Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Απολύσεις εργολαβικών στον «Ευαγγελισμό»

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το πρωί, στάση εργασίας (έναρξη πρωινής βάρδιας - 10 π.μ.) τη Δευτέρα 4 Ιούλη για όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και νέα συγκέντρωση στις 7.30 π.μ., απαντά το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις απολύσεις δυο ελαιοχρωματιστών εργολαβικού συνεργείου, τις οποίες καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές, τιμωρητικές και εκδικητικές». Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν αρχικά στα γραφεία της εργολαβικής εταιρείας, μετά στα ΤΕΠ, όπου ενημέρωσαν ασθενείς και εργαζόμενους για τις απολύσεις και, στη συνέχεια, στα γραφεία της Διοίκησης του νοσοκομείου. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εργολάβου και στη Διοίκηση, με αίτημα την πληρωμή των δεδουλευμένων τριών μηνών για τετρακόσιους εργολαβικούς εργάτες.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ
Διαδήλωσαν στην Αθήνα τα δίκαια και επείγοντα αιτήματά τους

Τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία και η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων μπαίνουν στην προμετωπίδα του αγώνα τους

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας
Τα προβλήματα που οξύνονται στις κρατικές δομές Υγείας στα νησιά τους, αλλά και την εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων, μετέφεραν χτες στο υπουργείο Υγείας και στη Βουλή οι φορείς της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, με την κινητοποίηση που οργάνωσαν στην Αθήνα. Την πρωτοβουλία της κινητοποίησης είχε η Επιτροπή Αγώνα, που συνέστησαν για να προβάλουν τις διεκδικήσεις του λαού των δύο νησιών.

Κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας καντάδες με παραλλαγμένους στίχους, που αναδείκνυαν με σκωπτικό τρόπο την άθλια κατάσταση στην Υγεία, δεκάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι του νησιού που ταξίδεψαν στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις και στις συνελεύσεις που οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα στην Κεφαλονιά.

Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξάνθο, και τον αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη, οι οποίοι δεν δεσμεύτηκαν για κανένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών και υπεραμύνθηκαν της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα κατέθεσε υπομνήματα για την Υγεία, για τις υποδομές που έχουν πληγεί από τους σεισμούς το 2014, αλλά και για τους μαθητές της Κεφαλονιάς, που εξαιρέθηκαν από τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τους σεισμόπληκτους.

Τα υπομνήματα απευθύνονταν στις ΚΟ των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής. Ειδικά για την Υγεία, οι φορείς διεκδικούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των κρατικών δομών του νομού, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση στα νοσοκομεία. «Η κατάσταση στα νοσοκομεία και σε όλες τις δομές Υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι δραματική, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που χτυπά κάθε έννοια Υγείας ως κοινωνικού αγαθού και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας», σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η Επιτροπή Αγώνα στο υπόμνημα που κατέθεσε.

Οπως εξήγησε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο στο Αργοστόλι, Βάσω Βουτσινά, το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό που περιορίζεται στο 40% της προβλεπόμενης οργανικής του δύναμης. Στο νοσηλευτικό προσωπικό, μια νοσηλεύτρια πρέπει να καλύπτει μόνη της μια βάρδια, φροντίζοντας περίπου 35 ασθενείς. Τακτικό ιατρείο, παθολογικό και χειρουργικό, δεν γίνεται αφού δεν υπάρχουν γιατροί. Η ΜΕΘ είναι κλειστή και το μικροβιολογικό εργαστήριο εξυπηρετεί μόνο τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, το κτίριο λειτουργεί χωρίς να έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τους σεισμούς, με δυο τμήματα να έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και να παραμένουν κλειστά. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι, την οποία περιέγραψε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, Γιώργος Κουρής. Πρόκειται για τη μόνη δομή Υγείας που εξυπηρετεί τους κατοίκους της Παλικής, ωστόσο οδηγείται στο κλείσιμο, με τους γιατρούς να συνταξιοδοτούνται ή να μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Αργοστολίου.

Απόφαση για στήριξη της κινητοποίησης είχε πάρει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση των εκλεγμένων με το ΚΚΕ δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στη χτεσινή διαμαρτυρία, όπως και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Προϋποθέσεις για κλιμάκωση μετά την απεργία

Σε σύσκεψη για την παραπέρα οργάνωση του αγώνα καλεί την Τρίτη το κλαδικό σωματείο της Αθήνας

Από την απεργιακή συγκέντρωση στο Ιατρικό Κέντρο, στο Μαρούσι
Από την απεργιακή συγκέντρωση στο Ιατρικό Κέντρο, στο Μαρούσι
Την απόσυρση της κατάπτυστης απόφασης του ΟΜΕΔ και την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης, που να καλύπτει όλο τον κλάδο, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των θεσμικών δικαιωμάτων, απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, με 24ωρη απεργία στον κλάδο. Κατήγγειλαν επίσης τη γενικευμένη επίθεση στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, που γενικεύεται στους χώρους δουλειάς.

Υπενθυμίζουμε πως η Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ, η οποία έχει ισχύ Σύμβασης, καταργεί το επίδομα εξομάλυνσης και προβλέπει αναδρομική επιστροφή του από τους εργαζόμενους, επιβάλλει νέα μείωση στο βασικό μισθό (-0,5%), καταργεί την 5ήμερη εργασία με την 6ήμερη, παγιώνει το διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων, ορίζοντας μεικτές μηνιαίες αποδοχές στο ύψος των 660 ευρώ για όσους έχουν προσληφθεί μετά το 2012.

«Αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις κλαδικές, σκλάβοι δε θα γίνουμε μέσα στις κλινικές», ήταν το στίγμα που έδωσαν με τη συμμετοχή τους στην απεργία τα κλαδικά σωματεία των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, που, από νωρίς το πρωί, προχώρησαν σε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Στη συνέχεια, έκαναν απεργιακή συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις του «Ιατρικού Κέντρου» στο Μαρούσι, καθώς εκεί βρίσκεται ο χώρος συνεδριάσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Η απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Η απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Μισθωτών Γιατρών και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Ερρίκος Ντυνάν», «Ευρωκλινική», «Ιασώ», «Ιασώ General», «Μητέρα» και «Υγεία». Σύμφωνα με τα κλαδικά σωματεία, παρά την τρομοκρατία, την παρελκυστική τακτική της εργοδοσίας και τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που δεν έχει γραμμή σύγκρουσης με τους κλινικάρχες, η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία ήταν αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων, όσο και των χώρων δουλειάς που συμμετείχαν στην απεργία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρκετοί μεγάλοι χώροι λειτούργησαν χτες μόνο με προσωπικό ασφαλείας, δείχνοντας ότι στον κλάδο υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις και προϋποθέσεις για καλύτερα οργανωμένους και πιο μαζικούς αγώνες, με αιχμή τη σύμβαση. Το κλαδικό σωματείο της Αθήνας καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Υγεία να συζητήσουν και να αποφασίσουν τη συνέχεια του αγώνα τους, σε σύσκεψη που οργανώνει την Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΑ.

Συγκεντρώσεις από τα κατά τόπους κλαδικά σωματεία, έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, έγινε συγκέντρωση στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη Λάρισα, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια η διοίκηση του κλαδικού σωματείου, μαζί με εργαζόμενους του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας, έκαναν διαμαρτυρία στο Δημαρχείο, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους, που έχουν να πληρωθούν από το Γενάρη. Στην Πάτρα, η συγκέντρωση έγινε στο θεραπευτήριο «Ολύμπιο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ