Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενα τσιγάρο δρόμος

Τη μια με τους ξενοδόχους, την άλλη με τους καναλάρχες και την άλλη με τους μεγαλοκατασκευαστές και «ιδιοκτήτες» των δρόμων, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει βάλει χαλινάρι στα συμφέροντα, τα οποία περιμένουν τη ΝΔ για να ξεσαλώσουν ξανά. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η «Αττική Οδός» και οι αυξήσεις που ανακοίνωσε, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε απευθείας στον προεκλογικό ψευτοκαβγά με τη ΝΔ. Και τον χαρακτηρίζουμε έτσι, γιατί μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βάλει με τους μεγαλοεργολάβους ή ότι «κρατάει το ίσο» για τα διόδια, όταν την τελευταία τετραετία διοχέτευσε «χρήμα με ουρά» στις κατασκευαστικές, με το ίδιο σύστημα των παραχωρήσεων που εφάρμοζαν οι προηγούμενοι και με τις ανάλογες αυξήσεις στα διόδια των ήδη παραχωρημένων δρόμων, που είχαν την υπογραφή του. Τώρα, παραμονές των εκλογών, θυμήθηκε να το παίξει διαμαρτυρόμενος για όσα και ο ίδιος εφάρμοζε με συνέπεια τα τέσσερα τελευταία χρόνια, προκαλώντας μόνο το γέλιο σε όσους είδαν ουκ ολίγες φορές τα διόδια να αυξάνονται ή να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στους εθνικούς δρόμους. Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα διόδια στους εθνικούς δρόμους τέσσερις φορές στη διάρκεια της θητείας του και συγκεκριμένα στις 31/5/2016, 31/12/2016, 1/1/2018 και 1/1/2019. Από το «δεν πληρώνω» στα διόδια του 2015, μέχρι τα ...απανωτά καπέλα στο χαράτσι που πληρώνει ο λαός για να χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο που έχει χρυσοπληρώσει, είναι «ένα τσιγάρο δρόμος» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «ρεαλισμός»...

Είναι αναμενόμενο η ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών «αριστερά» να δασκαλεύει ανάλογα και τα «λιβανιστήρια» της. Δεν προκαλεί λοιπόν καμία εντύπωση η άποψη που διακινούν τα επιτελεία της, με αφορμή τα Ελληνοτουρκικά, ότι «οι επικριτές (της κυβέρνησης) από τα αριστερά δεν αντιπροτείνουν κάτι άλλο πέρα από την εκφώνηση αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων. Αυτό όμως δεν συνιστά αριστερή πολιτική. Αριστερά δεν σημαίνει αποστασιοποίηση, αλλά αναμέτρηση με την πραγματικότητα. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα κριθεί κάθε αριστερή πολιτική δύναμη στις προσεχείς εκλογές». Με λίγα λόγια, «αριστερή» πολιτική σε συνθήκες ...πραγματικότητας είναι να ξεπλένεις τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που καλύπτουν την τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, που προωθούν την ιδέα της συνδιαχείρισης και που ο συνολικός σχεδιασμός τους στην περιοχή ναρκοθετεί την ειρήνη και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών.

... της «ultra αριστεράς»

Σύμφωνα μάλιστα μ' αυτή τη «ρεαλιστική» άποψη, είσαι «ultra αριστερή» κυβέρνηση αν προωθείς τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σ' αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς και αν παρουσιάζεις στο λαό σαν «εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων» αυτούς που δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να τα αλέσουν στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών, προκειμένου να διασφαλίσουν ισχυρά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Αυτήν η «αριστερά», που παίζει ρόλο «μεντεσέ» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, έχει ευθύνη για τη συντηρητικοποίηση και τη μοιρολατρία πλατιών λαϊκών στρωμάτων, υιοθετώντας την πολιτική τού «ζήτω οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ» στο όνομα του ρεαλισμού. Γι' αυτό πρέπει και στην κάλπη να ενισχυθεί το ΚΚΕ, που δείχνει τη μοναδική ρεαλιστική προοπτική: Επαγρύπνηση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική, που στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας οδηγεί το λαό σε μεγάλες περιπέτειες. Πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή, οργάνωση της αντεπίθεσης για την ανατροπή του συστήματος που γεννά ανταγωνισμούς, πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Επιστάτης

«Χωρίς τη συμφωνία των Πρεσπών, τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας θα τον περιφρουρούσαν τουρκικά και όχι ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα», επαναλαμβάνουν μονότονα τα στελέχη της κυβέρνησης, για να υπερασπιστούν τη συμφωνία που υπέγραψαν πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Και μόνο το γεγονός ότι προβάλλουν ως βασικό «ατού» τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας από το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας, που έγινε για να ισχυροποιήσει η ιμπεριαλιστική συμμαχία την παρουσία της στα Βαλκάνια. Επομένως, τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από τη γείτονα, είναι πρώτα απ' όλα ΝΑΤΟικά, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Στο ΝΑΤΟ καταθέτουν σχέδια πτήσης και εκεί δίνουν αναφορά, αφού για λογαριασμό του ΝΑΤΟ έχουν αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονα. Ας αφήσει επομένως η κυβέρνηση τα περί «συγκριτικού πλεονεκτήματος» έναντι της «συμμάχου» Τουρκίας. Και κάτι ακόμα: Από ποιον ακριβώς κινδυνεύει ο εναέριος χώρος της Β. Μακεδονίας; Απ' όσο ξέρουμε, όλες οι γειτονικές ή κοντινές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο) είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ και η Σερβία αναβαθμίζει διαρκώς τις σχέσεις της με τον ευρωατλαντικό άξονα. Επομένως, ο πιθανότερος ...«εισβολέας» παραμένει η Ρωσία, απέναντι στην οποία παρατάσσει δυνάμεις το ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια. Καταλαβαίνει επομένως κανείς σε τι μεγάλους κινδύνους και ανταγωνισμούς μπλέκουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που αναλαμβάνουν ρόλο ΝΑΤΟικού επιστάτη του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org