Κυριακή 20 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Εις υγείαν

Οι γιορτές τελείωσαν, αρκετά ήπιαμε, φτάνει πια. Το κεφάλι μας, πονάει και γυρίζει. Εχουμε πονοκέφαλο, το γνωστό «Hangover» δηλαδή ατονία και ενοχλητική ναυτία και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Τι πρέπει να κάνουμε; Πρώτα -πρώτα να περιορίσουμε τις κινήσεις μας και να βάλουμε μια βρεγμένη πετσέτα στο μέτωπό μας. Παγωμένη φυσικά και ας κάνει κρύο. Επειτα για να περιορίσουμε την αφυδάτωση να πιούμε χυμούς φρούτων ή φρέσκων λαχανικών.

Να κάνουμε λοιπόν ένα ντοματοχυμό; Θα χρειαστούμε τρεις ντομάτες, ένα κλαράκι σέλινο, μια κουταλιά ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Θα ζεματίσουμε τις ντομάτες και θα τις ξεφλουδίσουμε. Τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε και πίνουμε το χυμό αργά αργά, γουλιά γουλιά. Και μετά ας ευχηθούμε να απομακρυνθεί ο πονοκέφαλος και να ευχηθούμε. Τι άλλο; Εις υγείαν.

Η καλή είδηση

Μια καλή είδηση λείπει καθημερινά από τη ζωή μας. Διότι μερικοί ισχυρίζονται ότι η «καλή είδηση» δεν «πουλάει», με αποτέλεσμα να μας βομβαρδίζουν με τρομερές ειδήσεις.. Να όμως που οι δυο ρομαντικοί συνάδελφοι, ο Αρης Πορτοσάλτε και ο Στέφανος Στεφανίδης τόλμησαν να έχουν αντίρρηση. Ανοιξαν μια ευχάριστη ιστιοσελίδα και δημιούργησαν έναν εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο, τον τόπο των «καλών ειδήσεων». Αποτέλεσμα; Απέδειξαν σε σύντομο χρονικό διάστημα ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή: η ευχάριστη, η καλή είδηση είναι περισσότερο από καλοδεχούμενη. Η έκδοση ενός ωραίου βιβλίου, μια καλή μουσική παράσταση, μια ωραία εκδρομή, μια θεατρική παράσταση, μια καθημερινή αλλά ξεχωριστή εντύπωση, μια πρωτότυπη πρόταση, οτιδήποτε γενικώς μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο ήρεμη, πιο ευχάριστη, πιο γαλήνια αλλά και πιο ενδιαφέρουσα «φυτρώνει» στον τόπο των καλών ειδήσεων. Αν και εσείς επιθυμείτε να «ζήσετε» σε μια τέτοια «χώρα», δεν έχετε παρά να γράψετε τη διεύθυνση WWW.goodnews.gr. και αυτομάτως θα κινείστε άνετα στο χώρο. Τόσο άνετα όσο και στο σπίτι σας.

Δέκα μικρά αριστουργήματα

Αξίζει να αγοράσετε το τεύχος «55» του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού περιοδικού «Εντευκτήριο» Οχι μόνον για το πλούσιο περιεχόμενο που άλλωστε πάντα αφθονεί στις σελίδες του αλλά και για την «Εμιλυ Ντίκινσον»: Δώδεκα ποιήματα, προλόγισμα και μετάφραση: Διονύσης Καψάλης.

Εμιλυ Ντίκινσον, γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1830 στο Αμχερτ, πολίχνη της πολιτείας της Μασαχουσέτης, όπου έζησε όλη τη μοναχική ζωή της και πέθανε τον Μάη του 1886. Δέκα όλα κι όλα ποιήματά της δημοσιεύτηκαν όσο ζούσε, σε εφημερίδες κυρίως, από αντίγραφα που βρίσκονταν σε χέρια φίλων ή θαυμαστών, χωρίς η ίδια η Ντίκινσον να έχει καμιά απολύτως σχέση με τη δημοσίευση. «Η δημοσίευση» έγραφε «είναι η δημοπρασία του νου»

Ο εξαιρετικός ποιητής, ο Διονύσης Καψάλης μεταφράζει δέκα ποιήματα της ποιήτριας του 19ου αιώνα και με αυτόν τον έξοχο ποιητικό τρόπο τη γνωρίζει, σε εμάς τους αδαείς που δεν την είχαμε ακούσει μέχρι σήμερα. Τον ευχαριστούμε.

Αντιγράφουμε το στίχο 441

Στην οικουμένη γράφω γράμμα /-ποτέ δεν έλαβα δικό της-,/τ' απλά που η Φύση μου 'πε νέα,/ η τρυφερή Μεγαλειότης.

Το μήνυμα θα παραλάβουν/ χέρια σ' εμένα αμυδρά/χάριν Εκείνης κρίνετέ με, συμπατριώτες, τρυφερά.

Η Ιταλική Αναγέννηση «στο σφυρί»

Κάτι είχαμε ακούσει αλλά δεν το πιστεύαμε. Πώς να πιστέψεις ότι η ιδιωτικοποίηση δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Οτι δε σέβεται ούτε την πολύτιμη κληρονομιά των μεγάλων Ιταλών ζωγράφων. Νέα «ήθη και έθιμα» στην ...«έρημη» χώρα του Μπερλουσκόνι. Στο νέο προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί, μας πληροφορούν «Τα Νέα της Τέχνης», θα συμπεριληφθεί η τροπολογία, η οποία θα προβλέπει ότι «τα Μουσεία της χώρας θα μπορούν να παραχωρηθούν για ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή όλα τα Μουσεία της χώρας, όπως για παράδειγμα το υπέροχο Μουσείο "Uffici" της Φλωρεντίας, θα γίνουν αντικείμενο ιδιωτικοποίησης με συμβόλαια παραχώρησης σε εταιρίες που θα ενδιαφέρουν τουλάχιστον για μια πενταετία...». Η πρόταση αυτή όπως ήταν φυσικό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ιταλία, όσο και στο εξωτερικό, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια χώρα βγάζει κυριολεκτικά «στο σφυρί» την πολιτιστική της κληρονομία. Και τι κληρονομιά; Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;


Καθ' οδόν: Στις Μηλιές

Το τρενάκι καρναβάλι
Το τρενάκι καρναβάλι
Η πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ο Βόλος, που εκτός του ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας, έχει ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι και είναι μια σημαντική βιομηχανική περιοχή και ταυτόχρονα είναι και μια όμορφη πόλη. Πολύ όμορφη. Ο Βόλος είναι χτισμένος γύρω από το βαθύ λιμάνι του, στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου και απλώνεται μέχρι τα ριζά του Πηλίου. Εκεί θα πάμε σήμερα και θα κάνουμε το παλιό, αγαπημένο, φοβάμαι ότι από πολλούς είναι ξεχασμένο, μάθημα των πρώτων τάξεων του δημοτικού. «Πατριδογνωσία», τη λέγανε. Στις Μηλιές, λοιπόν, σκοπεύουμε να φτάσουμε, με το ρομαντικό και νοσταλγικό τρενάκι φυσικά.

Το τρενάκι

Το ευλογημένο τρενάκι του Πηλίου για 76 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από το 1895 έως το 1971, σκαρφάλωνε στο βουνό μεταφέροντας τους ανθρώπους και τα αγαθά τους. Κατασκευαστής του, με φορέα εκμετάλλευσης την Εταιρία Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, ήταν ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, που γεννήθηκε στο Βόλο το 1888 και που στα έργα του συναντάμε τα σημάδια της μυθολογίας της πόλης που τον γέννησε. Ο ντε Κίρικο με πολλή γνώση και φαντασία σχεδίασε και κατασκεύασε ανάμεσα στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων μια από τις πιο γραφικές σιδηροδρομικές γραμμές του κόσμου. Και δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής όταν τονίζουμε: του κόσμου.

Η πεντάτοξη γέφυρα έξω από τη Γατζέα
Η πεντάτοξη γέφυρα έξω από τη Γατζέα
Στις 16 του Δεκέμβρη 1894 άρχισαν οι εργασίες χάραξης και κατασκευής και άρχισε να λειτουργεί στις 12 του Οκτώβρη 1895. Στα 1900 αποφασίστηκε η επέκταση της γραμμής μέχρι τις Μηλιές και στα 1903 το τμήμα αυτό ήταν έτοιμο. Ενα έργο δύσκολο, με πολλές γεφυρώσεις, με 6 πέτρινες γέφυρες δίτοξες, τρίτοξες και τετράτοξες και μια πεντάτοξη, με τοίχους αντιστήριξης, με σήραγγες, με εναέριες πεζογέφυρες, με λίγα λόγια όλα όσα συνθέτουν ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον. Το 1971 το τρενάκι, το καμάρι του Βόλου, καταργήθηκε με την αιτία: Αντιοικονομικό.

Σήμερα, όμως, το τρενάκι χάρη στις προσπάθειες και στους αγώνες των φίλων του, μετά από τόσα χρόνια αναγκαστικής ανάπαυσης, επαναλειτουργεί. Ξεκινά από τα Λεχώνια - λέγεται ότι σύντομα η αφετηρία του θα είναι ο Βόλος - και ανεβαίνει πάνω στο Πήλιο με 25 χιλιόμετρα την ώρα. Περνά από τους παραδοσιακούς οικισμούς Ανω Γατζέα, Αγία Τριάδα, Αγιο Αθανάσιο, Πινακατών, Αργυρέικα και τερματίζει στις Μηλιές. Το χειμώνα το τρενάκι σταματά τα καθημερινά δρομολόγιά του και μονάχα τα Σαββατοκύριακα, που συνήθως το νοικιάζουν γκρουπ, σκαρφαλώνει και πάλι στις ανηφοριές. Εμείς το Σεπτέμβρη του '96 είχαμε πάει και αυτή τη διαδρομή ποτέ δε θα την ξεχάσουμε. Ποτέ.

Οι Μηλιές


Και να που φτάσαμε στο υπέροχο μεγαλοχώρι, στη γραφικότερη τοποθεσία του Πηλίου, στις Μηλιές. Το τρενάκι μάς πρόσφερε αυτή την ευχάριστη διαδρομή, ενώ τώρα, πριν πάμε στο χωριό, κοιτάζουμε και θαυμάζουμε λίγη ώρα το σταθμό και λέμε: Υπέροχος είναι. Ανεβαίνουμε και σαστίζουμε από την ομορφιά του τοπίου, κι ας την έχουμε ξαναδεί, το βλέμμα δε χορταίνει να αγκαλιάζει τα πλατάνια, τις καστανιές και όλα αυτά τα τεράστια δέντρα που το καλοκαίρι ρίχνουν ευεργετικά τον ίσκιο τους πάνω στον εξουθενωμένο επισκέπτη, ενώ τώρα το χειμώνα με τις λευκές τούφες από χιόνι που κάθονται πάνω στα φύλλα τους κάνουν τον τόπο να μοιάζει με σκηνικό θεάτρου. Οι Μηλιές ιδρύθηκαν στις αρχές του 16ου αιώνα από τους κατοίκους του ομώνυμου χωριού της Εύβοιας. Το χωριό αναπτύχθηκε σιγά σιγά και μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα είχε διακόσια αρχοντικά και πέντε εκκλησιές! Στα 1814 ιδρύθηκε η περίφημη «Σχολή Μηλέων» από τους Μηλιώτες Ανθιμο Γαζή, δάσκαλο του Γένους, και Γρηγόριο Κωνσταντά, τον πρώτο δάσκαλο. Εδώ γεννήθηκε και ο λόγιος Δανιήλ Φιλιππίδης, ο οποίος μαζί με τον Κωνσταντά εξέδωσε τη «Γεωγραφία Νεωτερική» το 1791 στη Βιέννη. Στο χώρο της Σχολής χτίστηκε το γυμνάσιο. Οι Μηλιές πυρπολήθηκαν από τους Γερμανούς το 1943 και 29 άνδρες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, όπου σήμερα βρίσκεται και το μνημείο τους.

Πάμε;

Μηλιές
Μηλιές
Εχουμε τόσα πολλά να κάνουμε εδώ. Εκτός από τη δημόσια βιβλιοθήκη που θα επισκεφτούμε, εκτός από το υπέροχο φαγητό που θα γευτούμε, έχουμε να πάμε στην ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οποία ανακαινίστηκε το 1741, και να θαυμάσουμε τα εξαιρετικά ξυλόγλυπτα, δείγματα της ηπειρωτικής τέχνης. Ακόμη μας περιμένουν οι Βρύσες, τα αρχοντικά, το τοπικό Μουσείο με τα κεντήματα, τα υφαντά, τις παλιές φωτογραφίες και τις εικόνες, αλλά και η Κορώπη, που απέχει 7 χιλιόμετρα, στη θέση «Δυο Αλώνια», και θεωρείται ως το ιερό του Κορωπαίου Απόλλωνα (5ου αιώνα π.Χ.), εκεί που βρέθηκε η επιγραφή που μας δίνει πληροφορίες για τη λειτουργία του μαντείου. Πάμε; Πότε θα προλάβουμε;

Μικρές σελίδες
Ο θάνατος της μόδας

Φορέστε ό,τι θέλετε, ό,τι έχετε, ό,τι σας αρέσει. Η μόδα; Μα αυτή πέθανε, δεν το μάθατε; Αλλωστε από χρόνια τώρα, κανένα σοβαρό άτομο δεν υπάκουσε στις εντολές και τις επιταγές της. Και εσείς να είστε η ωραιότερη, η πιο εντυπωσιακή στη βραδινή έξοδο που έχετε προγραμματίσει; Κάντε του κεφαλιού σας και αφήστε ήσυχο το κεφάλι σας. Επιτέλους, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε. Είμαστε; Δεν είναι σίγουρο Τέλος πάντων, μια ιδέα δίνουμε για τις νέες κοπέλες και τίποτε περισσότερο. Αλλωστε, οι «Απόκριες» δεν αργούν, σε περίπτωση που... Που κάποιοι έχουν τις αντιρρήσεις τους.

Και ο κόκορας κρασάτος

Λοιπόν, έχουμε και λέμε. θα χρειαστούμε ένα κόκορα, 120 γραμμάρια μπεϊκον, 60 γραμμάρια βούτυρο, μια κουταλιά σούπας λάδι, λίγο αλεύρι, μια σκελίδα σκόρδο, θυμάρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, μισό μπουκάλι κόκκινο κρασί, 15 μικρά κρεμμυδάκια, 15 μανιτάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Θα προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Θα κόψουμε τον κόκορα σε έξι κομμάτια, θα σοτάρουμε το μπέικον με το βούτυρο και μόλις αρχίσουν να ροδίζουν θα αλευρώσετε τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να και αυτά να ροδίσουν. Θα προσθέσουμε το σκόρδο λιωμένο και τα αρωματικά, αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Θα ρίχνουμε το κρασί και το βάζουμε στο φούρνο για μια ώρα μέχρι ο κόκορας να είναι... μεθυσμένος και τρυφερός. Τότε θα ξεφλουδίσουμε τα κρεμμύδια, θα τα βράσουμε για δέκα λεπτά σε νερό με λίγο βούτυρο και όταν είναι έτοιμα θα τα σοτάρουμε μαζί με μανιτάρια. Επειτα θα τα βάλουμε στην κατσορόλα μαζί με τον κόκορα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ