Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ από το μεγάλο Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής, που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Αποσπάσματα από την ομιλία της Λουίζας Ράζου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Φεστιβάλ.

-- Στιγμιότυπα από τη μεγάλη εκδήλωση της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, που έγινε στο Σύνταγμα, την περασμένη Παρασκευή.

-- Ρεπορτάζ από άλλα Φεστιβάλ και συγκεντρώσεις της ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

-- Οι νικήτριες μαθητικές ομάδες από την Αττική για το 2ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
Γνήσιο λαϊκό «όχι» απέναντι σε όλα τα μνημόνια και τις εκδοχές τους

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Φεστιβάλ ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο

Σε μια μαζικότατη νεανική πολιτική συγκέντρωση μετατράπηκε το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΤΕΙ Αττικής, που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω. Πλήθος νέων συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις που περιλάμβαναν μεγάλες συναυλίες, εκθέσεις και συζητήσεις.

Το Σάββατο μίλησε στο Φεστιβάλ η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία της:

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας οργανωμένης προσπάθειας, η οποία εξελίσσεται, προκειμένου να ενσωματωθεί τις επόμενες μέρες και να εκφραστεί αυτό και στην κάλπη της Κυριακής, με αφορμή το δημοψήφισμα που προκήρυξε η κυβέρνηση, μια μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης του λαϊκού παράγοντα, μια προσπάθεια να αποδεχτεί πίσω από κάλπικα διλήμματα ότι δεν μπορεί να ορίσει τη μοίρα του, ότι δεν μπορεί να αλλάξει την κατάστασή του. Γι' αυτό και το Κόμμα μας αξιοποιώντας αυτήν τη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τις επόμενες μέρες με όλες μας τις δυνάμεις, με όλη μας την ορμή, με όλη μας την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε δίκιο θα απευθυνθούμε στο λαό, στην εργατική τάξη, στη νεολαία για να φτάσει στην κάλπη του δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή και να βγει δυνατό, ισχυρό, διακριτό το γνήσιο λαϊκό, εργατικό "όχι" απέναντι σε όλα τα μνημόνια και τις εκδοχές τους. Ταυτόχρονα, το μεγάλο "ναι" στην πάλη, στην οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας, για να διαμορφώσει προϋποθέσεις να ανατρέψει τη σημερινή αντιλαϊκή κατάσταση, να διαμορφώσει προϋποθέσεις να απαλλαγεί από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, τα δεσμά του κεφαλαίου και της εξουσίας του με όποια κυβέρνηση κι αν αυτή εκφράζεται. Γι' αυτό, λοιπόν, το ΚΚΕ θεωρεί ότι η απάντηση του ελληνικού λαού μπορεί και πρέπει να έχει χρώμα αγωνιστικό, χρώμα ανυπόταχτο και να είναι μόνο μία: Οχι στις προτάσεις για συμφωνία τόσο των τριών θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, με αποδέσμευση από την ΕΕ και το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων (...)


Ο λαός είναι αυτός που εκβιάζεται και από την κυβέρνηση και από τους δανειστές για να πληρωθεί το χρέος που δημιουργήθηκε για να τροφοδοτήσει την καπιταλιστική κερδοφορία. Για να μην τολμήσει να σηκώσει το κεφάλι του και να διεκδικήσει όλα όσα έχασε, όλα όσα του πήραν μέσα στην περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Για να μάθει να είναι έτσι γονατισμένος και να διεκδικεί μόνο ψίχουλα και σε συνθήκες ενδεχόμενης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι το κύριο, αυτό είναι που επιδιώκουν και κρύβουν ότι η ΕΕ δεν ήταν ούτε και θα γίνει ποτέ από κανέναν τους, από καμιά κυβέρνηση είτε σοσιαλδημοκρατική, είτε συντηρητική, είτε αριστερή, ποτέ της αυτή εδώ η λυκοσυμμαχία δε θα γίνει η "Ευρώπη των λαών". Γιατί δεν είναι μια συμμαχία, η οποία έχασε το δρόμο της, όπως θέλουν να μας πουν, που "ξέχασε τις ιδρυτικές της αρχές", όπως κλαψουρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία. Η ΕΕ είναι η μετεξέλιξη της ΕΟΚ παλιότερα, γι' αυτό φτιάχτηκε σαν λυκοσυμμαχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που θα θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Κάθονται όλοι τους από την ίδια πλευρά του τραπεζιού

Το μέλλον της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας είναι η αποδέσμευση από αυτήν τη συμμαχία, τη λυκοσυμμαχία και με το λαό στην εξουσία. Για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις παραγωγικές του δυνατότητες που υπάρχουν προς όφελος της ικανοποίησης των αναγκών του λαού, κι όχι για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος. Γι' αυτό λυσσάνε οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου όταν την ακούν. Γι' αυτό και ξιφουλκούν απέναντι στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι η πρότασή του δεν υλοποιείται πουθενά, πού να πάμε, σε ποιον να μοιάσουμε, ότι το ΚΚΕ θέλει να απομονωθούμε και κρύβουν ότι απομονώθηκε ο λαός, απομονώθηκε η εργατική τάξη, απομονώθηκε η νεολαία, τώρα, μέσα στην ΕΕ, τώρα δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες της, τώρα δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό που μπορούμε πραγματικά να παράγουμε, για να σταθεί ο λαός στα πόδια του σ' ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση.


Αυτά που είχαμε συνηθίσει να τα ακούμε από τους εκπροσώπους της αστικής τάξης και των παραδοσιακών κομμάτων τους, όπως ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, τώρα τα επαναλαμβάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που έγινε κυβέρνηση. Από τότε που "ανακάλυψε" ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα φιλική προς εμάς και της προσφέρει απλόχερα και νέες βάσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Τα λέει αυτά από τότε που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να εκφράζει εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου στη χώρα μας που κάνουν δουλειές με την καπιταλιστική Ρωσία κι άλλες καπιταλιστικές οικονομίες. Αυτός είναι ο ρεαλισμός της υποταγής κι έρχεται ξανά στο προσκήνιο με πλήρη συγχρονισμό όλων των κομμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος.

Απ' αυτή την πλευρά πρέπει να κρατήσουμε τρία τουλάχιστον συμπεράσματα: Από την εναλλαγή κυβερνήσεων που αποδέχονται το ευρωενωσιακό αντιδραστικό οικοδόμημα καμιά φιλολαϊκή διαπραγμάτευση δεν μπορεί να διεξαχθεί. Αντίθετα, αθωώνεται και εξαγνίζεται η αντιλαϊκή διακυβέρνηση των προηγούμενων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κι αυτοί από την πλευρά τους αναδείκνυαν τη σκληρότητα και την ακαμψία των θεσμών, της τρόικας, για να ψηφίσουν τα δικά τους μνημόνια. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει μέχρι το δημοψήφισμα δεν αμφισβητεί την ευρωενωσιακή στρατηγική την οποία την έχει στο DNA του, αντίθετα από άλλο δρόμο θέλει να την υπερασπίσει. Απέναντι σ' αυτούς, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τα άλλα κόμματα που λένε ότι η ΕΕ είναι στρατηγική επιλογή και πρέπει να την υπερασπιστούμε πάση θυσία, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει και λέει ότι πάση θυσία πρέπει να εξανθρωπίσουμε την ΕΕ και να μείνουμε μέσα σ' αυτή.

Από διαφορετικό δρόμο βάζουν και οι δύο το λαό να μείνει κλεισμένος, φυλακισμένος στα ίδια ιμπεριαλιστικά δεσμά της ΕΕ. Και γίνεται αυτό γιατί είναι καταδικασμένοι όντας από την ίδια πλευρά του τραπεζιού να χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα και να εναλλάσσουν την ελπίδα με την προσδοκία ταυτόχρονα με το φόβο και τον εκβιασμό, προκειμένου να ενσωματώσουν το λαό και τη νεολαία (...)

Η εργατική τάξη να βάλει τη σφραγίδα της

Το ΚΚΕ πιστεύει στη δύναμη του λαού, στη μαζική πάλη που διαμορφώνει πρότυπα κι ανατρέπει συσχετισμούς. Εχουμε τη γνώση ότι υπήρξαν λαοί που έζησαν αλλιώς, χωρίς εκμετάλλευση, στις χώρες που οικοδομούνταν σοσιαλισμός και σε συνθήκες πολύ δύσκολες έλυσαν σημαντικά προβλήματα που ούτε περνάει από το μυαλό μας σήμερα ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν. Εχουμε την εμπειρία ότι η Ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από μεγάλα έργα και πράξεις των μαζών που κανένα συμβόλαιο δεν είχαν υπογράψει για την επιτυχία των επιδιώξεών τους. Αντικειμενικά, είχαν αποφασίσει να παλέψουν. Κι έχουμε τη γνώση ότι η κοινωνική εξέλιξη από το ένα σύστημα στο άλλο που αναπαρήγαγε τις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, η εμφάνιση της εργατικής τάξης μπορεί να βάλει τη σφραγίδα της στην νίκη και εδραίωση ενός ανώτερου κοινωνικά και οικονομικά σχηματισμού, του σοσιαλισμού που θα καταργήσει οριστικά κάθε μορφή εκμετάλλευσης».

Τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, στο Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, έγινε την πρώτη μέρα συζήτηση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με τίτλο «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή».

Μιλώντας, ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας του ΕΣΥΝ, επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό πολιτικό Κόμμα, που με σταθερό και αταλάντευτο τρόπο, έχει ιδεολογικό, πολιτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. «Τα τελευταία χρόνια, έχει ενταθεί η προσπάθεια από αστούς πολιτικούς και κονδυλοφόρους, από κεντροαριστερούς και οπορτουνιστές, από διάφορους "ελευθεριακούς" δημοσιολόγους, μιας εκστρατείας που στοχεύει να δημιουργήσει μια κοινωνική ανοχή στο φαινόμενο των ναρκωτικών (...). Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι σε περίοδο που η ένταση της καπιταλιστικής κρίσης, που οξύνει ακόμα περισσότερο τη μεγάλη αντίθεση του καπιταλισμού, δηλαδή την αντίθεση κοινωνικοποίησης της παραγωγής και ατομικής ιδιοποίησης του παραγόμενου πλούτου, που το αστικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της κρίσης, που για να μπορέσει να κερδοφορήσει το κεφάλαιο, απαιτείται μαζική καταστροφή κεφαλαίων και παραγωγικών δυνάμεων, με εξέχον στοιχείο τη μαζική ανεργία, αυτή την περίοδο ανοίγει συντονισμένα από ΜΚΟ, από ολλανδικές και ισπανικές εταιρείες πώλησης ναρκωτικών, "ευαγή ιδρύματα" με χρηματοδότη τον Σόρος και μαέστρο αυτής της συγχορδίας τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η κουβέντα για νομιμοποίηση των ναρκωτικών».

Ο Π. Κατηφές στο Φεστιβάλ ΤΕΙ της ΚΝΕ
Ο Π. Κατηφές στο Φεστιβάλ ΤΕΙ της ΚΝΕ
«Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει ακριβώς ό,τι και η προηγούμενη στον τομέα των ναρκωτικών (...). Η πολιτική αυτή πατάει στη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, που από τη συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, η ΕΕ εντάσσει το ζήτημα ως σοβαρό θέμα υγείας, έχει αλλάξει 8 στρατηγικά σχέδια και πάντα βάζει το ζήτημα από τη σκοπιά της μείωσης των συνεπειών από το φαινόμενο και όχι στην ουσία του, δηλαδή στην καταπολέμηση των αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο (...).

Λένε ότι το "δικαίωμα" στη χρήση είναι ζήτημα "αυτοπροσβολής", δηλαδή ζήτημα ατομικής ευθύνης και ατομικής επιλογής. Ακριβώς το ίδιο ισχύει για παράδειγμα και για την αυτοκτονία, άρα αν κάποιος θέλει να αυτοκτονήσει, να μην τον εμποδίσουμε, να μην τον πείσουμε για την ανάγκη να ζει και συλλογικά, ως κοινωνικό ον, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Αφού είναι θέμα ατομικής επιλογής του η αυτοκτονία, πρέπει να το σεβαστούμε. Αυτό είναι και το πιο φαιδρό επιχείρημα, που δείχνει ακριβώς τη στόχευσή τους, δηλαδή τη νεολαία στο περιθώριο, τον άνθρωπο έξω από κάθε κοινωνική έννοια, την προβολή του ατομισμού».

Μαζική συνάντηση φοιτητών και σπουδαστών στα Γιάννενα

Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση για «Τα πέτρινα πανεπιστήμια»
Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση για «Τα πέτρινα πανεπιστήμια»
Την Παρασκευή 26 Ιούνη έγινε το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ στο πάρκο Λιθαρίτσια στο κέντρο της πόλης, όπου πλήθος νέων έδωσαν το αγωνιστικό «παρών».

Η εκδήλωση ξεκίνησε αμέσως μετά την πορεία που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ ενάντια στη νέα συμφωνία. Το Φεστιβάλ μετατράπηκε σε μια νεανική απάντηση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νεολαίων, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης, για την ανάγκη να απορριφθούν τόσο η πρόταση της κυβέρνησης όσο και η πρόταση ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Τα πέτρινα πανεπιστήμια» από τη συγγραφέα του, Κυριακή Καμαρινού. Παρουσιάστηκε η συστηματική εκπαιδευτική δουλειά των κομμουνιστών κρατούμενων στους τόπους εξορίας και τις φυλακές, που έγιναν τόποι μόρφωσης και Παιδείας, ένα είδος πρότυπων λαϊκών πανεπιστημίων. Αυτό έγινε γιατί οι κομμουνιστές, που βρίσκονταν στην πρωτοπορία των αγώνων για να αλλάξουν τον κόσμο, ένιωθαν περισσότερο την ανάγκη να πλουτίζουν τις γνώσεις τους όχι για το ατομικό όφελος, αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Και όπως σημείωσε η συγγραφέας, αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίζουμε και σήμερα, που είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της μόρφωσης: «Σήμερα, που η επιστήμη επαναστατικοποιεί την παραγωγή, η παραγωγή δίνει νέες εντολές στην επιστήμη, τη στιγμή που συνδέονται απόλυτα αυτά, ο καινούργιος άνθρωπος, της νέας εποχής, της δικής μας εποχής, είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος που τα έχει συνδέσει όλα μέσα στο μυαλό του, το καθετί βρίσκει τη θέση του μέσα σε ένα παζλ για τη δημιουργία της κοσμοαντίληψης, για να μάθει πώς λειτουργεί ο κόσμος και επομένως πώς θα μπορεί να ζει σε αυτόν αλλάζοντάς τον».

Στη συνέχεια έπαιξαν μουσική ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και φοιτητές τμημάτων του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό συγκρότημα από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΝΗ
Με δημιουργία και πολυμορφία έστειλαν μήνυμα ζωής, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών και η ΚΝΕ επιλέγει - διόλου τυχαία - την πλατεία Συντάγματος, για να στείλει μήνυμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, κόντρα στη νομιμοποίησή τους. Εκατοντάδες νέοι ανταποκρίνονται στις εκδηλώσεις της. Γκράφιτι, στένσιλ, παιχνίδια επιδαπέδια, έκθεση σκίτσου, όλα προσανατολισμένα στο στόχο: «Αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει» - «Οι πιο συγκλονιστικές στιγμές βρίσκονται στη ζωή».

Στο χώρο των εκδηλώσεων παρευρέθηκε και ξεναγήθηκε από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ηταν μια εκδήλωση που είχε έντονο το στίγμα της δημιουργίας: Τα τεράστια κενά ταμπλό μετατρέπονται σε χώρο καλλιτεχνικής και ελεύθερης έκφρασης, με μηνύματα που υμνούν τη ζωή.

Μέσα από τα καλαίσθητα ταμπλό της ΚΝΕ, σύντομα και κωδικοποιημένα δίνονται χρήσιμα στοιχεία που γκρεμίζουν την προπαγάνδα των τελευταίων δεκαετιών και όσα αντιδραστικά ιδεολογήματα τη συνθέτουν: «Τα ναρκωτικά είναι όπλο του σάπιου συστήματος, σκέψου ποιους βολεύει να ψάχνουμε τη λύση στη φυγή». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ναρκωτικά της κρίσης, στο πάκο της Αργεντινής, στο σίσα της Ελλάδας, με καταστροφικές συνέπειες για τους χρήστες τους. Παρατίθενται στοιχεία για την αύξηση της χρήσης και της εξάρτησης όπου τα ναρκωτικά νομιμοποιήθηκαν, για τις συνέπειες από τη συστηματική χρήση κάνναβης, για την ιστορία της υποκατάστασης, που αυξάνει την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών και υπονομεύει κάθε προσπάθεια απεξάρτησης. Για το πώς οι υπερασπιστές της νομιμοποίησης των ναρκωτικών - ανάμεσά τους και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ - παρουσιάζουν την καταστολή του μυαλού ως ελευθερία, για τις θέσεις της ΚΝΕ, της μοναδικής πολιτικής νεολαίας που λέει «όχι» σε όλα τα ναρκωτικά.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η έκθεση σκίτσου, εκεί που και η πένα γίνεται όπλο ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα. Χιουμοριστικές και καυστικές οι ερωτήσεις γνώσεων που έφτιαξε η ομάδα της ΚΝΕ για το επιδαπέδιο παιχνίδι.



Πολιτικές συγκεντρώσεις στην Κρήτη και στο Περιστέρι

Από τη συγκέντρωση στο Περιστέρι
Από τη συγκέντρωση στο Περιστέρι
Με πολιτικές συγκεντρώσεις, το περασμένο Σάββατο, στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Περιστέρι, οι τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ κάλεσαν τους νέους να μην τσιμπήσουν στους εκβιασμούς και να ρίξουν στην κάλπη του δημοψηφίσματος την πρόταση του ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο, μίλησε η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Το δημοψήφισμα που φέρνει η κυβέρνηση, πρόκειται για κοροϊδία, για ωμό και κυνικό εκβιασμό, ώστε ο λαός ν' αποδεχτεί την αντιλαϊκή συμφωνία - το νέο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ - και να πει κι ευχαριστώ από πάνω, να είναι ευγνώμων, γιατί δήθεν για πρώτη φορά είχε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε πραγματικά. Τολμάει η κυβέρνηση να πει ότι η πρόταση των δανειστών είναι έξω από τα όρια της λαϊκής εντολής. Η δική της πρόταση είναι εντός των ορίων της λαϊκής εντολής;

Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με τα παραμύθια τους, μια και καλή! (...) Ο λαός και η νεολαία μας να μην επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Να σηκώσει τώρα το ανάστημά του και να εκφράσει με όλα τα μέσα και τους τρόπους την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας που αυτή φέρνει».

Αντίστοιχα, στο Περιστέρι, ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην κυβερνητική προπαγάνδα που λέει ότι κάνανε ό,τι καλύτερο μπορούσανε και απάντησε μεταξύ άλλων:

«Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε βέβαιοι ότι κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε για το κεφάλαιο, άλλωστε είχατε την αμέριστη στήριξή του σε όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, τι να πρωτοθυμηθούμε, Γιαννακοπουλέους, Μαρινάκηδες, ΣΕΒ. Καιρός είναι να μας πείτε ότι όλοι αυτοί σας στήριζαν, για ν' ανέβουν οι μισθοί και οι συντάξεις. (...)

Λένε ότι οι εταίροι τους είναι σκληροί εκβιαστές! Τους απαντάμε: Αυτή ήταν η ΕΕ και πριν τις εκλογές. Αυτοί ήταν οι εταίροι σας και πριν. Αλλά προεκλογικά είπατε ψέματα, κοροϊδέψατε το λαό μας, λέγοντάς του ότι η ΕΕ αλλάζει. (...)

Αλήθεια, για ποιους εκβιαστές μιλάτε; Μήπως μιλάτε για τον Ολάντ, που προεκλογικά τον λέγατε "άνεμο της αλλαγής", για τον Ομπάμα, που τον λέγατε "περιστέρι της Ειρήνης", για τον κύριο Σόιμπλε, που ο υπουργός σας των Οικονομικών τον χαρακτήριζε μέχρι πρόσφατα ως τη μεγαλύτερη πνευματική διάνοια της Ευρώπης;

Και όταν τους πολυστριμώχνεις, σαν γνήσιοι σοσιαλδημοκράτες, επικαλούνται το λαό και μιλάνε εξ ονόματός του και λένε "μα δεν έχουμε εντολή για ρήξη".

Αφήστε τα ψόφια, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δε ζητήσατε ποτέ εντολή για ρήξη, είπατε κατάργηση των μνημονίων μέσα στην ΕΕ και το κοινό σας σπίτι και αυτό ήταν μια μεγάλη απάτη, που είπατε στο λαό. Δεν έχετε τα κότσια για ρήξη, γι' αυτό και ονομάζετε ρήξη το οτιδήποτε, ακόμα και το ατύχημα στις διαπραγματεύσεις».

Στις 11 και 12 Ιούλη το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

Από την έκθεση που έχει ετοιμάσει η ΚΝΕ και θα στηθεί στο βράχο της Ακροναυπλίας
Από την έκθεση που έχει ετοιμάσει η ΚΝΕ και θα στηθεί στο βράχο της Ακροναυπλίας
Το Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Ιούλη, θα πραγματοποιηθεί το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, η μεγαλύτερη ετήσια αγωνιστική συνάντηση χιλιάδων νέων απ' όλη τη χώρα. Οπως είναι γνωστό, το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο θα γίνει στο Ναύπλιο και θα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ακροναυπλία και συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης, την περίοδο 1947 - 1949.

Η κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί στην παραλία της Καραθώνας, 3 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο και θα λειτουργεί από τις 10 Ιούλη, με πρόγραμμα πολύμορφων νεανικών δραστηριοτήτων και όλες τις απαραίτητες υποδομές για κάμπινγκ, που έχουν ετοιμάσει οι τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου έχει ως εξής:

  • Παρασκευή, 10 Ιούλη

17.00 - 20.00 Ξεναγήσεις στο βράχο της Ακροναυπλίας και στην έκθεση με τα ταμπλό που θα έχει στηθεί εκεί.

20.45 Ανοιγμα των εκδηλώσεων στην κατασκήνωση από τον Τάσο Αντωνίου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

21.00 Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για την Ακροναυπλία, από αφηγητές - ηθοποιούς της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου και μουσικούς της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

22.00 Συναυλία.

23.00 Λαϊκό γλέντι από λαϊκό - ρεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ.

  • Σάββατο, 11 Ιούλη

9.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00 Ξεναγήσεις στο βράχο της Ακροναυπλίας και στην έκθεση.

20.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940 - 41».

21.30 Συναυλία με επαναστατικά - αγωνιστικά τραγούδια από τους «KollektivA», Στέλιο Μαγαλιό, «Rebellion Connexion» + Φρανκ («Manifesto the label»).

23.00 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

  • Κυριακή, 12 Ιούλη

8.00 Αναχώρηση από την κατασκήνωση για την Τρίπολη.

10.00 Αφιξη στην Τρίπολη και συλλαλητήριο στην πόλη.

11.00 Συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους από το Στρατοδικείο Τρίπολης, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παρουσιάστηκαν οι συλλογικές εργασίες από μαθητικές ομάδες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Πέμπτη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, η παρουσίαση των συλλογικών εργασιών από δεκάδες μαθητές απ' όλη την Αττική, που συμμετείχαν στο φετινό 2ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Συλλογικών Εργασιών, που διοργανώνουν η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής». Και μέσα απ' αυτή την πρωτοβουλία επιβεβαιώνεται ότι οι μαθητές δεν αρκούνται σε όσα τους διδάσκουν στο σχολείο. Η συμμετοχή σε αυτόν το διαγωνισμό φανερώνει την ανάγκη που έχει και ο καθένας μόνος του, αλλά και συλλογικά, για να μάθει, να ερευνήσει, να ανακαλύψει την αλήθεια.

Ο Πανελλαδικός Διαγωνισμός της ΚΝΕ αποτελεί μια απάντηση, μια πραγματική διέξοδο «έξω από τα όρια» των αξιών που προβάλλει το σημερινό σχολείο, αυτά του ανταγωνισμού, των διακρίσεων, της μόρφωσης ανάλογα με την τσέπη της κάθε οικογένειας. Ο Πανελλαδικός Διαγωνισμός της ΚΝΕ αποτελεί μια ευκαιρία για να κουβεντιαστεί ακόμα πιο πλατιά η ανάγκη για ένα σχολείο που θα βοηθά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας με ταυτόχρονη αξιοποίηση των κλίσεων και των ενδιαφερόντων, έχοντας στο επίκεντρο την πρόοδο της κοινωνίας. Για ένα σχολείο που θα διαπαιδαγωγεί με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της προσφοράς.

Η παρουσίαση των εργασιών


Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση των εργασιών από τις μαθητικές ομάδες και στο τέλος έγινε ψηφοφορία, από τους ίδιους τους μαθητές, για την καλύτερη, ανά θέμα, εργασία, ώστε να προκριθούν στην επόμενη φάση, που είναι η αξιολόγησή τους μαζί με άλλες εργασίες απ' όλη την Ελλάδα από την κεντρική κριτική επιτροπή.

Οι μαθητικές ομάδες από την Αττική επέλεξαν να διαγωνιστούν σε τρεις από τις τέσσερις θεματικές ενότητες του Πανελλαδικού Διαγωνισμού και συγκεκριμένα:

«Ναρκωτικά: Είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή;».

Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών γνωρίζει μεγάλη εξάπλωση σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Αντικειμενικά, λοιπόν, οι περισσότερες εργασίες που ολοκληρώθηκαν και παρουσιάστηκαν ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζοντας και την ανάγκη των μαθητών να μάθουν, να βγάλουν συμπεράσματα, να θωρακιστούν απέναντι στο πρόβλημα.

Οι μορφές που αξιοποίησαν οι μαθητές; Πολλές. Παρουσίαση μέσω διαφανειών, βίντεο, των αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου με το οποίο είχαν απευθυνθεί στους συμμαθητές τους, συγκεντρώνοντας τις απόψεις τους, αλλά και τα ιδεολογήματα που κυκλοφορούν, σκίτσα, μέχρι και τραγούδι έγραψε μια μαθητική ομάδα!

«Ο τόπος μου, από το χτες στο σήμερα».

Αλλες ομάδες, μέσα από παρουσιάσεις διαφανειών, φωτογραφιών, επέλεξαν να μιλήσουν για τη γειτονιά τους, να γνωρίσουν την ιστορία που κρύβουν οι δρόμοι της και να την κάνουν γνωστή στους συμμαθητές τους. Οπως φάνηκε, οι αγώνες του λαού μας στην Κατοχή, οι αγώνες του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, τα μπλόκα, η αλύγιστη στάση του λαού της Αθήνας στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις 2 ομάδες της Α' Αθήνας, που ασχολήθηκαν με την Κυψέλη του 1941 - 1944 και του σήμερα και με τη γειτονιά του Νέου Κόσμου στο πέρασμα των δεκαετιών.

«Εμπνεόμαστε από την ποίηση και τη λογοτεχνία».

Με στόχο, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει τη σχέση των νέων με το βιβλίο, την επαφή τους με σπουδαία λογοτεχνικά έργα, ένα από τα θέματα που επέλεξε η ΚΝΕ για το 2ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας για μαθητές ήταν: «Εμπνεόμαστε από την ποίηση και τη λογοτεχνία».

Αλλες μαθητικές ομάδες επέλεξαν συγκεκριμένους λογοτέχνες. Στην περίπτωση των μαθητών της Αττικής, επέλεξαν να μελετήσουν και να παρουσιάσουν τη ζωή και το έργο των μεγάλων κομμουνιστών ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Ναζίμ Χικμέτ. Αλλες ομάδες αξιοποίησαν και συνδύασαν διάφορα έργα διαφορετικών λογοτεχνών.

Κι εδώ οι μορφές παρουσίασης και γνωριμίας με το έργο των καλλιτεχνών πολλές κι ενδιαφέρουσες! Συνέντευξη με την κόρη του ποιητή Ερη Ρίτσου, σκίτσα, ηχογράφηση τραγουδιού.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στην παρουσίαση ήταν από πολλά σχολεία: 1ο Πειραματικό Πλάκας, 1ο, 6ο, 7ο ΕΛ και 7ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, 3ο ΕΛ Παλαιού Φαλήρου, Μαράσλειο, Καματερό, Ολυμπιακό Χωριό, 14ο και 6ο Γυμνάσιο Αθήνας, 39ο ΕΛ Αθήνας, 1ο Γυμνάσιο, 3ο ΕΛ Κερατσινίου, 7ο ΕΛ Πειραιά, 65ο, 68ο Γυμνάσια Αθήνας, ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου.

Οι νικήτριες ομάδες είναι οι εξής:

Α. 26ο Γυμνάσιο & 14ο, 9ο Δημοτικό Αθήνας (Μαράσλειο)

Β. 14ο και 6ο Γυμνάσιο Αθήνας

Γ. Μουσικό Σχολείο Ιλίου

Οι μαθητές νικητριών ομάδων θα συμμετάσχουν στην επίσκεψη στον Αη Στράτη που οργανώνει για το Σάββατο 18 Ιούλη η ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, στην εκδήλωση που έγινε στο Στέκι βραβεύτηκαν με το βιβλίο «Ετσι γίνανε οι άνθρωποι», του Βάσου Γεωργίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ