης εποπτείας», ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της κυβέρνησης με τους αξιωματούχους και τεχνοκράτες της ΕΕ είναι και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και με το (κρατικό) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (μεγαλομέτοχος των τραπεζών μετά τα προηγούμενα πακέτα κρατικών διασώσεων), έχει ήδη βάλει στο τραπέζι ένα νέο πακέτο κρατικών ενισχύσεων και «εγγυήσεων», με στόχο να ξεφορτώσει τις τράπεζες από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων για να τα μεταφέρει σε λεγόμενες «κακές τράπεζες» (bad bank), ή εταιρικά σχήματα «ειδικού σκοπού», που θα συγκροτήσουν η καθεμιά από αυτές με τη συμβολή νέων «επενδυτών» και «παικτών». Από την όλη διεργασία δεν λείπουν, βέβαια, οι επιχειρηματικοί και άλλοι σχεδιασμοί για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, όσο και συνολικά για τα «πόστα» στην καπιταλιστική οικονομία.

... με το λαό στην «πρέσα»

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» έδωσε τις προάλλες νέα τροπή στο ζήτημα της κατάστασης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, κάνοντας ανοιχτά λόγο για τους γενικότερους «κινδύνους» αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, διαπιστώνοντας «χαμηλή ποιότητα ενεργητικού (στις τράπεζες), χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων». Θυμίζουμε ότι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στα «τραντάγματα» των τραπεζικών μετοχών πριν από λίγες μέρες ήταν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες» και ότι «φταίνε οι κερδοσκόποι», την ώρα που η ΝΔ τής χρέωνε ...«λάθος χειρισμούς» και «αντιφατικά μηνύματα» στις αγορές. Σιγά σιγά επιβεβαιώνεται ότι μόνο έτσι δεν έχουν τα πράγματα και ότι στο παρασκήνιο «δουλεύεται» σχέδιο εκ νέου στήριξης των τραπεζών, μετά τα δισ. ευρώ που κόστισαν τα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης. Ούτε να το σκεφτούν να φορτώσουν ξανά στο λαό τα σπασμένα των τραπεζών, της οικονομίας, των επιχειρηματικών ομίλων! Κι απ' αυτήν την κατηγορηματική προειδοποίηση δεν πρέπει να κάνει βήμα πίσω ο λαός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 20 Οκτώβρη

1827 Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στέφεται με επιτυχία για τους συμμαχικούς στόλους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας έναντι του ενωμένου τουρκο-αιγυπτιακού στόλου, παρά τη συντριπτική υπεροχή του δεύτερου. Η νίκη στο Ναυαρίνο έδωσε ανάσα στην Ελληνική Επανάσταση, που αντιμετώπιζε το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.

1926 Η ρεφορμιστική ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας καλεί την αστυνομία να επέμβει κατά της διαμαρτυρίας εργαζομένων στον Επισιτισμό στα γραφεία του Κέντρου. Οι χωροφύλακες, με την υποστήριξη στρατιωτικού τμήματος που με πυρά κρατούσε σε απομόνωση το κτίριο του ΕΚΑ, εφορμούν κατά των συγκεντρωμένων εργατών και δολοφονούν τον αντιπρόσωπο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και μέλος του ΚΚΕ, Δ. Πατλάκα.

1931 Ξεκινά μεγάλη απεργία των υποδηματεργατών, στην οποία μετέχουν πάνω από 4.500 εργάτες και διαρκεί 45 ολόκληρες μέρες. Η απεργία έληξε στις 3 Δεκέμβρη, με την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων των εργατών.

1947 Το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εκδίδει διάταγμα για τη συγκρότηση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής.

1947 Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων υπό τον γερουσιαστή Μακάρθι ξεκινά την αντικομμουνιστική εκστρατεία της.

1980 Το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Ράλλη, εγκρίνει ομόφωνα τη συμφωνία επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο, τον Αύγουστο του 1974, κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα για την προδοσία της Κύπρου, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή είχε αποφασίσει την αποχώρηση της χώρας.

2011 Κατά τη δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, η μεγαλειώδης συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα δέχεται προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση από δυνάμεις του παρακράτους, που δρουν παράλληλα με τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους. Η επίθεση, που διεξήχθη με πέτρες, μολότοφ αλλά και εξοπλισμό που παρέπεμπε σε Σώματα Ασφαλείας, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό άνω των 80 απεργών εργατών. Στη συγκέντρωση άφησε την τελευταία του πνοή ο Γραμματέας του Παραρτήματος Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, Δημήτρης Κοτζαρίδης.

Κυριακή 21 Οκτώβρη

1797 Ο 28χρονος Γάλλος Αντρέ Ζαν Γκαρνερέν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε αλεξίπτωτο, πραγματοποιώντας πτώση από αερόστατο σε ύψος 3.200 ποδών.

1887 Γεννιέται ο Αμερικανός κομμουνιστής δημοσιογράφος Τζον Ριντ.

1918 Σημειώνεται το πρώτο κρούσμα της ισπανικής γρίπης, η οποία θα εξελιχθεί γοργά σε παγκόσμια πανδημία με θύματα που εκτιμούνται από 30 έως 50 εκατ. ανθρώπους.

1937 Γεννιέται ο μεγάλος κομμουνιστής μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος.

1947 Συγκροτείται το Αρχηγείο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1962 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοινώνει ότι από κατασκοπευτικά αεροπλάνα εντοπίστηκαν στην Κούβα βάσεις σοβιετικών πυραύλων, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου, αν απειληθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ανακοινώνει τον ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας. Η «κρίση των πυραύλων» βρίσκεται στο απόγειό της.

1987 Στον οίκο «Κρίστις» της Ν. Υόρκης πωλείται για 5,39 εκατομμύρια δολάρια ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο, που τυπώθηκε το 1448.

1990 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Λουί Πιερ Αλτουσέρ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ