Κυριακή 2 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα μέτρα πυροπροστασίας για δάση και χώρους πρασίνου

«Εδώ και τώρα μέτρα πυροπροστασίας για τα δάση και τους χώρους πρασίνου στη Δυτική Αθήνα». Αυτό ζητά με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή τα δέκα χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στη Δυτική Αθήνα βρίσκεται μέρος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, το Ποικίλο Ορος - Ορος Αιγάλεω, το Πάρκο Τρίτση, που αποτελούν ανάσες ζωής για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και του λεκανοπεδίου συνολικά. Δέκα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα το 2007, που έκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και βρισκόμενοι στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι η κατάσταση σε σχέση με τις υποδομές πυροπροστασίας έχει επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τα δάση, τους χώρους πρασίνου και τη λαϊκή ζωή και περιουσία.

Η Δασική Υπηρεσία όχι μόνο δεν ενισχύθηκε με προσωπικό, αλλά το ελάχιστο επιστημονικό δυναμικό που τη στελεχώνει, καλείται να ανταποκριθεί και σε πρόσθετα καθήκοντα, όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Το υποστελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει την έλλειψη υποδομών και τον απαρχαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό εναέριων και επίγειων μέσων. Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί σωρεία μεταθέσεων χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών για την κάλυψη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα ιδιωτικά πλέον περιφερειακά αεροδρόμια της FRAPORT, των Πυροσβεστικών Κλιμακίων των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων και των κενών θέσεων. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στο διπλασιασμό του χρόνου εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού μέσω των προληπτικών επιφυλακών και της περικοπής ρεπό και αδειών. Επιπρόσθετα, εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης ή συγχώνευσης Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδυναμώνει με αυτόν τον τρόπο το ήδη συρρικνωμένο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνει τους κινδύνους για την πυρασφάλεια και κατ' επέκταση την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του λαού, γιατί οδηγεί στην εντατικοποίηση των συνθηκών εκτέλεσης της υπηρεσίας των πυροσβεστών, τους εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των κινδύνων και των δυστυχημάτων.

Παράλληλα, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της στρατηγικής Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεφαλαίου, η οποία προωθεί τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα. Διατηρεί όλο το νομικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εντείνει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης της και με την εξασφάλιση του απαραιτήτου γι' αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, προχωρά και στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, που φέρνουν στην επιφάνεια τις πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά για τη δασοκτόνα πολιτική τους.

Οργάνωση και αγώνας με διεκδικητικό πλαίσιο

Ο λαός της περιοχής μας, που αγωνιά για την προστασία των δασών και των χώρων πρασίνου, πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την αιτία που οξύνει τα προβλήματα και σε αυτόν τον τομέα, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που αντιμετωπίζει τη γη και το περιβάλλον ως εμπόρευμα και όχι ως λαϊκό αγαθό.

Η προστασία των δασών προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Αυτός είναι ο δρόμος όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα υπάρχει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο, καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Δυτικής Αθήνας σε οργάνωση και αγώνα, απαιτώντας:

-- Να διατεθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη Δασική Υπηρεσία, το Πυροσβεστικό Σώμα και συνολικά για τις υποδομές πυροπροστασίας.

-- Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις.

-- Να μην καταργηθούν Πυροσβεστικά Κλιμάκια και Υπηρεσίες.

-- Να αποψιλωθούν οι ορεινοί όγκοι και οι χώροι πρασίνου για να μην υπάρχει επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

-- Να συντηρηθεί το δασικό οδικό δίκτυο και να διανοιχθούν τυχόν κλειστά τμήματά του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

-- Να ελεγχθούν τα δίκτυα παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση, οι δεξαμενές νερού και οι κρουνοί, ώστε να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς».

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Εγκλημα με ένοχο την εμπορευματοποίηση της γης

Την περασμένη Τετάρτη 28/6 συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, που κατέκαψε 48.744 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, ενώ 36.338 στρέμματα που κάηκαν αποτελούσαν τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και αγκάλιασε το βουνό της Πάρνηθας σβήνοντας αρκετές μέρες μετά.

Η δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση της συγκεκριμένης περιοχής κάηκε ολοσχερώς, αφήνοντας ελάχιστες νησίδες πρασίνου, ενώ 27.200 στρέμματα της καμένης αυτής έκτασης ήταν εντός των ορίων της περιοχής «Natura 2000» που βρίσκεται στην Πάρνηθα με συνολική έκταση περίπου 149.000 στρεμμάτων. Επίσης, το 62% του περίφημου ελατοδάσους της Πάρνηθας (21.800 στρέμματα) ήταν μέσα στην περιοχή που τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ζημιά ισοδυναμούσε με 1.400.000 περίπου καμένα έλατα και πεύκα. Οι απώλειες στην πανίδα της περιοχής ήταν επίσης μεγάλες, καθώς αρκετά ζώα, όπως χελώνες, διάφορα είδη θηλαστικών, πτηνά και ερπετά, έχασαν τη ζωή τους. Περίπου 30 - 50 κόκκινα ελάφια είτε κάηκαν είτε πέθαναν από ασφυξία κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Η Πάρνηθα πάντα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα. Να θυμίσουμε την καταστροφή των 5.200 στρεμμάτων στη Βαρυμπόμπη το 1986, των 5.000 στρεμμάτων στο Τατόι το 1987 και των 10.500 στρεμμάτων στη Φυλή το 1989. Οι συνήθεις αυτουργοί τέτοιων καταστροφών είναι οι κερδοσκόποι γης, οι καταπατητές - οικοπεδοφάγοι, οι παράνομοι υλοτόμοι, λαθροθήρες και βεβαίως η ΔΕΗ, με τα παμπάλαια και υψηλού κινδύνου δίκτυα. Κύριος ένοχος, όμως, είναι το σύστημα που τζογάρει με το περιβάλλον χάριν του κέρδους. Μοιραίο αποτέλεσμα είναι πως η γη θεωρείται εμπόρευμα, από το οποίο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη.


Αξίζει να σημειωθεί πως η Πάρνηθα δεν είναι απλά ένα από τα βουνά του λεκανοπεδίου Αττικής. Αποτελεί τον πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, αλλά και τον βασικότερο μηχανισμό μείωσης της θερμοκρασίας, λόγω του αέρα που διοχετεύεται από τον βορρά προς την Αθήνα. Επιπλέον, αποτελεί ένα φυσικό μνημείο και ένα απόθεμα διαφύλαξης μεσογειακού ορεινού περιβάλλοντος που βρίσκεται δίπλα στην πρωτεύουσα, καθώς στην περιοχή έχουν καταγραφεί εκατοντάδες είδη φυτών, από τα οποία τέσσερα είναι ενδημικά είδη, που συναντώνται αποκλειστικά στην Πάρνηθα.

Απαιτούνται τουλάχιστον 50 χρόνια για την πλήρη αναγέννηση του δάσους

Για την πλήρη αναγέννηση του δάσους της Πάρνηθας απαιτούνται τουλάχιστον 50 χρόνια. Μέχρι στιγμής, σε μια συνολική επιφάνεια 4.567 στρεμμάτων έχουν φυτευτεί 196.654 φυτάρια κεφαλληνιακής ελάτης, 193.000 φυτάρια μαύρης πεύκης και 800 φυτάρια χνοώδους δρυός. Και αυτό όταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 100.000 φυτάρια καλύπτουν μόλις 800 στρέμματα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το πόσο λίγα έχουν γίνει...

Ενα από τα βασικά προβλήματα αποκατάστασης της χλωρίδας στο οικοσύστημά της, είναι πώς θα γίνει η αναδάσωση στο ελατόδασος, έκτασης 21.800 στρεμμάτων. Σύμφωνα με εδαφολογική και γεωλογική μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), τα 5.000 στρέμματα δεν επιδέχονται αναδάσωσης λόγω της βραχώδους έκτασης. Ετσι, υπολείπονται 16.800 στρέμματα. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί αναδάσωση σε 4.567 στρέμματα. Μένουν ακόμα 12.233 στρέμματα.

Ομως, εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν την Πάρνηθα στο σκέλος των δημοσίων δαπανών. Ο Φορέας Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας χρηματοδοτείται από το ...καζίνο. Με την παραχώρησή του σε ιδιώτες έχει προβλεφθεί στη σχετική συμφωνία το ποσό των 500.000 ευρώ το χρόνο για την προστασία του δρυμού. Πρόκειται για ποσοστό από τα κέρδη του. Αυτά τα χρήματα διαχειρίζεται ο φορέας. Παράλληλα, οι λειτουργικές του δαπάνες καλύπτονται από το λεγόμενο Πράσινο ταμείο.

Στο δασικό φυτώριο Πάρνηθας αυτή τη στιγμή βρίσκονται για αναδάσωση 180.000 φυτά. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αναδάσωση τα επόμενα τρία χρόνια. Τόσα μπορεί να διαθέσει το φυτώριο. Φέτος, έχει προγραμματιστεί αναδάσωση περίπου για 500 στρέμματα, όπου θα διατεθούν 40.000 φυτά. Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η σχετική δημοπρασία και το Δεκέμβρη θα γίνουν οι δενδροφυτεύσεις. Ετσι, με τους ρυθμούς αυτούς, θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση του έργου αναδάσωσης θα δοθεί στη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αυτήν τη στιγμή οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη Διεύθυνση είναι μηδενικές, για μια υπηρεσία, όμως, που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και επίβλεψη του έργου. Ετσι, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δεν θα αναλάβει κανείς τον έλεγχό του.

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, πήραν πρωτοβουλίες για την προστασία του οικοσυστήματος της Πάρνηθας με διάφορους τρόπους.

Με σύνθημα «Δάσος - λαϊκή περιουσία», η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ οργάνωσε καμπάνια, με ημερίδες και άλλες μαζικές εκδηλώσεις, που διάρκεσε από το Δεκέμβρη του 2007 έως το τέλος Μάρτη του 2008, απαιτώντας την προστασία της Πάρνηθας, να μη μείνει ούτε μία σπιθαμή καμένης γης του βουνού που να μην αναδασωθεί, να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Το 2008, οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργάνωσαν «αγωνιστικά κούλουμα» στην περιοχή.

Το ΚΣ της ΚΝΕ διοργάνωσε τον Απρίλη του 2011 εκδρομή στην Πάρνηθα για μαθητές των Γυμνασίων της Αθήνας, του Πειραιά και του υπολοίπου Αττικής. Τον Ιούνη του 2015 πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας διοργάνωσαν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ αντίστοιχη πορεία πραγματοποιήθηκε και τον περσινό Μάη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ