Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη συγκέντρωση νεολαίας στο Θησείο, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αγαπημένους καλλιτέχνες.

Στη σκηνή θα ανέβει το ξεχωριστό δίδυμο String Demons. Οι String Demons είναι η Λυδία και ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης, οι οποίοι μόνο με ένα βιολί κι ένα βιολοντσέλο έχουν καταφέρει να διασκευάσουν πολλά κλασικά αγαπημένα κομμάτια, από παραδοσιακά και λαϊκά, μέχρι ροκ, δημιουργώντας διαφορετικά ακούσματα με υπέροχα αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, το αγαπημένο νεανικό συγκρότημα KollektivA, οι οποίοι εκφράζουν με το δικό τους ηχητικό πρίσμα και τη δική τους ηχητική ταυτότητα αυτά που βιώνει η νεολαία σήμερα... Θα παρουσιάσουν δικά τους κομμάτια, αλλά και διασκευές γνωστών πολιτικών τραγουδιών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Θέση στη σκηνή θα πάρει ο αγαπημένος τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, ο οποίος γιορτάζει εφέτος και την 20χρονη παρουσία του στο τραγούδι και θα ταξιδέψει όλους όσοι παρευρεθούν σε γνωστούς και πολυτραγουδισμένους σκοπούς.

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Πλατύ κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ απευθύνει η ΚΝΕ με μια μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στο Θησείο, την Παρασκευή, 4 Σεπτέμβρη.

-- Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, στο Φεστιβάλ της Οργάνωσης στη Λευκάδα, την Παρασκευή 28 Αυγούστου.

-- Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 41ου Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα για το Σεπτέμβρη.

-- 31 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Κατράκη.

-- Θεατρικό Διήμερο της ΚΝΕ στις 7 και 8 Σεπτέμβρη.

Μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας την Παρασκευή στο Θησείο

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Με μία μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στο Θησείο, την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, στέλνει η ΚΝΕ το μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές με χιλιάδες νέες ψήφους από τη νέα γενιά.

Η συγκέντρωση θα γίνει στο ύψος του σταθμού του ΗΣΑΠ, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προπαγανδίζουν τη συγκέντρωση στις γειτονιές και τα στέκια νεολαίας, ανοίγοντας τη συζήτηση για τις εκλογές, καλώντας τη νεολαία να αξιοποιήσει την εμπειρία της και να εμπιστευτεί τη δύναμή της, τη δύναμη του λαού, ενισχύοντας το ΚΚΕ. Καλούν τους νέους να συναντηθούν την Παρασκευή σε ένα πρώτο αγωνιστικό ραντεβού αντίστασης κάτω από τα κόκκινα λάβαρα του τιμημένου ΚΚΕ και να ανανεώσουν αυτό το ραντεβού στις 20 του Σεπτέμβρη στις κάλπες και από τις 21 Σεπτέμβρη και μετά στους δρόμους της οργάνωσης και του αγώνα για τα δικά τους δίκια.

Πλέον και οι νέοι άνθρωποι έχουν αρκετή πείρα από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και την κυβέρνηση των τελευταίων μηνών. Γνώρισαν όλα αυτά τα κόμματα που με οποιαδήποτε ταμπέλα κι αν είχαν υπόσχονταν ότι θα σώσουν τη χώρα, αλλά πάσχιζαν να σώσουν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών, να έρθει η καπιταλιστική ανάκαμψη και φόρτωναν τα βάρη διαρκώς στις πλάτες του λαού. Γνώρισαν όλους αυτούς που θα έσκιζαν τα μνημόνια, αλλά έφεραν νέα μνημόνια. Γνώρισαν όλους αυτούς που τάχα «διαπραγματεύονταν σκληρά» απέναντι στα «θηρία», αλλά η διαπραγμάτευσή τους αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά παζάρια πάνω στις παραγράφους των μνημονίων, παζάρια για το πόσο θα χάσουν οι εργαζόμενοι.


Το ίδιο έργο έχει παιχτεί ήδη τρεις φορές τα τελευταία χρόνια. Σ' αυτό το έργο, οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν κανένα λόγο να παραμένουν θεατές. Καμιά ελπίδα δεν έχει μείνει πλέον να τους τάξουν. Κανένα «ισοδύναμο» δεν θα ισοσκελίσει όλα αυτά που έχουν χάσει τα λαϊκά στρώματα τα τελευταία χρόνια. Καμιά καλύτερη προοπτική δεν θα ανοίξει για τους νέους αν επιλέξουν τον τάχα καλύτερο διαχειριστή αυτής της κατάστασης, αυτόν που τάχα θα εφαρμόσει καλύτερα το νέο μνημόνιο. Γιατί τώρα έχει φανεί πλέον πιο καθαρά ότι το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος διαχείρισης της φτωχοποίησης του λαού. Δεν υπάρχουν λύσεις στη μια ή στην άλλη διαχείριση εντός του σάπιου συστήματος, η λύση βρίσκεται στην ανατροπή του.

Ειδικά οι νέοι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και νιώθουν εξαπατημένοι, δεν πρέπει να αφήσουν την απογοήτευση να τους κυριαρχήσει. Ούτε έχουν κανένα λόγο να εμπιστευτούν αυτούς που ήταν σάρκα από τη σάρκα της κυβέρνησης, αυτούς που μαζί κορόιδευαν το λαό για τη δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση ενώ είχε υπογραφεί από τις 20 Φλεβάρη η παράταση του δεύτερου μνημονίου. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις δυνάμεις που καλλιέργησαν αυταπάτες συμπορευόμενες με την κυβέρνηση στο κίνημα, παίζοντας το δικό της παιχνίδι στο δημοψήφισμα, καλώντας το λαό να ψηφίσει το «όχι» που θα γινόταν «ναι» κ.ο.κ.

Ούτε βέβαια ταιριάζουν στη νέα γενιά τα σκοτάδια του φασισμού και του ναζισμού, αυτών που το παίζουν τάχα διαφορετικοί και αντισυστημικοί όντας τα μαντρόσκυλα του συστήματος και μετρούν το μπόι τους με το αίμα του Π. Φύσσα, με δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες και εργάτες...

Οι νέοι πρέπει να σκεφτούν μπροστά στην κάλπη κοιτάζοντας το μέλλον τους. Το μέλλον που σήμερα τους το έχουν υποθηκεύσει, αλλά δεν πρέπει να το χαρίσουν στα παζάρια των δανειστών και στα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Μπορούν να το παλέψουν, να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές για τη ζωή τους, να πάρουν πίσω τα όνειρά τους.

Το ΚΚΕ είναι στήριγμα και δύναμη για τους αγώνες και τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Είπε στο λαό την αλήθεια όσο σκληρή κι αν ήταν, χωρίς να υπολογίζει αν και πόσες ψήφους θα χάσει. Είπε πραγματικό «όχι» στα μνημόνια και έφερε στη Βουλή νόμο για την κατάργησή τους, που η κυβέρνηση (μαζί και τα στελέχη του σημερινού κόμματος «Λαϊκή Ενότητα») ποτέ δεν έφερε για συζήτηση και για ψήφιση.

Και την επόμενη μέρα των εκλογών γνωρίζουν οι νέοι ότι θα έχουν το ΚΚΕ στο πλάι τους να αντιπαλεύει την άγρια φοροληστεία, τις περαιτέρω απώλειες στο λαϊκό εισόδημα, τη λαίλαπα των παλιών και του νέου μνημονίου. Γνωρίζουν ότι η ΚΝΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές. Θα δυναμώσει η πάλη ενάντια σε «μνημόνια και αφεντικά». Θα δυναμώσει η οργάνωση του λαού, θα ενισχυθεί ο δρόμος που οδηγεί στην πραγματική εναλλακτική λύση και τη διέξοδο προς όφελος του λαού.

Γιατί το μέλλον της νεολαίας είναι να μπορεί να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγεται σε αυτή τη χώρα και να μην τον καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Είναι να έχει ο λαός καθολικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, να αξιοποιούνται προς όφελός του, για την πρόοδό του τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης, να έχει εξασφαλισμένες δουλειά, στέγη, διακοπές, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές. Και αυτό δεν είναι ένα μακρινό όνειρο, αλλά ένας δρόμος που μπορεί να ανοίξει από σήμερα με εμπιστοσύνη στην πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους. Είναι ο δρόμος που το ΚΚΕ καλεί τους νέους να βαδίσουν, ο δρόμος της ρήξης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και της ανατροπής του σάπιου συστήματος.

Σύσκεψη σήμερα στο Στέκι της ΚΝΕ

H Tομεακή Oργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, συνεχίζοντας την πολύμορφη παρέμβαση και συζήτηση με τη νεολαία της περιοχής, ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής, της αγωνιστικής στράτευσης με το ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη απόφοιτων Λυκείου, με θέμα «Πρώτη ψήφος αγωνιστική, ανατρεπτική! Πρώτη ψήφος στο ΚΚΕ!». Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 20.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια).

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη
 • Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
 • Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη, 10 Σεπτέμβρη

Με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα κορυφωθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθούν στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη, με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...».

Αναλυτικά το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Πέμπτη, 10 Σεπτέμβρη

Σκηνή Α'

Συναυλίες με τους: Γιώργο Αετόπουλο, Κώστα Καρμπά, Κώστα Μακεδόνα, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα και Χρονίρ.

Σκηνή Β'

Στέλιος Κοτίδης και Η Μπάντα. Συζήτηση με θέμα: «Ενας δρόμος υπάρχει, δυνάμωμα της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που μας τσακίζει». Ηχοι και σκοποί του Πόντου, με τους Θ. Μπαϊρακτάρη και Γ. Δασκουλίδη. Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Παιδότοπος

«Καλοκαιρινές... Χειροτεχνίες». «Μαθαίνουμε ..."κόλπα" από ζογκλέρ σε ξυλοπόδαρα». «Αθλοπαιδιές», ομαδικά παιχνίδια. Επίδειξη ενόργανης γυμναστικής από αθλητές του «Ορφέα» Καλαμαριάς.

 • Στο χώρο του Παιδότοπου θα λειτουργούν και τις τρεις μέρες: «Η γωνιά του επιστήμονα» - πειράματα, «Εργαστήρι lego», Facepainting, Χειροτεχνίες - κατασκευές, Παιχνίδι «Ο τροχός της τύχης...».
Παρασκευή, 11 Σεπτέμβρη

Σκηνή Α'

Συναυλίες με τους: Β. Πετρίδη και οι Γκαϊλέ, Μπάμπη Στόκα, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη και Σοφία Νάτσιου.

Σκηνή Β'

Συγκρότημα του ΠΑΜΕ. Συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις». Συναυλίες με τους: Koza Mostra, Λεωνίδα Μουλαγιαννιό, Νίκο Ταλέα και Μαρία Φραγκούλη.

Παιδότοπος

Χειροτεχνίες. «Καιρικά φαινόμενα και οι ήχοι τους». Ομάδα μουσικών μαθαίνει πώς μπορούμε να μιμηθούμε με το σώμα μας και με απλά καθημερινά αντικείμενα τους ήχους του αέρα, της βροχής, της βροντής κ.ά. Μάθημα χορού ζούμπα και λάτιν. Πάρτυ.

Σάββατο, 12 Σεπτέμβρη

Σκηνή Α'

Αφιέρωμα στους αλύγιστους του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Συναυλία με τους: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλη Ανδρουλιδάκη και Δημήτρη Μπάση.

Σκηνή Β'

Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Imam Baildi. Βασίλης Κασσούρας.

Παιδότοπος

Επίδειξη ξιφασκίας. Θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης».

Στην Κέρκυρα

Το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κέρκυρα συνδυάζεται φέτος με μια εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ ενταγμένη στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος, αφιερωμένη στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη θα γίνει επίσκεψη στο Λαζαρέτο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 5 Σεπτέμβρη:

 • 20.30: Video - αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ και τον Χρήστο Μαλτέζο.
 • 21.00: Χοροθεατρικό δρώμενο.
 • 21.30: Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • 22.15: Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τον Θάνο Μικρούτσικο.
 • 23.45: Μουσικό πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση εικαστικών, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», Παιδότοπος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/9:

 • 10.30 π.μ.: Αναχώρηση από το λιμάνι της Κέρκυρας για το Λαζαρέτο.
 • Αφιέρωμα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.
 • Κατάθεση στεφάνων.
Αθλητικό Camp στην Πάτρα

Με ένα Αθλητικό Camp, που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, ξεκινούν οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα, ενόψει της κεντρικής φεστιβαλικής εκδήλωσης στην πόλη, που θα γίνει στις 12 Σεπτέμβρη στο ΤΕΙ.

Το Αθλητικό Camp θα διεξαχθεί στο χώρο της πλαζ και θα περιλαμβάνει:

 • Σάββατο 5 Σεπτέμβρη:

9.30 π.μ.: Ποδηλατικός αγώνας από την πλατεία Τριών Συμμάχων μέχρι τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πλαζ.

11.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00: Τουρνουά μπάσκετ 3on3, beach volley και ping pong.

 • Κυριακή 6 Σεπτέμβρη:

9.30 π.μ.: Αγώνας δρόμου από την πλατεία Τριών Συμμάχων μέχρι τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πλαζ.

11.00 - 14.00: Τουρνουά μπάσκετ 3on3, beach volley και ping pong.

18.00: Αγώνας δρόμου «Ο γύρος της πλαζ».

18.00 - 21.00: Τελικές φάσεις των τουρνουά.

Αλλα προγραμματισμένα φεστιβαλικά ραντεβού

Προς την κορύφωσή του οδεύει το Φεστιβάλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Συγκεκριμένα:

Αύριο, Πέμπτη

Στη Δράμα, στο Δημοτικό Κήπο, θα μιλήσει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με τους Crash και Indigo.

Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη

Στην Αρτα, στην πλατεία Σκουφά, με: Συναυλία με τον Στάθη Αρτινό, ομιλία από τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας της ΕΑΜικής Αντίστασης από το φακό του Κ. Μπαλάφα (υλικά που έχει προσφέρει στο Αρχείο του ΚΚΕ ο αδερφός του, Παύλος Μπαλάφας).

Στην Πρέβεζα, στην πλατεία Ανδρούτσου, με: Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, ομιλία από τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με τους Sober και Rebellion Connexion, λαϊκό γλέντι.

Στη Λαμία, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου, με χαιρετισμό από τον Φοίβο Ιακωβίδη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ, ομιλία από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και μουσικό πρόγραμμα με έντεχνο, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη

Στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο σχολείο, με: Επίδειξη μαχητικών αθλημάτων, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, ομιλία από τον Δημήτρη Δήμα, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Στον Πύργο, στο πάρκο Κούβελου, με: Συναυλία από νεανικά συγκροτήματα, παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό σύλλογο «Μωραΐτες», μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου (σκηνοθετική επιμέλεια: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος), ομιλία από την Ζωή Χαχάμη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι.

Στη Χίο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Βουνακίου, με: Εκθέσεις, βιντεοπροβολές, παρουσίαση μοντέρνου χορού, συναυλία με μαθητικό συγκρότημα, μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στις Γυναικείες Φυλακές Χίου (1948 - 1949), ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Στη Σύρο, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Μιαούλη, με αφιέρωμα στην ιστορία των αγώνων του νησιού, ομιλία και μουσικό πρόγραμμα.

 • Την επόμενη βδομάδα Φεστιβάλ θα γίνουν στις 11 Σεπτέμβρη σε: Λάρισα, Καβάλα, Κομοτηνή, Γιάννενα, Λέσβο και στις 12 Σεπτέμβρη σε Πάτρα, Αλεξανδρούπολη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Δυνατό ΚΚΕ για να γίνουμε πρωταγωνιστές στη δική μας ζωή κι όχι πιόνια στους σχεδιασμούς τους

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Φεστιβάλ της Οργάνωσης στη Λευκάδα

Με μαζική συμμετοχή του κόσμου έγινε την περασμένη Παρασκευή η εκδήλωση κορύφωσης του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λευκάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο, που πήρε χαρακτήρα μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης.

Το πρόγραμμα «άνοιξε» με χαιρετισμό από τον Χρήστο Καμπέρη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ και ακολούθησε αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με αφηγητές τους Κώστα Κατσούλα και Βιβή Σταματέλου και μουσικούς τους Στέλιο Ζαβιτσάνο, Αποστόλη Κοψιδά και Αυγουστίνο Καραβία. Ακόμα, έγιναν συναυλίες από το τοπικό σχήμα «Quartetto Branello» και από τον Μίλτο Πασχαλίδη, που καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές.

Βήμα συζήτησης για χιλιάδες νέους σε όλη την Ελλάδα το Φεστιβάλ

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του:

Και φέτος, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» δημιουργούν σε όλη τη χώρα μια μεγάλη νεανική λαϊκή γιορτή, ανταμώνουν η ελπίδα κι ο ανυποχώρητος αγώνας, η δημιουργία και η συλλογική δραστηριότητα, το μεράκι και η εθελοντική σχεδιασμένη δουλειά, όλα μαζί εμπνέουν, δίνουν νέες δυνάμεις για τη συνέχεια.


Τα προβλήματα που βιώνουμε βλέπουν τη λύση και οι δυσκολίες γίνονται τραγούδια και πείσμα για να τις αντιμετωπίσουμε.

Το ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε προεκλογική περίοδο και θα γίνονται οι αναγκαίες τροποποιήσεις, προσαρμογές, δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη και τη δυνατότητα να βρεθούν μαζί και να μοιραστούν τις σκέψεις τους, να συζητήσουν χιλιάδες νέοι σε όλη την Ελλάδα.

Αλλωστε, οι ανάγκες, οι διεκδικήσεις, τα όνειρα των νέων ανθρώπων συναντιούνται με τις ανατρεπτικές πολιτικές προτάσεις του ΚΚΕ.

Εδώ, σε αυτές τις θέσεις εκφράζεται το πραγματικό, ανυποχώρητο, γνήσιο, λαϊκό - νεανικό ΟΧΙ στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, στο νέο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι κι έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα.

Εδώ οργανώνεται με συνέπεια η πάλη για την επιβίωση του λαού, για τα δικαιώματα της νεολαίας, για να πάρουμε πίσω όσα μας πήραν και όσα μας στερούν, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας, ενάντια στα μονοπώλια, το κεφαλαίο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους.

Το ΚΚΕ είναι η δύναμη που έχει αποδείξει ότι αποτελεί σταθερό στήριγμα στην πάλη του λαού ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την υποβαθμισμένη ζωή.

Για να μορφώνεται και να σπουδάζει ολοκληρωμένα η νεολαία, μαζί με τις αναγκαίες υποδομές, χωρίς να πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες ένα σκασμό λεφτά από το σχολείο μέχρι τη σχολή.

Για να έχουμε σταθερή δουλειά, με ωράριο, Ασφάλιση, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με μισθό όχι λιγότερο από 751 ευρώ.

Για να σταματήσει το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο με τα προγράμματα απασχόλησης, τις απλήρωτες πρακτικές της «λάντζας», τη μερική απασχόληση που οδηγεί σε μερική ζωή.

Τη θέλουμε όλη τη ζωή.

Δυνατό ΚΚΕ για να γίνουμε πρωταγωνιστές στη δική μας ζωή

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, γιατί παλεύει από την πλευρά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, αυτά υπερασπίζεται παντού και πάντα. Γιατί έχει γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ και την καπιταλιστική εκμετάλλευση και εξουσία. Γιατί παλεύει για το δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει και ανήκει αποκλειστικά στο λαό.

Σήμερα που το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες και την κάλυψη των αναγκών συνεχώς μεγαλώνει, που η γενιά μας είναι η πρώτη γενιά που ζει χειρότερα από την προηγούμενη, δεν μας μένει άλλη επιλογή.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε την μπουκιά κι όχι το καρβέλι, να βλέπουμε το μπάλωμα κι όχι το ρούχο.

Το ΚΚΕ έχει σχέδιο, οργάνωση, πρωτοπόρα δράση, πρόγραμμα που οδηγεί σε έναν πραγματικά διαφορετικό, ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Βασισμένο στις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης εργασίας.

Παλεύουμε ώστε ο λαός να πάρει την εξουσία, να καταργήσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία και να πάρει στα χέρια του τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο από την ΕΕ προς όφελος του λαού, τη διαγραφή μονομερώς του χρέους. Να οργανώσει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο. Να δημιουργήσει τους όρους για προγραμματισμένη ανάπτυξη που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Η συσπείρωση με το ΚΚΕ σε όλα τα μέτωπα πάλης, με όλες τις μορφές, σε κάθε πολιτική αναμέτρηση, δεν είναι μόνο ανάγκη, αλλά και βασική προϋπόθεση για να ξεμπερδεύουμε με ό,τι βασανίζει τις λαϊκές οικογένειες.

Γι' αυτό και το σύστημα πολεμάει την πολιτική του πρόταση, τη συκοφαντεί, δε θέλει η νεολαία να τη γνωρίσει.

Αλλά όταν ο λαός και η νεολαία έχουν καθαρό προς τα πού πρέπει να τραβήξουν τα πράγματα, όταν έχουν καθαρή την προοπτική της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, τότε μπορούν να ασκούν αποτελεσματική πίεση στους καθημερινούς αγώνες, να εμποδίζουν μέτρα, να αποσπούν κατακτήσεις.

Αλλωστε, τα έχουμε δοκιμάσει σχεδόν όλα. Κυβερνήσεις αυτοδύναμες και συνεργασίας, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές κι αριστερές, υποσχέσεις, διλήμματα, ψέματα και είδαμε να κλιμακώνεται η αντεργατική πολιτική, το ένα μνημόνιο να διαδέχεται το άλλο.

Η αλήθεια είναι ότι τα έχουμε «δει» όλα, γι' αυτό ο νέος κόσμος ας σκεφτεί:

Θα μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές ή θα γίνουμε πρωταγωνιστές στη δική μας ζωή;

Θα γίνουμε πιόνια στους σχεδιασμούς τους ή θα κάνουμε το δικό μας σχέδιο μάχης;

Θα τους χαρίσουμε το μέλλον μας ή θα το παλέψουμε;

Θα μείνουμε στην άκρη, στην παθητική αποχή ή θα μπούμε σφήνα;

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας, δυναμική απάντηση στα ψευτοδιλήμματα και τις αυταπάτες! Για να γίνουμε πρωταγωνιστές στη δική μας ζωή, με το δικό μας σχέδιο μάχης, για το μέλλον που μας αξίζει και δικαιούμαστε.

Η δικαιολογημένη αποστροφή στις διαδικασίες του πολιτικού συστήματος να μη πάει στο βρόντο, αλλά να αποκτήσει δυναμική, δυναμώνοντας το ΚΚΕ που παλεύει ώστε μαζί με το λαό να στείλουμε στον αγύριστο αυτό το σάπιο σύστημα.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της ανεργίας και όχι μόνο ενάντια σε ένα κόμμα ή μία κυβέρνηση.

Πάει σίγουρα στο στόχο κι όχι στο «γάμο του Καραγκιόζη».

Σήμερα υπάρχει περισσότερη πείρα

Ο καθένας μπορεί, σήμερα, να κρίνει αν αυτό που του έλεγε το ΚΚΕ είναι αλήθεια ή ψέμα.

Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο φιλολαϊκό, γιατί αποδέχεται τους παράγοντες που βασανίζουν τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Την ΕΕ με τα μνημόνια διαρκείας, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Οτι οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχειρίζεται το καθεστώς της εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν την ονομάζουν.

Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει περισσότερη πείρα.

Γι' αυτό όσοι νιώθουν αριστεροί, ο λαϊκός κόσμος που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ και νιώθει προδομένος, οι νέοι που ψήφισαν ΟΧΙ και μετατράπηκε σε ΝΑΙ, μπορούν σήμερα να σκεφτούν εάν το ΚΚΕ έλεγε αλήθεια ή ψέματα.

Να μη χάσουν άλλο χρόνο, που θα οδηγήσει σε νέες απογοητεύσεις.

Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με το όνομα «Λαϊκή Ενότητα». Γιατί τώρα, δηλαδή, που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αστικής τάξης διαχειρίζεται τα συμφέροντά της από τη θέση της κυβέρνησης, δημιουργούν ένα νέο ανάχωμα με παμπάλαια υλικά, για να συνεχίσουν την εξαπάτηση.

Αν και στην πράξη απέτυχε πλήρως το σχέδιο εξανθρωπισμού του καπιταλισμού της λεγόμενης «ανανεωτικής» ή «κυβερνώσας Αριστεράς», χρεοκόπησαν οι θεωρίες ότι η ΕΕ μπορεί ν' αλλάξει το μονοπωλιακό και αντιλαϊκό χαρακτήρα της, γίνεται ξανά προσπάθεια να ξαναβγάλουν στην επιφάνεια τα αντιμνημονιακά ναυάγια κι όλους αυτούς που έχουν ευθύνη για εδώ που φτάσαμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, που εάν χρειαστεί, όπως λένε, μιλάει και για εθνικό νόμισμα ως εργαλείο καπιταλιστικής ανάπτυξης, κοροϊδεύει, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 1, ότι η όποια ώθηση στην ανάπτυξη θα έχει θετικές για το λαό συνέπειες.

Κόμματα μεγάλα που έγιναν μικρά, μικρά που έγιναν μεγάλα, αλλά που ξαφνικά εμφανίζονται και άλλα που συντηρούνται... Το σύστημα χρειάζεται και δημιουργεί αναχώματα, για να διοχετεύει από διαφορετικές διαδρομές τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση, την οργή, ώστε αυτή να μη στρέφεται ενάντια στις πραγματικές αιτίες για τα ζόρια που τραβάμε, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.

Κι αν αυτό δε συμβαίνει, θέλει τους νέους στην άκρη, να απέχουν, να μη γίνονται εμπόδιο. Η απάθεια, ο μηδενισμός, η αδιαφορία συμφέρουν όσους επιδιώκουν να ζήσουμε χωρίς δικαιώματα.

Το σύστημα των εφοπλιστών και των άλλων εκμεταλλευτών που μας στερεί τη ζωή με δικαιώματα, στηρίζει και η Χρυσή Αυγή και τα μεγάλα λόγια ας τα πει σε αυτούς τους φίλους της που χρησιμοποίησαν αλλοδαπούς εργάτες μέσα από δουλεμπορικά γραφεία, για να χτυπήσουν εργασιακά δικαιώματα. Ενώ και η ίδια η Χρυσή Αυγή έστηνε δουλεμπορικά για να δουλεύουν Ελληνες εργάτες σαν φοβισμένοι πρόσφυγες για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτός είναι ο ψευτοπατριωτισμός τους. Τσαμπουκάς στην ταλαιπωρία και σκύψιμο της μέσης στο κεφάλαιο.

Υπάρχει λύση, έχουμε κι επιλογή

Κυβέρνηση θα προκύψει, το ζήτημα είναι να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση, η λαϊκή πάλη κι αντεπίθεση.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η φωνή και η αντίσταση του λαού και της νεολαίας.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, γιατί δεν κάνει σκόντο τις σύγχρονες ανάγκες μας για να καλοπερνάνε μια χούφτα παράσιτα.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, γιατί τολμά, αποκαλύπτει και βάζει στο στόχαστρο της πάλης τους πραγματικούς ενόχους γι' αυτά που ζούμε.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, γιατί είναι εγγύηση. Δε δέχεται να κάτσει στο σβέρκο του λαού, να γίνει το αγωνιστικό άλλοθι σε κυβέρνηση εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος.

Για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το σάπιο σύστημα.

Να διαμορφωθεί η μεγάλη και ελπιδοφόρα συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων και φτωχών αγροτών, ενάντια στις κυβερνήσεις, την εξουσία και τα κόμματα που υπηρετούν τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, που γεννά πια μόνο βαρβαρότητα, κρίση, πολέμους, φτώχεια, ανεργία. Η νεολαία εδώ έχει θέση, εδώ μπορεί να βρει λύσεις και απαντήσεις γι' αυτά που δικαιούται.

Το ΚΚΕ τιμά την ιστορία των αγώνων του λαού μας, διδάσκεται και συνεχίζει για το δίκιο, με το λαό για το σοσιαλισμό.

Αντλούμε γνώση, πείσμα, αισιοδοξία και δύναμη για τον αγώνα μας σήμερα και αύριο, από τους αγώνες των ηρώων του λαού μας, στους οποίους είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Για να κάνουμε στάχτη το γερασμένο κόσμο της εκμετάλλευσης και της ανεργίας.

Συνεχίζουμε! Με την ορμή της ασυγκράτητης πορείας της Ιστορίας προς τα μπρος, των αμέτρητων θυσιών στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ
Η ζωή άρχισε από τότε που μπήκα στο Κόμμα μου

31 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού

Με τον Γιάννη Ρίτσο, εξόριστοι στη Μακρόνησο το 1949. Φεύγοντας από τη Μακρόνησο, ο Κατράκης ξεθάβει ποιήματα του Γ. Ρίτσου που φυλάσσονταν μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια και τα παίρνει μαζί του στον Αη Στράτη, όπου μεταφέρθηκε τον Ιούλη του 1950. Είναι τα μετέπειτα «Μακρονησιώτικα»
Με τον Γιάννη Ρίτσο, εξόριστοι στη Μακρόνησο το 1949. Φεύγοντας από τη Μακρόνησο, ο Κατράκης ξεθάβει ποιήματα του Γ. Ρίτσου που φυλάσσονταν μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια και τα παίρνει μαζί του στον Αη Στράτη, όπου μεταφέρθηκε τον Ιούλη του 1950. Είναι τα μετέπειτα «Μακρονησιώτικα»
«Εγινα ηθοποιός όπως θα μπορούσα να γίνω και σιδηρουργός. Ηθελα να ξοδιάσω όσες δυνάμεις 'κρυβαν τα μπράτσα μου και η ψυχή μου»... Μ' αυτά τα λόγια περιγράφει ο Μάνος Κατράκης, που σήμερα συμπληρώνονται 31 χρόνια από το θάνατό του, τη διαδρομή του στο χώρο της Τέχνης.

Γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1909 στο Καστέλι Κισσάμου και το 1917 εγκαθίσταται μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα. Από τα 18 του κιόλας χρόνια καθιστά ορατό το ταλέντο του αυτοδίδακτου και σε ηλικία 23 ετών ο Κατράκης γίνεται μέλος του θιάσου του Εθνικού Θεάτρου.

Στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής παίρνει δραστήριο μέρος στην Αντίσταση μέσα από το ΕΑΜ. Το 1943 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και έμεινε μέλος του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του. «Η ζωή άρχισε από τότε που μπήκα στο Κόμμα μου», είχε πει. «Διάλεξα να είμαι κομμουνιστής. Αισθάνομαι υπερηφάνεια για το Κόμμα, για τις εκατοντάδες χιλιάδες τους συντρόφους, που αποτελούν τον κορμό του μεγάλου δέντρου του μέλλοντος. Από αυτό αντλούμε όλη τη δύναμη για την τελική δικαίωση των αγώνων και θυσιών του λαού μας. Από τη ζωοδότρα πηγή αυτού του λαού παίρνουμε εμείς οι καλλιτέχνες το υλικό, που το κάνουμε λόγο, εικόνα, ποίηση, μουσική, θέατρο και ό,τι άλλο βοηθά στην καλυτέρευση του νου και της ψυχής».

Για την αλύγιστη στάση του απολύεται το 1947 από το Εθνικό Θέατρο. Ακολουθεί και αυτός, στο πλευρό των συντρόφων του, το δρόμο των διώξεων και της εξορίας. Ικαρία, Μακρόνησος, Αη Στράτης από το 1948 ως το 1952.

Το 1955 ιδρύει το περίφημο Λαϊκό Θέατρο, που αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στη θεατρική ζωή της χώρας. Εμπνευσμένο από το θέατρο της εξορίας και το Λαϊκό Θέατρο του Βασίλη Ρώτα, είχε ως βασικό στόχο να προβάλει την τέχνη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Οι παραστάσεις του Κατράκη φιλοδοξούσαν να καλλιεργήσουν και να διαπαιδαγωγήσουν αισθητικά και πολιτικά το πλατύ λαϊκό κοινό.

Στο 2ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», Καισαριανή - Σεπτέμβρης 1976
Στο 2ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», Καισαριανή - Σεπτέμβρης 1976
Την περίοδο της χούντας υφίσταται ένα βαρύ πλήγμα, όταν το Λαϊκό Θέατρο εξαναγκάζεται σε έξωση από το χώρο του Αλσους, στο Πεδίον του Αρεως. Με τη λήξη της δικτατορίας, το Λαϊκό του Θέατρο αρχίζει να ανακάμπτει, οι δυσκολίες όμως είναι αρκετές... Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να υπερτονιστεί το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του θεάτρου του Κατράκη καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, που δεν είναι άλλο από την ολοκληρωτική απουσία κάθε είδους κρατικής στήριξης ή επιχορήγησης.

Το 1979, με την παράσταση «Ντα» του Χιου Λέοναρντ, ο Κατράκης για τρία συνεχόμενα χρόνια δίνει κάθε βράδυ ρεσιτάλ σπάνιας υποκριτικής τέχνης. Το 1983, αψηφώντας την κατάσταση της υγείας του που συνεχώς χειροτέρευε, υποβάλλεται στα ιδιαίτερα απαιτητικά και κοπιαστικά γυρίσματα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα». Με τη συμμετοχή του βλέπει την καλλιτεχνική του δικαίωση, βλέπει «το επισφράγισμα μιας μακριάς και σχεδόν άγονης κινηματογραφικής εμπειρίας», όπως ο ίδιος ισχυριζόταν για τη συμμετοχή του, για λόγους βιοποριστικούς, σε πλήθος εμπορικών, κυρίως, ταινιών...

«Στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη...»

Οι παραπάνω στίχοι του αγαπημένου του συντρόφου και φίλου του, Γιάννη Ρίτσου, σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο την υπόσταση του Μ. Κατράκη, που αποτελεί υπόδειγμα καλλιτέχνη που έθεσε την τέχνη του στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος, με αυτοθυσία, με το κεφάλι ψηλά... Του κομμουνιστή καλλιτέχνη, που αντιλαμβανόταν και κατανοούσε τον κοινωνικό ρόλο της Τέχνης. «Το θέατρο πρέπει να λειτουργεί σαν ένα σχολείο κι όχι μόνο σαν ψυχαγωγία γελαστική. Το θέατρο πετυχαίνει το σκοπό του, όταν, φεύγοντας απ' αυτό, έχεις αποκομίσει κάποια συμπεράσματα, που θα σου χρησιμέψουν σαν τροφή της ψυχής και της ζωής σου», έλεγε.

Η καλλιτεχνική διαδρομή του Μ. Κατράκη, όπως και όλων των άλλων μεγάλων κομμουνιστών καλλιτεχνών, συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων επέλεξαν να επιστρατεύσουν τη ζωή και το έργο τους στο πλευρό των καταπιεσμένων και των αδικημένων, όσων απέδειξαν μέσα από τη ζωή και το έργο τους ότι η στράτευση της Τέχνης στο πλευρό της εργατικής τάξης, όχι μόνο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την καλλιτεχνική δημιουργικότητα, αλλά αντίθετα είναι αυτή που την ωθεί στο να εξελιχθεί και να μεγαλουργήσει.

ΚΝΕ
Τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη το διήμερο θεατρικών εκδηλώσεων

ΖΑΡΚΑΣ

Διήμερο θεατρικών εκδηλώσεων διοργανώνει η ΚΝΕ, τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3).

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 4 παραστάσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη

19.30: «Τερεζίεσταντ», από την Ομάδα «Gras».

Η παράσταση, χρησιμοποιώντας φανταστικά γεγονότα, αναφέρεται στην πολύ ωμή πραγματικότητα του ναζιστικού στρατοπέδου Τερεζίεσταντ, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως βιτρίνα οι ναζί, προκειμένου να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη ότι δε γίνονται βασανιστήρια.

21.30: «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών», από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ θα ανεβάσει φέτος το θεατρικό έργο «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών» του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου, που ανέβηκε πρώτη φορά το 1958 από το Θεατρικό Συγκρότημα του Συλλόγου Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στη Ρουμανία για τα 40χρονα του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο του έργου είναι η αντίσταση του λαού μας σε μια γειτονιά των ανατολικών συνοικιών της Αθήνας, απέναντι στους Γερμανούς φασίστες και τους ντόπιους εκμεταλλευτές και συνεργάτες τους. Οπως σημειώνεται και στον πρόλογο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», «ο Ρίτσος σμιλεύει με την τέχνη του τη μορφή του κομμουνιστή - λαϊκού αγωνιστή, που στάθηκε πρότυπο παλικαριάς και αυτοθυσίας, αλλά και πρότυπο ανθρωπιάς. Στο ηθικό ανάστημα αυτού του λαϊκού αγωνιστή θα βρει ο αναγνώστης κι ο θεατής τα αληθινά μέτρα του ανθρώπου».

Τρίτη 8 Σεπτέμβρη

19.00: «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», από την Ομάδα «Εκτός Σχεδίου».

Εφτά αδέλφια, κληρονόμοι ενός οικονομικού κολοσσού, ζουν κάτω απ' την τυραννία της «παρουσίας» ενός υπέργηρου πατέρα - «φυτού», που διατηρεί το 51% των μετοχών. Πυροδοτούνται ανελέητες ραδιουργίες και λυσσαλέοι καβγάδες ανάμεσά τους, με στόχο την εξασφάλιση της ηγεσίας. Διαπιστώνουν ότι κυνηγούν μια τελειωμένη υπόθεση και ότι επενδύουν σ' ένα μέλλον που δεν το ορίζουν οι ίδιοι και που αργά ή γρήγορα θα τους ξεπεράσει.

21.30: «Εξοδος», από την Ομάδα «Αnima».

Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, η ομάδα «Anima» έρχεται να μας θυμίσει ότι, μιλώντας κανείς για το παρελθόν, μπορεί να κατανοήσει το παρόν. Ηρωίδες της Επανάστασης του 1821, Εργάτριες, Αντάρτισσες αλλά και απλές Γυναίκες περνούν μπροστά από τα μάτια μας, σ' ένα ιδιόρρυθμο μάθημα Ιστορίας. Μέσα από την παράσταση παρακολουθούμε τα διλήμματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, πριν προβούν σε ηρωικές, αγωνιστικές και αντιστασιακές πράξεις.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ