Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Πανεκπαιδευτικά αγωνιστικά ραντεβού αύριο στα Προπύλαια και σε άλλες πόλεις
  • Αρθρα με αφορμή το νέο νομοσχέδιο:

-- Ο δρόμος για την «πρόοδο» ανοίγει με καταστολή!

-- «Λογικό και αυτονόητο» να υπερασπιστούμε τα μορφωτικά μας δικαιώματα

  • Αύξηση των σχολείων που κλείνουν λόγω κρουσμάτων. Προσπάθεια κατευνασμού από την κυβέρνηση. Τραγικές συνθήκες συγχρωτισμού σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης
  • Με αφορμή επεξεργασία της Επιτροπής Παιδείας της ΚΕΔΕ: «Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο»
  • Αρθρο για τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων στην ψυχική υγεία των μαθητών
  • Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις
Αύξηση των σχολείων που κλείνουν λόγω κρουσμάτων

Σε μια σειρά από τηλεδιασκέψεις σε «επιλεγμένους» δήμους της Αττικής με θέμα το άνοιγμα των σχολείων συμμετείχε τις προηγούμενες μέρες η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ενώ το θέμα της λειτουργίας των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο και της χτεσινής της συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πρόκειται για μια προσπάθεια κατευνασμού της έντονης ανησυχίας που υπάρχει σε γονείς κι εκπαιδευτικούς για το γεγονός ότι τα σχολεία ξανάνοιξαν όπως ακριβώς πριν κλείσουν, δηλαδή χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο. Γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι μέσα σε μια βδομάδα που είναι ανοιχτά τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, έφτασαν ήδη τα 11 τα σχολεία που έκλεισαν και πάλι (εξολοκλήρου) λόγω κρουσμάτων, ενώ στα 52 έφτασαν τα σχολεία που έκλεισαν κάποια τμήματά τους λόγω κρουσμάτων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με βάση τα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό αυτή η εικόνα είναι αναμενόμενη, ωστόσο υπάρχουν επιστήμονες που εφιστούν την προσοχή στο θέμα της μετάδοσης του ιού στα σχολεία. Μιλώντας χτες στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «newsit.gr» ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, αφού σημείωσε πως «η μεταδοτικότητα των παιδιών παραμένει θέμα αμφιλεγόμενο», τόνισε πως «η εικόνα που έχουμε για τα σχολεία είναι μια "μαύρη τρύπα", από την άποψη ότι οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν μπαίνουν στο μικροσκόπιο για να δούμε πώς επηρεάζουν και πώς επηρεάζονται από την κοινότητα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία των παιδιάτρων από τα προηγούμενα ανοίγματα των σχολείων έδειξε ότι τα παιδιά μεταφέρουν τον ιό από τα σπίτια και τις οικογένειές τους προς το σχολείο αλλά και το αντίστροφο.

Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα

Με αφορμή τις τηλεδιασκέψεις της υπουργού Παιδείας και την προσπάθεια κατευνασμού της ανησυχίας των γονιών, η Τομεακή Επιτροπή Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οσα είπε η υπουργός Παιδείας στις τηλεδιασκέψεις με δημοτικές αρχές, διευθυντές και συλλόγους γονέων των δήμων Φιλοθέης - Ψυχικού, Χολαργού - Παπάγου και Αμαρουσίου καθώς και στην επίσκεψή της σε Δημοτικό της Νέας Χαλκηδόνας, ήταν μία ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Αυτό είναι το στίγμα των παρεμβάσεων της υπουργού στις τηλεδιασκέψεις καθώς αρνήθηκε την πραγματικότητα, που της εκτέθηκε από εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οσες φορές και αν η κυβέρνηση επαναλάβει ότι "όλα είναι καλά στα σχολεία", η καθημερινότητα θα την διαψεύδει. Αλλωστε, τα σχολεία ξανάνοιξαν ακριβώς όπως έκλεισαν, με μόνη διαφορά τα ανοιχτά παράθυρα! Τα προβλήματα στα σχολεία απαιτούν άμεσες λύσεις και όχι παιχνίδια μετάθεσης ευθυνών από υπουργείο σε υπουργείο και από Περιφέρεια σε δήμους, στα οποία για άλλη μια φορά επιδόθηκε η υπουργός.

Οπως θα διαπίστωσε και η κα Κεραμέως στις παρεμβάσεις της, η κυβέρνηση σε κάθε της βήμα θα έρχεται αντιμέτωπη με τη δικαιολογημένη ανησυχία και τις δίκαιες διεκδικήσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών που απαιτούν: Μείωση των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν μαζικά τεστ παντού».

ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ακατάλληλοι χώροι και τραγικές συνθήκες συγχρωτισμού

Eurokinissi

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, που βάζει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους την υγεία του λαού και ανοίγει τα σχολεία με τους ίδιους όρους που τα έκλεισε πριν τρεις μήνες, αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στην εικόνα στους δήμους της περιοχής και καλεί τον λαό να διεκδικήσει ασφαλή λειτουργία του σχολείου χωρίς αποκλεισμούς, ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την επιβίωση του λαού.

Οπως αναφέρει, στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης «στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 40% των τμημάτων έχει πάνω από 20 μαθητές, ενώ 30% απ' αυτά έχουν 22-25 μαθητές. Τραγικές συνθήκες συγχρωτισμού επικρατούν στα νηπιαγωγεία, όπου τα νήπια στην κυριολεξία στοιβάζονται σε χώρους ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων χωρίς προαύλιους χώρους. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουμε τμήματα με 23-25 μαθητές, ενώ σε ορισμένα αγγίζουν και τους 27».

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα σε μεγάλους δήμους της περιοχής:

  • Στο δήμο Παύλου Μελά περισσότεροι από 3.200 μαθητές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στεγάζονται σε συνολικά 10 σχολικές μονάδες, μία εκ των οποίων (1ο - 2ο Νηπιαγωγείο) έχει κριθεί ακατάλληλη λόγω καθίζησης τμήματος του κτιρίου και μία (1ο - 4ο Δημοτικό) στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο που τη δεκαετία του '90 κάλυπτε τις ανάγκες για σχολική στέγη της τότε κοινότητας. Το ένα και μοναδικό Λύκειο της περιοχής συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο και έχουν επιστρατευτεί τόσο οι αίθουσες στο υπόγειο όσο και ο αύλιος χώρος που έχει καταληφθεί από προκάτ. Ενώ στο Ειδικό Σχολείο που λειτουργεί στην περιοχή, έχουν μετατραπεί σε αίθουσες ακόμη και οι διάδρομοι του σχολείου! Αποτέλεσμα όλων αυτών, και μάλιστα από τη δεύτερη μέρα λειτουργίας των σχολείων, είναι τα πρόσφατα περιστατικά με την εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού σε εκπαιδευτικό στο 3ο Δημοτικό Ευκαρπίας και τα προβλήματα στο σύστημα θέρμανσης του 4ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας.
  • Στο δήμο Κορδελιού - Εύοσμου 18.500 μαθητές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με μέσο όρο τους 26 μαθητές ανά τάξη κάνουν μάθημα σε υπόγεια, σε γυμναστήρια, σε αίθουσες χωρίς παράθυρα (Διαπολιτισμικό Εύοσμου, 9ο, 22ο και 25ο Δημοτικό Εύοσμου). Ορισμένα τμήματα αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε ώρα σε άλλη αίθουσα. Μαθητές να κάνουν μάθημα σε αίθουσες γυμναστηρίου χωρίς θρανία επειδή η αίθουσά τους βαφόταν. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, οι λύσεις δεν καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών. Τα 52 υπόγεια φιλοξενούν και πάλι μαθητές σαν να μην πέρασε μια μέρα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη. Το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού λειτουργεί «κανονικά» στοιβάζοντας ψυχές παιδιών με ειδικές ανάγκες σε άθλιες συνθήκες.
  • Στο δήμο Νεάπολης - Συκεών οι μαθητές στοιβάζονται σε αίθουσες ακατάλληλες και ενώ υπάρχουν κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν η δημοτική αρχή κλείνει τα μάτια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το σχολικό συγκρότημα του «Θερμού» που πριν λίγο καιρό στέγαζε το 12ο Δημοτικό Νεάπολης, τις αίθουσες των ΚΑΠΗ που έτσι κι αλλιώς παραμένουν κλειστές, την παλιά αίθουσα συνεδριάσεων στο δημοτικό κτίριο των Συκεών, το παλιό δημαρχείο Πεύκων, την αίθουσα πρώην παιδικού σταθμού πάνω από το ωδείο του Αγ. Παύλου, το παλιό ΙΚΑ του Αγ. Παύλου.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να μη χαμηλώσει τον πήχη. Μαζί με τους εργαζόμενους, τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μέσα από τους συλλόγους, τα σωματεία τους, να απαιτήσουν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Θεοδουλίδη, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την περασμένη Δευτέρα, με επικεφαλής την Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέα της ΤΕ Κοζάνης και μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ανέδειξε πως το περιεχόμενο των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι σύμφωνο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, συνέχεια των αναδιαρθρώσεων που έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και πως συμπληρώνει το «κάδρο» της πολυκατηγοριοποίησης των πτυχίων, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως με τις αλλαγές που ουσιαστικά ενισχύουν την κατηγοριοποίηση των Πανεπιστημίων και των πτυχίων τους, η κυβέρνηση προχωρά ένα ακόμα βήμα στην ένταση της καταστολής, με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ίδια στιγμή που δεν μπορεί να βρει χρήματα για ενίσχυση των Πανεπιστημίων με προσωπικό, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποβάθμιση που προβλέπεται για το ίδρυμα με τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο όσον αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα και τα μηχανογραφικά, προσθέτοντας σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση του Πανεπιστημίου όσον αφορά ακαδημαϊκό αλλά και διοικητικό προσωπικό. Παρά τη δημιουργία νέων τμημάτων μετά τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, οι ανάγκες που προκύπτουν σε προσωπικό δεν έχουν καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο.

Οσον αφορά τα προβλήματα στις υποδομές του Πανεπιστημίου, σημαντική είναι η μη πρόβλεψη δημιουργίας εστιών και λέσχης σίτισης στη νέα Πανεπιστημιούπολη που χτίζεται στη Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Μεταξύ άλλων, τη συζήτηση απασχόλησε και το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης.

Αύριο το πανεκπαιδευτικό αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια
  • Σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι καλούν φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εργατικά σωματεία
  • Απορρίπτουν το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία και απαιτούν μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα ΑΕΙ και τα σχολεία

Σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας προχωρούν αύριο Πέμπτη Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία Εκπαιδευτικών, Ομοσπονδίες Γονέων, Συντονιστικές Επιτροπές μαθητών και εργατικά σωματεία, με αιχμή το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που εντείνει την καταστολή στα ΑΕΙ και τους φραγμούς στην πρόσβαση, αλλά και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές των ΑΕΙ και να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Και σε αυτές τις συνθήκες υψώνουν δυνατά τη φωνή τους ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, για το δικαίωμα στη μόρφωση με διασφάλιση της υγείας όλων.

Στην Αθήνα, κάλεσμα στο αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι, απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Φυσικού, Νομικής, Μαθηματικού, Πληροφορικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Πολιτικού, Οικονομικού, Δασκάλων, Νοσηλευτικής και Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) και Νέων Εστιών του ΕΜΠ, Παντείου Πανεπιστημίου, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ. Οι Σύλλογοι λένε ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στα όρια φοίτησης και στις διαγραφές. Ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση πως οι φοιτητές που παλεύουν για μόρφωση, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες. Απαιτούν να ανοίξουν οι σχολές από το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, και ...να γίνουν ξανά φοιτητές.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση με παράλληλη στάση εργασίας έχει αποφασίσει για αύριο και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απορρίπτοντας τα σχέδια έντασης της καταστολής στα ΑΕΙ.

Στους δρόμους με πολύμορφη δράση θα βρεθούν αύριο Πέμπτη και οι μαθητές. Στην Αθήνα, πέρα από το συλλαλητήριο στα Προπύλαια έχουν ορίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά δήμους: Στο δημαρχείο Αγίων Αναργύρων στις 12 μ., στο δημαρχείο Μενιδίου στη 1.30 μ.μ., στα Φανάρια Βλάχου στη Νέα Φιλαδέλφεια - Μεταμόρφωση στη 1 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα στις 1.45 μ.μ., στην πλατεία ΙΚΑ στο Μπραχάμι στη 1 μ.μ., στο δημαρχείο Καισαριανής στις 12 μ., στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά στη 1 μ.μ. και στην πλατεία Περάματος στη 1 μ.μ.

Αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια δίνουν αύριο και οι εκπαιδευτικοί. Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» και η ΟΛΜΕ καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, να σταματήσει το σχεδιασμό της για τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές, και τα οποία οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας.

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και οι γονείς. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να πάρουν μέρος στις αυριανές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και για τη διεκδίκηση μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία. «Τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα. Δεν δεχόμαστε να αλλάζουν οι όροι εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 3 μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις», σημειώνουν οι γονείς και διεκδικούν: Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και καμία αλλαγή στις πανελλαδικές εξετάσεις, ειδικά για τους φετινούς υποψηφίους. Να αποσυρθεί η «τράπεζα θεμάτων» και να παρθούν μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση καταδικάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες καλούν και σε συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Ιωαννίνων, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Τύπου και Χάρτου, ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, τα Σωματεία Εργαζομένων στη «Mellon» και στη «First Data».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συντονισμός και οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη χτες με στόχο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το μήνυμα καταδίκης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Επόμενοι σταθμοί μετά το αυριανό συλλαλητήριο, κινητοποιήσεις στις 27 και 28 Γενάρη

Από τη χτεσινή σύσκεψη

RIZOSPASTIS

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Κάλεσμα σε κάθε φοιτητή να πάρει θέση μάχης ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, για επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας, απευθύνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που χτες πραγματοποίησαν σύσκεψη συντονισμού και οργάνωσης της δράσης.

Στόχος της σύσκεψης, όπως τονίστηκε, είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το μήνυμα που έστειλαν ήδη το προηγούμενο διάστημα καταδικάζοντας το νομοσχέδιο με το οποίο εντείνεται η καταστολή, θεσπίζονται όρια σπουδών, αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και διεκδικώντας να επιστρέψουν στις σχολές με ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, οι σύλλογοι κατέληξαν σε μια σειρά επόμενους σταθμούς στη μάχη τους ενάντια στο νομοσχέδιο και για να τους βρει το εαρινό εξάμηνο και πάλι στις σχολές.

Στη βάση των αποφάσεών τους, εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν, αποδόμησαν τα προσχήματα με τα οποία συνοδεύει η κυβέρνηση τα μέτρα, με βάση την πραγματικότητα που ζουν ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Τονίστηκε πως ο πραγματικός στόχος της έντασης της καταστολής είναι το χτύπημα των φοιτητών και των συλλόγων τους, ότι καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των Ιδρυμάτων και των φοιτητών. Αυτούς φωτογραφίζουν τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπει, τη δράση που διαχρονικά στρέφεται ενάντια στην επιβολή διδάκτρων, στο δικαίωμα των φοιτητών να έχουν δωμάτιο στις εστίες κ.ο.κ. Παράλληλα σημειώθηκε μεταξύ άλλων πως οι φοιτητές που βλέπουν κλειστές τις σχολές τους, δεν πείθονται πως τα όρια φοίτησης και οι διαγραφές είναι μέτρα που θα βοηθήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Από εκπροσώπους συλλόγων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη συμπαράσταση που εκφράζουν εργαζόμενοι στον αγώνα τους, ενώ χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο Δ. Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί μαζί με τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους τους βρίσκονται στο πλευρό τους, μαζί με μαθητές, γονείς και σωματεία ενάντια στην πολιτική που έχει μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Από τη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετεί μέσα στην πανδημία, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αγανάκτηση των φοιτητών να εκφραστεί. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ένα πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης για το επόμενο διάστημα, με επόμενους σταθμούς μετά το αυριανό συλλαλητήριο κινητοποιήσεις στις 27 Γενάρη στο υπουργείο Παιδείας και στις 28 Γενάρη και πάλι στα Προπύλαια, με παράλληλες πολύμορφες δραστηριότητες ενημέρωσης, σε όλες τις σχολές και τις περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια, ώστε να φτάσουν παντού τα αιτήματα των φοιτητών.

Παράλληλα, η σύσκεψη κατέληξε σε κάλεσμα διεκδίκησης προς όλους τους συλλόγους της χώρας, ζητώντας τη στήριξη από εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, πανεπιστημιακούς, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και σωματεία εργαζομένων, με κεντρικούς άξονες:

-- Απόσυρση του νομοσχεδίου - Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία.

-- Επαναλειτουργία των σχολών από το εαρινό εξάμηνο.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων των συλλόγων για την ανάδειξη των αιτημάτων τους, χτες το πρωί συνεχίστηκε ο διήμερος αποκλεισμός του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων, που ανάρτησαν πανό και ανέδειξαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Την επιτυχία του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και στη Θεσσαλονίκη, αύριο Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 5.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, προετοιμάζουν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές με τη συμπαράσταση εργατικών σωματείων της περιοχής.

Μπροστά στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και του ΣΟΦΕΘ προχωρούν την ίδια μέρα σε κοινή σύσκεψη στο Αμφιθέατρο Β' της Ιατρικής Σχολής, στις 12 το μεσημέρι. Στόχος είναι η ανταλλαγή πείρας και ο σχεδιασμός της δραστηριότητας του επόμενου διαστήματος ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης προετοιμάζει για τις 21/1 ολοήμερη δράση με πανό μαθητών έξω από τα σχολεία, παρεμβάσεις σε δήμους, Περιφέρειες, Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας, ακόμα και αποχές από την τηλεκπαίδευση, με κορύφωση το απογευματινό συλλαλητήριο.

Χτες η Ομοσπονδία Γονέων μαζί με εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν παρεμβάσεις έξω από Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας για την κινητοποίηση με αιχμή το νέο νομοσχέδιο και κάλεσαν σε αγώνα για τη διεκδίκηση των μέτρων που χρειάζεται να παρθούν στα σχολεία, ώστε να διασφαλιστούν η μόρφωση και η υγεία των παιδιών.

Το μεσημέρι, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Θεσσαλονίκης και με συμμετοχή ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη μη ανανέωση των συμβάσεων των αναπληρωτών που είχαν προσληφθεί πριν από τρεις μήνες και τώρα τους απολύουν. Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι τα κενά σε όλη τη Θεσσαλονίκη ακόμα και μετά τη Δ' φάση προσλήψεων που έγινε πριν από λίγες μέρες.

Σε άλλες πόλεις

Στην Πάτρα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ καταγγέλλουν το νέο νομοσχέδιο για την πρόσβαση και την Ανώτατη Εκπαίδευση και καλούν σε συλλαλητήριο μαζί με εργαζόμενους και μαθητές αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Παράλληλα, οι Σύλλογοι προσανατολίζονται σε σύσκεψη συντονισμού την Παρασκευή 22 Γενάρη.

Στη Λάρισα, αγωνιστική κινητοποίηση προετοιμάζουν για αύριο στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου, οι Σύλλογοι Φοιτητών εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και η Ενωση Γονέων της πόλης.

Στα Γιάννενα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, ΒΕΤ, Νηπιαγωγών και Ιστορικού - Αρχαιολογικού μαζί με την Ενωση Γονέων της πόλης, εργατικά σωματεία και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, καλούν αύριο Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Περιφέρεια. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, Φοιτητικοί Σύλλογοι ανάρτησαν πανό με συνθήματα στη λίμνη της πόλης, απαιτώντας εδώ και τώρα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές, απόσυρση του νέου νομοσχεδίου που εντείνει την καταστολή και τους φραγμούς στα πανεπιστήμια.

Στα Χανιά εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης καλούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγοράς.

Ο δρόμος για την «πρόοδο» ανοίγει με καταστολή!

INTIME NEWS

Και να που λεφτά πάντα υπάρχουν!

Οταν οι τακτικοί προϋπολογισμοί όλων συνολικά των πανεπιστημίων της χώρας είναι όλα κι όλα 236 εκατ. ευρώ και από πέρυσι λιγόστεψαν κι άλλο, ένεκα η πανδημία, τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τα συναφή...

Οταν κάθε χρόνο τα πανεπιστήμια μετά βίας καλύπτουν φως - νερό - τηλέφωνο, με τις κτιριακές υποδομές χρόνια χωρίς συντήρηση και τις διοικήσεις να παλεύουν να διαχειριστούν τα ψίχουλα...

Οταν το μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισμών πάει στη λεγόμενη φοιτητική μέριμνα, αλλά οι φοιτητές μένουν σε άθλιες εγκαταστάσεις και ο σχεδιασμός της σίτισής τους γίνεται με τα «επιστημονικά» διαιτολογικά κριτήρια των 1,80 ευρώ το κεφάλι...

Βρέθηκαν 30.000.000 ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία στο άψε - σβήσε.

Οταν οι μισθοί μας είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ, που μας την φέρνουν ως παράδειγμα σε τόσα αλλά ποτέ στους μισθούς, οι δε φοιτητές μας ζουν με πολύ λιγότερα και δουλεύουν μεροκάματα από δω κι από κει, σε άσχετες δουλειές, για να τα φέρουν βόλτα...

Οταν χρόνια τώρα δεν φτάνουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες των προγραμμάτων σπουδών και όταν ζητάμε προσλήψεις μάς δίνουν ψίχουλα για να προσλάβουμε προσωρινό, κακοπληρωμένο προσωπικό...

Οταν καθηγητές και φοιτητές κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και βάζουν το χέρι στην τσέπη για εργαστηριακά αναλώσιμα, ασκήσεις και εργασίες...

Οταν ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε εμείς και οι φοιτητές μας, για να κάνουμε μάθημα με σύγχρονα μέσα σήμερα στον 21ο αιώνα, θεωρείται προσωπική υπόθεση του καθενός και καθεμιάς από μας...

Βρέθηκαν 30.000.000 ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία, στολές και συστήματα παρακολούθησης.

Οταν καθαρίζουμε μόνοι τα γραφεία και τα εργαστήριά μας γιατί οι υπηρεσίες καθαριότητας, με τις πανάκριβες εργολαβικές συμβάσεις και το ξεθεωμένο προσωπικό, δεν καλύπτουν τις ανάγκες κτιρίων στα οποία μπαινοβγαίνουν χιλιάδες άτομα...

Οταν ξοδεύουμε χρόνο και κόπο στο ατέρμονο κυνήγι χρηματοδότησης, να γράφουμε προτάσεις και παραδοτέα και να πουλάμε την πραμάτεια μας σε χορηγούς, funds και venture capitals, για να προχωρήσουμε την έρευνά μας και να εκπαιδεύσουμε νέους ερευνητές, που πρέπει να πληρώνονται βεβαίως για το έργο που παράγουν και όχι να αντιμετωπίζονται σαν λόρδοι χομπίστες του 19ου αιώνα...

Οταν στην εποχή της πανδημίας το άνοιγμα των σχολών με ασφάλεια κοστίζει, και έτσι έχουμε στερηθεί την αλληλεπίδραση με τους φοιτητές μας, τη ζωντάνια τους, το δυναμισμό τους, που μας ανατροφοδοτεί και μας ξανανιώνει, κι αντί γι' αυτό μιλάμε στο κενό, μπροστά σε οθόνες με ονοματισμένα παράθυρα...

Βρέθηκαν 30.000.000 ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία, εν μέσω πανδημίας και με τους φοιτητές απόντες.

Γιατί οι κυβερνώντες έτσι αντιλαμβάνονται την αριστεία: Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση δεν θέλει εξοπλισμό και προσωπικό, αλλά συστήματα παρακολούθησης και περιπόλους. Ο δρόμος για την «πρόοδο» ανοίγει με καταστολή (όπως και η αντιμετώπιση της πανδημίας εξάλλου...).

Στεκόμαστε δίπλα στους φοιτητές μας και όχι απέναντι. «Η βία και η ανομία» που επικαλούνται καλλιεργήθηκαν από τις παρατάξεις των κομμάτων που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα, που έχτισαν ένα κράτος που ανταμείβει την κλοπή της δουλειάς του εργαζόμενου, μέσα από ένα πολυπλόκαμο σύστημα με ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις. Η «ανομία» δεν βρήκε ποτέ χώρο ανάμεσα στους φοιτητές μας, που αγωνιούν και αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους κάτω από τον ήλιο, να σπουδάσουν και να δουλέψουν, να γεμίσουν χαρά και περηφάνια τις οικογένειές τους.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ανάγκη για πραγματικά ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης. Αντιλαμβανόμαστε την οργανική σύνδεση του επιστήμονα με την παραγωγική διαδικασία. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ομαδική δουλειά και ανοιχτές διαδικασίες. Ασφυκτιούμε κάτω από την πίεση των νόμων της αγοράς στην προσπάθειά μας να προάγουμε την επιστήμη μας, να συντηρήσουμε τις ομάδες και τα εργαστήριά μας, να ανταποκριθούμε στα διδακτικά και διοικητικά μας καθήκοντα χωρίς εκβιασμούς και οδυνηρούς συμβιβασμούς.

Οι κυβερνώντες, που προς τα έξω διαφημίζουν την εκλεκτή πραμάτεια και το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων και προς τα μέσα λοιδορούν και συκοφαντούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, ας λάβουν υπόψη τούτο: Ο,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα στο πανεπιστήμιο, παρά και ενάντια στο χτύπημα που δέχεται, στον οικονομικό στραγγαλισμό, στον ασφυκτικό εναγκαλισμό με επιχειρήσεις, έχει προκύψει ακριβώς γιατί φοιτητές, καθηγητές και λοιποί εργαζόμενοι δεν πάψαμε να αμφισβητούμε και να διεκδικούμε.

Η θέση μας στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας είναι δίπλα στο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα που θα αντιταχθεί στους σχεδιασμούς για ένα Πανεπιστήμιο ΑΕ και θα χτίσει ένα Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία της κοινωνίας.


Αφροδίτη ΚΤΕΝΑ
Καθηγήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο

Με αφορμή τις προτάσεις της Επιτροπής Παιδείας της ΚΕΔΕ

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο χώρο της Εκπαίδευσης, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, έρχονται με σφοδρότητα χιονοστιβάδας, καθώς εργάζονται αδιάλειπτα για να προωθήσουν αποτελεσματικότερα και ταχύτερα διαχρονικές αξιώσεις του κεφαλαίου για Εκπαίδευση φθηνότερη για το κράτος, ακριβότερη για τη λαϊκή οικογένεια, αποτελεσματικότερη για την παραγωγή φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Και σε αυτήν τη διαδικασία επιστρατεύονται επιστήμονες που συνεπικουρούν με τις γνώσεις τους, στις στοχεύσεις αυτής της πολιτικής. Χαρακτηριστική σε αυτή την κατεύθυνση είναι η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, που μεταξύ όλων των άλλων επιφύλαξε αναβαθμισμένη θέση στις αναδιαρθρώσεις που πρέπει να «τρέξουν» στην Εκπαίδευση προς χάριν των αναγκών του κεφαλαίου.

Σε αυτή την, εν χορώ, συμφωνία, δεν θα μπορούσε να λείψει από το κάδρο και την προσπάθεια προώθησης των αλλαγών η θετική ανταπόκριση των στελεχών της Τοπικής Διοίκησης. Ετσι πρόσφατα η Επιτροπή Παιδείας και Θρησκευμάτων και Νεολαίας της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) έρχεται μέσα από πολυσέλιδο κείμενό της (Δεκέμβρης 2020), διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να περάσουν σειρά από αρμοδιότητες της εκπαίδευσης στην Τοπική Διοίκηση και στους δήμους.

Μέσω και της συγκεκριμένης επιτροπής, η ηγεσία της ΚΕΔΕ επανέρχεται δριμύτερη, στο πλαίσιο του νέου κύκλου των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση που προετοιμάζονται από τη μεριά της κυβέρνησης, ζητώντας τη διοικητική υπαγωγή στους δήμους των δομών της Εκπαίδευσης με αφετηρία τα Νηπιαγωγεία, για τα οποία καθώς αναφέρουν θα διοικούνται από το δήμο, θα εποπτεύονται από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα υποστηρίζονται από τους συμβούλους Προσχολικής Αγωγής!

Είναι αλήθεια ότι η ηγεσία της ΚΕΔΕ εδώ και καιρό, στο συγκεκριμένο ζήτημα, παίζει το ρόλο του λαγού δρομολογημένων αντιδραστικών ανατροπών στο σχολείο - που αποτυπώνονται και στην πρόταση Πισσαριδη - και δεν το κρύβει. Ξεδιπλώνει μεθοδικά το κουβάρι θέτοντας σήμερα ως αιχμή το Νηπιαγωγείο, ώστε να κυλίσει όσο γίνεται πιο εύπεπτα το τσουνάμι της διαφοροποίησης των σχολικών μονάδων στο σύνολό τους. Ζήτημα που δεν έχει να κάνει τόσο με το κόστος της Εκπαίδευσης και της μετακύλισης της ευθύνης από το κράτος στους δήμους και από κει στην τσέπη των δημοτών, όσο με το περιεχόμενο του σχολείου και τη λεγόμενη ευελιξία του.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, οι ασκήσεις προσομοίωσης των δήμων με άξονα το Νηπιαγωγείο είναι λιγότερο ανώδυνες σε αυτήν τη φάση, όπως και η αρμοδιότητα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και των δημόσιων δομών της διά βίου κατάρτισης που αφορούν άμεσα στο εργατικό δυναμικό που χρειάζεται το επιχειρηματικό κεφάλαιο με τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης.

Η κυβέρνηση επιλέγει στη δεδομένη χρονική στιγμή να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των συγκεκριμένων αυτών προτάσεων της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, γιατί ενδεχομένως ιεραρχεί τα επόμενα νομοσχέδια ως σημαντικότερα, όμως οι προτάσεις της παραμένουν στα συρτάρια, δουλεύονται, πανταχόθεν, υπηρετώντας, πάνω απ' όλα τις γενικές, στρατηγικές κατευθύνσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για να νομιμοποιηθούν ευρύτερα στις συνειδήσεις των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου καμία επανάπαυση, εφησυχασμός ή αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει, γιατί τα επιτελεία σε όλους τους κρίκους της κρατικής διοίκησης δουλεύουν εργωδώς για την υλοποίηση σχεδιασμών που θα δώσουν χτυπήματα στο μορφωτικό δικαίωμα των μαθητών, το εργασιακό των εκπαιδευτικών, καθιστώντας την Εκπαίδευση πανάκριβο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό.


Κ. Ρ.

Ραδιοφωνική εκπομπή

Την Παρασκευή 22 Γενάρη, στις 8 μ.μ., θα μεταδοθεί η τρίτη ραδιοφωνική εκπομπή του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, από τη συχνότητα του «90,4 Αριστερά στα FM».

Η τρίτη ζωντανή εκπομπή του Στεκιού, με τίτλο «I can't breathe», είναι αφιερωμένη στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, τόσο με την αποτρόπαια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που έγινε αφορμή μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων, όσο και με την πρόσφατη εισβολή στο Καπιτώλιο, γεγονότα που πυροδότησαν τη συζήτηση για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία». Επίσης, θα γίνει αναφορά στην ιστορία του αφροαμερικάνικου κινήματος, μέσα και από αντίστοιχη μουσική διαδρομή.

Ο «90,4 Αριστερά στα FM» εκπέμπει και μέσω του «902.gr».

Για γνώμες και παρεμβάσεις πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της εκπομπής: 6947270144 & 2310237841, email: stekiknethess@gmail.com

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η Φοιτητική Μέριμνα αφήνει τους οικότροφους της Εστίας να παγώσουν!

Την απαράδεκτη στάση της Φοιτητικής Μέριμνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγγέλλει ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «μετά από παρέμβαση μελών του ΔΣ του Συλλόγου Εστιών στη Φοιτητική Μέριμνα για να ζητήσουν την αύξηση των ωρών θέρμανσης, καθώς η θερμοκρασία αυτές τις μέρες έπεσε κατά πολύ, η απάντηση ήταν πως δεν θα μας πάρουν υπόψη, καθώς όπως λένε δεν αναγνωρίζουν ως φοιτητές της εστίας αυτούς που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι των 400 και 150 ευρώ που μας επιβάλλουν κάθε χρόνο και πως δεν υπάρχουν τα ονόματά μας στις λίστες πληρωμής του πανεπιστημίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται υπό διάλυση, με τη σύνδεση στο ίντερνετ να μην είναι η επιθυμητή, τη θέρμανση και το ζεστό νερό να παρέχονται με το σταγονόμετρο μέσα στο καταχείμωνο, με δεκάδες βλάβες να μην επιδιορθώνονται ποτέ, τη φωταγώγηση να είναι ανύπαρκτη στους εξωτερικούς χώρους.

Οπως καταγγέλλει ο σύλλογος, «με διάφορους τρόπους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσπαθεί να μας κάνει ξεκάθαρο πως έχει λόγο μόνο όποιος έχει τα χρήματα να πληρώνει για να μένει στην εστία. Οι φοιτητές δεν είμαστε πελάτες! Εχουμε δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο».

Ο σύλλογος απαιτεί να επαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, διεκδικώντας ταυτόχρονα να καταργηθεί το χαράτσι των 150 και 400 ευρώ που πληρώνει κάθε εστιακός για να πάρει δωμάτιο στην Εστία, να υπάρξει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα, νέες προσλήψεις εργαζομένων, με πλήρη δικαιώματα, για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των Εστιών.

Στα Χανιά

Αντίστοιχη αγανάκτηση προκάλεσε στους εστιακούς φοιτητές στα Χανιά το ότι η Εστία έμεινε για δυο μέρες χωρίς ρεύμα (ούτε και ίντερνετ), χωρίς θέρμανση και χωρίς νερό, λόγω ολικής καταστροφής ενός μετασχηματιστή, όπως ενημερώθηκαν.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σχολιάζει ότι αυτή είναι η εικόνα του πανεπιστημίου του 21ου αιώνα που δίνει 30 εκατ. για πανεπιστημιακή αστυνομία, που λειτουργεί στα πρότυπα των ιδρυμάτων του εξωτερικού και που υποβαθμίζεται τάχα από τους πολλούς εισακτέους και τους «αιώνιους φοιτητές»... και στο πλαίσιο αυτό καλεί στις κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Λογικό και αυτονόητο» να υπερασπιστούμε τα μορφωτικά μας δικαιώματα

Η αγανάκτηση των φοιτητών σε όλη τη χώρα ξεχειλίζει

Εδώ και ένα χρόνο βλέπουν τις σπουδές τους να κουρελιάζονται, να χάνουν το περιεχόμενό τους, βλέπουν το χρόνο σπουδών τους να παρατείνεται με αναβολές υποχρεωτικών εργαστηρίων, πρακτικών, κλινικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποφοιτήσουν. Βλέπουν τα κενά να συσσωρεύονται και οι πρωτοετείς δεν έχουν μπει σε αμφιθέατρο, βλέπουν τις προσδοκίες τους για τη νέα φάση της ζωής τους να γκρεμίζονται, αφού δεν ξέρουν πότε θα γίνουν φοιτητές. Με τις σχολές να είναι ερμητικά κλειστές, η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος».

Φοιτητές - εκπαιδευτικοί - μαθητές δίνουν ηχηρή απάντηση καταδίκης του νομοσχεδίου, γιατί όπως δεν εμπόδισε η πανδημία τα νέα αντιδραστικά μέτρα, έτσι δεν μπορεί να εμποδίσει και τον αγώνα ενάντια σε αυτά. Από την άλλη, η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε μέσο και όλα της τα διαχρονικά στηρίγματα - είτε αυτά είναι μέσα στις σχολές είτε στα ΜΜΕ - για να πείσει, να «συγκινήσει» και τελικά να εξασφαλίσει συναίνεση και ανοχή στα σχέδιά της.

«Καταδίκη του νομοσχεδίου σημαίνει υπεράσπιση της ανομίας»;

Τα κροκοδείλια δάκρυα νυν και πρώην υπουργών, ακαδημαϊκών, δήθεν υπερασπιστών των φοιτητών που κινδυνεύουν μέσα στα πανεπιστήμια από εγκληματίες και εμπόρους ναρκωτικών, δεν πιάνουν τίποτα μπροστά στην ίδια την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στους χώρους που σπουδάζουν και ζουν. Τα φαινόμενα εγκληματικότητας εδώ και χρόνια αξιοποιούνται ώστε να προωθούνται κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των φοιτητικών συλλόγων, των φοιτητών που διεκδικούν για τις σπουδές τους. Αποδείξεις υπάρχουν από τη μόλις περσινή κατάργηση του ασύλου. Μπορεί να βαφτίστηκε «άσυλο ανομίας», μπορεί να ακολούθησε η καταπάτησή του, αλλά το μόνο που έχει αλλάξει μέσα σε αυτόν το χρόνο είναι η ένταση της καταστολής σε βάρος φοιτητικών κινητοποιήσεων και όλα όσα δήθεν θα αντιμετωπίζονταν είναι ακόμη εκεί!

Είναι άραγε υποστηρικτές της ανομίας οι χιλιάδες φοιτητές της χώρας που δίνουν απαντήσεις στο πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στα Ιδρύματα; Πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης, συντήρησης για όλες τις σχολές. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το προσωπικό αυτό απολύθηκε με ευθύνη της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, κάνοντας τις σχολές κουφάρια. Οι αίθουσες, ο εξοπλισμός που δήθεν «βανδαλίζεται συστηματικά» είναι στις περισσότερες σχολές απαρχαιωμένος, από ελλιπής έως ανύπαρκτος και παραμένει εκτεθειμένος. Η χυδαιότητα περί προστασίας των ΑμεΑ θα ήταν γελοία αν δεν ήταν τραγική, τη στιγμή που φοιτητές με ειδικές ανάγκες εδώ και ένα χρόνο δεν μπορούν καν να παρακολουθήσουν τα τηλεμαθήματα με τον τρόπο που αυτά διεξάγονται, αδυνατούν να βρίσκονται στη σχολή τους, τραυματίζονται ή εμποδίζονται επειδή δεν υπάρχουν βασικές παροχές (όπως φωτισμός, ράμπες κ.λπ.).

Η εγκληματικότητα που γλαφυρά περιγράφουν δεν είναι ιδιαιτερότητα των πανεπιστημίων και το γεγονός ότι 1 στους 56 αστυνομικούς θα είναι στα πανεπιστήμια δείχνει πού αποσκοπούν τα νέα μέτρα μέσα στις σχολές.

«Αναβαθμίζονται τα πανεπιστήμια, το ακαδημαϊκό περιβάλλον»;

Αυτό ισχυρίζεται η κυβέρνηση ακόμα και με τον τίτλο του νομοσχεδίου. Να ενημερωθούν υπουργείο και όσοι αναπαράγουν αντίστοιχες δηλώσεις ότι εδώ και ένα χρόνο οι φοιτητές βρίσκονται στο «περιβάλλον» του σπιτιού τους και η μόρφωσή τους υπονομεύεται από την κυβερνητική επιλογή να μειωθεί 8% ο κρατικός προϋπολογισμός για την Παιδεία, να διατεθούν 30 εκατομμύρια για αστυνομία στις κλειστές σχολές, 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά ΝΑΤΟικού εξοπλισμού, 1,2 δισ. ευρώ για προγράμματα φοιτητικού τουρισμού, μέσα στα κλειστά για μας πανεπιστήμια... Τα ποσά αυτά δοσμένα για προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, για διαμόρφωση κτιριακών υποδομών σε σχολές και εστίες, προκειμένου να γίνει η επαναλειτουργία των Ιδρυμάτων με ασφάλεια, θα συνέβαλλαν πράγματι στην αναβάθμιση των σπουδών μας.

Ποιος φοιτητής μπορεί να πιστέψει ότι τα όρια φοίτησης και η απειλή της διαγραφής είναι αναβάθμιση για τις σπουδές του; Ενας στους δύο δουλεύει από το πρώτο έτος, χιλιάδες κάθε χρόνο δεν παίρνουν μετεγγραφή ούτε δωμάτιο στην εστία, καθυστερώντας την έναρξη των σπουδών τους, φοιτητές ξενοικιάζουν τα σπίτια τους και εγκαταλείπουν την προσπάθεια για έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών υπό το βάρος οικονομικών δυσκολιών και τα μεγέθη αυτά φέτος με το ξέσπασμα της πανδημίας διογκώθηκαν. Παράλληλα, όλοι αυτοί δεν έχουν ακούσει κουβέντα για το σχέδιο κάλυψης τεράστιων μορφωτικών ελλείψεων που έχουν συσσωρευτεί στον έναν χρόνο τηλεκπαίδευσης ή των κενών, ασυνεχειών στο διδακτικό αντικείμενο, που προκύπτουν μετά από αιφνίδιες αλλαγές προγραμμάτων σπουδών, «πανεπιστημιοποιήσεις» που γίνανε μόνο στα χαρτιά.

«Απελευθερώνει τις δυνατότητες των ΑΕΙ»;

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι πειθαρχικές ποινές, οι κάμερες έρχονται να υπερασπιστούν το πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, να «απελευθερώσουν την επιχειρηματική του λειτουργία» από εμπόδια που συναντούσε μέχρι τώρα. Οι ποινές που προβλέπονται για «παραβάσεις», φωτογραφίζουν τη δράση των φοιτητικών συλλόγων, των δυνάμεων της ΚΝΕ, αγωνιστών φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια και όχι εγκληματιών! Ποινές για «παρακώλυση μαθήματος και θεσμικού οργάνου» σημαίνει καταστολή ενάντια στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων, στις κινητοποιήσεις που στο παρελθόν έχουν μπλοκάρει νέα μέτρα (βλ. επιβολή διδάκτρων σε συγκεκριμένα μεταπτυχιακά), έχουν πετύχει κατακτήσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο που επιχειρεί να θεσπίσει αστυνομία για τα Ιδρύματα περιλαμβάνονται τα όρια φοίτησης, η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια. Στο πανεπιστήμιο που λειτουργεί με όρους επιχείρησης δεν χωράνε φοιτητικοί σύλλογοι να διεκδικούν ολοκληρωμένη μόρφωση, στο ύψος των σύγχρονων απαιτήσεων, ούτε χωράνε φοιτητές λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να βγουν μπροστά στην κούρσα του ανταγωνισμού για προσόντα, πιστοποιητικά κ.λπ.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν με συνθήματα «1 χρόνος κλειστά πανεπιστήμια... ως εδώ!», «Με τα 30 εκατ. ανοίξτε τις σχολές, όχι σε αστυνομία και φοιτητές» δείχνουν την οργή των φοιτητών σε όλη τη χώρα. Οι φωτογραφίες από το άνοιγμα των σχολών με τα αιτήματα των φοιτητών έκαναν μέσα σε λίγες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, τα μηνύματα συμπαράστασης που έφτασαν από χιλιάδες φοιτητές όλης της χώρας, η συμμετοχή 22 φοιτητικών συλλόγων σε σύσκεψη στην Αθήνα και 10 συλλόγων στη Θεσσαλονίκη στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα σε όλο τον λαό και τη νεολαία που ανησυχεί βλέποντας την όξυνση της καταστολής και στα πανεπιστήμια! Δεν σταματάμε αν δεν δικαιωθούμε. Απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα.

Στο πανεπιστήμιο αυτό δεν χωράνε οι ανάγκες και τα όνειρα της νέας γενιάς, γι' αυτό τώρα είναι η αποφασιστική στιγμή κάθε ένας που ασφυκτιά στις σπουδές και το μέλλον που διαμορφώνουν να πάρει θέση μάχης, να συνταχθεί μαζί με τους συμφοιτητές του, τις δυνάμεις της ΚΝΕ, τους αγωνιστικούς φοιτητικούς συλλόγους που είναι η ψυχή αυτού του αγώνα. Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητικοί σύλλογοι, επιτροπές, αγωνιστές φοιτητές σε όλη τη χώρα απευθύνουν ήδη κάλεσμα, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τα αυριανά συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, οι κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις που φουντώνουν στα Ιδρύματα και τις εστίες όλης της χώρας, οι συνελεύσεις και συζητήσεις φοιτητών σε κάθε έτος είναι οι πρώτοι σταθμοί για κάθε φοιτητή που σκέφτεται ότι κάτι πρέπει να κάνει. Δίνουμε ραντεβού εκεί για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα, για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα προστασίας το εαρινό εξάμηνο.


Μυρτώ ΚΑΛΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Διαδικτυακές εκδηλώσεις
  • Διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Εμβόλια κατά του SARS-CoV-2. Πολύτιμο όπλο, αμείλικτα ερωτήματα. Η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Εργατικού Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Θα γίνει το Σάββατο 23 Γενάρη στις 19.00 και θα μιλήσει ο Γιώργος Μητσιάκος, γιατρός - καθηγητής Παιδιατρικής, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom. Για επιπλέον πληροφορίες: press.knekmak@gmail.com

  • Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ψυχαγωγία ή εκτόνωση; Η αξιοποίηση των ναρκωτικών» διοργανώνει την Κυριακή 24 Γενάρη στις 19.00 ο Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γ. Βουβαλέας».

Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών. Παρέμβαση θα κάνει ο ράπερ «Το Σφάλμα».

Για δηλώσεις συμμετοχής: mikrovioklmt@gmail.com

Σχολεία ανοιχτά ή κλειστά;*

Η επίδραση των μέτρων της πανδημίας στην ψυχική υγεία των μαθητών

INTIME NEWS

Τα κλειστά σχολεία έχουν βαθιές επιπτώσεις στα παιδιά και τους εφήβους και μάλιστα προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη ακόμη και από αυτή την ίδια την ασθένεια, επιπτώσεις που αφορούν την ψυχική τους υγεία, την ομαλή ψυχοκινητική τους ανάπτυξη. Αυτό επισημαίνει και η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Οταν εξετάζουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας και γενικά και όσον αφορά στο σύστημα της Εκπαίδευσης, πρέπει να ξεκαθαρίζουμε ότι είναι ένα πρόβλημα καταρχήν λαϊκό, ένα πρόβλημα που πρώτα απ' όλους έπληξε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα λαϊκά στρώματα βρέθηκαν εκτεθειμένα και αντιμέτωπα με τις τραγικές ελλείψεις ενός εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, που ήταν ανοχύρωτο και δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, πόσο μάλλον σήμερα, που παραμένει ανοχύρωτο σε μεγαλύτερο βαθμό.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά υπάρχουν μια σειρά από μελέτες, που δημοσιοποιήθηκαν, οι οποίες δείχνουν ότι συγκριτικά με τους ενήλικες η πανδημία θα έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες, δυσμενείς επιπτώσεις στα παιδιά και τους εφήβους. Και ότι το εύρος και η έκταση αυτού του αντίκτυπου σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων ευαλωτότητας, όπως το ηλικιακό στάδιο της ανάπτυξης, η βαθμίδα της Εκπαίδευσης, παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες, η προϋπάρχουσα ψυχική τους κατάσταση, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των οικογενειών τους κ.λπ.

Σε μία ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας που έγινε από τον Γενάρη έως και τον Ιούνη του 2020, που εξετάζει αυτές τις πλευρές στα παιδιά και τους εφήβους, υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το ζήτημα αυτό. Πρόκειται για βιβλιογραφία που περιέχει 16 μελέτες που έγιναν σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδας και συσχετίζουν τη διασπορά στα σχολεία, τη μετάδοση στη σχολική μονάδα, στην εκπαιδευτική μονάδα. Οπως προκύπτει, από μόνο του το κλείσιμο των σχολικών μονάδων συμβάλλει στη μείωση της πρόληψης των θανάτων από Covid-19 κατά 2%-4%, που είναι λίγο λιγότερο απ' ό,τι αν χρησιμοποιούνταν άλλες μέθοδοι κοινωνικής αποστασιοποίησης. Είναι αυτό που το κίνημα των εκπαιδευτικών και των γονιών έβαζε από την πρώτη στιγμή και οι μαθητές με τους πολύμορφους αγώνες που αναπτύχθηκαν, ότι εμείς θέλουμε σχολεία ανοιχτά αλλά υπό προϋποθέσεις, με ασφάλεια, που να μορφώνουν.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών στην πανδημία

Από μελέτες που αφορούν παιδιά 3-18 χρόνων, φαίνεται ότι παρουσίασαν εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, προσκόλληση στους γονείς ειδικά στην ηλικία την προσχολική 3-6 ετών, άγχος αποχωρισμού, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και διάσπαση προσοχής. Μάλιστα, προέκυπτε αυξημένη ανάγκη επίβλεψης από τους γονείς και άλλου είδους προβλήματα, ψυχολογικά, διαταραχές ύπνου, εφιάλτες, μειωμένη όρεξη για φαγητό κ.λπ.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι το κλείσιμο των σχολείων παγκόσμια επηρέασε αρνητικά το 91% του μαθητικού πληθυσμού. Ειδικά ο περιορισμός, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν. Ο περιορισμός στο σπίτι συνδέθηκε με αυξημένη αβεβαιότητα και άγχος που αποδόθηκε κυρίως στο κλείσιμο των σχολείων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απουσία μιας δομημένης καθημερινότητας, τη διακοπή της ρουτίνας και κατ' επέκταση την εμφάνιση νωχελικότητας, νωθρότητας, έλλειψης κινήτρων για την ένταξή τους σε διάφορες δραστηριότητες. Γιατί το σχολείο είναι αυτό που προσφέρει ένα καθημερινό δομημένο πρόγραμμα, μια ρουτίνα που είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή υγιή ψυχολογική και συναισθηματική υγεία του παιδιού και του εφήβου. Σε αντίθετη περίπτωση, έχουμε αυτό που λέμε απορρύθμιση της ομοιόστασης. Αυτό το παρατηρούμε ακόμη και από την ηλικία του βρέφους ή του νηπίου, που δεν έχει αίσθηση του χρόνου, και αυτό το άγχος από το οποίο κατακλύζεται καταλαγιάζει όταν υπάρχει ένα δομημένο πρόγραμμα.

Παρά τα υπαρκτά προβλήματα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των μαθητών σ' αυτήν, που είναι αναγκαστική επιλογή και δεν αναπληρώνει σε κανένα επίπεδο τη διά ζώσης εκπαίδευση. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να πάρει η κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε σύντομα να ανοίξουν τα σχολεία και να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι με κάποιον τρόπο θα αναπληρωθούν τα κενά της διδακτέας ύλης, αυτό είναι μόνο μια πλευρά, καθόλου βέβαια αμελητέα. Το σχολείο όμως δεν είναι μόνο αυτό, είναι το διάλειμμα, είναι η συναναστροφή με τους συμμαθητές. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε: Σχολείο ανοιχτό ή κλειστό όχι μόνο με ποιες προϋποθέσεις για να είναι ασφαλές, αλλά και με ποιο περιεχόμενο και ποιες ανάγκες αυτό θα υπηρετεί. Γιατί με τη φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού, του οργανωμένου προγράμματος δραστηριοτήτων και μελέτης, και αυτό προκύπτει και από τη βιβλιογραφία, το παιδί θα τείνει να ασχοληθεί με θέματα που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά του. Είναι καθοριστικός ο ρόλος του εκπαιδευτικού, του ενεργητικού του ρόλου στην εκπαίδευση του παιδιού.

Την περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια έχουμε όξυνση των φραγμών, των ταξικών ανισοτήτων και αύξηση της σχολικής διαρροής. Για παράδειγμα, πριν από την επιδημία πάνω από 250 εκατ. παιδιά δεν φοιτούσαν στα σχολεία, ενώ τώρα η πρόβλεψη είναι ότι επιπλέον 23,5 εκατ. παιδιά και νέοι σε όλο τον κόσμο θα εγκαταλείψουν την Εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, πρέπει να εξετάζουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις και στα παιδιά που είχανε προδιάθεση ή αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Τι έχουν απογίνει τώρα όλα αυτά τα παιδιά; Στις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στα ειδικά σχολεία, έρχονται να προστεθούν και οι συνθήκες της πανδημίας.

Αναδεικνύεται όσο ποτέ άλλοτε αυτή η γύμνια της ΠΦΥ, του Κέντρου Υγείας, του κέντρου Ψυχικής Υγείας, που θα συνδέεται με τη σχολική μονάδα, που θα έχει γιατρό, που θα έχει ειδικό σχολικό σύμβουλο, τον ψυχολόγο, τον παιδοψυχίατρο. Κάτι που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να υπάρχει. Πόσο μάλλον τώρα, που η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη. Δεν είναι μόνο η ιχνηλάτηση και η ανίχνευση των κρουσμάτων σε ένα σχολείο ή η διασπορά. Εχει σημασία ποιος έγκαιρα θα εντοπίσει και θα ανιχνεύσει τις επιπτώσεις στην ψυχική και τη σωματική υγεία των παιδιών. Γιατί η πρόληψη, η πρωτογενής πρόληψη, η δευτερογενής, η τριτογενής θεωρείται ανεπίτρεπτο κόστος και σπατάλη για τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε ολόκληρη την 1η Υγειονομική Περιφέρεια σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ, ειδικότερα τις παροχές Ψυχικής Υγείας. Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή, από τη Φυλή μέχρι και τα Σπάτα, και υπάρχουν μόλις 2 Κέντρα Ψυχικής Υγείας με μόλις 3 ψυχίατρους και 2 σχολικούς συμβούλους με βάση τα στοιχεία του Ιούνη.

Αρα στο ερώτημα σχολείο ανοιχτό ή κλειστό απαντάμε:

Σχολείο ανοιχτό με όρους και προϋποθέσεις τέτοιες που θα εξασφαλίζουνε ότι θα είναι ασφαλές για τα παιδιά, για τους γονείς, για τους εκπαιδευτικούς. Γιατί είναι αναντικατάστατη η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Γιατί στην επικοινωνία μας ό,τι τηλε-υπάρχει, σημαίνει διαμεσολάβηση ενός μέσου, δεν είναι άμεση, ζωντανή η επικοινωνία και αυτό έχει την αντανάκλασή του και στην ποιότητα της επικοινωνίας.

Σχολείο λοιπόν ανοιχτό πρέπει να διεκδικήσουμε, ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στο σχολείο που είναι ασφαλές, αλλά και στο τι σχολείο μπορούμε και θέλουμε να έχουμε σήμερα. Ενα σχολείο όχι σαν αυτό που στήνει η κυβέρνηση και με τις τελευταίες αλλαγές που έκανε αξιοποιώντας την περίοδο της επιδημίας, όπως η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, το «σχολείο των δεξιοτήτων» που εξοβελίζει οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τη στείρα γνωστική διάσταση της μόρφωσης - είτε αφορά την καλλιτεχνική παιδεία είτε αφορά την άθληση, είτε αφορά την ολόπλευρη γνώση. Αυτό, μάλιστα, έχει μεγαλύτερη επίπτωση στα παιδιά που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί η μοναδική τους διέξοδος ή η μοναδική τους δυνατότητα να έχουν μια δημιουργική απασχόληση, αθλητισμό, μουσική, πρόσβαση στην καλλιτεχνική παιδεία είναι το σχολείο.

Πρέπει να εμπλουτίσουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο με το τι σχολείο θέλουμε σήμερα, συνδέοντάς το και με τα ζητήματα της ΠΦΥ, του Κέντρου Υγείας, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, με τον σχολίατρο, με τους σχολικούς συμβούλους, με τους παιδοψυχολόγους, με τους ειδικούς παιδαγωγούς, με τους λογοθεραπευτές, τους εργοθεραπευτές που θα στηρίζουνε τον μαθητή, τον δάσκαλο και τον γονιό κάτω από όλες τις συνθήκες.

*Αναδημοσιεύεται από το Δελτίο της ΟΓΕ, τεύχος 4/Δεκέμβρης 2020.


Αφροδίτη ΡΕΤΖΙΟΥ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ