Πέμπτη 2 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι οργανώσεις που υπογράφουν

Οι Ομοσπονδίες:

Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, Εκδοτών - Βιβλιοχαρτοπωλών, Ψυκτικών Ελλάδας, ΕΒΕ Λέσβου, Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας & Νήσων, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι:

Οι Ενώσεις ΕΒΕ Καισαριανής, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Γαλατσίου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας, ο Επαγγελματικός - Εμπορικός Σύλλογος Χαϊδαρίου, ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Κορυδαλλού.

Τα Σωματεία: Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθήνας, Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων Αθηνών «Η Αναγέννηση», Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας (ΣΒΥΑ), Μικροκαταστηματαρχών Υποδηματοποιών Αθήνας, Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Νίκαιας, Αρτοποιών Αθήνας, Βιβλιοπωλών Αθήνας, Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Αττικής, Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Δέρματος Θεσσαλονίκης, Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης, Εστίασης Χανίων, Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Κέρκυρας, Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας, Αρτοποιών Λέσβου, ΕΒΕ Αγιάσου, ΕΒΕ Πέτρας Μυτιλήνης, Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ξυλουργών Μυτιλήνης, Μισθωτών Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Λάρισας, Επιπλοποιών - Ξυλουργών Λάρισας, Επιπλοποιών Ξυλουργών Τρικάλων, ΕΒΕ Καλαμπάκας, Ταξί Καρδίτσας, Μηχανικών - Φανοποιών Ιωαννίνων, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Ιωαννίνων, Εγκαταστατών Υδραυλικών Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Επιπλοξυλουργών Βέροιας, Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πρέβεζας, Αγρινίου «Ο Ερμής», Ιωαννίνων.

Οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, Νίκαιας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Δυναμώνουμε τη συλλογική δράση, οργανώνουμε την πάλη για όλα όσα μας καίνε

Το ψήφισμα της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Από την πανελλαδική σύσκεψη
Από την πανελλαδική σύσκεψη
Η μεγάλη συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη Σωματείων και Ομοσπονδιών ΕΒΕ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/6 στο Χαϊδάρι, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), αποτυπώθηκε και στο ψήφισμα που εκδόθηκε και συνυπογράφεται από 8 Ομοσπονδίες και 52 Σωματεία και Ενώσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος.

***

Οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην Αθήνα από όλη τη χώρα για να συζητήσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, μπροστά στη σύνθετη κατάσταση που διαμορφώνεται.

Η πανδημία του κορονοϊού συνοδεύτηκε με νέα μεγάλα προβλήματα.

Η αδυναμία ουσιαστικής προστασίας της υγείας μας, των οικογενειών μας, από ένα σύστημα Υγείας σμπαραλιασμένο, χωρίς υποδομές, με περιορισμένο έμψυχο δυναμικό και ανεπαρκείς πόρους, δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν γλιτώσαμε τα χειρότερα. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων, αυτής και των προηγούμενων, είναι τεράστιες. Στις πιο κρίσιμες συνθήκες, δικαιώνεται η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στις περικοπές, στην υποβάθμιση και την επιταχυνόμενη ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Από την άλλη, η καθήλωση του εισοδήματός μας λόγω των έκτακτων μέτρων και η νέα ύφεση στην οικονομία που ήδη επελαύνει, αφήνουν τα σημάδια τους σε μας και τους συναδέλφους μας. Πριν καλά καλά κλείσουν οι πληγές της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, «ο ασκός του Αιόλου» ανοίγει για μια ακόμη φορά. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν γιατί οι αντιλαϊκοί νόμοι που τσακίζουν το εισόδημά μας ζουν και βασιλεύουν. Πριν ακόμα πληρωθούν τα προηγούμενα χρέη, νέα συσσωρεύονται «σε ένα βαρέλι δίχως πάτο». Το 800άρι «εξατμίστηκε» πολύ γρήγορα, και οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις που έρχονται, μας υπενθυμίζουν ότι η ευαισθησία της κυβέρνησης για τα κλειστά μαγαζιά σταματά μπροστά στις πόρτες της εφορίας. Οσες δόσεις και να βάλουν, όσα χρόνια και να τις σέρνουμε, το πρόβλημα δεν λύνεται. Την ίδια ώρα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και οι τράπεζες λαδώνουν τους μηχανισμούς των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Μόνη διέξοδος η πάλη ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στην ανασφάλεια και το λουκέτο προκειμένου να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, των πολυκαταστημάτων, των αλυσίδων.

Συζητήσαμε διεξοδικά για τις δυσκολίες ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Για τις συλλογικές διαδικασίες που δεν έχουν την απαιτούμενη μαζικότητα, για τη συλλογική δράση που δεν προσελκύει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, παρά την όξυνση των προβλημάτων. Θέσαμε τα προβλήματα ανοιχτά και καθαρά, για να βρούμε τρόπους να ξεπεραστούν οι αδυναμίες, ανιχνεύσαμε δρόμους προσέγγισης περισσότερων συναδέλφων. Δεν ανεχόμαστε τη μοιρολατρία και την απογοήτευση. Δηλώνουμε την ξεκάθαρη αντίθεσή μας στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπονομεύουν τη συνδικαλιστική δράση στο όνομα του δήθεν εφικτού. Η λογική του «κοινωνικού διαλόγου» και των διαπραγματεύσεων δοκιμάστηκε στην πράξη για χρόνια και κρίνεται ανεπαρκής. Μας άφησε απροστάτευτους μπροστά στις δυσκολίες και τις αντιλαϊκές πολιτικές και γι' αυτό την απορρίπτουμε.

Η ενίσχυση της συλλογικής πάλης αποτελεί το καλύτερο στήριγμα κάθε αυτοαπασχολούμενου, πολύ πιο σίγουρο και σταθερό από οποιοδήποτε άπιαστο πρόγραμμα, από κάθε φευγαλέο σεμινάριο. Είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια αλλά και για να αναδειχθούν οι πραγματικές ανάγκες και οι διεκδικήσεις μας.

Καταλήξαμε σε μια σειρά από βασικά συμπεράσματα.

  • Φέρνουμε τις πραγματικές ανάγκες μας στο προσκήνιο

Η ανάπτυξη της δράσης για ένα δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας είναι επιβεβλημένη και επείγουσα όχι μόνο λόγω ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κορονοϊού αλλά και για όλα τα άλλα προβλήματα υγείας που είναι μόνιμα και όχι έκτακτα. Για τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες που μας ταλαιπωρούν, για την υγεία των παιδιών μας και των πατεράδων μας.

  • Αρκετά ματώσαμε, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει

Σε κάθε οικονομική κρίση οι κυβερνήσεις μάς καλούν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα «να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Για το μεγάλο κεφάλαιο προορίζονται τα πακέτα και οι επιχορηγήσεις, σε μας θα στείλουν τον λογαριασμό, έτσι έγινε και τα προηγούμενα χρόνια. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση χρειάζεται να χτίσουμε με την πάλη μας ανάχωμα, για να μπορέσουμε να αντέξουμε την επίθεση. Για να έχουμε εφαλτήριο αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των σύγχρονων βασικών αναγκών μας, για αξιοπρεπές εισόδημα, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, αξιοπρεπείς συντάξεις, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και διαβίωσης. Για όλα αυτά που εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα, αλλά γίνονται άπιαστα αν δεν τα παλεύουμε όλοι μαζί.

  • Μαζικοποιούμε τους αγώνες μας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, κάθε καθυστέρηση, κάθε αναβολή στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης είναι ζημιογόνα. Χρειάζεται να απευθυνθούμε σε κάθε συνάδελφο, να υπολογίσουμε τις δυσκολίες του, να ακούσουμε τις αγωνίες του, να σχεδιάσουμε καλύτερα τους τρόπους και τα μέσα που θα τον προσεγγίσουμε. Στόχος μας, μαζικότερα σωματεία, αποτελεσματικότεροι αγώνες. Χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουμε παρεμβάσεις στα μαγαζιά, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις. Η συλλογική δράση δυναμώνει, γίνεται ανίκητη, όταν τρέφεται με το δίκαιο των αιτημάτων.

Η σημερινή σύσκεψη ήταν μια καλή ευκαιρία να βάλουμε τα ζητήματα όπως πρέπει, όπως απαιτούν οι συνθήκες. Θα πάμε πίσω στους συνδικαλιστικούς φορείς που εκπροσωπούμε, με καθαρά μυαλά και αισιοδοξία. Να οργανώσουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την πάλη για όσα μας καίνε. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα σταματήσουμε εδώ. Οσο η δράση μας θα αναπτύσσεται, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα γίνονται όλο και πιο απαραίτητες.

Διεκδικούμε:

-- Αμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας σε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας.

-- Να σταματήσει εδώ και τώρα η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κάλυψη όλων των αναγκαίων δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

-- Αμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, μείωση των έμμεσων φόρων. Τις αυξημένες κρατικές δαπάνες να τις πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι μικροί ΕΒΕ, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι.

-- Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς Υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή.

-- Αμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης - 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρούτση - Κατρούγκαλου.

-- Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.

-- Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα.

-- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

-- Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση, π.χ. για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.

-- Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

-- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Σωματεία ΕΒΕ: Το ψήφισμα της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή
  • Βιοπαλαιστές Αγρότες - Κτηνοτρόφοι: Αγωνιστικές παρεμβάσεις στα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα
  • Εργατικά Σωματεία - Φορείς Πειραιά: Εντείνεται ο αγώνας ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων
  • Εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ: Αμεση αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις εργολαβικών συναδέλφων τους
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εντείνεται ο αγώνας ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων

Συλλαλητήριο - συναυλία στις 7 Ιούλη, στην πλατεία Κοραή

Από το μαζικό πανεργατικό συλλαλητήριο στον Πειραιά στις 11 Ιούνη
Από το μαζικό πανεργατικό συλλαλητήριο στον Πειραιά στις 11 Ιούνη
Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων που «τρέχουν» στη λιμενική λεκάνη της ευρύτερης περιοχής της πειραιώτικης περιφέρειας, από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έως την Πειραϊκή, εν μέσω εντεινόμενων ανταγωνισμών, κάνοντας τη ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων αυτών των περιοχών, τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και στις γειτονιές τους, μια κόλαση.

Σημαντικός σταθμός των κινητοποιήσεων αυτών είναι το συλλαλητήριο - συναυλία που διοργανώνεται την Τρίτη 7 Ιούλη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή του Πειραιά.

Στο κάλεσμα των σωματείων σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Σήμερα μεγαλώνει η ανάγκη για κοινή πάλη των εργατών, για συντονισμό δράσης σε κατεύθυνση αμφισβήτησης της πολιτικής του κεφαλαίου, για την υπεράσπιση της ζωής και των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Ο αγώνας ώστε το λιμάνι του Πειραιά και όλες οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα ναυπηγεία και τα πλοία, να είναι λαϊκή περιουσία, μοχλός ευημερίας και ανάπτυξης για το λαό μας, που θα εξασφαλίζουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, πρέπει να είναι αγώνας όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων του Πειραιά. Γιατί μόνο σε αυτήν την προοπτική μπορούν να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα και να εξασφαλίζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων κοινωνικών αναγκών».

Επιχειρηματικός «σκοτωμός» με κοινή συνισταμένη την αντιλαϊκή κλιμάκωση

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» με αφορμή την κινητοποίηση στις 7 Ιούνη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, τονίζει ότι τα ταξικά συνδικάτα της πόλης και μαζικοί φορείς αναδεικνύουν πλατιά το περιεχόμενο αυτών των αντιλαϊκών σχεδιασμών, οργανώνουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντί τους.

Οπως σημειώνει, «έχουν προηγηθεί οι μαζικές κινητοποιήσεις στον Πειραιά στις 5 Ιούνη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, το μαζικό πανεργατικό συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη, αλλά και πλήθος περιφερειακών αγωνιστικών δράσεων. Γίνονται κινητοποιήσεις στις γειτονιές, διεκδικώντας την ανάπλαση των ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού. Γίνονται δυναμικές κινητοποιήσεις στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποΐας, στους ναυτεργάτες, στο Μέταλλο, για να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα που ενισχύθηκαν με τις ΠΝΠ της κυβέρνησης, διεκδικώντας ικανοποιητικές ΣΣΕ, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, να μην περάσουν τα μέτρα κατά των διαδηλώσεων. Ολα αυτά είναι ελπιδοφόρα δείγματα και δίνουν δύναμη για τη συνέχεια».

Τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων τροφοδοτεί η πολιτική τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, όσο και τώρα της κυβέρνησης ΝΔ, που ανάγοντας σε «εθνική στρατηγική» τις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου, «τα έχουν δώσει όλα» για τη μετατροπή και «αναβάθμιση» της Ελλάδας σε κόμβο Ενέργειας και συνδυασμένων μεταφορών με επίκεντρο τη διαμετακόμιση, αν και η κρίση έδειξε τα όρια αυτών των στοχεύσεων. Σχεδιασμοί που «κουμπώνουν» με τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που «τρέχουν» συνολικά στην ευρύτερη περιοχή και στους οποίους, με ευθύνη των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, η χώρα έχει «χωθεί» μέχρι το λαιμό.

Γύρω από αυτήν την υπόθεση γίνεται «σκοτωμός» ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα βάλει στο χέρι υποδομές, υπηρεσίες και δραστηριότητες του λιμανιού και ό,τι κινείται γύρω από αυτές, συνθλίβοντας ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα, λαϊκές ανάγκες ακόμα και για καθαρό αέρα, «τρώγοντας» ελεύθερους χώρους, κόβοντας την πρόσβαση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών προς τη θάλασσα.

Π.χ., από τη μία, είναι η COSCO και το master plan της, όπου προβλέπονται σειρά επιπλέον έργων, φαραωνικών διαστάσεων, στο λιμάνι του Πειραιά, όπως νέες προβλήτες κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, η 4η προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο για την ενίσχυση της διαμετακόμισης, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι εφοπλιστές, χώρια τα τεράστια κτίρια. Ολα αυτά συνεχίζουν να καταστρέφουν ολόκληρες περιοχές, ενώ κινδυνεύει και αυτή της Πειραϊκής, που είναι μοναδικής ομορφιάς και αρχαιολογικής αξίας. Παράλληλα, ο επιχειρηματικός όμιλος διεκδικεί άδεια για ναυπηγοεπισκευή, κοντράροντας με τον αμερικανικό όμιλο ΟΝΕΧ που διαπραγματεύεται για εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και μεγαλοεργολάβους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Από την άλλη είναι οι εγκαταστάσεις της «Oil One», του ομίλου Μελισσανίδη, στη Δραπετσώνα, που περιλαμβάνουν τεράστιες δεξαμενές διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων πετρελαιοειδών από τα καράβια, ενώ διευρύνονται διαρκώς οι δραστηριότητές της, λόγω και της αύξησης της διακίνησης στην COSCO. Ηδη έχει αρπάξει ένα μεγάλο μέρος από τα 640 στρέμματα των πρώην Λιπασμάτων και γεμίζει τα πνευμόνια των κατοίκων με καρκινογόνα αέρια. Ανταγωνίζεται με τον όμιλο Μαρινάκη που θέλει τα 640 στρέμματα για εμπορο-ναυτιλιακό κέντρο, «κέντρο καινοτομίας», για δράσεις δηλαδή εξίσου εχθρικές για το λαό.

Λίγο πιο πέρα είναι οι δεξαμενές πετρελαιοειδών στο Πέραμα, που βρίσκονται εντός οικιστικού ιστού και που τις «ζωντάνεψε» η προβλήτα πετρελαιοειδών που έφτιαξε η COSCO. Οχι μόνο επαναλειτούργησαν μετά από δεκαετίες, αλλά τώρα οι εταιρείες (π.χ. «Coral» του ομίλου Βαρδινογιάννη) τις εκσυγχρονίζουν κ.o.κ.

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρα από αδειοδοτήσεις και επιχορηγήσεις προς αυτούς τους επιχειρηματίες, έδωσε και το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ στην COSCO, πέρασε το γνωστό άρθρο 70, που έδωσε στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών άδεια παραμονής για τουλάχιστον 20 χρόνια, ακόμα και αν γίνει αλλαγή χρήσης γης.

Η κυβέρνηση ΝΔ, με τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο της, έδωσε «πράσινο φως» για επεκτάσεις στην «Oil One».

Η προηγούμενη διοίκηση Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) στην Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε από πάνω με 114 εκατ. ευρώ τις επεκτάσεις της COSCO στην Πειραϊκή, απόφαση που διατηρεί η σημερινή διοίκηση Πατούλη (ΝΔ), παίρνοντας και άλλες αποφάσεις υπέρ των επενδυτών.

Τελευταία ήρθε και η απόφαση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών «ανεξάρτητων» στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που θέλοντας να βάλει φρένο στις κινητοποιήσεις του λαού για την εδώ και τώρα μετεγκατάσταση εκτός οικιστικού ιστού, έδωσε ...διορία στην «Oil One» δύο χρόνια για μετεγκατάσταση. Δηλαδή, της έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει ήσυχη...

Οι «πρόθυμοι» συμπαραστάτες επιχειρηματικών συμφερόντων

Ομως, το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Πέρα από κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, Περιφέρειες και δήμους, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, σε διατεταγμένη υπηρεσία, προσπαθεί απροκάλυπτα να βάλει εμπόδια στους αγώνες που αναπτύσσονται, να αποπροσανατολίσει, να στοιχίσει τους εργαζόμενους στο πλευρό των επιχειρηματιών και των σχεδιασμών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά», τονίζει ο Ν. Ξουράφης. «Με το βλέμμα στραμμένο στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των σχεδιασμών τους, οι δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία, δηλαδή ΕΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ και η οπορτουνιστική εργοδοτική ομάδα Νταλακογιώργου (πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών), από κοινού έχουν θέσει τη λειτουργία της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά σε ιδιότυπη ομηρία. Δεν λαμβάνονται αποφάσεις, το ΕΚΠ δεν βγάζει ούτε ανακοίνωση συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ακόμα και των υγειονομικών, λέγοντας ότι είναι του ΠΑΜΕ!».

Και προσθέτει: «15 μαζικά σωματεία του Εργατικού Κέντρου, όπως προβλέπει το καταστατικό, υπέβαλαν αίτηση να γίνει συνέδριο έως το τέλος του Ιούνη για να σταματήσει αυτή η άθλια κατάσταση. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού αρνήθηκαν, με πρόσχημα την πανδημία και παραβιάζοντας το καταστατικό. Αποφάσισαν συνέδριο τον Οκτώβρη και βλέπουμε...».

Οι ίδιες δυνάμεις, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τον πραγματικό χαρακτήρα των εξελίξεων στην περιοχή, προτάσσουν ως εχθρό το νεοφιλελευθερισμό, ενώ προβάλλουν μια άλλη μορφή διαχείρισης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, πίσω από αιτήματα για «λιμάνι 100% στο Δημόσιο» κ.λπ., λες και όταν ήταν ο ΟΛΠ στο Δημόσιο λειτουργούσε υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

«Αυτό που θέλουν είναι να στοιχίσουν την εργατική τάξη με τη μια ή την άλλη μορφή διαχείρισης, με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, για να δεχτούν αδιαμαρτύρητα οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα και αυτής της κρίσης», τονίζει ο Ν. Ξουράφης.

«Βέβαια», συμπληρώνει, «μέχρι τώρα δεν τους βγαίνει, δεν έχουν απήχηση στους εργαζόμενους. Αυτό φάνηκε στην κινητοποίηση που έκαναν στο πλευρό μερίδας εργοδοτών για το master plan της COSCO, όπου ήταν μια θλιβερή παρέα ελαχίστων».

Ενάντια σε κάθε μορφή διαχείρισης των ίδιων αντιλαϊκών συμφερόντων

Ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, δίνοντας ακόμα μία πλευρά, μας λέει:

«Οι δυνάμεις αυτές στο ΕΚΠ και οι αντίστοιχες σε δημοτικές αρχές σε Πειραιά και σωματεία, κατέβηκαν σε κινητοποίηση με τους εργοδότες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να μη δοθεί άδεια ναυπηγείου στην COSCO. Θέλησαν δηλαδή να βάλουν τους εργαζόμενους της Ζώνης στο παιχνίδι ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν το πάνω χέρι στη Ναυπηγοεπισκευή. Μιλάνε για "λιμάνι στο Δημόσιο". Ομως, εμείς μετρούσαμε νεκρούς και σακατεμένους και όταν ο ΟΛΠ ήταν δημόσιος.

Δεν τους είδαμε στις κινητοποιήσεις που κάναμε πριν από λίγο καιρό όταν θρηνήσαμε τον συνάδελφο που κάηκε από ηλεκτροπληξία σε καράβι που επισκευαζόταν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας στη ράδα.

Δηλαδή, οι δυνάμεις αυτές δεν λένε κουβέντα ότι την ώρα που COSCO, εργολάβοι, εφοπλιστές τσακώνονται ποιοι θα πάρουν τις δουλειές, την ίδια ώρα όλοι μαζί επιτίθενται στα δικαιώματά μας, παραβιάζουν κάθε μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, με την κατάσταση διαρκώς να χειροτερεύει, όπως δείχνουν οι έλεγχοι των μεικτών Επιτροπών.

Οσο και αν προσπάθησε, ωστόσο, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, στο ΕΚΠ και σε άλλα σωματεία, να τραβήξει κόσμο προς το πλευρό των εργοδοτών, δεν τα έχουν καταφέρει.

Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να δυναμώνει ο αγώνας συνολικά ενάντια στους αντιλαϊκούς επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, η πάλη για σταθερή δουλειά, ΣΣΕ με ικανοποιητικά μεροκάματα, την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς».

Ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στην COSCO, θα συμπληρώσει:

«Στον Πειραιά έχουμε όλα τα στοιχεία της λεγόμενης "θαυματουργού" ανάπτυξης, που μόνο ευημερία για την εργατική τάξη και το λαό δεν έχει φέρει. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για ν' απαντήσει στο ερώτημα τι συνέπειες έχουν ήδη και θα έχουν προσεχώς για όλους μας οι παραπέρα σχεδιασμοί των επιχειρηματικών ομίλων. Οι σχεδιασμοί τους έχουν ως επίκεντρο το κυνηγητό του κέρδους. Πώς πέτυχε η COSCO στον Πειραιά την τεράστια κερδοφορία της; Ενώ τα σύγχρονα μηχανήματα έχουν αυξήσει τη δυναμική του λιμανιού, οι εργαζόμενοι έχουμε μειώσεις σε μισθούς, επέκταση των ατομικών συμβάσεων, τρίμηνες συμβάσεις, εκ περιτροπής εργασία, 12ωρα, ραγδαία αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων", επαγγελματικές ασθένειες και ας μη μιλήσουμε για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ετσι πέτυχε την κερδοφορία της».

Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, προσθέτει, τα υπηρετούν και «δυνάμεις που το διάστημα της πανδημίας υιοθετούσαν το σύνθημα "θα λογαριαστούμε μετά", αφήνοντας την εργοδοσία και την κυβέρνηση να εφαρμόζουν ανενόχλητοι τις αντεργατικές ΠΝΠ. Είναι αυτοί που τώρα καλούν με συνθήματα για μία άλλη διαχείριση, π.χ. "δημόσιο λιμάνι με εργατικό έλεγχο", για να καλλιεργήσουν αυταπάτες στο εργατικό κίνημα ότι είναι δυνατόν με μία άλλη διαχείριση μέσα σε αυτά τα πλαίσια, μία επιχείρηση να μην κυνηγάει το κέρδος αλλά να λειτουργήσει με φιλολαϊκούς όρους. Εχουμε πείρα πού οδηγούν αυτές οι αυταπάτες, τα είδαμε και από την προηγούμενη 10ετή κρίση. Οδηγεί τους εργάτες να γίνονται ουρά της μιας ή της άλλης πλευράς, να καλούνται να επιλέξουν αν θα τους πίνει το αίμα ο Ελληνας ή ο ξένος καπιταλιστής, το αστικό κράτος ή το μεγάλο μονοπώλιο».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις στα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα

Διεκδίκησαν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης, κατήγγειλαν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των αγροτικών ασφαλίσεων

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πραγματοποίησαν χτες συντονισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα.

Με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, δήλωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για το χτύπημα των διαδηλώσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο η απαράδεκτη κατάσταση στην προστασία και την ασφάλιση της παραγωγής

Στο επίκεντρο των χτεσινών κινητοποιήσεων τέθηκαν τα θέματα των καταστροφών στην παραγωγή, της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων, με τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να διεκδικούν επίσης την κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Οπως αναδείχθηκε και χτες, σε όλη τη χώρα οι μικροί παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και εισόδημα, αφού και φέτος ήρθαν από 1 έως και 3 φορές αντιμέτωποι με τεράστιες ζημιές, εξαιτίας της κακοκαιρίας και των ασθενειών. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους, ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για ιδιωτικές ασφάλειες.

ΤΡΙΠΟΛΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Σε αυτήν τη βάση κατήγγειλαν τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής, που θα οδηγήσουν στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΛΓΑ και την ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας του, επιφέροντας νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν τους τομείς που προσδοκούν να τους φέρουν αυξημένα κέρδη, χωρίς να ενδιαφέρονται για το συμφέρον και τις ζημιές των αγροτοκτηνοτρόφων.

Για μια ακόμα φορά επισημάνθηκε ότι ενώ η μη επιδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται με 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του, έχει αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε και στις κουτσουρεμένες υποχρεώσεις του για αποζημιώσεις προς τους αγρότες, αλλά ούτε και για τις πάγιες ανάγκες του, τα λειτουργικά έξοδά του, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, τα έξοδα κίνησης, τα ενοίκια. Παρ' όλα αυτά, στις συναντήσεις με τους κατά τόπους προϊσταμένους του ΕΛΓΑ, αυτοί υπερασπίστηκαν πλήρως τον υπάρχοντα κανονισμό και τη στάση της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, στη Λάρισα, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ προκλητικά δήλωσε πως δεν υπάρχουν λεφτά για αποζημιώσεις, ξεχνώντας προφανώς ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν τον έχει επιδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, με κυνικό τρόπο, αντιγράφοντας πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει όλες τις ασθένειες και όλες τις καταστροφές, αφού αυτό θα οδηγήσει τάχα τους παραγωγούς να μην ενδιαφέρονται για την παραγωγή τους και να περιμένουν δήθεν τις αποζημιώσεις...

Δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου πραγματοποίησαν κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη. Ξεκίνησαν το πρωί με προσυγκέντρωση στο σταθμό του ΟΣΕ, ενώ ακολούθησε πορεία με κατάληξη τα γραφεία του ΕΛΓΑ, όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της υπηρεσίας.

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα. Στην κινητοποίηση αυτή ξεχώρισε η συμμετοχή αγροτών από περιοχές όπως ο Τύρναβος, η Ζαγορά, τα Φάρσαλα κ.ά., όπου το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες μήλων, βαμβακιού, σιτηρών, ντομάτας, καλαμποκιού, αχλαδιών και κερασιών.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου από την Αχαΐα, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα και στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσαν στον περιφερειάρχη ήταν οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, αναφερόμενοι ιδιαίτερα στην αρνητική κατάσταση σε μια σειρά προϊόντα όπως η πατάτα και το καρπούζι. Στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε εν συνεχεία στον ΕΛΓΑ, επισημάνθηκε η καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων ακόμη και από ορισμένες περιπτώσεις πυρκαγιών του 2017 σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, όπου οι παραγωγοί εντάχθηκαν στα ΠΣΕΑ και δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο παράρτημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στις καταστροφές από καιρικά φαινόμενα και φυσικούς εχθρούς σε διαφόρων ειδών καλλιέργειες σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα, όπως σε ελαιοκαλλιέργειες στην περιοχή της Λοκρίδας. Επίσης τονίστηκαν οι ζημιές σε μια σειρά καλλιέργειες από τον υπερπληθυσμό αγριογούρουνων, καθώς και οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην περιοχή της Ξυνιάδος Δομοκού και από την τελευταία χαλαζόπτωση στη Μακρυρράχη Δομοκού.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Φωκίδας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Φωκίδας, θέτοντας το ζήτημα των καταστροφών που προκλήθηκαν από το χαλάζι στον ελαιώνα της Αμφισσας το φθινόπωρο του 2019 και των εκτιμήσεων της ζημιάς που προσδιόρισαν οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ, οι οποίες είναι κατά πολύ μικρότερες από το πραγματικό ύψος της καταστροφής.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, θέτοντας ιδιαίτερα το θέμα των τιμών με τη βρώσιμη ελιά.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στη Βέροια, στην Κοζάνη, στα Γιάννενα, καθώς και στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα.

Τα αιτήματα

Στις χτεσινές κινητοποιήσεις κατατέθηκαν το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καθώς και διεκδικήσεις που έχουν να κάνουν με τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε περιοχής.

Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν:

-- Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

-- ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

-- Αμεση καταβολή του υπόλοιπου 35% για τις ζημιές του 2019. Να σταματήσει το αίσχος να δίνεται σταδιακά και τόσο αργοπορημένα η αποζημίωση των δικαιούχων.

-- Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

-- Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

-- Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

-- Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αμεση αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις εργολαβικών συναδέλφων τους

Οι προωθούμενες απολύσεις συνδέονται άμεσα με το διαλυτικό σχέδιο που «τρέχει» η κυβέρνηση

Από τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Από τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Σε τρίωρη συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα προχώρησαν, χτες το πρωί, δεκάδες εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης τριών συναδέλφων τους από την εργολαβία της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, ενώ προειδοποίησαν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις αν οι απολύσεις δεν ανακληθούν μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

«Την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την ψήφιση της ουσιαστικής κατάργησης των διαδηλώσεων, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, έχοντας μπροστά το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο μας, μια γροθιά μόνιμοι και εργολαβικοί, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη διαμαρτυρίας στο χώρο των γραφείων, απαιτώντας την ανάκληση των τριών απολύσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Οι απολύσεις, προσθέτει, αφορούν εργαζόμενους των 650 ευρώ από την εργολαβική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου.

Προκλητικότητα και θράσος από την κυβέρνηση

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το κλαδικό Συνδικάτο, «το επιχείρημα του "δουλέμπορου" εργολάβου, που με σθένος υπερασπίστηκε η ειδική διαχείριση των διορισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν ότι "τους απολύουμε επειδή κλείνουν ένα χρόνο εργασίας και θα αποκτήσουν δικαιώματα"»...

Αναδεικνύοντας τη σύνδεση των απολύσεων με τη συνολικότερη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο τονίζει: «Οι απολύσεις είναι συνέχεια της προκλητικότητας που έδειξε εκνευρισμένος από την αγωνιστικότητα έξι μηνών ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους των εργαζομένων, όπου ξεδιάντροπα είπε ότι "οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ (που μέσα στη φωτιά των καμινιών του εργοστασίου και στα άγρια βουνά των μεταλλείων μετρούν 80 νεκρούς εν ώρα εργασίας, εκατοντάδες θανάτους από ασθένειες και εκατοντάδες σακατεμένους) χρωστάνε το μεροκάματο σε μένα και στον κ. Χατζηδάκη"! Οτι "τους πληρώνει ο ελληνικός λαός", είπε με περίσσιο θράσος για μια επιχείρηση που έχει 300 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ετησίως και δυνατότητες που δεν έχουν αναπτυχθεί με πολιτική ευθύνη, που αν τις είχαν αναπτύξει αυτά θα ήταν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο».

Οι εν λόγω απολύσεις και η επιχειρηματολογία ότι η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί τάχα σε βάρος του λαού αποτελούν, όπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «λαγό» για το σχέδιο «εθελούσιων εξόδων και μετατάξεων» που προανήγγειλε η κυβέρνηση, στοχεύοντας στο να αμβλύνει το πολιτικό κόστος που έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να κρύψει το καταστροφικό αποτέλεσμα των πολιτικών που προωθεί.

«Οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω»

«Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι απορρίπτουν αυτά τα σχέδια, απαιτούν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξή της, την επαναφορά όλων των κεκτημένων, τη διασφάλιση ότι αυτή η τεράστια, ανεκτίμητη περιουσία ανήκει και πρέπει να την καρπώνεται ο ελληνικός λαός», τονίζει το Συνδικάτο.

Υπενθυμίζοντας για μια ακόμα φορά τις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, τις ευθύνες για τη μη αξιοποίησή τους και τις πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδηγώντας στην απαξίωσή της, το Συνδικάτο τονίζει ότι και η σημερινή κυβέρνηση προχωρά στη διάλυση της εταιρείας απαξιώνοντάς την παραπέρα, συκοφαντώντας και πετσοκόβοντας τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω», ξεκαθαρίζει το κλαδικό Συνδικάτο, αλλά «μέσα από το συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε, τα σωματεία προτείνουν συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αμεσα θα προβούμε σε Γενικές Συνελεύσεις και θα κλιμακώσουμε με διάφορες μορφές».

Νέα πρωτοβουλία από το ΚΚΕ στη Βουλή

Στηρίζοντας σταθερά τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μέσα και έξω από τη Βουλή, το ΚΚΕ - μετά την τροπολογία που κατέθεσε, η οποία απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση από την κυβέρνηση και με την εκκωφαντική σιωπή των υπόλοιπων κομμάτων - κατέθεσε χτες στη Βουλή, ως Αναφορά, το υπόμνημα που είχαν υποβάλει τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 13 Ιούνη.

Το υπόμνημα των σωματείων προσδιορίζει με σαφήνεια τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, την αξία της για το λαό και τη χώρα, τις ολέθριες συνέπειες της ειδικής εκκαθάρισης και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγώντας στη διάλυση της εταιρείας και εξυπηρετώντας την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πέρα από το ΚΚΕ που το κατέθεσε ως Αναφορά, το συγκεκριμένο υπόμνημα, αν και κατατέθηκε στη γραμματεία της Βουλής και προς όλα τα κόμματα, αντιμετωπίστηκε από αυτά με την ίδια εκκωφαντική σιωπή που έτυχε και η τροπολογία την οποία είχε καταθέσει το ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΩ
Απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των δημόσιων μονάδων Υγείας

Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους του νησιού
Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους του νησιού
Την ίδια ώρα που, με αφορμή το χτεσινό άνοιγμα του αεροδρομίου της Κω σε διεθνείς πτήσεις, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και άλλα κυβερνητικά επιτελεία επιχειρούσαν να πείσουν κατοίκους και ταξιδιώτες ότι «παρέχουν ασφάλεια», σωματεία, εργαζόμενοι και κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν κινητοποίηση για την Υγεία, αναδεικνύοντας τις σοβαρές ελλείψεις και διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δομές Υγείας στην Κω.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Κω, ενώ στο πλευρό του στάθηκαν το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Β' ΕΛΜΕ, Αγροτικοί Σύλλογοι, συνταξιούχοι, ο Σύλλογος Γυναικών.

Ψηφίσματα συμπαράστασης απέστειλαν επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Σάμου, Ρόδου και Καλύμνου.

Εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς και η Κως - οι δομές Υγείας της οποίας εξυπηρετούν και άλλα, μικρότερα νησιά - είναι αθωράκιστη μπροστά στις τρέχουσες ανάγκες, πολύ περισσότερο στις έκτακτες: Στο νοσοκομείο του νησιού πνευμονολόγος δεν υπάρχει, ούτε κρεβάτι ΜΕΘ. Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας λειτουργεί μόνο για μια βάρδια, γιατί το προσωπικό δεν φτάνει για τις υπόλοιπες. Οι περισσότερες ειδικότητες είναι μονήρεις, όπως η παιδίατρος. Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, δίπλα στο αεροδρόμιο, ενώ διαθέτει πλήρη εξοπλισμό και εγκαινιάστηκε πανηγυρικά πριν από 15 χρόνια, σαπίζει, αφού προσωπικό δεν προσλήφθηκε ποτέ, παρά μόνο ένας γιατρός, συμβασιούχος, για συνταγογραφήσεις. Κυκλοφορεί δε μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη βάρδια, καθώς δεν επαρκεί το πλήρωμα.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τις ελλείψεις στο νοσοκομείο, στην ΠΦΥ και στο ΕΚΑΒ», σημείωσε η Γαρυφαλιά Καρανάσιου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω.«Στο διάστημα που πέρασε αναδείχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά η αξία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει εμάς και τις οικογένειές μας. Για να μπορούμε να αντεπεξερχόμαστε στις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες στη δουλειά μας. Για να μην ταξιδεύουν σε άλλα μέρη οι κάτοικοι των νησιών για τις θεραπείες τους. Την ατομική μας ευθύνη την πήραμε. Να αναλάβει το κράτος τις δικές του».

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ιωάννα Λάμπρου, ανέδειξε το γεγονός ότι το χτεσινό «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου γίνεται με όρους στήριξης της κερδοφορίας των λίγων, όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας των εργαζομένων, των κατοίκων και των ταξιδιωτών. «Τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα», πρόσθεσε, «όπως και οι τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου».

«Δίπλα στα αιτήματά μας για το δικαίωμα στο εισόδημα, στην εργασία, στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία», τόνισε, «εντάσσουμε και βάζουμε ψηλά το αίτημα: Θωρακίστε τώρα το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ικανοποιήστε τα δίκαια και επιτακτικά αιτήματα των υγειονομικών. Πάρτε μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ